-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η διαφορά των δεξιών καθεστώτων με τα αριστερά είναι ότι στα πρώτα οι περισσότεροι περνούν καλά, λίγοι περνούν πολύ καλά και πολύ λίγοι περνούν άσχημα ενώ στα δεύτερα, οι περισσότεροι περνούν άσχημα και λίγοι περνούν καλά. Που θα προτιμούσες να ζεις;Σε κανένα απ τα δυό....σε
Σοσιαλιστικό -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η διαφορά των δεξιών καθεστώτων με τα αριστερά είναι ότι στα πρώτα οι περισσότεροι περνούν καλά, λίγοι περνούν πολύ καλά και πολύ λίγοι περνούν άσχημαOπως στη Βραζιλια στην Ινδονησια και στη Ν.Αφρικη...
ενώ στα δεύτερα, οι περισσότεροι περνούν άσχημα και λίγοι περνούν καλά.
Oπως στη Κινα...
Βρες τις διαφορες...
Που θα προτιμούσες να ζεις;
Σε μια χωρα χωρις νεοφιλελευθερους...
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ας φαμε λοιπον ολοι μαζι τη ψ*λια στην υγεια του νεοφιλευθερισμου τωρα, και ας το βουλωσουμε...
Τον μικρομεσαίο που παλέυει να τα φέρει βόλτα όπως όλοι μας ή οι περισσότεροι τουλάχιστον και είναι φανατικός ψηφοφόρος της δεξιάς........αυτόν πες να φάει ψ@λιά
Μάνο που είσαιιιιι ακούς κούς ούς ς (eco .....)?
Ψηφοφόρος της 'δεξιάς' δεν είμαι. Οι πεποιθήσεις μου είναι άλλο πράγμα βέβαια.
Θα ήθελα όμως να μου πείτε το εξής: μιλάτε για την 'παγκόσμια οικονομική κρίση', τον νεοφιλελευθερισμό κλπ κλπ που είναι κακοί κλπ κλπ.
Το ότι μπορείτε να πάτε στο σούπερ-μάρκετ και να πάρετε μπανάνες που παρήχθησαν στη Λ. Αμερική, μεταφέρθηκαν με πλοία μέσω ενός ωκεανού και έφτασαν στη γειτονιά σας 'φρέσκιες' στην τιμή του ~1 ευρώ, όταν τα εθνικά σας μήλα (εποχής) τα παίρνετε 2,5 ευρώ, είναι κάτι δεν σας αφορά;
Το ότι το premium PC σας κατασκευάζεται από τμήματα που έχουν παραχθεί στην Κίνα ή την Ταιβάν και κοστίζει στην Ελλάδα 1000 ευρώ, αλλά μπορείτε να το αγοράσετε μέσω νετ από τις ΗΠΑ όπου κοστίζει 500 ευρώ, πού οφείλεται;
Το ότι μπορείτε ν' αγοράσετε αυτοκίνητα όσο τα πουλάνε στη χώρα κατασκευής τους ΣΥΝ όμως τα καπέλα που το ελληνικό ΚΡΑΤΟΣ τους φοράει, είναι κάτι άσχετο;Κάθε σύστημα έχει τρωτά και περνάει από κρίση κατά καιρούς. Κραχ έγιναν και παλιότερα, αλλά τα κράτη ανέκαμψαν. Το ίδιο θα συμβεί και σ' αυτήν την κρίση.
Τα μόνα κράτη που ουδέποτε είδαν προκοπή ήταν αυτά που βασίστηκαν στην προστατευτική οικονομία, με υπερβολικούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, κρατικά μονοπώλια, 'σκληρά νομίσματα' ( ) και περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. -
Μάνο πότε συνολικά πέρναγες καλύτερα, εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι, τη δεκαετία του 80 που ήμασταν ένα εθνικά υπερήφανο σοσιαλιστικό κράτος ή τα τελευταία 10 χρόνια όπου πειραματιζόμαστε ως εκσυγχρονιστικό νεοφιλελεύθερων λογικών κράτος;
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Μάνο πότε συνολικά πέρναγες καλύτερα, εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι, τη δεκαετία του 80 που ήμασταν ένα εθνικά υπερήφανο σοσιαλιστικό κράτος ή τα τελευταία 10 χρόνια όπου πειραματιζόμαστε ως εκσυγχρονιστικό νεοφιλελεύθερων λογικών κράτος;Μου ηρθε στο μυαλο κατι που κυκλοφορουσε οταν το '91 ανεβηκε η ΝΔ στην εξουσια:'τουλαχιστον επι πασοκ ετρωγαν αυτοι τρωγαμε και εμεις,τωρα τα τρωνε ολα μονοι τους'!!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ψηφοφόρος της 'δεξιάς' δεν είμαι. Οι πεποιθήσεις μου είναι άλλο πράγμα βέβαια.
Ψηφοφόρος της δεξιάς δεν είσαι αλλά είσαι φαν του κεφαλαίου της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού.
Εγώ είμαι υπέρ του Σοσιαλιστικού συστήματος.
