-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
και ο Λιάπης μπήχτης;
πόσο χαμηλά θα πέσει αυτό το είδος;Το γυναικείο εννοείς, φαντάζομαι.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
και ο Λιάπης μπήχτης;
πόσο χαμηλά θα πέσει αυτό το είδος;Το γυναικείο εννοείς, φαντάζομαι.
σαφώς
-
Εγω νομιζα των υπουργων
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Εγω νομιζα των υπουργωνΑυτο δεν παει πιο κατω!!!
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Εγω νομιζα των υπουργωνεδώ κάνουμε σοβαρή συζήτηση
-
ναι, το ειχα ξεχασει αυτο
-
Τον κατήγγειλαν γιατί δεν τους κάλεσε όλους στο πάρτι του!
**Σουηδία: στο Κοινοβούλιο έφτασε η υπόθεση ενός οκτάχρονου αγοριού ****TΗΕ ΤΙΜΕS Των Μarcus Οscarsson και Roger Βoyes **
Παιδικά πάρτι. Για πολλούς είναι απλώς θέμα διασκέδασης. Στη Σουηδία γίνεται ζήτημα πολιτικής
Τα παιδικά πάρτι αποτελούν την καλύτερη αφορμή για διασκέδαση μεταξύ των μικρών φίλων εκτός κι αν ζει κανείς στη Σουηδία. Ένα οκτάχρονο παιδί βρήκε τον μπελά του γιατί κάλεσε στο πάρτι του μόνο τους συμμαθητές με τους οποίους έκανε παρέα.
Το σχολείο του κατήγγειλε την υπόθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας γιατί παραβίασε τους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, αφού μοίρασε τις προσκλήσεις στο σχολείο, θα έπρεπε να καλέσει όλους τους συμμαθητές του. Θα ήταν πάρτι με μπαλόνια και τούρτα γενεθλίων, φασαρία και πολλά παιδικά γέλια. Ο μικρός το περίμενε καιρό. Δεν κατάφερε όμως να το πραγματοποιήσει όπως το είχε φανταστεί κι αυτό γιατί δεν εκτίμησε σωστά την εμμονή της χώρας του με την ισότητα. Σε αυτή την ηλικία, είναι άλλωστε αναμενόμενο. Όμως η Σουηδία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεκβάσεις. Δύο από τους συμμαθητές του δεν πήραν πρόσκληση στο σχολείο από τον 8χρονο και αυτό, σύμφωνα με τους κανονισμούς, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Η υπόθεση έφτασε στο σουηδικό Κοινοβούλιο και προκάλεσε δημόσια συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες: έχει δικαίωμα ένα παιδί να προσκαλεί όποιον θέλει σε ένα πάρτι, ακόμη κι αν με τις επιλογές του πληγώνει εκείνους που μένουν απ΄ έξω; Ζητήματα όπως αυτό επιλύονται από άλλες κοινωνίες ευκολότερα, αλλά όχι και από τη σουηδική, όπου τα δικαιώματα των παιδιών λαμβάνονται αυστηρά υπόψη μέσω ειδικών κρατικών αντιπροσώπων. Είναι άλλωστε η χώρα όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε καταγγελίες για το σχολείο και την κοινωνία. Παρ΄ όλ΄ αυτά, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά χαρακτηρίζει τη Σουηδία ως την καλύτερη χώρα για να μεγαλώνει κανείς.Ωστόσο η υπόθεση του 8χρονου μαθητή τοποθετεί την κρατική παρέμβαση σε νέο επίπεδο. Πριν από την έναρξη του μαθήματος το μικρό αγόρι σηκώθηκε όρθιο στην τάξη του, στην πόλη Λουντ της Νότιας Σουηδίας, κι άρχισε να μοιράζει ενθουσιασμένο τις προσκλήσεις.
