-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
O ninjotolis έφυγε -κάπου στον Έβρο- από τη βασική εκπαίδευση της 303. Παρεμπιπτόντως ήμουν από τους λίγους της 302 που δεν άρπαξαν Κ και Φ από τον νίντζα.
Εβρο, ε?
Πίσω απ'την πλάτη του τον κοροιδευαν ολοι οι ανθλγοι.Τι να μας πουν τώρα οι τηλεφωνήτριες...
Μου ελεγαν και μενα 'Διαβιβασεις? Μια χαρα αραλίκι' και αρχικα τους ειχα πιστεψει...
Και για να μην ξεχνιομαστε: 'Στρατιωτική μονάδα, παρακαλω...'
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
αυτό σε πείραξε εσένα;
καλοί μαλάκες και οι πυροσβέστες....περιμένουν από τον Στρατό για να σβήσει φωτιές.
Από που κι ως που να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο ο Στρατός;Σαν πέρσι στην Ηλεια που βγαίνανε και φωνάζανε στα τηλέφωνα στα κανιβαλοπαράθυρα που είναι ο Στρατός... ...τώρα έρχεται να σου σβήσει την φωτιά...
Επειδη περισυ τετοιο καιρο με τραβολογουσαν στα χωρια ακριβως λογω του παραπανω, σας πληροφορω οτι σβησαμε πολλες εστιες με κινδυνο της ζωης μας!!!
οκ, πλακα κανω! Απλα μας πηγαιναν σχετικα κοντα στο μετωπο (οχι να κινδυνευουμε) και μας παρατουσαν σε ενα οικοπεδο. Οταν ερχονταν φωτογραφος σηκωνομασταν και παιρναμε ποζα! Οταν εφευγε, παλι τα ιδια. Φαγητό = κονσερβα και υπνος σε ενα χωριουδακι με 10 ατομα στην εκκλησια χυμα στο μωσσαικο χωρις τπτ (κουβερτες, bag, κλπ). Οι σκληροτραχηλοι αξ/κοι βεβαια οχι μαζι μας.
-
Μάρκο, ναι. Οι κληρωτοί, ειδικά αυτοί που υπηρετούν σε Τάγματα Προκάλυψης, είναι αναλώσιμοι. Και θα σκοτωθούν σε ποσοστό 85%. Κερδίζοντας χρόνο.
Οι κληρωτοί αυτό τον σκοπό έχουν, είχαν και θα έχουν. Μέχρι να επέμβουν οι υπόλοιπες δυνάμεις.
Και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που το αποδέχονται, και αυτοί που δεν το αποδέχονται.Αλλά, το αν θεωρείς εσύ την ζωή σου πολύτιμή, δεν αλλάζει το γεγονός ότι έτσι είναι. Καμία εκπαίδευση δεν θα άλλαζε αυτό το στοιχείο. Δυστυχώς.
-
Έχω πάθει πλάκα από τον αριθμό των έμπειρων «στρατηγών» που υπάρχουν σε αυτό το φόρουμ.
Τέτοιες απίθανες πολεμικές αναλύσεις, τέτοιες άπαιχτες υπεραπλουστεύσεις και τόση μελλοντολογία δεν είχα ματαδεί...
-
Για τους υπέρμαχους του επαγγελματικού στρατού...
Αν θέλετε κάντε ένα μάιλ και εξηγήστε ακριβώς αυτήν την ανωτερώτητα στους επαγγελματίες που τρώνε τα αγγούρια τον τελευταίο καιρό σε κάποιες γωνίες του πλανήτη όπως το Ιράκ κ το Αφγανιστάν.Για τους υπόλοιπους, που υποστηρίζουν ότι με το πρώτο μπαμ θα κατουρηθούν όλοι οι έφεδροι πάνω τους.
