-
E, ναι ρε...δεν είπαμε ότι όλα είναι καλά όπως δεν είναι και στα υπόλοιπα σουπερ μάρκετ...ή μήπως εκεί δεν υπάρχουν τα επικίνδυνα Ε;
ΥΓ. τα ελληνικά πατατάκια όντως είναι σαφώς ανώτερα....κατουράς στο μοτέρ σου και εξοικονομείς κ λαδάκι ...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το Lidl έχει προϊόντα καλούτσικης ποιότητας, έχει και κάποια επώνυμα για να όσους δεν γουστάρουν τα άγνωστα, τα χαρτικά είναι μια χαρά, τα καθαριστικά είναι έτσι κι έτσι, τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας όμως, ειδικά τα αλλαντικά, οι σαλάτες και τα τυριά, είναι κατά κανόνα ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΑ ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.ΛΙΠΑΡΑ, άνοστα, εχθρικά προς τον ουρανίσκο αλλά και προς την υγεία.
Bρε μανια με τα...σαλαμια!!!
Λες και υπαρχουν αλλαντικα υγιεεινα, λες και τα επωνυμα δεν φτιαχνονται απο τα υπολοιπα της κατεργασιας κρεατος.
Η φετα εχει 45% περιπου λιπαρα.Ειτε ειναι του Lidl ειτε ειναι επωνυμη.Αλλιως δεν ειναι φετα.Τα περισσοτερα κιτρινα τυρια και ειδικα οσα εχουν προελευση Βορειες χωρες (Ενταμ, γκουντα, εμμενταλ) εχουν πολυ περισσοτερα λιπαρα οποια μαρκα κι αν εχουν.Έχω μια λίστα με τα περισσότερα 'E' που βρίσκει κανείς στα τρόφιμα. Έχουν ένδειξη 'ΑΚΙΝΔΥΝΟ', 'ΥΠΟΠΤΟ', 'ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΠΕΨΙΑ κλπ', 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ'. Είχα πάρει ένα σακουλάκι πατατάκια με γεύση πάπρικα από το Lidl και όπως τα έτρωγα έπεσε το μάτι μου στη λίστα (είναι με μαγνητάκι στο ψυγείο ). Κοίταξα τα συστατικά: είχε 3 'Ε', το ένα ήταν ύποπτο, το άλλο κάτι κακό που δεν θυμάμαι και το τρίτο ήταν 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ'!!!! Έφυγαν για τα σκουπίδια με την υπόσχεση να μην ξαναπάρω τα τρόφιμα που έχουν τη 'διαφορά στην ποιότητα'.
Kακως, πολυ κακως τα πεταξες.Γιατι μαζι με τα πατατακια του Lidl πεταξες και την ευκαιρια της ζωης σου να γινεις ζαμπλουτος.
Εφοσον ανακαλυψες οτι περιειχαν τρια Ε απο τα οποια το ενα τουλαχιστον (το καρκινογονο) αποτελουσε κινδυνο για την ΔΗΜΟΣΙΑ υγεια, επρεπε να τους τραβηξεις μια αγωγη που να ειναι ολη δικη τους αξιωνοντας ενα σεβαστο ποσο για αποζημιωση λογω ανηκεστου ή ενδεχομενης βλαβης της υγειας σου.
Συν το γεγονος οτι θα επιναν νερο στο ονομα σου εκατομμυρια Ευρωπαιοι πολιτες τους οποιους εσυ θα εσωζες απο τα καρκινογονα πατατακια.
Ειδικα αν καταφερνες να θυμηθεις το αλλο Ε που δε θυμασαι αλλα ηταν ηταν σιγουρα κακο, μπορει να εβλεπες τον αδριαντα σου διπλα σε αυτους του Ιπποκρατη, του Ασκληπιου και του Παπανικολαου για τη προσφορα σου στη διαφυλαξη της Δημοσιας υγειας της Ευρωπης, ενω την ιδια ωρα θα ξεσπουσε τεραστιο πολιτικο τσουναμι αφου θα παραιτουνταν οι υπουργοι υγειας και εμποριου ολης σχεδον της Ευρωπης και οι υπευθυνοι των υπηρεσιων ελεγχου θα πηδουσαν απο τα παραθυρα μιας και επετρεψαν την κυκλοφορια καρκινογονας ουσιας σε προϊον ευρειας καταναλωσης.Όσον αφορά τη γεύση, όποιος έχει ένα αξιοπρεπές γευστικό κριτήριο καταλαβαίνει πόσο υστερούν τα περισσότερα αλλαντικά και τα υπόλοιπα, κάποιος που τρώει συνήθως everest και σουβλάκια θα τα φάει με μεγάλη ικανοποίηση.....
