-
Δεν ξερω αν αυτο το θεμα εχει αναλυθει στο παρελθον και ζητω συγνωμη αν ανοιγω χωρις λογο νεο thread αλλα επειδη εχω ακουσει παρα πολλα για ταχυτητες που επιασαν πολλοι απο τους συνανθρωπους μας με τα αυτοκινητα τους και μονο το ματι δεν μου εχει βγει θελω να παραθεσω τις αποψεις μου για την οσο το δυνατον πιο ακριβη μετρηση της αλλα και γενικα περι της τελικης ταχυτητας... Τον τελευταιο καιρο οδηγω το Fiat Punto HGT του πατερα μου μοντελο 2002. Το αυτοκινητο ειναι 1800 κυβικα 1040 κιλα και δηλωνονται 130 ιπποι απο τη FIAT, βεβαια σε τρεις διαφορετικες δυναμομετρησεις τριων διαφορετικων HGT σε περιοδικα τα εχω δει απο 137 εως 139 ιππους στο στροφαλο με περιπου 10 ιππους λιγοτερους λογω απωλειων να φτανουν στους τροχους. Το αυτοκινητο με βαση τους 4Τ εχει επιδοσεις 0-100: 8,9 και 80-110 με 3η: 4,7 δευτ, η τελικη του ειναι 205 χλμ την ωρα συμφωνα με τη FIAT. Για να μην τα πολυλογω και επειδη τα κοντερ εχουν σχετικη απωλεια η οποια δεν αυξανεται αναλογικα με τα χιλιομετρα αλλα οσο μεγαλυτερη ταχυτητα τοσο μεγαλυτερο και το ποσοστο της απωλειας αποφασισα να μετρησω την τελικη του αυτοκινητου σε με βαση το στροφομετρο το οποιο ειναι σαφως πιο ακριβες και τουλαχιστον στο HGT οταν επεμβαινει ο κοφτης η βελονα βρισκεται ακριβως στις 7000 σ.α.λ οσες δηλαδη δειχνουν και οι προδιαγραφες. Πηρα λοιπον χαρτι και μολυβι και υπολογισα οτι με το λαστιχο 195/50-15 που του εχουμε βαλει ισχυουν τα εξης.
Με λαστιχο 195/50-15 (περιμετρος:1,80955736 μ)
Σχεση χλμ/1000 σαλ | χλμ/7000 σαλ
1η : 7,183 | 50,3
2η : 12,546 | 87,8
3η : 18,472 | 129,3
4η : 24,288 | 170
5η : 32,198 | 225,4 (Δεν τα πιανει ποτε)Ο τυπος υπολογισμου των χλμ/ 1000 σ.α.λ ειναι ο εξης (60 * περιμετρος σε μετρα)/(σχεση κιβωτιου * διαφορικο). Για παραδειγμα με 5η εχουμε (60 * 1,80955736 μ) / ( 0,872 * 3,867 ) = 32,198 χλμ/1000 σ.α.λ.
Οπως καταλαβαινετε λοιπον για να πιασεις πραγματικα 200 χλμ θελεις 6212 σ.α.λ, ενω για να πιασεις 205 χλμ θες 6367 σ.α.λ.** Εγω λοιπον εχω δει στο κοντερ μου σε οσο το δυνατον επιπεδο εδαφος (ευθεια Ορχομενου, ευθεια Τριπολης) μετα απο αρκετη ωρα και κοπο περι τα 209-214 χιλιομετρα στο κοντερ και περι τις 6250-6350 σ.α.λ στο στροφομετρο ενω ημουν μονος στο αυτοκινητο. Αν εμπιστευθω το στροφομετρο, που το εμπιστευομαι, σημαινει οτι επιασα 201,2 - 204,5 χλμ.** Τα γραφω ολα αυτα γιατι εχω ακουσει απειρες ΜΑΚΑΚΙΕΣ οπως Vectra 1.6 του 1998 να πιανει 225... Ποια η γνωμη σας για οσα γραφω; Ειναι οσο το δυνατον μεγαλυτερη η ακριβεια μετρησης με αυτο τον τροπο; Εσεις με τα αυτοκινητα σας τι εχετε δει στο κοντερ και κυριως στο στροφομετρο; Αλλοι φιλοι με Punto HGT τι εχουν να πουν; Αυτα.
