-
εγω να δεις γελια που εριξα με το ποστ αυτο!
και εξηγω...
την ''τεχνικη'' που λες μαστορα, τη συστηνεις/χρησιμοποιεις σε ολα ανεξαιρετως τα φαναρια; ειτε μολις εχουν εμφανισει το προβλημα ειτε εχουν θαμπωσει τοσο ωστε καλα καλα να μην φωτιζουν μπροστα; γιατι εγω για βαρια δουλεια (με τα τοσα σταδια) μιλησα για περιπτωση πολυ θαμπωμενου φαναριου.
δεν μας λες με τη δουλεια σου ομως ποσο συντομα θα χρειαστει να ερθουμε να στα ξαναακουμπησουμε τα λεφτα...σου λεω ομως εγω, σε ενα χρονο το πολυ θα εχει αρχισει παλι το προβλημα να φαινεται..κι αν καποιος πλενει (ειτε μονος του ειτε σε πλυντηριο) με πλυστικο μηχανημα (αρα πολυ πιεση) μπορει και νωριτερα. να σου δειξω φαναρι που εχει γινει με τον τροπο που σου λεω, 3 χρονια τωρα, να τριβεις τα ματια σου και να πινεις τσιπουρακια!
αλλα οπως ειπες, εσυ θες να το κανεις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ, προφανως γιατι εισαι μαγαζι και αποσκοπεις στο κερδος. εγω ομως θα βγαλω τα φαναρια απο το αμαξι (για να μην διακινδυνευσω και να φθειρω το χρωμα γυρω τους τριβοντας με τα ντουκοχαρτα), να τα κανω με την ησυχια και το πασο μου, ΚΑΛΑ, ΑΡΓΑ και ΣΩΣΤΑ, πινοντας ισως και το καφεδακι μου με κανα φιλαρακι που κανει παραλληλα τα δικα του (η βοηθωντας τον να κανει τα κανει τα δικα του), χρησιμοποιωντας τον αλοιφαδορο μου (δεν τον ανεφερα γιατι δεν εχουν ολοι, αλλα κι οσοι δεν εχουν μπορουν να παρουν απο πρακτικερ μια επεκταση για το δραπανο τους που μπορει να λειτουργησει σαν αλοιφαδορος, ειδικα αν εχει καλο ρυθμιστη στροφων). εσυ αν κατσεις να κανεις τοση δουλεια, η θα πρεπει να γυρισεις το συνεργειο σε αποκλειστικο για ξεθαμπωμα φαναριων (και να χρεωνεις αντιστοιχα φυσικα) η θα πρεπει να το κλεισεις γιατι δεν θα σου φτανει ο χρονος για τις αλλες δουλειες σου...και αρα προτιμας το ΓΡΗΓΟΡΟ κι ΕΥΚΟΛΟ και σιγα μωρε, θα ξαναρθει του χρονου που θα του εχουν ξαναθαμπωσει!!bytheway 1, οταν πας να διορθωσεις καποιον, σκεψου λιγο (η ρωτα) οτι το UV σημαινει υπεριωδης ακτινοβολια. ακτινοβολια YV απλα ΔΕΝ υπαρχει! και ναι, μετα τις αλοιφες κτλ, περνας ενα διαφανο primer για πλαστικα και μετα βερνικι με UV προστασια!
bytheway 2, η καλυτερη αλοιφη για αυτη τη δουλεια παγκοσμιως ειναι η Plast-X της Meguiars
bytheway 3, πιο συμφερον μου ειναι να παρω την αλοιφη κι ολα αυτα τα υλικα και να μου βγουν κανα 40 ευρω (και πολλα λεω) και να ησυχασω για πολλα χρονια, παρα να τα ακουμπαω στο καθε κυρ αντωνης συνεργειο καθε χρονο για να μου φτιαχνουν τα φαναρια.
bytheway 4, καλα κανεις και καταληγεις οπου θες εσυ κι οπου θελουν οι αλλοι, ειπαμε, αλλο το συμφερον το δικο σου κι αλλο το δικο μου. μην το γυρισουμε παλι στο αλαθητο που θες να εχεις, ακομα κι αυτος ο παπας το χρησιμοποιει με συνεση, δειξε κι εσυ καποια, μην το χρησιμοποιεις παντου και καθημερινα, καταντα γραφικο. δεξου και καμια αλλη αποψη που και που.φιλικα!
