-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Πιο αναλυτικά: Σίγουρα δεν έχουν όλοι τις ίδιες οδηγικές ικανότητες, το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Η έλλειψη ιδιαίτερης ικανότητας στην οδήγηση όμως δεν κάνει απαραίτητα ένα οδηγό πιο επικίνδυνο από ένα άλλο. Αντιθέτως, πολλές φορές ένας 'καλός/χεράς/τιμόνι οδηγός' παρασύρεται από την ίδια του την έπαρση και το δέλεαρ της ταχύτητας και παίρνει πολλά ρίσκα, κάνει πράγματα που φέρνουν τον ίδιο και το αυτοκίνητο πιο κοντά στα όρια τους. Αυτό που δημιουργεί τον πραγματικό κίνδυνο στην περίπτωση σου είναι η έλλειψη της επίγνωσης (ή η ασυναίσθητη άρνηση της) ότι σε κάποια στιγμή μπορεί να κάνεις λάθος, ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι πάντα 100% σωστές οι αντιδράσεις σου, ότι σε κάποια στιγμή μπορεί κάποιος παράγοντας, το αυτοκίνητο, τα λάστιχα, η άσφαλτος, οι άλλοι εποχούμενοι να σε πουλήσουν.
The Dunning-Kruger effect is an example of cognitive bias in which 'people reach erroneous conclusions and make unfortunate choices, but their incompetence robs them of the metacognitive ability to realize it'[1]. They therefore suffer an illusory superiority, rating their own ability as above average.*
*Kruger and Dunning noted a number of previous studies which tend to suggest that in skills as diverse as reading comprehension, operating a motor vehicle, and playing chess or tennis, 'ignorance more frequently begets confidence than does knowledge' (as Charles Darwin put it).[3] They hypothesized that with a typical skill which humans may possess in greater or lesser degree,
- Incompetent individuals tend to overestimate their own level of skill.
- Incompetent individuals fail to recognize genuine skill in others.
- Incompetent individuals fail to recognize the extremity of their inadequacy.
- If they can be trained to substantially improve their own skill level, these individuals can recognize and acknowledge their own previous lack of skill.*
Και το paper: http://www.apa.org/journals/features/psp7761121.pdf
-
Ο χρήστης doom1983 έγραψε:
Οχι να μου απαντησεις εσυ που εχεις την αποψη οτι οσοι νομιζουν οτι ξερουν τι κανουν, κανουν λαθος. Δηλαδη κανεις μας δεν ξερει να οδηγα, δεν ξερει να εκτιμαει συνθηκες, δεν ξερει γενικα που κ ποτε μπορει να τρεξει. Ειμαστε ολοι ιδιοι, απλα μερικοι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ οτι ειμαστε καλυτεροι απο τους αλλους κ ολοι αυτοι κανουμε λαθος?
Μονολεκτικά, όσον αφορά το αποτέλεσμα, ναι.
Πιο αναλυτικά: Σίγουρα δεν έχουν όλοι τις ίδιες οδηγικές ικανότητες, το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Η έλλειψη ιδιαίτερης ικανότητας στην οδήγηση όμως δεν κάνει απαραίτητα ένα οδηγό πιο επικίνδυνο από ένα άλλο. Αντιθέτως, πολλές φορές ένας 'καλός/χεράς/τιμόνι οδηγός' παρασύρεται από την ίδια του την έπαρση και το δέλεαρ της ταχύτητας και παίρνει πολλά ρίσκα, κάνει πράγματα που φέρνουν τον ίδιο και το αυτοκίνητο πιο κοντά στα όρια τους. Αυτό που δημιουργεί τον πραγματικό κίνδυνο στην περίπτωση σου είναι η έλλειψη της επίγνωσης (ή η ασυναίσθητη άρνηση της) ότι σε κάποια στιγμή μπορεί να κάνεις λάθος, ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι πάντα 100% σωστές οι αντιδράσεις σου, ότι σε κάποια στιγμή μπορεί κάποιος παράγοντας, το αυτοκίνητο, τα λάστιχα, η άσφαλτος, οι άλλοι εποχούμενοι να σε πουλήσουν.