-
Δεν ξερω αν αυτο το θεμα εχει αναλυθει στο παρελθον και ζητω συγνωμη αν ανοιγω χωρις λογο νεο thread αλλα επειδη εχω ακουσει παρα πολλα για ταχυτητες που επιασαν πολλοι απο τους συνανθρωπους μας με τα αυτοκινητα τους και μονο το ματι δεν μου εχει βγει θελω να παραθεσω τις αποψεις μου για την οσο το δυνατον πιο ακριβη μετρηση της αλλα και γενικα περι της τελικης ταχυτητας... Τον τελευταιο καιρο οδηγω το Fiat Punto HGT του πατερα μου μοντελο 2002. Το αυτοκινητο ειναι 1800 κυβικα 1040 κιλα και δηλωνονται 130 ιπποι απο τη FIAT, βεβαια σε τρεις διαφορετικες δυναμομετρησεις τριων διαφορετικων HGT σε περιοδικα τα εχω δει απο 137 εως 139 ιππους στο στροφαλο με περιπου 10 ιππους λιγοτερους λογω απωλειων να φτανουν στους τροχους. Το αυτοκινητο με βαση τους 4Τ εχει επιδοσεις 0-100: 8,9 και 80-110 με 3η: 4,7 δευτ, η τελικη του ειναι 205 χλμ την ωρα συμφωνα με τη FIAT. Για να μην τα πολυλογω και επειδη τα κοντερ εχουν σχετικη απωλεια η οποια δεν αυξανεται αναλογικα με τα χιλιομετρα αλλα οσο μεγαλυτερη ταχυτητα τοσο μεγαλυτερο και το ποσοστο της απωλειας αποφασισα να μετρησω την τελικη του αυτοκινητου σε με βαση το στροφομετρο το οποιο ειναι σαφως πιο ακριβες και τουλαχιστον στο HGT οταν επεμβαινει ο κοφτης η βελονα βρισκεται ακριβως στις 7000 σ.α.λ οσες δηλαδη δειχνουν και οι προδιαγραφες. Πηρα λοιπον χαρτι και μολυβι και υπολογισα οτι με το λαστιχο 195/50-15 που του εχουμε βαλει ισχυουν τα εξης.
5η : 32,198 | 225,4 (Δεν τα πιανει ποτε)Ο τυπος υπολογισμου των χλμ/ 1000 σ.α.λ ειναι ο εξης (60 * περιμετρος σε μετρα)/(σχεση κιβωτιου * διαφορικο). Για παραδειγμα με 5η εχουμε (60 * 1,80955736 μ) / ( 0,872 * 3,867 ) = 32,198 χλμ/1000 σ.α.λ.
Οπως καταλαβαινετε λοιπον για να πιασεις πραγματικα 200 χλμ θελεις 6212 σ.α.λ, ενω για να πιασεις 205 χλμ θες 6367 σ.α.λ.** Εγω λοιπον εχω δει στο κοντερ μου σε οσο το δυνατον επιπεδο εδαφος (ευθεια Ορχομενου, ευθεια Τριπολης) μετα απο αρκετη ωρα και κοπο περι τα 209-214 χιλιομετρα στο κοντερ και περι τις 6250-6350 σ.α.λ στο στροφομετρο ενω ημουν μονος στο αυτοκινητο. Αν εμπιστευθω το στροφομετρο, που το εμπιστευομαι, σημαινει οτι επιασα 201,2 - 204,5 χλμ.** Τα γραφω ολα αυτα γιατι εχω ακουσει απειρες ΜΑΚΑΚΙΕΣ οπως Vectra 1.6 του 1998 να πιανει 225... Ποια η γνωμη σας για οσα γραφω; Ειναι οσο το δυνατον μεγαλυτερη η ακριβεια μετρησης με αυτο τον τροπο; Εσεις με τα αυτοκινητα σας τι εχετε δει στο κοντερ και κυριως στο στροφομετρο; Αλλοι φιλοι με Punto HGT τι εχουν να πουν; Αυτα.
-
-
ολα τα κοντερ κλεβουν,για τα στροφομετρα δε νομιζω μονο σε μηχανες(καποιο 600αρι για εντυπωσιασμο) εχω ακουσει να κανουν απατεωνιες τα εργοστασια..
παντως πολλων τα κοντερ δειχνουν διαφορα παραξενα,μου εχει τυχει να πηγαινω διπλα διπλα με φιλους μου ή να μπαινουμε προφυλακτηρες σε στροφες και να εχουμε μουρλες διαφορες...πολλες φορες ειναι και θεμα μη καλης λειτουργιας ή ελλειψη συντηρησης
το πιο αξιοπιστο παντως ειναι καποιο vbox,εγω προσωπικα κοιταζω το gps μου το οποιο μπορει να εχει καποιο lag στην ανανεωση,τουλαχιστον ετσι δε φοβαμαι οτι θα μου δειξει περισσοτερο..
