-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εγώ κάποτε με 'φθαρμένα' μαρκούτσια, είχα το σύμπτωμα ότι οι δαγκάνες δεν απελευθέρωναν τελείως όταν άφηνα το φρένο. Μάλιστα, μου είχε μειωθεί αισθητά η τελική στην εθνική (από 160, σχεδόν 150) και δεν μπορούσα να βρω τι φταίει. Λίγο αργότερα, χειροτέρεψε με αποτέλεσμα όταν αφήνω το φρένο με στριμμένους τροχούς (π.χ. για να παρκάρω) να είναι εμφανές ότι δεν 'ξεμπλοκάρουν' τελείως. Και τότε το έψαξα και μου είπαν για μαρκούτσια, κι απέκτησα και πάλι και τη σωστή τελική!
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έφταιγαν τα μαρκούτσια για αυτό. Πιο πιθανό είναι κατά την αλλαγή αυτών να έγινε ένα συνολικό σενιάρισμα του συστήματος που έλυσε το πρόβλημα. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς θα μπορούσαν τα μαρκούτσια από μόνα τους να κάνουν αυτό που λες...
Βουλωμενα ;
-
Cat-back exhaust ρε παιδιά εννοούμε την εξάτμιση από τον καταλύτη κ πίσω μέχρι το τελικό?
-
Ο χρήστης greek έγραψε:
Άλλαξες τακάκια?
Αν ναι τότε λογικό είναι γιατί χάνονται κάποια κατά την εξαέρωση.Κατά κανόνα δεν κάνουν εξαέρωση όταν αλλάζουν τακάκια.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έφταιγαν τα μαρκούτσια για αυτό.
Όταν είχα το πρόβλημα και πήρα τηλ στη φίατ να κλείσω ραντεβού, μου λέει 'τι πρόβλημα έχει', του λέω 'νομίζω ότι όταν αφήνω το φρένο δεν ελευθερώνει τελείως' και μου απαντάει αμέσως 'κατά 99% μαρκούτσια θέλει'. Τους ήταν γνωστό το σύμπτωμα. Τώρα πώς εξηγείται, ούτε εγώ μπορώ να φανταστώ.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Άλλαξες τακάκια?
Αν ναι τότε λογικό είναι γιατί χάνονται κάποια κατά την εξαέρωση.Κατά κανόνα δεν κάνουν εξαέρωση όταν αλλάζουν τακάκια.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έφταιγαν τα μαρκούτσια για αυτό.
Όταν είχα το πρόβλημα και πήρα τηλ στη φίατ να κλείσω ραντεβού, μου λέει 'τι πρόβλημα έχει', του λέω 'νομίζω ότι όταν αφήνω το φρένο δεν ελευθερώνει τελείως' και μου απαντάει αμέσως 'κατά 99% μαρκούτσια θέλει'. Τους ήταν γνωστό το σύμπτωμα. Τώρα πώς εξηγείται, ούτε εγώ μπορώ να φανταστώ.
Να με συγχωρείς αλλά κατά κανόνα πρέπει να κάνουν εξαέρωση όπως και να αλλάζονται τα υγρά κάθε 2-3 χρόνια. Άλλο αν δεν τα κάνουν όλοι...
-
Μωρέ δεκτό το τι πρέπει, απλά η αλλαγή τακακιών δε συνδέεται με την εξαέρωση.
Παρεμπιπτόντως, εμένα οι μόνες φορές που μου έχουν κάνει εξαέρωση ήταν όταν χρειάστηκε κάποια επισκευή στο κύκλωμα των φρένων (μαρκούτσια, κυλινδράκια πίσω). Ποτέ δε μου άλλαξαν υγρά στη διετία προληπτικά, όπως προβλέπεται...
-
λοιπον σημερα πηρα μπαρκεττα απο συνεργειο....
τα μαρκουτσια ηταν θεοξερα (οχι σαπια οχι χτυπημενα) και δεν εχαναν υγρα και αλλαχτηκαν προληπτικα.