Τις κατέσχεσε ο δάσκαλος
Όταν ο δάσκαλος παρατήρησε πως δύο παιδιά δεν είχαν πάρει προσκλήσεις, τις κατέσχεσε όλες. «Το ένα από τα δύο παιδιά δεν είχε καλέσει τον γιο μου στο δικό του πάρτι. Το άλλο τού φερόταν άσχημα εδώ και έξι μήνες», εξήγησε ο πατέρας του μικρού μαθητή. Ωστόσο αυτό δεν έπεισε τον διευθυντή, αλλά και μεγάλη μερίδα των πολιτικών. «Πιστεύω πως ο δάσκαλος ενήργησε με τον σωστό τρόπο», επισήμανε ο Λαρς Χάνσον, από το Σουηδικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ένα από τα τέσσερα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Είναι καθήκον τους να απορρίπτουν κάθε μορφής προσβλητική συμπεριφορά». Σύμφωνα με το σχολείο, αν οι προσκλήσεις διανέμονται εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την αποφυγή διακρίσεων.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ στην καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης «Dagens Νyheter» έδειξε ότι οι Σουηδοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα: το 56% πιστεύει πως το παιδί θα πρέπει να είναι ελεύθερο να επιλέξει ποιους θα καλέσει στο πάρτι του ενώ το 44% υποστηρίζει τους δασκάλους. Η δημόσια συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ληφθεί και η απόφαση για την υπόθεση του πιτσιρικά, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο μεταξύ, το αγοράκι έχει μπροστά του όλο τον καιρό που χρειάζεται για να προετοιμάσει το μεγάλο του πάρτι, όταν θα συμπληρώνει τα 18 του χρόνια. Τότε δηλαδή που θα είναι ελεύθερο να καλεί όποιον πραγματικά θέλει. -
Τι λέγαμε για πολιτικη ορθότητα στο άλλο θέμα;
-
Ο χρήστης SAXOGUS2 έγραψε:
Τον κατήγγειλαν γιατί δεν τους κάλεσε όλους στο πάρτι του!
**Σουηδία: στο Κοινοβούλιο έφτασε η υπόθεση ενός οκτάχρονου αγοριού ****TΗΕ ΤΙΜΕS Των Μarcus Οscarsson και Roger Βoyes **
Παιδικά πάρτι. Για πολλούς είναι απλώς θέμα διασκέδασης. Στη Σουηδία γίνεται ζήτημα πολιτικής
Τα παιδικά πάρτι αποτελούν την καλύτερη αφορμή για διασκέδαση μεταξύ των μικρών φίλων εκτός κι αν ζει κανείς στη Σουηδία. Ένα οκτάχρονο παιδί βρήκε τον μπελά του γιατί κάλεσε στο πάρτι του μόνο τους συμμαθητές με τους οποίους έκανε παρέα.
Το σχολείο του κατήγγειλε την υπόθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας γιατί παραβίασε τους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, αφού μοίρασε τις προσκλήσεις στο σχολείο, θα έπρεπε να καλέσει όλους τους συμμαθητές του. Θα ήταν πάρτι με μπαλόνια και τούρτα γενεθλίων, φασαρία και πολλά παιδικά γέλια. Ο μικρός το περίμενε καιρό. Δεν κατάφερε όμως να το πραγματοποιήσει όπως το είχε φανταστεί κι αυτό γιατί δεν εκτίμησε σωστά την εμμονή της χώρας του με την ισότητα. Σε αυτή την ηλικία, είναι άλλωστε αναμενόμενο. Όμως η Σουηδία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεκβάσεις. Δύο από τους συμμαθητές του δεν πήραν πρόσκληση στο σχολείο από τον 8χρονο και αυτό, σύμφωνα με τους κανονισμούς, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Η υπόθεση έφτασε στο σουηδικό Κοινοβούλιο και προκάλεσε δημόσια συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες: έχει δικαίωμα ένα παιδί να προσκαλεί όποιον θέλει σε ένα πάρτι, ακόμη κι αν με τις επιλογές του πληγώνει εκείνους που μένουν απ΄ έξω; Ζητήματα όπως αυτό επιλύονται από άλλες κοινωνίες ευκολότερα, αλλά όχι και από τη σουηδική, όπου τα δικαιώματα των παιδιών λαμβάνονται αυστηρά υπόψη μέσω ειδικών κρατικών αντιπροσώπων. Είναι άλλωστε η χώρα όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε καταγγελίες για το σχολείο και την κοινωνία. Παρ΄ όλ΄ αυτά, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά χαρακτηρίζει τη Σουηδία ως την καλύτερη χώρα για να μεγαλώνει κανείς.Ωστόσο η υπόθεση του 8χρονου μαθητή τοποθετεί την κρατική παρέμβαση σε νέο επίπεδο. Πριν από την έναρξη του μαθήματος το μικρό αγόρι σηκώθηκε όρθιο στην τάξη του, στην πόλη Λουντ της Νότιας Σουηδίας, κι άρχισε να μοιράζει ενθουσιασμένο τις προσκλήσεις.
