-
Αφορμή για το συγκεκριμένο ποστ είναι η ενασχόλησή μου με το Οικολόγιο (http://www.oikologio.gr). Εκεί, έχουμε κάνει κάποιες δράσεις με σχετική επιτυχία.
Παίρνω λοιπόν την ιδέα και την ρίχνω κι εδώ. Διαμαρτυρόμαστε για πολλά πράγματα, αλλά δεν κάνουμε κάτι γιατην δραστική επίλυσή τους, ενώ με μερικές απλές κινήσεις θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι.
Παράδειγμα.
Φώτα σε δύσκολες συνθήκες ορατότητας ακόμα κι αν είναι μέρα.Παράδειγμα 2.
Κατάληψη ΛΕΑ όταν έχει κίνησηΠαράδειγμα 3.
ΠροβολάκιαΘεωρώ ότι και στις 3 παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν οδηγοί που αγνοούν τα πλεονεκτήματα της σωστής συμπεριφοράς. Υπάρχουν βέβαια και οι Ελληνάρες, αλλά εγώ για παράδειγμα δεν θυμόμουνα στον ΚΟΚ τον ορισμότης ΛΕΑ. Και επίσης, νόμιζα ότι τα προβολάκια μου δεν ενοχλούσαν.
Έκανα φυσικά λάθος. Αλλά δεν το ήξερα.
Τι θα λέγατε λοιπόν να προτείναμε στην τροχαία στους φωτεινούς πίνακες που υπάρχουν στις εισόδους της Αθήνας (και λένε για παράδειγμα τους χρόνους) όταν δεν υπάρχει άλλο σοβαρότερο μήνυμα να προβάλεται κάτι σχετικό με τα παραδείγματα που ανέφερα;
πχ.
Ανάβοντας τα φώτα σας, σας βλέπουν και οι άλλοι καλύτερα, ή
Τα προβολάκια ομίχλης μπορεί να τυφλώνουν τους απέναντι και επιπροσθέτως απαγορεύεαι και η χρήση τους ή
η δεξιά λωρίδα είναι ΛΕΑ και απαγορεύεται η κίνηση πάνω της εκτός από περιπτώσεις ανάγκης / κινδύνου.Σε αυτό το σκεπτικό.
Είμαι σίγουρος ότι άμα στύψουμε το μυαλό μας θα βρούμε κι άλλες δράσεις που μπορούμε να κάνουμε.Τι λέτε; Ξεκινάμε;
-
Αφορμή για το συγκεκριμένο ποστ είναι η ενασχόλησή μου με το Οικολόγιο (http://www.oikologio.gr). Εκεί, έχουμε κάνει κάποιες δράσεις με σχετική επιτυχία.
Παίρνω λοιπόν την ιδέα και την ρίχνω κι εδώ. Διαμαρτυρόμαστε για πολλά πράγματα, αλλά δεν κάνουμε κάτι γιατην δραστική επίλυσή τους, ενώ με μερικές απλές κινήσεις θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι.
Παράδειγμα.
ΠροβολάκιαΘεωρώ ότι και στις 3 παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν οδηγοί που αγνοούν τα πλεονεκτήματα της σωστής συμπεριφοράς. Υπάρχουν βέβαια και οι Ελληνάρες, αλλά εγώ για παράδειγμα δεν θυμόμουνα στον ΚΟΚ τον ορισμότης ΛΕΑ. Και επίσης, νόμιζα ότι τα προβολάκια μου δεν ενοχλούσαν.
Τι θα λέγατε λοιπόν να προτείναμε στην τροχαία στους φωτεινούς πίνακες που υπάρχουν στις εισόδους της Αθήνας (και λένε για παράδειγμα τους χρόνους) όταν δεν υπάρχει άλλο σοβαρότερο μήνυμα να προβάλεται κάτι σχετικό με τα παραδείγματα που ανέφερα;
πχ.
Τα προβολάκια ομίχλης μπορεί να τυφλώνουν τους απέναντι και επιπροσθέτως απαγορεύεαι και η χρήση τους ή
η δεξιά λωρίδα είναι ΛΕΑ και απαγορεύεται η κίνηση πάνω της εκτός από περιπτώσεις ανάγκης / κινδύνου.Σε αυτό το σκεπτικό.
Είμαι σίγουρος ότι άμα στύψουμε το μυαλό μας θα βρούμε κι άλλες δράσεις που μπορούμε να κάνουμε.Τι λέτε; Ξεκινάμε;
-
Παράδειγμα.
πχ.
