-
Ο χρήστης skye έγραψε:
το αν δεν 'παραγει' μια χωρα (δηλαδη αν δεν εχει βαρια βιομηχανια) επισης αποδεδειγμενα δε σημαινει οτι η οικονομια της δεν μπορει να ειναι καλη. υπαρχουν και αλλοι τομεις που μπορει να αναπτυξει, η ναυτιλια, το διαμετακομιστικο εμποριο, ο τουρισμος, παροχη υπηρεσιων, η αγροτικη δραστηριοτητα κλπ.
ανα γεια σου
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Φυσικά η δεξιά επινόησε και ένα μεγαλειώδες ντοκιμαντέρ για τους αφελείς.
Το έχω δει.
Ισχυρίζονται ότι τη δεκαετία του 70 η χώρα τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης που συγκρινόταν μόνο με της.........Γερμανίας**Between 1950 and 1973, the country had an average rate of economic growth of 7%, second in the World only to Japan’s during the same period. **
In economic growth terms after 1950, Greece, with the exception of the relative economic stagnation of the 1980s (the extent of which is actually counterbalanced by the evolution of the 'Greek black economy' during that time), consistently outperformed most European nations in terms of annual growth. This performance made Greece an advanced economy, and Greeks today enjoy an Income per capita which is close to that of their French or German EU partners (IMF and World Bank April 2008 data).
ψεματα ειναι;
Eλα τώρα
Η δεξιά πήρε τη σκυτάλη της εξουσίας το '74,πότε πρόλαβαν και δημιούργησαν το οικονομικό θαύμα σε 7 χρόνια και δεν το ξέρω?
Αμέσως πριν για άλλα 7 χρόνια κυριαρχούσε η χούντα με την ευλογία των αμερικανών
Τι ήθελες να γράφουν τα διάφορα economist?
Το θέμα όμως δεν είναι πως επέδρασαν οι αμερικανοί αλλά στο ότι μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού προκειμένου να γλείψει κοκαλάκι (όπως και σήμερα δηλ) συντήρησε δεόντως την πολιτική της απαξίωσης.
Αρα είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι κι όσο περνάμε καλά όλα μέλι γάλα όταν δούμε τα σκούρα γράφουμε ιστορία.
Αρα μάλλον κάτι τραγικό πρέπει να γίνει και σήμερα μπας και.......σωθούμεμακη πιστευω εισαι υπερβολικος... προοδος υπηρξε (μαλιστα εντυπωσιακη, αλματωδης θα ελεγα), απλα επειδη μας ηρθε αποτομη δεν καταφεραμε σε πολλους τομεις να τη διαχειριστουμε σωστα λογω αμπαλοσυνης κ πρωην φτωχομπινεδιαρων νυν νεοπλουτων λαιμαργων λαμογιων ... η προοδος της γερμανιας απο την αλλη ηταν πιο σταθερη γιατι αφενος η γερμανικη νοοτροπια ηταν διαφορετικη εδω και 300 χρονια και αφετερου ηταν περισσοτερο ελεγχομενη η οικονομια μετα τον β' ππ απο τους αγγλοαμερικανους. νομιζω
Ακριβώς αυτή την περίοδο της προόδου εγώ την εντοπίζω την δεκαετία του '80 και την ανικανότητά μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Οι πολιτικοκομματικοί αναλυτές θα θέσουν φυσικά τα πράγματα με βάση το πολιτικά τους ιδεώδη διαμορφόνωντας απόψεις,αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
μακη πιστευω εισαι υπερβολικος... προοδος υπηρξε (μαλιστα εντυπωσιακη, αλματωδης θα ελεγα), απλα επειδη μας ηρθε αποτομη δεν καταφεραμε σε πολλους τομεις να τη διαχειριστουμε σωστα λογω αμπαλοσυνης κ πρωην φτωχομπινεδιαρων νυν νεοπλουτων λαιμαργων λαμογιων... η προοδος της γερμανιας απο την αλλη ηταν πιο σταθερη γιατι αφενος η γερμανικη νοοτροπια ηταν διαφορετικη εδω και 300 χρονια και αφετερου ηταν περισσοτερο ελεγχομενη η οικονομια μετα τον β' ππ απο τους αγγλοαμερικανους. νομιζω
Κι εδω ακριβώς είναι που το πασοκ φέρει τεράστια ευθύνη, γιατι δεν διασφάλισε την σωστή διάθεση και χρήση των εισροών απ την εε.
