-
ενδεχομενως να εχεις δικιο αλλα μεσα στον κατακλυσμο εικονων που δεχομαστε και θα δεχομαστε ακομη περισσοτερο στο μελλον αυτο που μετρα ειναι το βιντεο και η εικονα. την εποχη του νουβολαρι η ακομη και του κλαρκ δεν υπηρχε τοσο πολυ η εικονα.
βεβαια σε καποια χρονακια μας αποχαιρετα κ ο συμπλεκτης (κ ο καθε συμπλεκτης),μαζι του μια εποχη ταυτισης με ηρωες που στο αγνωστο μελλον θα ειναι και βιωματικα αδιαφορη
-
Ναι όντως εχουν αλλαξει πολλά και μέχρι τα ελαστικά αλλά και το κόστος των αγώνων λόγω οικονομικής ύφεσης, δεν αποκλείεται να δούμε και το ευχόμαστε νέους οδηγούς αλλά και καλύτερο θέαμα.
-
Να προσθέσω και εγώ την άποψή μου, και η ψήφος μου πάει σε έναν από τους πιο υποτιμημένους οδηγούς στην ιστορία της F1, τον Jackie Stewart. Ναι δεν έχει τους τίτλους των Schumacher, Fangio, Prost, ούτε την αποφασιστικότητα των προαναφερθέντων συν του Senna, ούτε οδήγησε στις Ferrari, McLaren, Mercedes, Alfa Romeo, Lotus κλπ. Ήταν όμως ένας ταχύτατος οδηγός, μυαλομένος και επαγγελματίας, ενώ βοήθησε στην εξέλιξη της ασφάλειας των μονοθεσίων, σε μια δύσκολη εποχή μαζι με τον Sid Watkins.
Όλα αυτά είναι προσωπική μου άποψη και τη λέω φιλικά
-
Ο χρήστης the_sigman έγραψε:
Να προσθέσω και εγώ την άποψή μου, και η ψήφος μου πάει σε έναν από τους πιο υποτιμημένους οδηγούς στην ιστορία της F1, τον Jackie Stewart. Ναι δεν έχει τους τίτλους των Schumacher, Fangio, Prost, ούτε την αποφασιστικότητα των προαναφερθέντων συν του Senna, ούτε οδήγησε στις Ferrari, McLaren, Mercedes, Alfa Romeo, Lotus κλπ. Ήταν όμως ένας ταχύτατος οδηγός, μυαλομένος και επαγγελματίας, ενώ βοήθησε στην εξέλιξη της ασφάλειας των μονοθεσίων, σε μια δύσκολη εποχή μαζι με τον Sid Watkins.Όλα αυτά είναι προσωπική μου άποψη και τη λέω φιλικά
Μπορεί να μην ήταν Σταρ σαν τον Clark πχ όμως ήταν πολύ σοβαρός και αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Μην ξεχνάμε ότι κάθε εποχή έχει τις δικές τις ιδιατερότητες. Ένας ακόμα πολύ μεγάλος, που χαραμίστικε σε μεγάλο βαθμό επειδή ήθελε να έχει την δικιά του βραζιλιάνικη ομάδα, ήταν και ο Emerson Fittipaldi.
-
Ο χρήστης Red Spirit έγραψε:
Να προσθέσω και εγώ την άποψή μου, και η ψήφος μου πάει σε έναν από τους πιο υποτιμημένους οδηγούς στην ιστορία της F1, τον Jackie Stewart. Ναι δεν έχει τους τίτλους των Schumacher, Fangio, Prost, ούτε την αποφασιστικότητα των προαναφερθέντων συν του Senna, ούτε οδήγησε στις Ferrari, McLaren, Mercedes, Alfa Romeo, Lotus κλπ. Ήταν όμως ένας ταχύτατος οδηγός, μυαλομένος και επαγγελματίας, ενώ βοήθησε στην εξέλιξη της ασφάλειας των μονοθεσίων, σε μια δύσκολη εποχή μαζι με τον Sid Watkins.