-
Ο καθένας έχει την άποψη του που κρίνετε.
Ο επώνυμος υπόκειται εις κρίση, ο ανώνυμος?.
Το να προσπαθείς να αποδόμησης κάποιον έκτος του ότι είναι αισχρό, είναι δυο φόρες αισχρότερο από όταν εξακοντίζετε από ανώνυμο.
Όταν ο ανώνυμος ΙΧ κατηγορεί έναν επαγγελματία, με γνώση επαγγελματική 56 χρόνων και σαν αφεντικό, είναι τουλάχιστον γελοίο. Το εάν κάνω λάθη, σίγουρα κάνω και κάποια, μα είμαι υποχρεωμένος να τα αποκαταστήσω. Όταν διδάσκει εκ του ασφαλούς, ώσπερ ανώνυμος, ποιες εγγυήσεις και αποκαταστάσεις θα πληρώσει?.
Και ποιον ενδιαφέρει, όταν κάποιος πίνει το γάλα του, και κάποιος ΕΝΗΛΙΚΑΣ….. πίνει οινοπνευματώδες με τους φίλους του το βράδυ?.
Όσο για την αποδόμηση της πασίγνωστης 3Μ, καθιστά την σοβαρότητα του, τουλάχιστον αστεία.
Και έτσι καταλήγοντας, δανειζόμενος από τον Αρκά……… H ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΤΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ!
Και……. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
Α. -
[quote='antonis-team'] NAI UV
A. -
Το πλαστικό θολώνει από την υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχουν πρόσθετα ( UV stabilizer ) που πρέπει να μπαίνουν μέσα στην Α! ύλη του πλαστικού, όσο φτηνότερο είναι το φανάρι, τόσο φτηνότερα και οι Α! ύλες που κατασκευάζεται, όχι μόνο το εξωτερικό πλαστικό, αλλά όλο το φανάρι, το ίδιο γίνεται και με τα λάστιχα του αυτοκινήτου, στη μάζα του ελαστικού προστίθενται πρόσθετα προστασίας από την UV ακτινοβολία ( UV stabilizer ) .
Αν η γήρανση είναι στην επάνω στοιβάδα του φαναριού, καθαρίζει για 1-1.5 χρόνο, αν είναι επηρεασμένη όλη η μάζα του πλαστικού, εσωτερικά από τα xenon και εξωτερικά από τον ήλιο, αλλάζουμε το φανάρι.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Το πλαστικό θολώνει από την υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχουν πρόσθετα που πρέπει να μπαίνουν μέσα στην Α! ύλη του πλαστικού, όσο φτηνότερο είναι το φανάρι, τόσο φτηνότερα και οι Α! ύλες που κατασκευάζεται, όχι μόνο το εξωτερικό πλαστικό, αλλά όλο το φανάρι, το ίδιο γίνεται και με τα λάστιχα του αυτοκινήτου, στη μάζα του ελαστικού προστίθενται πρόσθετα προστασία από την UV ακτινοβολία.Αν η γήρανση είναι στην επάνω στοιβάδα του φαναριού, καθαρίζει για 1-1.5 χρόνο, αν είναι επηρεασμένη όλη η μάζα του πλαστικού, εσωτερικά από τα xenon και εξωτερικά από τον ήλιο, αλλάζουμε το φανάρι.
+100%!.
A. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ο καθένας έχει την άποψη του που κρίνετε.
Ο επώνυμος υπόκειται εις κρίση, ο ανώνυμος?.
Το να προσπαθείς να αποδόμησης κάποιον έκτος του ότι είναι αισχρό, είναι δυο φόρες αισχρότερο από όταν εξακοντίζετε από ανώνυμο.
Όταν ο ανώνυμος ΙΧ κατηγορεί έναν επαγγελματία, με γνώση επαγγελματική 56 χρόνων και σαν αφεντικό, είναι τουλάχιστον γελοίο. Το εάν κάνω λάθη, σίγουρα κάνω και κάποια, μα είμαι υποχρεωμένος να τα αποκαταστήσω. Όταν διδάσκει εκ του ασφαλούς, ώσπερ ανώνυμος, ποιες εγγυήσεις και αποκαταστάσεις θα πληρώσει?.
Και ποιον ενδιαφέρει, όταν κάποιος πίνει το γάλα του, και κάποιος ΕΝΗΛΙΚΑΣ….. πίνει οινοπνευματώδες με τους φίλους του το βράδυ?.