Και μάλλον τα γεγονότα με επιβεβαιώνουνΘα ήθελα όμως να μου πείτε το εξής: μιλάτε για την 'παγκόσμια οικονομική κρίση', τον νεοφιλελευθερισμό κλπ κλπ που είναι κακοί κλπ κλπ.
Το ότι μπορείτε να πάτε στο σούπερ-μάρκετ και να πάρετε μπανάνες που παρήχθησαν στη Λ. Αμερική, μεταφέρθηκαν με πλοία μέσω ενός ωκεανού και έφτασαν στη γειτονιά σας 'φρέσκιες' στην τιμή του ~1 ευρώ, όταν τα εθνικά σας μήλα (εποχής) τα παίρνετε 2,5 ευρώ, είναι κάτι δεν σας αφορά;
Το ότι το premium PC σας κατασκευάζεται από τμήματα που έχουν παραχθεί στην Κίνα ή την Ταιβάν και κοστίζει στην Ελλάδα 1000 ευρώ, αλλά μπορείτε να το αγοράσετε μέσω νετ από τις ΗΠΑ όπου κοστίζει 500 ευρώ, πού οφείλεται;
Το ότι μπορείτε ν' αγοράσετε αυτοκίνητα όσο τα πουλάνε στη χώρα κατασκευής τους ΣΥΝ όμως τα καπέλα που το ελληνικό ΚΡΑΤΟΣ τους φοράει, είναι κάτι άσχετο;Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα τώρα.
Ψάξε να βρεις πρώτα γιατί τα δικά μας αγροτικά προιόντα είναι ακριβότερα απ τα.....λεμόνια Χιλής πχ(άσε που είναι πρησμένα απ τα χάπια αυτό είναι ένα άλλο θέμα).
Μα γιατί φυσικά η δύναμη των 5 μεγαλοεμπόρων είναι μεγαλύτερη από αυτή του τοπικού παραγωγού και σαφώς σε ένα καπιταλιστικό κράτος είναι ποιό δίκαιο να εξαφανιστεί ένας ολόκληρος κλάδος και οι εργαζόμενοι πίσω του και να επιβιώσουν 5 καρτελ.
Ελεύθερη οικονομία άλλωστε δεν έχουμε?
Πάντως αισθάνομαι γελοίος όταν τα διάφορα εξειδικευμένα έντυπα προσπαθούν μέσω των εταιριών να με πείσουν ότι ανέβηκε το βιοτικό μου επίπεδο γιατί μπορώ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩ για να αλλάζω αμάξι κάθε 5 χρόνια,να αλλάζω tv κάθε χρόνο,να έχω κινητό και ιντερνετ μαζί (γαμώ εεε?) αλλά........το ψυγείο άδειο,τι σημασία έχει άλλωστε,θα καμαρώνω τη bmw
Οι κατασκευαστές απ την άλλη δεν κατασκευάζουν στην Ταυλανδη για να το πάρεις ΕΣΥ κι ΕΓΩ φθηνότερα αλλά για αυξήσει τα ποσοστά κερδών ο επιχειρηματίας.
Φυσικά η SKF απολύει τον γερμανό πολίτη εργαζόμενο στέλνοντας στον τάφο ολόκληρη την οικογένειά του και ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ τον Κινέζο (ταυλανδό κλπ δεν έχει σημασία) για να απολαμβάνεις εσύ σε κουτί SKF ρουλεμάν.....koyo,timken σε τιμή SKF φυσικά
Αυτά κατ εσένα είναι ανθρώπινα πολιτικοοικονομικά συστήματα εε?Τέλος (εγώ ξέρω,εύ ψάξτα λίγο) μιας και μιλάμε για βιοτικό επίπεδο δες τη δεκαετία του 80 (ας πούμε το 82) πόσο είχε καινούριο ένα Toyota Hiace και με πόσα μηνιάτικα μπορούσε να το αγοράσει ένας επαγγελματίας και κάνε τη σύγκριση σήμερα.
Το ίδιο και με το ελαιόλαδο κλπΚάθε σύστημα έχει τρωτά και περνάει από κρίση κατά καιρούς. Κραχ έγιναν και παλιότερα, αλλά τα κράτη ανέκαμψαν. Το ίδιο θα συμβεί και σ' αυτήν την κρίση.
Τα μόνα κράτη που ουδέποτε είδαν προκοπή ήταν αυτά που βασίστηκαν στην προστατευτική οικονομία, με υπερβολικούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, κρατικά μονοπώλια, 'σκληρά νομίσματα' ( ) και περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.Πολύ απλοική τοποθέτηση για να περάσει στα ψιλά
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μάνο πότε συνολικά πέρναγες καλύτερα, εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι, τη δεκαετία του 80 που ήμασταν ένα εθνικά υπερήφανο σοσιαλιστικό κράτος ή τα τελευταία 10 χρόνια όπου πειραματιζόμαστε ως εκσυγχρονιστικό νεοφιλελεύθερων λογικών κράτος;
Μου ηρθε στο μυαλο κατι που κυκλοφορουσε οταν το '91 ανεβηκε η ΝΔ στην εξουσια:'τουλαχιστον επι πασοκ ετρωγαν αυτοι τρωγαμε και εμεις,τωρα τα τρωνε ολα μονοι τους'!!
