-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Ας μην το πιάσω αυτό το θέμα γιατί θα πέσουν νταμάρια. Μπορεί να χαρακτηριστώ και Πατακός ή Γλύξμπουργκ.
Ε , και ;
Πρωτη φορα θα ειναι ή τελευταια;
-
Εξαρτάται τι εννοείς φως. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την διακυβέρνηση της χώρας από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά λάθη ένθεν και ένθεν, απλά ότι θεωρώ ότι η πολιτική τους κινείται στα πλαίσια του εφικτού και του ρεαλιστικού.
Σοβαρά είσαι ευχαριστημένος ; Από τί ;
Από την διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ ;
Από τα σκάνδαλα χρηματιστηρίου , ομολόγων ;
Από τις απίστευτες ρεμούλες που γίνονται συνεχώς , σε κάθε τομέα του Δημοσίου και από κάθε υπάλληλο ;
Από το υδροκέφαλο κράτος ;
Από την αστυφιλία και την ερήμωση των επαρχιών ;
Από την αποβιομηχάνοποίηση ;
Από την εξωτερική πολιτική ;
Από την διαχείριση Εθνικών θεμάτων ( Κύπρος και σχέδιο Αννάν , εδραίωση καθεστώτους γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο , σκόπια κλπ ) ;
Από την ποιότητα και την παροχή ( αυτή καθ' αυτήν ) της παιδίας ;
Από τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού ;
Από τη διαχείρση του ενστόλου προσωπικού και κατ' επέκτασιν τις Ενοπλες Δυνάμεις μας ;
Από το ασφαλιστικό σου ταμείο ;
Από την διαχείριση του εθνικού μας πλούτου ( φυσικοί πόροι , δάση , νερά , αιολική/ηλιακή ενέργεια , ορυκτός πλούτος ) ;
Από τι ;
Δεν έχουν κάνει κάποια λάθη. Έχουν κάνει κάποια σωστά και κατά την ταπεινή μου άποψη είτε κατά λάθος είτε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής είτε υπό την πίεση της ΕΕ.
Η απάντηση μου, Γιώργο, είναι ότι πολλές φορές γίνονται 2 βήματα εμπρός και ένα βήμα πίσω. Παρόλα τα πισωγυρίσματα όμως, η γενική κατεύθυνση είναι σωστή και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της αριστεράς. Κοιτάει σε λάθος δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων.
Όχι, από την διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ δεν είμαι ευχαριστημένος. Είμαι ευχαριστημένος όμως που είμαστε στην Ε.Ε. αντίθετα από τις επιταγές της αριστεράς που πολέμησε λυσσαλέα αυτή την ένταξη.
Από τα σκάνδαλα χρηματιστηρίου , ομολόγων κλπ. είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος. Είμαι όμως ικανοποιημένος που ζω σε μια χώρα που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και στον θεσμό του χρηματιστηρίου. Σε μια τέτοια χώρα μπορείς να ελπίζεις ότι κάποτε θα καθαριστεί η κόπρος του Αυγεία και θα επιτραπεί στην αγορά να λειτουργήσει απρόσκοπτη. Από μια ιδεολογία που δεν πιστεύει στην οικονομία της αγοράς, τι να ελπίζω; Ότι θα διοριστούμε όλοι στο δημόσιο;
Από τις απίστευτες ρεμούλες που γίνονται συνεχώς , σε κάθε τομέα του Δημοσίου και από κάθε υπάλληλο δηλώνω απίστευτα απογοητευμένος. Για αυτό ελπίζω από τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σιγά σιγά θα μειώσουν τον δημόσιο τομέα. Η αριστερά πρεσβεύει ακριβώς το αντίθετο. Πλήρης κρατικοποίηση και διαιώνιση του δημοσίου. Πως είπατε; Δεν σας αρέσει ο ΟΤΕ; Ατυχήσατε. Αυτό και μόνον αυτό προσφέρει το κατάστημα.
Από το υδροκέφαλο κράτος θα μπορούσα ποτέ να είμαι ευχαριστημένος; Να σου θυμίσω ότι ενστερνίζομαι την δεξιά ιδεολογία, οπότε εκ των πραγμάτων θέλω λιγότερο κράτος. Εσύ, Γιώργο τι λες; Αν δώσουμε στην αριστερά την δυνατότητα να κυβερνήσει, πως ακριβώς φαντάζεσαι ότι θα συμπεριφερθεί; Θα το μειώσει, ή θα το αυξήσει;
Η αστυφιλία και ερήμωση των επαρχιών δυστυχώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όχι Ελληνικό. Από την στιγμή που οι επιθυμητές δουλειές μετακινήθηκαν στις πόλεις, αναπόφευκτα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα ακολουθήσει. Λάβε υπόψιν επίσης ότι έχει αλλάξει το 'επιθυμητό' στην εργασιακή αποκατάσταση. Κάποτε τα παιδιά ήταν ευχαριστημένα να βόσκουν τα πρόβατα, ή να καλλιεργούν τα χωράφια του πατέρα τους. Τώρα θέλουν να σπουδάζουν, να γίνουν επιστήμονες, να ασχοληθούν με την κοινωνία της πληροφορίας. Δεν τους αρκεί να βγάζουν χρήματα, θέλουν να απολαμβάνουν και την αίγλη που προσφέρει μια δουλειά που απαιτεί ανώτερη εκπαίδευση. Και τέτοιες εργασίες δεν είναι εύκολο να βρεις στην επαρχία σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.