Αναρωτιέμαι, γιατί άραγε δεν συνέβει το ίδιο το 40 με τους μερικά έτη φωτός ποιό μπροστά Ιταλούς ;;;;
Ήταν άλλη η ράτσα ή μέσα σε 50 χρόνια το γένος αντικαταστάθηκε από δειλά ανθρωπάκια ;;;; -
Για όσους μιλάνε με αριθμούς και υπεροπλίες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Τί να τους κάνεις τους 500.000 φαντάρους όταν ΔΕΝ μπορείς να τους περάσεις με τη μία απέναντι στο νησί ή στην απέναντι όχθη του ποταμού ;;;;;Η εποχή των περσικών και των Ναπολεόντειων πολέμων πέρασε, εκτός και αν νομίζετε ότι ο σύγχρονος πόλεμος είναι η head to head αντιπαράθεση των στρατών που βλέπαμε στις ταινίες εποχής.
-
Δεν ξέρω σε ποιους στρατηγούς αναφέρεσαι, όμως έμπειροι στρατηγοί έχουν κάνει τεράστια σφάλματα και ήττες στην ιστορία.
Οι Γάλλοι που στήθηκαν γύρω από την αστεία ως προς την αποτελεσματικότητά της γραμμή Μαζινό, οι Σοβιετικοί που στήριξαν το πολεμικό ναυτικό τους στον πόλεμο με την Ιαπωνία στα βαριά θωρηκτά, οι σύμμαχοι που έκαναν ολομέτωπη επίθεση κατά των Οθωμανών στην Καλλίπολη, οι Γερμανοί που έσπασαν τα μούτρα τους στη Ρωσσία, οι Ιάπωνες στη ναυμαχία του Midway που τους κατέστρεψε κλπ κλπ.
Οι γενικές αρχές του πολέμου δεν είναι γνωστές σε μια μικρή κάστα ειδικών, όχι σήμερα πάντως. -
Μονάδες προκάληψης υπάρχουν μόνο στον Έβρο.
Εκεί μπορεί να εξυπηρετήσουν το στόχο τους που είναι η σχετική καθυστέρηση της επέλασης του εχθρού, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά του και μετά η σταδιακή υποχώρηση προς τη δεύτερη γραμμή άμυνας.Αν και με τα σύγχρονα μηχανοκίνητα μέσα δεν αναφερόμαστε σε γραμμές τύπου Μαζινό ούτε Οχυρά Μεταξάς πλέον, αλλά σε μια ποιό ρευστή κατάσταση.
Στα νησιά το δόγμα είναι διαφορετικό.
Επειδή η δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων άμεσης επέμβασης ΔΕΝ μπορεί να υλοποιηθεί με εφέδρους αυτό που έκαναν είναι να οχυρώσουν τα νησιά εξοπλίζοντας τα.
Η κάθε μονάδα έχει αναλάβει έναν τομέα ευθύνης και έχουν φτιαχτεί αμυντικά οχυρωματικά έργα πάνω στην ακτή και ποιό πίσω από αυτές.
Στόχος είναι η καθήλωση του εχθρού στην παραλία, η απαγόρευση δημιουργίας προγεφυρώματος στην ακτή και η απώθηση του.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έρθουν ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα.
Και αν λάβουμε υπόψιν παραδείγματα όπως η Ίβο Ζίμα, έχουν αποτέλεσμα, μέχρι ένα σημείο βέβαια. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν ξέρω σε ποιους στρατηγούς αναφέρεσαι, όμως έμπειροι στρατηγοί έχουν κάνει τεράστια σφάλματα και ήττες στην ιστορία.
Οι Γάλλοι που στήθηκαν γύρω από την αστεία ως προς την αποτελεσματικότητά της γραμμή Μαζινό, οι Σοβιετικοί που στήριξαν το πολεμικό ναυτικό τους στον πόλεμο με την Ιαπωνία στα βαριά θωρηκτά, οι σύμμαχοι που έκαναν ολομέτωπη επίθεση κατά των Οθωμανών στην Καλλίπολη, οι Γερμανοί που έσπασαν τα μούτρα τους στη Ρωσσία, οι Ιάπωνες στη ναυμαχία του Midway που τους κατέστρεψε κλπ κλπ.
Οι γενικές αρχές του πολέμου δεν είναι γνωστές σε μια μικρή κάστα ειδικών, όχι σήμερα πάντως.Δεν αναφέρομαι σε αυτούς πάντως...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μάρκο, ναι. Οι κληρωτοί, ειδικά αυτοί που υπηρετούν σε Τάγματα Προκάλυψης, είναι αναλώσιμοι. Και θα σκοτωθούν σε ποσοστό 85%. Κερδίζοντας χρόνο.Οι κληρωτοί αυτό τον σκοπό έχουν, είχαν και θα έχουν. Μέχρι να επέμβουν οι υπόλοιπες δυνάμεις.