Αν θελεις δωσε μας τον ορισμο του 'αξιοπρεπους γευστικου κριτηριου' καθως και τι πρεπει να τρωει καποιος ωστε αν δεν το εχει να το αποκτησει, ή που πρεπει να απευθυνθει ωστε να θεραπαυθει...
Τι αλλη πολιτικη ορθοτητα θα ακουσουμε
-
Επ' ευκαιρία η λίστα επικίνδυνων συντηρητικών (Ε-κωδικοί)
κατεβάστε τη (σε μορφή pdf) από εδώ.
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Έχω μια λίστα με τα περισσότερα 'E' που βρίσκει κανείς στα τρόφιμα. Έχουν ένδειξη 'ΑΚΙΝΔΥΝΟ', 'ΥΠΟΠΤΟ', 'ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΠΕΨΙΑ κλπ', 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ'. Είχα πάρει ένα σακουλάκι πατατάκια με γεύση πάπρικα από το Lidl και όπως τα έτρωγα έπεσε το μάτι μου στη λίστα (είναι με μαγνητάκι στο ψυγείο ). Κοίταξα τα συστατικά: είχε 3 'Ε', το ένα ήταν ύποπτο, το άλλο κάτι κακό που δεν θυμάμαι και το τρίτο ήταν 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ'!!!! Έφυγαν για τα σκουπίδια με την υπόσχεση να μην ξαναπάρω τα τρόφιμα που έχουν τη 'διαφορά στην ποιότητα'.
Kακως, πολυ κακως τα πεταξες.Γιατι μαζι με τα πατατακια του Lidl πεταξες και την ευκαιρια της ζωης σου να γινεις ζαμπλουτος.
Εφοσον ανακαλυψες οτι περιειχαν τρια Ε απο τα οποια το ενα τουλαχιστον (το καρκινογονο) αποτελουσε κινδυνο για την ΔΗΜΟΣΙΑ υγεια, επρεπε να τους τραβηξεις μια αγωγη που να ειναι ολη δικη τους αξιωνοντας ενα σεβαστο ποσο για αποζημιωση λογω ανηκεστου ή ενδεχομενης βλαβης της υγειας σου.
Συν το γεγονος οτι θα επιναν νερο στο ονομα σου εκατομμυρια Ευρωπαιοι πολιτες τους οποιους εσυ θα εσωζες απο τα καρκινογονα πατατακια.
Ειδικα αν καταφερνες να θυμηθεις το αλλο Ε που δε θυμασαι αλλα ηταν ηταν σιγουρα κακο, μπορει να εβλεπες τον αδριαντα σου διπλα σε αυτους του Ιπποκρατη, του Ασκληπιου και του Παπανικολαου για τη προσφορα σου στη διαφυλαξη της Δημοσιας υγειας της Ευρωπης, ενω την ιδια ωρα θα ξεσπουσε τεραστιο πολιτικο τσουναμι αφου θα παραιτουνταν οι υπουργοι υγειας και εμποριου ολης σχεδον της Ευρωπης και οι υπευθυνοι των υπηρεσιων ελεγχου θα πηδουσαν απο τα παραθυρα μιας και επετρεψαν την κυκλοφορια καρκινογονας ουσιας σε προϊον ευρειας καταναλωσης.Πολυβόλο ...
Μερικές 'κουφές' προειδοποιήσεις σε προϊόντα (πχ μη φάτε το αντηλιακό) έχουν τελικά αποδέκτες.
Αν διαβάσεις πχ Ε142, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο elteo παραπάνω, φάτο γιατί μαζί μ' εσένα το τρώνε χιλιάδες άλλοι καταναλωτές. Η ένδειξη 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ' είναι προϊόν της ανοησίας μερικών εχθρών του λαού, που αρνούνται στους πτωχούς να κατεβάζουν πατατάκια με πάπρικα για να τα τρώνε μόνο οι πλούσιοι στα μεγαλοαστικά ντελικατέσεν.Όσον αφορά τη γεύση, όποιος έχει ένα αξιοπρεπές γευστικό κριτήριο καταλαβαίνει πόσο υστερούν τα περισσότερα αλλαντικά και τα υπόλοιπα, κάποιος που τρώει συνήθως everest και σουβλάκια θα τα φάει με μεγάλη ικανοποίηση.....