Όλα αυτά είναι προσωπική μου άποψη και τη λέω φιλικά
Μπορεί να μην ήταν Σταρ σαν τον Clark πχ όμως ήταν πολύ σοβαρός και αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Μην ξεχνάμε ότι κάθε εποχή έχει τις δικές τις ιδιατερότητες. Ένας ακόμα πολύ μεγάλος, που χαραμίστικε σε μεγάλο βαθμό επειδή ήθελε να έχει την δικιά του βραζιλιάνικη ομάδα, ήταν και ο Emerson Fittipaldi.
Σωστός
-
Αν και δεν είναι θεμιτό να συγκρίνουμε οδηγούς από διαφορετικές εποχές, θα έλεγα ότι ο κορυφαίος, τουλάχιστον των τελευταίων 25-30 ετών που παρακολουθώ F1, ήταν ο Senna. Και εξηγούμαι:
Αν δώσεις το κορυφαίο μονοθέσιο σε οποιονδήποτε σημερινό οδηγό F1, μπορεί να πάρει νίκες. Καμιά δεκαριά από αυτούς μπορούν να πάρουν και το πρωτάθλημα.
Δείτε με πόση άνεση πήρε το πρωτάθλημα ο Button όταν είχε μακράν το καλύτερο μονοθέσιο (τουλάχιστον μέχρι τη μέση της σεζόν) και πού βρισκόταν τις προηγούμενες χρονιές που είχε μέτριο μονοθέσιο.
Το θέμα για μένα είναι τι κάνεις με ένα μέτριο μονοθέσιο. Επίσης, χαρακτηριστικό καλού οδηγού είναι η ταχύτητα στη βροχή.Το 1984 στο Μονακό, στην πρώτη του επαφή με την πίστα, ο Senna με Toleman-Hart (τερμάτισε 7η εκείνη τη χρονιά), εκκινώντας από την 13η θέση κατάφερε μέσα σε νεροποντή να φτάσει στη 2η θέση και πλησίαζε με καταιγιστικό ρυθμό τον πρώτο Prost, όταν διεκόπη ο αγώνας ως επικίνδυνος.
Το 1988, ο Senna πήγε στη McLaren, το καλύτερο με διαφορά μονοθέσιο εκείνης της χρονιάς. Team mate του ήταν ο Alain Prost, ο επονομαζόμενος κ. καθηγητής, πιθανώς ο καλύτερος μέχρι εκείνη τη στιγμή πιλότος. Ο Senna πήρε το πρωτάθλημα στον προτελευταίο αγώνα στη Suzuka, με ένα μνημειώδες προσπέρασμα στον Prost, πάλι μέσα στη βροχή, αφού προηγουμένως είχε χάσει την 1η θέση από κακή εκκίνηση και είχε πέσει πολύ πίσω (δεν θυμάμαι σε ποια θέση). Στο μεταξύ, είχε ρεζιλέψει τον Prost στους προηγούμενους αγώνες, παίρνοντας σχεδόν όλες τις pole positions και σχεδόν όλους τους αγώνες στους οποίους τερμάτισε κανονικά.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 1989, μόνο που αυτή τη φορά ο Senna έχασε το πρωτάθλημα στα χαρτιά, αφού η επική νίκη του στη Suzuka ακυρώθηκε από τον (Γάλλο) πρόεδρο της FIA Balestre ως μη κανονική, ενώ ο Prost ήταν αυτός που ολοφάνερα είχε εμβολίσει το Βραζιλιάνο !
Πήρε βέβαια την εκδίκησή του το 1990, κάνοντας ακριβώς το ίδιο (στην ίδια πίστα!) στη Ferrari του Prost.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Senna ήταν πολύ καλύτερος από τους καλύτερους της εποχής του. Σήμερα, δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος πιλότος ξεχωρίζει ιδιαίτερα από τους άλλους. Δυστυχώς, δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Senna σε μονομαχίες με τον Schumacher, τον πιο επιτυχημένο, βάσει αποτελεσμάτων, οδηγό.