Και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που το αποδέχονται, και αυτοί που δεν το αποδέχονται.Αλλά, το αν θεωρείς εσύ την ζωή σου πολύτιμή, δεν αλλάζει το γεγονός ότι έτσι είναι. Καμία εκπαίδευση δεν θα άλλαζε αυτό το στοιχείο. Δυστυχώς.
Μα, εγώ δεν μιλάω μόνο για τα τάγματα προκάλυψης! Και ξέρω πολύ καλά ότι η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο στρατός είναι αναλώσιμος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος! Σου λέω, θα το καταλάβαινα, αν είχα τουλάχιστον τα μέσα (εκπαίδευση, εξοπλισμό, ηγεσία) για να επιτευχθεί ο στόχος! Αλλά δεν υπάρχουν τα μέσα. Το μόνο που ζητείται στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση του πολέμου είναι απλά να γίνουμε μπριζόλες, χωρίς καμία ελπίδα πραγματοποίησης του αντικειμενικού στόχου!
Και φυσικά μιλάω για όλους τους κληρωτούς! Ήμουν 11 μήνες στο πυροβολικό και ειλικρινά σου μιλάω κανείς μας (μα ΚΑΝΕΙΣ) δεν έμαθε πως να ρίχνει μία βολή με το άρμα... Και σκέψου πως το 'σχέδιο' προβλέπει ότι φυσικά οι μόνιμοι δεν φτάνουν να στελεχώσουν όλα τα μέσα, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα χειρίζονται αυτούς τους πυραύλους θα είναι έφεδροι, χωρίς καμία απολύτως γνώση του αντικειμένου... Για την ακρίβεια, στην ειδικότητά μου (θα δίνουμε στοιχεία για την εκτέλεση της βολής ... αν θυμάμαι καλά... ) δεν μάθαμε ούτε καν πως ανοίγει η πόρτα από το άρμα... Το οποίο άρμα είδαμε από κοντά μετά από 6 μήνες για ... να το ξεσκονήσουμε... Οπότε προφανώς σε περίπτωση πολέμου, όταν λάβω διαταγή να μπω στο άρμα και θα μείνω μπροστά στην πόρτα με απορρημένο ύφος να ψάχνω από που ανοίγει το ρημάδι, ενώ θα πέφτουν βόμβες από αέρος, μέχρι να έρθει κάποιος ΕΠΟΠ να μου ανοίξει την πόρτα... όντας με πλήρη εξάρτηση και φέροντας ένα ξεσκονόπανο στο χέρι...
Κατά τα άλλα εκπαιδευτήκαμε σε υψηλής τεχνολογίας όπλα από ειδικευμένο προσωπικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κάναμε το καθήκον μας προς την πατρίδα και κοιμηθήκαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα...
Το ξαναλέω, δεν θα ήμουν τόσο αρνητικός αν ένιωθα, έστω και για 1 ώρα ότι κάτι απ' όλα αυτά που κάναμε είχε νόημα! Μάταια όμως...
-
Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενα σου, τα ίδια πέρασα αν και σε διαφορετικό επίπεδο (δόκιμος ήμανε) και γνωρίζω ότι ουσιαστικά παρόλο που πέρασαν κοντά 15 χρόνια από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Παρόλα αυτά δεν λαμβάνεις υπόψιν σου πολλές παραμέτρους οι οποίες σε κρίσιμες στιγμές παίζουν τεράσιο ρόλο.
-
Ποιές είναι αυτές; (ρωτάω εντελώς καλοπροαίρετα )
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Ποιές είναι αυτές; (ρωτάω εντελώς καλοπροαίρετα )Ανθρώπινος παράγοντας, ψυχολογία, συνθήκες περιβάλοντος, χρονικά περιθώρια...
Το να λέμε ότι ο εχθρός έχει 1000 τάνκ, 500.000 στρατιώτες ενώ εμείς το ένα τρίτο δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατιστική.