Οσα έκανε ο συγχωρεμένος ο Ανδρέας τη δεκαετία του 80 δεν έκαναν όλοι μαζί απ το 90 μέχρι σήμερα.
Κι αν ο κόσμος δεν είχε ανάπηρες κι απηρχηωμένες αντιλήψεις θα έκανε ακόμα περισσότερα (διαχωρισμός κράτους/εκκλησίας πχ).
Το μόνο που δικαιολογούσε το ραγιά ήταν ότι είδε απότομα το φως της δημοκρατίας απ την πίσα της δεξιάς και της χούντας τόσων ετών και το καταχράστηκε......δεόντως -
Εχθές, στην ΕΤ3, είχε ντοκυμανταίρ, με τον Ρ. Ατένμπορο, σχετικά με τον τρόπο που ο άνθρωπος κατάφερε να παράγει περισσότερα από την γη. Να δημιουργήσει πόλεις και να αυξηθεί. Κατέληξε ότι σε λίγο η Γη δεν θα επαρκεί για να θρέψει τον πληθυσμό της, θα επηρεαστούν πολλά είδη από τις μονοκαλλιέργειες (αυτό ήδη γίνεται στις μέλισσες που χάνονται!!) και, τελικά, θα φτάσουμε σε αδιέξοδο που μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπου ή ριζοσπαστικές αλλαγές.
Έκλεισε με την φράση 'Μέχρι τώρα ελέγχαμε το περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο πληθυσμός. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ελέγχουμε τον πληθυσμό για να σώσουμε το περιβάλλον?'.Μήπως αυτό πρέπει να το κάνουμε και σε άλλες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας?
Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι πόσο επηρεάζεται η πραγματική οικονομία.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Οσα έκανε ο συγχωρεμένος ο Ανδρέας τη δεκαετία του 80 δεν έκαναν όλοι μαζί απ το 90 μέχρι σήμερα.
Κι αν ο κόσμος δεν είχε ανάπηρες κι απηρχηωμένες αντιλήψεις θα έκανε ακόμα περισσότερα (διαχωρισμός κράτους/εκκλησίας πχ).
Το μόνο που δικαιολογούσε το ραγιά ήταν ότι είδε απότομα το φως της δημοκρατίας απ την πίσα της δεξιάς και της χούντας τόσων ετών και το καταχράστηκε......δεόντωςMiλας για το γνωστο Ανδρεα με το ζιβαγκο του 'ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο', του 'Οξω οι Βασεις του θανατου'??
Για τον Αντρεα που περασε απο το ζιβαγκο στην βιλλα της Αγραμπελης με τα... αραβικα δανεικα, και τα πρωτοπαλληκαρα του απο μηχανικοι της δεκαρας κατεληξαν σε γαμους στο Παρισι αξιας ενος δις??
Που πηρε απο την ΕΟΚ 100 TΡΙΣεκατομμυρια δραχμες(ή 2 τρις για καθε νομο περιπου) και παρολα αυτα δεν εχουμε καταφερει να διαχειριζομαστε τα σκατα μας και τα σκουπιδια μας??
Που συν τα παραπανω πηρε δημοσιο χρεος το 81 50 δις δρχ και το παρεδωσε το 89 στα 200 δις??Και οχι μονο αυτο αλλα δεν ακομα εφυγε και η βαση απο τη Σουδα ρε γαμωτο....
(Καλα το διαχωρισμο κρατους/εκκλησιας δεν τον αφησε να τον προχωρησει ο....Παπαθεμελης )
Γιαυτον τον Αντρεα λες??
http://el.wikipedia.org/wiki/Κατάλογος_Πρωθυπουργών_της_Ελλάδας
Eδω ειναι και ο καταλογος των πρωθυπουργων της Ελλαδας απο το 1944 (απελευθερωση) μεχρι σημερα.
Σε καθε εναν γραφει διπλα απο ποιο κομμα προερχοταν.
Επειδη βαριεμαι κανε μια αθροιση και πες μας ποσα χρονια κυβερνησε η 'δεξια' (Λαϊκο κομμα, ΕΡΕ, ΝΔ) και ποσα η Κεντρο-αριστερα(?) (Κομμα Φιλελευθερων, Ενωση Κεντρου, ΠΑΣΟΚ). -
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
..................................................................Παρ' ότι συμφωνώ στο 99% των γραφομένων σου γενικότερα και όχι μόνο εδώ θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής : Πιστεύεις ότι μια μαξιμαλιστική πρόταση αντιμετώπισης των πραγμάτων βοηθάει αυτή τη στιγμή? και εάν ναι , ποιούς?
Κι εγώ θα ήθελα να ζω σε μια χώρα χωρίς ...νεοφιλελεύθερους αλλά αυτό δε γίνεται. Πάμε παρακάτω: Τι κάνουμε?
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
..................................................................
Παρ' ότι συμφωνώ στο 99% των γραφομένων σου γενικότερα και όχι μόνο εδώ θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής : Πιστεύεις ότι μια μαξιμαλιστική πρόταση αντιμετώπισης των πραγμάτων βοηθάει αυτή τη στιγμή? και εάν ναι , ποιούς?