Τις κατέσχεσε ο δάσκαλος
Όταν ο δάσκαλος παρατήρησε πως δύο παιδιά δεν είχαν πάρει προσκλήσεις, τις κατέσχεσε όλες. «Το ένα από τα δύο παιδιά δεν είχε καλέσει τον γιο μου στο δικό του πάρτι. Το άλλο τού φερόταν άσχημα εδώ και έξι μήνες», εξήγησε ο πατέρας του μικρού μαθητή. Ωστόσο αυτό δεν έπεισε τον διευθυντή, αλλά και μεγάλη μερίδα των πολιτικών. «Πιστεύω πως ο δάσκαλος ενήργησε με τον σωστό τρόπο», επισήμανε ο Λαρς Χάνσον, από το Σουηδικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ένα από τα τέσσερα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Είναι καθήκον τους να απορρίπτουν κάθε μορφής προσβλητική συμπεριφορά». Σύμφωνα με το σχολείο, αν οι προσκλήσεις διανέμονται εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την αποφυγή διακρίσεων.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ στην καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης «Dagens Νyheter» έδειξε ότι οι Σουηδοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα: το 56% πιστεύει πως το παιδί θα πρέπει να είναι ελεύθερο να επιλέξει ποιους θα καλέσει στο πάρτι του ενώ το 44% υποστηρίζει τους δασκάλους. Η δημόσια συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ληφθεί και η απόφαση για την υπόθεση του πιτσιρικά, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο μεταξύ, το αγοράκι έχει μπροστά του όλο τον καιρό που χρειάζεται για να προετοιμάσει το μεγάλο του πάρτι, όταν θα συμπληρώνει τα 18 του χρόνια. Τότε δηλαδή που θα είναι ελεύθερο να καλεί όποιον πραγματικά θέλει.To ακουσα στο ραδιο πριν 2-3 μερες, αυτο που με εκνευρησε απιστευτα ηταν οτι θεωρηθηκε διακριση το γεγονος οτι δεν καλεσε ενα τσογλανι που το κοροιδευε 6 μηνες!ΕΛΕΟΣ!!!!!!
-
το διαβασα κ εγω στην εφημεριδα πριν μερικες μερες. ειμαι με τον δασκαλο και ειμαι και πολιτικα ορθος . εφοσον η διακριση εγινε εντος του σχολειου, ο δασκαλος σωστα επενεβη. σεβομαι το δικαιωμα του μαθητη να καλεσει συγκεκριμενα ατομα μονο στο παρτι του, αλλα ας το κανει εκτος του σχολειου (λχ τηλεφωνικως)
και μιας και πιασαμε τα... αμφιλεγομενα θεματα
Σας κοροϊδεύει; Μ΄ ένα χαστούκι θα στρώσει
Στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, ο 49χρονος δάσκαλος τεχνολογίας Ζοζέ Λαμπουρέρ ετοιμαζόταν να δείξει ένα πείραμα, αλλά ο 11χρονος Αλεξάντρ είχε αφήσει τα πράγματά του πάνω στο τραπέζι, ο δάσκαλος τού είπε να τα μαζέψει, εκείνος κωλυσιεργούσε, ο δάσκαλος κάνει μία με το χέρι του και τα πετάει κάτω, ο μαθητής διαμαρτύρεται, τον πιάνει λοιπόν από την μπλούζα και τον σηκώνει ψηλά, «Connard» του λέει ο μαθητής, «μαλάκα» δηλαδή, τρώει ένα χαστούκι, βάζει τα κλάματα, ζητά συγγνώμη, τέλος; Όχι. Ο πατέρας κάνει μήνυση, τυχαίνει να είναι αστυνομικός ο πατέρας, ο δάσκαλος συλλαμβάνεται, να οι ανακρίσεις, να και τα αλκοτέστ, κάποτε είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος, η Γαλλία ξεσηκώνεται, όχι, δεν καταδικάζει τον αυταρχισμό κάθε είδους, κρατικό και εκπαιδευτικό, η Γαλλία ολόκληρη υπερασπίζεται τον δάσκαλο. Ο πρωθυπουργός εκφράζει την κατανόησή του, ο φιλόσοφος και πρώην υπουργός Παιδείας Λικ Φερί δηλώνει ότι εκείνος θα είχε ρίξει δύο χαστούκια στον ανυπάκουο μαθητή, το συνδικάτο των δασκάλων καταγγέλλει την αδιαφορία απέναντι στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη του, πάνω από 80.000 άνθρωποι υπογράφουν on line υπέρ του δασκάλου, μόλις μερικές εκατοντάδες τολμούν να υπερασπιστούν τον μαθητή, οι περισσότεροι είναι συνάδελφοι του πατέρα του στην αστυνομία.