-
Ελευθεροι σκοπευτες σε διαφορα σημεια τα οποια θα αλλαζουν και θα πυροβολουν οποιον κανει μπουρδα
-
Ο χρήστης vagelis-rallye έγραψε:
Ελευθεροι σκοπευτες σε διαφορα σημεια τα οποια θα αλλαζουν και θα πυροβολουν οποιον κανει μπουρδαΝαι φίλε, αλλά κάθησα κι έγραψα ένα κατεβατό για μία ιδέα και τώρα θα αρχίσει η πλάκα.
Σεβάσου τουλάχιστον το κίνητρο μου.
-
Δεν εκανα πλακα
-
Συμφωνώ απόλυτα..
Τα (ουσιαστικά) μηνύματα στους φωτεινούς πίνακες είναι μια σωστή κίνηση.
Τώρα, αν θα το λάβει υπόψη του ο πουλμανατζής που χτές το μεσημέρι έκανε ΣΦΗΝΕΣ στις δεξιές τροχοδρομήσεις του περιφερειακού Υμηττού, είναι άλλο θέμα. Εδώ χρειάζεται αστυνόμευση (κανονική, όχι γιαλαντζή).
-
Ο χρήστης vagelis-rallye έγραψε:
Ελευθεροι σκοπευτες σε διαφορα σημεια τα οποια θα αλλαζουν και θα πυροβολουν οποιον κανει μπουρδαΔλδ σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει ούτε Έλληνας για δείγμα αφού όλοι ( πεζοί και εποχούμενοι ) κάνουμε μπούρδες.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ελευθεροι σκοπευτες σε διαφορα σημεια τα οποια θα αλλαζουν και θα πυροβολουν οποιον κανει μπουρδα
Δλδ σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει ούτε Έλληνας για δείγμα αφού όλοι ( πεζοί και εποχούμενοι ) κάνουμε μπούρδες.
αν ισχυε αυτο θα μουν πολυ επιφυλακτικος
-
Πίστεψε με ισχύει
-
dpurpler
Το καλυτερο που μπορουμε σε αυτη την φαση ειναι να προσπαθησουμε να εξηγησουμε την χρησιμοτητα ολων οσων ανεφερες αρχικα στα ατομα του κυκλου μας κ.ο.κ
Αν παρει η τροχαια μια επιστολη απο το 4TF δεν νομιζω να την λαβει και πολυ σοβαρα υπ'οψην...
-
Οι τσέοι θα σταματήσουν να ξύνουν το δεξί και θα αρχίσουν να ξύνουν το αριστερό μόλις πάρουν την επιστολή...
Οι τσέοι καταλαβαίνουν μόνο μία λέξη: ΚΛΗΣΗ...
Χίλιες φορές να δίνουμε εμείς το παράδειγμα στον κύκλο μας και τουλάχιστον στους νέους (π.χ. στα παιδιά μας), μπας και κάποτε σταματήσουν οι ταρζανιές...
_
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Οι τσέοι θα σταματήσουν να ξύνουν το δεξί και θα αρχίσουν να ξύνουν το αριστερό μόλις πάρουν την επιστολή...Οι τσέοι καταλαβαίνουν μόνο μία λέξη: ΚΛΗΣΗ...
Χίλιες φορές να δίνουμε εμείς το παράδειγμα στον κύκλο μας και τουλάχιστον στους νέους (π.χ. στα παιδιά μας), μπας και κάποτε σταματήσουν οι ταρζανιές...
_
+1 Ειδικά για το τελευταίο.
Από την άλλη, πρέπει με κάθε τρόπο και οι καρούμπαλοι να μάθουν ότι πρέπει επιτέλους να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν.
-
Άμα ο άλλος είναι κολλημένος, δεν αλλάζει δυστυχώς ότι και αν του πεις. Παραδείγματα έχουμε και εδώ μέσα. Εγώ πάντως συνεχίζω να βαράω στου κουφού την πόρτα μπας και...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Άμα ο άλλος είναι κολλημένος, δεν αλλάζει δυστυχώς ότι και αν του πεις. Παραδείγματα έχουμε και εδώ μέσα. Εγώ πάντως συνεχίζω να βαράω στου κουφού την πόρτα μπας και...Βάρα αλύπητα!
-
Θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι άλλο, πέρα από το να δίνουμε το καλό παράδειγμα.
Σαν ιδέα, με βοήθεια από το περιοδικό (όχι οικονομικής φύσεως), θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάποια έντυπα που θα τα διανέμαμε δωρεάν όπου μπορούσαμε.