Αν ανατρέξουμε προς τα πίσω σε παραδείγματα θα δούμε ότι λίγες φορές οι αριθμητική υπεροχή ήταν με το πλευρό του νικητή.
Όπως επίσης και το ότι ένας στρατός επαγγελματικός και ετοιμοπόλεμος είναι καλύτερος σε σχέση με ένα μπουλούκι ατάκτων. -
όντας με πλήρη εξάρτηση και φέροντας ένα ξεσκονόπανο στο χέρι...
...ξυρισμένος και με γυαλισμένες αρβύλες θα πρόσθετα εγώ.
Αν και έχω τελείως διαφορετικές εμπειρίες από το στρατό (ως τώρα) θεωρώ ότι απεικονίζεις ακριβέστατα την εικόνα του στρατεύματος.
-
Μαρκο,δεν ισχυει παντου αυτο που περιγραφεις.Εγω το αρμα μου το ειχα μαθει απ''εξω κι'ανακατωτα,και σιγουρα μπορούσα να αξιοποιήσω το 99% των δυνατοτήτων του.
Υπήρχε αρκετη εκπαίδευση στην επιλαρχια που υπηρέτησα,περισσοτερο λόγω συνεχομενων ασκησεων και επιδειξεων,αλλα εστω και ετσι,όποιος ήθελε να μαθει...μαθαινε.
Ειχαμε και ατομα που δεν ξεραν να καλωδιώσουν τον ασυρματο,αλλα οχι οτι δεν ειχαν την ευκαιρια να μαθουν να το κανουν.Εαν ηταν να πονταρω στο άν η επιλαρχία που υπηρετησα θα τα εβγαζε πέρα σε μια κατασταση μαχης (εννοώ χωρις να υστερει αριθμητικα ή ποιοτικα του αντιπάλου) θα πονταριζα υπέρ.Ειδικα εαν δεν ειχαμε τους συγκεκριμενους αξιωματικους που γνωρισα,και πιστευω ακομα καλύτερα εαν δεν υπήρχε ούτε ενας αξιωματικος στα αρματα.Αυτα τα λέω,εχοντας υπ'όψιν τα πληρωματα και τις επιδόσεις μας στις ασκήσεις εκεινη την εποχη.
-
Το πρόβλημα που διαπιστώνω είναι ότι καθένας κρίνει καταστάσεις βάσει της προσωπικής του εμπειρίας. Αν αρχίσω κι εγώ ν' αραδιάζω ιστορίες με ηλίθιους αξιωματικούς και κυρίως υπαξιωματικούς (ΕΜΘ, μόνιμους) που μου έλαχαν, θα μπορούσα να πω ότι ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο θα καταλάμβανε την Αθήνα σε 5 μέρες. Προφανώς δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Ούτε όλα τα στρατόπεδα είναι ίδια. Προσπαθώ όμως να καταλάβω πως είναι δυνατόν σε ένα 6μηνο να μην έχει κάποιος αρματιστής μπει στο άρμα. Ούτε ερπύστριες αλλάξατε βρε markvag, ούτε μια μπαταρία;; Εγώ, που δεν έχω ειδικότητα αρματιστή, έκανα τα συγκεκριμένα πράγματα (ασήκωτες οι ερπύστριες...).
Άμα βρω πάντως markvag τον χρόνο, θα σχολιάσω το σεντόνι σου.
Σε ρώτησα πάντως τη μονάδα σου για να καταλάβω τι σκατά γινόταν. Μπας κι είχατε τίποτα παροπλισμένα άρματα του 60; -
2 τετοιες μοναδες υπαρχουν οσο θυμαμαι...ειναι τα mlrs, δεν ειμαι ΕΜΑ...ΠΒ ειναι..
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
επαναλαμβάνω ότι σε ενδεχόμενο σύγχρονης πολεμικής απειλής ένας καλά οργανώμενος και ολιγομελής επαγγελματικός στρατός αρκεί.
αυτο δεν ξερω πως εχει προκυψει και το επικαλειστε αρκετοι, αλλα είναι φοβερη και τρομερη ανακριβεια...
Καμια επαφη με την πραγματικοτητα ομως...