Κι εγώ θα ήθελα να ζω σε μια χώρα χωρίς ...νεοφιλελεύθερους αλλά αυτό δε γίνεται. Πάμε παρακάτω: Τι κάνουμε?
Σα πρωτο βημα δεν καταπινουμε αμασητο αυτο που μας σερβιρουν...
Οταν καταφερουμε αυτο βλεπουμε.
-
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
κατά τη γνώμη μου, η κρίση αυτή είναι ένα πρώτο δείγμα κόπωσης ενός συστήματος που βασίστηκε στο δανεισμό, στην τεχνητή διόγκωση καταναλωτικών αναγκών και στη διαχείριση πληροφορίας και τη συνακόλουθη αγοραπωλησία κοπανιστού αέρα υπό τον τύπο μιας ιδιότυπης πυραμίδας (χρηματιστήρια, χρηματοοικονομικά παράγωγα κλπ), χωρίς ωστόσο η πραγματική οικονομία που παράγει τον πραγματικό πλούτο να έχει κατακρημνιστεί (ακόμα). Αυτό σημαίνει ότι με κάποιες συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις (περιορισμός υπερκατανάλωσης, πάταξη φαινομένων εξαπάτησης επενδυτών, θέσπιση αυστηρού πλαισίου τζογαρίσματος χρήματος στις διεθνείς αγορές, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής βάσης χωρών και μίγματος παραγωγικής οικονομίας - οικονομίας βασιζόμενης σε παροχή υπηρεσιών) είναι δυνατό το σύστημα να ισορροπήσει σε νέα θέση και να επέλθει εκ νέου σχετική ισορροπία (μέχρι να σκάσει το επόμενο κανόνι...)Προφανώς και πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό ικανό όχι όμως τραγικό, η κρίση αυτή θα μας αγγίξει, ιδιαίτερα δε τους εμπλεκόμενους σε παραγωγή αγαθών και παροχή υπηρεσιών όχι πρώτης ανάγκης. Αυτοί οι τομείς λογικά θα πιεστούν περισσότερο. Παράδειγμα, μείωση πωλήσεων αυτοκινήτων, οδηγεί σε περικοπές θέσεων εργασίας κλπ.
Όσο λοιπόν πιο προσανατολισμένη είναι μια οικονομία στην παραγωγή αφενός αγαθών μη συνδεόμενων άμεσα με τη διαβίωση των ανθρώπων και αφετέρου με την παροχή υπηρεσιών, τόσο περισσότερο θεωρώ πως είναι λογικό να την αγγίξει η κρίση.
Ίσως από μια λογική να είναι και μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν εκ νέου κάποια προσφάτως θεσπισμένα δόγματα και αντίστοιχα ο πραγματικός ρόλος κάποιων ομάδων ανθρώπων στην κοινωνία (πχ χρηματιστές, τράπεζες, ΜΜΕ, κλπ)
Το γενικευμένο πρόβλημα της εποχής μας εν ολίγοις, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ: Αρκετές ομάδες ανθρώπων-συμφερόντων, κατά μεγάλη πλειοψηφία από χώρους παροχής υπηρεσιών (δημοσιογράφοι, διαφημιστές, άνθρωποι του ευρύτερου χώρου των δημοσίων σχέσεων-καλλιτέχνες, στελέχη τραπεζικών-χρηματοοικονομικών ομίλων) κατάφεραν να νομιμοποιήσουν ηθικά στην υπόλοιπη κοινωνία τις υπέρογκες απολαβές που καρπούνταν από την υπεραξία που παρείχε η εργασία τους η οποία εν γένει ήταν άκρως υπερτιμημένη στη λογική του κοπανιστού αέρα. Την ίδια στιγμή, οι ομάδες αυτές (κι όχι μόνο βέβαια) εξαργύρωναν τον πλούτο που συγκέντρωναν κατά συντριπτικό ποσοστό σε απόκτηση υλικών αγαθών τα οποία όπως γνωρίζουμε δεν γεννώνται ούτε με παρθενογένεση ούτε εν μία νυκτί σε κάποια χρηματιστηριακή συνεδρίαση, άσχετα αν αποτιμώνται σε χρήμα με τη χρηματιστηριακή λογική.