Η συζήτηση παίρνει φωτιά, μήπως παραχαϊδέψαμε τα παιδιά μας, φυσικά και τα παραχαϊδέψαμε, δεν μπορεί δηλαδή ένας δάσκαλος να χάσει την ψυχραιμία του, φυσικά και μπορεί, αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη δικαιολόγηση της βίας ως μέσου σωφρονισμού; Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε από το Ζάγκρεμπ μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με σύνθημα «Σήκωσε το χέρι σου κατά του ξύλου», η γενική γραμματέας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η σωματική τιμωρία είναι η τρίτη αιτία θανάτου των παιδιών στον κόσμο και ζήτησε από τα 47 μέλη του Συμβουλίου να απαγορεύσουν αυστηρά το ξύλο, τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια. Αλλά οι Γάλλοι δεν έστειλαν εκπρόσωπο στη σύνοδο, μόνο ο πρέσβης ήταν παρών αλλά δεν είχε άποψη, μια δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα αποκάλυψε όμως ότι το 54% των Γάλλων χαστουκίζουν συστηματικά τα παιδιά τους, και τώρα θυμηθήκαμε τον Sempe, τον συμπαθέστατο δημιουργό του μικρού Νικόλα, που μας είχε κοιτάξει τις προάλλες στο Ναύπλιο με έκπληξη και ελαφρά ειρωνεία όταν είχαμε υποστηρίξει ότι το χαστούκι είναι ασυμβίβαστο με την εποχή και με τον πολιτισμό μας.
Κι ύστερα σκεφτήκαμε πόσοι Λαμπουρέρ δουλεύουν στα ελληνικά σχολεία, και πόσες εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα υπερασπίζονταν έναν Έλληνα Λαμπουρέρ, και μελαγχολήσαμε.απο την εφημεριδα ( http://www.tanea.gr' target='_blank )
-
Κοιτα να δεις....ο δασκαλος ΔΕΝ μπορει να χασει την ψυχραιμια του γιατι το 11χρονο αργουσε να μαζεψει 5 πραγματα....να αλλαξει επαγγελμα αν δεν μπορει. Ακομη και το οτι πεταξε τα πραγματα κατω το θεωρω ψυχολογικη βια. Το οτι σηκωσε χερι στο παιδι το θεωρω απλα τραγικο. Απο εκει και περα απλα παιρνεις τον νομο στα χερια σου, οχι οτι με εκφραζει αυτος ο τροπος αντιμετωπισης των πραγματων, αλλα τα ατομα που συμπεριφερονται ετσι, μονο με το ιδιο νομισμα θα καταλαβουν. Του δινεις τα δοντια στο χερι λοιπον, και αστον αυτων να σου κανει μυνηση και να ψαχνει να βρει το δικιο του.
-
Δεν πάνε καθόλου καλά οι φίλοι μας οι Σουηδοί.
Για το δάσκαλο, διαφωνώ τελείως με το όλο σκηνικό των μηνύσεων, ανακρίσεων μπλα μπλα μπλα. Αν δεν είναι κάτι που γίνεται συστηματικά, τι να κάνουμε, shit happens. Από κει και πέρα το παρατραβάμε.
Έχει παραγίνει το κακό με τη δημοκρατία (εμπρηστική δήλωση)
-
+1
Δηλαδή είναι καλύτερα να στέλνουν το παιδί (που δεν είναι ενήλικος για να έχει πλήρη επίγνωση των πράξεών του) σε ειδικό σχολείο;
Ή είναι καλύτερο να έρχεται το παιδί στο σχολείο ΜΟΝΟ αν έχει πάρει το ritalin του;
-
Από τη Μαφάλντα (δυστυχώς δεν βρίσκω το τεύχος για να το σκανάρω):
- Μανολίτο: Φοβάμαι ότι θα φάω το ξύλο της χρονιάς μου στο σχολείο...
