-
Ηλια ευχαριστω για την απαντηση σου και συγγνωμη για την ετεροχρονισμενη απαντηση μου ,αλλα οικογενειακοι λογοι με κρατησαν μακρια απο το πληκτρολογιο.
Ως προς τον σπορο σταριου και εγω πιστευω οτι προκειται για υβριδιο, αν και κανεις απο τους πωλητες δεν το εχει παραδεχτει μεχρι σημερα.
θα ηταν ευχης εργο να εβρισκες εστω και μια χουφτα σπορο κανονικο.το θεμα ειναι ομως οτι εκει που θα σπαρει καπου γυρω θα υπαρχει και χωραφι με υβριδικο σπορο , δεν θα εχουμε μετα διασταυρωση? οποτε χανουμε τον καθαρο σπορο? πραγματικα δεν ξερω πως γινεται η γονιμοποιηση του σταριου.
μην μεμφεσαι τους φουκαραδες αγροτες (ενα μερος τους τουλαχιστον) ,οταν ερχεται το κρατος και η ευρ. ενωση και λενε φερε τα καρτελακια απο τα τσουβαλια του σπορου και θα παρεις επιδοτηση ασε δε που πιστευουν οτι ειναι καθαρος και καλλιτερος απο τον παλιο δικο τους, καθαροσπορι τους το λενε αυτοι που τους το πουλανε.
για τον μυλο
χθες εμαθα στο καφενειο που ανοιξα σχετικη συζητηση οτι σε ενα χωριο σχετικο κοντα υπαρχει μυλος που σου αλεθει το δικο σου σταρι, σαν τον παλιο καιρο περιμενεις και το περνεις.
καποιος αλλος ειπε οτι ειχαν στην εκθεση της λαμιας μυλο αλλα πηγαινε ακριβα ,στα 800 ευρω.
και καποιος που πουλαει γεωργικα μηχανηματα ειπε οτι κανει αυτο που εχουν πολοι αγορασει στα σπιτια τους για να κοβουν καλαμποκι και σταρι για τις κοτες, και οτι χρειαζεται αλλη σιτα κατι τετοιο, και οτι κοστιζει μονο 220 ευρω.
αλλα το φοβαμαι αυτο πρεπει να φερνει πολλες στροφες δεν θα το καιει το αλευρι?
οπως και ναχει θαθελα να μαθω αν βρηκες κατι και εσυ.
εγω παντως κρατησα σταρι και για ψωμι και για σπορα του χρονου, τουλαχιστον ηταν αραντιστο.
και τωρα θα ηθελα μια συμβουλη.
στο χωριο εχουν μαζευτει και αποθηκευτει περιπου 2000 τονοι σταριου.
οι ντοπιοι εκκοκιστες βαμβακιου τωρα κανουν και εμποριο σταριου και προσπαθουν να το φανε τζαμπα.
οι χωριανοι εδω επειδη ξερουν οτι παλια ημουν μπροκερ και εκλεινα δουλειες για ντοματοπελτε με σκανδιναβικες χωρες , με πιεζουν να βρω και να τους το πουλησω σε καλη τιμη.
απο εταιρειες τωρα εγω δεν ξερω , ειμαι χρονια εξω απο το παιχνιδι . μονο την δημητριακη εχω ακουστα , ξερεις καμμια αλλη?
και το σημαντικοτερο πως γινεται να παρω προμηθεια και να τηνδιασφαλισω δεδομενου οτι εγω δεν ειμαι επαγγελματιας να κοβω αποδειξεις.
οταν ειμουν επαγγελματιας η προμηθεια ηταν πανω στην τιμη και γραμενη στο συμβολαιο
και εμπαινε κατευθειαν στην τραπεζα ξεχορα οτι υπηρχε και ορος οτι για πεντε χρονια δεν θα μπορουσαν να κανου ν δουλειες μεταξυ τους και να με αφησουν απεξω.
τωρα πως γινεται αν γνωριζεις?
με πμ παρακαλω μην το κανουμε το φορουμ χωρο εκπαιδευσης ανησυχων λαμογιων.
οσο ναναι ντρεπομαι που θελω να γινω λαμογιο.
και δεν υπονοω οτι ο Ηλιας ειναι απλα μεσω της δουλειας του θα πρεπει να τους εχει γνωρισει καθως και τις πρακτικες τους.
ευχαριστω. -
Δεν είναι λαμογιά το να κερδίσεις, ενώ χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου για να κερδίσουν άλλοι περισσότερα!
Με στάρι (και γενικά το κύκλωμα αυτό, που περιλαμβάνει και τις ζωοτροφές) δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Αν καταφέρω σήμερα να βρω λίγο χρόνο να πάω να βρω δυο - τρεις εμπόρους που γνωρίζω, , θα σου στείλω τις σημερινές τιμές της περιοχής μου.
-
σε μας αυτη την στιγμη παιζει 30 λεπτα , περισυ οι ντοπιοι εκκοκιστες βαμβακιοι εκαναν για πρωτη φορα σταρι και εδωσαν 55δρχ χαρα οι αγροτες απο 35 ως 40 δρχ που ειχε 15 χρονια.
αργοτερα το πουλησαν (οι εκκοκιστες) 135 δρχ .