Όταν κάποια στιγμή, ο παραγόμενος με στρεβλό (χρηματιστηριακό) τρόπο πλούτος ξεπέρασε τα όρια αντοχής της πραγματικής οικονομίας και άρχισε να προκύπτει κρίση αξιοπιστίας του εν λόγω συστήματος, άρχισε η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε με αδυναμία τραπεζών να ανταποκριθούν σε υπεσχημένες προσδοκίες επενδυτών τους που με τη σειρά τους έσπευσαν σε μαζικές απομαστεύσεις των καταθέσεών τους και απέσυραν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους από τις τράπεζες, προξενώντας αυτό το ντόμινο που παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες.Γενικα, μπορω να σου πω οτι διαφωνω ακομα και στα σημεια στιξης. Δαιμονοποιεις καποιες ομαδες ατομων (δυσκολευομαι να τις αποκαλεσω κοινωνικες ομαδες), οτι εκαναν, εραναν, εφτιαξαν, χαλασαν, χωρις να αναφερεις ουτε σε μια λέξη ουτε καν σαν νυξη κατι για το συστημα που τους παρηγαγε. Πιστευεις επισης οτι με καποιους κανονες τοσο απλους, που θα τους σκεφτοταν και ενα μικρο παιδι, θα διορθωθει η κριση και πραγματικα απορω, που βασιζεσαι... Δηλαδη αν μπουν κανονες στην εξαπατηση θα λυθουν οι εγγενεις αδυναμιες ενος χρεωκοπημενου (στην κυριολεξια) πολιτικοοικονομικου συστηματος;
Επισης να παρατηρησω, οτι αφενος λες πως η κριση δε θα μας πολυαγγιξει, απο την αλλη λες οτι θα αγγιξει οικονομιες που βασιζονται στην παροχη υπηρεσιων. Μα η δικια μας ειναι κατ'εξοχην τετοια. Οταν δεν μας αγγιξε το κραχ του μεσοπολεμου ημασταν μια εσωστρεφης αγροτικη οικονομιαΑν μας αγγιζει;Εγω το βλεπω απο το μαγαζι μου.Η κινηση εχει πεσει κατακορυφα.Ολοι γκρινιαζουν οτι τα πραγματα ακρίβυναν παλι και ας μην εχουν αλλαξει οι τιμες απο τον Ιανουαριο!!.Ολοι αγοραζουν χυμα κολωνια,την πιο φτηνη βαφη μαλλιων,το πιο φτηνο σαμπουαν. Αν δεν εχεις λεφτα σου φταινε ολα.Οι εταιριες θελουν ακομα πιο κοντα τις πληρωμες.Υπαρχουν καταστηματα στην γειτονια που δεν κανουν σεφτε την ημερα.Δεν τα βλεπω καθολου καλα τα πραγματα,καθολου καλα.
Μπιλ, η σανιδα σωτηριας στο μαγαζι σου ξερεις ποιοι θα ειναι; Οι τρισκαταρατοι δημοσιοι υπαλληλοι . Το μοναδικο σημειο αναφορας σε τετοιες περιοδους. Γι'αυτο με αφορμη αυτο και χωρις να απευθυνομαι σε σενα, φιλοι εμποροι καλα θα κανετε (και αυτο που λεω θα το σκεφτειτε πολλακις το επομενο διαστημα) να σκεφτεστε πολλες φορες, πριν αφορισετε αυτους που σας φερνουν το φαϊ στο τραπεζι σας.
Η διαφορά των δεξιών καθεστώτων με τα αριστερά είναι ότι στα πρώτα οι περισσότεροι περνούν καλά, λίγοι περνούν πολύ καλά και πολύ λίγοι περνούν άσχημα ενώ στα δεύτερα, οι περισσότεροι περνούν άσχημα και λίγοι περνούν καλά. Που θα προτιμούσες να ζεις;
Δε σου τα ειπανε καλα φιλε μου. Στα δεξια (βλεπε νεοφιλελευθερα) καθεστωτα, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ περνανε εξευτελιστικα χάλια (ολη η Αφρικη, ολη η Ασια, η Λατινικη Αμερικη, αρκετοι ΗΠΑμερικανοι), ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μετριοτατα (χαμηλα στρωματα ΕΕ, σχεδον ολοι οι Ρωσοι, οι ανατολικοευρωπαιοι), ΛΙΓΑ εκατομμυρια καλα (μεσα-ανω στρωματα ΕΕ-G8) και ελαχιστοι πολυ καλα.
Στα αριστερα καθεστωτα περνανε ΟΛΟΙ αξιοπρεπως.Ψηφοφόρος της 'δεξιάς' δεν είμαι. Οι πεποιθήσεις μου είναι άλλο πράγμα βέβαια.
Παρα τους τοσους κατα καιρους καβγαδες μας, παντα σε διαβαζω με καλη πιστη και πραγματικα σε συγχαιρω για την προσπαθεια σου να ελαφρυνεις το κλιμα
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αν μας αγγιζει;Εγω το βλεπω απο το μαγαζι μου.Η κινηση εχει πεσει κατακορυφα.Ολοι γκρινιαζουν οτι τα πραγματα ακρίβυναν παλι και ας μην εχουν αλλαξει οι τιμες απο τον Ιανουαριο!!.Ολοι αγοραζουν χυμα κολωνια,την πιο φτηνη βαφη μαλλιων,το πιο φτηνο σαμπουαν. Αν δεν εχεις λεφτα σου φταινε ολα.Οι εταιριες θελουν ακομα πιο κοντα τις πληρωμες.Υπαρχουν καταστηματα στην γειτονια που δεν κανουν σεφτε την ημερα.Δεν τα βλεπω καθολου καλα τα πραγματα,καθολου καλα.
