-
Εκτός από την αγάπη για το αυτοκίνητο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον 'αυτοκινητικό' τύπο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τα αυτοκίνητα που ενδεχομένως αποτελούν αγοραστικό στόχο για αυτούς.Πιθανότατα αρκετοί επηρεάζονται από τη γνώμη του συντάκτη που θεωρείται κατά τεκμήριο ειδικός. Εσείς πιστεύετε πως ότι διαβάζετε σε τέτοια περιοδικά είναι βάσιμο ή είναι υποκειμενικό και σε ποιο βαθμό. Ειναι καλύτερα τα συγκριτικά τεστ; πιστεύετε πως είναι καλύτερα να αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενος αυτοκινήτου και ο καθένας να τα ζυγίζει ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ή νομίζετε πως πρέπει να βγαινει ένας νικητής στη κατηγορία;
Προσωπικά πιστεύω πως ενα τεστ αυτοκινήτου δε θα πρέπει να εξαντλείται σε εκθέσεις ιδεών όπως συχνά γίνεται αλλά να βασίζεται σε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά στοιχεία. Για παράδειγμα σπανίως αναφέρεται κάποιο νούμερο για την πλευρική επιτάχυνση αλλά συχνά διθύραμβοι η κεραυνοί για το κράτημα ενός αυτοκινήτου. Επισης ο κάθε συντάκτης που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί χρέος του να θεοποιεί τις επιδόσεις αλλά κανείς δε μας λέει τι επιταχύνσεις τι ρεπρίζ και τι τελικές επιτέλους χρειαζόμαστε. Ετσι για να ξέρουμε που θα συμβιβάσουμε την ασφάλεια και την ευχαρίστηση μας με την οικολογική μας συνείδηση και τα οικονομικά μας βεβαίως. Και τέλος πιο ειναι το benchmark σε κάθε τομέα (χώροι, κινητήρας κλπ) η σε κάθε κατηγορία οχήματος (suv saloon etc) για να ξέρουμε πιο είναι τό άριστο βρε αδερφέ και πόσο απέχουμε από αυτό. Φοβάμαι πως όλα αυτά είναι πολύ φλού.
Θα ήθελα πολύ να γράψετε την άποψη σας. Ευχαριστώ -
Εκτός από την αγάπη για το αυτοκίνητο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον 'αυτοκινητικό' τύπο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τα αυτοκίνητα που ενδεχομένως αποτελούν αγοραστικό στόχο για αυτούς.Πιθανότατα αρκετοί επηρεάζονται από τη γνώμη του συντάκτη που θεωρείται κατά τεκμήριο ειδικός. Εσείς πιστεύετε πως ότι διαβάζετε σε τέτοια περιοδικά είναι βάσιμο ή είναι υποκειμενικό και σε ποιο βαθμό. Ειναι καλύτερα τα συγκριτικά τεστ; πιστεύετε πως είναι καλύτερα να αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενος αυτοκινήτου και ο καθένας να τα ζυγίζει ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ή νομίζετε πως πρέπει να βγαινει ένας νικητής στη κατηγορία;
Προσωπικά πιστεύω πως ενα τεστ αυτοκινήτου δε θα πρέπει να εξαντλείται σε εκθέσεις ιδεών όπως συχνά γίνεται αλλά να βασίζεται σε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά στοιχεία. Για παράδειγμα σπανίως αναφέρεται κάποιο νούμερο για την πλευρική επιτάχυνση αλλά συχνά διθύραμβοι η κεραυνοί για το κράτημα ενός αυτοκινήτου. Επισης ο κάθε συντάκτης που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί χρέος του να θεοποιεί τις επιδόσεις αλλά κανείς δε μας λέει τι επιταχύνσεις τι ρεπρίζ και τι τελικές επιτέλους χρειαζόμαστε. Ετσι για να ξέρουμε που θα συμβιβάσουμε την ασφάλεια και την ευχαρίστηση μας με την οικολογική μας συνείδηση και τα οικονομικά μας βεβαίως. Και τέλος πιο ειναι το benchmark σε κάθε τομέα (χώροι, κινητήρας κλπ) η σε κάθε κατηγορία οχήματος (suv saloon etc) για να ξέρουμε πιο είναι τό άριστο βρε αδερφέ και πόσο απέχουμε από αυτό. Φοβάμαι πως όλα αυτά είναι πολύ φλού.