Να σου παραθέσω μερικές πραγματικότητες λοιπόν...
Προσωπικά υπηρέτησα σε μία μονάδα που όλοι έλεγαν ότι είναι από τις πιο μάχιμες του πυροβολικού και του στρατού γενικότερα (mlrs για όποιον ξέρει...), με (υποτίθεται) προσεκτικά επιλεγμένα στελέχη (όλοι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικό ήταν οι πρώτοι στις τάξεις τους και είχαν περάσει από διάφορες σχολές μετεκπαίδευσης). Η εκπαίδευση που κάναμε ήταν στο bubble – bubble ή σε ιστορίες για αγρίους (τι θα κάνουμε αν γίνει πόλεμος, αν μας τελειώσουν οι πύραυλοι, κοκ) ή σε απαρχαιωμένες τακτικές από άσχετους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά αναφέρω 2 συζητήσεις (και οι 2 μεταξύ ενός στρατιώτη 26 χρονών – εγώ ήμουν δίπλα και άκουγα – κι ενός αξιωματικού αντίστοιχης ηλικίας):
Συζήτηση 1:
Κ (= καραβανάς): Το πυρ και κίνηση δεν έχει τρόπο αντιμετώπισης.
Σ (= στρατιώτης): Δηλαδή αν το εφαρμόσουμε σίγουρα θα νικήσουμε τους αντιπάλους μας;
Κ: Ε, ναι, αυτό δεν λέμε;
Σ: Αν το εφαρμόσουν αυτοί σε εμάς;
Κ: Θα τους αντιμετωπίσουμε κι εμείς με πυρ και κίνηση.
Σ: Και θα τους νικήσουμε;
Κ: Ε, φυσικά, αφού δεν υπάρχει τρόπος να το νικήσεις...
Σ: Τότε εμείς πως θα το νικήσουμε;
Κ: Ε... Πολλά δεν λες; Για πες μου από ποια μέρη αποτελείται το όπλο σου...Συζήτηση 2 (σε ενημέρωση από αξιωματικό της πυροσβεστικής για το τι θα πρέπει να κάνουμε εάν κληθούμε να συνδράμουμε σε πυρκαγιά):
Κ: Όταν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιά θα πρέπει να φέρουμε πλήρη εξάρτηση, συμπεριλαμβανομένου και του μεταλλικού κράνους.
Σ: Μα, καλά, με το μεταλλικό κράνος στη φωτιά θα σκάσουμε.
Κ: Όχι, έτσι ορίζει ο κανονισμός, θα πρέπει να το φοράτε... Εξάλλου είναι και για την προστασία σας!
Σ: Συγνώμη κύριε Π (= αξιωματικός πυροσβεστικής), πρέπει να φοράμε μεταλλικό κράνος στην πυρκαγιά;
Π: Τι λέτε ρε; Θα πεθάνετε από τη ζέστη. Ούτε εμείς δεν τα φοράμε στις φωτιές, μόνο με το τζόκευ πάμε ή με πλαστικό.
Κ: Ε, όχι, αφού το λέει ο κανονισμός. Εξάλλου θα τους προστατεύσει σε περίπτωση που κανένα αεροπλάνο ρίξει κατά λάθος νερό εκεί που βρίσκονται.
Π: Κύριε Κ μου, σε αυτή την περίπτωση όχι το κράνος, αλλά κτίριο ολόκληρο δεν τους σώζει...
Κ: Δεν έχει σημασία, πρέπει να το φοράνε, αφού το λέει ο κανονισμός...
Σ (όλοι μαζί):Αυτά είναι απλά 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα 2 διαφορετικών (νέων σε ηλικία, αριστούχων και με πολλά «σχολεία» στην πλάτη τους) αξιωματικών ο πρώτος εκ των οποίων φάσκει και αντιφάσκει, αποδεικνύοντας ότι απλά δεν γνωρίζει το αντικείμενό του και ο δεύτερος απλά θα στείλει τους στρατιώτες του στη σίγουρη θερμοπληξία σε περίπτωση που κληθούν να συνδράμουν σε πυρκαγιά (δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου...). Το τι έχουν δει τα ματάκια μου και ακούσει τ’ αυτάκια μου στους 11 μήνες στη μάχιμη μονάδα με τα προσεκτικά επιλεγμένα στελέχη δεν λέγεται... Αν έτσι είναι οι επίλεκτες δυνάμεις του ΕΣ, δεν θα ήθελα να φανταστώ πως μπορεί να είναι οι υπόλοιπες...