Οι τρεις πρώτοι αγώνες του 1994, τους οποίους κέρδισε ο Schumacher με Benetton δεν νομίζω ότι μετράνε, καθώς η Williams Renault του Senna ήταν ένα οικτρό μονοθέσιο στην αρχή της σεζόν.
Πιστεύω ότι αν δεν σκοτωνόταν την Πρωτομαγιά του 1994 στην Imola, ο Senna θα έπαιρνε εκείνο το πρωτάθλημα, μια και η Williams βελτιώθηκε στη συνέχεια (εδώ έφτασε να διεκεδικεί το πρωτάθλημα ο Hill!). Πιθανότατα θα έπαιρνε και τα δύο επόμενα και η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά...Συγγνώμη για το μακροσκελές του post...
-
Το ότι η ικανότητα στην βροχή μετράει είναι αυθαίρετο συμπέρασμα.
-
Σωστα...Και ο Προστ εκανε τετ α κε στη βροχη σε γυρο σχηματισμου.Δεν λεει κατι...
Sent from my Galaxy S2 using smoking signals
-
Το 1984 στο Μονακό, στην πρώτη του επαφή με την πίστα, ο Senna με Toleman-Hart (τερμάτισε 7η εκείνη τη χρονιά), εκκινώντας από την 13η θέση κατάφερε μέσα σε νεροποντή να φτάσει στη 2η θέση και πλησίαζε με καταιγιστικό ρυθμό τον πρώτο Prost, όταν διεκόπη ο αγώνας ως επικίνδυνος.
Ξέρω ότι θα καταρρεύσουν τα ιδανικά σου αλλά αν δεν διακοπτόταν ο αγώνας μπορεί ο Senna να πέρναγε τον Prost και καπάκι ο Bellof ο μακαρίτης να πέρναγε και τους δυο.
-
Ναι αλλα ειχε παρανομο μονοθεσιο και εγινε disqualified.
Οπως επισης δεν ειχε Τουρμπο αρα λιγοτερα ξεσπασματα στην δυναμη. -
Και η ανάρτηση του Senna θα έσπαγε.
http://en.wikipedia.org/wiki/1984_Monaco_Grand_Prix
Speculation that Senna would have won his first race was proved wrong when his team later revealed that his TG184 had suffered suspension damage which would have forced him to retire within one or two laps of when the red flag was shown.
Και αν η γιαγιά μου κλπ.
Δεν έχουν νόημα αυτού του είδους οι θεωρίες και συμπεράσματα εκτός από το να γράφουν άρθρα επιπέδου 'αποδυτηριάκιας' στο Φίλαθλο οι ειδήμονες και οι insiders.
-
Αυτο με την αναρτηση δεν το γνωριζα.
Αλλα και παλι δεν καταριπτει τον μυθο του Σεννα.
-
Ο χρήστης Geo f1 έγραψε:
Σωστα...Και ο Προστ εκανε τετ α κε στη βροχη σε γυρο σχηματισμου.Δεν λεει κατι...Sent from my Galaxy S2 using smoking signals
Απολύτως τίποτα μπροστά στους 4 τίτλους και τις 51 νίκες του!!!
-
Και ο Ντειμον Χιλ εχει 1 πρωταθλημα. Ο Ζιλ Βιλνεβ κανενα.
Οποτε?
-
Οπότε ο Βιλνέβ σκοτώθηκε νωρίς και όσο ζούσε ήταν πιστός στην Ferrari.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Σωστα...Και ο Προστ εκανε τετ α κε στη βροχη σε γυρο σχηματισμου.Δεν λεει κατι...
Απολύτως τίποτα μπροστά στους 4 τίτλους και τις 51 νίκες του!!!
Συμφωνώ ότι δεν λέει κάτι ένα τετ-α-κε.
Ούτε όμως τα λένε όλα οι τίτλοι και οι νίκες του. Μετράνε πολύ και οι συνθήκες που τα κατέκτησε.