Αν θελεις δωσε μας τον ορισμο του 'αξιοπρεπους γευστικου κριτηριου' καθως και τι πρεπει να τρωει καποιος ωστε αν δεν το εχει να το αποκτησει, ή που πρεπει να απευθυνθει ωστε να θεραπαυθει...
Όπως μάθει καθένας να τρώει στο σπίτι του. Σε πληροφορώ πχ ότι έχω συνειδητά σταματήσει να τρώω έξω και όχι λόγω του οικονομικού. Η ποιότητα του φαγητού είναι κατά κανόνα ΚΑΚΗ, τα υλικά φθηνιάρικα, οι μέθοδοι των μαγείρων για να μην πετιέται τίποτα αντιληπτές εφόσον ξέρεις τι σημαίνει καλό φαγητό και γνωρίζεις πέντε πράγματα για την επεξεργασία τροφίμων...
Όσο για τα σαλάμια, η μοναδική φορά στη ζωή μου που δεν άντεξα να φάω σαλάμι αέρος (μου αρέσει πολύ, τί να κάνω; ) ήταν σε σαλάμι του Lidl. Το λίπος τάγγιζε στο στόμα, ήταν σαν ωμό χωριάτικο λουκάνικο.Τι αλλη πολιτικη ορθοτητα θα ακουσουμε
Αν ήξερες τι σημαίνει ο όρος, θα τον χρησιμοποιούσε σωστά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πολυβόλο ...
Μερικές 'κουφές' προειδοποιήσεις σε προϊόντα (πχ μη φάτε το αντηλιακό) έχουν τελικά αποδέκτες.
Αν διαβάσεις πχ Ε142, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο elteo παραπάνω, φάτο γιατί μαζί μ' εσένα το τρώνε χιλιάδες άλλοι καταναλωτές. Η ένδειξη 'ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ' είναι προϊόν της ανοησίας μερικών εχθρών του λαού, που αρνούνται στους πτωχούς να κατεβάζουν πατατάκια με πάπρικα για να τα τρώνε μόνο οι πλούσιοι στα μεγαλοαστικά ντελικατέσεν.Ασε κατα μερος τις σοφιστειες και απαντησε ειλικρινα αν θελεις:
Τα επικινδυνα Ε υπαρχουν μονο στα προϊοντα του (καθε) Lidl ή και στα αντιστοιχα επωνυμα??
Η μηπως ειναι αλλος ο καρκινος που προκαλουν τα Ε αναλογα με τη μαρκα στην οποια χρησιμοποιουνται??Όπως μάθει καθένας να τρώει στο σπίτι του. Σε πληροφορώ πχ ότι έχω συνειδητά σταματήσει να τρώω έξω και όχι λόγω του οικονομικού. Η ποιότητα του φαγητού είναι κατά κανόνα ΚΑΚΗ, τα υλικά φθηνιάρικα, οι μέθοδοι των μαγείρων για να μην πετιέται τίποτα αντιληπτές εφόσον ξέρεις τι σημαίνει καλό φαγητό και γνωρίζεις πέντε πράγματα για την επεξεργασία τροφίμων...
Όσο για τα σαλάμια, η μοναδική φορά στη ζωή μου που δεν άντεξα να φάω σαλάμι αέρος (μου αρέσει πολύ, τί να κάνω; ) ήταν σε σαλάμι του Lidl. Το λίπος τάγγιζε στο στόμα, ήταν σαν ωμό χωριάτικο λουκάνικο.Το οτι εσενα δε σου αρεσει το σαλαμι του Α s/m κι εμενα δε μου αρεσει το Β επωνυμο, δε σημαινει οτι ή το ενα ή το αλλο ειναι σκουπιδια.Αλλο το ενα αλλο το αλλο.Ελπιζω να συμφωνουμε σε αυτο.
Περι γευστικου κριτηριου τωρα:
Δηλαδη οποιος τρωει μονο στο σπιτι του εχει 'αξιοπρεπες γευστικο κριτηριο'??
Αν η κουζινα του σπιτιου μου αποτελειται κατα μεγαλο ποσοστο απο λιπαρες τροφες τιγκα στο μπαχαρικο στη ζαχαρη και στο αλατι τοτε εγω αυτοδικαια εχω το προνομιο του 'αξιοπρεπους γευστικου κριτηριου'??
