-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Καταρχήν όχι μόνο είναι Α αλλά και kit car παρακαλώ (γιατί έχει διαφορετική πολλαπλή εξαγωγής από το μαμά)Και ναι, μπορεί να χρησιμοποιήσει 14άρες ζάντες (από 13άρες έως και -λόγω kit car- 18άρες ) αρκεί το πλάτος του πλήρους τροχού (ζάντα + λάστιχο) να είναι το πολύ 8''
Ευχαριστώ πολύ
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Καταρχήν όχι μόνο είναι Α αλλά και kit car παρακαλώ (γιατί έχει διαφορετική πολλαπλή εξαγωγής από το μαμά)Και ναι, μπορεί να χρησιμοποιήσει 14άρες ζάντες (από 13άρες έως και -λόγω kit car- 18άρες ) αρκεί το πλάτος του πλήρους τροχού (ζάντα + λάστιχο) να είναι το πολύ 8''
Νάσσο έχω μια 'χαζή' ερώτηση πάνω σε αυτό. Σε ενα αυτοκίνητο με turbo γίνεται να αλλάξεις την πολλαπλή εξαγωγής με χταπόδι(ενώ δεν έχει στην homologation εννοείτε) και να θεωρηθεί kit-car, πχ Α/8 kit car; To είχα δει σε ενα φόρουμ απο κάποιον που έχει ένα ibiza 20VT grp.A και μου έκανε εντύπωση αν όντως ισχύει.
-
Kit car είναι μόνο ατμοσφαιρικά έως 2000 cc. Αλλαγή πολλαπλής σε ομάδα Α δεν επιτρέπεται εκτός και αν είναι αναγνωρισμένη (= πρακτικά μόνο WRC). Βαριέμαι να ψάχνω το δελτίο αναγνώρισης του Ibiza αλλά μου φαίνεται απίθανο να είναι νόμιμη μια τέτοια αλλαγή.
-
Τι να σου πω μπορεί και να έγραφε ανακρίβιες, αλλα άσχετα με το συγκεκριμένο απλα μου είχε δημιουργηθεί η απορία αν μπορεί να αλλάξει και στα τούρμπο γενικά, ευχαριστώ για την απάντηση.
-
1.H θέση και διάταξη του κινητήρα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρεται στο δελτίο αναγνώρισης.
2.Eπιτρέπεται η αλλαγή του κινητήρα με άλλον της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:Ο κανονισμος στη ομαδα GR.E αφήνει ελευθερια στην αλλαγή κινητήρα, γνωρίζει κάποιος να μου πει αν μπορώ να βαλω κινητήρα ο οποιος θα είναι στην ιδια θεση με τον αρχικο αλλα η εισαγωγη και εξαγωγη θα είναι αντιθετα με τον αρχικο κινητήρα και το σαζμαν αντι για δεξια που ηταν θα είναι αριστερα.
-
Eφ'οσον λεει η θεση και η διαταξη ............... τι ρωτας αγαπητε ?
Αν η θεση του μοτερ ειναι προς τον δεξιο τροχο ...εκει απ'οτι λεει ο νομοθετης πρεπει να παραμεινει ............. αρα και το σαζμαν στην αντιθετη (για εγκαρσια μορφη ).
Αν τωρα μιλας για ΕΕ .... η θεση των πολλαπλων ( και της κυλινδροκεφαλης ) δεν νομιζω να εχει απαγορευσεις θα ηταν αστειο με τοσες αλλες ελευθεριες .
Εδω βεβαια αν μας λες οτι θα κανεις την εισαγωγη ,εξαγωγη και το αναποδο , η εχεις καποιο καπακι αλλης εκδοσης αυτου του κινητηρα με αντιθετη διαταξη εισαγωγης -εξαγωγης .Στην ΕΑ και ΕΝ δεν ισχυει τιποτα απ'ολα αυτα ...ετσι ?
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Eφ'οσον λεει η θεση και η διαταξη ............... τι ρωτας αγαπητε ?Αν η θεση του μοτερ ειναι προς τον δεξιο τροχο ...εκει απ'οτι λεει ο νομοθετης πρεπει να παραμεινει ............. αρα και το σαζμαν στην αντιθετη (για εγκαρσια μορφη ).