Αναφορικά με την αποβιομηχάνιση, θα έλεγα ότι έχει βάλει και η αριστερά το λιθαράκι της για να κλείσουν ουκ ολίγες επιχειρήσεις όταν απαιτούσε -μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων που ελέγχει- πλήρη απαγόρευση των απολύσεων (αυτή η ανελαστικότητα δεν κάθεται και πολύ καλά στο στομάχι του κεφαλαίου, ξέρεις), όταν υποκινούσε απεργίες και γενικότερα προσπαθώντας να δώσει στην Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας εχθρικής προς το ξένο και το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο. Τελικά τα κατάφερε να διώξει ουκ ολίγους μεγαλοκαρχαρίες που πήραν τα εργοστάσια τους και πήγαν στους πάντα πρόθυμους γείτονες. Μπορεί να μην έχουμε ξένες επενδύσεις, αλλά μας έμεινε η εθνική υπερηφάνεια.
Μην νομίσεις βέβαια ότι προσπαθώ να ρίξω το κύριο βάρος για τον μαρασμό των εργοστασίων στην αριστερά. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες και δεν έκαναν ότι έπρεπε για να διασφαλίσουν την εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Πολλές φορές με την αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική, την παγετωνικής ταχύτητας γραφειοκρατία και την διαφθορά στις συναλλαγές του πολίτη/επιχειρηματία με το δημόσιο αποθάρρυναν την ιδιωτική πρωτοβουλία και δυσχέραναν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακόμα και έτσι όμως η πολιτική τους ήταν απείρως προτιμότερη από του Χότζα, του Γιαρουζέλσκι, ή του Τσαουσέσκου, για να θυμηθούμε και τρεις (άλλοτε) αριστερές χώρες.
Για την εξωτερική πολιτική τι να σου πω ρε Γιώργο; Θυμάσαι πως αντιμετώπιζαν οι ξένοι ηγέτες την Ελλάδα το 1895 για παράδειγμα και πως τώρα; Χρειάζεται να σου επισημάνω άραγε πόσο διαφορετική θα ήταν η θέση μας σήμερα αν ο γεροΚαραμανλής δεν μας είχε βάλει -με το ζόρι ουσιαστικά- στην τότε ΕΟΚ; Πιστεύει κανείς ότι τα διαιωνιζόμενα προβλήματα μας με την Τουρκία θα είχαν λυθεί αν είχαμε μια αριστερή κυβέρνηση, ή ένα αριστερό κόμμα να συγκυβερνά; Το Κυπριακό είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί πολύ απλά έχουμε να κάνουμε με ένα πανίσχυρο (και πανέξυπνο -σε θέματα εξωτερική πολιτικής) αντίπαλο. Οι λεονταρισμοί και οι συναισθηματισμοί των μικρών κομμάτων χαϊδεύουν τα αυτιά του λαού, αλλά ελάχιστη αποτελεσματικότητα και εφαρμογή έχουν εκεί που πραγματικά μετράει, στην διεθνή διπλωματία. Ίσως θα έπρεπε να σου θυμίσω και τις ευθύνες της Ελληνικής αριστεράς στην δημιουργία του μορφώματος των Σκοπίων, αλλά φαντάζομαι αυτά τις γνωρίζεις και πολύ καλά μάλιστα. Οποτεδήποτε η χώρα στράφηκε στον τσαμπουκά, έσπασε τα μούτρα της. Αυτό που χρειάζεται η εξωτερική πολιτική μας είναι σοβαρότητα, ρεαλισμός και δουλειά που μπορεί να μην φαίνεται ως ιδιαίτερα εθνικά υπερήφανη, αλλά έχει αποτελέσματα εκεί που μετράει, στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, όχι στα συλλαλητήρια έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.
Σχετικά με την παιδεία, σαφώς και δεν είμαι ικανοποιημένος. Θέλω συνεχή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μεγάλο βάρος στο feedback από γονείς και μαθητές ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους το φαινόμενο να υπάρχουν κακοί καθηγητές που χαντακώνουν γενεές ολόκληρες χωρίς να μπορεί να τους διώξει κανείς. Θέλω πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Θέλω πανεπιστημιουπόλεις οι οποίες θα διευκολύνουν την έρευνα και θα είναι προσανατολισμένες στην διευκόλυνση των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. ΔΕΝ θέλω την παρούσα κατάσταση στην οποία υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, άνθρωποι που μόνο μέλημα τους είναι τα η καλύτερη οργάνωση των κομματικών νεολαιών. ΔΕΝ θέλω να βλέπω φοιτητές να χάνουν τα εξάμηνα τους γιατί κάποιοι δεν τους αφήνουν να τελειώσουν τις σπουδές τους και να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. ΔΕΝ θέλω να βλέπω άτομα να πετούν μολότοφ μέσα από το πανεπιστήμιο και όταν η αστυνομία προσπαθεί να τους μαζέψει η αριστερά να αρχίζει να κόπτεται για την προάσπιση του ασύλου. ΔΕΝ θέλω όταν βλέπω με τα μάτια μου κάποιους να πετούν μολότοφ, να έρχεται αρχηγός κόμματος και να μου απαγορεύει να τους χαρακτηρίζω 'ταραξίες'.