τα τακακια ειχαν ψωμι ακομη αλλα η φρεναριστικη επιφανεια-παστα ειχε ξεκολησει 2 χιλιοστα απο το μεταλλο και αλλαχτηκαν προληπτικα...ισωσ εξ αυτου εχανα υγρα φρενων.Μπηκαν νεα υγρα φρενων
αλλαχτηκαν κατι φουσκες κρεμαγιερας ακρομπαρα ψαλιδι μπρος δεξια.
καθαρισα εξωτερικα τα φαναρια που ο προηγουμενος ειχε μαυρη μεβρανη και δεν εβλεπα την τυφλα μου...κατι εγινε αλλα θα σας πω μετα απο νυχτερινη οδηγηση.
ευθυγραμισα το μπροστινο συστημα διοτι ο προηγουμενοσ παρα ηταν σπορ οδηγος (πριν επανελθω στις μαμα ρυθμισεισ το τιμονι ηταν ξυραφι με αμεση πληροφορηση και γαμω αλλα ετρεμε, τωρα ειναι απλα καλο οχι τοσο αμεσο)
Η εξτρημ ευθυγραμιση του προηγουμενου ειχε σαν αποτελεσμα να τρωει ανομοιομορφα τα μπροστινα λαστιχα εσωτερικα και ο ζαντας τα πηγε πισω, και εφερε τα πισω μπροστα και μου ειπε οτι εκανε χιαστι αλλαγες επισης.(ειναι προσθιοκινητο)Η μπρος δεξια ζαντα, πριν την φτιαξω, ειχε μεγαλη στραβωμαρα με αποτελεσμα να επηρεασει και το λαστιχο που δεν ειναι αψογο αλλα αφου πηγε πισω πλεον ειναι καλυτερα.
απο οτι φαινεται ο προηγουμενος πρεπει να ειχε πεσει με ταχυτητα ατσαλα σε λακουβα-ες καθοτι το μπρος δεξια συστημα ηταν ανομοιομορφα ταλαιπωρημενο...
Δεν βρηκα στο εμποριο μαμα ελατηρια πισω, να ανακτησω το υψος μου και παραμενω χαμηλωμενος -3, σκληρος με 205-45-17αρια.
επειδη εχω ξοδεψει αρκετα ευρω μεχρι στιγμης, θα παραμεινω ως εχω (αφου το αμαξι ειναι για βολτες και οχι καθημερινο) και σιγα σιγα θα το επαναφερω μαμα, ωσ προς υψος-σκληροτητα-λαστιχα-ζαντες. Αν δεν εχει λακουβες, σε καλο οδοστρωμα ειναι σουπερ, ομως
Τωρα το μονο που με χαλαει ειναι ο μπροστινος προφυλακτηρας που ειναι στυλ φεισλιφτ...αλλα ειναι μια καγκουρια και μιση αφου δεν ειναι οριτζιναλ, ισως ιδιοκατασκευη, και σε πρωτη ευκαιρια θα βαλω τον δικο του αν βρω κανενα καλομεταχειρισμενο (ebay παληατζιδικο κλπ)
Επισης καποια στιγμη στο μελλον, επι πλεον, θα βαλω κουκουλα στο χρωμα που εβγαινε εργοστασιακα (μπορντω αντι ποντικι που εχει τωρα).+ μια πλαφονιεριτσα καμπινας+ρολοι καμπινας μονο αν βρω τα μαμα.
μεχρι στιγμης, απο τη στιγμη που επεσε στα χερια μου, εχω δωσει κανα 2χιλιαρο και για να γινει οπως θελω χρειαζεται ενα χιλιαρικακι ακομη (σιγα σιγα ομως αφου δεν ειναι θεμα ασφαλειας-αξιοπιστιας πλεον) ενω το μοτερακι ακουγεται τελεια.
Τωρα το αμαξακι μαζευτηκε, στα χοντρα, καπως και ελπιζω με ενα σερβις το χρονο να ειμαι οκ αφου θα κανει 5000 χλμ σε βολτες
-
Να την χαίρεσαι την 'βαρκούλα' σου, πολύ ωραίο αυτοκινητάκι , κρίμα που έμεινε με την 'ρετσινιά' του προσθιοκίνητου...
Στα δικά μου τώρα...
Ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί το τηλεχειριζόμενο κλείδωμα-ξεκλείδωμα στην Lancia Υ από το κλειδί. Άλλαξα και μπαταρία στο κλειδί, αλλά μάταια. Σήμα, φαίνεται να στέλνει, αλλά οι πόρτες δεν ξεκλειδώνουν. Προφανώς δεν δουλεύει ή το κλειδί (πομπός) ή ο δέκτης (είναι τοποθετημένος στον κεντρικό καθρέφτη.
Γνωρίζει κάποιος πού θα μπορούσα να το πάω να δουν τι παίζει; Εννοώ κάποιον καλό ηλεκτρολόγο που ν' ασχολείται με τέτοια, κατά προτίμηση νότια προάστια (μην τρέχω και στου διαόλου τη μάνα! ).
Δεν θέλω να πληρώσω πολλά, απλώς με τρώει να δουλεύουν όλα σωστά και όπως πρέπει, εναλλακτικά, μιας και γνωρίζω πως τα ρελέ των κλειδαριών είναι στο ντουλαπάκι, μπορώ να πάρω μια πλακέτα τηλεχειρισμού και να την βάλω μόνος μου, 2 ώρες δουλειά το πάρα πολύ, αλλά τότε θα έχω και μπρελόκ γι' αυτή τη δουλειά (και όχι το κλειδί του αυτοκινήτου).
Κάθε βοήθεια δεκτή!
-
Δηλαδή τα μαρκούτσια παρόλο ότι από μέσα είναι υγρά σπάνε και ξεκολλάνε κομμάτια τα οποία σφηνώνουν αρκετά, τόσο που να επηρεάζουν το πάτα άσε του πεντάλ και της υποβοήθησης αλλά χωρίς να έχει διαρροή;;; Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά λίγο τραβηγμένο δεν είναι;
Γενικά πάντως καλό είναι τα φρένα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση λειτουργίας και η αντικατάσταση καταπονημένων μαρκουτσιών όπως και η συχνή αλλαγή υγρών ανά διετία (προφανώς με καλή εξαέρωση) είναι πολύ βασικά για την απόδοση και μακροζωία τους. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Μωρέ δεκτό το τι πρέπει, απλά η αλλαγή τακακιών δε συνδέεται με την εξαέρωση.Παρεμπιπτόντως, εμένα οι μόνες φορές που μου έχουν κάνει εξαέρωση ήταν όταν χρειάστηκε κάποια επισκευή στο κύκλωμα των φρένων (μαρκούτσια, κυλινδράκια πίσω). Ποτέ δε μου άλλαξαν υγρά στη διετία προληπτικά, όπως προβλέπεται...
Tα υγρά φρένων αλλάζονται κάθε διετία ή κάθε κάποιο αριθμό χιλιομέτρων; Αν εγώ κάνω στη διετία 5000 χλμ θα πρέπει να μου αλλάξουν υγράφρένων;
-
Ναι
-
ta υγρα 'κοβουν-χαλανε-ξυνιζουν' και απο την πολυκαιρια...Βεβαια και απο τη χρηση αλλα λιγωτερο, εκτος των λαδιων, για αυτο λενε καθε 2 χρονια. Αυτο ισχυει για ολα τα υγρα που πρεπει να φρεσκαρονται καθε 2 χρονια...για τα λαδια λενε καθε 1 χρονο ασχετα απο χλμ
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Να την χαίρεσαι την 'βαρκούλα' σου, πολύ ωραίο αυτοκινητάκι , κρίμα που έμεινε με την 'ρετσινιά' του προσθιοκίνητου...Στα δικά μου τώρα...
Ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί το τηλεχειριζόμενο κλείδωμα-ξεκλείδωμα στην Lancia Υ από το κλειδί. Άλλαξα και μπαταρία στο κλειδί, αλλά μάταια. Σήμα, φαίνεται να στέλνει, αλλά οι πόρτες δεν ξεκλειδώνουν. Προφανώς δεν δουλεύει ή το κλειδί (πομπός) ή ο δέκτης (είναι τοποθετημένος στον κεντρικό καθρέφτη.
Γνωρίζει κάποιος πού θα μπορούσα να το πάω να δουν τι παίζει; Εννοώ κάποιον καλό ηλεκτρολόγο που ν' ασχολείται με τέτοια, κατά προτίμηση νότια προάστια (μην τρέχω και στου διαόλου τη μάνα! ).