Εν πασει περιπτωσει γιατι αρνεισαι το δικαιωμα στον οποιοδηποτε να του αρεσει το Α ή Β προϊον του Χ ή Ψ Σουπερμαρκετ με βαση τα δικα σου γουστα και μαλιστα προχωρωντας κι ενα βημα πιο περα 'κατηγορωντας' τον οτι δεν εχει το περιφημο 'αξιοπρεπες γευστικο κριτηριο'??
Εξ αλλου οτι ειναι γευστικο δεν ειναι και ωφελιμο.Μη ξεχνας οτι οι αλυσιδες 'πλαστικου' φαγητου, τα σουβλατζιδικα οι πιτσαριες κλπ ωφειλουν την επιτυχια τους στηριζομενες στη γευση και οχι στη ποιοτητα με την εννοια της θρεπτικης και διατροφικης αξιας του καθε προϊοντος που εμπορευονται.Αν ήξερες τι σημαίνει ο όρος, θα τον χρησιμοποιούσες σωστά.
Εννοια σου και ξερω τι σημαινει ο ορος.Απλα δεν ηθελα να χρησιμοποιησω μια αλλη φραση που εμεις οι Ελληνες χρησιμοποιουμε συχνοτατα
-
ΟΚ, δεν έχει νόημα η συνέχιση αυτής της κουβέντας.
Καθένας κάνει κουμάντο στο στομάχι και την υγεία του. Το να επιμείνω θα είναι σαν να πιάσω έναν τύπο που τρώει στο βρωμιάρικο ζυθεστιατόριο ή φαστ-φουντ και να του πω 'πέτα το φαΐ που αγόρασες κακομοίρη, είναι γεμάτο λάδι ξανατηγανισμένο 100 φορές γεμάτο πολυακόρεστα, βούτυρο που δεν το τρώνε ούτε τα γουρούνια και ζωικά κατάλοιπα με μορφή κιμά που κοστίζουν 2 ευρώ το κιλό'. ΔΕΝ θα το πετάξει, θα είναι σαν να παραδέχεται ότι είναι θύμα. -
Ρε τι εγινε? Εχει μετοχες Η ΔΕΗ στα λιντλ? Πολυ παθος βλεπω.
Απο τα λιντλ δεν ψωνιζω γιατι εχω ακουσει τα χειροτερα, απο εργασιακης σχεσης μερια. Απολυσεις, τρομοκρατεια κλπ. Αν καταφερνει να εχει χαμηλες τιμες (αληθεια εχει?) ξεσκιζοντας τον καθε εργαζομενο, ευχαριστω δεν θα παρω.
-
Ρε τι εγινε? Εχει μετοχες Η ΔΕΗ στα λιντλ? Πολυ παθος βλεπω.
Aκομα μια επιβεβαιωση
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΟΚ, δεν έχει νόημα η συνέχιση αυτής της κουβέντας.Nα λοιπον που θα συμφωνησω μαζι σου 100% αυτη τη φορα
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Επ' ευκαιρία η λίστα επικίνδυνων συντηρητικών (Ε-κωδικοί)κατεβάστε τη (σε μορφή pdf) από εδώ.
Βασικα, η λιστα με τα Ε περιλαμβανει ολα τα προσθετα τροφιμων(επικινδυνα ή μη) Και μιλαμε παντα για καθε ειδους προσθετο είτε αυτο ειναι χρωστικη, είτε συντηρητικο ή οτιδηποτε αλλο..
Επισης πολλες φορες στα τροφιμα μπορει να εχει μια λιστα με τα συστατικα χωρις να γραφει καποιο Ε πανω.. Οποτε το παιρνει περιχαρης ο καταναλωτης σκεπτομενος οτι εκανε την αγορα της ζωης του.. Απλα, αντι να αναγραφεται ο κωδικος, γραφει το προσθετο με το κανονικο του ονομαΒασισμενος σε μια εργασια που εκανα προσφατα πανω στα προσθετα, τολμω να πω οτι ελαχιστα, ισως και κανενα τροφιμο 'μαζικης' παραγωγης δεν εχουν καποιο προσθετο.. Οπως επισης το οτι ακομα και ασφαλες να εχει χαρακτηριστει ενα προσθετο μην ειστε και τοσο σιγουροι οτι ειναι..Φυσικα συμβαινει και το αντιθετο
Τυχαια αναφερω παραδειγμα φυσικης-φυτικης προελευσης, γλυκαντικης ουσιας η οποια εχει κατηγορηθει για τερατογενεσεις μετα απο ερευνα σε ποντικια.. Βεβαια η ποσοτητα που θα προκαλουσε την ιδια παρενεργεια στον ανθρωπο αντιστοιχει σε καταναλωση 300κιλων την μερα... Αντιθετα, τεχνητη πασιγνωστη γλυκαντικη εχει κατηγορηθει για Αλτσχαιμερ και χιλιες 2 αλλες ασθενειες απο ερευνες σε ανθρωπους αλλα συνεχιζει να κυκλοφορει γιατι αν βγει τετοια βρωμα θα κλεισουν πολλα σπιτια
Το συμπερασμα ολων αυτων βεβαια ειναι οτι τον πινουμε οπως και να ΄χει αλλα σιγουρα οταν βλεπουμε οτι καποιο 'Ε' ειναι υποπτο ή οτιδηποτε καλο ειναι να αποφευγεται..