Όσο για το τι έμαθα στο στρατό; Ότι αμοίβεται πάντα ο πιο βλάκας και γλύφτης (ούτε μία φορά δεν διαψεύστηκε αυτό), ότι για να πας μπροστά πρέπει να έχεις βύσμα (επίσης ποτέ δεν διαψεύστηκε), ότι αν είσαι καρφί και λες τα απίθανα ψέμματα (πχ ότι η μητέρα σου είναι στις τελευταίες της μέρες με καρκίνο τελικού σταδίου, μετά θεραπεύεται με θαύμα και μετά ξαναπέφτει συνέχεια επί 6 μήνες...) θα κάνεις αυτό που θέλεις (επίσης δεν διαψεύστηκε), όπως επίσης ότι σε περίπτωση που γίνει κανένα ντου από βορρά ή ανατολάς το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να μαζέψω τα μπογαλάκια μου και τους δικούς μου ανθρώπους και να φύγω όσο πιο μακριά γίνεται, γιατί αυτός ο στρατός ούτε μία επιδρομή 10 άοπλων ζητιάνων δεν μπορεί να αποκρούσει...
Αλλά κατά τα άλλα συνέβαλλα αποφασιστικά στην ικανότητα αποτροπής της χώρας μου (καθαρίζοντας 152,76 κιλά σκατά, στα 151 γίνεσαι σωστός στρατιώτης, μέχρι εκεί είσαι απλά εκπαιδευόμενος), φυλόντας 98.633,26 ώρες σκοπιά χωρίς πυρομαχικά και με τηλέφωνο που δεν λειτουργούσε (ουσιαστικά άοπλος δηλαδή) μην τυχόν μπούνε τα κομάντα και μας καθαρίσουνε όλους, σε σημεία που μία κάμερα κι ένας αισθητήρας κίνησης θα έκανε πραγματική δουλειά, σε ένα στρατόπεδο που είχε 3 σκοπιές και για να καλυφθεί ικανοποιητικά ήθελε πάνω από 15 (δεν κάνω πλάκα – όποτε θέλετε πάμε να μπούμε χωρίς να μας πάρει μυρωδιά κανείς). Α, και να μην ξεχάσω ότι έμαθα ότι δεν μπορείς να είσαι σωστός στρατιώτης αν ο φάκελός σου είναι ένα κλικ στραβός ή η μπλούζα σου στην ντουλάπα είναι λίγο πιο δεξιά από την μπλούζα που βρίσκεται από κάτω ή οι κονσέρβες στη σκηνή του μάγειρα στην άσκηση δεν είναι πλήρως ζυγισμένες – στοιχισμένες ακόμα και στις 1 το βράδυ (ο μάγειρας έφαγε ένα τέτοιο χέσιμο γι’ αυτό το λόγο στα άγρια μεσάνυχτα που ακόμα θα το θυμάται... όπως και όσοι είχαν την ατυχία να κοιμούνται στις διπλανές σκηνές...)
Ε, ναι λοιπόν, αριθμός στη λίστα των ηρωικώς πεσόντων δεν έχω καμία όρεξη να γίνω και bubble – bubble και ιστοριούλες με παρέα μπορώ να βρω και εκτός στρατού πολύ καλύτερα και πολύ πιο χαλαρά (χωρίς να έχω ξυπνήσει από τις 6 το πρωί με αγριοφωνάρες και φορώντας πλήρη εξάρτηση και έχοντας και όπλο, λες και πηγαίνουμε να πάρουμε την πόλη...)