Όσο για την αποδόμηση της πασίγνωστης 3Μ, καθιστά την σοβαρότητα του, τουλάχιστον αστεία.
Και έτσι καταλήγοντας, δανειζόμενος από τον Αρκά……… H ΠΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΤΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ!
Και……. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
Α.Δεν ήξερα ρε μάστορα ότι υπάρχουν πλαστικά φανάρια 56 χρονια τώρα και απεκτησες εμπειρία πάνω σε αυτά όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας αυτή τη διεργασία! Σορυ!
Ε ρε τι άλλο θα ακούσουμε εδώ μέσα!!Παρόλα αυτά..ΜΟΝΟΣ σου εκτεθηκες όταν ΜΟΝΟΣ σου είπες ότι πας να κάνεις τη δουλειά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (και προφανώς και γρήγορα, αφού δεν σε παίρνει χρονικά να κάνεις ολη τη διαδικασία που είπα)! Και με μια αλοιφή που βγάζει για 40 φανάρια και κοστίζει 30-35 ευρώ μάξιμουμ, εσύ λες θα ήταν καλά μια τιμή 40 ευρώ το φανάρι...για την αρπακολλατζιδικη δουλειά που περιγράφεις! Μια χαρά! Έτσι για να βλέπει κι ο κόσμος τι παίζει με τις τιμές!
Επίσης, είπες πάλι ένα κατεβατό, αλλα δεν είπες σε πόσο καιρό θα χρειαστεί να σε ξαναπληρωσει ο πελάτης σου για να το ξαναφτιάξεις...σου διέφυγε η το 'διεφυγες' επί τούτου? Σου δίνω άλλο ένα βήμα λοιπόν για να το απαντήσεις...η θα σου 'διαφύγει' πάλι?NAI UV
A.Ευτυχώς πήρα μπόλικο ψωμί σήμερα, γιατι μάλλον θα χει γκρεμίσει ο φούρνος μέχρι το πρωί
Και για να τελειώνουμε...επειδή εγώ έχω το μεράκι και το χρόνο να κανω το φανάρι ουσιαστικά καινούριο, μην αγχώνεσαι και μην με κατηγορείς, δεν θα σου φάω κάνα πελάτη, τα δικά μου και της οικογένειας θα φτιάξω, άντε να βοηθήσω και κάνα φίλο, η εδώ μέσα να μοιραστώ τις γνώσεις μου να βοηθήσω κάναν άνθρωπο που θέλει να το κανει μόνος του. Εσύ θα συνεχίσεις να τα τσιμπας από αυτούς που δεν θέλουν/δεν μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους..μην ανεβάζεις τσάμπα πίεση λοιπόν.
Sent from my Neo V using Tapatalk
-
Διπλό ποστ
-
Αντωνη πως τριβεις ενα φαναρι σε μαυρο χαλι με 2000 νουμερο απευθειας?
2 φορες εχω κανει την διαδικασια σε φαναρτζη (με 30 ευρω κοστος και για τα 2 φαναρια) και μου κανε την διαδικασια που περιγραφει ο Alxnks απλα χωρις να βγαλει τα φαναρια. Ειναι αρκετο παιδεμα παντως, καμια ωρα εφαγε. Το αποτελεσμα ηταν κατι παραπανω απο καταπληκτικο. Καθε 3 χρονια θαμπωνουν παλι( απο τον 1.5 χρονο αρχιζουν και φαινονται σημαδια φθορας, ενω στο τελος του 3ου καλοκαιριου θελουν παλι το καθαρισμα) -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Το πλαστικό θολώνει από την υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχουν πρόσθετα ( UV stabilizer ) που πρέπει να μπαίνουν μέσα στην Α! ύλη του πλαστικού, όσο φτηνότερο είναι το φανάρι, τόσο φτηνότερα και οι Α! ύλες που κατασκευάζεται, όχι μόνο το εξωτερικό πλαστικό, αλλά όλο το φανάρι, το ίδιο γίνεται και με τα λάστιχα του αυτοκινήτου, στη μάζα του ελαστικού προστίθενται πρόσθετα προστασίας από την UV ακτινοβολία ( UV stabilizer ) .Αν η γήρανση είναι στην επάνω στοιβάδα του φαναριού, καθαρίζει για 1-1.5 χρόνο, αν είναι επηρεασμένη όλη η μάζα του πλαστικού, εσωτερικά από τα xenon και εξωτερικά από τον ήλιο, αλλάζουμε το φανάρι.
