-
Δεν είμαι εις θέση να το συγκρίνω με το νέο Forester, δεδομένου ότι, ό,τι ξέρω το έχω διαβάσει από το συγκριτικό των 4Τ με το RAV.
Κατ’ αρχάς είναι θέμα απόψεως για το είδος του οχήματος: οι παραδοσιακοί φανατικοί των Forester θα στενοχωρηθούν για τη σύμπλευση με τους άλλους κατασκευαστές στο θέμα της αισθητικής και του όγκου (ίσως το παλαιό ήταν μία από τις περιπτώσεις όπου 'form does not follow function', αφού δεν χρειαζόταν ύψος για να τα καταφέρνει θαυμάσια στο χώμα).
Εδώ, το παλιό πριν βουλιάξει για τα καλά στη λάσπη.
Πιστεύω ότι, λόγω όγκου (αλλά και εξ όσων διάβασα στο τεστ), το νέο έχει χάσει και την καλή αίσθηση στην άσφαλτο που είχε το παλιό. Και, ναι μεν, στο χώμα θα είναι καλό, αλλά μέχρι το χώμα, υπάρχει και ασφάλτινο ταξίδι – κι έπειτα, πόσο χώμα οδηγούμε συγκριτικά με την άσφαλτο;
Καλούμαι, λοιπόν, να σου μιλήσω, βέβαια, για δύο πράγματα που δεν ξέρω: δεν μπορώ να σου μιλήσω για τον –ούτως ή άλλως όχι δυνατό- κινητήρα με τις μακριές σχέσεις που έχει το Outback 2,5, ενώ δεν γνωρίζω τίποτα για το νέο Forester.
Το Outback ήρθε στην Ελλάδα αρχές του 2005 νομίζω (εγώ το πήρα τον 3/2005). Επομένως, δεν είναι πια νέο.
Είναι πολύ πιο καλοφτιαγμένο από το παλιό Forester και, ακόμη και η μικρή έκδοση (η δική μου 2,5) ήταν πιο πολυτελής από το καλό Forester. H συναρμολόγηση και η αντοχή των υλικών είναι εφάμιλλη των Forester: τίποτα δεν είχε τρίξει στο Forester μετά από 85.000 αρκετά ταλαίπωρα χιλιόμετρα, δεν τρίζει ούτε και το Outback.
Η άνεση της ανάρτησης είναι πολύ καλύτερη από το παλιό Forester (το Outback έχει διπλά ψαλίδια που τώρα μπήκαν και στο Forester): περνώντας από τη φυτευτή πέτρα δεν το καταλαβαίνεις.
Το πρόβλημα εκτός είναι οι τεράστιοι πρόβολοι, οι οποίοι, όμως, –για κανονική χρήση σε χώμα με νεροφαγώματα κλπ- συνηθίζονται κάπως. Βέβαια
Γενικά, οι γωνίες πρόσβασης και διαφυγής είναι κακές, αφού το αυτοκίνητο είναι περισσότερο ένα ψηλό station πολλαπλών χρήσεων (π.χ. Volvo XC70), παρά ένα SUV. Από την άλλη μεριά, το ύψος των 20εκ. και το καθαρό δάπεδο (ίδιον των Subaru) επιτρέπει την άνετη προσπέλαση εμποδίων.
Στον τομέα της συνολικής οδηγικής συμπεριφοράς, το Outback είναι πολύ καλό: ταξιδεύει με ησυχία, χωρίς αεροδυναμικούς θορύβους και με αίσθημα ασφάλειας μεγάλου αυτοκινήτου. Μειονέκτημα οι μακριές σχέσεις που πνίγουν τον κινητήρα (αλλά δεν ξέρω τι θα γίνεται με τα κιβώτια των πετρελαιοκίνητων). Ευτυχώς, με 1.440 κιλά, οι 165 ίπποι δεν τα καταφέρνουν άσχημα.
Στην άσφαλτο γέρνει (και το Forester γέρνει), αλλά με αίσθημα ασφαλείας. Σε αυτό συνηγορεί και το χαμηλό συνολικό ύψος και ο boxer (διαβάζω στους 4Τ ότι το νέο Forester, λόγω ύψους, έχασε το πλεονέκτημα αυτό που είχε το παλιό). Βέβαια, αν αλλάξεις τα λάστιχα και βάλεις πιο χωμάτινα, επιδεινώνεις κάπως την πρόσφυση και το φρένο, αλλά όχι δραματικά.
Στην πόλη είναι εξαιρετικά ευέλικτο και το ίδιο και στο παρκάρισμα.
