-
Όντως, κάθε συζήτηση για το στρατό αυτοακυρώνεται δυστυχώς από τους υπερ-ράμπο (μαζί θα πάρουμε την Πόλη, μέχρι τα στενά της Καλλίπολης τους παίρνω και μόνος μου) και από τους υπερ-ουτοπικούς (δεν πρέπει να γίνει πόλεμος ξανά, για αυτό προτείνω παγκόσμιο αφοπλισμό).
Τι να κάνουμε, εδώ που ζούμε δυστυχώς, πρέπει να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή εφεδρείες. Δεν εκπαιδευόμαστε καλά, αλλά και που πιάνουμε έστω ένα στραβωμένο G3, κέρδος είναι. Τώρα αν μερικοί θέλουν εκπαίδευση τύπου Solid Snake ή άλλοι θέλουν ως διά μαγείας οι Τούρκοι και οι λοιποί γείτονες να γίνουν ακίνδυνα αρνάκια, και οι δύο ζουν σε κόσμο διαφορετικό από τον κανονικό.
α) Μην τα βλέπετε όλα άσπρο ή μαύρο και β) μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο στρατός είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας. Όσοι πάνε φαντάροι τώρα, όσοι θα πάνε και όσοι πήγαν και τα θυμηθούν, θα καταλάβουν γιατί τα λέω αυτά τα 2 πράγματα. Και θα έρθουν και η βρώμα από τις τουαλέτες, η αϋπνία της σκοπιάς και η κούραση της περιπόλου μαζί με το νευρικό γέλιο και την παρέα. Και πάλι θα ξαναρχίσει η ίδια συζήτηση...
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
Φίλε markvag, παρότι του Κουρσάρου δεν του αρέσει ν' ακούει αρνητικά πράγματα για τον ΕΣ, η γνώμη των περισσοτέρων αντρών που υπηρετήσαν τον έρημο αυτό τόπο ταυτίζεται 100% με την δική σου, και δυστυχώς ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ!!!Κι αυτό το λέει κάποιος που υπηρέτησε με χαρά (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι βιτσιόζοι λέμε ), σε μαύρη μονάδα (Αυλώνα) και σε ΠΟΛΥ μαύρες εποχές (όταν οι αυτοκτονίες των νεοσύλλεκτων έπαιρναν και έδιναν...).
Όταν μάλιστα ΟΛΟΙ μου έλεγαν για το πόσο άτυχος ήμουν που έπεσα στην 'μαύρη' Αυλώνα, ομολογώ πως παρόλη την όρεξή μου, ψιλοείχα έναν κόμπο στο στομάχι για το αν επιζούσα αυτή την μονάδα ή όχι...Είχα 'γαλουχηθεί' με ταινίες όπως τον φίλο μας τον Rambo, το Apocalypse Now, τον Ελαφοκυνηγό, κλπ. ( ), οπότε περίμενα έναν στρατό που όχι μόνο δούλευε ρολόι, αλλά και ότι τα αγοράκια θα γινότουσαν αντράκλες σε 30 μόνο λεπτά...
Περίμενα λοιπόν έναν στρατό γεμάτο πειθαρχεία, μαχημότητα και τα άλλα γνωστά που έβλεπα στις ταινίες και τελικά γνώρισα το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ καρναβάλι του κόσμου!
Για να το συνοψίσω σε μία πρόταση: ο Ελβετικός στρατός με τα ποδήλατα και τα περιστέρια του είναι 1000 φορές μαχημότερος από τον ΕΣ!!!
Δεν θέλω να μπω εδώ δημόσια σε λεπτομέρειες, αλλά αν βρεθούμε μαζί σε τραπέζι με ρακές και αντικριστό, θα ανοίξω το σακούλι με τις ιστορίες και θα γελάμε μέχρι πρωίας.Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι: από τα παραπάνω ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ τα παιδιά των ειδικών δυνάμεων, καθώς και οι πιλότοι μας.
Λυπάμαι Κουρσάρε που δεν είχα να πω ούτε εγώ καλύτερες κουβέντες για τον ΕΣ, αλλά εδώ ΔΕΝ μιλάμε για επιχειρήματα, αλλά για ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ!
- ναι σε όλα
Οι 'μαυροι' 'ηταν μακράν οι πιο πηγμένοι για πολλά χρόνια. Ήθελες πολλά κιλά (ξέρεις τι...) για να επιβιώσεις από κεί μέσα.
Το τι μου έλεγε ένα φιλαράκι μου ,πού από Αυλώνα πήγε καπάκια Καστανιές, δε λέγεται. Μιλάμε για αλλόκοτο πράγμα.Και βέβαια ο markvag έχει δίκιο σε αυτό που γράφει. Πιο δίκιο δε γίνεται.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
και από τους υπερ-ουτοπικούς (δεν πρέπει να γίνει πόλεμος ξανά, για αυτό προτείνω παγκόσμιο αφοπλισμό).Δηλαδή είναι υπερ-ουτοπικός κάποιος που πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνονται πόλεμοι;Μάλιστα, νέο δεδόμενο αυτό!