Παναγιώτη μόλις μου διαλεύκανες μια λανθασμένη άποψη. Νόμιζα μέχρι τώρα ότι τα πλαστικά φανάρια έχουν προστατευτική επίστρωση από την UV ακτινοβολία.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Αντωνη πως τριβεις ενα φαναρι σε μαυρο χαλι με 2000 νουμερο απευθειας?
2 φορες εχω κανει την διαδικασια σε φαναρτζη (με 30 ευρω κοστος και για τα 2 φαναρια) και μου κανε την διαδικασια που περιγραφει ο Alxnks απλα χωρις να βγαλει τα φαναρια. Ειναι αρκετο παιδεμα παντως, καμια ωρα εφαγε. Το αποτελεσμα ηταν κατι παραπανω απο καταπληκτικο. Καθε 3 χρονια θαμπωνουν παλι( απο τον 1.5 χρονο αρχιζουν και φαινονται σημαδια φθορας, ενω στο τελος του 3ου καλοκαιριου θελουν παλι το καθαρισμα)
Φίλε μου με το 2000 και σαπουνάδα, μπορείς κοιτώντας να σταματήσεις, μόλις αφαιρεθεί το βλαμμένο τμήμα. Για να μην τρίβετε έξτρα, και αφαιρείτε πλαστικό.
Σκέψου εάν αυτό το κάναμε, όταν από την ακτινοβολία θαμπώνει το χρώμα και θέλουμε να το γυαλίσουμε!. Θα φτάναμε στην λαμαρίνα…..
Οπωσδήποτε, όλο το φανάρι και σε όλα του τα σημεία, δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. Σε ορισμένα είναι ‘αχνότερο’ και σε άλλα εντονότερο.
Ο έμπειρος τεχνητής μπορεί και το παρακολουθεί, και με το μάτι και με την αφή του. έτσι αφαιρει υλικό όπου χρειάζεται.
Έγραψα ελαφρά σαπουνάδα, είναι καταλυτικός ο ρόλος της.
Όσο για τον χρόνο, περίπου μια ώρα χρειάζεται, με 27ε την ώρα!. Τόσο παίρνουν όλοι…..
Έγραψα ότι το πρώτο φανάρι μου κόστισε 50ε, διότι τόσο κόστισε το 1 λίτρο υλικό φινιρίσματος εμένα…… μα με αυτό φτιάνεις 40+ φανάρια!.
Έτσι η επαγγελματική χρέωση 15 – 25 που έγραψα, ήταν εύστοχα διατυπωμένη. Διότι όλα δεν είναι ντε και καλά αόμματα!.
Οπωσδήποτε έχουμε ιδικές ταινίες για να μονώνουμε το χρώμα πέριξ του φαναριού, και δεν το βγάζουμε φοβούμενοι και τα πλαστικά κλιπ που ορισμένα έχουν, και λόγο πολυκαιρίας σπάσουν.
Όσο για το πόσο βαστάει και πότε την κάνουμε αυτήν την διεργασία, ο φίλος 21 ορθότατα το έγραψε, διαβάστε τον!.
Δυστυχώς στα φανάρια το καλοκαίρι δεν μπαίνει αντηλιακό με UV προστασία!!!!...... αυτή εμπεριέχετε στην μάζα του πλαστικού, και όπως ορθά έγραψε ο φίλος 21, εξαρτάτε από το πόσο κλέφτης ή πόσο χρέωσε ο κατασκευαστής των φαναριών.Οπωσδήποτε φίλε μου, γράφω την γνώση και την πείρα μου εδώ μέσα, που σίγουρα δεν το κάνω για τον γείτονα μου, μα για τον απομακρυσμένο!.
Από ορισμένους εισπράττω ειρωνεία κλπ, που είναι ακάλυπτη κουταμάρα. Διότι επαγγελματικά δεν με συμφέρει αυτό που κάνω…… και μου τα ‘χώνουν’ φίλοι συνάδελφοι!.
