-
Ο χρήστης geolib έγραψε:
Όχι δεν είναι έτσι. Τα μέτρα πυροπροστασίας, αντιπυρικές ζώνες κλπ. έπρεπε να υπάρχουν και δεν στοιχίζουν πολύ. Όμως οι υπεύθυνοι γι αυτά ξόδεψαν τα λεφτά αλλού ή βαρέθηκαν να ασχοληθούν με 'χαζομάρες'. Γι αυτό δεν σταματούν οι φωτιές.
Επειδή και εγώ όπως και πάρα πολλοί άλλοι είμαι σχεδόν ειδικός σε όλα και σε τίποτα και επίσης μου αρέσουν οι αφορισμοί, μήπως μπορεί να διευκρινηστεί παρακαλώ ποιά είναι αυτά τα περίφημα μέτρα πυροπροστασίας και οι αντιπυρικές ζώνες και τα κλπ και πόσο κοστίζουν επιτέλους;
Σοβαρά μιλάς; Σε δασικές εκτάσεις γύρω από οικισμούς έχει μισό μέτρο ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες. Οι αντιπυρικές ζώνες είτε δεν δημιουργήθηκαν ή αυτές που υπάρχουν είναι στενές και γεμάτες πουρνάρια και δεντράκια. Παρατήρια, επιφυλακή που;
Όπως και με τις πλημμύρες, δεν είχαν λέει λεφτά να καθαρίσουν τα ρέματα από τα σκουπίδια και δέντρα που φύτρωσαν.
Να μην υπάρξουν πολιτικές ευθύνες. Να υπάρξουν αστικές και ποινικές ευθύνες, να δημευθούν περιουσίες και να πάνε φυλακή νομάρχες/δήμαρχοι και όποιοι άλλοι αμέλησαν τα μέτρα πυροπροστασίας ή 'δεν είχαν λεφτά'.
Μάλιστα.
-
Κλαδάκια και πευκοβελόνες και δασικές εκτάσεις και οικισμοί. Υποθέτω έχεις δει και εκτιμήσει την δυνατότητα να γίνει αυτό. α) έχει γίνει ποτέ; β) υπολογίζεις το κόστος; γ) πιστεύεις ότι σαν κοινωνική επιλογή υπο κ.σ. προέχει των άλλων με αμεσότερη και καθημερινότερη απόδοση;
-
Αντιπυρικές ζώνες. Έχεις δει κλαδάκι καιόμενο να μεταφέρεται απο τον αέρα 150 και 200μ; Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η αντιπυρική ζώνη; Δέχεσαι να προσφέρεις το χωράφι σου για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στον κάμπο; Είναι οικονομικά (ίσως και τεχνικα) εφικτή η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα βουνά και στις γενικά δυσβατες περιοχές;
-
Ως κοινωνία ποιό ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ κόστος είμαστε διατεθιμένοι να επωμιστούμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όσα όλοι εδώ λεμε ότι πρέπει να γίνουν, γίνουν στ' αλήθεια.
-
Όσα έχει γράψει πριν μερικά Posts ο koutsan ισχύουν. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει η second best choice αλλά η ν βέλτιστη που απέχει μακράν. Η ενδεδειγμένη δράση είναι να αποφασίσει κάποιος πού είναι οι περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση και εκεί να συγκντρώσει τα καλύτερα μέσα του και να πετύχει το σβήσιμο που ζητά ο kouk. Θα μπορούσε κάποιος απο μας να πάρει τέτοια απόφαση υπο το βάρος της κοινωνικής αγωνίας και απελπισίας και της τηλεοπτικής κατακραυγής; Πολύ αμφιβάλω. Άρα αναποτελεσματικοί παντού.
-
Να δεχτώ ότι υπάρχουν ευθύνες και πολιτικές (όλων, διαχειριστών και τιμητών), και άλλες. Τον ανθρωπόμορφο συνέλληνα που βάζει την φωτιά (οι εκ προθέσεως εμπρηστές υπάρχουν αλλά αποτελούν άλλοθι για όλους τους άλλους) ποιός θα τον εμποδίσει να πετά το τσιγάρο του, να ανάβει τη φωτιά του, να χρησιμοποιεί τον τροχό του, να αφήνει ελεύθερη την εξάτμισή του;
-
Νομίζει κανείς ότι είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να μας γίνει μάθημα; (μου είναι αδιάφορος εδω και χρόνια ο κρατικός μηχανισμός. πάντα μιλώ για τους υπόλοιπους απο μας, που θεωρούμε εαυτούς πολίτες) Δεν το πιστεύω με τίποτα.