Αν τωρα μιλας για ΕΕ .... η θεση των πολλαπλων ( και της κυλινδροκεφαλης ) δεν νομιζω να εχει απαγορευσεις θα ηταν αστειο με τοσες αλλες ελευθεριες .
Εδω βεβαια αν μας λες οτι θα κανεις την εισαγωγη ,εξαγωγη και το αναποδο , η εχεις καποιο καπακι αλλης εκδοσης αυτου του κινητηρα με αντιθετη διαταξη εισαγωγης -εξαγωγης .Στην ΕΑ και ΕΝ δεν ισχυει τιποτα απ'ολα αυτα ...ετσι ?
Οι κανονισμοί πολλές φορες εχουν διαφορετικες ερμηνείες και για αυτο ζητησα την γνώμη σας δηλαδη:
Νονιζα ότι εννοούσε ότι για την θεση του μοτερ μας λεει αν είναι εμπρος η πισω στο αυτοκίνητο και για την διαταξη αν είναι οριζοντια η καθετα τοποθετημένος. -
Απορια περι πυροσβεστηρων:
Εχω πυροσβεστηρα χειρος sparco 2.4kg. O πυροσβεστηρας κανονικα εληγε το 2006, ομως τον εκανα αναγομωση τα ετη 2007-08 σε συγκεκριμενο καταστημα στη Χαλκιδα, παιρνοντας φυσικα μια υπευθυνη δηλωση. Πηγα και τωρα να τον αναγομωσω, ομως αρνηθηκαν να το κανουν γιατι ο πυροσβεστηρας δεν εχει χτυπημενα νουμερα και απο 1/1/2009 τα καταστηματα με ειδη πυροσβεσης δεν εκδιδουν υπευθυνες δηλωσεις για πυροσβεστηρες που δεν εχουν αριθμο. Ισχυει κατι τετοιο; Αν αγορασω τωρα εναν καινουργιο πυροσβεστηρα εχει χτυπημενο αριθμο; Ή απλα επειδη επεσα στην γυναικα του ιδιοκτητη μου ειπε ασχετοσυνες;
Η 2η απορια μου ειναι η εξης:
Μπορει να τρεξει στην Sport ενα Civic που να ειναι Ε και οχι Α, δλδ το μοντελο 1992-1995; Αν οχι λογω πεταλουδας γκαζιου που ειναι ανω των 55mm, μπορει να μπει ενα στομιο στην πεταλουδα ωστε να την μειωσει στα 55mm και να ειναι νομιμο για την κατηγορια; Ευχαριστω.
-
Καταρχήν δε χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση για τους χειροκίνητους πυροσβεστήρες, απλά το κλασσικό αυτοκόλλητο. Η υπεύθυνη δήλωση είναι μόνο για τους εγκατεστημένους και βεβαιώνει ότι έχει μπει το είδος του υλικού, στην ποσότητα και την πίεση που ορίζει το δελτίο αναγνώρισης.
Για αυτό που ρωτάς: όντως υπάρχει μία οδηγία της ΕΕ που έχει γίνει και νόμος ή υπουργική απόφαση ή κάτι αντίστοιχο της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας, που λέει ότι δεν επιτρέπεται η πώληση και η αναγόμωση πυροσβεστήρων που δε φέρουν το 'CE' χαραγμένο. Ολοι οι πρόσφατοι πυροσβεστήρες είναι ΟΚ αλλά οι παλαιότεροι ενδεχομένως όχι. Το πρόβλημα δεν είναι αγωνιστικό δηλ. οι κανονισμοί δε λένει τίποτα περί 'CE' και όλοι οι πυροσβεστήρες, είτε 'CE' είτε όχι, γίνονται δεκτοί. Η ΕΘΕΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτα διότι ούτε την οδηγία της ΕΕ και το νόμο μπορεί να αλλάξει ούτε μπορεί να δεχτεί μη αναγομωμένους πυροσβεστήρες. Αρα είτε βρίσκεις κάποιον άλλον πυροσβεστά που δέχεται να το κάνει (υπάρχουν, ρώτα συναθλητές σου ή στο ΣΟΑΑ) ή παίρνεις άλλον πυροσβεστήρα.
-
Α, οποτε no problem, τζαμπα τη ζηταγα τη δηλωση δλδ τοσο καιρο. Για τη Hondaρα ξερουμε τιποτα; Ειχα βρει ηδη ενα v-tec, αλλα μολις ειδα οτι πλεον θεωρειται ιστορικο το αφησα...
