-
Εδώ τίθεται το θεμα/ορισμός του 'μέσου χρηστη'.
(Πρακτικά) όλοι πλέον μπαίνουν ιντερνετ.
Προσωπική εμπειρία: απέκτησα το πρώτο μου μηχανάκι πριν από 23 χρόνια (αξέχαστο Apple IIc), έφαγα όλο το DOS μέχρι βαρυστομαχιάς, πέρασα από mainframes, αλλά και από Mac, γύρισα στην MS (το τελευταίο όχι από δική μου ενσυνείδητη επιλογή) και έχω μείνει στην MS εδώ και 15+ χρόνια. Απέχω μακράν από το να θεωρούμαι geek, σπανιότατα παίζω παιχνίδια (μου τη δίνει μια φορά στα 2 χρόνια, πιάνω ένα shooter ή ένα RPG και ξεκατινιάζομαι), δεν έχω κολλήσει ποτέ στα σοβαρά ιό (ούτε επί Sasser, Gaobot, κλπ), δουλεύω 'βαριές' εφαρμογές (που τρέχουν τόσο σε windows όσο και σε Linux, τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές). Δεν πολυπειράζω τα μηχανάκια μου, ούτε την ψάχνω ιδιαίτερα για τον μισό κύκλο Latency ενός Ram module. Αν κρίνω από τη χρήση που κάνω πισι δεν ανήκω στον τυπικό 'μέσο χρήστη', αλλά αν κρίνω από τις γνώσεις που έχω τόσο πάνω στο ΛΣ όσο και σε θέματα hardware, τότε είμαι και καρα-είμαι 'μέσος'...
Γιατί λοιπόν να αλλάξω ΛΣ? Μόνο αν μου τη δώσει, έχω το χρόνο και θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό (εξωτικό, σα να λέμε...) (ή βέβαια, αν θελήσω να τα χώσω χοντρά για πολλά-πολλά γιγάμπιτα ραμ(*) και καμμιά δεκαεξαριά πυρήνες, αλλά τότε φεύγω από το 'μέσο'...)(*) αν και μου τα πήρα αφάναστα όταν έφτιαξα το οικιακό μηχανάκι προ διετίας με 4Gb, πριν συνειδητοποιήσω ότι ήταν πρακτικά άχρηστα για τα ΧP...)
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Πχ. επειδή ξέρω καλά το περιβάλλον,
Ε βοήθα μας ρε άνθρωπε του θεού
-
Ubuntu Mobile Internet Device (MID) Edition
-
Αντε παιδιά,ήρθε η συντέλεια του κόσμου
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Μήπως να περιγράψεις καλύτερα το πρόβλημα; Δηλαδή, πήγες το άλλαξες και δεν άλλαξε η ανάλυση;
Εμένα αν θυμάμαι μου ζήτησε restart του Χserver.
Mια άλλη ιδέα, είναι να δεις στο Ubuntu ή στο MEPIS τις ρυθμίσεις και να δοκιμάσεις εκ νέου το Kubuntu, εαν το προτιμάς.
Αν μου πεις πως η αδερφή σου τρέχει μόνον Linux....όχι ρε / απλά είχε ως μέγιστη ανάλυση το 800x600 ενώ το λαπτοπ της φτάνει μέχρι 1024x768.
Φαινόνταν πολύ μικρό δεν την πάλευε...γμτ και είναι πιο ωραίο το kubuntu από το ubuntu.kde ή gnome ? θετικά και αρνητικά των 2?
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
kde ή gnome ? θετικά και αρνητικά των 2?Προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και μερικές μέρες το KDE. Το θετικό είναι ότι είναι μέχρι εξαντλήσεως παραμετροποιήσιμο μέσα από τα μενού του. Το αρνητικό είναι ακριβώς αυτό, 'χάνεσαι' στις επιλογές του.
Το GNOME είναι πολύ πιο 'καθαρό' και απλό σαν interface, οπότε μπορεί κάποιος να βρει το δρόμο του πολύ πιο εύκολα, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο του μειονέκτημα: Αν θες να αλλάξεις τη συμπεριφορά κάποιου προγράμματος, είτε δε μπορείς, είτε πρέπει να να πειράξεις τις ρυθμίσεις σε ένα αρχείο τύπου windows registry (εντάξει, δεν είναι τραγικά obscure όπως η registry, αλλά πλησιάζει...)