Φρένα άριστα – ABS όχι εκνευριστικά ευαίσθητο στο χώμα – τιμόνι άμεσο (διαβάζω ότι το νέο Forester έχει χειρότερη αίσθηση).
Κοντό κιβώτιο: το ίδιο –όχι πολύ κοντό- με του Forester. Οπωσδήποτε μην το θυσιάσεις προς χάριν ενός αυτόματου. Σιγουριά στον κατηφορικό χιονισμένο δρόμο και άνεση στην ανέλκυση 7μ. φουσκωτού. Γενικά, ρυμουλκεί άνετα (αν και με το πετρέλαιο θα σέρνεις και τάνκερ).
Χώροι αρκετά καλοί - όχι ανάλογοι του μήκους του. Παρόλο το μήκος των 4.73, δεν έχει μεγάλο μεταξόνιο, αφού έχει τεράστιο πίσω πρόβολο. Πάντως, με δεδομένο ότι έχω ύψος 1.83, πίσω μου κάθεται πολύ άνετα ενήλικος. Έχει και χαμηλό σχετικά τούνελ μετάδοσης.
Χώρος αποσκευών γύρω στα 470 λίτρα – όχι πολύ μεγάλος, αλλά πλήρως εκμεταλλεύσιμος –ρηχός και μακρύς - ένα ποδήλατο 20'' χωράει. Αυτό οφείλεται στην κανονική ρεζέρβα (το 2,5 έχει 16΄΄ ενώ το 3.0 έχει 17΄΄). Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγο μεγαλύτερο από το νέο Forester και αρκετά από το παλιό (είχε 380). Αν, όμως, θέλεις εκτός δρόμου περιπέτειες, ας θυσιάσεις τα λίτρα προς όφελος της σιγουριάς μιας κανονικής ρεζέρβας.
Θα το ξαναγόραζα; Ναι – έζησα πολύ ευχάριστα σε πολλά ταξίδια, από το βουνό έως την autostrada. Κι έπειτα (αυτό, βέβαια, ισχύει για μένα), δεν αντέχω τον όγκο και την αισθητική των τζιποειδών, όσο και αυτό που κουβαλάει η σχετική νοοτροπία. Το θεωρώ πιο ενδιαφέρον σχέδιο, αν και, δεν αποκλείεται, να το παντρευτώ λόγω 'ιδιαιτερότητος' (η αλήθεια είναι ότι τα ίδια μου έλεγαν το 1999 για το Forester -ποιός το αγόραζε τότε;- και όταν το πούλησα, το πήρε ο πρώτος που ήρθε). -
Α, ξέχασα.
Το προηγούμενο Forester είχε πίσω μπλοκέ, όπως και το Outback.
Στο νέο, τη δουλειά αυτή την κάνει το VDC - δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά (σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μπλοκέ διατηρήθηκε). Βέβαια, δεν αποκλείεται το VDC να τοποθετηθεί και στο πετρελαιοκίνητο Outback. Σημειώνω ότι το τρίλιτρο Outback έχει VDC (= το ESP-ASR της Subaru)-δεν ξέρω αν αυτό επιτελεί και χρέη 'μπλοκέ' πίσω - αντίθετα το 2,5 δεν έχει VDC (επομένως, δεν έχει ESP), αλλά έχει πίσω μπλοκέ. -
Σ'ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες
Με το πετρέλαιο πιστεύω θα εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα του βενζινοκινητήρα,
Επίσης το χειροκίνητο εκτός απο τα κοντά έχει και μπλοκέ πίσω.
Μου αρέσει το αυτοκίνητο (όπως και το XC70 και το παλιό Allroad)
Το θέμα είναι καθαρά οι χώροι και δευτερευόντως η τιμή.
Βρήκα σε ένα τεύχος 4Τ του 2003 την παρουσίαση του γι'αυτό ρώτησα.
Πάντως είναι αυτοκίνητο που δεν 'παλιώνει'.Τον άλλο μήνα που θα έρθει, θα τα δώ δίπλα δίπλα με το Forester για να αποφασίσω...
-
Δες το τεστ των 4Τ στο τεύχος 399 (υπάρχει στο site)
-
Ο χρήστης Μιχαήλ Δημάκης έγραψε:
Δες το τεστ των 4Τ στο τεύχος 399 (υπάρχει στο site)Eυχαριστώ, αυτό είδα
12/2003
Βρήκα και στο Drive συγκριτικό με το XC70
SUV με αργό