-
Για το Honda δε γνωρίζω, ρώτα στην ΕΘΕΑ.
Για τον πυροσβεστήρα: επειδή έτσι και αλλιώς θα χρειάζεται αναγόμωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα, οπότε ή βρες άλλον πυροσβεστά ή άλλον πυροσβεστήρα. Αλλά τουλάχιστον δε χρειάζεσαι δήλωση. -
Αγαπητέ nass,
Διαβάζω το φετινό J 253 σε σχέση με τη στήριξη των καθισμάτων. Εκεί λέει:Οι βάσεις των καθισμάτων πρέπει να στερεώνονται:
• Είτε στα σημεία στήριξης των καθισμάτων του αρχικού αυτοκινήτου
• Είτε σε σημεία στήριξης αναγνωρισμένα από τον κατασκευαστή σε προαιρετική παραλλαγή (VO), στην οποία περίπτωση τα σημεία στήριξης του αρχικού αυτοκινήτου μπορούν να αφαιρεθούν
• Είτε σε σημεία στήριξης σύμφωνα με το σχήμα 253-65B
Oι στηρίξεις πρέπει να στερεώνονται στο αμάξωμα/σασσί μέσω τεσσάρων τουλάχιστον σημείων για κάθε κάθισμα χρησιμοποιώντας βίδες ελάχιστης διαμέτρου 8 mm
Οδηγίες τοποθέτησης- Ανοίξτε τρύπες (μεγαλύτερες από την εξωτερική διάμετρο του παξιμαδιού) στο μαρσπιέ και το κεντρικό τούνελ του σασί
- Κολλήστε τα παξιμάδια στις πλάκες ενίσχυσης, στη συνέχεια κολλήστε τις πλάκες ενίσχυσης στο μαρσπιέ και το κεντρικό τούνελ του σασί
- Κολλήστε τους δύο αποστάτες με σπείρωμα στην εγκάρσια ράβδο και στη συνέχεια κολλήστε τα πέδιλα στήριξης στη ράβδο
- Βιδώστε το σύστημα με 4 βίδες Μ8 ή 8.8 στα κολλημένα παξιμάδια
Επίσης, εκτός αυτών, επιτρέπει την κλασική στήριξη στο πάτωμα με τις δύο πλάκες.
Το ερώτημά μου αφορά το σχήμα 253-65Β. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι οι δύο οριζόντιες δοκοί ανάμεσα στο τούνελ και το μαρσπιέ δεν μπορούν να είναι κολλητές πάνω στο αμάξωμα. Επίσης, πουθενά στο J δε φαίνεται να επιτρέπονται δοκοί με πλάκες απευθείας κολλημένες στο αμάξωμα. Μήπως μπορείς να διευκρινήσεις τι γίνεται με όλα αυτά τα αγωνιστικά που έχουν κολλητές δοκούς από το μαρσπιέ μέχρι το τούνελ; Τις ξηλώνουν και φτιάχνουν αυτό το περίπλοκο πράγμα με τα παξιμάδια και τις τρύπες;
Θα παρακαλούσα να υπάρξει κάποια έγκυρη ενημέρωση γιατί όσα αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή έχουν κολλημένες πλάκες στο τούνελ και στο σασί είναι σκέτη τρέλα να τις ξεκολλήσει κάποιος για να ανοίξει τρύπες Φ16 στο αμάξωμα (τόσο χρειάζεται για να μπει παξιμάδι Μ8), και από πάνω να κολλήσει άλλες πλάκες με κολλημένα παξιμάδια. Και πέραν αυτού, από πού κι ως πού αυτό το σύστημα με τα παξιμάδια είναι πιο ανθεκτικό από τις σκέτες κολλήσεις; -
Ο τρόπος στερέωσης με κολλημένες εγκάρσιες ράβδους δεν προβλέπεται από το J (= FIA) αλλά από την εγκύκλιο τεχνικών κανονισμών (= ΕΘΕΑ για εθνικούς αγώνες μόνο αλλά αν είναι σωστά φτιαγμένα τρέχουν μια χαρά και στους διεθνείς στην Ελλάδα πχ. ΕΛΠΑ). Κεφάλαιο 8.5