Υπάρχει βέβαια και το 'παραμελημένο' αδελφάκι, το Xfce. Ξεκίνησε ως project νωρίτερα τόσο από το KDE, όσο και από το gnome αλλά αντίθετα από τα άλλα 2, παρέμεινε αυστηρά χομπίστικο project. Στηρίζεται στις ίδιες βασικές βιβλιοθήκες με το Gnome (GTK+ 2.x) και παρέχει ένα αρκετά ικανοποιητικό συμβιβασμό μεταξύ λειτουργιών και 'βάρους' στη χρησιμοποιούμενη μνήμη και χώρο στο δίσκο, γι'αυτό και χρησιμοποιείται σε παλαιότερους υπολογιστές (P-II/P-III π.χ.) από διανομές όπως το xubuntu. Αυτό βέβαια δεν με εμπόδισε να το έχω στον 64bit Athlon X2 μου . Κάποιοι αναφέρονται σε αυτό ως 'Gnome done right'.Αυτά από μένα
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αυτά από μένα
βοήθεια δεν βλέπω από λινουξάδες και έχω την εντύπωση ότι οι εξπέρ είναι μια ομάδα (γενικώς και στα φόρα) που σου δίνουν την εντύπωση του γκέτο.
Κατά τα άλλα διαδώστε το linux -
Υπάρχει δωρεάν λίνουξ που μπορείς να συνδέεσαι για ΕΥΚΟΛΗ ενημέρωση; Όσα λίνουξ είδα είναι ακριβότερα της μικροσοφτ.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχει δωρεάν λίνουξ που μπορείς να συνδέεσαι για ΕΥΚΟΛΗ ενημέρωση; Όσα λίνουξ είδα είναι ακριβότερα της μικροσοφτ.ε 'αμα τους πεις μετά άι γ@μηθείτε θα παραξηγηθούν κι από πάνω.
θα αναπτύξουν τις θεωριες του στυλ 'κανείς δεν επέβαλε σε κανέναν να γυρίσει σε linux' αλλά απ την άλλη διαδώστε το λινουξ κλπ κλπ.
Κρίμα γιατί όντως είναι καλό το λειτουργικό,κρίμα και πάλι. -
Δεν θα σε κατηγορήσει κανείς αν το κάνεις.
Η 'δικαιολογία' είναι πως αφενός κανείς δε μπορεί να ξέρει τα πάντα, και κατά πάσα πιθανότητα (βάλε και το ότι είναι περίοδος διακοπών) δεν έτυχε να αντιμετώπισε κάποιος άλλος το πρόβλημα σου για να απαντήσει, και αφετέρου όλοι συμμετέχουν εθελοντικά στο forum, οπότε... -
Tελικά ποιό Linux έβαλες? Το καλό το Γερμανικό ( SuSE ) ή κανένα οτι να ναι?
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Tελικά ποιό Linux έβαλες? Το καλό το Γερμανικό ( SuSE ) ή κανένα οτι να ναι?To Vorsprung έβαλα......
Το κατάλαβες? -
Εγώ για διανομή Linux ρώτησα όχι για αμάξι
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Αυτά από μένα
βοήθεια δεν βλέπω από λινουξάδες και έχω την εντύπωση ότι οι εξπέρ είναι μια ομάδα (γενικώς και στα φόρα) που σου δίνουν την εντύπωση του γκέτο.
Κατά τα άλλα διαδώστε το linuxΟταν τα έλεγα εγώ, για σοφούς και γρουπούσκουλα, κάποιοι με φωνάζαν troll...
-
Αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι συγκεκριμένο πείτε μου, αλλά θα λείπω, οπότε θα απαντήσω τέλος Αυγούστου.
leonp, καταρχήν όποιο linux είδες να πωλείται υπάρχει και δωρεάν, είτε αυτούσιο είτε με μικροαλλαγές. Πχ. το Redhat Enterprise πωλείται αλλά το αδελφό Fedora είναι δωρεάν, αντίστοιχα με SuSE και OpenSuSE. Αυτό που αγοράζεις με τα λεφτά που δίνεις είναι εμπορικά πακέτα ενσωματωμένα και τεχνική υποστήριξη συνήθως, πράγματα που δε χρειάζονται. Εύκολη ενημέρωση βρίσκω ότι έχουν τα Debian-based, δηλαδή *ubuntu και debian. Μάλλον και τα άλλα δύο που ανέφερα (Fedora και OpenSuSE) είναι αντίστοιχα σε δυνατότητες ενημέρωσης, αλλά δεν έχω πρόσφατη εμπειρία.