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Ρε τι εγινε? Εχει μετοχες Η ΔΕΗ στα λιντλ? Πολυ παθος βλεπω.Απο τα λιντλ δεν ψωνιζω γιατι εχω ακουσει τα χειροτερα, απο εργασιακης σχεσης μερια. Απολυσεις, τρομοκρατεια κλπ. Αν καταφερνει να εχει χαμηλες τιμες (αληθεια εχει?) ξεσκιζοντας τον καθε εργαζομενο, ευχαριστω δεν θα παρω.
Μου ηρθε το παρακατω με mail.
Στις φάμπρικες της Γερμανίας
Τα ρεπορτάζ που έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες, υποδυόμενος ρόλους, συγκλόνισαν τη Γερμανία και δημιούργησαν ολόκληρη σχολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αυτή τη φορά, δύο δεκαετίες και βάλε μετά το βιβλίο όπου περιέγραφε τις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών, ο Γκίντερ Βάλραφ ξαναφόρεσε την ποδιά του ανειδίκευτου εργάτη, για να δείξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στην αναπτυγμένη Γερμανία αυτοί που παράγουν τα
φτηνά προϊόντα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl.
Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της εφημερίδας «Die Zeit» κράτησε ένα μήνα στο εργοστάσιο μιας εταιρίας που αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή των Lidl με φραντζολάκια. Η εταιρία Βαϊντσχάιμερ, σε μια κωμόπολη στη Ρηνανία-Παλατινάτο, δουλεύει επί 24 ώρες το 24ωρο, συσκευάζοντας σε σακουλάκια 10 μικρά ψωμάκια, που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες του σούπερ μάρκετ για ένα ευρώ και 5 λεπτά.
Ο Βάλραφ, που έχει πια πατήσει τα 65, χρειάστηκε να επιστρατεύσει την
τέχνη του στη μεταμφίεση, φορώντας μαύρη περούκα και αφήνοντας μουστάκι, με στόχο να πείσει τους εργοδότες του ότι είναι 50άρης. Χρησιμοποίησε και όλα τα τρικ που ήξερε από το παρελθόν για να «πάρει τη δουλειά». Μια δουλειά που αμείβεται με 7,66 ευρώ την ώρα μικτά, κάτω δηλαδή από το επίσημο κατώτατο ωρομίσθιο της Γερμανίας, που είναι 9,61 ευρώ. Υπερωρίες δεν υπάρχουν,
Σαββατοκύριακα ή αργίες δεν πληρώνονται έξτρα, όποιος αρρωστήσει δεν πληρώνεται. Συνήθως μάλιστα χάνει τη «βάρδια» για πάντα.
Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις εμπειρίες του, όταν οι στραβωμένες από τη χρήση λαμαρίνες κολλούν πάνω στους ιμάντες και οι εργάτες προσπαθούν να πιάσουν αυτές και τα ψωμάκια που ίπτανται στον αέρα, καίγοντας τα χέρια τους. Μιλάει για την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που απολύει όποιον τολμά να αναφερθεί σε συνδικαλιστικά δικαιώματα.
«Την πρώτη ημέρα η υπεύθυνη μου έδωσε ένα
παντελόνι εργασίας και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι. Τη ρώτησα πώς δεν θα παγώνω το χειμώνα. 'Αν κρυώνετε, θα πρέπει να δουλεύετε πιο γρήγορα', ήταν η απάντησή της». Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως η πίεση για φτηνά προϊόντα μεταφέρεται από τα σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές, καθιστώντας ουσιαστικά «υποχρεωτική» την κακοπληρωμένη εργασία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Οταν ρώτησε έναν υπεύθυνο γιατί δεν αγοράζουν καινούργιες λαμαρίνες, αυτός του απάντησε αφοπλιστικά: «Εσείς είστε φθηνότεροι».