Θα μπορούσα να συνεχίσω την ανάλυση για όλα όσα ανέφερες, αλλά δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα έλεγα ότι, ναι, είμαι ευχαριστημένος από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μπορεί να προχωρούν πολύ αργά στις απαραίτητες τομές, αλλά τουλάχιστον κατανοούν τι είναι αποτελεσματικό και τι όχι, τι πραγματικά πρέπει να γίνει (άσχετα αν δεν τολμούν να το κάνουν άμεσα) και ποιος είναι ο μόνος δρόμος για την βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού. Το κυριότερο, είμαι ευχαριστημένος που δεν δίνεται η δυνατότητα σε κόμματα με ιδεολογίες που δοκιμάστηκαν διεθνώς και απέτυχαν οικτρά να επιβάλουν τις ανεφάρμοστες προτάσεις τους στην διαμόρφωση της διακυβέρνησης.
-
Έκανα μια μεγάλη βόλτα στην Ηλεία το Σάββατο.
ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Μου θύμισε Νέα Υόρκη και Ground Zero!!!!
Επίσης είμαι εξοργισμένος με τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ συγχωριανούς μου..... που δεν κάηκε τίποτα στα χωριά μας και πήραν το 3,000!!!!!!
Και μου έλεγαν αστείες δικαιολογίες!!!!!! -
Οσοι σας αρεσουν οι περιεργες αιρετικες και αντιθετες αποψεις διαβαστε εδω
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ας μην το πιάσω αυτό το θέμα γιατί θα πέσουν νταμάρια. Μπορεί να χαρακτηριστώ και Πατακός ή Γλύξμπουργκ.
Ε , και ;
Βασικά εννοούσα ότι δεν πρέπει να τον νοιάζει ιδιαίτερα αλλά και πάλι μέσα είσαι. Η ταμπέλα πάει και έρχεται.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ;
Δαμανάκη, Μπίστης, Ανδρουλάκης, Βούγιας και άλλοι;
Οι 2 στους 4 'αυτοκτόνησαν' πολιτικά και οι άλλοι 2 πλανούνται πλάνην οικτρά.Ο Ανδρουλάκης την έχει 'δει' σύγχρονος Φροϋδομαρξιστής που προσπαθεί να συμβιβάσει τ ασυμβίβαστα και κερδίζει τη συμπάθεια των ΠΑΣΟΚΩΝ και η γεροντομπεμπέκα Δαμανάκη νομίζει οτι προάγει την Αριστερά διατυμπανίζοντας ιδέες που ούτε κατά διάνοια συμβαδίζουν με τις καταβολές της Αριστεράς.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Εξαρτάται τι εννοείς φως. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την διακυβέρνηση της χώρας από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά λάθη ένθεν και ένθεν, απλά ότι θεωρώ ότι η πολιτική τους κινείται στα πλαίσια του εφικτού και του ρεαλιστικού.
Σοβαρά είσαι ευχαριστημένος ; Από τί ;
Από την διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ ;
Από τα σκάνδαλα χρηματιστηρίου , ομολόγων ;
Από τις απίστευτες ρεμούλες που γίνονται συνεχώς , σε κάθε τομέα του Δημοσίου και από κάθε υπάλληλο ;
Από το υδροκέφαλο κράτος ;
Από την αστυφιλία και την ερήμωση των επαρχιών ;
Από την αποβιομηχάνοποίηση ;
Από την εξωτερική πολιτική ;
Από την διαχείριση Εθνικών θεμάτων ( Κύπρος και σχέδιο Αννάν , εδραίωση καθεστώτους γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο , σκόπια κλπ ) ;
Από την ποιότητα και την παροχή ( αυτή καθ' αυτήν ) της παιδίας ;
Από τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού ;
Από τη διαχείρση του ενστόλου προσωπικού και κατ' επέκτασιν τις Ενοπλες Δυνάμεις μας ;
Από το ασφαλιστικό σου ταμείο ;
Από την διαχείριση του εθνικού μας πλούτου ( φυσικοί πόροι , δάση , νερά , αιολική/ηλιακή ενέργεια , ορυκτός πλούτος ) ;
Από τι ;
Δεν έχουν κάνει κάποια λάθη. Έχουν κάνει κάποια σωστά και κατά την ταπεινή μου άποψη είτε κατά λάθος είτε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής είτε υπό την πίεση της ΕΕ.
Η απάντηση μου, Γιώργο, είναι ότι πολλές φορές γίνονται 2 βήματα εμπρός και ένα βήμα πίσω. Παρόλα τα πισωγυρίσματα όμως, η γενική κατεύθυνση είναι σωστή και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της αριστεράς. Κοιτάει σε λάθος δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων.