-
Μη ξεχνάμε ότι στα ρέμματα γενικώς δεν φυτρώνουν χορτάρια και δεντράκια αλλά οι πολυκατοικίες και οι μεζονέτες που εμείς χτίζουμε. Για όσους ζουν στην Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μήπως θυμούνται πότε άρχισαν να πλημμυρίζουν; Το ίδιο ισχύει και για κεφαλοχώρια σαν το δικό μου.
Πήγαινε σε ένα καθαρισμένο από κλαδιά στο έδαφος δάσος και βάλε φωτιά στο κορμό ενός δέντρου - πάρε στουπιά, γκαζάκια, πετρέλαιο. Να δεις αν παίρνει.
Η φωτιά δεν περνάει εύκολα αντιπυρική ζώνη. Κι αν περάσει σε μερικά μέρη εύκολα μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Τα δάση καίγονται ΕΥΚΟΛΑ επειδή τα έχουμε παρατήσει και γέμισαν προσανάμματα.
-
-
Ρε παιδιά... μέσα στον γενικό χαμό... Εχω καιρό να ακούσω νέα του... Που είναι αυτή την εποχή ο Μητσοτάκης ???
-
Ο χρήστης Eloy έγραψε:
Ρε παιδιά... μέσα στον γενικό χαμό... Εχω καιρό να ακούσω νέα του... Που είναι αυτή την εποχή ο Μητσοτάκης ???Ή στην Εύβοια ή στην Πελοππόνησο
-
Λες να κάνει περιοδεία ατην επαρχία? Αν ξέραμε το πρόγραμμά του, μήπως και προλαβαίναμε να σώσουμε τίποτα...
-
Νομίζω δεν είναι ώρα για τέτοια αστεία.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πήγαινε σε ένα καθαρισμένο από κλαδιά στο έδαφος δάσος και βάλε φωτιά στο κορμό ενός δέντρου - πάρε στουπιά, γκαζάκια, πετρέλαιο. Να δεις αν παίρνει.
Η φωτιά δεν περνάει εύκολα αντιπυρική ζώνη. Κι αν περάσει σε μερικά μέρη εύκολα μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Τα δάση καίγονται ΕΥΚΟΛΑ επειδή τα έχουμε παρατήσει και γέμισαν προσανάμματα.
Προφανώς δεν είναι έτσι.
Αν ήταν, ο κάμπος (που δεν είναι δάσος) και υποτίθεται ότι έχει καλλιέργιες φροντισμένες (που έχει) άρα χωρίς χόρτα, κλαδάκια και λοιπά ύπουλα, δεν θα έπρεπε να καίγεται. Η φωτιά μπορεί να ξεκινήσει και να διαδοθεί ότι οτιδήποτε είναι καύσιμο. Αρκεί να είναι επαρκώς ισχυρή ή/και χρονικά διαρκής. Αν υπάρχουν δε και συνθήκες θερμοκρασίας και ανεμου ευνοϊκές, τόσο το χειρότερο. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν λέω ότι στο μέτρο του εφικτού να μην καθαρίζονται οι αστικές και περιαστικές δασικές εκτάσεις. Απλά ότι δεν είναι ούτε ικανή αλλά ούτε σώνει και καλά αναγκαία συνθήκη για να ανάψει και να διαδοθεί η φωτιά.
Αν εννοείς αντιπυρική ζώνη πλάτους 1χμ, συμφωνώ. Δέχεσαι να συνεισφέρεις για τη δημιουργία της; Το έχω δεί να πηδά 100μ και 200μ και σε πολλά σημεία, στα οποία προφανώς δεν είναι δυνατόν να φτάσεις, όχι ταυτοχρόνως αλλά ούτε σε 2 μέρες.
Τα δάση καίγονταν, καίγονται και θα καίγονται εύκολα γιατί είναι φτιαγμένα έτσι απο τη μαμα φύση και λίγα πράγματα μπορούν (οικονομικά) να γίνουν. Όμως άλλο πράγμα να παίρνει φωτιά απο τον τυχόντα κεραυνό και να ανανεώνεται όπως προβλέπεται, και άλλο να καίγεται απο τα ανθρωποειδή.