- Μαφάλντα: Μα όχι! Το ξύλο στο σχολείο έχει απαγορευτεί!
- Μανολίτο: ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ;;;
- Μαφάλντα: ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! ΗΛΙΘΙΕ!
- Μανολίτο: Όπως πάντα... Καμία επανάσταση δεν είναι αρκετά ριζοσπαστική...
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Κοιτα να δεις....ο δασκαλος ΔΕΝ μπορει να χασει την ψυχραιμια του γιατι το 11χρονο αργουσε να μαζεψει 5 πραγματα....να αλλαξει επαγγελμα αν δεν μπορει. Ακομη και το οτι πεταξε τα πραγματα κατω το θεωρω ψυχολογικη βια. Το οτι σηκωσε χερι στο παιδι το θεωρω απλα τραγικο. Απο εκει και περα απλα παιρνεις τον νομο στα χερια σου, οχι οτι με εκφραζει αυτος ο τροπος αντιμετωπισης των πραγματων, αλλα τα ατομα που συμπεριφερονται ετσι, μονο με το ιδιο νομισμα θα καταλαβουν. Του δινεις τα δοντια στο χερι λοιπον, και αστον αυτων να σου κανει μυνηση και να ψαχνει να βρει το δικιο του.Rantanplan προσωπικά θεωρώ προτιμότερο από το να μου συνταγογραφήσει ένας παιδο-ψυχολόγος Ritalin ή Prozac να πέφτει και καμία σφαλιάρα από τους Δασκάλους και εξηγούμε.
Μέχρι τα τέλη του 80 που επιτρεπόταν η σωματική τιμωρία ως 'κακό παιδί' (και που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είχα καμία ελπίδα να φοιτήσω σε κανονικό σχολείο χωρίς τη λήψη ψυχοφαρμάκων) είχα φάει από τους Δασκάλους μου το Ξύλο της Αρκούδας!!! Στην 4η Δημοτικού από το πολύ ξύλο έσπασε πάνω μου μία ξύλινη βέργα και έτρεχε στο διάλειμμα στο Ξυλουργείο απέναντι από το 54ο Δημοτικό στην Αριστοτέλους προς αντικατάσταση του οργάνου της 'βίας'. Πέρα της σωματικής τιμωρίας υπήρχαν και άλλες τιμωρίες (στο στυλ του Μπάρτ Σιμσον αλλά σε ειδικά τετράδια τιμωρίας) όπως 'Δεν θα ξανααποκαλέσω τον συμμαθητή μου Αδαμάπουλο 'μαλάκα'' ή 'Δεν θα πετάω σκουπίδια στο πάτωμα' ή 'Δεν θα ξανασπρώξω τα άλλα παιδάκια στην Αυλή του Σχολείου' και άλλα.
Το ξύλο όμως την εποχή εκείνη έπεφτε άφθονο. Ειδικά στα αγόρια (για τα κορίτσια που ήταν και πολύ πιο ήρεμα οι τιμωρίες ήταν πολύ περισσότερο ήπιες). Συνήθως ξυλιές στα χέρια αν και πολλές φορές ειδικά σε πολύ χοντρές μαλακίες και φάλαγγα. Τις περισσότερες φορές στον ιδιότυπο κώδικα τιμής που υπήρχε μεταξύ μας (κώδικας σιωπής αντίστοιχος της Καμόρας και της Μαφίας) το ξύλο έπρεπε να το φας χαμογελαστός και ήταν ντροπή αν κινδύνευε όλη η τάξη να μην καρφώσεις τον ευατό σου. Στην 4η Δημοτικού λοιπόν μεσούσης της κατάστασης αυτής ήρθαν στο Δημοτικό δύο νέοι Διδάσκοντες. Ο Ρίζος (ο Δάσκαλος μου της 4ης) και ο Τσεμπελής (τότε Διευθυντής) ο οποίος είχε αναλάβει την 6η Δημοτικού. Αυτοί οι δύο τη σωματική τιμωρία την ανέδειξαν σε μορφή τέχνης. Μέχρι τότε το ξύλο ήταν μία από τις τιμωρίες. Μετά από τον ερχομό τους το ξύλο (αδιακρίτως) ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα. Ειδικά ο τελευταιός ήταν ο φόβος και ο τρόμος. Οι φωνές του και τα κλάμματα των μαθητών και μαθητριών της 6ης ακούγονταν πρακτικά ως την Αριστοτέλους. Ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο μόνος ο οποίος με έκανε να κλάψω γιατί θεωρούσα το ξύλο που είχα φάει από αυτόν (μία ημέρα που κατέβαινα γρήγορα της ξύλινες σκάλες με άρπαξε στο τελευταίο σκαλοπάτι από το αυτί και με σφαλιάρισε κανονικότατα καθώς έκανα φασαρία και έθετα τον ευατό μου σε κίνδυνο) άδικο*.
