-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Συγνωμη, για να καταλαβω. Εσυ θεωρεις οτι το προβλημα ειναι το απασχολημενο χερι και ΟΧΙ η απωλεια προσοχης επειδη μιλας? Εισαι λαθος. Βαριεμαι τωρα να ψαχνω μελετες, συνεντευξεις ειδικων (ελληνων & ξενων), αλλα ειναι αναποδα απο οτι λες. Το προβλημα ειναι η ομιλια και οτι συνεπαγεται αυτη στην προσοχη του οδηγου, και οχι το απασχολημενο χερι. Αντιστοιχα μπορεις να κρατας ενα μηλο, ενα μπουτι, τα @@ σου, ή απλα να κρατας το τιμονι με το ενα χερι.στα παραπανω συμφωνει και ο Σταθακης, ετσι ενας που θυμαμαι τωρα προχειρα.
Έχει δίκιο ο Kacey αλλά επειδή δεν υπάρχει 'προσοχήμετρο' παρά μόνο καθ' οδόν συμπεριφορά , θεωρώ ότι προσπαθεί ο ΚΟΚ να οδηγήσει στην αποφυγή των προφανών και κατόπιν να τιμωρήσει συμπεριφορές.
-
Προσωπικα, θεωρω την αποσπαση προσοχης τον σημαντικωτερο παραγοντα σε ενα ατυχημα, εχω προσωπικη εμπειρια οταν μονος μου στο δρομο και σε ευθεια σκυβοντας να πιασω το κινητο απο το καθισμα του συνοδηγου αρχισα να φευγω δεξια και τελικα μετα απο υπερδιωρθωση χτιπησα στο τσιμεντινο στηθαιο...... ηταν ευθεια, δεν πηγαινα με πολλα (120 χ.λ.μ.)!!! ημουνα μονος στο δρομο..... Το μοναδικο μου ατυχημα απο το 72 που εχω διπλωμα.... Εχω καταληξει οτι αν ετρεχα με πιο πολλα δεν θα εσκυβα.... γιατι δεν θα θεωρουσα τις συνθηκες ασφαλεις..... Για αυτο και δεν θεωρω την ταχυτητα παραγοντα ατυχηματος πρεπει να υπαρχουν και αλλοι παραγοντες, οπως η μη προσοχη στο δρομο για μενα το σημαντικωτερο.... Ταξιτζης που μπηκα τελευταια οταν προσπαθησα να βαλω την ζωνη ειχε κανει το απιθανο να εχει βαλει νομισμα στο αγκιστρο για να μην χτυπαει ο βομβιτης οταν ο συνοδηγος δεν βαζει ζωνη!!!! Ετσι για να φορεσω την ζωνη αναγκαστικε να το βγαλει!!!! γελωντας για την εφευρετικοτητα του....
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Απλά, τα κινητά έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστο (και για πολλούς, πραγματικά απαραίτητο) μέρος της καθημερινότητας μας που θα το θεωρούσα αδιανόητο να απαγορευτεί η χρήση τους από τον οδηγό.Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο το ότι δεν το απαγόρεψαν τελείως...
Είναι γελοίοι. (Οι νομοθέτες ντε).
-
Με αυτή τη λογική, ίσως θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τελείως και την χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος να γλυτώσουμε ζωές, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα (και να λύσουμε το κυκλοφοριακό και το νέφος into the bargain).
Ο νομοθέτης προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ του επιθυμητού και του εφικτού.
-
Για μισό λεπτό... όταν δηλαδή μιλάμε στους συνεπιβάτες ή ακούμε μουσική δεν αποσπάται η προσοχή μας από το δρόμο? Γιατί δηλαδή αποσπάται σώνει και καλά περισσότερο με το κινητό?*
Επιπλέον δεν έχω καταλάβει το λόγο που απαγορεύεται το hands free... Και καλά οτι θα μπερδευτεί το χέρι στο καλώδιο? Έλα τώρα, ας σοβαρευτούμε λίγο...*edit: Μιλάω για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να το κρατάμε στο αυτί μας (bluetooth, hands free, ανοιχτή ακρόαση).
-
Συγγενικο μου προσωπο ηδη 'ενιωσε' τον νεο ΚΟΚ στην ΕΟ οπου πηγαινε με 180.Αφαιρεση διπλωματος για (αν θυμαμαι καλα) δυο μηνες,και ηδη πηρε την αποφαση να μην ξαναπαει περα απο το ψιλικατζίδικο με αυτοκινητο,καθοτι ειναι μολις 35 ετών και δεν θελει να χασει το διπλωμα του τοσο συντομα,ουτε να κανει το Αθηνα-Σαλονικη σε 10 ωρες.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Συγγενικο μου προσωπο ηδη 'ενιωσε' τον νεο ΚΟΚ στην ΕΟ οπου πηγαινε με 180.Αφαιρεση διπλωματος για (αν θυμαμαι καλα) δυο μηνες,και ηδη πηρε την αποφαση να μην ξαναπαει περα απο το ψιλικατζίδικο με αυτοκινητο,καθοτι ειναι μολις 35 ετών και δεν θελει να χασει το διπλωμα του τοσο συντομα,ουτε να κανει το Αθηνα-Σαλονικη σε 10 ωρες.Το χρηματικό πρόστιμο πόσο ήταν?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Για μισό λεπτό... όταν δηλαδή μιλάμε στους συνεπιβάτες ή ακούμε μουσική δεν αποσπάται η προσοχή μας από το δρόμο? Γιατί δηλαδή αποσπάται σώνει και καλά περισσότερο με το κινητό?*
Επιπλέον δεν έχω καταλάβει το λόγο που απαγορεύεται το hands free... Και καλά οτι θα μπερδευτεί το χέρι στο καλώδιο? Έλα τώρα, ας σοβαρευτούμε λίγο...*edit: Μιλάω για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν χρειάζεται να το κρατάμε στο αυτί μας (bluetooth, hands free, ανοιχτή ακρόαση).
αλλο να ακους μουσικη και να μιλας με συνεπιβατη και αλλο το κινητο.οταν μιλας στο κινητο εισαι αποροφημενος με αυτον που σου μιλαει απο το ακουστικο.λειτουργεις μηχανικα.εισαι εκτος περιβαλλοντως.οταν μιλας με εναν συνεπιβατη εισαι μεσα στο περιβαλλον του αυτοκινητου και του δρομου.αλλωστε ολοι εχουμε διαπιστωσει οτι οταν καποιος κανει μαλακια οπως να μη ξεκιναει στο πρασινο,να μη παταει εγκαιρα φρενο,να κανει επικινδυνες προσπερασεις συχνα μιλαει στο κινητο
-
Δεν έχω δει ποτέ οδηγό να κινείται επικίνδυνα με bluetooth στο αυτί. Αντίθετα έχω δει πάρα πολλές φορές επικίνδυνη οδήγηση από άτομα που κρατούν το κινητό στο χέρι.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Συγγενικο μου προσωπο ηδη 'ενιωσε' τον νεο ΚΟΚ στην ΕΟ οπου πηγαινε με 180.Αφαιρεση διπλωματος για (αν θυμαμαι καλα) δυο μηνες,και ηδη πηρε την αποφαση να μην ξαναπαει περα απο το ψιλικατζίδικο με αυτοκινητο,καθοτι ειναι μολις 35 ετών και δεν θελει να χασει το διπλωμα του τοσο συντομα,ουτε να κανει το Αθηνα-Σαλονικη σε 10 ωρες.για αυτους που πανε με τοσα χιλιομετρα ο οκοκ κανει ευνοικοτερη την μεταχειρηση...αν του εκοβαν δικαστηριο,ξερεις τι θα πληρωνε εκει??δεν καθαριζε ουτε με 600 ευρω...
και το διπλωμα θα του επαιρναν αλλα για ενα μηνα...
τσαμπα καθαρισε πεστου.. -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρώ την απόσπαση της προσοχής λόγω χρήσης κινητού 'αμελητέα ποσότητα', ή ανύπαρκτο κίνδυνο. Απλά, τα κινητά έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστο (και για πολλούς, πραγματικά απαραίτητο) μέρος της καθημερινότητας μας που θα το θεωρούσα αδιανόητο να απαγορευτεί η χρήση τους από τον οδηγό. Νομίζω ότι η υποχρέωση για χρήση ασύρματου ακουστικού, ή συστήματος ανοικτής συνομιλίας είναι ένα σωστό μέτρο στην προσπάθεια να μειώσουμε, στον βαθμό του δυνατού, τις συνέπειες από την αναπόφευκτη χρήση τους.Κάτι το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ενώ απαγορεύονται τα hands-free ακουστικά με καλώδιο και επιτρέπονται μόνο τα bluetooth, υπάρχουν και αρκετά bluetooth με καλώδιο [το οποίο συνδέει το ακουστικό με τον πομποδέκτη που πιάνει με κλιπάκι στο ρούχο σου].
Θεωρητικά αν το καλώδιο που φεύγει από το 'σκουλαρίκι' δε φτάνει μέχρι το κινητό και υπάρχει ασύρματη ζεύξη [μέσω bluetooth] είναι ΟΚ. Πρακτικά, όμως, τι διαφορά έχει ένα bluetooth με καλώδιο μακρύ σχεδόν όσο αυτό ενός ενσύρματου hands-free από ένα απλό, φθηνό, ενσύρματο hands-free?....
-
Ο χρήστης zastava έγραψε:
αλλο να ακους μουσικη και να μιλας με συνεπιβατη και αλλο το κινητο.οταν μιλας στο κινητο εισαι αποροφημενος με αυτον που σου μιλαει απο το ακουστικο.λειτουργεις μηχανικα.εισαι εκτος περιβαλλοντως.οταν μιλας με εναν συνεπιβατη εισαι μεσα στο περιβαλλον του αυτοκινητου και του δρομου.αλλωστε ολοι εχουμε διαπιστωσει οτι οταν καποιος κανει μαλακια οπως να μη ξεκιναει στο πρασινο,να μη παταει εγκαιρα φρενο,να κανει επικινδυνες προσπερασεις συχνα μιλαει στο κινητο
Οτι ειπε ο απο πανω. Μελετες εχουν δειξει οτι σε πραγματα εντος του αυτοκινητου ή τεσπα σε οπτικη επαφη (συνεπιβατες, μουσικη ή συζητηση στο ραδιο, κινηση/διαφημιστικες ταμπελες/γκομενες γυρω μας), δινουν σαφως λιγοτερη προσοχη απο οτι σε αυτον που μιλαμε οταν δεν ειναι διπλα μας αλλα 'στο βαθος του ακουστικου'. Δεν μπορω να το περιγραψω αλλιως, ειναι υποσυνειδητα αυτα.
-
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
Συγγενικο μου προσωπο ηδη 'ενιωσε' τον νεο ΚΟΚ στην ΕΟ οπου πηγαινε με 180.Αφαιρεση διπλωματος για (αν θυμαμαι καλα) δυο μηνες,και ηδη πηρε την αποφαση να μην ξαναπαει περα απο το ψιλικατζίδικο με αυτοκινητο,καθοτι ειναι μολις 35 ετών και δεν θελει να χασει το διπλωμα του τοσο συντομα,ουτε να κανει το Αθηνα-Σαλονικη σε 10 ωρες.
για αυτους που πανε με τοσα χιλιομετρα ο οκοκ κανει ευνοικοτερη την μεταχειρηση...αν του εκοβαν δικαστηριο,ξερεις τι θα πληρωνε εκει??δεν καθαριζε ουτε με 600 ευρω...
και το διπλωμα θα του επαιρναν αλλα για ενα μηνα...
τσαμπα καθαρισε πεστου..Αν δεν κάνω λάθος απο 30 χλμ και πάνω (ενω παλιά ήταν 40 τα χλμ ή πανω απο 140 χλμ γενικα) έχει αυτοφορο, απλά τώρα έχει και το διπλωμα γεια σας κλπ, σιγά μην το κάνανε καλητερο για αυτους που τρέχουν πολύ.....θα πηγαιναμε δλδ ή με 130 ή με 200
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Κάτι το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ενώ απαγορεύονται τα hands-free ακουστικά με καλώδιο και επιτρέπονται μόνο τα bluetooth, υπάρχουν και αρκετά bluetooth με καλώδιο [το οποίο συνδέει το ακουστικό με τον πομποδέκτη που πιάνει με κλιπάκι στο ρούχο σου].Θεωρητικά αν το καλώδιο που φεύγει από το 'σκουλαρίκι' δε φτάνει μέχρι το κινητό και υπάρχει ασύρματη ζεύξη [μέσω bluetooth] είναι ΟΚ. Πρακτικά, όμως, τι διαφορά έχει ένα bluetooth με καλώδιο μακρύ σχεδόν όσο αυτό ενός ενσύρματου hands-free από ένα απλό, φθηνό, ενσύρματο hands-free?....
Και γω αυτο αναρωτιεμαι..
Λογω μυωπιας μου ειναι δυσκολο να βρω ενα bluetooth που να μου καθεται καλα μαζι με τα γυαλια, ενω το ακουστικο-ψειρα ειναι πιο βολικο.Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να απαγορευσουν πληρως οτιδηποτε μπαινει στο αυτι (καλα, τα ακουστικα βαρηκοιας εξαιρουνται) και να επιτρεπεται η χρηση κινητου μονο με κιτ ανοιχτης ακροασης.
-
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να απαγορευσουν πληρως οτιδηποτε μπαινει στο αυτι (καλα, τα ακουστικα βαρηκοιας εξαιρουνται) και να επιτρεπεται η χρηση κινητου μονο με κιτ ανοιχτης ακροασης.+1
Αυτο θα ηταν ενας λογικος συμβιβασμος. Αλλιως ---> γενικη απαγορευση. -
Συγνώμη ...δεν το παρακολούθησα από την αρχή...αλλά γιατί επιτρέπεται ένα ασυρματο hfree και απαγορεύεται ένα ενσύρματο;
Εχω και από τα 2...αλλά με βολεύει περισσότερο το ενσύρματο...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Συγνώμη ...δεν το παρακολούθησα από την αρχή...αλλά γιατί επιτρέπεται ένα ασυρματο hfree και απαγορεύεται ένα ενσύρματο;Εχω και από τα 2...αλλά με βολεύει περισσότερο το ενσύρματο...
Επειδή είμαστε η μόνη χώρα στον πολιτισμένο ( ) κόσμο όπου πραγματοποιείται αυτή η φοβερή καινοτομία....Επιτρέπεται να μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς φτάνει να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα.
Τώρα αν το κινητό σου απασχολεί την προσοχή δεν έχει σημασία. Έχεις bluetooth....δεν θα μπλεχτείς με καλώδια..... -
γιατί να μπλεχτώ με καλώδια;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
γιατί να μπλεχτώ με καλώδια;'Νταξ', το καλωδιο, οσο να'ναι, ειναι ενας επιβαρυντικος παραγοντας.
Μπορει πχ να 'φυγει' η συσκευη απο αποτομο ελιγμο και να παρασυρει το καλωδιο και το ακουστικο. Ή να μπλεχτει το καλωδιο με το μοχλο ταχυτητων, τη ζωνη ασφαλειας κλπ.Το ασυρματο οπωσδηποτε υπερτερει.
Το κυριο προβλημα δεν ειναι παντως αυτο, αλλα η διασπαση της προσοχης.
-
Η λογική της χρήσης ασύρματου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπλεχτείς με καλώδια (εμένα πχ μου είχε μπλεχτεί κάποτε στην κολώνα του τιμονιού - μην ρωτάς πως). Αυτό με ασύρματο το αποφεύγεις.
Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.