Και δεν χρειάζεται να κάνεις συνεχώς λάθος στην εκτίμηση σου (να είσαι δηλαδή ατζαμής/ζώο/κουλάδι, πες το όπως θέλεις), αρκεί μια και μοναδική φορά, για να μπεις στα ψιλά των εφημερίδων. Αυτό δεν θα σε χαρακτηρίσει κακό οδηγό, σε σχέση με μια ολόκληρη ζωή χωρίς ατυχήματα, αλλά δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία. Με την ίδια έννοια που ο καπετάνιος του Τιτανικού δεν ήταν κακός στην δουλειά του.
πολυ καλο ποστ,ουσιαστικο και περιεκτικο
συμφωνω με 1000Και εγώ απόλυτα! Φίλε Χρήστο άψογη η τοποθέτησή σου! Σου βγάζω το καπέλο!
(Τον καπετάνιο του Τιτανικού μάλλιστα τον Κο Σμίθ, τον χαρακτήριζαν ως τον πιο έμπειρο της εποχής του!)
Φίλε, πάνω κάτω και εγώ τα ίδια προσπαθώ να περάσω στο θέμα που άνοιξα 'μια μικρή ιστορία'... ίσως να το έχεις διαβάσει και εσύ... -
Παιδακια, καλα ολα αυτα, κ αυτο που λενε ειναι οτι σε ολα πρεπει να υπαρχει ενα μετρο. Αυτο που λεω εγω ειναι οτι θεωρω (επειδη το εχω δει) οτι μπορω να αντιμετωπισω μια Α κατασταση καλυτερα απο τον μεσο ελληνα οδηγο, κ αυτο μου επιτρεπει να κινουμαι με ενα (ή δυο, αναλογα με τον δρομο κ τις συνθηκες) κλικ παραπανω στον ρυθμο μου.
Προφανως αμα πανω στο πεταλο εχουν πεσει λαδια, θα βρεθω στην μπαριερα, κ αμα πηγαινω με 100 αντι για 50 θα ειναι χειροτερη η συγκρουση. Αντιστοιχα αμα πετυχω κανα αστερι που πηγαινει αναποδα στην εθνικη, θα ειναι δυσκολα τα πραγματα. Αυτο ομως ειναι εξαιρετικα σπανιο κ δεν θα κανονιζω την ζωη μου φοβουμενος το εξαιρετικα σπανιο. Shit happens μερικες φορες κ το δεχομαστε.
-
Άμα κανόνιζες τη ζωή ΣΟΥ, τότε ας έκανες ό,τι γούσταρες. Όταν όμως η συμπεριφορά σου μπορεί να σκοτώσει άλλους, τότε δεν κάνεις ό,τι γουστάρεις. Shit happens το λες άμα δεν σου ανοίξει το αλεξίπτωτο, όχι άμα σου σκάσει ο δυναμίτης που κουβαλάς μαζί σου στη γεμάτη καφετέρια γιατί θεωρείς ότι η πιθανότητα να εκραγεί είναι πολύ μικρή.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Άμα κανόνιζες τη ζωή ΣΟΥ, τότε ας έκανες ό,τι γούσταρες. Όταν όμως η συμπεριφορά σου μπορεί να σκοτώσει άλλους, τότε δεν κάνεις ό,τι γουστάρεις.** Shit happens το λες άμα δεν σου ανοίξει το αλεξίπτωτο, όχι άμα σου σκάσει ο δυναμίτης που κουβαλάς μαζί σου στη γεμάτη καφετέρια γιατί θεωρείς ότι η πιθανότητα να εκραγεί είναι πολύ μικρή**.Θα συμφωνήσω
-
Σήμερα είμαστε εδώ για άλλη δουλειά, άλλες ημέρες όμως έχουμε δώσει κλήσεις και για αυτό» ήταν η απάντηση του τροχονόμου όταν σταματήσαμε και τον ρωτήσαμε: Γιατί δεν ασχολείστε με το γεγονός ότι η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης της Εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου είναι γεμάτη με «έξυπνους» που προσπερνούν το μποτιλιάρισμα.