Και ναι και όχι...
Εξαρτάται πολύ από το άρθρο..._
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Και ναι και όχι...
...και το που ειναι γραμμενο θα συμπληρωσω.
-
Φυσικα και οχι.
Τα περιοδικα οπως και καθε αλλη επιχειρηση επιδιωκουν να βγαλουν κερδος.
Αρα ενα καλο πακετο διαφημισεων απο την ταδε αντιπροσωπεια ειναι παντα ευπροσδεκτο.
Με οτι αυτο συνεπαγεται στην αντικειμενικοτητα η οποια ουτως ή αλλως εφοσον ειπεισερχεται ο ανθρωπινος παραγοντας ειναι μειωμενη.Για ενημερωση και μονο (π.χ. κυκλοφορησε το ταδε νεο μοντελο, τιμες προσφορες κλπ) καλα ειναι.
Απο εκει και περα εγω θα παρω το προϊον, εγω οφειλω να δω αν οντως ανταποκρινεται σε αυτο που ψαχνω.
Το καλυτερο λοιπον ειναι η δοκιμη απο το τελικο καταναλωτη. -
Να με επηρεάσει όχι, να με καθοδηγήσει σε κάποιο οχι. Απλώς να με ενημερώσει (θεωρώντας το μια 2η, 3η άποψη) ναι.
Επειδή ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές προτεραιότητες σίγουρα πολλές φορές έχω διαπιστώσει ότι εγώ είμαι χιλιόμετρα μακρυά απο το κείμενο που διαβάζω.
Φευγοντας απο την ιδέα και όποια υποψία ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά ... για να έχω και την διαφήμιση στο έντυπο, ή την 'γενική γραμμή' υπέρ της τάδε μάρκας κλπ που ακολουθεί το έντυπο, απλώς ξέρω ότι διαβάζω 'μια έκθεση ιδεων' ενός δημοσιογράφου.
Ενα άρθρο το χωρίζω σε τρια κομμάτια. Αφαιρώ τα αρχικά γενικά περι σχεδίασης, τι αντικαθιστά και τι αντιπροσωπευει, ενημερώνομαι για τους χώρους, για τον εξοπλισμό, για την εργονομία και τα τεχνικά στοιχεία του και απλώς διαβάζω χωρίς να λαμβάνω υπόψη τις περιγραφές τύπου επιδόσεων ή οδικής συμπεριφοράς, χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι διαφοροποιούνται απο τον όποιο οδηγό και την όποια χρήση.
Απλώς τα θεωρώ σαν ένα δευτερο test drive ενός διαφορετικού ανθρώπου περα απο αυτό που κάνω εγώ (που και αυτό (το δικό μου) πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να κατασταλάξω σε άποψη και εικόνα).
Πάντως υπάρχουν παραδείγματα που διαβάσαμε διθυράμβους για κινητήρες που άμεσα αντικαταστάθηκαν απο την ίδια την εταιρία, διαβάσαμε για ποιότητα κατασκευής για αυτοκίνητα που είχαν καθημερινά ηλεκτρικά προβλήματα ή κατέλειξαν κουδουνίστρες, δεν διαβάσαμε ποτέ για το κόστος χρήσης μικρών ή μικρομεσαίων που ξεπερνούν μεγάλα, δεν διαβάσαμε ποτέ για μεταπώληση, δεν διευκρινίστικαν ποτέ οι εγγυήσεις και οι λεπτομέρειες των ή τα εξτρα που πληρώνονται για να βγει η τρέχουσα τελική τιμή αγοράς, μια έρευνα ή αξιολόγηση μιας προσφοράς, πράγματα που μπορούν να αναφερθούν σε ένα τεστ ή έστω στα υπερ-κατά. -
Ο χρήστης madox έγραψε:
Και ναι και όχι...
δεν παιζει ρολο το ΠΟΥ ειναι γραμμενο (μπορει να ειναι και σε μια χαρτοπετσετα) αλλα απο ΠΟΙΟΝ
-
Έτσι κι αλλιώς και η γνώμη μας εντελώς υποκειμενική είναι.