Παράδειγμα, εγώ θα μπορούσα να το διανέμω στους πελάτες του καταστήματος που εργάζομαι. Κάποιος άλλος στο δικό του κατάστημα, άλλοι γιατί όχι σαν χαβαλέ στα φανάρια.Θα μου πείτε, οκ εδώ δεν ξέρουν τον ΚΟΚ θα κοιτάξουν το βιβλίο; Συμφωνώ μαζί μας.
Απλά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πραγματικά ωραίο έντυπο που ο άλλος θα το διάβαζε μόνο και μόνο από περιέργεια.
Ή ακόμα καλύτερα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και ένα δεύτερο που να απευθύνετε σε παιδιά. Όπου μέσα από σχέδια με ζωάκια και τα λοιπά, θα τους δίναμε το καλό παράδειγμα.Είχα δει ένα παρόμοιο έντυπο που μοίραζαν κάποτε στην Αττική οδό, αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν κάποιου παλιού οδηγού αγώνων που μου διαφεύγει αυτή την στιγμή το όνομα του. Καλό χρυσό, αλλά άχρωμο άοσμο άγευστο.
Αυτός που θα το πιάσει στα χέρια του, θέλει και λίγο τσίμπημα για να το διαβάσει. Οκ μπορεί να στοιχίζει περισσότερο, αλλά όσα χρήματα και να δώσεις, έστω και ένας, μόνο ένας συνάνθρωπος μας να βάλει μυαλό πιστεύω ότι αξίζει.Τώρα για το που θα βρεθούν τα χρήματα, μπορούμε είτε να ανοίξουμε ένα κοινό λογαριασμό και εκεί να βάλει ο κάθε ένας όσα χρήματα θέλει. Είτε να προσπαθήσουμε να βρούμε χορηγούς.
Το ξέρω είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και θέλει τρέξιμο και κόπο.
Εγώ τουλάχιστον χαλαρά το έκανα…
Αυτό σαν ιδέα μου.
Όσοι πιστοί προσέλθετε.
-
Ο χρήστης Farmakopoios έγραψε:
dpurplerΤο καλυτερο που μπορουμε σε αυτη την φαση ειναι να προσπαθησουμε να εξηγησουμε την χρησιμοτητα ολων οσων ανεφερες αρχικα στα ατομα του κυκλου μας κ.ο.κ
Αν παρει η τροχαια μια επιστολη απο το 4TF δεν νομιζω να την λαβει και πολυ σοβαρα υπ'οψην...
Ο καθένας μας μπορεί να στείλει ένα email πάνω στο οποίο μπορεί να λέει την άποψή του και η τροχαία είναι υποχρεωμένη να του απαντήσει (αρκεί να το κάνει επώνυμα και να δηλάσει ότι δέχεται η επικοινωνία να γίνεται mέσω email).
Έχουμε κάνει κάτι αντίστοιχο με τους Δήμους και την ανακύκλωση και η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων απάντησε.Αν στείλουμε από εδώ μέσα καμμιά δεκαριά τέτοια emails στο ίδιο σκεπτικό, θα γίνει θέμα και τουλάχιστον θα συζητηθεί κάπου εσωτερικά.
Αυτό είναι στάνταρ. Και αν στην επιστολή αναφέρουμε ότι το θέμα συζητείται δημόσια και θα δημοσιευθεί οποιαδήποτε πιθανή απάντησή τους, θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία του Οικολογίου.
Και έχουμε πολλά αιτήματα να κάνουμε πιστεύω, ε;
**Update:
Διαβάστε για να πάρετε μία ιδέα για το τι μπορεί να γίνει, απλά από την άνεση του πληκτρολογίου σας:
-
Το ξέρετε ότι έχει βρεθεί (από έρευνες) ότι ο μέσος έλληνας δεν παρατηρεί τις φωτεινές πινακίδες που αναφέρουν πχ 'Γλυφάδα 12 λεπτά' κοκ σε σημεία όπως στη συγγρού?
Το ξέρετε ότι στις σύραγγες της κακιάς σκάλας οι οδηγοί δεν ακολουθούν τα φωτεινά βέλη ώστε να αποφευχθεί η κίνηση ή και το ατύχημα?
Ακόμα κι αν δε μας γράψουν στα τεράστια @@ τους (έχουν και πολλούς να γράψουν εκεί ) οι αρμόδιοι, τι ποσοστό πιστεύετε ότι θα διαβάσει ό,τι 'γράψουμε' στις φωτεινές πινακίδες?