μίλα μου , για μήλα !!!
-
Ο χρήστης irou37 έγραψε:
:hmmm: Σήμερα είμαστε εδώ για άλλη δουλειά, άλλες ημέρες όμως έχουμε δώσει κλήσεις και για αυτό» ήταν η απάντηση του τροχονόμου όταν σταματήσαμε και τον ρωτήσαμε: Γιατί δεν ασχολείστε με το γεγονός ότι η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης της Εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου είναι γεμάτη με «έξυπνους» που προσπερνούν το μποτιλιάρισμα.μίλα μου , για μήλα !!!
viewtopic.php?p=1418349#p1418349
-
τωρα θα σου πω και γω:
χειμωνιάτικο απογευμα στην ΕΟ κορινθου -πατρων Λιακάδα .
εχω βγει αριστερά, σε σημείο που εχει ορατοτητα 800-1000 μ με το ΙΧ μου,και περναω μία νταλίκα ψυγείο. Πατάω πάνω στην διπλή, και πίσω μου έρχεται Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΘΝ, ΟΔΩΝ.
την ώρα που ειμαι διπλα στην νταλίκα, περνάει απο δίπλα μου το περιπολικό.
δηλαδη και οι τρεις σε μια ευθεια !!! όταν φτανω στην διασταύρωση του Αιγίου με σταματάνε!
Προσπεράσατε πάνω στην διπλή γραμμή !
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
κόβει κλήση 8000 δρ χ .
δεν πληρώνω και πάω στο δικαστήριο στο Αίγιο.
-γιατι περασατε πάνω στην διπλή, δεν ξέρετε πως απαγορεύεται?
-το ξέρω!
-στο σημείο , δεν υπάρχει ορατότητα !
-τι προτείνετε ,λεει η πρόεδρος στον αρχιμπάτσο.
-ενοχος- αποφαίνεται η αρχή....
-κυρία πρόεδρε, αν εγώ είμαι ένοχος , το περιπολικό που με προσπέρασε , την ίδια στιγμή εμένα, θα έπρεπε να πάει στο απόσπασμα !!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ....124.. !
ΑΘΩΟΣ!!!!!!!!!!!!! -
Ο χρήστης irou37 έγραψε:
τωρα θα σου πω και γω:
χειμωνιάτικο απογευμα στην ΕΟ κορινθου -πατρων Λιακάδα .
εχω βγει αριστερά, σε σημείο που εχει ορατοτητα 800-1000 μ με το ΙΧ μου,και περναω μία νταλίκα ψυγείο. Πατάω πάνω στην διπλή, και πίσω μου έρχεται Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΘΝ, ΟΔΩΝ.
την ώρα που ειμαι διπλα στην νταλίκα, περνάει απο δίπλα μου το περιπολικό.
δηλαδη και οι τρεις σε μια ευθεια !!! όταν φτανω στην διασταύρωση του Αιγίου με σταματάνε!
Προσπεράσατε πάνω στην διπλή γραμμή !
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
κόβει κλήση 8000 δρ χ .
δεν πληρώνω και πάω στο δικαστήριο στο Αίγιο.
-γιατι περασατε πάνω στην διπλή, δεν ξέρετε πως απαγορεύεται?
-το ξέρω!
-στο σημείο , δεν υπάρχει ορατότητα !
-τι προτείνετε ,λεει η πρόεδρος στον αρχιμπάτσο.
-ενοχος- αποφαίνεται η αρχή....
-κυρία πρόεδρε, αν εγώ είμαι ένοχος , το περιπολικό που με προσπέρασε , την ίδια στιγμή εμένα, θα έπρεπε να πάει στο απόσπασμα !!
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ....124.. !
ΑΘΩΟΣ!!!!!!!!!!!!!(ανακοίνωση... ακολουθεί ειρωνικό σχόλιο)
Μα καλά και εσύ...δεν ήξερες ποιό είναι το πρόβλημα; Το περιπολικό 'πάτησε' την διπλή ελάχιστα, μία για να μπεί στο αντίθετο ρεύμα και μία για να ξαναμπεί στο κανονικό... εσύ την πατούσες συνεχώς!