Αλήθεια πως ορίζει κάποιος το περίφημο δάσος γύρω απο τα χωριά που κάηκαν ή καίγονται; Μέχρι ποιό βάθος θα φτάσουν τα περίφημα 10 άτομα να το καθαρίσουν; 50μ, 100, 1χμ; Αν δει κανείς θα διαπιστώσει ότι γύρω απο πολλά υπάρχουν καλλιέργειες, όχι δάσος. Άρα;; -
H φωτιά μπαίνει στην Αρχαία Ολυμπία....
-
Τι θα γίνει ρε παιδια αν καει και η Αρχαια Ολυμπια?? Αν καει και το Σταδιο, να το κλεισουμε το μαγαζι πια..... Ελεος! Πραγματικα δε ξερω τι να πω.....
-
Η φωτιά έκανε κύκλο και έφτασε πάλι στο χωριό Κονίστρες στην Εύβοια. Αν συνεχίσει θα κάψει τα Κοτύλαια (εκεί είναι το χωριό μου) και την Κύμη!!!
Η καταστροφή είναι τεράστια...!!!
Το 1977 είχε ξανακαεί με ακριβώς το ίδιο μοτίβο!!!
-
Από το τραγούδι των Goin Through....
'Να μου ζήσεις Ελλάδα και όλοι οι βουλευτές σου
Με τ' αυθαίρετά τους όλοι στις ακρογιαλιές σου''Κύριε υπουργέ... τα υπουργεία σας '
Μπράβο σας ,τα κάψατε και τα διαλύσατε όλα ...
-
H φωτιά έχει φτάσει δίπλα στο μουσείο
Κύριοι υπουργοί γαμώ τα υπουργεία σας... -
Να μπούνε φυλακή αυτοί που καθυστέρησαν τόσο χρόνια τους διαγωνισμούς για πυροσβεστικά αεροπλάνα ,αυτοί που τους ψήφισαν και αυτοί που φοροδιαφεύγουν.
Βγαίνει ο Αλογοσκούφης και λέει οτι το έλλειμα έπεσε από το 7 στο 2% αλλά δε μας λέει από που κόπηκαν τα χρήματα. Αφού οι περισσότεροι φοροδιαφέυγουν ή κλέβουν το δημόσιο, σαν χώρα δεν παράγουμε κάτι αξιόλογο, από που θα μαζευτούν τα χρήματα που λείπουν για αντιπυρικές και πυροσβέστες;
Το ξέρετε οτι είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό; -
Η φωτεια ειναι μεσα στην αρχαια Ολυμπια.... οι φωτια εφτασε στο σταδιο.......... ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΟΣ!! ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ 0 .... ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!!!
ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΓΦΑΛΟΙ, Ο ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ αφησαν αφύλακτο το χωρο...
αρχαιο πνευμα αθάνατο....
οπως ελεγε και ο Μανος στο τελος του 'Κεμαλ'..
καληνυχτα
-
avrio poreia gia tis pyrkagies
19:00 propylaiahttp://athens.indymedia.org/front.php3? ... _id=752246
-
Όταν μιλάμε για σπίτια και ζωές και τόσα δάση, γιατί δεν με ενοχλεί και πολύ όταν ακούω για Αρχαία Ολυμπία?
Συγκριτικά το πάω για να μην παρεξηγηθώ...
-
θα ειμαι εκει!
-
SirGus,
και εγω να μην παρεξηγηθω... πραγματικα... απο την αλλη μερια, το χωρο της Ολυμπίας το θετω πανω απο καθε χωριο, καθε σπιτι, ..... τουλαχιστον για εμενα προσωπικα πρεσβευει πολλα περισσοτερα απο οποιοδιποτε χωριο...
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Όταν μιλάμε για σπίτια και ζωές και τόσα δάση, γιατί δεν με ενοχλεί και πολύ όταν ακούω για Αρχαία Ολυμπία?Συγκριτικά το πάω για να μην παρεξηγηθώ...
Τα σπίτια ξαναχτίζονται, η αρχαία Ολυμπία;
-
ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ.............ΜΟΝΟ Η ΤΥΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΩΡΑ..........
....2000 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΥΓΑΛΕΙΑ......200 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΕΔΩ.....100 ΕΚΕΙ........
-
δεν ξέρω...
ακούω τον Σόμπολο να λέει ότι 'αν χάσουμε και αυτό, τότε χάσαμε τα πάντα'....το θεωρώ απίστευτη υπερβολή αλλά δεν ξέρω αν γίνεται σύγκριση.
Καταστροφικές Πυρκαγιές - Πλημμύρες - Θεομηνίες