Επίσης, ένα έντυπο θσ το διαβάσει κάποιος μόνο αν πραγματικά ασχολείται με το αμάξι ή γενικότερα με τα τετράτροχα.Όλοι οι άλλοι που το έχουν ως απλό μέσο μεταφοράς (ως προσωπικό ταξί στο περίπου), δεν πρόκειται να διαβάσουν ούτε το εξώφυλλο.
Ό,τι δε μάθεις από το σπίτι σου, δε θα το μάθεις ποτέ έξω από αυτό.Μία πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν να μιλούσαμε στους ανθρώπους του κύκλου μας γι'αυτά τα πράγματα αλλά και πάλι....πόσοι από αυτούς ενδιαφέρονται να ακούσουν θεωρίες για αμάξια (γιατί γι'αυτούς κάτι τέτοιο είναι)?
Προπσωπική μου άποψη (και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ είμαι ο σωστός) είναι πώς πρέπει να μάθουμε στους νεότερους που έχουν και την καύλα σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους με τα αμάξια και θα ακούσουν τι έχουμε να πούμε και θα το σκεφτούν την επόμενη φορά που θα ανάψουν πχ προβολάκια ή θα μπουν με σβηστά φώτα μέσα σε τούνελ.ΥΓ:Όσο για το τελευταίο, βλέπω όλο και λιγότερο κόσμο να ανάβει τα φώτα του στα τούνελ της κακιάς σκάλας...Λες και θα τους ανέβει ο λογαριασμός της ΔΕΗ... Αντί οι μπάτσοι να στήνονται να γράφουν μόνο για ταχύτητα, γιατί δε σταματάνε κι αυτούς χωρίς φώτα?Έστω κάποιους για παραδειγματισμό...Τουλάχιστον αυτοί που θα φάνε την κλήση, θα διορθωθούν...Συν του ότι θα γίνει σάλος για το θέμα 'φώτα στα τούνελ', οπότε θα ακουστεί περισσότερο το θέμα.Το ίδιο (πιστεύω) ισχύει και για τα προβολάκια και για οποιαδήποτε άλλη παράβαση.Οι κανόνες δεν υπάρχουν μόνο για να τις ακολουθούν τα ζώα και όλοι οι άλλοι έξυπνοι να κάνουν ό,τι τους καπνίσει.
-
Σιγουρα σποτακια στην Τηλεοραση θα βοηθουσαν πολυ αν ηταν περιεκτικα και σοκαριστικα στο περιεχομενο τους. Επισης στα σχολια μαθηματα στα παιδια για ορισμενες συμπεριφορες που θα μπορουσαν να τα κανουν να τη λενε και στους γονεις στους οταν αυτοι κανουν χοντρομλκς!! ετσι ισως να ντρεπονται να τις επαναλαβουν... Το να γραφονται κλησεις για αυτονοητα ειναι καλο, αλλα σημαινει αστυνομευση, κατι που δεν υπαρχει στην Ελλαδα απ'οσο ξερω δλδ!!!!
-
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Σαν ιδέα, με βοήθεια από το περιοδικό (όχι οικονομικής φύσεως), θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάποια έντυπα που θα τα διανέμαμε δωρεάν όπου μπορούσαμε.
Παράδειγμα, εγώ θα μπορούσα να το διανέμω στους πελάτες του καταστήματος που εργάζομαι. Κάποιος άλλος στο δικό του κατάστημα, άλλοι γιατί όχι σαν χαβαλέ στα φανάρια.Θα μου πείτε, οκ εδώ δεν ξέρουν τον ΚΟΚ θα κοιτάξουν το βιβλίο; Συμφωνώ μαζί μας.
Απλά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πραγματικά ωραίο έντυπο που ο άλλος θα το διάβαζε μόνο και μόνο από περιέργεια.Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα. Κατά τη γνώμη μου το φυλλάδιο πρέπει να είναι ένα φύλλο μόνο, μπρος-πίσω, με σχήματα και όχι πολλά λόγια, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να το διαβάσει κάποιος, και να αγγίζει ένα θέμα τη φορά π.χ. ΛΕΑ ή χρήση φώτων ή συμπεριφορά σε αυτοκινητόδρομο (κίνηση στις δεξιές λωρίδες).
Επίσης, εάν βρεθεί κάποιος εθελοντής γραφίστας που μπορεί να φτιάξει τα πρωτότυπα σχέδια, είναι πολύ πιθανόν ότι η Αττική Οδός θα μπορούσε να κάνει τη χορηγία, όπως έχει φτιάξει διάφορα παρόμοια στο παρελθόν. Αυτοί θα μπορούσαν να το δίνουν και στα διόδια ακόμα.
Δράσεις 4ΤF για να γίνει καλύτερη η οδηγική μας παιδεία