Μπιλ, η σανιδα σωτηριας στο μαγαζι σου ξερεις ποιοι θα ειναι; Οι τρισκαταρατοι δημοσιοι υπαλληλοι . Το μοναδικο σημειο αναφορας σε τετοιες περιοδους. Γι'αυτο με αφορμη αυτο και χωρις να απευθυνομαι σε σενα, φιλοι εμποροι καλα θα κανετε (και αυτο που λεω θα το σκεφτειτε πολλακις το επομενο διαστημα) να σκεφτεστε πολλες φορες, πριν αφορισετε αυτους που σας φερνουν το φαϊ στο τραπεζι σας.
Το λες λογω του βρεξει χιονισει εισοδηματος.Ακομα και αυτοι ομως ζοριζονται με τα πασης φυσεως δανεια και καρτες.Εκεινοι που δεν κινουνται καθολου αγοραστικα ειναι οι αγροτες/χωριατες.Παλια τα λεωφορεία απο τα χωρια ερχονταν γεματα,σημερα ζητημα ειναι αν κατεβαινουν πανω απο 10 ατομα.
-
Οταν ομως τους ελεγες να συνεταιριστουν να μην τους πιανουν απο τα @ρχιδια οι καθε μεσαζοντες και μεγαλεμποροι, αυτοι ειτε κανανε πορειες οτι τους κλεβει το κρατος τα χωραφια για να τα κανει κολχοζ (λες και ηξεραν τι ειναι το κολχοζ τα γιδια) ειτε κοιτουσαν να κανουν αυτοι κουμαντο στο συνεταιρισμο κλεβοντας τους αλλους. Ποτς γενεν ατο; που θα ελεγε κι ο Ογκουνσοτο.
Τωρα; Οπως το ελεγε και μια παλια διαφημιση, μην το πιειτε. Λουστειτε! -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Το μόνο που δικαιολογούσε το ραγιά ήταν ότι είδε απότομα το φως της δημοκρατίας απ την πίσα της δεξιάς και της χούντας τόσων ετών και το καταχράστηκε......δεόντωςΜάκη, εδώ επέτρεψέ μου να επισημάνω κάτι που ήδη έχει επισημανθεί πιο πάνω. Ο Αντρέας μπορεί να έκανε κάποια πολύ καλά πράγματα, αλλά τα έκανε υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας, μιας και η κυβέρνησή του ευθύνεται για την απογείωση του εθνικού χρέους σε σημεία δυσθεώρητα (μεταξύ άλλων). Έτσι, αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσοστό των ετησίωνμ εσόδων μας ως κράτος απλά για να εξυπηρετούμε δάνεια για αυξήσεις μισθών και παροχές χωρίς αντίκρυσμα (αφού τα έφαγε ο πληθωρισμός τότε). Σίγουρα θυμάσαι καλύτερα από εμένα την περίοδο του πληθωρισμού 20%... Ε, γι’ αυτό και μόνο ο Αντρέας για εμένα δεν ήταν καλός πρωθυπουργός. Γιατί τώρα (και) εγώ πληρώνω τα όσα έφαγαν (φάγαμε) όλοι οι Έλληνες τότε...
Τώρα, για την κρίση. Ναι, φταίει η απληστία των μεγαλοστελεχών. Απληστία σε εγκληματικό βαθμό . Αλλά όλοι κατηγορούμε τα Κινέζικα (ή Ταϊβανέζικα ή Μαλαισιανά ή ότι άλλο) προϊόντα τα αγοράζουμε όμως. Γιατί;;; Και αλήθεια, αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ 2 προϊόντων που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά το ένα κοστίζει Χ ευρώ και το άλλο Χ-Ψ ευρώ ποιο θα επιλέξεις;;; (Δεν μιλάω σε κάποιον συγκεκριμένα). Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Η Χ πρώτη ύλη παράγεται στη Γερμανία με κόστος 10 ευρώ/κιλό και στην Κίνα με κόστος 7 ευρώ/κιλό (παραδοτέο στην πόρτα μου) και είναι ένα απλό μετάλλευμα. Αν θέλω να είμαι ανταγωνιστικός σαν επιχείρηση θα το πάρω από τη Γερμανία;;; Θα με νοιάξει αν οι Γερμανοί μείνουν χωρίς δουλειά;;; Γιατί αν το αγοράσω πιο ακριβά, δεν θα μπορώ να πουλήσω και μετά θα μείνω εγώ χωρίς δουλειά. Αν είσαι επιχειρηματίας και αντιμετωπίζεις σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά και τα προϊόντα σου δεν είναι ιδιαίτερα φθηνά και στη διπλανή χώρα μπορείς να τα παράγεις φθηνότερα δεν θα πας;;;; Ακόμα και σ’ ένα μικρομάγαζο, αν ο ιδιοκτήτης έχει πχ έναν υπάλληλο, αλλά τελικά παντρευτεί και η γυναίκα του έρχεται και αυτή στο μαγαζί για να τον βοηθάει, θα κρατήσει τον υπάλληλο;;;; Όχι προφανώς... Αν θέλετε ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση, σταματήστε ν’ αγοράζετε οτιδήποτε έχει παραχθεί στο εξωτερικό και πληρώνετε ακριβότερα για τα ίδια αγαθά! Απλό είναι... Προσωπικά αυτό που λέω είναι ότι θα το αγοράσω από τον φθηνότερο (εφόσον είναι το ίδιο ποιοτικά πάντα) και ο ντόπιος ή ο Ευρωπαίος να κόψει το λαιμό του να μου το προσφέρει φθηνότερα αν θέλει να τον προτιμήσω! Έτσι δεν λειτουργούμε όλοι;;; Έτσι δεν λειτουργούσαμε ανέκαθεν;;;;
Κρίσεις έρχονται και παρέρχονται και δεν γίνεται 5-10 εγκληματικά μεγαλοστελέχη να προκαλέσουν τέτοιου βαθμού κρίση... Τα προβλήματα και οι προϋποθέσεις προϋπήρχαν, απλά χρειάζονταν μία αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
..............