Ο Ρίζος λοιπόν (που αν ζει του εύχομαι ό,τι καλύτερο αν και πρέπει να έχει πατήσει τα 85+) παρόλο που ήταν σκληρός ήταν και Δάσκαλος με αυτό που θα έλεγα σήμερα με @@. Τελειομανής έδινε πάντα τον καλύτερο του ευατό να μας μάθει 5 πράγματα. Έδινε μεγάλη σημασία στη γλώσσα δε αλλά και στην Ιστορία. Το χειμώνα που φοιτούσα στην 4η λοιπόν και θεωρώ ότι είχα την τιμή να είμαι μαθητής του, κάτι λόγω αμυγδαλίτιδας κάτι λόγω ανεμοβλογιάς (που στην αρχή οι Ιατροί των Παίδων είχαν θεωρήσει ότι ήταν κάτι άλλο και με είχαν κρατήσει στο Αγία Σοφία για μία εβδομάδα) έχασα πρακτικά 2 μήνες μαθημάτων. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μείνω στην ίδια τάξη (ναι την εποχή εκείνη συνέβαινε αυτό και είχαμε και βαθμολογίες με άριστα το 10 που ήταν σπάνιο και όχι Α, Β και Γ που πρακτικά είναι Α για όλους και ναι υπήρχε και ανταγωνισμός μεταξύ μας). Ο Ρίζος λοιπόν χωρίς ιδιαίτερη αμοιβή (και αυτό είναι ελεγμένο) με κρατούσε 1 με 2 ώρες μετά το πέρας των μαθημάτων στο γραφείο των Διευθυντών ή στη Τάξη (τα απογεύματα που δεν υπήρχε άλλο τμήμα) για να καλύψω την ύλη της Γραμματικής (στην Αριθμητική τότε τα πήγαινα πολύ καλά). Αυτό κράτησε μερικές εβδομάδες και πραγματικά με βοήθησε να ανακάμψω.
Το σύστημα ήταν ιδιαίτερα σκληρό αλλά και εμείς τότε είμασταν ιδιαίτερα σκληροί. Στις 99 από τις 100 τιμωρίες τις αξίζαμε και δεν ακουγόταν παράπονο μετά. Σήμερα με τη λογική 'μη το παιδί....' έχω φτάσει να βλέπω 17χρονά να βεβηλώνουν μνημεία και αν τολμήσεις να τους πεις κάτι να σε βρίζουν με χυδαίο τρόπο. Εγώ προσωπικά αν περνούσε από το χέρι μου θα έσπαγα στο ξύλο τους γονείς τους που έχουν αναθρέψει τέτοια κωλόπαιδα και όσο για τους πιτσιρικάδες ένα καρδάρι ξύλο δεν νομίζω ότι αρκεί για να μάθουν το βασικό ότι σε οργανωμένες κοινωνίες ο σεβασμός στη Ξένη Ιδιοκτησία και ειδικά στη Δημόσια Περιουσία είναι μία θεμελιώδης αρχή.
- Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η μόνη που ανέφερα στους γονείς μου με παράπονο. Ήταν δε, η μόνη φορά που οι γονείς δεν πήραν το πλευρό των Δασκάλων. Συνήθως έτρωγα και συμπληρωτικό ξύλο από τη μάνα μου (ο πατέρας μου αρνιόταν να το κάνει) για τις μαλακίες που έκανα στο σχολείο. Ο πατέρας λοιπόν πήγε στο Σχολείο βρήκε τον Τσεμπελή και του ζήτησε με 'ευγενικό τρόπο' (στο στυλ ότι την επόμενη φορά θα του σπάσει τα πόδια, τα χέρια και λοιπά...) ότι αν δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα του και να έχει επίγνωση πότε και που να εφαρμόζει ορισμένες τιμωρίες καλό θα είναι να μείνει μακριά από μένα αλλά και τους υπόλοιπους. Προσωπικά με αυτόν τον άνθρωπο (που με σχετική βεβαιότητα θα έχει πεθάνει ήταν 60+ τότε τώρα θα είναι στα 90+) δεν είχα άλλη αλληλεπίδραση. Ο ίδιος βέβαια έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις απειλές αυτές και συνέχισε στο δρόμο που αυτός θεώρουσε σωστό. Είναι ίσως ο μόνος Δάσκαλος που σέβομαι μεν, αλλά δεν επικροτώ. Όχι τόσο για το ένα χαστούκι που μου έριξε αλλά γιατί δεν είχε μέτρο.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
To ακουσα στο ραδιο πριν 2-3 μερες, αυτο που με εκνευρησε απιστευτα ηταν οτι θεωρηθηκε διακριση το γεγονος οτι δεν καλεσε ενα τσογλανι που το κοροιδευε 6 μηνες!ΕΛΕΟΣ!!!!!!