-
Εδώ εμένα μου είχαν κόψει κλήση, όταν στην παραλιακή (ήμουν πιτσιρικάς 18 χρονών και 'ψαρωμένος') , έκανα ελιγμό για να αποφύγω περιπολικό με συμβατικές πινακίδες το οποίο μπήκε ξαφνικά μπροστά μου στην μεσαία λωρίδα! (ναι, εγώ έφταιγα γιατί κράταγα απόσταση ασφαλείας και δεν ήμουν κολλημένος στον μπροστινό μου!). Αριστερά δεν είχε χώρο να κάνω ελιγμό, οπότε 'έκοψα' στην δεξιά που ήταν άδεια... τότε άναψε φάρο... και μου έκοψε κλήση για... 'εκτέλεση επικίνδυνων ελιγμών προς επίδειξη ικανότητας!!!'... εγώ ο μ@λ@κ@ς φταίω που τον απέφυγα...αλλά μετά θα μου έκοβαν κλήση ότι δεν κράταγα τις σωστές αποστάσεις!
-
ΦΙΛΕ ΜΟΥ , το συνταγμα της ελλαδας το γραφει σαφως : οι έλληνες πολίτες είναι ίσοι, απεναντι στον ΝΟΜΟ !!!!!!!!!
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Παιδακια, καλα ολα αυτα, κ αυτο που λενε ειναι οτι σε ολα πρεπει να υπαρχει ενα μετρο. Αυτο που λεω εγω ειναι οτι θεωρω (επειδη το εχω δει) οτι μπορω να αντιμετωπισω μια Α κατασταση καλυτερα απο τον μεσο ελληνα οδηγο, κ αυτο μου επιτρεπει να κινουμαι με ενα (ή δυο, αναλογα με τον δρομο κ τις συνθηκες) κλικ παραπανω στον ρυθμο μου.Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο μέσος έλληνας οδηγός νομίζει ότι είναι καλύτερος από το μέσο έλληνα οδηγό! Εσύ μπορεί να είσαι καλύτερος ή χειρότερος από το μέσο όρο, δεν το γνωρίζουμε. Όπως κι εγώ μπορεί να είμαι καλύτερος ή χειρότερος από το μέσο όρο. Από μόνοι μας όμως δεν μπορούμε αξιόπιστα να αυτοαξιολογηθούμε!
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Παιδακια, καλα ολα αυτα, κ αυτο που λενε ειναι οτι σε ολα πρεπει να υπαρχει ενα μετρο. Αυτο που λεω εγω ειναι οτι θεωρω (επειδη το εχω δει) οτι μπορω να αντιμετωπισω μια Α κατασταση καλυτερα απο τον μεσο ελληνα οδηγο, κ αυτο μου επιτρεπει να κινουμαι με ενα (ή δυο, αναλογα με τον δρομο κ τις συνθηκες) κλικ παραπανω στον ρυθμο μου.
Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο μέσος έλληνας οδηγός νομίζει ότι είναι καλύτερος από το μέσο έλληνα οδηγό! Εσύ μπορεί να είσαι καλύτερος ή χειρότερος από το μέσο όρο, δεν το γνωρίζουμε. Όπως κι εγώ μπορεί να είμαι καλύτερος ή χειρότερος από το μέσο όρο. Από μόνοι μας όμως δεν μπορούμε αξιόπιστα να αυτοαξιολογηθούμε!
+1
-
Να το πω αλλιως? Δεν ΝΟΜΙΖΩ, ΞΕΡΩ οτι σε δυσκολες καταστασεις ΕΧΩ αντιδρασει καλυτερα απο τον μεσο οδηγο. Αν πχ καποιου του γλυστρισε κ το εχασε, εμενα μου γλυστρισε κ το εσωσα. Ή αν καποιου του γλυστρισε κ το εσωσε με 50 εμενα μου γλυστρισε κ το εσωσα με 100. Ή αν καποιος του πεταχτηκε κατι κ επεσε πανω του, εγω ηξερα κ μπορεσα να αντιδρασω κ να το αποφυγω. Ή ακομα σημαντικοτερα, οταν καποιος επαθε την μλκια κ μετα προσπαθησε να την αποφυγει, εγω την ειχα καταλαβει πριν γινει κ την προλαβα.
