-
Aν και είμαι σχεδόν σίγουρος σε μια διαφωνία μου με κάποιο φίλο υποστήριζε ότι οι ενδείξεις m+s σε ένα ελαστικό σημαίνουν mountain+snow! Εγώ υποστήριζα ότι αυτή η ένδειξη σημαίνει mud+snow.
Επίσης υποστήριζε ότι υπάρχουν τα πολύ σκληροπυρηνικά ελαστικά τυπού κατά τα λεγόμενα του ''mountain'' που είναι αποκλειστικά για χιόνι με υπερβολικά μαλακή γόμα και στην στέγνη άσφαλτο θα ελιωναν με το παραμικρό!
Ψαχνοντας λίγο βρήκα αυτό το site http://www.snowtyres.com.au/severe-service-emblem όπου αναφέρει (άν κατάλαβα καλά) ότι η Νοκιan παράγει ελαστικά με την ένδειξη ενός βουνού κ μιας νυφάδας (snowflake-on-the-mountain)
Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι αν προκειται για ελαστικά με κατι περισσοτερο σε χαρακτηριστικά απο τα ''απλά'' m+s στο χίονι η απλα είναι εμπορικό trade τις ΝΟΚΙΑΝ. -
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
Aν και είμαι σχεδόν σίγουρος σε μια διαφωνία μου με κάποιο φίλο υποστήριζε ότι οι ενδείξεις m+s σε ένα ελαστικό σημαίνουν mountain+snow! Εγώ υποστήριζα ότι αυτή η ένδειξη σημαίνει mud+snow.
Επίσης υποστήριζε ότι υπάρχουν τα πολύ σκληροπυρηνικά ελαστικά τυπού κατά τα λεγόμενα του ''mountain'' που είναι αποκλειστικά για χιόνι με υπερβολικά μαλακή γόμα και στην στέγνη άσφαλτο θα ελιωναν με το παραμικρό!
Ψαχνοντας λίγο βρήκα αυτό το site http://www.snowtyres.com.au/severe-service-emblem όπου αναφέρει (άν κατάλαβα καλά) ότι η Νοκιan παράγει ελαστικά με την ένδειξη ενός βουνού κ μιας νυφάδας (snowflake-on-the-mountain)
Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι αν προκειται για ελαστικά με κατι περισσοτερο σε χαρακτηριστικά απο τα ''απλά'' m+s στο χίονι η απλα είναι εμπορικό trade τις ΝΟΚΙΑΝ.Περνάει κάποιο snow traction test και κερδίζει αυτό το σήμα το λάστιχο, δεν είναι δηλαδή για τα μάτια του κόσμου.
In order to meet this standard, tires must be tested using an American Society for Testing and Materials (ASTM) testing procedure described in “RMA Definition for Passenger and Light Truck Tires for use in Severe Snow Conditions”.
Tyres bearing this symbol will provide snow performance far superior to tyres only bearing the M+S symbol.
Βέβαια δεν νομίζω να βρεις το σηματάκι στην καλοκαιρινή γκάμα ελαστικών τους, αλλά σε κάποιο Hakkapeliitta.
-
*1934 Pliofilm, rubber-based packaging film, developed....Tire plant construction started in Java....Earthmover tire introduced....First studded mud and snow tire announced. *
(Goodyear) -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Τα M –S ελαστικά, είναι βουνού και χιονιού. Έχουν ένα μέτρια οδοντωτό σχέδιο και έχουν μέτρια γόμα.
Υπάρχουν τα Μ, που είναι βουνού, και ενόσω είναι σκληρής γόμας, έχουν έντονη οδόντωση, έως αγρία!!. Πέτρες λάσπες, εν γένη αγριάδα!!.
Τα S χιονιού, δεν πολύ κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα μπασταρδεύουν με τα βρόχινα, και απλός έχουν λίγο εντονότερο πέλμαΛοιπόν για να ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο κ να μην γράφονται διάφορα έψαξα κ έμαθα τα έξης.
Τα διακριτικά σύμβολα m+s mud snow υποδηλώνουν λάσπη και χιόνι!και όχι βουνό κ χιόνι!
Αυτά που ονομάζουν κάποιοι mountain είναι όντως μια κατηγορία ποιο πάνω σε απόδοση στο χιόνι κ ενδείκνονται ειδικά για αυτό, τα λεγόμενα ''snowflake on a mountain'' το πρότυπο αυτό δημιουργήθηκε το 1990 στον Καναδά κ υιοθετήθηκε σε όλα το κόσμο με το το λογότυπο ενός βουνού που περικλείει μέσα του μια χιονοστιβάδα.
