Nov 8, 2006, 9:28 PM

Επανέρχομαι κι εγώ στην επιχειρηματολογία των φίλων μας για να υποστηρίξω κατά βάση τα λεγόμενα του lkar. Δυστυχώς για όλους μας (ειλικρινά το πιστεύω αυτό) το τραμ θεωρώ πως κατά βάση έχει αποτύχει, για 2-3 βασικούς λόγους που θα παραθέσω ευθύς αμέσως: **1)**Έγινε κακή επιλογή της αρχικής χάραξης. Εξηγούμαι. Η διαδρομή από το Σύνταγμα προς Γλυφάδα καθώς και τα ενδιάμεσα σημεία δεν πιστεύω πως υπήρχε ποτέ περίπτωση να συναντήσουν την ευρεία αποδοχή του επιβατικού κοινού (τουλάχιστον στις ώρες αιχμής κι από άτομα μιας α ηλικίας - που κατέχουν δίπλωμα και ΙΧ - κι όχι μαθητές, ανήλικους, υπερήλικες κλπ), για έναν απλό λόγο. Στις περιοχές αυτές υπάρχει μεγάλο ποσοστό κατοχής ΙΧ στις οικογένειες, πολλοί κάτοικοί τους εργάζονται είτε σε γειτονικές περιοχές-δήμους που δεν εξυπηρετεί το τραμ (θέλει μετεπιβίβαση δηλ σε άλλο ΜΜΕ) είτε γενικότερα σε περιοχές που απέχουν αρκετά και βρίσκονται εκτός του νοητού άξονα χάραξης της γραμμής του τραμ. Παράδειγμα, πιστεύει κανείς σοβαρά πως ο μέσος κάτοικος Γλυφάδας πχ, που αποτελεί και την πιο μακρινή περιοχή από τις περιοχές που εξυπηρετεί και το τραμ, αφενός έχει συχνά πάρε δώσε με το κέντρο της Αθήνας, αφετέρου κατέχει (σαν οικογένεια) 2 και βάλε ΙΧ και πάραυτα θα προτιμήσει για τη μία στο τόσο που θα ανέβει προς κέντρο μεριά αυτό το μέσο που συν τοις άλλοις είναι κ τόσο αργό, σαφώς χειρότερο από τα θερμικά λεωφορεία;2) Αγνοήθηκε παντελώς αφενός η γενικότερη νοοτροπία σταρχιδισμού που δυστυχώς διακρίνει το μέσο νεοέλληνα απέναντι σε οτιδήποτε είναι δημόσιου χαρακτήρα (όπως τα ΜΜΕ). Αυτό έχει να κάνει με 2 πράγματα: 1 με το γεγονός της αδιάφορης-επικίνδυνης-προκλητικής οδήγησης πολλών ιχήδων σε δρόμους όπου διέρχεται το τραμ που με τη σειρά της αναγκάζει τους οδηγούς του μέσου να κινούνται σε ρυθμούς χελώνας και, 2, τις αντιδράσεις των κατοίκων από περιοχές ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και πηγμένες από τις οποίες πράγματι αν διερχόταν το τραμ, λόγω χωροταξίας αλλά και κοινωνικής σύνθεσης του πληθυσμού τους (μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης γενικότερα που επιζητούν τα ΜΜΕ και λόγω οικονομικής δυσπραγίας-ανέχειας), θα τύχαινε ευρείας αποδοχής και χρήσης. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν και οδηγούν είτε σε σημαντικές καθυστερήσεις του έργου είτε σε ματαιώσεις χαράξεων (Πειραιάς πχ). Εδώ πάντως οφείλω να ομολογήσω πως ως ένα βαθμό το να χαράξεις δίκτυο τραμ ή να επεκτείνεις το υπάρχον δίκτυο σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας είναι αρκετά δύσκολη και μπερδεμένη ιστορία έτσι κι αλλιώς. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως και στις ανεπτυγμένες ευρωπαικές πόλεις, το δίκτυο του τραμ υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες, οπότε η αναστάτωση που προκαλεί μια χάραξη ή επέκτασή του στους πέριξ στο σημερινό περιβάλλον της μεγαλούπολης που ζούμε, είναι για τους φίλους μας τους Ευρωπαίους σχεδόν άγνωστη λέξη...3) Η όλη υπόθεση αντιμετωπίστηκε, δυστυχώς, εξαρχής κατά πως φαίνεται με τη λογική του έργου βιτρίνας. Δηλαδή, φτιάχνουμε ένα έργο κράχτη προ των Ολυμπιακών, χωρίς σοβαρή θεώρησή του από την πλευρά της βιωσιμότητας σε σχέση με τη διαδρομή της αρχικής χάραξης και τα σημεία που προανέφερα, το πλασάρουμε ως μια ωραία ευκαιρία για βόλτα των τουριστών ή των αργόσχολων (υπερήλικες, συνταξιούχοι, πιτσιρικάδες) από το Σύνταγμα προς παραλία, φλοίσβο, ολυμπιακές εγκαταστάσεις κλπ, ταίζουμε (μάλλον πλουσιοπάροχα) μερικούς φίλια προσκείμενους εργολάβους, ρίχνουμε για όσο διαρκεί η κατασκευή του έργου τα ποσοστά ανεργίας, απορροφούμε (έστω κακήν κακώς) κάποια κονδύλια από την ευρωπαική ένωση για να μη μας χρεώσουν την αναποτελεσματικότητα σαυτόν τον τομέα και τέλος, δημιουργούμε μια νέα κρατικοδίαιτη (εντελώς) εταιρεία στην οποία, κοίτα σύμπτωση, προσλαμβάνουμε ένα τσούρμο κόσμο με ειδικές διαδικασίες που εξαιρούνται του συστήματος προσλήψεβν μέσω ΑΣΕΠ . Τα αποτελέσματα όλων των ανωτέρω νομίζω φίλοι μου πως οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Συνοψίζοντας θα έλεγα πως η δρομολόγηση και υλοποίηση του έργου του τραμ αποτέλεσε ουσιαστικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου... Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι 1-2 ακόμα αρνητικά της όλης προσπάθειας, η ουσία πάντως παραμένει πως το έργο δεν εδραιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως ένα αξιόπιστο, γρήγορο κι εξυπηρετικό εν τέλει ΜΜΕ. Από εδώ και πέρα θεωρώ πως αυτή η κατάσταση είνει εν γένει μη αναστρέψιμη και το μόνο που ενδεχομένως μπορεί αν γίνει είναι βελτιώσεις στα σημεία (πράσινο κύμα κλπ). Η ουσία ωστόσο δεν αλλάζει...Και για να μη βιαστεί κανείς να βγάλει εύκολα συμπεράσματα για την τυχόν κακεντρέχειά μου θα πω απλά πως είμαι λάτρης των μέσων σταθερής τροχιάς και σε όσες χώρες κ πόλεις του εξωτερικού έχω ταξιδέψει βρήμα θαυμάσιο κι εξυπηρετικότατο το εκεί υπάρχον δίκτυο τραμ, με προεξέχον το δίκτυο τραμ της Βιέννης, ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα του κόσμου...Όποιος έχει πάει στη Βιέννη θα με καταλάβει...