Τώρα όσον αφορά το παγκόσμιο αφοπλισμό δεν ξέρω πού το είδες και το χρεώνεις στην άλλη πλευρά. Αν η δημιουργία επαγγελματικού στρατού πάντως σημαίνει για σένα παγκόσμιος αφοπλισμός τότε πάσο και άδικα χαλάμε τις καρδιές μας.Όσον αφορά το στραβό G3 που αναφέρεις ότι από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό, λυπάμαι αλλά ο στρατός δεν είναι ούτε κατασκήνωση ούτε 5ημερη όπου μετά από χρόνια κάθεσαι και τα αναπολείς απομομώνοντας τις κακές στιγμές και κρατώντας τις καλές.
Αν το G3 είναι στραβό, τότε το σύστημα είναι στραβό και καλό θα ήταν κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το κλείσουν το 'μαγαζάκι' αφού δεν είναι ικανοί να το συντηρούν. Γιατί εσύ κι εγώ που ρίξαμε με στραβό G3 εν καιρώ ειρήνης σταθήκαμε τυχεροί και το ρίξαμε στην πλάκα. Άλλα παιδάκια όμως που έπαιξαν με στραβό G3 ή με γυμνά καλώδια κακοσυντηρημένων στρατοπέδων και μηχανών και δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερά, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2 μέτρα κάτω από το έδαφος και βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα. Και αυτό δεν το χρωστούσαν σε καμία γ@μημένη πατρίδα. -
Μου φαίνεται πως μπερδεύετε τον πραγματικό ρόλο του απλού φάνταρου.
Πρόβατα για σφαγή σε περίπτωση πολέμου: ποσότητα vs ποιότητας. Δείτε τους Βιετκονγκ και τους ιρακο-αφγανούς. Ούτε κομμάντα ήταν/είναι ούτε ιδιαίτερα εξοπλισμένοι. Αλλά για κάθε νεκρό υπάρχει άλλος ένας να τον αντικαταστήσει. -
Ο χρήστης GTI_ έγραψε:
και από τους υπερ-ουτοπικούς (δεν πρέπει να γίνει πόλεμος ξανά, για αυτό προτείνω παγκόσμιο αφοπλισμό).
Δηλαδή είναι υπερ-ουτοπικός κάποιος που πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνονται πόλεμοι;Μάλιστα, νέο δεδόμενο αυτό!
Τώρα όσον αφορά το παγκόσμιο αφοπλισμό δεν ξέρω πού το είδες και το χρεώνεις στην άλλη πλευρά. Αν η δημιουργία επαγγελματικού στρατού πάντως σημαίνει για σένα παγκόσμιος αφοπλισμός τότε πάσο και άδικα χαλάμε τις καρδιές μας.Γιατί βιάζεσαι να απαντήσεις; Υπερ-ουτοπικό δεν είναι το 'δεν πρέπει να', είναι όλη η φράση. Με τον παγκόσμιο αφοπλισμό, ναι, οποιος άνθρωπος ξέρει πέντε πράγματα γύρω από τις κυβερνήσεις και τα διάφορα συμφέροντα (ή λίγη ιστορία) ξέρει ότι παγκόσμιος αφοπλισμός δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον δύσκολα στα προσεχή 5.000 χρόνια.
Η δημιουργία επαγγελματικού στρατού δεν σημαίνει για μένα παγκόσμιος αφοπλισμός, αλλά πολλά έξοδα για το Κράτος μας. Μου αρέσει σαν ιδέα, αλλά δυστυχώς αντί να πληρώνει εμένα 8,62 το μήνα (και 14 κάτι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα) θα έπρεπε να πληρώνει 1.000 ευρώ τον ΕΠ.ΟΠ. Καταλαβαίνεις μέσες άκρες γιατί δεν έχουμε επαγγελματικό στρατό. Ο δε charmak δεν έχει άδικο για το θέμα της 'αντικατάστασης', κάπως έτσι είναι και η ιδέα των εφέδρων στρατιωτών και παρεμπιπτόντως το άκουσα αρκετά ωμά προχθές από άνθρωπο με μπόλικα αστέρια στο γιακά.
Για τους θανάτους στον ΕΣ, πραγματικά κρίμα, δεν μπορώ να πω ότι δεν φταίει ο ΕΣ αφού μέσα στους κόλπους του συμβαίνουν τα διάφορα γεγονότα. Το γεγονός όμως ότι εγώ και εσύ ρίχνουμε -έστω για χαβαλέ- με ένα αντικείμενο που αλλιώς δεν θα πιάναμε στα χέρια μας (εκτός και αν είσαι Κρητικός), σε περίπτωση πολέμου μόνο αμελητέο δεν είναι. Το κακό είναι ότι το πληρώνουμε με μερικά (αρκετά; πολλά; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά) θύματα σε περίοδο ειρήνης.