Όσο για το αν στην τα m+s είναι κυκλοφορούν πολύ στην Ελλάδα ενημερωτικά σας λέω ότι στην βόρειο Ελλάδα είναι καθεστώς, σε ποσοστό 1/2 περίπου έχει στο γκαράζ του ακόμα ένα σετ που συναλασει κάθε 6 μήνες! -
-
Στα αυτοκίνητα με ψεκασμό, πάνω από κάποιο όριο (π.χ. 7000σ.α.λ.) ο εγκέφαλος κόβει την τροφοδοσία, η οποία επανέρχεται μόλις οι στροφές πέσουν κάτω από το όριο αυτο. Άρα, φτάνοντας αυτές τις στροφές νιώθεις μια διακεκομμένη λειτουργία του μοτέρ, με τις στροφές να παίζουν γύρω από αυτές που είναι ρυθμισμένος ο κόφτης.
Το ενδιαφέρον είναι τι γινόταν παλαιότερα. Έχω ακούσει δύο τύπους κόφτη κι ελπίζω οι παλαιότεροι να μας διαφωτίσουν με πιο πολλές λεπτομέρειες:
Σε κάποια αυτοκίνητα με συμβατική ανάφλεξη (πλατίνες) υπήρχε ένας φυγοκεντρικός μηχανισμός. Πάνω από ένα ρυθμό περιστροφής των πλατίνων, ένα μικρό βαρύδι νικώντας την αντίσταση ενός ελατηρίου άνοιγε το κύκλωμα και έκοβε την ανάφλεξη. Η ανάφλεξη επανερχόταν μετά την πτώση στροφών κάτω από το προκαθορισμένο όριο.
Σε αυτοκίνητα με ηλεκτρονική ανάφλεξη και καρμπυρατέρ είχα ακούσει ότι ο κόφτης (αν υπήρχε) λειτουργούσε με μεταβολή του αβάνς. Το αποτέλεσμα ήταν το αμάξι να χάνει τελείως τη δύναμή του πάνω από το όριο των στροφών αλλά με ομαλό τρόπο κι όχι 'διακεκομμένα'. -
Ο χρήστης jerald έγραψε:
Θελω λιγες πληροφοριες για τον κοφτη στροφων σε καινουργια αλλα και παλαιοτερα μοτερ!Mε αφορμή αυτό το πόστ μια μέρα ένας ταρίφας με ένα skonda superb πετρέλαιο με ρώτησε γιατί όταν έχει κενό κ πατάει τέρμα το γκάζι αυτό πεισματικά δεν ανέβαζε με τίποτα πάνω από 2000 rpm.
Στην εκκίνηση κ επιτάχυνση όμως οι στροφές ανεβαιναν κανονικά
Είναι κάποιο safe του εργοστασίου η είχε κανένα πρόβλημα? -
Κάποια αυτοκίνητα κατεβάζουν τον κόφτη πολύ χαμηλότερα όταν έχεις νεκρά (π.χ. 4000σαλ για βενζίνα, 2000 για ντίζελ)
-
Υπάρχουν 2 είδη κόφτη, ο 'μαλακός' και ο 'σκληρός'.
Ο σκληρός κόφτης είναι αυτός που έχουν η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, απλά κόβει το σπινθήρα των μπουζί όταν φτάσει στο όριο και κάνει το χαρακτιριστικό ήχο πολυβόλου με τις στροφές να ανεβοκατεβαίνουν πολύ γρήγορα.
Ο μαλακός κόφτης είναι πιό πολύπλοκος, ρυθμίζει καύσιμο, αβάνς, σπινθίρα κτλ. και καταφέρνει να κρατάει τις στροφές εντελώς σταθερές στο όριο χωρίς ανεβοκατέβασμα. Μαλακούς κόφτες έχουν κυρίως οι μοτοσυκλέτες, φαντάζομαι δέν θα είναι πολύ ευχάριστη εμπειρία να σου χτυπησει σκληρό κόφτη ενώ είσαι πλαγιασμένος
-
80άρη σκυλε να διορθώσω ότι κόβει τροφοδοσία (από τα μπεκ) κι όχι ανάφλεξη, γιατί έτσι θα πήγαινε ακαυτο καύσιμο στον καταλύτη.
Επίσης, από την εμπειρία μου σε 4 μοτοσακά, και τα 4 είχαν 'διακεκομμένο' ('σκληρό') κόφτη. -
Και η προηγούμενη Hayabusa ( ) σκληρό κόφτη έχει !
Στο Γκολφ 5 ο κόφτης είναι πολύ 'γλυκός'. Δηλαδή φτάνεις εκεί και απλά αισθάνεσαι μια ήπια επιβράδυνση και οι στροφές πέφτουν απαλά.
Στο Οκτάβια του φίλου ταξιτζη ίσως παίζει κάτι ανάλογο με το επόμενο καθεστώς του γκρουπ. Στους μικρούς TSI όταν είσαι σε ακινησία και με νεκρά όσο και να πατήσεις το γκάζι οι στροφές πάνε μέχρι 4000 και κάτι και όχι παραπάνω. Επίσης υπάρχει και η περιβόητη υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού. Εκτός και αν εννοεί κάτι άλλο.
-
Όσες μηχανές έχω οδηγήσει είχαν μαλακό κόφτη, όμως τώρα που το σκέφτομαι πρέπει όλες να ήταν καρμπυλατεράτες, δέν ξέρω αν αυτό έχει σημασία.