-
Εγώ όταν πρωτόβαλα το Ubuntu αντιμετώπισα μερικά προβλήματα . Τα παιδιά από τα διάφορα φόρουμ + ο γούγλις με βοήθησαν να λύσω αυτά. Οι απόφαση να βάλω ήταν δική μου και δεν είχα κανένα λόγο να κατηγορήσω κανέναν! Είχα βάλει αρχικά Ubuntu, μετά (για πολύ λίγο) SuSe και το Kubuntu. Το οποίο τώρα τρέχω στο σπίτι και βάζω σε νέους αγοραστές των PC! Δεν τους κάνω λιναξάδες (ούτε θεωρώ των εαυτό μου λινουξά) - είναι και παραμένουν απλοί χρήστες! Δεν τους νοιάζει τι τρέχει αρκεί να κάνουν την δουλειά τους!
G60, don't panic! Δοκίμασε και άλλες διανομές - Kubuntu 8.04, Fedora, Mandriva. Γενικά διάβασε λίγο για το Linux. Μέχρι τότε θα γυρίσουν τα παιδιά από τις διακοπές τους και θα σε κάνουν εξπέρ στο Linux!!!
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Δεν υπάρχει κάτι βασικό που να κάνει το ένα και να μην κάνει το άλλο, για τον απλό χρήστη. Αν πας σε εξειδικευμένες λειτουργίες, τότε θα βρεις διαφορές. Πχ. έχουμε ένα κοινόχρηστο quad core με XP για δουλειές που θέλουν πολύ CPU και πέσαμε πάνω στον περιορισμό 'μόνο ένας χρήστης κάθε φορά με remote desktop'. Σε άλλες εκδόσεις windows λύνεται αυτό, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Σε κανένα linux δεν υφίσταται αυτός ο περιορισμός. Αν πας στα μειονεκτήματα του linux, αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι κυρίως η μη υποστήριξη από διάφορες εταιρίες, κυρίως όσον αφορά hardware drivers (αν και δεν έχω συναντήσει πρόβλημα εδώ και μερικά χρόνια, όλα autodetected με τη μία) και το άτιμο Flash plugin. Το δίνουν μόνο σε 32-bit έκδοση (παίζει σε 64-bit με wrapper) και είναι σαφώς υποδεέστερο από την έκδοση για windows.Αν εξαιρέσεις μικρολεπτομέρειες σαν κι αυτές, είναι θέμα συνήθειας και προτίμησης. Πχ. επειδή ξέρω καλά το περιβάλλον, κοινόχρηστο μηχάνημα που να τρέχει υπηρεσίες (file, web, κτλ server) θα έστηνα linux. Αλλά κάποιος άλλος θα έστηνε windows και θα ήταν μια χαρά. Για τον μέσο απλό χρήστη desktop όμως, κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο τώρα πια.
Για τα Remote Desktop των ΧΡ : http://sig9.com/articles/concurrent-remote-desktop
Για τα Remote Desktop των Vista : http://www.missingremote.com/index.php? ... Itemid=224
Λύνει το πρόβλημα της μία και μόνης σύνδεσης με client λειτουργικό της MS ( που προκύπτει βάσει της άδειας με την οποία συμφωνήσατε όταν αγοράσατε το λειτουργικό χε-χε ).
Θα προτιμούσα Linux για κάποια εγκατάσταση mutli user. Ας πούμε ένα mirror ενός ΑΙΧ server ( στην παλαιά μου εταιρεία ) το έφτιαξα σε linux cluster. Η εφαρμογή ήταν μία γνωστή retail front-back office και μάλιστα αυτή μου η ιδέα άνοιξε έναν ολόκληρο κόσμο στην εταιρεία που φτιάχνει και εμπορεύεται την εν λόγω εφαρμογή και σε μερικούς συνεργάτες.
Αντίστοιχα μέσω thin clients ( citrix ) έστησα με Windows μηχανές ( multi user OS ) το υπόλοιπο περιβάλλον. Και ξέμπλεξα από πολλά.Τα ΛΣ είναι εδώ για να μας υπηρετούν όχι για να δενόμαστε στο άρμα τους.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
εγω θα ελεγα οτι υπαρχουν διαφορες και για τον μεσο χρηστη.2 ευκολα παραδειγματα:
-
οι gamers σαφως θα προτιμησουν windows.
-
το linux (αλλα και το mac os) ειναι ασφαλεστερο για το 98% των χρηστων (που μπαινουν στο ιντερνετ φυσικα). εννοειται πως με συνετη χρηση κατα πασα πιθανοτητα δεν θα κολλησεις ιο ουτε με windows σημερα, αλλα οι περισσοτεροι, ακομα και εκεινοι της 'συνετης χρησης' προφανως σε καποια φαση της ζωης τους κολλησαν ιο (ισως αναγκαστηκαν μαλιστα σε βιαιο φορματ και εχασαν και data, πραγμα που δεν θα ειχε συμβει αν ειχαν καποια διανομη linux. επισης -κακα τα ψεματα- ειναι και πιο σταθερο σα λειτουργικο.