Το πασοκ δεν εδραίωσε την αξιοκρατεία, δεν βοήθησε την φορολογική δικαιοσύνη, δεν έφτιαξε ένα κράτος σεβαστό, αλλα ένα τεράστιο παρακράτος και παραοικονομία.
Και φυσικά η νδ συνεχίζει να συντηρεί αυτό το κομμάτι του έργου του πασοκ. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
το αν δεν 'παραγει' μια χωρα (δηλαδη αν δεν εχει βαρια βιομηχανια) επισης αποδεδειγμενα δε σημαινει οτι η οικονομια της δεν μπορει να ειναι καλη. υπαρχουν και αλλοι τομεις που μπορει να αναπτυξει, η ναυτιλια, το διαμετακομιστικο εμποριο, ο τουρισμος, παροχη υπηρεσιων, η αγροτικη δραστηριοτητα κλπ.
ανα γεια σου
Κι εγώ συμφωνώ.
Υπερτερούμε όμως κάπου και δεν το ξέρω? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
ανα γεια σου
Κι εγώ συμφωνώ.
Υπερτερούμε όμως κάπου και δεν το ξέρω?δεν υπερτερούμε αλλά έχουμε την 26η σε ΑΕΠ οικονομία στον κόσμο βάσει της Παγκόσμιας τράπεζας.
Προφανώς για να βγουν αυτά τα 360 δις $ ...κάποια γρανάζια χρειάζονται...δεν είμαστε και του πεταματού
EDIT: στην ναυτιλία δεν υπερτερούμε δηλ;;
-
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
...Ακριβώς αυτή την περίοδο της προόδου εγώ την εντοπίζω την δεκαετία του '80...Την 10ετία του 80 ο Έλληνας άρχισε να ζει χωρίς να εργάζεται, με δανεικά.
Μπόρεσε να δανειστεί τόσο, επειδή είχε αναπτυχθεί.
Ήταν η 10ετία κατά την οποία έκλεισαν οι (όποιες) βιομηχανίες της Ελλάδας, ο ίδιος ο ΑΠ στην τηλεόραση καυχήθηκε ότι 'διώξαμε την πολυεθνική' (και την συναρμολόγηση των καντέτ) και οι εισαγωγές έφτασαν στο ζενίθ...
Τέτοιες δηλώσεις φίλε G60 από κάποιον που ζούσε τότε, δεν τις περίμενα! -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Ακριβώς αυτή την περίοδο της προόδου εγώ την εντοπίζω την δεκαετία του '80...
Την 10ετία του 80 ο Έλληνας άρχισε να ζει χωρίς να εργάζεται, με δανεικά.
Ήταν η 10ετία κατά την οποία έκλεισαν οι (όποιες) βιομηχανίες της Ελλάδας, ο ίδιος ο ΑΠ στην τηλεόραση καυχήθηκε ότι 'διώξαμε την πολυεθνική' (και την συναρμολόγηση των καντέτ) και οι εισαγωγές έφτασαν στο ζενίθ...
Τέτοιες δηλώσεις φίλε G60 από κάποιον που ζούσε τότε, δεν τις περίμενα!O Παπανδρέου είχε πει κι όλας στην TV ότι η περιουσία της εκκλησίας η οποία ανήκει στο λαό πρέπει να περιέλθει στο κράτος.
Πήγε να το εφαρμόσει αλλά ο ραγιάς αντιστάθηκε.
Ε δε δικαιούμαστε πολιτικούς,νταβαντζήδες θέλουμε.
Συγκεκριμένα με την περιουσία ΜΙΑΣ και μόνο μονής έφτανε για να ζει η ελλάδα κανά δυό τρεις δεκαετίες.
Πολλά είπε κι έκανε τα οποία μάλλον δεν είδες,είχες δουλειά.