Α. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Αν δεν είναι πολύ μπορεί να το κάνει κανείς και μόνος του με κάποια αλοιφή.Τι ήθελα και το έγραψα αυτό
Βρε αφήστε και κανέναν επαγγελματία να γράφει εδώ, θέλετε να τους διώξετε;
Ποιος ο λόγος; -
ενας φαναρτζης μου ειχε πει οτι για το θαμπωμα φταιει και ο ηλιος αλλα και τα χημικα που βαζουν στην σαπουναδα εκει που τα πλενουμε τα αυτοκινητα...και καλυτερα να αποφευγουμε τετοιο πλυσιμο με χημικα. Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει, αλλα εγω το αποφευγω.
-
Και πολύ σωστά το έγραψες φίλε mesastou, βάζω χέρι σε πελάτες μου όταν δεν ξέρουν τους κίτρινους και μπλε συμβολισμούς στον χώρο της μηχανής. Όπως την αλλαγή λάμπας στο αυτοκίνητο τους. Οπωσδήποτε δεν χρεώνω ελαφρά θαμπώματα κατά το service!. 5 λεπτά για εμάς. Δένω τον πελάτη!.
Τάσο μου, το αυτοκίνητο σου το πλύναμε χωρίς σαπούνι. Μόνον με το πλυστικό που είναι πολύ δυνατό!..... μα και όταν χρειάζεται σαπούνι, με το ελαφρύ για τα πιάτα!.....
Α. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Αν δεν είναι πολύ μπορεί να το κάνει κανείς και μόνος του με κάποια αλοιφή.
Τι ήθελα και το έγραψα αυτό
Ποιος ο λόγος;Ποιος τους απαγορευει;
Απλα δεν σημαινει ο,τι γραφουν ειναι και σωστο. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Τάσο μου, το αυτοκίνητο σου το πλύναμε χωρίς σαπούνι. Μόνον με το πλυστικό που είναι πολύ δυνατό!..... μα και όταν χρειάζεται σαπούνι, με το ελαφρύ για τα πιάτα!.....
Α.Πες κι άλλα τέτοια πετυχημένα να μαθαίνουμε από επαγγελματιές με 50 χρόνια εμπειρία
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Αν δεν είναι πολύ μπορεί να το κάνει κανείς και μόνος του με κάποια αλοιφή.
Τι ήθελα και το έγραψα αυτό
Ποιος ο λόγος;Ποιος τους απαγορευει;
Απλα δεν σημαινει ο,τι γραφουν ειναι και σωστο.Καθόλου δεν με ενοχλεί ο αντίλογος, αυτό που με ενοχλεί είναι ο τρόπος (ειρωνείας, υποβιβασμοί κλπ.)
Τα γραφόμενα να σχολιαστούν, όχι όμως ο γραφών.
-
Ο χρήστης gakost έγραψε:
Α.Πες κι άλλα τέτοια πετυχημένα να μαθαίνουμε από επαγγελματιές με 50 χρόνια εμπειρία
Είναι μύθος πως τα υγρά πιάτων κάνουν κακό...αν αυτό υποννοείς.
-
ειναι αποδεδειγμενα σωστο οτι τα υγρα πιατων κανουν κακο στο βερνικι προστασιας του χρωματος του αυτοκινητου απο χημειο συνεργαζομενο με το γενικο χημειο του κρατους....
-
Τα αθώα απορρυπαντικά, είτε πρόκειται για πλύσιμο πιάτων, έιτε για πλύσιμο ρούχων, πρέπει να καταπολεμήσουν βρωμιές κοινής δομής και προέλευσης, διάφέρει μόνο το είδος της επιφάνειας στην οποία επικάθεται η βρωμιά, όλα τα απορρυπαντικά περιέχουν περίπου τα ίδια στοιχεία, βασίζονται στην ίδια δομή και έχουν την ίδια αποστολή, να μας απαλλάξουν από τις βρωμιές, και έχει περάσει ανεπιστρεπτεί η εποχή που όλα γίνονταν με το απλό πράσινο σαπούνι, που περιείχε όμως ποτάσα, άλλο αθώο.... υλικό.
Για πάμε να δούμε την αθωότητα που είναι κρυμμένη στο μπουκάλι ή στο κουτί, πόσο αθώα είναι, και αν ακόμα πιστεύει κάποιος ότι τα απορρυπαντικά αφήνουν ανέπαφες τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή.