π.χ εμένα μου αρέσει να κάθομαι χαμηλά και μακριά από το τιμόνι ( ίσως λόγω ύψους ) , μου αρέσει να είναι πιο θορυβώδες ώστε να έχω πιο καλή επαφή με το περιβάλλον ( σπάνια ακόμη και χειμώνα κλείνω τα παράθυρα....φοράω ένα μπουφάν και κάθομαι στην θέση του οδηγού ) και όχι φιλτραρισμένο κ αποστειρωμένο , σχήμα και φόρτωση χώρου αποσκευών ακόμη δεν με ενδιαφέρουν , απαλά φρένα στην αρχή ( για την πόλη ) και δυνατό 'δάγκωμα' από το μέσο της διαδρομής και μετά κ.α.....Τώρα το αν κάποια περιοδικά επ αμοιβή προμοτάρουν κάποιο μοντέλο τι να πω!
Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως πέρσι στο COTY ήταν ένα-δυο έντυπα που ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη 'γραμμή'...... -
δεν επηρεαζομαι απο οσα αρθρα ξερω απο πριν τι θα διαβασω...αντιθετα οταν διαβαζω κατι που δεν το περιμενα απο ενα συγκεκριμενο αυτοκινητο τοτε ισως το σκεφτω μια δευτερη φορα..γενικα ομως αν καποιος συντακτης γραφει οτι του λενε να γραψει καρφωνεται με 1000
-
καποτε διαβαζα πολυ τον ειδικο τυπο..παρα πολυ.εχω τεραστιο αρχειο.
σιγα σιγα αρχισα να σταματαω.οποιοδηποτε αμαξι αγορασα,δεν επηρεαστηκα ποτε απο τα σχολια του ειδικου τυπου.
σταματησα να διαβαζω ειδικο τυπο,απο οταν αγορασα ενα αμαξι που με καλυπτε 100%.
κριτηρια αγορας για μενα,ειναι η τσεπη μου,και το πρωτο συναισθημα μολις καθησω στο καθισμα πριν βαλω μπρος.και η συμπεριφορα στο δρομο,βασει του δικου μου οδηγικου στυλ.
σημερα,πιστευω πως δν αξιζει πλεον να διαβαζω αλλα ουτε και φυσικα να επηρεαζομαι απο τον ειδικο τυπο.γιατι απλα δν ειναι ειδικος. -
Παλαιότερα επηρεαζόμουν αρκετά αλλά όσο μεγάλωνα και αποκτούσα μεγαλύτερη εμπειρία και ξεκαθάριζα τι θέλω, καθόλου. Μάλιστα ένα γεγονός έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Είχα το χρόνο και την υπομονή να αγοράσω παλαιά Ελληνικά περιοδικά με τεστ για όλα τα αυτοκίνητα που είχα κατά καιρούς (κάποια τεύχη υπήρχαν ήδη στο αρχείο μου) και να διαβάσω με προσοχή τι έλεγαν. Εκεί είδα ότι ναι μεν στην πλειοψηφία τους τα τεστ είχαν εντοπίσει τα συν και πλην των αυτοκινήτων αλλά όχι πάντοτε. Μάλιστα σε μία περίπτωση θα χαρακτήριζα τη δοκιμή ως εκτός θέματος.
Τελικά κατέληξα ότι σημασία έχει να ξέρεις τι θέλεις, να έχεις κάποιες γενικές γνώσεις και να δεις το αυτοκίνητο που θέλεις από κοντά για να δεις τι αίσθηση σου δίνει. Ακόμη και να ρωτήσεις κάποιους τη γνώμη τους. Μετά να καταλήξεις. Τα περιοδικά, εφημερίδες και web μόνο ως γενική ενημέρωση πλέον. -
Φυσικα και ΟΧΙ...σιγα μην επηρεαστω απο περιοδικα που γραφουν αναλογα απο το που θα παρουν τη μεγαλυτερη ''χορηγια''...
Για μενα το απολυτο κριτηριο ειναι ενα: TEST DRIVE... -
Σαφέστατα επηρεάζομαι και μάλιστα πολύ. Και δεν το θεωρώ κακό. Είναι αδύνατο να έχω προσωπική άποψη για τόσα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Θα πρέπει κάποιον να εμπιστευθώ. Και σχεδόν πάντα τα αναγνώσματα δικαιώνονται στα μάτια μου. Σε όσα αυτοκίνητα έχω αγοράσει οι κριτικές ήταν 'διάνα'.