Αυτό που εγώ δεν ξέρω πως έχει προκύψει είναι πως ο στρατός σε κάνει άντρα (ρουφιάνο και φυγόπονο σε κάνει, άντρα σε καμία περίπτωση) και πως μερικές χιλιάδες ανεκπαίδευτων στα όπλα εφέδρων θα κάνουνε τη δουλειά που όλοι αυτοί που πληρώνονται (από εμάς) δεν μπορούν... Ναι, η θητεία είναι ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου και τίποτε άλλο. Μόνο ως δωρεάν 12μηνο μάστερ στη μαλακία (όπως μου το περιέγραψε ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο) μπορώ να το δω και πάλι όταν είμαι στις (πολύ) καλές μου...
Λοιπον φιλε μου πραγματικα ετσι ειναι οσον αφορα την εκπαιδευση και την νοοτροπια ,,,,,ΓΕΝΙΚΑ ,,,ΣΤΟ στρατο.Και λεω γενικα γιατι δυστηχος εκτος απο τους κακομοιρους φανταρακους που κακοπερνανε στο στρατο ολοι οι υπολοιποι ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.Γιατι?,,,,γιατι φιλε μου οταν ενας επαγγελματιας κακος η καλος στην δουλεια του στρατιωτικος ζητηση και οχι διαταξει μια δουλεια απο τον κακομοιρο φανταρο τοτε αυτος ξερεις τι απαντα? Αν του αρεσει και γουσταρει θα πει οκ-που ειναι το φιλοτιμο?----Αν δεν ,,,και πιεστει και λιγο παιρνει τον θειο στο αρχηγειο και κανονιζει να παει καπου αλλου να χαλαρωσει και να μιλησει με την γκομενα και ασε τους αλλους να κουρευονται.Και θα μου πεις ,,,ποιος φταιει?
Λοιπον φιλε μου φταιει αυτος που σε βολευει,,,,,, και γιατι,,,, τι θα γινει αν εκανες ενα νουμερο παραπανω?
Συγνωμη που μιλω σε προσωπικο επιπεδο αλλα πραγματικα το καταντημα που ανεφερες εσεις που πηγατε και που θα πατε το δημιουργησατε γιατι ετσι σας εχουνε μαθει και ετσι σας βολευει.Αλλα αυτα δεν εχουν σημασια απ'οτι καταλαβα για σενα αλλα για αυτους τους αμορφοτους που ανεφερες φιλε μου εχουν.Δεν φταιει κανενας απο αυτους .Φταινε αυτοι που τους μαθαινουν και τους ανεχονται και με αυτους πρεπει να τα βαλεις.
Αν εχασες τον χρονο σου σε κινητα και πλακιτσα στο στρατο και δεν σου αρεσε η φοβασαι οτι θα χαθεις στην σταδιοδρομια σου αν πας, τοτε βολεψου με την σειρα σου οπως μπορεις γιατι το αρωστο συστημα του στρατου στο προσφερει φιλε μου.
Δεν θελω να συνεχισω γιατι μαλλον εχω παρεξηγηθει.
Αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι οπως την κοινωνια την διαμορφωνουμε εμεις οι ιδιοι ,,ετσι και την κοινωνια του στρατου την εχουμε κανει οπως μας βολευει μονιμοι και μη .Οποτε ας μην λεμε μεγαλα λογια και ισοπεδωνουμε προσωπικοτητες απο την στιγμη που ολοι μας ειμαστε μπλεγμενοι στην καταντια. -
Εμένα πάντως μου έχει τύχει κατά τη θητεία μου η μονάδα του ΠΒ που στεγαζόταν στο ίδιο στρατόπεδο στο Β. Έβρο να παρατάσει εναν ουλαμό με Α/Κ Μ109 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, ταγμένα, πακτωμένα και με τις κάνες ακομπλάριστες σε συγκεκριμένη θέση έχοντας και στοιχεία βολής. Ενοείτε ότι οι ουλαμοί πήγαιναν εναλάξ. Το βρήκα φοβερό, για τα δεδομένα του ΕΣ, γιατί δεν υπήρχε κρίση, ούτε επεισόδια, απλά έτσι προέβλεπε το σχέδιο. Δλδ. οι άνθρωποι απλά θα γέμιζαν και θα έβαλαν.
-
καλά δεν πιστεύω ότι έγραψα ένα σεντόνι και κόλλησε η σύνδεση και το έχασα...
Ποιος εγκάθετος στρατόκαυλος το έκανε αυτό;;;
Περί Θητείας [#2]