Σαφώς κι έκανε αρκετές π@παριές αλλά μήπως δε δικαιούμαστε πολιτικούς με ευρωπαική προοπτική?
Μήπως βλέπαμε μόνο τα στραβά?Τεσπά μην το συνεχίσουμε γιατί βλέπω να παίρνει κομματικές διαστάσεις το θέμα και δε μ' αρέσει καθόλου.
-
Κομματική διάσταση θέλεις ίσως να βάλεις εσύ.
Πάντως, περιεργώ: Από τη μια λες ότι την 10ετία του '80 η Ελλάδα ... άνθισε, από την άλλη θέλεις να πάρουμε κάποιου την περιουσία (μιας μονής, όλης της εκκλησίας, του Μποδοσάκη, ...) για να ζούμε για καμιά 10αριά χρόνια σαν βασιλιάδες χωρίς να δουλεύουμε κ να παράγουμε τπτ. Αυτές οι απόψεις είναι πολιτικές; Σοβαρές; Αναπτυξιακές;
Ή μήπως μεθυσμένες; -
Κομματική διάσταση θέλεις ίσως να βάλεις εσύ.Εχω ψηφίσει πασοκ,Λεβέντη στις προηγούμενες εκλογές ΚΚΕ και στις επόμενες μάλλον....το ίδιο.
Οπότε δεν μπορείς να με κατηγορήσεις για κομματικές διαθέσειςΠάντως, περιεργώ: Από τη μια λες ότι την 10ετία του '80 η Ελλάδα ... άνθισε, από την άλλη θέλεις να πάρουμε κάποιου την περιουσία (μιας μονής, όλης της εκκλησίας, του Μποδοσάκη, ...) για να ζούμε για καμιά 10αριά χρόνια σαν βασιλιάδες χωρίς να δουλεύουμε κ να παράγουμε τπτ. Αυτές οι απόψεις είναι πολιτικές; Σοβαρές; Αναπτυξιακές;
Ή μήπως μεθυσμένες;Η εκκλησιαστική περιουσία είναι του ελληνικού κράτους και πρέπει να επιστραφεί.
Μπορείς να εξηγήσεις ορθά στα παιδιά σου (όχι σε μένα, εγώ ξέρω πως την απέκτησαν) τον τρόπο με τον οποίο ο κλήρος απέκτησε όλη αυτη την αμύθητη περιουσία?
ΔΕν μπορεί ένα κράτος να υποφέρει για χάρη των κληρικών κι αυτοί να ζουν και να τρώνε με χρυσα κουτάλια.
Να ένας λόγος που το κράτος στερείτε πόρους.
Αλλά δε νομίζω να σε συμφέρει να δεις την πραγματικότητα γιατί μάλλον είσαι παιδί της εκκλησίας.
Και ναι αυτές οι απόψεις είναι πολιτικά ορθες (βλ Γαλλία ) σοβαρές και με αναπτυξιακές προοπτικές -
Nα την πάρει δύσκολο...να την φορολογήσει όμως;
-
Φίλε, δεν είμαι ειδικός να εξηγήσω τπτ.
Εκείνο που θέλω είναι μια αναπτυξιακή προοπτική για την επόμενη γενιά, ενώ απεχθάνομαι και απορρίπτω μετά βδελυγμίας απόψεις του τύπου 'να τα πάρουμε από εκείνους για να έχουμε εμείς να περνάμε μπέικα'.
Είτε 'εκείνοι' είναι η εκκλησία, είτε οι 'βιομήχανοι'.
Κι αν κάποιος κάποτε αποδείξει ότι η περιουσία της εκκλησίας (ή η δική μου) του ανήκει, ας την πάρει. Ελπίζω να με καταλαβαίνεις... -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Nα την πάρει δύσκολο...να την φορολογήσει όμως;Να την φορολογήσουν ΕΣΤΩ ποιοί?
Οι ελλάς ελλήνων χριστιανών ή οι πατρίς θρησκεία οικογένεια?Ράσο και δεξιά/χουντα/βασιλικοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους,κοινώς αδερφάκια
-
Μάκη είπε και το Τσοβόλα δώστα όλα , και ήταν ο πρώτος διδάξας με δάνειο από τους φίλους του τους Άραβες για τη βίλα...