Και απο αυτα τα παραπανω ΘΕΩΡΩ οτι οδηγω καλυτερα απο τον μεσο οδηγο που μπαινει μεσα, ξεκιναει, παταει γκαζι κ φρενο, κ φτανει.
παπαρολογουμε μου φαινεται...
-
να πω κάτι και γω αν μου επιτρέπετε παιδιά.
αυτος που μπαινει μέσα και χειρίζεται το αυτοκίνητο, γκαζι -φρενο -και ταχυτητες, δεν ειναι οδηγος, με την εννοια, που του δίνουμε εμεις στο φορουμ.
χειριστης ειναι , και μαλιστα χειριστης , χειριστου ειδους!ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ , ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ,ΜΕΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!
ίσως..........μεσαίος ??? -
Μα, απο ποτε ο Χ ελληνας οδηγος ειναι κατι παραπανω απο ενας μετριος χειρηστης του οχηματος (και αν...)?
-
Θα συνεχίσω το ενδιαφέρον οφφ-τόπικ περί οδηγών:
Το πόσο ασφαλής οδηγός είναι κάποιος είναι συνάρτηση της ικανότητάς του μεν, αλλά και της επίγνωσης αυτής της όποιας ικανότητας, δε.
Το δεύτερο (η επίγνωση) είναι και αυτό θέμα ικανότητας (γιατί μπορεί κάποιος να νομίζει ότι πηγαίνει σεμνά, στα 7/10 του, ενώ πηγαίνει στα 10/10 του), αλλά και θέμα παιδείας, ήθους και ψυχικής υγείας.Είναι δεδομένο ότι όσο πιο άσχετος είναι κανείς, τόσο πιο πολύ αγνοεί πόσο άσχετος είναι, αλλά αν διαθέτει το ήθος και την ψυχική ισορροπία, θα διερωτηθεί για την οδηγική του ικανότητα, θα ψαχτεί, θα τη βελτιώσει, και κυρίως δεν θα ρισκάρει να την ξεπεράσει, στο οποιοδήποτε επίπεδο βρίσκεται κάθε φορά.
ΔΕΝ θα μπλέξει τον εγωισμό και ανδρισμό με την ικανότητα χειρισμού ενός οχήματος, ούτε θα μπλέξει το μεράκι που πιθανόν έχει με το ταλέντο που πιθανόν δεν έχει.Τέλος, ο ηθικά και ψυχικά ΟΚ τύπος, δεν θα αναλώσει όλο το δεδομένο εμβαδόν της οδηγικής του ικανότητας (αν ήταν γραφική παράσταση σε 2 άξονες) μόνον σε ταχύτητα (ας πούμε άξονα Χ), αλλά και σε ασφάλεια (κατά τον άξονα Ψ).
Αν δεν το κάνει, η συνεχής βελτίωση της οδηγικής ικανότητας δεν τον καθιστά ασφαλέστερο, αφού εξαλείφει κάποιους κινδύνους και δημιουργεί νέους, σε άλλο επίπεδο. -
L
-
-
Ο χρήστης irou37 έγραψε:
:rtfm: Οι τροχονόμοι που βρίσκονταν εχθές το μεσημέρι σταματημένοι στη διασταύρωση για τη Νέα Πέραμο στο ρεύμα προς την Αθήνα και** απλώς παρακολουθούσαν την... ακίνητη κίνηση ίσως να μην ευθύνονται προσωπικά για το γεγονός ότι έβλεπαν μια τόσο σοβαρή παράβαση και δεν έκαναν τίποτα**, αφού όπως είπαν «είχαν άλλες εντολές», αλλά ακόμα δεν καταλάβαμε τί ακριβώς έκαναν εκεί...Θα περίμεναν κανένα 'ντελίβερι' από την Νέα Πέραμο να τους πάει 'πακετάκια' με θαλασσινά! Μπορεί να είχανπεινάσει τα παλικάρια!
Συμπεριφορές Αστυνομικών--> Λάθη και Σωστά!