Και ενω υπο νορμαλ συνθήκες παρακολουθώ κάνα-δυο μηνιαία, όταν αγοράζω αυτοκίνητο διαβάζω ότι κυκλοφορεί.
Αν γίνονται λαμογιές δεν γνωρίζω, το θεωρώ όμως πιθανό. -
Ο χρήστης noble έγραψε:
Και ναι και όχι...
δεν παιζει ρολο το ΠΟΥ ειναι γραμμενο (μπορει να ειναι και σε μια χαρτοπετσετα) αλλα απο ΠΟΙΟΝ
Λιγο δυσκολο να βρεις τεστ γραμμενα σε χαρτοπετσετες(αν εχεις βρει ενημερωσε να κοψω το εξοδο για περιοδικα ).Το ποιος το εχει γραψει με απασχολει λιγοτερο σε σχεση με το που το εχει γραψει(επιμενω )
-
Εγώ θα έλεγα επηρεάζομαι από τυπο σε ένα βαθμό!!! Εγχώριο και διεθνή, όπως επηρεάζομαι και από το net, forums, κλπ.....
Δεν το κρύβω άλλωστε ότι στην τελευταία αγορά μου είχα βάλει και ψηφορία στο 4Τ Forum για να σταθμίσω την γνώμη σας
Στην Ελλάδα από ένα level και πάνω δεν υπάρχουν test drive αυτοκίνητα και όπου υπάρχουν δεν γίνεται σωστά.
Εγώ για να κρίνω αν ένα άμαξι μου κάνει θέλω να το πάω από την Αθήνα στην Καλαμάτα ή στην Καρδίτσα!
Πείτε μου υπάρχει σε τεστ drive πχ R32, Audi S/RS, Merc AMG, BMW 330 ή M κλπ, κλπ και αν υπάρχει που το τεστάρεις?
Είανι τέτοια η ξεφτυλλα που πας βλέπεις μια Μ5 πχ στην έκθεση και μένεις στο θα κάνει παπππάδες που σου λέει ο πωλητής -
Σίγουρα τα ψάχνω τα τεστ και όχι μόνο ελληνικά αλλά όσο περισσότερα μπορώ να βρω. Σημαντικά επίσης όταν τα βρίσκω θεωρώ τα σχόλια ιδιοκτητών, εκεί μπορεί να δεις λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την αντοχή στο χρόνο ή κάποια ευαισθησία.
Τα δοκιμαστικά που γίνονται από δημοσιογράφους διαφέρουν πολύ ως προς την έκταση, την πληρότητα και την αξία τους. Ειδικά τα συγκριτικά σε κάποιες περιπτώσεις (έχω στο νού μου συγκεκριμένο περιοδικό) είναι απλή αναγραφή και σύγκριση αριθμών χωρίς να έχει γίνει άμεση ταυτόχρονη αντιπαράθεση των αυτοκινήτων!! Όσο τυποποιημένη και να είναι η δοκιμή και όσο επαγγελματίας να είναι όποιος την κάνει σίγουρα επηρεάζεται από αυτά που του αρέσουν ή που οδηγάει ή από αυτά που θεωρεί ότι πρέπει να ισχύουν. Γενικά τα δοκιμαστικά των δημοσιογράφων για μένα λειτουργούν μόνο σαν αποτρεπτικά αν λένε κακά για κάποιο όχημα. Τα θετικά σχόλια που είναι πια ο κανόνας λίγη σημασία έχουν.