Όχι, από την διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ δεν είμαι ευχαριστημένος. Είμαι ευχαριστημένος όμως που είμαστε στην Ε.Ε. αντίθετα από τις επιταγές της αριστεράς που πολέμησε λυσσαλέα αυτή την ένταξη.
**
Μαζί σου. Η αριστερά του τότε. Θυμίζω ότι και ο ΑΠ αρχικά ήταν αντίθετος με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.**Από τα σκάνδαλα χρηματιστηρίου , ομολόγων κλπ. είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος. Είμαι όμως ικανοποιημένος που ζω σε μια χώρα που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και στον θεσμό του χρηματιστηρίου. Σε μια τέτοια χώρα μπορείς να ελπίζεις ότι κάποτε θα καθαριστεί η κόπρος του Αυγεία και θα επιτραπεί στην αγορά να λειτουργήσει απρόσκοπτη. Από μια ιδεολογία που δεν πιστεύει στην οικονομία της αγοράς, τι να ελπίζω; Ότι θα διοριστούμε όλοι στο δημόσιο;
**Άρα σου έχει μείνει η ελπίδα. Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ δεν μίλησα ( ούτε και συνέκρινα ) την χώρα μας με πραγματικά ανελεύθερα καθεστώτα. Αντιθέτως έχω μιλήσει πολλές φορές για Σουηδία , Γερμανία κτλ. Η ελεύθερη αγορά είναι μία έννοια που σου δίνει ελπίδα. Η ελπίδα εξαρτάται από το θεσμό της ελεύθερης αγοράς , όχι από την παράταξη που κυβερνά ( εκτός εάν πάλι συγκρίνεις με ΕΣΣΔ ). Εάν η ελπίδα σε κάνει τόσο ευτυχισμένο πάω πάσο. Οι δύο κορυφαίες παρατάξεις όμως δεν έχουν συμπεριφερθεί στην ελεύθερη αγορά όπως της πρέπει ( διατιμήσεις , κατάργηση των διατιμήσεων εν μία νυκτί , ανεξέλεγκτη αγορά , καρτέλ κτλ ). Από αυτό είμαι δυσαρεστημένος και απαιτώ να ελεγχθεί, Κατά συνέπεια δεν μπορώ να λέω ότι είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω ελπίδα δεδομένου ότι έτσι όπως πάει δεν θα έχω αλλά γιατί - όταν αυτό θα συμβεί - έχω αγορά που πραγματικά λειτουργεί σεβόμενη νόμους και κανόνες. Το πρόβλημά μου λοιπόν κατ' επέκτασιν είναι ότι οι δύο μεγάλες παρατάξεις επέτρεψαν το χάος. **
Από τις απίστευτες ρεμούλες που γίνονται συνεχώς , σε κάθε τομέα του Δημοσίου και από κάθε υπάλληλο δηλώνω απίστευτα απογοητευμένος. Για αυτό ελπίζω από τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σιγά σιγά θα μειώσουν τον δημόσιο τομέα. Η αριστερά πρεσβεύει ακριβώς το αντίθετο. Πλήρης κρατικοποίηση και διαιώνιση του δημοσίου. Πως είπατε; Δεν σας αρέσει ο ΟΤΕ; Ατυχήσατε. Αυτό και μόνον αυτό προσφέρει το κατάστημα.
**
Δηλαδή από έναν κρατικό , κερδοφόρο ΟΤΕ ( ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό είναι εφικτό ) , από τα κρατικά κερδοφόρα ναυπηγεία , από την κρατική κερδοφόρα ΔΕΗ , από την κρατική κερδοφόρα βιομηχανία ζαχάρεως , από την κρατική κερδοφόρα βιομηχανία σπίρτων , από τον κρατικό κερδοφόρο αερομεταφορέα προτιμάς την διάλυση αυτών μέσω αλλόγιστων διορισμών , μισθολογίων , τιμολογιακών πολιτικών και παράδοση εταιρειών που δύναται να φέρουν πλούτο στην χώρα και κατ' επέκτασιν στον πολίτη της , τις αντίστοιχες ιδιωτικές. Για την διάλυση των πιο πάνω ευθύνεται η αριστερά ; Απαντώ μόνος μου ' Όχι ' και συνεχίζω λέγοντας ότι ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ανάγκη ο ΟΤΕ να παίζει μόνος του. Δεν νομίζω πλέον ότι υπάρχει σόφρων - έστω και αριστερός - άνθρωπος που λέει αυτό. Και με ισχυρές αυτές τις κρατικές μέχρι πρότινος εταιρείες δεν θα ατυχούσε κανείς. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση θα ήταν η ορθή διαχείριση.**Από το υδροκέφαλο κράτος θα μπορούσα ποτέ να είμαι ευχαριστημένος; Να σου θυμίσω ότι ενστερνίζομαι την δεξιά ιδεολογία, οπότε εκ των πραγμάτων θέλω λιγότερο κράτος. Εσύ, Γιώργο τι λες; Αν δώσουμε στην αριστερά την δυνατότητα να κυβερνήσει, πως ακριβώς φαντάζεσαι ότι θα συμπεριφερθεί; Θα το μειώσει, ή θα το αυξήσει;