Εν ολίγοις, και ξανα-αποχωρώ από την κουβέντα γιατί δεν κάνει να ασχολούμαι και στην άδειά μου με τον ΕΣ , συμφωνώ για την μπόλικη γελοιότητα και βλακεία που δέρνει την παλιοθητεία μας, αλλά δεν βλέπω και ουσιαστικές τοποθετήσεις ως αντεπιχειρήματα. Είπαμε--->Επαγγελματικός Στρατός σημαίνει Δημόσιες Δαπάνες στο πολλαπλάσιο. Πότε ακούσατε να προωθείται τέτοιο πράγμα;
-
Ο χρήστης webfox έγραψε:
Φίλε markvag, παρότι του Κουρσάρου δεν του αρέσει ν' ακούει αρνητικά πράγματα για τον ΕΣΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΥΡΟΣ
Μαθετε να διαβαζετε τι γραφει ο αλλος προτου φτασετε σε συμπερασματαπου δεν ισχυουν. Προσωπικα σορρυ, αλλα δεν ασχολουμε με θεματα τα οποια εχουν αναλυθει σε προηγουμενες 50-60-100 σελιδες...Καλη σας ημερα & ο καθενας ειναι ελευθερος να σκεφτεται οπως θελει...
-
Το 90% των εφέδρων που θα ρωτήσεις θα σου πούν τις ποιό απίστευτες και τις ποιό τρελές ιστορίες από τον ΕΣ που είτε έζησαν, είτε άκουσαν από κάποιον που τις είχε ακούσει από κάποιον άλλον.
Το 90% «έτυχε» (κακούργα κενωνία) να έχει την ατυχία να υπηρετήσει στην ποιό «μάχιμη» μονάδα του ΕΣ η οποία πάντα (μα ΠΑΝΤΑ) τύχαινε να είναι και η ποιό «μαύρη» της επικράτειας.
Το 90% θα σου πεί ότι έπηξε, πέθανε, ψόφησε, έκοψε φλέβες και κτύπησε αναβολές λόγο των αγγαρειών, του τρέξιμου, των σκοπιών, των βυσμάτων, του παλαβού λοχία/επιλοχία/δόκιμου/υπολοχαγού/λοχαγού... , της γκόμενας που τον παράτησε, κλπ κλπ κλπ.
Το 100% όλων όσων έτυχε να ξαναπαρουσιαστούν για διάστημα μιας εβδομάδας για επανεκπαίδευση θα σου πούν ότι πέρασαν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ, θυμήθηκαν τα παλιά, γέλασαν, τεμπέλιασαν, ξενύκτησαν, έκαναν νέους φίλους.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. -
Προσωπικά, αν κι έφαγα μαυρίλα, δεν έπαθα τίποτα. Ίσα-ίσα ανακάλυψα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μου πριν βγω στην άλλη μαυρίλα, της ζωής.
Όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!
Ακόμα περιμένω 2 επιχειρήματα της προκοπής για τα εξής 2 ουσιώδη θέματα:
ΠΡΩΤΟΝ: γιατί είναι άχρηστος ο στρατός κληρωτών που υπηρετούν στα σύνορα 12 μήνες;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: πώς θα προστατευθούν επαρκώς η συνοριακή γραμμή και τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου με έναν ολιγομελή (συγκριτικά) επαγγελματικό στρατό χωρίς μόνιμες πολυπληθείς δυνάμεις κληρωτών;Και τέλος η ερώτηση μπόνους: Πόσο βέβαιοι είστε ότι ΔΕΝ θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ή άλλο κράτος τις επόμενες δεακετίες και γιατί;
-
Ο πατέρας μου πέρασε κατοχή στο κέντρο της Αθήνας ψοφώντας στην πείνα κυριολεκτικά, ήταν οργανωμένος στις μισές αστικές αντιστασιακές οργανώσεις και έτρεμε για όλη την οικογένεια του αν τον έπιαναν, μετα πολέμησε 2 χρόνια εμφύλιο πάνω στα βουνά και μετά στην Κορέα και μετά τον συνέλαβε η Χούντα τον απέταξε, του αφαίρεσε το διαβατήριο, τον έβαλε μέσα φυλακή πρώτα και μετά κατ'οίκον περιορισμό με παρακολούθηση για 7 χρόνια μπλα μπλα...