εχουν ομως τις τεραστιες αποθηκες και τα λεφτα να πληρωνουν μετρητοις το καθε φορτιο.την Καλημερα μου
Χαραλαμπος
-
Κοίτα, από 55 δρχ πέρισυ -> 30 λεπτά (περ. 102 δρχ) φέτος, εγώ θα το έδινα.
-
Ρε ililias για πες μας ποια πολυεθνική έδωσε σπόρο στην Ηλεία και τα καρπουζια βγαίνουν μαύρα??
-
Κοίτα, αυτοί έβγαλαν το μέσα κόκκινο, τα σπόρια μαύρα και τη γεύση του καρπουζιού σωστή.
Κανένας δεν τους είπε ότι η φλούδα έπρεπε να είναι ριγέ. Άλλωστε ξέρουν ότι δεν τρώγεται.
Οι καταναλωτές, από την άλλη, αγοράζουν καρπούζι ανάλογα με τις ρίγες της φλούδας. Αλλά θα μπορούσε, σχετικά εύκολα, κάποιος να βγάλει καρπούζι εξωτερικά πρασινοπορτοκαλοκίτρινο πουά!
Ένας φίλος της αδελφής μου από τον Καρδαμά παλιότερα είχε βγάλει πολύ νόστιμα καρπούζια με σάρκα πορτοκαλί.Αυτό που λέω πλαγίως τόση ώρα τώρα, είναι οτι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να πρόκειται για πολυεθνική.
-
Έμαθα: Ελληνική είναι, με έδρα Βόρεια Ελλάδα. Δεν τους 'βγήκε' το υβρίδιο.
-
Πολυ 'κολοκυθα' τα φετινα σας καρπουζια Ηλια
-
Στο επόμενο event θα μας κάνει μάθημα στο πως διαλέγουμε τα καρπούζια.
-
ενδιαφερον!
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Στο επόμενο event θα μας κάνει μάθημα στο πως διαλέγουμε τα καρπούζια.Το μόνο που ξέρω είναι ότι τα καρπούζια τα χτυπάμε, ενώ τα πεπόνια τα ζουλάμε
-
λογω οξυμενης οσφρησης, μπορω να 'μυρισω' το πεπονι και καταλαβαινω τι παιζει. Δεν ζουλαω τα φρουτα..
Αντε και χτυπας το καρπουζι.. Επειτα? περιμενεις να σου ανοιξει? -
ΠΦΦΦΦ ούτε καρπούζι δεν ξέρετε να διαλέξετε.
Το ''πρόβλημα'' με τα μαύρα καρπούζια είναι μόνο ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση.Γεύση και εσωτερικό είναι το ίδιο με τα ''κανονικά''.
Το πρόβλημα παρατηρήθηκε κυρίως σε καλιέργειες στον ''κάμπο*****'' της Ηλείας,γιατί οι εκεί παραγωγοί είχαν παραγγείλει τους σπόρους από την ίδια εταιρεία,εδώ στον Πύργο δεν είδα πουθενά ''μαύρα'' καρπούζια.***** όταν λέμε ''κάμπο της Ηλείας'' εννοούμε την περιοχή μεταξύ Γαστούνης-Λεχαινών-Ανδραβίδας και Βάρδας,εν συντομία ''κάμπος''.
-
ναι, αλλα .. επι της ουσιας, δεν μας ειπες κατι!
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Στο επόμενο event θα μας κάνει μάθημα στο πως διαλέγουμε τα καρπούζια.
Το μόνο που ξέρω είναι ότι τα καρπούζια τα χτυπάμε, ενώ τα πεπόνια τα ζουλάμε
Το δευτερο μεγα λαθος κ αυτο το υπογραφω .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Πολυ 'κολοκυθα' τα φετινα σας καρπουζια ΗλιαΚατι πας να πεις ,αλλα το αφηνεις στη μεση .
-
Τελικά το πως διαλέγουμε καρπούζια δεν μας το είπατε; Πρέπει να κάνει τικ-τικ ή τοκ-τοκ;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Τελικά το πως διαλέγουμε καρπούζια δεν μας το είπατε; Πρέπει να κάνει τικ-τικ ή τοκ-τοκ;Αυτά ίσχυαν όταν τα καρπούζια έβγαιναν από καρπουζιές, Χάρη. Τώρα απλά αγοράζεις κι ελπίζεις ο παραγωγός να ήξερε τι έκανε...
-
μαλλον η σωστη ερωτηση ειναι: Εσυ αγοραζεις καρπουζια? αν ναι, απο που?
χημικος τροφιμων... εχει δουλεια το πραγμα... εκει κατω, φανταζομαι... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τελικά το πως διαλέγουμε καρπούζια δεν μας το είπατε; Πρέπει να κάνει τικ-τικ ή τοκ-τοκ;
Αυτά ίσχυαν όταν τα καρπούζια έβγαιναν από καρπουζιές, Χάρη. Τώρα απλά αγοράζεις κι ελπίζεις ο παραγωγός να ήξερε τι έκανε...
Τα κολοκυθια που ελεγα πριν .
Εγω αγοραζω μισο καρπουζι απο ΣΜ που τουλαχιστον βλεπω οτι δεν θελει τηγανι
εχω φυτεψει στο κηπο σπορο απο Βουλγαρια(οχι αγοραστο) και ειμαι περιεργος τι σοι καρπουζι θα βγει.
FORUM Αγροτων