*Επιπλέον των οριζόμενων στο άρθρο 253.16 του Παραρτήματος J (τα οποία συνεχίζουν να ισχύουν και να γίνονται δεκτά), επιτρέπεται για όλα τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών – ομάδων, περιλαμβανομένων των ιστορικών αυτοκινήτων, και για εθνικούς αγώνες μόνο, ο παρακάτω τρόπος στήριξης των καθισμάτων (βλ. σκαρίφημα σε εμπρόσθια ή οπίσθια τομή):
Κάθε κάθισμα μπορεί να στηρίζεται σε δύο ευθύγραμμες εγκάρσιες δοκούς από αμιγή χάλυβα με μέγιστη περιεκτικότητα σε άνθρακα 0.3% χωρίς ραφές (βλ. και άρθρο 253.8.3 του Παραρτήματος J) με τις ακόλουθες προδιαγραφές:
• Κυκλικής διατομής με ελάχιστη διάμετρο 32 mm και πάχος σωλήνα 2.5 mm ή
• Τετραγωνικής διατομής (κοιλοδοκός) με πλευρά τουλάχιστον 30 mm και πάχος σωλήνα 2.5 mmΚάθε άκρο κάθε δοκού καταλήγει με συγκόληση σε ένα πέδιλο από το ίδιο υλικό επιφάνειας τουλάχιστον 40 cm2 και πάχους τουλάχιστον 2.5 mm.
Οι δοκοί τοποθετούνται μεταξύ του “μαρσπιέ” και του “τούνελ” του αυτοκινήτου. Η στήριξη των δοκών στα σημεία αυτά γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
• Με συγκόλληση
• (Κατά προτίμηση) Με τρείς βίδες με μέγεθος τουλάχιστον M8 και προδιαγραφών 8.8 κατά ISO ή αυστηρότερης. Tα παξιμάδια πρέπει να είναι αυτασφαλιζόμενα ή να έχουν ροδέλλες ασφάλισης.Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να υπάρχει είτε πάνω είτε κάτω από το αμάξωμα, συγκολλημένη μια χαλύβδινη πλάκα ενίσχυσης εμβαδού τουλάχιστον 60 cm2 και πάχους τουλάχιστον 2.5 mm*
-
Ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικότατη απάντηση
-
Άλλη μια ερώτηση προς nass:
Στο Κορίνθου βλέπω 2 Starlet EP82 ως ΕΕ10. Αυτά μέχρι πέρυσι μπορούσαν να τρέξουν μόνο σε αναβάσεις και σιρκουί ως ΕΕ10 ενώ στα ράλλυ έπρεπε να είναι ΕΑ5. Έτσι τουλάχιστον μου είχε ειπωθεί σε σχετικό μου τηλεφώνημα στην ΕΘΕΑ, με το σκεπτικό ότι ως τέλος της ομολογκασιόν μετρούσε η λήξη της επέκτασης, οπότε η λήξη πήγαινε μετά το 2003. Τι έγινε, άλλαξε ο κανονισμός και τους επιτρέπεται και σε ράλλυ ως ΕΕ10;(Please, πες μου ναι και θα βάλω αρνί στη σούβλα).
-
Φαντάζομαι εννοείς το:
Η μετακίνηση ενός αυτοκινήτου από τις ομάδες ΕΑ και ΕΝ στην ομάδα ΕΕ δεν επιτρέπεται εφόσον το Δ.Α. έχει λήξει μετά την 31/12/2007 , περιλαμβανομένης και της 4ετους παράτασης. Αυτό σημαίνει πως τα αυτοκίνητα, των οποίων λήγει το Δ.Α. μετά την 31/12/2007 πρέπει να διατηρούνται σε αυθεντική αγωνιστική κατάσταση. Η ισχύς της συγκεκριμένης πρόβλεψης ισχύει για τα αυτοκίνητα των οποίων το Δ.Α. έληξε μετά την 31/12/2007
σε συνδυασμό με το
Τα αυτοκίνητα των ομάδων ΕΑ , ΕΝ και ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε αγώνα ράλι, μίνι ράλι, ράλι σπριντ, αναβάσεων ή ταχύτητας.
(πάντα από το Τεχνικός κανονισμός Ε 2010)
Δηλ. ουσιαστικά το ζήτημα είναι αν το Starlet μπορεί, σύμφωνα με την πρώτη παράθεση, να γίνει ΕΕ γιατί, αν μπορεί, σύμφωνα με τη δεύτερη παράθεση, μπορεί να συμμετάσχει.
Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (Toyota Starlet EP81) σύμφωνα με τη λίστα αυτοκινήτων με δελτία αναγνώρισης (σελ. 19) έχει δελτίο αναγνώρισης (Α-5429) που έληξε (συμπεριλαμβανομένης της 4ετούς παράτασης) 31/12/2005. Συνεπώς δεν έχει υποχρέωση διατήρησης σε αυθεντική αγωνιστική κατάσταση και άρα μπορεί (και μπορούσε και πέρισι ) να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε αγώνα ως ΕΕ.
Ο εν λόγω κανονισμός 'πιάνει' το ΕΡ91 του οποίου το δελτίο αναγνώρισης έληξε 31/12/2009.
-
Σ' ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ.
Όσον αφορά αυτό: >Ο χρήστης nass έγραψε:(και μπορούσε και πέρισι )
ο προηγούμενος κανονισμός της ΕΕ ανέφερε ότι όσα είχαν λήξει μετά το 2003 μπορούσαν μόνο σε αναβάσεις και σιρκουί. Αυτό το λέω με σιγουριά επειδή έχω κρατήσει ακόμα την αρχική θέσπιση της ΕΕ. Γι' αυτό και ο άνθρωπος της ΕΘΕΑ που ρώτησα μου είχε πει όχι.
Προς πιτσιρικάδες: Η απίστευτα ανθεκτική καρότσα του ΕΡ82, με εντελώς νορμάλ ψαλίδια, ημιαξόνια, άξονα, τοπ-μάουντ, φρένα, με ελάχιστες ενισχύσεις στους θόλους και στη βάση της πανάρ που δεν απαιτούν καν γδύσιμο του αυτοκινήτου, ροπάτο 1500άρι ή 1600άρι μοτέρ των 400 ευρώ από παλιατζή με μια εξάτμιση και ένα φίλτρο, χωρίς καν μπλοκέ και σασμάν, με ένα κορωνοπήνιο από 1000άρι και αναρτήσεις Κυρλαγκίτση που θα κάνουν την οδήγησή του πανεύκολη θα σας προσφέρει στο χώμα (αλλά και σε άσφαλτο, αν διαθέτετε κάτι από Αργυρίου) 1000 φορές περισσότερες συγκινήσεις και 1000 φορές καλύτερη εκμάθηση από οτιδήποτε μπορείτε να φτιάξετε για track days, GTCC κ.λπ. Δοκιμάστε το. Εγώ πραγματικά ζηλεύω τους δύο μάγκες που συμμετέχουν στο Κορίνθου.
-
Ο χρήστης yugo έγραψε:
Σ' ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ.
Όσον αφορά αυτό: > (και μπορούσε και πέρισι )ο προηγούμενος κανονισμός της ΕΕ ανέφερε ότι όσα είχαν λήξει μετά το 2003 μπορούσαν μόνο σε αναβάσεις και σιρκουί. Αυτό το λέω με σιγουριά επειδή έχω κρατήσει ακόμα την αρχική θέσπιση της ΕΕ. Γι' αυτό και ο άνθρωπος της ΕΘΕΑ που ρώτησα μου είχε πει όχι.
Είσαι σίγουρος πως ήταν το 2009 και όχι το 2008 ? Διότι απ΄όσο θυμάμαι τα περί 'αυθεντικών ΕΑ αν έληξαν μετά το 2007' έγιναν πέρισι (2009). Νομίζω φέτος δεν έγινε κάποια αλλαγή σε αυτό το σημείο. Τέλος πάντων.
Μπορείς να βάλεις κοντοσούβλι γιατί το αρνί δε μου πολυαρέσει ?
-
Εχουμε κανενα νεοτερο απ'το θεμα στηριξη ζωνων ασφαλειας (με HANS ) σε ομολογκαρισμενα rolcage που δεν εχουν εγκαρσια δοκο πισω ?
Νass .... εμαθες -ακουσες ναθινκ ?
-
Μπα, τίποτα...
Θα ξαναρωτήσω τους FIAτζήδες την άλλη εβδομάδα και αν προκύψει κάτι θα επανέλθω.
TEΧNΙΚΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΠΟΣΤ KAI OXI MONON