-
Για την ιστορία να αναφέρω ότι στο skonda superb του ταρίφα δεν σου εδεινε την αίσθηση του κόφτη αλλά ότι μάλλον παρέμβαλονταν στο ποντισιόμετρο του Γκάζιου σαν δήλαδη να ''κλείδωνε''
Kάτι σαν την παρεμβολή του speed limiter στα cruise control που δεν σου επιτρέπει να πατήσεις περισσοτερο γκάζι απο αυτό που έχεις προεπιλέξει. -
Αυτός ο 'κόφτης' της νεκράς που έχουν κάποια αυτοκίνητα λειτουργεί και με ταχύτητα μέσα και πατημένο συμπλέκτη; Γιατί αν είναι έτσι, σε μια φουλ επιτάχυνση με γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων δε θα χρειάζεται να αφήνεις το γκάζι όταν πατάς συμπλέκτη για να αλλάξεις ταχύτητα...
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Αυτός ο 'κόφτης' της νεκράς που έχουν κάποια αυτοκίνητα λειτουργεί και με ταχύτητα μέσα και πατημένο συμπλέκτη; Γιατί αν είναι έτσι, σε μια φουλ επιτάχυνση με γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων δε θα χρειάζεται να αφήνεις το γκάζι όταν πατάς συμπλέκτη για να αλλάξεις ταχύτητα...Δεν είμαι σιγουρος αλλά λογικά όταν αναπτησει χιλιόμετρα το αμάξι θα πρέπει να το καταργεί κ να το αφήνει ελέυθερο μέχρι τον κανονικό κόφτη που υπάρχει στα όρια των στροφών.
-
Εννοούσα ότι αν κάνεις π.χ. αλλαγή στις 5.500, τη στιγμή που πατάς συμπλέκτη για να βάλεις π.χ. απο δευτέρα τρίτη θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης των 4.000, οπότε θα σου ρίξει τις στροφές ακόμα κι αν δεν αφήσεις το γκάζι.
Πάντως αυτό που λέει ο tractioner είναι πολύ λογικό, πιθανότατα ο εγκέφαλος θα απενεργοποιεί αυτόν τον 'εξτρα' κοφτη όταν το αμάξι κινείται... -
Ο κόφτης της νεκράς με το που το αυτοκίνητο αποκτήσει μια Α ταχύτητα (αισθητήρες τροχών) δεν εμπλέκεται!
Εμένα είναι στις 4000rpm σταθερός, αλλά όταν βρίσκομαι σε κίνηση, είτε με ταχύτητα στο κιβώτιο, είτε χωρίς ανεβάζει κανονικά μέχρι τις 6200+rpm! -
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Ο κόφτης της νεκράς με το που το αυτοκίνητο αποκτήσει μια Α ταχύτητα (αισθητήρες τροχών) δεν εμπλέκεται!
Εμένα είναι στις 4000rpm σταθερός, αλλά όταν βρίσκομαι σε κίνηση, είτε με ταχύτητα στο κιβώτιο, είτε χωρίς ανεβάζει κανονικά μέχρι τις 6200+rpm!Oκ αυτό θέλαμε να μάθουμε τα άλλα είναι περιττά!
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Εμένα είναι στις 4000rpm σταθερός, αλλά όταν βρίσκομαι σε κίνηση, είτε με ταχύτητα στο κιβώτιο, είτε χωρίς ανεβάζει κανονικά μέχρι τις 6200+rpm!Εχω διαβασει για αμαξια που δεν μπορουν να πετυχουν οι δοκιμαστες καλο 0-100 επειδη δεν ανεβαινουν ψηλα οι σαλ εν σταση .
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Εμένα είναι στις 4000rpm σταθερός, αλλά όταν βρίσκομαι σε κίνηση, είτε με ταχύτητα στο κιβώτιο, είτε χωρίς ανεβάζει κανονικά μέχρι τις 6200+rpm!
Επομένως θα διαβάζει από το ABS.
Πολύ ωραία, δεν το γνώριζα, δεν μου έτυχε να το μάθω, σε ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ.Ακριβώς
Εμένα είναι στις 4000rpm σταθερός, αλλά όταν βρίσκομαι σε κίνηση, είτε με ταχύτητα στο κιβώτιο, είτε χωρίς ανεβάζει κανονικά μέχρι τις 6200+rpm!Εχω διαβασει για αμαξια που δεν μπορουν να πετυχουν οι δοκιμαστες καλο 0-100 επειδη δεν ανεβαινουν ψηλα οι σαλ εν σταση .
Τόχω διαβάσει και εγώ αυτό αλλά μου ακούγεται χαζό Bill! Ή για να το θέσω καλύτερα, αγγίζει τα όρια της υπερβολής!
Τουλάχιστον σε χειροκίνητα το να επιταχύνεις από στάση ακόμα και με 4000rpm είναι λίγο βάρβαρο! Πόσο μάλλον με περισσότερες στροφές και πολύ περισσότερη γόμα στην άσφαλτο
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........