**Λευκαντικά **
Τα λευκαντικά προορίζονται για οικιακή χρήση κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών,**Ένζυμα **
Ουσία πρωτεΐνικής φύσης που προέρχεται από βακτηρίδια και παράγεται μόνο σε μεγάλες τεχνικές εγκαταστάσεις με γενετική μέθοδο. Επιταχύνουν και κάνουν αποτελεσματικότερη τη δράση των απορρυπαντικών στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ στις υψηλές απενεργοποιούνται. Κατά τη παραγωγή τους επιβαρύνεται επικίνδυνα η υγεία των εργαζομένων. Επίσης υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης δερματικών ευαισθησιών από την επαφή με ρούχα που πλύθηκαν με απορρυπαντικά τα οποία περιέχουν ένζυμα.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 άρχισαν να παράγονται καθαριστικά, που περιείχαν ένζυμα. Τα ένζυμα είναι πιο φιλικά, στο περιβάλλον, διασπώνται ευκολότερα και γρηγορότερα στο περιβάλλον. Για την παρασκευή καθαριστικών απαιτούνται ποσότητες ενζύμων, που αντικαθιστούν μεγάλες ποσότητες άλλων χημικών συστατικών. Τα απορρυπαντικά με ένζυμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού, καθαρίζοντας το ίδιο καλά. Έτσι, εξοικονομούμε ενέργεια.
Τα απορρυπαντικά με ένζυμα προκαλούν σε μερικούς αλλεργία και δεν καθαρίζουν τους λεκέδες από φρούτα , κρασί , μπύρα , καφέ καθαρίζουν μόνο αίμα και πρωτεΐνες.
Υπάρχουν 3 ειδη ενζύμων, οι πρωτεάσεις , οι λιπάσεις , και οι αμυλάσεις.**Πρωτεάσες **
Πρωτεάσες είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ένζυμα στη βιομηχανία απορρυπαντικών. Θα αφαιρέσει τους λεκέδες πρωτεΐνης, όπως γρασίδι, αίμα, αυγό και ανθρώπινο ιδρώτα.** Λιπάσες **
Η λιπάση είναι σε θέση να την αφαίρεση λιπαρών λεκέδων, όπως τα λίπη, το βούτυρο, το λάδι σαλάτας, σάλτσες και τις δύσκολους λεκέδες με κολάρα και μανσέτες.** Αμυλάσες **
Αμυλάσες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση υπολειμμάτων με βάση το άμυλο τρόφιμα όπως τα μακαρόνια πατάτες, κρέμες, σάλτσες και σοκολάτα. Αυτός ο τύπος ένζυμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, καθώς και σε απορρυπαντικά για πλύσιμο πιάτων.**Αποσκληρυντικά **
Όλα σχεδόν τα πόσιμα νερά περιέχουν, εκτός από τα όξινα ανθρακικά άλατα, και αλλά που διαλύονται στο νερό, όταν αυτά τα συναντάς στο έδαφος. Όταν το νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα διαλυμένων άλλαχτων, λέγετε σκληρό νερό. Το σκληρό νερό είναι ακατάλληλο για την πλύση με σαπούνι γιατί σχηματίζονται σ’ αυτό αδιάλυτοι σάπωνες που δεν έχουν καμιά απορρυπαντική ικανότητα και επιπλέον δεν σχηματίζεται καθόλου αφρός σαπουνιού. Το σκληρό νερό προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις στους ατμολέβητες και αφήνει σημαντικές ποσότητες στερεών αποθεμάτων (υπολείμματα). Παλαιότερα η αποσκλήρυνση του νερού γινόταν χημικώς αναμιγνύοντας και αναταράζοντας το νερό με γάλα ασβέστου. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται η μέθοδος αποσκλήρυνσης με καθίζηση και ιονταλλαγή. Οι περμουτίτες είναι τεχνητοί ζεόλιθοι όπως π.χ. ο νατρόλιθος και χρησιμοποιούνται για ιονταλλαγή, που είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αποσκλήρυνσης του νερού. Κατά τη μέθοδο αυτή είναι δυνατό να αφαιρούνται και τα θετικά και τα αρνητικά ιόντα. Το νερό αυτό χρησιμοποιείται ως αποσταγμένο.**Τασενεργά **
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το σαπούνι, δηλαδή το πιο απλό απορρυπαντικό, από πολύ παλιά για δουλειές όπως το πλύσιμο και το καθάρισμα. Σιγά σιγά όμως τα σαπούνια αντικατασταθηκαν από διάφορα απορρυπαντικά ωστόσο συνέχισαν να εξελίσσονται και για αυτό έγιναν πιο βλαβερά για το περιβάλλον . Δηλαδή το πρωταρχικό πράσινο σαπούνι ήταν λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον αλλά δεν καθάριζε τόσο καλά γιαυτο οι άνθρωποι προσθέσανε και αλλά διαφορά χημικά αλλά αυτό οδήγησε στο να γίνουν βλαβερά προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους γενικότερα .