Αλλιώς ο Schumi είναι το αδιαφιλονίκητο No1 με τον Fangio Νο2.
Ο Prost ήταν σίγουρα ένας σπουδαίος οδηγός (και η συμπάθειά μου στα 80s) αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο Senna... -
Εγώ πάλι θα έλεγα ότι ο Senna (μάλλον ταχύτερος σε απόλυτη ταχύτητα) έπεσε πάνω στον Prost (που ήταν μάστορας του αγώνα, όντας φυσικά ταχύτατος - άλλωστε τερμάτισε την καριέρα του Lauda). Ο καθένας από μόνος του θα μπορούσε να έχει 10 τίτλους χωρίς τον άλλον στα πόδια του...
-
Ότι ο Prost ήταν μάστορας του αγώνα δεν το αμφισβητώ. Αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι τις δύο χρονιές ('88, '89) που Prost και Senna ήταν team mates στη McLaren, τα πρωταθλήματα κρίθηκαν στο νήμα, παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Senna. Ελπίζω πάντως ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο Βραζιλιάνος δικαιούνταν το πρωτάθλημα και τις δύο χρονιές.
-
Όχι δεν θα συμφωνήσω σε αυτό αγαπητέ.
Για μένα ο Senna θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί όταν ηθελημένα έπεσε πάνω στον Prost.Γενικά δεν γουστάρω τέτοιους οδηγούς. Όπως δεν γούσταρα και Schumacher και ας πήρε η ομάδα μου 6 Κατασκευαστών με αυτόν εκεί. Τον ευχαριστώ αλλά δεν τον αγαπώ. Αγαπώ όμως Montizemello, Todt, Byrne, Martinelli και Brawn για τους τότε 11 τίτλους μέσα σε 6 χρόνια!!!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Για μένα ο Senna θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί όταν ηθελημένα έπεσε πάνω στον Prost.Αν εννοείς το 1989 στη Suzuka έχεις άδικο. Ο Prost ήταν αυτός που ολοφάνερα άλλαξε την αγωνιστική γραμμή του για να του κλείσει την πόρτα. Αν ο Senna δεν είχε χωθεί, ο Prost θα ήταν εκτός πίστας. Η στροφή ανήκε στο Senna, ο οποίος άλλωστε δεν είχε να κερδίσει τπτ με το να εμβολίσει τον Prost. Αν, πάλι, εννοείς το 1990 στη Suzuka έχεις δίκιο. Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Senna -αργότερα- ότι ήταν σκόπιμο. Προσωπικά, δεν μπορώ να τον κατηγορήσω, λαμβάνοντας υπόψη την πίκρα του για το συμβάν του 1989 και για το γεγονός ότι χωρίς λόγο εκείνη τη μέρα έβαλαν την pole στο ακάθαρτο μέρος της πίστας. Προφανώς 'είδε' επανάληψη του βρώμικου '89 και είπε να καθαρίσει μόνος του.
Γενικά δεν γουστάρω τέτοιους οδηγούς. Όπως δεν γούσταρα και Schumacher [...]
Ούτε εγώ! Αλλά ήταν ο Senna ένας πρώιμος Schumacher; Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι παρόμοια περιστατικά, καθότι μικρός την εποχή που έτρεχε. Θυμάμαι όμως τον Schumacher να 'παρκάρει' τη Ferrari του σε μια στροφή του Monaco για να κρατήσει την pole και επίσης τον θυμάμαι στη δεύτερη καριέρα του, όταν δεν είχε να αποδείξει τπτ και δεν κυνηγούσε καν πρώτη θέση στον αγώνα, να στριμώχνει τον πρώην team mate του Barrichello στο pit wall με σχεδόν 300 km/h. Δεν πιστεύω ότι ο Senna έκανε ποτέ τέτοια ντροπιαστικά πράγματα.
Ποιόν θεωρείτε κορυφαίο οδηγό όλων των εποχών στην F1;