Μιλάει για το πώς
υποχρεώθηκε με το ίδιο κοντομάνικο μπλουζάκι να πετάει τα χαλασμένα ψωμάκια στους κάδους που υπήρχαν έξω από το εργοστάσιο. Ή για το πώς, χωρίς προστασία, έσκιζε σε ένα στενό δωμάτιο τα ελαττωματικά σακουλάκια, που περιείχαν διοξείδιο του άνθρακα φτάνοντας σε σημείο λιποθυμίας.
«Αντεξα ένα μήνα στην κόλαση με τα φραντζολάκια. Εχασα πέντε κιλά. Τις επόμενες ημέρες αισθανόμουν μόνο χαρά που είχα τελειώσει με αυτήν την ιστορία. Μετά άρχισα να αισθάνομαι τύψεις απέναντι στους συναδέλφους που είχα αφήσει πίσω
μου. Στα μάτια μου έχω διαρκώς την εικόνα του νεοφερμένου εργάτη που μπαίνει μέσα στο εργοστάσιο. Μόνος, απελπισμένος, ουρλιάζει μόλις κάψει τα χέρια του. Δεν έχει ιδέα τι να κάνει, κανείς δεν θα τον βοηθήσει, ούτε οι συνάδελφοί του».
Ο έλεγχος του 70% της ευρωπαϊκής αγοράς από πέντε μεγάλες αλυσίδες ενισχύει τέτοια φαινόμενα, επισημαίνει ο Βάλραφ. Μοναδική λύση, κατά τη γνώμη του, είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές τη δύναμή τους και να τη χρησιμοποιήσουν, γυρνώντας την πλάτη σε εκείνους που παράγουν κάτω από
τέτοιες συνθήκες. Το ερώτημα είναι βέβαια πώς μπορούν να το μάθουν οι καταναλωτές... Δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί Βάλραφ στη σύγχρονη δημοσιογραφία.Δεν εχει καμια παραθεση πηγης ή κατι τετοιο, πραγμα το οποιο με κανει να το θεωρησω μουφα. Οταν οι καταναλωτες ζητανε κατι πιο φθηνο....λογικο ειναι να κοβουν απο αλλου οι μαγκες και οχι απο τα κερδη τους για να ριξουν τις τιμες.
Μονο η ΔΕΗ ρε γμτ συνεχιζει και προσφερει τις φοβερες τις υπηρεσιες ανεβαζοντας τα τιμολογια...ετσι ρε παιδια κρατατε γερα...κοντρα στο κυμα.
-
Αντίστοιχες -και πολύ περισσότερες- ιστορίες έχουν ακουστεί για την αλυσίδα WallMart. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα ευσταθεί. Η (λογική) λογική είναι να συμπιεστεί το κόστος. Με τι κόστος όμως? Εντάξει το management. Εντάξει ο εκσυγχρονισμός. εντάξει η αυτοματοποίηση. Μετά, όμως, δεν πάει άλλο. Από κάπου αλλου θα πρέπει να κόψει. Αν τώρα κοπεί και κανένα χέρι εργάτη παραπάνω, δεν τρέχει τίποτα. Και οι πυραμίδες έτσι χτίστηκαν.
-
Δεν το είδα όλο, είναι και 3 μέρη, αλλά μου φαίνεται αληθινότατο ratanplan:
http://www.youtube.com/watch?v=DAnQtBtCXfE
Günter Wallraf Undercover - Wo Arbeit Weh Tut -
το αρθρο για τις φαμπρικες της γερμανιας ειναι απο τον ελευθερο τυπο νομιζω και ισχυει εδειχνε και φωτογραφιες το κανε αυτος ο δημοσιογραφος που λεει
-
Για οποιον θελει να 'ακουσει':
-Σαφως και ειναι αληθεια το ρεπορταζ του Walraf.Ενδεχομενως δεν περιγραφει τη κατασταση με τα καλυτερα χρωματα.
-Ακομα χειροτερες ειναι αν θελετε οι συνθηκες εργασιας και οι πρακτικες που εφερμοζει η Lidl.