Γενικα, μπορω να σου πω οτι διαφωνω ακομα και στα σημεια στιξης. Δαιμονοποιεις καποιες ομαδες ατομων (δυσκολευομαι να τις αποκαλεσω κοινωνικες ομαδες), οτι εκαναν, εραναν, εφτιαξαν, χαλασαν, χωρις να αναφερεις ουτε σε μια λέξη ουτε καν σαν νυξη κατι για το συστημα που τους παρηγαγε. Πιστευεις επισης οτι με καποιους κανονες τοσο απλους, που θα τους σκεφτοταν και ενα μικρο παιδι, θα διορθωθει η κριση και πραγματικα απορω, που βασιζεσαι... Δηλαδη αν μπουν κανονες στην εξαπατηση θα λυθουν οι εγγενεις αδυναμιες ενος χρεωκοπημενου (στην κυριολεξια) πολιτικοοικονομικου συστηματος;
Επισης να παρατηρησω, οτι αφενος λες πως η κριση δε θα μας πολυαγγιξει, απο την αλλη λες οτι θα αγγιξει οικονομιες που βασιζονται στην παροχη υπηρεσιων. Μα η δικια μας ειναι κατ'εξοχην τετοια. Οταν δεν μας αγγιξε το κραχ του μεσοπολεμου ημασταν μια εσωστρεφης αγροτικη οικονομιαΑν μας αγγιζει;Εγω το βλεπω απο το μαγαζι μου.Η κινηση εχει πεσει κατακορυφα.Ολοι γκρινιαζουν οτι τα πραγματα ακρίβυναν παλι και ας μην εχουν αλλαξει οι τιμες απο τον Ιανουαριο!!.Ολοι αγοραζουν χυμα κολωνια,την πιο φτηνη βαφη μαλλιων,το πιο φτηνο σαμπουαν. Αν δεν εχεις λεφτα σου φταινε ολα.Οι εταιριες θελουν ακομα πιο κοντα τις πληρωμες.Υπαρχουν καταστηματα στην γειτονια που δεν κανουν σεφτε την ημερα.Δεν τα βλεπω καθολου καλα τα πραγματα,καθολου καλα.
Η διαφορά των δεξιών καθεστώτων με τα αριστερά είναι ότι στα πρώτα οι περισσότεροι περνούν καλά, λίγοι περνούν πολύ καλά και πολύ λίγοι περνούν άσχημα ενώ στα δεύτερα, οι περισσότεροι περνούν άσχημα και λίγοι περνούν καλά. Που θα προτιμούσες να ζεις;
Δε σου τα ειπανε καλα φιλε μου. Στα δεξια (βλεπε νεοφιλελευθερα) καθεστωτα, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ περνανε εξευτελιστικα χάλια (ολη η Αφρικη, ολη η Ασια, η Λατινικη Αμερικη, αρκετοι ΗΠΑμερικανοι), ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μετριοτατα (χαμηλα στρωματα ΕΕ, σχεδον ολοι οι Ρωσοι, οι ανατολικοευρωπαιοι), ΛΙΓΑ εκατομμυρια καλα (μεσα-ανω στρωματα ΕΕ-G8) και ελαχιστοι πολυ καλα.
Στα αριστερα καθεστωτα περνανε ΟΛΟΙ αξιοπρεπως.Ψηφοφόρος της 'δεξιάς' δεν είμαι. Οι πεποιθήσεις μου είναι άλλο πράγμα βέβαια.
Παρα τους τοσους κατα καιρους καβγαδες μας, παντα σε διαβαζω με καλη πιστη και πραγματικα σε συγχαιρω για την προσπαθεια σου να ελαφρυνεις το κλιμα
- εφτακόσια εκατομμύρια δολάρια
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Το μόνο που δικαιολογούσε το ραγιά ήταν ότι είδε απότομα το φως της δημοκρατίας απ την πίσα της δεξιάς και της χούντας τόσων ετών και το καταχράστηκε......δεόντωςΜάκη, εδώ επέτρεψέ μου να επισημάνω κάτι που ήδη έχει επισημανθεί πιο πάνω. Ο Αντρέας μπορεί να έκανε κάποια πολύ καλά πράγματα, αλλά τα έκανε υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας, μιας και η κυβέρνησή του ευθύνεται για την απογείωση του εθνικού χρέους σε σημεία δυσθεώρητα (μεταξύ άλλων). Έτσι, αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσοστό των ετησίωνμ εσόδων μας ως κράτος απλά για να εξυπηρετούμε δάνεια για αυξήσεις μισθών και παροχές χωρίς αντίκρυσμα (αφού τα έφαγε ο πληθωρισμός τότε). Σίγουρα θυμάσαι καλύτερα από εμένα την περίοδο του πληθωρισμού 20%... Ε, γι’ αυτό και μόνο ο Αντρέας για εμένα δεν ήταν καλός πρωθυπουργός. Γιατί τώρα (και) εγώ πληρώνω τα όσα έφαγαν (φάγαμε) όλοι οι Έλληνες τότε...