τελευταια φορα που ασχοληθηκα παντως με αυτο το θεμα ειχα 245 στο κοντερ και 237 στο gps,τη βρηκα αρκετα καλη διαφορα
-
Έλλειψη συντήρησης δύσκολα. Πιθανότερο είναι να έχει αλλάξει διάσταση λάστιχου και να έχει αλλάξει το βήμα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Έλλειψη συντήρησης δύσκολα. Πιθανότερο είναι να έχει αλλάξει διάσταση λάστιχου και να έχει αλλάξει το βήμα.δεν την ηξερα αυτη τη πατεντα μου εξηγει πολλα ανεξηγητα που μου χουν τυχει αυτο που μου πες
-
Golf IV 1.6 8V
195/65/15
6.500 στροφές με 5η
Κοντέρ 210
Destinator 204-205
Επίσημη τελική 188._
-
188,τοσο μικρη τελικη???τοσο εχουν συνηθως τα 1.4
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
188,τοσο μικρη τελικη???τοσο εχουν συνηθως τα 1.44Τροχοί - 330 - Μάρτιος 1998: VW Golf IV 1,4 & 1.6
Αναφέρει 190 αλλά στους πίνακες αναγραφόταν 188.
Για το 1.400 αναφέρει τελική 170..._
-
Ο χρήστης Yugo_para_siempre έγραψε:
Ποια η γνωμη σας για οσα γραφω; Ειναι οσο το δυνατον μεγαλυτερη η ακριβεια μετρησης με αυτο τον τροπο; Εσεις με τα αυτοκινητα σας τι εχετε δει στο κοντερ και κυριως στο στροφομετρο; Αλλοι φιλοι με Punto HGT τι εχουν να πουν; Αυτα.Από τον τίτλο περίμενα το θέμα να είναι κάποια ηθική καταδίκη της ταχύτητας κλπ.
Αρχικά πρέπει να εξαιρέσουμε καταφανώς περιπτώσεις δράκων και φιδιών όπως το προαναφερθέν Vectra. Από εκεί και πέρα, κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο σφάλμα προέρχεται ακριβώς από τη διάσταση των ελαστικών. Τα στροφόμετρα είναι πολύ ακριβή όργανα (και σίγουρα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από την ανάλυση τους, που συνήθως φτάνει τις 100rpm στα περισσότερα αυτοκίνητα με αναλογική ένδειξη). Οι σχέσεις μετάδοσης κιβωτίου/διαφορικού είναι ορισμένες ακριβώς, όμως υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη διάμετρο των τροχών που παίζουν ακόμα και με μερικά psi στη πίεση τους.
Πιστεύω ότι το να χρησιμοποιείς την ίδια ακριβώς πηγή δεδομένων είναι λάθος. Για να έχεις μια ακριβή και ανεξάρτητη μέτρηση της ταχύτητας χρειάζεται ένας ανεξάρτητος τρόπος μέτρησης. Με βάση τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, ένας δέκτης gps είναι ό,τι χρειαζόμαστε.
-
Εχεις δικιο απλα πιστευω πως με σωστα φουσκωμενα ελαστικα και με δεδομενες τις σχεσεις διαφορικου κιβωτιου χρησιμοποιοντας το στροφομετρο ως βαση δεν απεχει πολυ απο ενα GPS. Το πολυ 1-2 χιλιομετρα να ειναι η διαφορα...
-
Το θέμα είναι ότι το κέρδος στα κοντέρ μπορεί να μην είναι αναλογικό πχ 4% συνέχεια, τα κοντέρ πια δεν είναι απλά αναλογικά όργανα αλλά να ποικίλλει... Επίσης και στα στροφόμετρα είχαν ακουστεί διαφορές και 200 στροφών που πχ με τη δική μου πέμπτη σημαίνει 9,5χλμ.....
Κάτι που πρέπει να υπολογίσεις είναι ότι το φουσκωμένο λάστιχο στον αέρα έχει μεγαλύτερη περιφέρει από ότι όταν πατιέται με το 1/4 του βάρους του αυτοκινήτου. Δεν ξέρω τι διαφορά δημιουργεί αυτό και πρέπει να εξαρτάται από την πίεση στο λάστιχο, το βάρος, το προφίλ, την ταχύτητα (φυγόκεντρος στην περιφέρεια του ελαστικού).... αλλά κάπου είχα δεί ότι μπορεί να φτάνει και το 2,5% οπότε η ακρίβεια των μετρήσεών σου χαλάει κάπως.