Σε αλλο θεμα πρωτος εγω εδωσα συνδεσμο στον οποιο περιγραφονται τα εργα και οι ημερες της αλυσιδας s/m.
Kανεις δε διασφαλιζει ομως οτι υπαρχουν καλυτερες συνθηκες εργασιας στα εργοστασια παραγωγης 'επωνυμων προϊοντων' και πολυ περισσοτερο δε στις αλυσιδες 'επωνυμων' s/m.O εργασιακος μεσαιωνας σε καθε περιπτωση ειτε επωνυμων ειτε ανωνυμων προϊοντων και s/m ειναι πολιτικα ορθη πρακτικη, οπως πολιτικα ορθος ειναι και ο νεοφιλελευθερισμος και ο λεγομενος μεσαιος χωρος.
Τι σχεση εχουν ολα ομως αυτα με το αν το καθε Lidl πουλαει σκουπιδια ή επικινδυνα καρκινογονα προϊοντα??
Tα Ε του Lidl ειναι καρκινογονα ενω τα Ε του Σκ^αβενιτη δεν ειναι??
Ο ωρομισθιος με μερικη απασχοληση του Lidl καταπιεζεται ενω ο αντιστοιχος συναδελφος του στο Βασι^οπου^ο δουλευει στο παραδεισο παρεα με ουρι και χανουμακια??
Ο εργατης της 'μαρκας' ειναι χαλαρος και ο εργατης που παραγει 'ιδιωτικη ετικετα' ειναι σκλαβος??Ιδια η καταπιεση, το ιδιο 'επικινδυνα' ολα τα προϊοντα.Σκοπος η μεγιστοποιηση του κερδους.
Πολιτικως ορθον εξαλλου:Οι ανθρωποι κατω απο τα κερδη.Μονο που οι Discounters και οι παραγωγοι 'ιδιωτικης ετικετας' εχουν κι ενα αλλοθι να αντιταξουν:
Δε σου ζητανε να πληρωσεις εσυ το νταβαντζηλικι της διαφημισης, δε πληρωνουν νταβαντζηλικι καλης θεσης για τα προϊοντα τους και αλλα τετοια εξοδα.Κατα τα αλλα τα ιδια σκατα, και οποιος καταλαβε καταλαβε.
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Για οποιον θελει να 'ακουσει':-Σαφως και ειναι αληθεια το ρεπορταζ του Walraf.Ενδεχομενως δεν περιγραφει τη κατασταση με τα καλυτερα χρωματα.
-Ακομα χειροτερες ειναι αν θελετε οι συνθηκες εργασιας και οι πρακτικες που εφερμοζει η Lidl.
Σε αλλο θεμα πρωτος εγω εδωσα συνδεσμο στον οποιο περιγραφονται τα εργα και οι ημερες της αλυσιδας s/m.
Kανεις δε διασφαλιζει ομως οτι υπαρχουν καλυτερες συνθηκες εργασιας στα εργοστασια παραγωγης 'επωνυμων προϊοντων' και πολυ περισσοτερο δε στις αλυσιδες 'επωνυμων' s/m.O εργασιακος μεσαιωνας σε καθε περιπτωση ειτε επωνυμων ειτε ανωνυμων προϊοντων και s/m ειναι πολιτικα ορθη πρακτικη, οπως πολιτικα ορθος ειναι και ο νεοφιλελευθερισμος και ο λεγομενος μεσαιος χωρος.
Τι σχεση εχουν ολα ομως αυτα με το αν το καθε Lidl πουλαει σκουπιδια ή επικινδυνα καρκινογονα προϊοντα??
Ο ωρομισθιος με μερικη απασχοληση του Lidl καταπιεζεται ενω ο αντιστοιχος συναδελφος του στο Βασι^οπου^ο δουλευει στο παραδεισο παρεα με ουρι και χανουμακια??
Ο εργατης της 'μαρκας' ειναι χαλαρος και ο εργατης που παραγει 'ιδιωτικη ετικετα' ειναι σκλαβος??Ιδια η καταπιεση, το ιδιο 'επικινδυνα' ολα τα προϊοντα.Σκοπος η μεγιστοποιηση του κερδους.