Χωρις να εχω την παραμικρη διαθεση να υπερασπιστω τον Αντρεα, η λαθος νοοτροπια που φαινεται απο τα γραφομενα σου, ειναι σε γενικες γραμμες η αιτια της κρισης. Και η πραγματικη αιτια της κρισης ειναι οτι αυτο που υπονομευει το μελλον μιας χωρας ειναι η κοινωνικη ασταθεια και αδικια. Και ο Παπανδρεου εκανε αρκετά για να αποτραπει αυτη η αδικια. Οσο για τον πληθωρισμο αρκει να ριξεις μια ματια εδω για να δεις οτι επαναλαμβανεις αστηρικτα και εσφαλμενα στοιχεια. Στο 25% τον ειχαν παει οι κυβερνησεις του εθναρχη (τρομαρα μας) στο 13% τον κατεβασε ο τρισκαταρατος για να τον στειλει παλι στα ουρανια ο 'διατι να το κρυψομεν αλλωστε'.
Τώρα, για την κρίση. Ναι, φταίει η απληστία των μεγαλοστελεχών. Απληστία σε εγκληματικό βαθμό . Αλλά όλοι κατηγορούμε τα Κινέζικα (ή Ταϊβανέζικα ή Μαλαισιανά ή ότι άλλο) προϊόντα τα αγοράζουμε όμως. Γιατί;;; Και αλήθεια, αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ 2 προϊόντων που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά το ένα κοστίζει Χ ευρώ και το άλλο Χ-Ψ ευρώ ποιο θα επιλέξεις;;; (Δεν μιλάω σε κάποιον συγκεκριμένα). Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Η Χ πρώτη ύλη παράγεται στη Γερμανία με κόστος 10 ευρώ/κιλό και στην Κίνα με κόστος 7 ευρώ/κιλό (παραδοτέο στην πόρτα μου) και είναι ένα απλό μετάλλευμα. Αν θέλω να είμαι ανταγωνιστικός σαν επιχείρηση θα το πάρω από τη Γερμανία;;; Θα με νοιάξει αν οι Γερμανοί μείνουν χωρίς δουλειά;;; Γιατί αν το αγοράσω πιο ακριβά, δεν θα μπορώ να πουλήσω και μετά θα μείνω εγώ χωρίς δουλειά. Αν είσαι επιχειρηματίας και αντιμετωπίζεις σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά και τα προϊόντα σου δεν είναι ιδιαίτερα φθηνά και στη διπλανή χώρα μπορείς να τα παράγεις φθηνότερα δεν θα πας;;;; Ακόμα και σ’ ένα μικρομάγαζο, αν ο ιδιοκτήτης έχει πχ έναν υπάλληλο, αλλά τελικά παντρευτεί και η γυναίκα του έρχεται και αυτή στο μαγαζί για να τον βοηθάει, θα κρατήσει τον υπάλληλο;;;; Όχι προφανώς... Αν θέλετε ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση, σταματήστε ν’ αγοράζετε οτιδήποτε έχει παραχθεί στο εξωτερικό και πληρώνετε ακριβότερα για τα ίδια αγαθά! Απλό είναι... Προσωπικά αυτό που λέω είναι ότι θα το αγοράσω από τον φθηνότερο (εφόσον είναι το ίδιο ποιοτικά πάντα) και ο ντόπιος ή ο Ευρωπαίος να κόψει το λαιμό του να μου το προσφέρει φθηνότερα αν θέλει να τον προτιμήσω! Έτσι δεν λειτουργούμε όλοι;;; Έτσι δεν λειτουργούσαμε ανέκαθεν;;;;
Κρίσεις έρχονται και παρέρχονται και δεν γίνεται 5-10 εγκληματικά μεγαλοστελέχη να προκαλέσουν τέτοιου βαθμού κρίση... Τα προβλήματα και οι προϋποθέσεις προϋπήρχαν, απλά χρειάζονταν μία αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια.
Απο την αναλυση σου περι κινεζικων προϊοντων, συμπεραινω οτι μαλλον δεν εχεις καταλαβει περι τινος προκειται η κριση αυτη...
-
Στα αριστερα καθεστωτα περνανε ΟΛΟΙ αξιοπρεπως.
Αν σκεφτουμε ποτε ανακαλυψαν την κοκα κολα ,,,,ναι σιγουρα,,,,!!!
-
Αφου εσενα η αξιοπρεπεια σου εξαρταται απο την κοκα-κολα...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;