**
Θέλεις λιγότερο κράτος που ; Στις ΕΟ ; Στην υγεία ; Στην εκπαίδευση ; Στις υπηρεσίες ; Δεν θα ήταν προτιμότερο να λέμε κράτος που λειτουργεί αντί για λιγότερο κράτος ; Τι σημαίνει λιγότερο κράτος ;Γιατί συνεχώς λές για την αριστερά ; Κυβέρνησε ποτέ και δεν το ξέρω ; Το υδροκέφαλο κράτος πως μπορεί να καταπολεμηθεί ; Με καλλίτερη διαχείριση , προσοχή στις προσλήψεις και ορθή κατανομή των υπαλλήλων και μισθολογίων ή με συνεχή αφαίρεση αυτού από τη ζωή μας ; Εάν ισχύει το δεύτερο , του χρόνου φώναξε τον μπάρμπα-Μήτσο να ξεχιωνίσει τους δρόμους της Αράχοβας και όχι την Νομαρχία ( το κράτος ).**
Η αστυφιλία και ερήμωση των επαρχιών δυστυχώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όχι Ελληνικό. Από την στιγμή που οι επιθυμητές δουλειές μετακινήθηκαν στις πόλεις, αναπόφευκτα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θα ακολουθήσει. Λάβε υπόψιν επίσης ότι έχει αλλάξει το 'επιθυμητό' στην εργασιακή αποκατάσταση. Κάποτε τα παιδιά ήταν ευχαριστημένα να βόσκουν τα πρόβατα, ή να καλλιεργούν τα χωράφια του πατέρα τους. Τώρα θέλουν να σπουδάζουν, να γίνουν επιστήμονες, να ασχοληθούν με την κοινωνία της πληροφορίας. Δεν τους αρκεί να βγάζουν χρήματα, θέλουν να απολαμβάνουν και την αίγλη που προσφέρει μια δουλειά που απαιτεί ανώτερη εκπαίδευση. Και τέτοιες εργασίες δεν είναι εύκολο να βρεις στην επαρχία σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.
**
Δεν είναι έτσι και το ξέρεις. Εγώ γνωρίζω ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες , οι επαρχιακοί προορισμοί για κατά τόπους ανάπτυξη της οικονομίας και βελτίωση των όρων ζωής γίνονται όλο και περισσότεροι. Η έλλειψη στοιχειωδών ( νοσοκομείων , σχολείων κτλ ) κάνει κατ' αρχάς τους ανθρώπους να αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους. Δουλειές στην επαρχία ( γεωργικές , κτηνοτροφικές ) υπήρχαν πάντα. Τώρα υπάρχουν μόνο τουριστικές με ευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων είτε ως κυβέρνηση είτε ως - μάλλον συμπολίτευση- αντίπολίτευση.**Αναφορικά με την αποβιομηχάνιση, θα έλεγα ότι έχει βάλει και η αριστερά το λιθαράκι της για να κλείσουν ουκ ολίγες επιχειρήσεις όταν απαιτούσε -μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων που ελέγχει- πλήρη απαγόρευση των απολύσεων (αυτή η ανελαστικότητα δεν κάθεται και πολύ καλά στο στομάχι του κεφαλαίου, ξέρεις), όταν υποκινούσε απεργίες και γενικότερα προσπαθώντας να δώσει στην Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας εχθρικής προς το ξένο και το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο. Τελικά τα κατάφερε να διώξει ουκ ολίγους μεγαλοκαρχαρίες που πήραν τα εργοστάσια τους και πήγαν στους πάντα πρόθυμους γείτονες. Μπορεί να μην έχουμε ξένες επενδύσεις, αλλά μας έμεινε η εθνική υπερηφάνεια.
**
Μαζί σου και έχω εμπειρία από το εργοστάσιο της UCAR στη Θήβα. Το εργοστάσιο δεν θα έκλεινε εάν το ΚΚΕ επέτρεπε στο συνδικάτο ( που ήλεγχε ) να εργαστεί. Γνωρίζω όμως δεκάδες άλλα παραδείγματα που δεν φταίει η αριστερά ( άντε πάλι , δικαιολογία ψάχνουμε ; ) αλλά οι δύο μεγάλοι.Το ότι έδιωξε μεγαλοκαρχαρίες το χρεώνω στην αριστερά και ως παράσημο και ως φάσκελο. Αλλά ότι σε μερικές περιπτώσεις κατάφερε να τους περιορίσει όσο και εάν προσπαθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση για το αντίθετο ακόμη και εάν εν τέλει το πετύχαινε , το χρεώνω ως παράσημο.**Μην νομίσεις βέβαια ότι προσπαθώ να ρίξω το κύριο βάρος για τον μαρασμό των εργοστασίων στην αριστερά. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες και δεν έκαναν ότι έπρεπε για να διασφαλίσουν την εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Πολλές φορές με την αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική, την παγετωνικής ταχύτητας γραφειοκρατία και την διαφθορά στις συναλλαγές του πολίτη/επιχειρηματία με το δημόσιο αποθάρρυναν την ιδιωτική πρωτοβουλία και δυσχέραναν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακόμα και έτσι όμως η πολιτική τους ήταν απείρως προτιμότερη από του Χότζα, του Γιαρουζέλσκι, ή του Τσαουσέσκου, για να θυμηθούμε και τρεις (άλλοτε) αριστερές χώρες.