Μια απλή προσεκτική μελέτη από κοντά ξεσκεπάζει πιο πολλά από τα διάφορα τεστ. Όταν πχ με ενοχλεί μια προεξοχή στο γόνατο ή η ορατότητα είναι χάλια (πολύ πιο χάλια από άλλα αλλά χωρίς η διαφορά αυτή να φαίνεται στα γραπτά), το κάθισμα είναι πολύ ψηλά, ο χώρος για τον αριστερό μου ώμο είναι ανεπαρκής (για το σώμα μου και τον τρόπο που έχω συνηθίσει) τι να μου πει ο δοκιμαστής. Τυχόν μετρήσεις για χώρους γονάτων κλπ επιβατών ή χώρου αποσκευών μπορεί να ακούγονται αντικειμενικές αλλά στην πράξη δεν είναι σχετικές με την ρεαλιστική αποτελεσματικότητα.... Όταν το τιμόνι δεν μεταφέρει καμία πληροφορία ή το γκάζι είναι αναίσθητο ή το φρένο είναι σαν διακόπτης χωρίς καμία ρυθμισιμότητα και φοβάσαι να το πατήσεις ή αν υποστρέφει συνεχώς πώς μπορώ να το οδηγήσω με καλή διάθεση.... είναι δικαιολογία ότι όλα κάπως έτσι είναι...?? Τι με νοιάζει αν πιάνει τα 100 σε μισό δεύτερο λιγότερο ή φρενάρει μισό μέτρο νωρίτερα όταν έχει σημαντικά για τα γούστα μου προβλήματα. Δυστυχώς κανένα τεστ δεν μπορεί να μεταδώσει την αίσθηση που δίνει ένα αυτοκίνητο στον οδηγό του (και τον επιβάτη του) και την ικανοποίηση από τη χρήση του. Καλές και οι δοκιμές αλλά πρέπει να πας ο ίδιος να το τεστάρεις καλύτερα με φίλο σου με παρατηρητικότητα και παρόμοιες ευαισθησίες.
Από την άλλη μερικοί πάνε και παίρνουν αυτοκίνητο έτσι, ρωτώντας κανένα φίλο και χωρίς να διαβάσουν, χωρίς ούτε καν να μπούνε μέσα... -
Διαβαζω επιλεκτικα τον ειδικο τυπο και μπορω να πω οτι λιγακι επηρεαζομαι.
Βεβαια , φροντιζω να διασταυρωνω οσο μπορω τις πληροφοριες ψαχνοντας στο νετ, λαμβανοντας υπ'οψιν γνωμες κατοχων και φυσικα προσπαθω να διαπιστωνω ιδιοις όμασι αν το μοντελο που με ενδιαφερει πραγματοποιει αυτα που υποσχεται. -
Προσωπικά μιλώντας, αφού προσδιορίσω την κατηγορία (τύπος αυτοκινήτου, κόστος) που θέλω να κινηθώ, το βασικό κριτήριο για την αγορά κάποιου αυτοκινήτου είναι πρωτίστως η ασφάλεια, ενεργητική και παθητική. Η εμφάνιση, το «κύρος» και τα οικονομικά στοιχεία όπως κόστος κτήσης (εντός των προκαθορισμένων ορίων πάντα), κόστος χρήσης, κατανάλωση, αξιοπιστία-βλάβες, τιμή μεταπώλησης κλπ τα θεωρώ δευτερεύοντα.
Όσον αφορά την παθητική ασφάλεια (τα μέσα που βοηθούν ΜΕΤΑ από ένα πιθανό ατύχημα, παραμόρφωση πλαισίου, μπάρες, αερόσακοι κλπ), τα αυτοκινητιστικά περιοδικά δυστυχώς συνήθως αφιερώνουν 1-2 γραμμές (και αν…) Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτό το θέμα θέλει ενδελεχή μελέτη, κατάλληλα εξοπλισμένα επιστημονικά εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό που τα περιοδικά συνήθως δεν διαθέτουν, άρα βασιζόμαστε κυρίως (όσοι ενδιαφερόμαστε) στο euroncap και κοιτάμε κατευθείαν το σχετικό site
http://www.euroncap.com/home.aspx' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank
όπου φαίνεται όχι μόνο ο χαρακτηρισμός (σε αστέρια) αλλά και η αναλυτική βαθμολογία καθώς και οι δυνάμεις που ασκούνται σε κάθε μέλος του σώματος του υποτιθέμενου επιβάτη (οι κούκλες φέρουν αισθητήρες που καταγράφουν την ασκούμενη πίεση τελικά, δηλαδή αφού έχουν εφαρμοσθεί όλα τα προστατευτικά μέσα που διαθέτει το αυτοκίνητο, και εμφανίζεται σχετικό αναλυτικό διάγραμμα με διάφορα χρώματα).Η ενεργητική ασφάλεια (τα χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να αποφύγουμε ένα ατύχημα ΠΡΙΝ αυτό συμβεί) περιέχει βασικά τις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά («τα κρατήματα» που λέμε εκλαϊκευτικά). Τις επιδόσεις (ιπποδύναμη, βάρος, κιλά/ίππο, επιτάχυνση από στάση (0-100)km/h, ροπή στρέψης, τελική ταχύτητα κλπ) μπορεί κανείς να τα δει και από τους πίνακες με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστών που συνήθως είναι ακριβή. Όμως για την ενεργητική ασφάλεια το σημαντικότερο στοιχείο των επιδόσεων είναι η επιτάχυνση εν κινήσει (ρεπρίζ) που αποτελεί το κλειδί για όσο γίνεται πιο γρήγορες προσπεράσεις. Βέβαια κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (κυρίως την ροπή στρέψης αλλά και την ιπποδύναμη, την αναλογία κιλών/ίππο),μπορεί κανείς να αποκτήσει μια ιδέα και για την ρεπρίζ αλλά εδώ είναι χρήσιμα τα ειδικά περιοδικά, **θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τουλάχιστον τους χρόνους για (80-120)km/h με 3η, 4η και 5η ταχύτητα **(περιοχή που γίνονται οι περισσότερες προσπεράσεις). Επίσης χρειάζονται και μετρήσεις φρεναρίσματος αλλά και δοκιμές αντοχής των φρένων.
Η οδική συμπεριφορά είναι το πιο δύσκολο θέμα και το πιο πολύπλοκο διότι εξαρτάται από μια πληθώρα παραμέτρων (πλαίσιο, ανάρτηση, κατανομή βάρους, ύψος, λάστιχα κλπ, βασικά είναι θέμα γεωμετρίας). Εδώ έχω την μεγαλύτερη ένσταση: αντί τα αυτοκινητιστικά περιοδικά (όταν δεν χειρίζονται το όλο θέμα ως μέρος του life style) να μας γράφουν εκθέσεις ιδεών και αοριστολογίες για την «αίσθηση» που δημιουργεί το αυτοκίνητο στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό και όχι επιστημονικό (διότι όπως μας έμαθε ο Popper επιστημονικό είναι κάθε τι που είναι διαψεύσιμο--πώς να διαψεύσεις την «αίσθηση» κάποιου?), ή αντί να μας γράφουν για το εάν ένα αυτοκίνητο διαθέτει 'ψυχή', **θα ήταν πολύ καλύτερα να κάνουν ένα αντικειμενικό τεστ που να περιλαμβάνει κάποιες μετρήσιμες ποσότητες **(και άρα διαψεύσιμες ή επιβεβαιώσιμες), όπως το elk-test (τεστ του ταράνδου), με τυποποιημένες παραμέτρους (για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης) και να μας λένε πως το τάδε μοντέλο εκτέλεσε επιτυχώς το τεστ με τη τάδε μέγιστη ταχύτητα. (Μετά το αντικειμενικό τεστ φυσικά ας διαβάσουμε και την 'αίσθηση' του γραφοντος μαζί με τα υπόλοιπα ... μεταφυσικά). Υποθέτω βέβαια πως τότε θα γίνει ένας ψιλό-χαμός διότι θα καταρρεύσουν πολλοί μύθοι…Συνεπώς θα ήθελα στο θέμα αυτό μια βελτίωση από μεριάς αυτοκινητιστικών περιοδικών για εγκυρότερη αξιολόγηση.
Ο ειδικός τύπος οπωσδήποτε χρειάζεται διότι ένας μέσος οδηγός (όπως εγώ) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση μέσω ενός απλού (και περιορισμένου) test-drive να καταλάβει και πολλά για ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα όπως ένα σύγχρονο αυτοκίνητο--ας σημειώσω εδώ με έμφαση πως εμείς οι (νεο)-έλληνες συνήθως υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας... Είναι δύσκολο σε ένα test-drive (που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σε δημόσιο δρόμο με κίνηση) να δει κανείς την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στο όριο. Συνεπώς εν κατακλείδι, ο ειδικός τύπος με επηρεάζει σε ένα ποσοστό (10-15)% ενώ εάν βελτιωθούν οι διαδικασίες δοκιμών μπορεί να φτάσει και στο (20-25)%. Φυσικά όλα αυτά με βάση την 'καλή πίστη' και την ειλικρίνεια των δοκιμαστών! ΙΠΖ
http://ipzoisscience.googlepages.com/home' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank -
Επηρεάζεστε απο τις δοκιμές που διαβάζετε στον ειδικό τύπο;