Πολιτικως ορθον εξαλλου:Οι ανθρωποι κατω απο τα κερδη.Μονο που οι Discounters και οι παραγωγοι 'ιδιωτικης ετικετας' εχουν κι ενα αλλοθι να αντιταξουν:
Δε σου ζητανε να πληρωσεις εσυ το νταβαντζηλικι της διαφημισης, δε πληρωνουν νταβαντζηλικι καλης θεσης για τα προϊοντα τους και αλλα τετοια εξοδα.Κατα τα αλλα τα ιδια σκατα, και οποιος καταλαβε καταλαβε.
Oτιδήποτε κάτω από +00 θα ήταν λίγο...
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Για οποιον θελει να 'ακουσει':-Σαφως και ειναι αληθεια το ρεπορταζ του Walraf.Ενδεχομενως δεν περιγραφει τη κατασταση με τα καλυτερα χρωματα.
Γιατι ρε συ 888888 ειπε κανεις οτι το λιντλ ειναι το κακο και ολοι οι αλλοι ειναι καλοι?
Ασε που κανονικα θα επρεπε να συγκρινουμε λιντλ με Ντια που ειναι discount και τα αλλα σουπερμαρκετ ή υπερμαρκετ μαζι.
Θεωρητικα παντως ο Κατσελης ο Καραμολεγκος κλπ οι οποιοι βασιζονται στην ποιοτητα (λεμε τωρα, μην το παρετε της μετρητοις) θα εχουν καλητερες συνθηκες για τους υπαλληλους τους, απο οτι ενα no name προιον που παει να πουλησει με βαση την πολυ ζαμηλη τιμη.
-
Μια παρατήρηση γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: όποιος έχει την εντύπωση ότι κάποιος που κόβει από τα πάντα, προκειμένου να διατηρήσει για ένα προϊόν μια τιμή κράχτη, δεν θα κάνει όσες εκπτώσεις μπορεί στην ποιότητα του προϊόντος, είναι ή αγαθός ή αφελής ή άσχετος.
Η ποιότητα ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΑ. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πουλήσει ακριβά ένα μέτριο προϊόν, καμία αντίρρηση επ' αυτού. Αλλά ένα φθηνό προϊόν, ΕΙΔΙΚΑ μεταποιημένο τρόφιμο, έχει σίγουρα χαμηλή ποιότητα πρώτων υλών.
Είπαμε όμως: κουμάντο στο στομάχι του κάνει ο καθένας. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να αγοράσουν ένα ρούχο σινιέ ή να πάνε 2 ΣΚ στην Αράχωβα και τρώνε μετά λίπη και αίματα. Επιλογές είναι αυτές. -
Παντού μπορείς να αγοράσεις σαβούρα. Στα λιντλ πρέπει να είσαι όμως πιο προσεκτικός γιατί έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Έχει και καλά πράγματα, θέλει όμως ψάξιμο. Αν περνάς τους διαδρόμους και πετάς πράγματα στο καρότσι θα μετανιώσεις.
Απέναντι από το σπίτι μου είναι ο (πρώτος) Μαρινοπουλος, μερικά πράγματα είναι καλύτερα στα λιντλ. Βέβαια τα Καρφούρ (ίδια εταιρεία) έχουν καλύτερα πράγματα από τον (δικό μου) Μαρινόπουλο.
Νομίζω ότι ο Βασιλόπουλος έχει τα καλύτερα πράγματα.
-
Ναι, το έχω γράψει κι εγώ αυτό. Τα περισσότερα χαρτικά και πλαστικές σακούλες είναι καλά, λίγα τυριά ομοίως, κάποιες φρυγανιές 'χωριάτικου τύπου'. Η πλειοψηφία των προϊόντων όμως είναι μετριότατης ως κακής ποιότητας.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Παντού μπορείς να αγοράσεις σαβούρα. Στα λιντλ πρέπει να είσαι όμως πιο προσεκτικός γιατί έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες.Έχει και καλά πράγματα, θέλει όμως ψάξιμο. Αν περνάς τους διαδρόμους και πετάς πράγματα στο καρότσι θα μετανιώσεις.
Απέναντι από το σπίτι μου είναι ο (πρώτος) Μαρινοπουλος, μερικά πράγματα είναι καλύτερα στα λιντλ. Βέβαια τα Καρφούρ (ίδια εταιρεία) έχουν καλύτερα πράγματα από τον (δικό μου) Μαρινόπουλο.
Νομίζω ότι ο Βασιλόπουλος έχει τα καλύτερα πράγματα.
Παίζει Σκλαβενίτης στη Θεσσαλονίκη?
Πολιτικη ορθοτητα και δεοντολογια - Ε Λ Ε Ο Σ !!!