σαφως υπαρχουν κ αλλα. ομως αυτα εχουν μικρη σημασια τελικα, γιατι το θεμα ειναι τελικα τι ζηταει ο καθενας, ο καθε χρηστης ειναι ξεχωριστη περιπτωση και πρεπει η επιλογη του να ειναι αναλογη. για τον HF επι παραδειγματι εχει μικρη σημασια το 2, καθως ο ιδιος ειναι εμπειρος χρηστης και δυσκολα θα κολλησει ιο. για μενα εχει μικρη σημασια το 1, γιατι ποτε δεν ημουν του pc gaming. οποτε ο καθε χρηστης αφου συνειδητοποιησει τις αναγκες και τις κ@υλες του πραττει αναλογως και εχει τις προτιμησεις του.
Δεν έχω κολλήσει ποτέ ιο και τα antivirus firewall τα αποφεύγω συστηματικά ( στους πελάτες της εταιρείας βέβαια βάζω και μάλιστα το θεωρώ υποχρέωσή τους ). Δεν έχω κολλήσει ποτέ ιο. Δεν είναι θέμα κατάρτησης είναι θέμα κοινής λογικής. Την κρίσιμη στιγμή πατάς ''no' και δεν ανοίγεις/κατεβάζεις κτλ το εν λόγω αρχείο. Και πάντα updates. Γι' αυτό και παντού σε όλα τα μικρά ή μεγάλα δίκτυα προτείνω WSUS ( υπάρχει τέτοιο για Linux ; ).
-
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Εδώ τίθεται το θεμα/ορισμός του 'μέσου χρηστη'.
(Πρακτικά) όλοι πλέον μπαίνουν ιντερνετ.
Προσωπική εμπειρία: απέκτησα το πρώτο μου μηχανάκι πριν από 23 χρόνια (αξέχαστο Apple IIc), έφαγα όλο το DOS μέχρι βαρυστομαχιάς, πέρασα από mainframes, αλλά και από Mac, γύρισα στην MS (το τελευταίο όχι από δική μου ενσυνείδητη επιλογή) και έχω μείνει στην MS εδώ και 15+ χρόνια. Απέχω μακράν από το να θεωρούμαι geek, σπανιότατα παίζω παιχνίδια (μου τη δίνει μια φορά στα 2 χρόνια, πιάνω ένα shooter ή ένα RPG και ξεκατινιάζομαι), δεν έχω κολλήσει ποτέ στα σοβαρά ιό (ούτε επί Sasser, Gaobot, κλπ), δουλεύω 'βαριές' εφαρμογές (που τρέχουν τόσο σε windows όσο και σε Linux, τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές). Δεν πολυπειράζω τα μηχανάκια μου, ούτε την ψάχνω ιδιαίτερα για τον μισό κύκλο Latency ενός Ram module. Αν κρίνω από τη χρήση που κάνω πισι δεν ανήκω στον τυπικό 'μέσο χρήστη', αλλά αν κρίνω από τις γνώσεις που έχω τόσο πάνω στο ΛΣ όσο και σε θέματα hardware, τότε είμαι και καρα-είμαι 'μέσος'...
Γιατί λοιπόν να αλλάξω ΛΣ? Μόνο αν μου τη δώσει, έχω το χρόνο και θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό (εξωτικό, σα να λέμε...) (ή βέβαια, αν θελήσω να τα χώσω χοντρά για πολλά-πολλά γιγάμπιτα ραμ(*) και καμμιά δεκαεξαριά πυρήνες, αλλά τότε φεύγω από το 'μέσο'...)(*) αν και μου τα πήρα αφάναστα όταν έφτιαξα το οικιακό μηχανάκι προ διετίας με 4Gb, πριν συνειδητοποιήσω ότι ήταν πρακτικά άχρηστα για τα ΧP...)
Γιατί ήταν άχρηστα ; Με το PAE switch μπορούν να διαβάσουν 4GB+
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχει δωρεάν λίνουξ που μπορείς να συνδέεσαι για ΕΥΚΟΛΗ ενημέρωση; Όσα λίνουξ είδα είναι ακριβότερα της μικροσοφτ.Τι εννοείς ακριβώς ; Προσπάθησες να παραγγείλεις από κάποια εταιρεία ;
Linux vs Windows