**
Όσο περισσότερο διαβάζω αυτά που γράφεις , τόσο περισσότερο το νομίζω πάντως. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν μας την έχουν φορέσει μέχρι εκεί που μπορούν και γι' αυτό - νομίζω δεν κάνω λάθος - την ευθύνη την έχει η αριστερά ( έστω και εάν σήμερα εκφράζεται και από τον Που-είναι-οι-απαχθέντες-Πακιστανοί-κΠρωθυπουργέ-Αλαβάνο ).Και κακώς συγκρίνεις την χώρα μας με την Ρουμανία κτλ. Δεν είχαμε τέτοιο καθεστώς τα τελευταία 30 χρόνια ( όχι φανερά τουλάχιστον ) αλλά καπιταλιστικό. Μην μου λες ότι υπάρχουν και χειρότερα. Πες μου ότι υπάρχουν και καλλίτερα αλλά οι δύο μεγάλοι ήθελαν πολύ να φάνε που δεν σήκωναν κεφάλι.Και σου θυμίζω ότι ειδικά την Πολωνία την στήριξε πολύ ο ΑΠ**
Για την εξωτερική πολιτική τι να σου πω ρε Γιώργο; Θυμάσαι πως αντιμετώπιζαν οι ξένοι ηγέτες την Ελλάδα το 1895 για παράδειγμα και πως τώρα; Χρειάζεται να σου επισημάνω άραγε πόσο διαφορετική θα ήταν η θέση μας σήμερα αν ο γεροΚαραμανλής δεν μας είχε βάλει -με το ζόρι ουσιαστικά- στην τότε ΕΟΚ; Πιστεύει κανείς ότι τα διαιωνιζόμενα προβλήματα μας με την Τουρκία θα είχαν λυθεί αν είχαμε μια αριστερή κυβέρνηση, ή ένα αριστερό κόμμα να συγκυβερνά; Το Κυπριακό είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί πολύ απλά έχουμε να κάνουμε με ένα πανίσχυρο (και πανέξυπνο -σε θέματα εξωτερική πολιτικής) αντίπαλο. Οι λεονταρισμοί και οι συναισθηματισμοί των μικρών κομμάτων χαϊδεύουν τα αυτιά του λαού, αλλά ελάχιστη αποτελεσματικότητα και εφαρμογή έχουν εκεί που πραγματικά μετράει, στην διεθνή διπλωματία. Ίσως θα έπρεπε να σου θυμίσω και τις ευθύνες της Ελληνικής αριστεράς στην δημιουργία του μορφώματος των Σκοπίων, αλλά φαντάζομαι αυτά τις γνωρίζεις και πολύ καλά μάλιστα. Οποτεδήποτε η χώρα στράφηκε στον τσαμπουκά, έσπασε τα μούτρα της. Αυτό που χρειάζεται η εξωτερική πολιτική μας είναι σοβαρότητα, ρεαλισμός και δουλειά που μπορεί να μην φαίνεται ως ιδιαίτερα εθνικά υπερήφανη, αλλά έχει αποτελέσματα εκεί που μετράει, στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, όχι στα συλλαλητήρια έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.