Δεν έπαθε όμως τίποτα ίσα ίσα ανακάλυψε τις σωματικές και ψυχικές του αντοχές πριν βγει στη σύνταξη
Πέρασε περίφημα και αυτό που ήθελε για μένα ήταν αυτό ακριβώς : να πάθω κι έγω τα ίδια μια και δεν έπαθε τίποταΑν κάτι μου έμαθε λοιπόν είναι ΑΥΤΟ :
ότι το ΑΠΟΛΥΤΟ βλακοεπιχείρημα είναι ότι 'εμένα μου γ@μησ@αν τον πάτο και δεν έπαθα τίποτα : κοίτα με μια χαρά είμαι...Κοίτα τώρα να γ@μήσουν κι εσένα, δεν θα πάθεις τίποτα' -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο πατέρας μου πέρασε κατοχή στο κέντρο της Αθήνας ψοφώντας στην πείνα κυριολεκτικά, ήταν οργανωμένος στις μισές αστικές αντιστασιακές οργανώσεις και έτρεμε για όλη την οικογένεια του αν τον έπιαναν, μετα πολέμησε 2 χρόνια εμφύλιο πάνω στα βουνά και μετά στην Κορέα και μετά τον συνέλλαβε η Χούντα τον απέταξε, του αφαίρεσε το διαβατήριο, τον έβαλε μέσα φυλακή πρώτα και μετά κατ'οίκον περιορισμό με παρακολούθηση για 7 χρόνια μπλα μπλα...Δεν έπαθε όμως τίποτα ίσα ίσα ανακάλυψε τις σωματικές και ψυχικές του αντοχές πριν βγει στη σύνταξη
Πέρασε περίφημα και αυτό που ήθελε για μένα ήταν αυτό ακριβώς : να πάθω κι έγω τα ίδια μια και δεν έπαθε τίποταΑν κάτι μου έμαθε λοιπόν είναι ΑΥΤΟ :
ότι το ΑΠΟΛΥΤΟ βλακοεπιχείρημα είναι ότι 'εμένα μου γ@μησ@αν τον πάτο και δεν έπαθα τίποτα : κοίτα με μια χαρά είμαι...Κοίτα τώρα να γ@μήσουν κι εσένα, δεν θα πάθεις τίποτα'Εχει μετανιωσει που ηταν στην αντισταση ή που πολεμησε στον εμφυλιο;
-
koutsan, εδώ δεν συζητάμε τι θα ήθελε κάποιος, αλλά αν πρέπει ή όχι να υπηρετεί κάποιος.
Οι εμπειρίες του καθένα είναι διαφορετικές και άσχετες ως προς το θέμα. Αποδίδεις υστεροβουλία, ενώ εδώ η συζήτηση είναι επί της αρχής.Κάποιος που θέλει, κάποιος άλλος, να περάσει ότι πέρασε κι αυτός, κάνει λάθος.
-
@Bill33
Τι σχέση έχει αυτό ?Τη λογική του 'εγώ πέρασα αυτό και δεν έπαθα τίποτα' κατηγορώ...Λες να ήθελε να με δει κι εμένα να σφάζομαι σε κάνα εμφύλιο για να νιώσει περήφανος!! ..Προφανώς λοιπόν και δεν ήθελε τίποτα από όλα αυτά να μου συμβεί και ΔΕΝ χρησιμοποιoύσε ποτέ την αστειότητα εγώ πέρασα τόσα κι εσύ μου θέλεις αυτοκίνητο στα 20 ?!!
Όταν κάποιος λοιπόν λέει : 'Εγώ ήμουν στα ΟΥΚ 2 χρόνια και δεν έπαθα τίποτα γι αυτό εσείς που πάτε στις διαβιβάσεις 1 χρόνο μόκο και πηγαίντε' είναι απλά φαιδρός στη συζήτηση...Όπως λέει κι ο corsair ας μας σερβίρει κάτι πιο σοβαρό σαν επιχείρημα
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Είπαμε--->Επαγγελματικός Στρατός σημαίνει Δημόσιες Δαπάνες στο πολλαπλάσιο.Δεν θα το έλεγα... Πολλές χώρες με καθαρά επαγγελματικό στρατό έχουν μικρότερες δαπάνες σε % του ΑΕΠ απ' ότι μία χώρα στην άκρη της Μεσογείου... Απλά, χρειάζεται μία καλύτερη οργάνωση (να κλείσουν πολλά άχρηστα στρατόπεδα για παράδειγμα, να καταργηθούν οι ηλίθιες σκοπιές - προφανώς ο ΕΣ δεν γνωρίζει ότι έχουν ανακαλυφθεί και κάμερες... - κτλ).
Α, και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η χώρα μας ΔΕΝ πρόκειται να εμπλακεί σε κανενός είδους πολεμική σύγκρουση τις επόμενες δεκαετίες, αλλά στο απίθανο ενδεχόμενο που αυτό πραγματοποιηθεί, θα προσπαθήσω να βρίσκομαι όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί ούτε ήρωας είμαι (ούτε θέλω να γίνω), ούτε στατιστική απωλειών θέλω να καταλήξω...γιατί δεν πιστεύω ότι ο ΕΣ είναι σε θέση να καταφέρει κάτι εναντίον ενός εχθρού (για την Τουρκία μιλάω που είναι η μόνη πιθανότητα για σύρραξη) με συντριπτική αριθμητική υπεροχή με στρατό εμπειροπόλεμο (Κουρδιστάν, Β. Ιράκ)
@ dpolal
Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε εμένα πάντως προσωπικά δεν θεωρώ ότι η μονάδα μου ήταν η πιο μαύρη της επικράτειας, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα άλλων θεωρούνταν από τις πιο μάχιμες του στρατού και (αυτό το διαπίστωσα ο ίδιος) οι μόνιμοι ήταν όλοι από τους πρώτους στις τάξεις τους και είχαν μετεκπαιδεύσεις σε διάφορα σχολεία... Αν ρωτήσεις εμένα, θα σου έλεγα ότι αν είναι έτσι οι μάχιμες μονάδες, τότε αν γίνει κάτι να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και να φύγεις μακριά...