Τα διάφορα αυτά χημικά ήταν τα λιπαρά οξέα οι τασενεργες ουσίες δηλαδή που έδιναν την κύρια ιδιότητα κάθε σαπουνιού η απορρυπαντικού . Τασενεργες λέγονται οι ενώσεις που μειώνουν την επιφανειακή τάση ανάμεσα σε δυο μη αναμίξιμα υγρά. Αποοτελουντε από αμφιφιλες ενώσεις που έχουν ένα υδρόφιλο (-OH,-COOH) και ένα υδρόφοβο (R:CνH 2ν+1) μέρος. Παράδειγμα:σάπωνες συνθετικά απορρυπαντικά ,χρωστικές .Αυτά ήταν λίπη και ελαία που αποτελούνται από τριγλυκεριδια και αυτά στη συνέχεια αντιδρούν με ένα αλκαλικό διάλυμα που συνήθως αποκάλυπτε αλυσίδα και αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως σαπωνοποίηση .Τελικά τα σαπούνια είναι παράγωγα των λιπαρών οξέων οπότε ανάλογα από το τι παράγονται έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθαριστική τους ιδιότητα. Τέλος ,τα σαπούνια έχουν το μειονέκτημα ότι σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να καθαρίσουν τις διαφορές βρωμιές γιαυτο και αντικατασταθηκαν από τα απορρυπαντικά.
Τα απορρυπαντικά είναι η εξέλιξη των σαπουνιων.Με αλλά λόγια τα απορρυπαντικά έχουν πολύ περισσότερα συστατικά από τα σαπούνια αλλά δεν είναι όλες τους ασφαλης.Αυτες οι ουσίες δίνουν και πολλές ιδιότητες στα απορρυπαντικά όπως για παράδειγμα την ιδιότητα του να μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού, γαλακτοποίηση μικκυλίων κ.α.**Ιδιότητες απορρυπαντικών
Μείωση της επιφανειακής τάσης **
Με τον όρο επιφανειακή τάση χαρακτηρίζεται μια από τις ιδιότητες της ύλης η οποία είναι δύναμη που παρατηρείται ως φυσικό φαινόμενο στη επιφάνεια των υγρών. Τα μόρια των στο εσωτερικό ενός υγρού δέχονται ελκτικές δυνάμεις από άλλα γειτονικά μόρια από όλες τις διευθύνσεις. Η συνισταμένη των δυνάμεων αυτών είναι μηδέν. Αντίθετα τα επιφανειακά μόρια δέχονται ελκτικές δυνάμεις μόνο προς το εσωτερικό της μάζας του υγρού με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιφάνεια του υγρού. Εξ αιτίας των δυνάμεων αυτών συσσωρεύονται περισσότερα μόρια στο ίδιο εμβαδόν επιφάνειας, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα είδος στην επιφάνεια ενός υγρού.**Γαλακτωματοποίηση **
Γαλακτωμα δημιουργείται όταν δυο φάσεις που δεν αναμιγνύονται (π.χ. νερό και λάδι), με τη βοήθεια μιας τρίτης ουσίας (όπως το απορρυπαντικό) μπορούν να αναμιχθούν. Η γαλακτωματοποίηση σαν διαδικασία παρεμπόδισης της επαναφοράς του ρύπου στο ρούχο έχει αξία μόνο όταν έχουν απομακρυνθεί και τα ελάχιστα σταγονίδια του λιπαρού ρύπου, γιατί όταν τα γαλακτωματοποιημένα σταγονίδια του λίπους προσκρούσουν στο ρούχο σε σημείο όπου υπάρχει ελάχιστος έστω λιπαρός ρύπος έχουν την τάση να προσκολληθούν εν μέρει πάνω σ’ αυτόν.**Σχηματισμός μικυλλίων **
Ορισμός σφαιρικές διατάξεις σε υδατικό διαλύτη όπου επιμήκης αλυσίδες άνθρακα πεισματώνονται προς σχηματισμό υδρόφοβης σφαίρας ενώ ιοντικά άκρα τείνουν προς τα μόρια νερού.