Δεν θέλω να πληρώσω πολλά, απλώς με τρώει να δουλεύουν όλα σωστά και όπως πρέπει, εναλλακτικά, μιας και γνωρίζω πως τα ρελέ των κλειδαριών είναι στο ντουλαπάκι, μπορώ να πάρω μια πλακέτα τηλεχειρισμού και να την βάλω μόνος μου, 2 ώρες δουλειά το πάρα πολύ, αλλά τότε θα έχω και μπρελόκ γι' αυτή τη δουλειά (και όχι το κλειδί του αυτοκινήτου).
Κάθε βοήθεια δεκτή!
Στο δικο μου (vectra b) όταν άλλαξα μπαταρία,απλά απορρυθμίστηκε. Δεν θυμαμαι καλά τι είχα κάνει, μάλλον κλειδί στη θέση 2 και πατημα συνεχόμενο το 'ξεκλείδωμα' για να συντονιστεί ξανά. Κοίτα το manual μήπως είναι κάτι παρόμοιο.
-
Στο ibiza του 2001 σφυράει ο μπροστινός αριστερός τροχός, όπως όταν πατάμε φρένο.
Αυτό το κάνει χωρίς να πατάω φρένο, όταν είναι εν κινήσει, και επιταχύνεται ο ρυθμός όσο ανεβαίνει η ταχύτητα.
Όταν πατάω φρένο ή στρίβω δεξιά, σταματά να σφυράει. Τι μπορεί να είναι; -
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Στο ibiza του 2001 σφυράει ο μπροστινός αριστερός τροχός, όπως όταν πατάμε φρένο..........Πλέον πιθανό να είναι το ρουλεμάν τροχού. Για δοκιμή-επαλήθευση :
Αν σηκώσεις τον τροχό με τον γρυλο και τον πιάσεις με τα χέρια, ταρακουνώντας τον θα διαπιστώσεις ότι απέκτησε τζόγο. Όταν φρενάρεις, επειδή τον συγκρατούν τα τακάκια και δεν 'παίζει', μειώνεται ο θόρυβος.
Επίσης, αν προσπαθήσεις να 'ρολλάρεις ' τον τροχό με το χέρι, θα διαπιστώσεις ότι με τό ζόρι κάνει μισή ή μιά στροφή.
Αντιμετώπισα 2 φορές παρόμοιο πρόβλημα σε Ibiza του '97, με αλλαγή στα 80 και 100.000χλμ σε κάθε τροχό . -
Αν είναι σφυριγμα παίζεινα είναι και τακάκι κολλημένο και δεν κάνει επαναφορά με αποτέλεσμα να σφφυρίζει πάνω στο δίσκο. Κάνε και έναν έλεγχο στις δαγκάνες αν κάνουν σωστή επαναφορά.
-
Οταν λεμε 'βαλε Loctite στις βιδες' για να μη ξεσφιξουν με τον καιρό, εννοούμε loctite στις βόλτες ή στο κεφάλι τς βιδας που εχει πατούρα?
-
στις βολτες/σπειρωμα...
http://www.loctiteproducts.com/p/t_lkr_ ... ue-242.htm
-
Στις βόλτες. Στο κεφάλι κάνεις ένα πέρασμα μπογιας αν θέλεις να δείξεις ότι η βίδα έχει σφιχτεί από κάποιον.
Sent from my GNex using smoke signals.
-
Το Loctite πώς 'στεγνώνει'? Μου έχει τύχει να βάλω σε βίδες και μετά απο μέρες ήταν ακόμα υγρό. Αντίθετα μιά άλλη φορά είχα βάλει στο παξιμάδι που στηρίζει τη βρύση στο νεροχύτη και 2 μέρες μετά είχε γίνει τόσο κόκαλο που δέν έλυνε με τίποτα. Αναγκάστηκα να το κάψω με καμινέτο για να φύγει.
Η υγρασία το βοηθά να στεγνώσει όπως τις κυανοακρυλικές κόλλες μήπως?
-
Έλλειψη αέρα + μέταλλο, πρέπει να είναι καθαρές και οι επιφάνειες.
Sent from my GNex using smoke signals.
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........