Άστο δεν βγαίνει άκρη, όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος δυστυχώς δεν κοιτούν το καλό του τόπου αλλά της τσέπης τους και των συν αυτοίς. Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν το καλό αλλά δεν αποφασίζουν και είναι αμφίβολο αν έρθουν στην εξουσία ότι δεν θα κάνουν τα ίδια. Ας το μην το ψάχνεις. Πάλι καλά που ό,τι γίνεται γίνεται μέσω ΕΕ. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Να την φορολογήσουν ΕΣΤΩ ποιοί?
Οι ελλάς ελλήνων χριστιανών ή οι πατρίς θρησκεία οικογένεια?Ράσο και δεξιά/χουντα/βασιλικοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους,κοινώς αδερφάκια
Θα σου πω κάτι κι αν θέλεις το ακούς:
ΞΕΚΟΛΛΑ.
Δύσκολο, όμως, έ; -
Να την φορολογήσουν ΕΣΤΩ ποιοί?
Θα σου πω κάτι κι αν θέλεις το ακούς:
ΞΕΚΟΛΛΑ.
Δύσκολο, όμως, έ;Να ξεκολλήσω από τι?
Απ αυτά που δεν μπορείτε να δείτε? -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Μάκη είπε και το Τσοβόλα δώστα όλα , και ήταν ο πρώτος διδάξας με δάνειο από τους φίλους του τους Άραβες για τη βίλα...
Άστο δεν βγαίνει άκρη, όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος δυστυχώς δεν κοιτούν το καλό του τόπου αλλά της τσέπης τους και των συν αυτοίς. Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν το καλό αλλά δεν αποφασίζουν και είναι αμφίβολο αν έρθουν στην εξουσία ότι δεν θα κάνουν τα ίδια. Ας το μην το ψάχνεις. Πάλι καλά που ό,τι γίνεται γίνεται μέσω ΕΕ.Δεν είπα ότι ήταν μια πολιτική αλάνθαστη και τέλεια.
-
ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι, έ;
Αυτό ακριβώς λέω... -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Το θέμα όμως δεν είναι πως επέδρασαν οι αμερικανοί αλλά στο ότι μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού προκειμένου να γλείψει κοκαλάκι (όπως και σήμερα δηλ) συντήρησε δεόντως την πολιτική της απαξίωσης.
Αρα είμαστε κι εμείς συμμέτοχοισυμφωνοι, αλλα εγω δεν ειμαι τοσο αυστηρος με αυτους που θελουν να γλειψουν το κοκαλακι... οταν πεινας το κοκαλακι σου θα κοιταξεις να γλειψεις και θα πεις κ ευχαριστω που στο πεταξανε... με αυτους που θα πρεπε να ειμαστε πιο αυστηροι ειναι με αυτους που ενω πηραν πολλα κοκαλα, τα κρατησαν για την παρτη τους ή τα μοιραστηκαν με τα δικα τους συμφεροντα, παρ'ολο που τα κοκαλακια δοθηκαν για καποιους πολυ συγκεκριμενους λογους.... (ειτε δοθηκαν απ'την ΕΕ ειτε τα παρηγαγαν οι ελληνες, δεν απασχολει τη συζητηση αυτο..)
Την 10ετία του 80 ο Έλληνας άρχισε να ζει χωρίς να εργάζεται, με δανεικά.
Τέτοιες δηλώσεις φίλε G60 από κάποιον που ζούσε τότε, δεν τις περίμενα!μα δεν σταματησε η προοδος τη δεκαετια του 80 ουτε καν τη δεκαετια του 90 ουτε και σημερα. απλα αυτες τις τρεις δεκαετιες, ενω υπηρχαν περιθωρια για τεραστια αναπτυξη θα ελεγα, υπηρξε απλα προοδος χωρις να ειναι αυτη που θα μπορουσε να ειναι κ γι'αυτο φωναζουμε ....
-
Μια ανακρίβεια: στα μέσα της δεκαετίας του 80 η ανάπτυξη έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μηδέν.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;