Μετά από τα παραπάνω αν έχει κάποιος γνωστός σου GPS αξίζει να κάνεις τις σχετικές συγκρίσεις σε μεγάλη επίπεδη ευθεία (και στις δύο κατευθύνσεις για τον εξουδετέρωση αέρα κλπ) καταγράφοντας αντιστοιχία σε περισσότερες τιμές καθώς και στροφές κινητήρα. Πχ στα 80, 100, 120, 140, 160...
Μετά μπορείς να τα τσεκάρεις πάλι με τους τύπους για να δεις ποιος κλέβει περισσότερο, το κοντέρ ή το στροφόμετρο!! -
τα κοντερ ειναι γενικα αναξιοπιστα.
τα στροφομετρα ειναι γενικα πιο αξιοπιστα, αλλα δεν ειναι και οτι πιο συνετο να προσπαθεις πηγαινοντας με 200+ να δεις αν γραφει 6300 ή 6350
επισης στα πολλα χλμ το 'βημα' αλλαζει διοτι το ελαστικο παραμορφωνεται εστω και λιγο, λογω περιστροφης.ο καλυτερος τροπος ειναι το gps.
-
Ο χρήστης Yugo_para_siempre έγραψε:
Δεν ξερω αν αυτο το θεμα εχει αναλυθει στο παρελθον και ζητω συγνωμη αν ανοιγω χωρις λογο νεο thread αλλα επειδη εχω ακουσει παρα πολλα για ταχυτητες που επιασαν πολλοι απο τους συνανθρωπους μας με τα αυτοκινητα τους και μονο το ματι δεν μου εχει βγει θελω να παραθεσω τις αποψεις μου για την οσο το δυνατον πιο ακριβη μετρηση της αλλα και γενικα περι της τελικης ταχυτητας... Τον τελευταιο καιρο οδηγω το Fiat Punto HGT του πατερα μου μοντελο 2002. Το αυτοκινητο ειναι 1800 κυβικα 1040 κιλα και δηλωνονται 130 ιπποι απο τη FIAT, βεβαια σε τρεις διαφορετικες δυναμομετρησεις τριων διαφορετικων HGT σε περιοδικα τα εχω δει απο 137 εως 139 ιππους στο στροφαλο με περιπου 10 ιππους λιγοτερους λογω απωλειων να φτανουν στους τροχους. Το αυτοκινητο με βαση τους 4Τ εχει επιδοσεις 0-100: 8,9 και 80-110 με 3η: 4,7 δευτ, η τελικη του ειναι 205 χλμ την ωρα συμφωνα με τη FIAT. Για να μην τα πολυλογω και επειδη τα κοντερ εχουν σχετικη απωλεια η οποια δεν αυξανεται αναλογικα με τα χιλιομετρα αλλα οσο μεγαλυτερη ταχυτητα τοσο μεγαλυτερο και το ποσοστο της απωλειας αποφασισα να μετρησω την τελικη του αυτοκινητου σε με βαση το στροφομετρο το οποιο ειναι σαφως πιο ακριβες και τουλαχιστον στο HGT οταν επεμβαινει ο κοφτης η βελονα βρισκεται ακριβως στις 7000 σ.α.λ οσες δηλαδη δειχνουν και οι προδιαγραφες. Πηρα λοιπον χαρτι και μολυβι και υπολογισα οτι με το λαστιχο 195/50-15 που του εχουμε βαλει ισχυουν τα εξης.Με λαστιχο 195/50-15 (περιμετρος:1,80955736 μ)
Το λαστιχο που εχεις δεν ειναι εργοστασιακη διασταση,κανονικα ειναι 185/55-15.Βεβαια τετοια διασταση εχω βαλει και εγω.Με τα 185/55-15 την πρωτη φορα που το τελικιασα στην ευθεια την Τριπολης(ευθεια ειναι,χωρις κλισεις δεν ειναι) εφτασα τα 210 κοντερισια.Ειχε λιγα χλμ ομως τοτε το αμαξι,κατω απο 10000χλμ.Με τα 195/50-15 δεν το εχω τελικιασει,εχω φτασει ασυναισθητα τα 200 (κοντα στην Κατερινη) αλλα εκοψα φοβουμενος τα ρανταρ .Με gps δεν το εχω μετρησει ομως για να δω τις διαφορες με το ταχυμετρο.Την μπαρκετα που εχει τον ιδιο κινητηρα την εχω φτασει στα 210 παλι ,ανοιχτη, μια φορα χωρις να εχω μετρησει με gps .Απο αλλες μετρησεις με gps παντως το ταχυμετρο της δειχνει +~9χλμ.