Με τον όρο αυτό έγιναν γνωστά και τα συμπλέγματα μορίων ή ιόντων διαλυτή μέσα σε ένα άλλο διαλυτή. Μερικοί τύποι ουσιών που βρίσκονται σε κατάσταση απλών μορίων μέσα σε πολύ αραιό διάλυμα έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν όταν αυξηθεί η συγκέντρωση μικκυλίων .
Σε χαμηλές συγκεντρώσεις τα διαλύματα των τασενεργών ενώσεων εμφανίζουν την συνηθισμένη συμπεριφορά όσο αφόρα την μεταβολή διαφόρων ιδιοτήτων με την συγκέντρωση. Μετά από μια κρίσιμη συγκέντρωση παρατηρούνται να σχηματίζονται μικκύλια. -
Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
ειναι αποδεδειγμενα σωστο οτι τα υγρα πιατων κανουν κακο στο βερνικι προστασιας του χρωματος του αυτοκινητου απο χημειο συνεργαζομενο με το γενικο χημειο του κρατους....
Και σίγουρα φίλε, δεν είναι άποψη σου, μα άποψη συνεργαζόμενου με τρωκτικά του δημόσιου!. Φέρνω σαπούνι από Αλεξανδρούπολη, πλάκες, που η αλλεργική μου δυστυχώς οικογένεια, ξέχασε τα προβλήματα της!. Το σαπούνι βασικά είναι ένας απολαδοτής, ο οποίος εννούμενος με την βρόμα, κάνει υδροδιαλυτή τη βρώμα, της οποίας η μονή στήριξη είναι το λάδι.
Σαν βάση η βιομηχανίες, την χρησιμοποιούν προσθέτοντας και άλλους διαλύτες, που ενείοτε είναι τοξικοί, μα σίγουρα αποτελεσματικοί. Μα ξεραίνουν την επιφάνεια των πλενόμενων αντικειμένων, και τα κάνουν θαμπά, άρα απροστάτευτα στης καιρικές συνθήκες.Η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο, απορρυπαντικών οικιακής χρήσεις, με το παράρτημα της στην Ελλάδα, και μέσου του γενικού της διευθυντή, χημικό μηχανικό από Αμερική φίλο μου, (φτιάχνω τα αυτοκίνητα τους) με ενημέρωσε την προσπάθεια που έκαναν. Η δυσκολία ήταν, μετά το πλύσιμο, το σαπούνι να εναποθέτει ένα λιπαντικό, επάνω στο πλενόμενο αντικείμενο, αφού πρώτα ανοδιώσει την ικανότητα του σαπουνιού.
Έτσι οι μανάδες σας, οι γυναίκες σας, οι γκόμενες σάς, όταν σας αγγίζουν, δεν αισθάνεστε ότι φοράνε γάντια από γυαλόχαρτο 250 νούμερο!!!!!!!!........ και αυτές δεν τρέχουν σε δερματολόγους!.
Σίγουρα όταν έρχονται για γυάλισμα, πλένονται με τα ‘τρωκτικά’ σαπούνια, για να φύγει εντελώς το λάδι, και να περάσουν οι γυαλίστηκες αλοιφές, που στο τέλος αφήνουν και ένα ελαφρό κερί προστασίας.
Έτσι στο μαγαζί υπάρχουν από όλα!. Μα ο τεχνίτης δεν παίρνει το σφυρί για να λύσει μια βίδα, αλλά το κατάλληλο εργαλείο, και τα κατάλληλα υλικά.
Αυτό που θέλω για εμάς, χρησιμοποιώ και για τον πελάτη, που με ελέγχει στο βάθος χρόνου!.Αποτάθηκα και παρέθεσα επάνω σου, διότι ξέρω πλέον ότι σίγουρα καταλαβαίνεις!. Άφησε αυτούς…… δεν ξέρουν τι γράφουν!......
Η προσπάθεια αποδομήσεως, από μέρους τους….. καταλήγει στα λύματα των υπονόμων…….
Φιλικά
Α.
Πολυμερισμός - θάμπωμα φαναριών