**
Δεν έχω δει το παραμικρό θετικό είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από την ΝΔ στο θέμα των Σκοπίων ( που ευθύνεται η Αριστερά ; ) , στο θέμα της Κύπρου , στα θέματα με την Τουρκία. Αντίθετα έχω δει επιδείνωση : γκρίζες ζώνες , τούρκους στην ψυχή κατά δήλωσή των , Έλληνες της Θράκης , να πολιτεύονται με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το Ελληνικό κοινοβούλιο, πτώση των Εθνικών μας ιδανικών , μείωση των Εθνικών μας κυριαρχήσεων ( πρόσφατη μπαρούφα του Γιωργάκη : Η Ελλάδα ( ως σύνορα ) δεν είναι δεδομένη ) βλ υφαλοκρηπίδα κτλ , κατάπτωση του ηθικού των Ελλήνων της διασποράς , κατάπτωση του ηθικού των Ελλήνων των ακριτικών περιοχών σε βαθμό που να ονειρεύονται να είναι πολίτες άλλης χώρας , κατάπτωση των Εθνικών μας αξιών ( μας πείραξε που ο Ευαγγελάτος είχε τη σημαία τις ημέρες των πυρκαϊών αλλά όχι όταν έβαζε δάκτυλο η άλλη και έπαιζε ο Εθνικός Ύμνος ) και ιδανικών ( ποια Κύπρος μωρέ , ποιο Αιγαίο κτλ ). Και σαφώς καταλογίζω στην αριστερά ότι δεν υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα. Και σαφώς με βρίσκει αντίθετο όταν δεν υπάρχει σε βαθμό τέτοιο που την ψήφο μου να μην την ξαναδεί. Τα συλλαλητήρια τελικά όμως ενδεχομένως να είναι προτιμότερα από το Thank you USA , thank you MrPresident ( και θέλω να πιστεύω ότι δεν εννοείς παρασκηνιακή νίκη το πιο πάνω , ούτε την άσκηση σφοδρής πίεσης στην Κύπρο να καταδικαστεί δεχόμενη την 5η εκδοχή που βόλευε τους Τούρκους του σχεδίου Αννάν ).**
Σχετικά με την παιδεία, σαφώς και δεν είμαι ικανοποιημένος. Θέλω συνεχή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μεγάλο βάρος στο feedback από γονείς και μαθητές ώστε να εξαλειφθεί επιτέλους το φαινόμενο να υπάρχουν κακοί καθηγητές που χαντακώνουν γενεές ολόκληρες χωρίς να μπορεί να τους διώξει κανείς. Θέλω πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Θέλω πανεπιστημιουπόλεις οι οποίες θα διευκολύνουν την έρευνα και θα είναι προσανατολισμένες στην διευκόλυνση των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. ΔΕΝ θέλω την παρούσα κατάσταση στην οποία υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, άνθρωποι που μόνο μέλημα τους είναι τα η καλύτερη οργάνωση των κομματικών νεολαιών. ΔΕΝ θέλω να βλέπω φοιτητές να χάνουν τα εξάμηνα τους γιατί κάποιοι δεν τους αφήνουν να τελειώσουν τις σπουδές τους και να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. ΔΕΝ θέλω να βλέπω άτομα να πετούν μολότοφ μέσα από το πανεπιστήμιο και όταν η αστυνομία προσπαθεί να τους μαζέψει η αριστερά να αρχίζει να κόπτεται για την προάσπιση του ασύλου. ΔΕΝ θέλω όταν βλέπω με τα μάτια μου κάποιους να πετούν μολότοφ, να έρχεται αρχηγός κόμματος και να μου απαγορεύει να τους χαρακτηρίζω 'ταραξίες'.
**
Μαζί σου απολύτως. Και δεν νομίζω ότι κάνείς σοβαρός πολιτικός θα έκανε ότι αναφέρεις σχετικά με τους ταραξίες. Και ερωτώ. Τι έχουν κάνει οι δύο μεγάλες παρατάξεις από το '75 μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση.Γνωρίζω ότι απάντηση τουλάχιστον θετική δεν θα πάρω γιατί δεν έχουν κάνει τίποτε. Ο ΚΚ που πολύ συμπάθησα με την τόλμη που επέδειξε φέτος , τελικά κιότεψε. Το άσυλο θα μπορούσαν κάλλιστα να το είχαν διαχειριστεί όπως του πρέπει και όχι να αφήσουν την κατάσταση να φτάσει εδώ που έφτασε. Μην μου λές τέτοια πράγματα. Σπούδασες και σπούδασα. Εγώ τουλάχιστον θυμάμαι πως ήταν η κατάσταση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.Τα κόμματα ( ειδικά τα λεγόμενα εξουσίας ) έκοβαν και έραβαν , εδραιώνοντας μία νοοτροπία. Η ευθύνη ανήκει και πάλι στην αριστερά ; Το να μετατρέψεις την ιερή ιδέα του ασύλου των ιδεών σε άσυλο εγκληματιών είναι εγκληματικό και η αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης μικρότερο από 1%.**Θα μπορούσα να συνεχίσω την ανάλυση για όλα όσα ανέφερες, αλλά δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα έλεγα ότι, ναι, είμαι ευχαριστημένος από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μπορεί να προχωρούν πολύ αργά στις απαραίτητες τομές, αλλά τουλάχιστον κατανοούν τι είναι αποτελεσματικό και τι όχι, τι πραγματικά πρέπει να γίνει (άσχετα αν δεν τολμούν να το κάνουν άμεσα) και ποιος είναι ο μόνος δρόμος για την βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού. Το κυριότερο, είμαι ευχαριστημένος που δεν δίνεται η δυνατότητα σε κόμματα με ιδεολογίες που δοκιμάστηκαν διεθνώς και απέτυχαν οικτρά να επιβάλουν τις ανεφάρμοστες προτάσεις τους στην διαμόρφωση της διακυβέρνησης.
Πάντως εάν θέλεις εγώ είμαι εδώ να συνεχίσουμε την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.
-
Συγγνώμη για το off topic,αλλά μερικοί δεν βάζουν μυαλό.
Δυο άτομα συνελλήφθησαν στον Πύργο την ώρα που προσπαθούσαν με πλαστές βεβαιώσεις να εισπράξουν το επίδομα για τους πυροπαθείς.Είχαν προσκομίσει τις βεβαιώσεις,οι οποίες έδειχναν ότι οι εν λόγω ''κύριοι'' ήταν κάτοικοι Ανδρίτσαινας,αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον υπάλληλο,ο οποίος ειδο ποίησε την αστυνομία και τους συνέλαβε.