-
Υπόψιν οτι λάστιχα διαφορετικής μάρκας/μοντέλου ίδιας ονομαστικής διάστασης μπορεί να έχουν ψιλοδιαφορές στην πραγματική διάμετρο.
-
Στα τεχνικά πάει αυτό όχι στην αυτοκίνηση...
-
Πρώτον τα ταχύμετρα δεν είναι αναξιόπιστα. Χρησιμοποιούν τους αισθητήρες του ABS και έχουν τέτοια απόδοση που μπορούν ακόμα να δουν τη διαφορά στην ακτίνα περιστροφής που οφείλεται σε χαμηλή πίεση οπότε και πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν για TPMS.
Τα στροφόμετρα ομοίως λαμβάνουν δεδομένα από το χρόνο που απαιτείται μεταξύ διαδοχικών αναφλέξεων στους κυλίνδρους ή άλλες πρακτικές οι οποίες παρουσιάζουν ακρίβεια που κανένα μηχανικού τύπου όργανο δεν θα μπορούσε να πετύχει.
Άρα για τα τελευταία 5 έτη απλά δεν υπάρχει όργανο που να είναι από τη φύση του αναξιόπιστο καθώς η εποχή της ντίζας (στο στρόφαλο ή στο τροχό) έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Τι συμβαίνει λοιπόν? Οι εταιρείες ηθελιμένα κλέβουν άλλες για λόγους εντυπωσιασμού άλλες για λόγους ασφάλειας. Συνήθως εταιρείες με αγωνιστικές καταβολές ή premium προτιμούν να κλέβουν λιγότερο από άλλες. Κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν το ποσοστιαίο σφάλμα (4% πχ. δηλαδή 96 και 192 km/h πραγματικά για 100 και 200 κοντερίσια) ή το απόλυτο σφάλμα (5 ή 7 χιλιόμετρα πάνω από την πραγματική τιμή). Σε κάποιες (πχ. BMW, MERC) οι διαφορές είναι της τάξης του 1~2%.
Ένας απλός τρόπος λοιπόν πέραν του στροφόμετρου (που πιθανά να μην είναι και αυτό τόσο ακριβές όσο πιστεύουμε) είναι το GPS πριν καταφύγουμε τα V-BOX.
ΥΣ. Κάποιες εταιρείες είναι ιδιαίτερα φειδωλές όσον αφορά τις επιδόσεις σε αντίθεση με άλλες που για να πετύχεις τα νούμερα που δημοσιεύουν πρέπει να είσαι οδηγός WTCC σε αμάξι με καινούργιο συμπλέκτη και κινητήρα προσεκτικά στρωμένο, με εξωτερική θερμοκρασία στους 12 βαθμούς και πρακτικά με το όχημα γυμνό από κάθε είδους εξοπλισμό.
-
Στο accent η διαφορά ταχύμετρου και GPS είναι πολύ μικρή. Στα 120χλμ/ω το GPS δείχνει 4-5 παρακάτω. Στα 170χλμ/ω δείχνει 7-8 παρακάτω.
Από την άλλη το παλιό corolla χάνει πάρα πολύ. Στα 120χλμ/ω το GPS δείχνει 102χλμ/ω. Παραπάνω...... άστο. Και παλιά πίστευα ότι έτρεχαΓια τις μετρήσεις μου έχω συγκρίνει το GPS με τα ραντάρ της τροχαίας που διαθέτουν ηλεκτρονικές πινακίδες και σου δείχνουν την ταχύτητα.
Η ενδείξεις σχεδόν ταυτίζονται (δοκίμασα στα 100χλμ/ω και στα 160χλμ/ω), οπότε το gps είναι αξιόπιστο για συγκρίσεις. -
Άλλος τρόπος μέτρησης του σφάλματος είναι με το cruise control και τον υπολογιστή ταξιδίου.
Βάζουμε το cc στην επιθυμητή ταχύτητα, πχ 100km/h και μηδενίζουμε τον υπολογιστή. Μετά απο λίγα δευτερόλεπτα η μέση ταχύτητα που θα μας υπολογίσει θα είναι η πραγματική.
-
Αυτή η μέθοδος είναι σωστή μόνο αν το λάθος είναι στο όργανο δηλαδή στη βελόνα.
Περι τελικης ταχυτητας και γενικα ταχυτητας...