Επίσης, εννοείται ότι περιμένω πως και πως να με πάρουν για μετακπαίδευση! Εγώ θα περάσω τέλεια, για τους μόνιμους δεν είμαι σίγουρος... Θα την πληρώσουν αυτοί...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ο πατέρας μου πέρασε κατοχή στο κέντρο της Αθήνας ψοφώντας στην πείνα κυριολεκτικά, ήταν οργανωμένος στις μισές αστικές αντιστασιακές οργανώσεις και έτρεμε για όλη την οικογένεια του αν τον έπιαναν, μετα πολέμησε 2 χρόνια εμφύλιο πάνω στα βουνά και μετά στην Κορέα και μετά τον συνέλαβε η Χούντα τον απέταξε, του αφαίρεσε το διαβατήριο, τον έβαλε μέσα φυλακή πρώτα και μετά κατ'οίκον περιορισμό με παρακολούθηση για 7 χρόνια μπλα μπλα...Δεν έπαθε όμως τίποτα ίσα ίσα ανακάλυψε τις σωματικές και ψυχικές του αντοχές πριν βγει στη σύνταξη
ότι το ΑΠΟΛΥΤΟ βλακοεπιχείρημα είναι ότι 'εμένα μου γ@μησ@αν τον πάτο και δεν έπαθα τίποτα : κοίτα με μια χαρά είμαι...Κοίτα τώρα να γ@μήσουν κι εσένα, δεν θα πάθεις τίποτα'Έχεις δίκιο. Τώρα που το σκέφτομαι έχω ακόμα εφιάλτες από την κουράδα μήκους 20 εκατοστών που είχε αφήσει κάποιος ΕΜΘ Λοχίας πάνω στη χέστρα. Στοιχειώνει αυτή η κουράδα τα όνειρά μου...
Ρεεεε! Θα σταματήσετε να γράφετε παλαβομάρες; Τι σχέση έχουν οι χούντες κι οι δεσμοφύλακες με το σημερινό ξενοδοχείο 'Ο ελληνικός στρατός'; Θέλετε και τα γράφετε;
Προσωπικά δεν απαιτώ από κανέναν να πάει να σκιστεί ή να του αρέσει ο στρατός. Απλώς τις γκρίνιες και τις κλάψες δεν αντέχω...
Είναι υποχρέωση υπέρ της άμυνας της χώρας ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ περιμένοντας εις μάτην έναν αντίλογο...
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Ας απαντήσει κάποιος στα παραπάνω ερωτήματα μπας και μπει η συζήτηση σε σωστό δρόμο! Σε λίγο θ' αρχίσετε να μιλάτε για την ποιότητα των καφέδων του ΚΨΜ και τα μπαγιάτικα σάντουιτς...!
Markvag: γράψε μονάδα και πότε υπηρέτησες για να σου πω μια (πραγματική) ιστορία [όχι με ηρωισμούς και παρόμοια φαιδρά].
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
koutsan, εδώ δεν συζητάμε τι θα ήθελε κάποιος, αλλά αν πρέπει ή όχι να υπηρετεί κάποιος.
Οι εμπειρίες του καθένα είναι διαφορετικές και άσχετες ως προς το θέμα. Αποδίδεις υστεροβουλία, ενώ εδώ η συζήτηση είναι επί της αρχής.Κάποιος που θέλει, κάποιος άλλος, να περάσει ότι πέρασε κι αυτός, κάνει λάθος.
Μη βλέπω λοιπόν επιχειρήματα 'ΕΓΩ ήμουνα εκεί, εδώ και παραπέρα Χ,Ψ χρόνια και δεν έπαθα τίποτα'...Εκτός αν αναφέρονται μόνο για λόγους στατιστικής και όχι για να δείξουν πόσο εύκολη είναι η στράτευση σήμερα => αδικαιολόγητα δεν θέλετε να πάτε όσοι παραπονιέστε..
Καταλαβαίνεις το ανόητο του 'εγώ έπιασα τιμόνι στα 30 άρα στο γιο μου θα πάρω αμάξι πάλι στα 30 κι ας έχω ένα σκασμό λεφτά'...
Γενικώς το τι έκανες ΕΣΥ δεν ενδιαφέρει κανένα άλλο εκτός από τον εαυτό σου και δεν αποτελείς μέτρο για ΤΙΠΟΤΑ εκτός από τον εαυτό σου... -
@corsair
Μια ερώτηση απλή αλλά πολύ βασική. Ας υποθέσουμε ότι η Barcelona (τυχαίο παράδειγμα) έχει ένα πιτσιρικά για να μαζεύει τις μπάλες στις προπονήσεις και να πηγαίνει νερά ή οτιδήποτε άλλο στους παίχτες.
Πιστεύεις ότι αν παραστεί ανάγκη, ο πιτσιρικάς αυτός θα μπορέσει να παίξει και να βοηθήσει την ομάδα μόνο και μόνο επειδή έβλεπε τις προπονήσεις και κουβάλαγε νερά στους παίχτες;
Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του 90% των φαντάρων στον ΕΣ. Νεροκουβαλητές, παρατηρητές, σκοπάνθρωποι με ελάχιστη ως καθόλου μαχητική ικανότητα κλπ κλπ
Ένας επαγγελματίας στρατιώτης (επειδή έτυχε να γνωρίσω περίπτωση ατόμου που μπήκε ΕΠ.ΟΠ και υπηρέτησε εθελοντικά σε Κόσσοβο, Βοσνία κλπ έχει τη μαχητική ικανότητα 20 μην πω και παραπάνω φαντάρων.
Άρα λοιπόν γιατί δεν θα συνέφερε τη χώρα ένας επαγγελματικός στρατός μικρού μεγέθους;
Τότε βέβαια δεν θα υπήρχε το μαγαζί που θα πουλάει βολικές θητείες και ρουσφέτια με αντίτιμο ψήφους και οι φίλοι μας οι πολιτικοί θα χάσουν τσάμπα εμπόρευμα.
Και όταν λεω επαγγελματικό στρατό εννοώ από Έλληνες (μην ακούσω καμμιά μπαρούφα για μισθοφόρους κλπ). -
Ακόμα και οι νεροκουβαλητές είναι απαραίτητοι στο στρατό. Στις πολεμικές ταινίες που βλέπουμε, οι μάχιμοι μάτσο ήρωες έχουν πάντα ως δια μαγείας φαγητό, κάλτσες, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό, φάρμακα και τραυματιοφορείς, κάποιους παπάρες που μιλάνε στον ασύρματο και διαβιβάζουν οδηγίες και διαταγές, κάποιους που φτιάχνουν τις γέφυρες και σκάβουν τα χαρακώματα κ.ο.κ.. Αυτά δεν τα κάνουν τα κομάντα και οι ΕΠΟΠ, τα κάνουν τα κωλοφάνταρα. Αλλά ποιος είπε ότι ένας φαντάρος θα χρειαστεί πάνω από 5 γεμιστήρες για να μάθει να χειρίζεται το όπλο του; Σιγά το πράγμα.
Το πρόβλημα είναι ότι όντως βλέπουμε πολλές ταινίες... Ή παρακολουθούμε από τηλεοράσεως πολέμους σαν αυτόν στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπου οι οπλισμένοι σαν αστακοί Marines μαμάνε ό,τι κινείται. Ναι, με πλήρη αεροπορική υποστήριξη αεροσκαφών και πολεμικών ελικοπτέρων που εξαφανίζουν κάθε άμυνα μπροστά τους χωρίς αντίσταση. Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή. Ο πόλεμος μεταξύ στρατών με παρόμοια μέσα και δυναμικότητα έχει και μάχες εκ του συστάδην και χαρακώματα και λάσπες και σκατά. Απόδειξη οι απώλειες των 'προθύμων' σε επαγγελματίες στρατιώτες ΜΕΤΑ τη λήξη του πολέμου, όταν αναγκάστηκαν να μάχονται σώμα με σώμα κατά κουμπουροφόρων χωρίς τη δυνατότητα να πετάξουν 10 πυραύλους και να αφανίσουν 1 τετρ. χιλιόμετρο.
-
Μια μικρή σημείωση. Από το 1945 που τέλειωσε ο ΒΠΠ έχουν περάσει πολλάααα χρόνια.
Ποιά χαρακώματα; Ποιές κάλτσες; Ποιά φάρμακα; Μήπως να πάει στρατό και η μάνα μου να ράβει μάλλινες φανέλες just in case;
Ο σύγχρονος πόλεμος έχει συγκεκριμένο προφίλ και μου κάνει εντύπωση που δεν υποστηρίζει τον επαγγελματικό στρατό ο corsair γιατί φαίνεται πολύ ενημερωμένος και ψαγμένος με το θέμα. Ο μέσος Έλλην φαντάρος όταν πέσει η πρώτη μπόμπα θα πάρει στο κινητό το βύσμα του να τον ενημερώσει για το τι μέλλει γεννέσθαι. Και όχι άδικα αφού δεν θα έχει ιδέα τι να κάνει.
Ακόμα και στις μονάδες στην παραμεθόριο. Μήπως (ρωτάω επειδή δεν ξέρω) κάνουν ασκήσεις για αντιμετώπιση εικονικής εισβολής; Σε περίπτωση που γίνει το παραμικρό ξέρει κάθε αξιωματικός και οπλίτης τι να κάνει;
Ακόμα και σε ότι αφορά καθήκοντα σκοπιάς. Πόσο εύκολη λεία είναι για ένα Τούρκο καταδρομένα ένας φαντάρος που μιλάει με γκόμενα στο κινητό ή που παίζει PSP ή που απλά κοιμάται; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!
Ακόμα περιμένω 2 επιχειρήματα της προκοπής για τα εξής 2 ουσιώδη θέματα:
ΠΡΩΤΟΝ: γιατί είναι άχρηστος ο στρατός κληρωτών που υπηρετούν στα σύνορα 12 μήνες;Ένας λόγος είναι το ότι λόγω του ότι είναι ανεκπαίδευτοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν πολλά περισσότερα από την προσευχή τους...
Ένας άλλος λόγος είναι ο ίδιος λόγος που ο Χίτλερ κατέλαβε τόσο γρήγορα τη Γαλλία το 1940, ενώ ο Γαλλικός στρατός και το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα είχαν αριθμητική υπεροχή και καλύτερης ποιότητας άρματα (τα πάντσερ το '40 δεν είχαν καμία σχέση με αυτά του '43-'45 και τα αντίστοιχα γαλλικά άρματα ήταν καλύτερης ποιότητας, αλλά υστερούσαν σημαντικά σε δόγμα). Πλέον ο όγκος του στρατεύματος δεν λέει πολλά, ιδίως όταν δεν πρόκειται ν' αλλάξει τους αριθμητικούς συσχετισμούς. Ακόμα και ο κάθε διαθέσιμος άντρας παρουσιαστεί για υπηρεσία στο στρατό, και πάλι οι αριθμοί θα είναι συντριπτικά εναντίον μας. Χαμένη υπόθεση ούτως ή άλλως...
Το θέμα όμως είναι το πως χρησιμοποιείς το στρατό και όχι το πόσες μπριζόλες έχεις για τα κανόνια... Και εδώ έρχεται το θέμα της εκπαίδευσης, του στρατηγικού δόγματος και των εξοπλισμών! Προσωπικά δεν δέχομαι ότι εγώ πρέπει να κάνω το χρέος μου προς την πατρίδα, χωρίς αυτή να μου δώσει κατ' ελάχιστο τα μέσα για να κάνω αυτό που θεωρείται χρέος μου σωστά! Αν η πατρίδα με στέλνει σαν πρόβατο στη σφαγή, ε θα προτιμήσω να το αποφύγω... Και δεν με νοιάζει αν θα με πει κάποιος δειλό... Πολλοί γενναίοι βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα, λίγοι δειλοί όμως...
Ένας άλλος λόγος είναι ότι κανένας σύγχρονος πόλεμος δεν κερδίθηκε με το ντουφέκι...
Προσωπικά, αν και επί της αρχής είμαι κατά του στρατού, θα ήμουν διαλλακτικότερος εάν έβλεπα ότι η εκπαίδευση ήταν πιο σοβαρή και κάποιος μ' έκανε να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο εκτός από το 'αέρα' και το 'εμείς νικήσαμε τους Πέρσες / Τούρκους / Ιταλούς κοκ'. Έτσι όπως τα είδα (ναι, το δέχομαι ότι η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή) κατά τη θητεία μου, πραγματικά τρέμω στο ενδεχόμενο να χρειαστούμε αυτόν το στρατό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: πώς θα προστατευθούν επαρκώς η συνοριακή γραμμή και τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου με έναν ολιγομελή (συγκριτικά) επαγγελματικό στρατό χωρίς μόνιμες πολυπληθείς δυνάμεις κληρωτών;
Δηλαδή, τώρα το μόνο που κρατάει τον Τούρκο από το να εισβάλλει είναι τα φανταράκια που σκυλοβαριούνται στα νησιά και κάνουν την κάθε πιθανή και απίθανη αγγαρεία;;;
Πέρα από το πολιτικό σκέλος του θέματος, από στρατιωτικής μεριάς, για να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει υπεροχή από αέρος και από θάλασσα. Ούτε στα F-16 ούτε στις φρεγάτες υπηρετούν κληρωτοί... Από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η από αέρος και θαλάσσης υπεροχή, τότε και 200.000 κληρωτούς να έχει το κάθε νησί, είναι απλά θέμα χρόνου να εξαντληθούν τα εφόδιά τους (και τα τρόφιμα), οπότε ο Τούρκος θα καταλάβει όσα νησιά θέλει διά περιπάτου και χωρίς ιδιαίτερο κόπο...
Άρα, οι κληρωτοί και σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα κάνουν είναι να προβάλλουν την τελευταία αντίσταση για την τιμή των όπλων και προσωπικά, το επαναλαμβάνω, θεωρώ τη ζωή μου πολύ πολύτιμη για να γραφτεί το όνομά μου σε έναν κατάλογο ηρωικώς πεσόντων και να το θυμούνται με ψέυτικα δάκρια μερικοί πολιτικάντηδες την επέτειο του ομαδικού θανάτου μας... Ναι, είμαι εγωιστής και καθόλου πατριώτης!
Και τέλος η ερώτηση μπόνους: Πόσο βέβαιοι είστε ότι ΔΕΝ θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ή άλλο κράτος τις επόμενες δεακετίες και γιατί;
Απολύτως σίγουρος. Άντε να πω 99,999%. Οι λόγοι είναι πολλοί... Ευρώπη, οικονομία (δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους Τούρκους), το ότι είμαστε αποικία και δε νομίζω ότι οι επικυρίαρχοι (είτε είναι οι Αμερικάνοι είτε οι Ρώσοι είτε η ΕΕ, δεν με πολυνοιάζει) θα χαλάσουν την καλύτερή τους αποικία! Το ότι μπορεί να έχουμε κάποια θερμά επεισόδια ναι (για ν' αγοράζουμε και κανένα όπλο), αλλά για πόλεμος σε χώρα της Ε.Ε., αυτό προσωπικά το θεωρώ επιστημονική φαντασία.
Προσωπικά, αν κι έφαγα μαυρίλα, δεν έπαθα τίποτα. Ίσα-ίσα ανακάλυψα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μου πριν βγω στην άλλη μαυρίλα, της ζωής.
Και απάντηση μπόνους ( )
α) Δεν είχα καμία όρεξη να ανακαλύψω το ότι μετά από 2 ώρες στο -15 μπορείς να ζεις ακόμα. Άμα αποκλειστώ στην Ανταρκτική θα ανακαλύψω και άλλα πράγματα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τρέχω μέχρι εκεί πέρα. Είναι και μακριά...
β) Επίσης έξω έχω αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά ποτέ την απύθμενη βλακεία που συνάντησα στον ΕΣ. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών του ΕΣ είναι πάρα πολύ απλή: Απάθεια. Στον κανονικό κόσμο αυτό δεν δουλεύει, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Ειλικρινά 12 μήνες δεν μπόρεσα να καταλάβω πως ο στρατός σε μαθαίνει να αντιμετωπίζεις τη ζωή...
γ) Τη μαυρίλα της ζωής την ήξερα μια χαρά και πριν υπηρετήσω, όπως επίσης την ξέρουν πολύ καλά χιλιάδες παιδιά που πρέπει να δουλέψουν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους, αλλά πρέπει να κάνουν τη θητεία τους 'για το καλό της πατρίδας τους'
-
@EDDIE:
Εγώ, ως κωλοφάνταρο, ξέρω ότι σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να πάω πρώτα κάπου σε ένα στρατόπεδο κοντά στην Ιντρακόμ (Κορωπί νομίζω). Τον καιρό που υπηρετούσα είχα ως σημείο τοποθέτησης 'το χωριό Ρύζια'.
Θέλω να πω ότι άμα σκάσει κανένα μπαμ, όλοι θα πάνε εκεί που πρέπει. Επίσης θα κάνουν αυτό που πρέπει, αν παίζουν PSP στη σκοπιά, ας γράψουν και τον επικήδειό τους όποτε βρουν καιρό. Αλλά τέτοια δεν θα γίνονται, εκτός αν οι φαντάροι έχουν αυτοκτονικές τάσεις.
Τα 'σκηνάκια' είναι μορφή άσκησης σε καιρό πολέμου. Στήνουν σκηνές, κουβαλάνε τα κατσαρολικά και τους φορητούς φούρνους, βλέπουν τι συμβαίνει τέλος πάντων. Θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα, αλλά βαριούνται οι αξιωματικοί να τους δείξουν. ΑΝ τους έδειχναν όμως, τότε το κλάμα θα ακουγόταν ως την Αθήνα, όχι σαν τώρα που ακούς δήθεν γκρίνιες για το μη αξιόμαχον του ελληνικού στρατού...
Ούτε βύσματα θα περνάνε όπως σήμερα. Σίγουρα κάποιοι με μεγάλα μέσα θα έχουν πιάσει τις θέσεις στις υπόγες του ΓΕΣ, όμως οι περισσότεροι θα βρεθούν στις θέσεις τους ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.
Τα ανωτέρω δεν σημαίνουν επ' ουδενί λόγω ότι ο επαγγελματικός στρατός δεν χρειάζεται. Όλοι αυτοί οι μονιμάδες τί κάνουν άλλωστε; Απαιτείται όμως και στρατός κληρωτών, δεν γίνεται διαφορετικά για μια χώρα σαν τη δική μας.
Περί Θητείας [#2]