Την Παρασκευή είχε συλληφθεί άλλος ένας στην Αμαλιάδα. -
Ο χρήστης pjathan έγραψε:
Συγγνώμη για το off topic,αλλά μερικοί δεν βάζουν μυαλό.Δυο άτομα συνελλήφθησαν στον Πύργο την ώρα που προσπαθούσαν με πλαστές βεβαιώσεις να εισπράξουν το επίδομα για τους πυροπαθείς.
Άδικα τους πιάσανε...μπορεί οι άνθρωποι να ανήκουν στο 88%των ψηφοφόρων του νομού και όντως να δικαιούνται το επίδομα!
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΕΕΕ....ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΕΕ....και η μισή Πελοποννησος ΜΑΥΡΗΗΗ....Α! ρε Μαύροι...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ε , και ;
Όσο υπάρχουν καλοθελητές , είναι δυνατόν να κοιμηθείς άντρας και να ξυπνήσεις τραβεστί γκόμενα του Καρατζαφέρη.
-
Πάντως εάν θέλεις εγώ είμαι εδώ να συνεχίσουμε την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας. -
Χαμός στο πρωτοδικείο του χωριού μου σήμερα: Έπιασαν δυο τύπους, ένα γύφτο εστιάτορα κι ένα συνεργάτη του γύφτο γύφτο, που είχαν πάει σε όλες τις τράπεζες Πύργου, Αμαλιάδας και κάμπου και πήραν τα 5.000 Ε που δίνονταν στις επιχειρήσεις. Κρατούνται και περιμένουν το αυτόφωρο.
Οι συγκεκριμένοι δεν βλέπω να βγαίνουν από 'μέσα' σε λιγότερο από κάνα δυο χρόνια...
Από τη Δευτέρα το πρωί, έχουμε στην περιοχή μια - δυο πυρκαϊές την ημέρα!
Δάσος δεν έχει μείνει να καεί (μάλλον είναι κάτι λίγα αλλά φυλάσσονται), οπότε καίγεται κάνα χέρσο χωράφι, κάνα λιοστάσι, τπτ καλλιέργειες, κάνας καλαμιώνας, ...
Δεν εξηγείται αυτό, ρε παιδιά. Εξηγείται; Τι κάνουν, βάζουν φωτιά στην περιουσία τους για να δικαιολογήσουν τα 3χίλιαρα που πήραν; Εκδικούνται για το εκλογικό αποτέλεσμα; ..................... -
Μήπως απλά θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές?
-
Θερίσαμε.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Θερίσαμε.Όλα τα προιόντα που παράγονται στην περιοχή? Νόμιμα και μη?
-
Όχι όλα, μόνον τα ακριβά.
-
Και θα πιάσουμε καλές τιμές.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Από τη Δευτέρα το πρωί, έχουμε στην περιοχή μια - δυο πυρκαϊές την ημέρα!
Δάσος δεν έχει μείνει να καεί (μάλλον είναι κάτι λίγα αλλά φυλάσσονται), οπότε καίγεται κάνα χέρσο χωράφι, κάνα λιοστάσι, τπτ καλλιέργειες, κάνας καλαμιώνας, ...
Δεν εξηγείται αυτό, ρε παιδιά. Εξηγείται; Τι κάνουν, βάζουν φωτιά στην περιουσία τους για να δικαιολογήσουν τα 3χίλιαρα που πήραν; Εκδικούνται για το εκλογικό αποτέλεσμα; .....................Ποιον να εκδικηθούν Ηλία; Η κατάσταση διαμορφώθηκε και όλοι κοιτάζουν πώς θα βολευτούν με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Παίζει το σενάριο με τα 3 χίλιαρα. Όμως φωτιές πάντα έβαζαν, για να κάψουν καλάμια, αγριόχορτα, σκουπίδια ... Μάλλον η τακτική αυτή μας κάνει περισσότερη εντύπωση μετά από το χαμό του Αυγούστου.
-
Πολύ άσχημη εντύπωση μου έκανε η μη ύπαρξη Υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάγεται σε κάποιο άλλο ή στο Δημοσίων Έργων ;
-
Ο χρήστης tt έγραψε:
Ποιον να εκδικηθούν Ηλία;Τον γείτονα, ίσως. Γι' αυτό που ψήφισε ή γι΄αυτό που έχει και δεν έχουμε εμείς.
Παίζει το σενάριο με τα 3 χίλιαρα. Όμως φωτιές πάντα έβαζαν, για να κάψουν καλάμια, αγριόχορτα, σκουπίδια ... Μάλλον η τακτική αυτή μας κάνει περισσότερη εντύπωση μετά από το χαμό του Αυγούστου.
Δεν μιλάμε για τέτοιες φωτιές, μιλάμε για φωτιές που καίνε μεγάλες εκτάσεις και προκαλούν επεμβάσεις της πυροσβεστικής.
Σήμερα δεν έχω δει καπνό. Ακόμα.
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες