-
Απ όσο ξέρω΄το αμάξι μένει Γλυφάδα. Πάντως θα κάνω μια νύξη στον ιδιοκτήτη μήπως κάποια στιγμή συναντηθούμε στο συνεργείο (τα πάμε στο ίδιο, Αχαρνών) και θα σε ενημερώσω. Για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες δύσκολο πάντως.
-
MAZDA RX9
Το ζήτημα ξεκίνησε πριν καιρό όταν σε ένα αυστραλέζικο site που συμμετέχω ενεργά ανέβασα μια φωτογραφία ενός 'rusty relic' γραφοντας Mazda RX9. Μου απάντησαν τι εννοείς με αυτή την ονομασία, ΄πως σου ρθε κλπ. Ως τότε ποτέ δεν φανταζόμουν ότι το κοινό RX9 στην Ελλάδα θα παραξένευε μερικούς από τους μεγαλύτερους γνώστες στον κόσμο στο ζήτημα Mazda-rotary engine. τους εξήγησα λοιπόν ότι εμείς στο Ελλάντα έχουμε RX9 (ή αν προτιμάτε στα ελληνικά ρόχι 9), είναι σχετικά κοινό αυτοκίνητο και μ΄λιστα πήγα και τράβηξα μια φωτο, αυτή που έβαλε ο 124στρα στο safari, ως αποδεικτικό στοιχείο. Αρχίσαν τότε να μου την πέφτουν, και σοβαροί-σαραντάρηδες τύποι του forum, γιατί είναι και πιτσιρίκια με βελτιώσεις, λέγοντάς μου ότι είμαι είτε απατεώνας είτε ψεύτης. Είτε δηλαδή το σήμα RX9 στη φωτο είναι μαϊμουδιά (και το αποκρύπτω επίτηδες ή λόγω βλακείας), είτε ότι κατασκεύασα όλη την ιστορία (στο link που θα παραπέμψω αυτά και πολλά άλλα σχόλια έχουν σβηστεί από τους mods). παρενέβηκαν καναδύο αυθεντίες του χώρου, αυστραλοί με παγκόσμια αποδοχή στην ιστορία του βάνκελ, λέγοντας ότι η μαζντα σχεδίαζε να βγάλει ένα τέτοιο αμάξι, κανα δυο ελληνοκυπριοαυστραλοί που διάβαζαν την χρυσή ευκαιρία που παρέπεμπα και κάπως ισορρόπησε. Ωσπου πήγα στην EΛΜΑ και φωτογράφησα τα parts catalog που ανέφεραν RX9. Τότε άρχισε η διαφορετική προσέγγιση και το ενδιαφέρον. Από τα parts catalog φαινόταν να είχαν παραχθεί γύρω στα 250 κομμάτια.
Παρένθεση: Η ονοματολογία της μαζδα παλαιότερα είχε το εξής χαρακτηριστικό. Ένα αμάξωμα 'έφερε 4 τουλάχισοτν ονόματα (και συνήθως 'ένα πέμπτο για Β. Αμερική). Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε εκδόσεις sedan, hardtop και SW είχε τα εξής ονόματα (σε γενικές γραμμές): Luce (Legato) για το παλινδρομικό και LUce (Legato) Rotary (RE) για το περιστροφικό στην αγορά της Ιαπωνίας και λίγες ακόμη αγορές. Για το εξωτερικό 929L το παλινδρομικό, ενώ δεν φαίνεται να εξήχθη το περιστροφικό, τουλάχιστον εκτός Ασίας(?).
Και εδώ είναι το κλειδί. Το αντίστοιχο παιχνίδι ονομάτων της μαζδα επέβαλε μια ονομασία RX-κάτι (παράβαλε ενδεικτικά Capella-Capella Rotary για Ιαπωνία, 616-RX-2 για εξαγωγή).Το RX9 φαινόταν να έχει κινητήρα 12Α (τον μικρό βανκελ), ενώ με τον 13B, δεν εμφανιζόταν παραγωγή με την σχετική ονομασία (το μοντέλο στην Ιαπωνία φορούσε 1.8, 2.0. 2.2D kai τους δύο βάνκελ).
Εκεί περίπου, κι ενώ έχουν αρχίσει να αναπράγονται οι φώτο και το στόρυ διεθνώς, παρεμβαίνει ο μεγαλύτερος μάλλον συλλέκτης mazda στην Ευρώπη (Βέλγος) και κατεβάζει απ τον κατάλογο με τους κωδικούς μοντέλων της Μαzda 5-6 διαφορετικά αυτοκίνητα που αναφέρονταν σε αυτόν ως RX9 και λογικά έίχαν πουληθεί στην Ιαπωνία. Όμως δεν υπάρχουν καν ενδείξεις ότι αυτό έγινε ποτέ, επιβεβαιώνεται μάλιστα η υποψία ότι ήταν ένα αυτοκίνητο 'παράξενο', κάθώς οι κωδικοί του μοντέλου στην Ελλάδα δεν συμφωνούν με τον επίσημο κωδικό της mazda για ένα LHD General Export, ¨η εστω στο τέλος ECE. Ήταν κάτι σαν δοκιμή που πήρε μια ονομασία που έμεινε για δύο χρόνια σε μια περιθωριακή Middle Eastern τότε αγορά;
Αφού έρχεται το athens Navigator στα χέρια μου , αποκαλύπτεται πλέον ότι τα αυτοκίνητα ήταν περισσότερα (360+) και κατά τα φαινόμενα όλα πουλημένα στην ελληνική αγορά. Μάλλον ένα ελληνικό μοντέλο. Για αυτό ...έπρεπε να σωθεί η άχαρη αυτή λιμουζίνα.Δυστυχώς, pro_c , πήρα αμάξι από τη δεύτερη σειρά, αλλά τι να κάνουμε...
Υ.Γ. To αρχικό topic μεταφέρθηκε στο τμήμα 'Tech reference', τι τιμή... [επιλέγονται από τους Mods και καθαρίζονται], ο δε 'αρχιιστορικός' το ανέδειξε σε ένα από τα πέντε ..κορυφαία.
Περισσότερα και φώτο -αυριο θα βάλω και εδώ- βλ.
http://ausrotary.com/viewtopic.php?f=16&t=123596' target='_blank
-
Συναρπαστική η ιστορία (διάβασα και τις έξη σελίδες).Συγχαρητήρια Mazda guru
Aναμένω ανάλογες δημοσιεύσεις.
-
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!!!!
διάβασα κι εγώ όλο το thread στο AUSRotary. 1 ώρα και 10 λεπτά! Μπράβο baltsiotis! φοβερή δουλειά!
-
Μολις τελειωσα και εγω το διαβασμα..! super!!
-
κυκλοφορούσαν Rx-9 σε ταξί ή άλλο μοντέλο ήταν ;
-
Eνας γειτονας ειχε το 800αρι και μας πηγαινε στο σχολειο στα τελη των 70's.
Μαλιστα ηταν ασπρο οπως αυτο στη μαντρα. -
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την υπομονή σας.
Δε νομίζω να υπήρχε RX9 ταξί, εκτός αν κάποιος άλλαξε το βάνκελ με παλινδρομικό και το έκανε ταξί, πράγμα απίθανο. Τα μόνα ταξί Mazda με ευρεία διάδοση ήταν τα 1500, ένα θέμα που χρωστάω, και μετά λίγα 626 1978-1982 (+-). -
Μήπως βρήκες την άκρη με τους 'τυχαίους' αριθμούς πλαισίου σε αυτά που είχαν πρώτη άδεια το '82?
-
¨οχι γιατί στην Αυστραλία, ΗΠΑ δεν πήγαν (ούτε με) βάνκελ,άρα μένει να ψάξω Ιαπωνία. Δύσκολο, ως αδύνατο. Αν βρούμε όμως τέτοιο αυτοκίνητο και δούμε ποιοι είναι οι δύο αριθμοί που λείπουν (πριν τα πέντε τελευταία), τότε ίσως βγει άκρη από τα parts catalog Που διαφημίζουν στο yahoo auction jp και συνήθως έχουν στο εξώφυλλο ποιους αριθμ. πλαισίου περιλαμβάνουν. Τι μου το θύμισες αυτό τώρα, για καλό...
-
Το περίφημο σήμα, το οποίο δεν πρόκειται να μπει στο αυτοκίνητο λόγω φόβου απώλειας.
-
A ρε baltsiotis!
Εβαλες αυτο το λινκ και θα με κανεις να αρχισω να κοιταω και για γιαπωνεζικα τερατακια!Πραγματικα πολυ καλη δουλεια εχεις κανει!
-
Περιηγήθηκα αρκετά στο θέμα rusty relics του φόρουμ ausrotary και μου έκαναν πολύ εντύπωση οι τεράστιες ποσότητες σκουριάς που κυκλοφορούσαν εκεί μέσα και μάλιστα πάνω σε αυτοκίνητα 20-30 ετών αλλά και νεώτερα. Δεν έχω δει ποτέ στην Ελλάδα τόσο προχωρημένη σήψη σε αυτοκίνητο.
Γιατί άραγε σκουριάζουν τόσο πολύ τα αυτοκίνητα στην Αυστραλία; δεν έχει ξηρό κλίμα; -
Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Εικάζω ότι μερικές περιοχές (παραθαλάσσιες;) ίσως δεν έχουν τόσο ξηρο κλίμα. Επίσης, αρκετές φωτο είναι από Ιαπωνία, αλλά και Καναδά, ΗΠΑ κλπ.
Για pro_c: Δες στο ausrotary 'rusty relics in Greece' (ενν. Mazda). 'Aφιερωμένο εξαιρετικά'.
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Γιατί άραγε σκουριάζουν τόσο πολύ τα αυτοκίνητα στην Αυστραλία; δεν έχει ξηρό κλίμα;
Ξεχνάς ότι ουσιαστικά πρόκειται για ήπειρο,το 40% της οποίας είναι έρημος,ενώ από κλίμα υπάρχει για όλα τα γούστα.
Από τροπικό (Queensland και Northern Territory),μεσογειακό (South Australia),υποτροπικό (Western Australia),ήπιο.... με υγρασία όμως να βάλεις και στις τσέπες σου (Victoria,New South Wales,Austrlian Capital Territory,Tasmania).
H Celica μας πάντως.....is written off -
Πάντως έχω δει ερείπια και ερείπια σε Αμερική και Ευρώπη. Τέτοια σκουριά δεν έχω ξανασυναντήσει.....
-
Να σου στειλω φωτο απο την πρωσοπικη μου συλλογη!!!!
-
Σε ευχαριστω για την αφιερωση baltsiotis!
Αψογα ολα!Αυτα τα RX2 στο τελος που βρισκονται?
Πολυ ομορφα!
Ασε που δεν εχω δει ποτε απο κοντα RX2!
Εν το μεταξυ το κιτρινο εχει σηματακι ΦΙΛΠΑ στη μασκα!Πολυ ομορφα!
Θα με βαλεις στο τρυπακι εκτος απο σαλονοτραπεζαριες που κοιταω μεχρι τωρα να ψαχνω και γιαπωνεζικα τερατακια τσεπης!!!Παντως οτι φωτο σου χω στειλει μπορεις να τιςανεβασεις οπου θες!
Να δουν και οι ξενοι ποσα MAZDA υπαρχουν στην Ελλαδα!
Και να θαυμασου τις κατασκευες μας! -
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Να σου στειλω φωτο απο την πρωσοπικη μου συλλογη!!!!Ωχ αυτό σαν απειλή μου ακούγεται!!!!
Εκτός κι αν η συλλογή σου είναι από την Πρωσία!
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
:yikes:Σε ευχαριστω για την αφιερωση baltsiotis!
Αυτα τα RX2 στο τελος που βρισκονται?Ασε που δεν εχω δει ποτε απο κοντα RX2!
Παντως οτι φωτο σου χω στειλει μπορεις να τιςανεβασεις οπου θες!
!Παρακαλώ.
-Αυτ'α τα RX2 αν'ήκουν στη Mazda, η οποία υποθετικά όπου να είναι θα αρχίσει την αποκατάσταση. και τα δύο έχουν τον αυθεντικό κινητήρα. Βέβαια για να βρεθούν όλα τα ελατήρια, καρβουνάκια κλπ επί 2 NOS μου φαίνεται κομμάτι δύσκολο από Mazda Ιαπωνίας. Θεωρώ ότι θέλει διαδύκτιο και επαφές με συλλέκτες. Άλλωστε δεν είμαι καθόλου σίγουρος τι έχουν στο μυαλό τους λέγοντας θα τα φτιάξουν. Πάντως εγώ τους πρόσφερα τη διαθεσιμότητά μου, θα ξανακάνω κρούση, αν και δε νομίζω ότι θα με χρησιμοποιήσουν, ούτε βέβαια θα παρακαλάω για να γίνει σωστή δουλειά. Οφείλω όμως να πως ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος της Mazda μας έχει βοηθήσει παρα πολύ, με διάφορους τρόπους (από φωτοτύπηση παλιών καταλόγων ανταλλακτικών μέχρι γενναίες εκπτώσεις στα ανταλλακτικά).-Αν θες να δεις από κοντά RX2, έλα να δεις το δικό μου, αποκαταστημένο, με τον αυθεντικό του κινητήρα NOS με 1500 χιλιόμετρα απ όταν περάστηκε πριν μερικούς μήνες.
-Ευχαριστώ. Αν είναι θα τις ανεβάσω στο ausrotary.
Classic Mazda