Μιλάμε ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν ξεφύγει. Ο πιτσιρικάς επιδεικτικά μεν το έπραξε για να τιμωρήσει τους δύο συμμαθητές του αλλά τα παιδιά είναι σκληρά μεταξύ τους. Και καλά κάνουν γιατί η σκληρότητα αυτή δεν είναι κάτι το οποίο μαθαίνουν αλλά είναι γραμμένο στο DNA μας. Ένας εύστοχος τρόπος να μεταδώσει στον ταραξία το 'άντε και @@@@σου'.
Ο Δάσκαλος βέβαια κατά μία άποψη έκανε και το σωστό μην επιτρέποντας την τιμωρία αυτή να λάβει χώρα υπό την ανοχή του κάτι που στα μάτια των μικρών θα σήμαινε και την αποδοχή. Καλώς μάζεψε τις προσκλήσεις αλλά ΙΜΗΟ να τις επιστρέψει μετά στο μαθητή με την παράκληση αυτά να πράγματα να λαμβάνουν χώρα εκτός σχολικών δραστηριοτήτων. Αυτό με τη λογική της τήρησης της 'Αυστηρής Ουδετερότητας'.
-
Μιας και πήγε στα σχολεία η κουβέντα, κάτι πήρε το αυτί μου για επαναφορά της σχολικής ποδιάς.
Τί λέτε; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μιας και πήγε στα σχολεία η κουβέντα, κάτι πήρε το αυτί μου για επαναφορά της σχολικής ποδιάς.
Τί λέτε;Κάποτε είχε μία λογική όταν στο ίδιο σχολείο φοιτούσαν παιδιά πλουσίων και πολύ φτωχών. Σήμερα δεν γνωρίζω σε τι θα προσέφερε.
Πάντως δεν βλέπω κανέναν από εμάς που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις να έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή να έχει ισοπεδωθεί η προσωπικότητα τους λόγω του χακί....
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Τί λέτε;Κάποτε είχε μία λογική όταν στο ίδιο σχολείο φοιτούσαν παιδιά πλουσίων και πολύ φτωχών. Σήμερα δεν γνωρίζω σε τι θα προσέφερε.
Πάντως δεν βλέπω κανέναν από εμάς που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις να έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή να έχει ισοπεδωθεί η προσωπικότητα τους λόγω του χακί....
Ναι αλλα αυτο στα 18++, που εχεις σχηματισει μια προσωπικοτητα..
Σε μικρες ηλικιες;
Δε νομιζω οτι χρησιμευει σε τιποτα η ποδια.
Αντιθετα, χρησιμο θα ηταν να γινονταν πιο αυστηροι και 'ορισμενοι' οι κανονες ενδυμασιας, δε γινεται να περνας εξω απο γυμνασιο και να βλεπεις τα 14χρονα κοριτσακια να ειναι ντυμενα σα πουτανες..
Σχολειο ειναι, οχι καφετερια/κλαμπ..
Στο σχολειο μου επεφτε παντοφλα, εσκαγε ο συμβουλος και εκραζε, μοιραζε και ωριαιες/ημερισιες αναλογα με τη περιπτωση.. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τί λέτε;Δε βρίσκω νόημα στην επαναφορά του μέτρου. Αν δεν είχε καταργηθεί ποτέ, θα τα αλλιώς τα πράγματα.
Όχι ότι το βρίσκω εποικοδομητικό, εν γένει.
TΙΣ ΟΙΔΕΝ?... [#5]