-
Ένα νέο project αρχίζει.
Ανακατασκευή παλαιού ραδιόφωνου!
Πρόκειται για ραδιόφωνο του 1955.
Συγκεκριμένα είναι αυτό το Imperial 699W
http://www.radiomuseum.org/r/continenta ... _699w.html
που έχει μαζί το πικάπ Dual 1002F
http://www.radiomuseum.org/r/dual_platt ... sis_1.htmlΣίγουρα θα χρειαστεί πολύ χρόνο, πιθανότατα πολλά λεφτά, ίσως κάποια μέρη να μην βρεθούν ποτέ και αυτό γιατί με μια πρώτη δοκιμή δεν δουλεύει
Η αξία του εκτός από συναισθηματική, ίσως, είναι και αξία λόγω σπανιότητας αλλά είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει.Δεν θα κάνω καμία βιαστική κίνηση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απίστευτα ευαίσθητα σημεία και όχι με ένα δυναμό που το πιάνεις με τα 2 χέρια.
Ψάχνω κάθε κίνηση αργά αργά και αρχίζω να κάνω επαφές με Ευρώπη σε περίπτωση που κάτι χρειαστεί απ’έξω.
Στο ζουμί!
- Αν και έχω κάποιον στο μυαλό μου, γνωρίζετε εσείς κάποιον ηλεκτρονικό που έχει την γνώση και την διάθεση να ασχοληθεί και να το φτιάξει ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ χωρίς μαιμουδιές και οικονομικές αλητείες?
Βλέπετε μπορεί στα θεωρητικά της ηλεκτρονικής να πέρασα το μάθημα αλλά πρακτικά…δεν με παίρνει να κάνω δοκιμές...
Υ.Γ. Ευχαριστώ τους διαχειριστές για την κατανόηση που θα δείξουν σε ένα off-topic θέμα αλλά μεταξύ άλλων υπάρχουν άτομα με γνώσεις και επίπεδο που ίσως δώσουν μια βοήθεια
-
Ένα νέο project αρχίζει.
http://www.radiomuseum.org/r/dual_platt ... sis_1.htmlΣίγουρα θα χρειαστεί πολύ χρόνο, πιθανότατα πολλά λεφτά, ίσως κάποια μέρη να μην βρεθούν ποτέ και αυτό γιατί με μια πρώτη δοκιμή δεν δουλεύει
Η αξία του εκτός από συναισθηματική, ίσως, είναι και αξία λόγω σπανιότητας αλλά είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει.Δεν θα κάνω καμία βιαστική κίνηση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απίστευτα ευαίσθητα σημεία και όχι με ένα δυναμό που το πιάνεις με τα 2 χέρια.
Ψάχνω κάθε κίνηση αργά αργά και αρχίζω να κάνω επαφές με Ευρώπη σε περίπτωση που κάτι χρειαστεί απ’έξω.
Στο ζουμί!
- Αν και έχω κάποιον στο μυαλό μου, γνωρίζετε εσείς κάποιον ηλεκτρονικό που έχει την γνώση και την διάθεση να ασχοληθεί και να το φτιάξει ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ χωρίς μαιμουδιές και οικονομικές αλητείες?
Βλέπετε μπορεί στα θεωρητικά της ηλεκτρονικής να πέρασα το μάθημα αλλά πρακτικά…δεν με παίρνει να κάνω δοκιμές...
Υ.Γ. Ευχαριστώ τους διαχειριστές για την κατανόηση που θα δείξουν σε ένα off-topic θέμα αλλά μεταξύ άλλων υπάρχουν άτομα με γνώσεις και επίπεδο που ίσως δώσουν μια βοήθεια
-
Ένα νέο project αρχίζει.
Στο ζουμί!
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Ένα νέο project αρχίζει.Ανακατασκευή παλαιού ραδιόφωνου!
Ωραίο μηχάνημα!
Θα πρότεινα να δοκιμάσεις να φτιάξεις οτι μπορείς μόνος σου πρίν το εμπιστευτείς κάπου αλλού..
Στη θέση σου θα έκανα τα εξής:
-Ανοιγμα του μηχανήματος και προσεκτικό ξεσκόνισμα με πεπιεσμένο αέρα. Αν δεν έχεις πιεστικό υπάρχουν σπρέι.
-Οπτικός έλεγχος για φθορές σε καλώδια, μεγάφωνο, πυκνωτές
-Ο κύριος λόγος για το 'δεν παίζει' σε τέτοια μηχανήματα είναι οι λάμπες τους. Θα συνιστούσα αλλαγή όλων των λυχνιών με καινούριες για να βελτιωθούν και τα χαρακτηριστικά απόδοσής του. Οπως και να το κάνουμε 50 χρόνια είναι πολλά και οι λάμπες θα έχουν 'πέσει' ιδίως αν το χρησιμοποιούσαν πολύ. Συνήθως σε τέτοιες κατασκευές υπάρχει ενα μεταλλικό σασί πάνω στο οποίο είναι βιδωμένες οι βάσεις των λυχνιών και πάνω στις βάσεις βυσματώνωνται οι λάμπες. Η αλλαγή τους δηλαδή είναι πολύ εύκολη. Το δύσκολο είναι να βρείς τις λάμπες. Ψάξε σε μαγαζιά ηλεκτρονικών... ίσως χρειαστεί να καταφύγεις και στο www. ΠΡΟΣΟΧΗ στις παλιές λάμπες. Σημείωσε προσεκτικά τον τύπο τους και την θέση τους πάνω στο σασί. Ο τύπος τους περιγράφεται με μερικούς χαρακτήρες και αριθμούς πάνω στο γυάλινο σώμα τους (π.χ. PL504) και είναι αυτός με τον οποίο θα τις ζητήσεις. Προσεξε γιατί τα ιδρωμένα χέρια σβήνουν εύκολα τα χαρακτηριστικά πάνω στη λάμπα!!
-Aν συνεχίσει να μη παίζει, τότε θέλουν έλεγχο και τα υπόλοιπα εξαρτήματά του (πυκνωτές, αντιστάσεις, πηνεία) με ποιο επιρεπεί σε βλάβες τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (λόγω πολυκαιρίας) που ισως να έχουν διαρροές.. Απο την άλλη πάλι .. τοτε βάζαν ποιοτικά εξαρτήματα ... οπότε πιθανόν να μην έχεις κανένα πρόβλημα.
-Αν το εξωτερικό έχει φθορές, καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν ΚΑΛΟ μερακλή, επαγγελματία λουστραδόρο επίπλων. Είναι δουλειά με πολλά μυστικά και σε καμιά περίπτωση μη το περάσεις ενα βερνίκι που θα βρείς απο ένα μαγαζί σιδηρικών...Καλο κουράγιο & επιτυχία...
-
amigas4t ευχαριστώ
Η αλήθεια είναι ότι έπεσες μέσα.
Δηλαδή το 'δεν παίζει' σημαίνει προς το παρών ένα πολύ δυνατό βουητό ανεξάρτητα της έντασης που έχω.
Κάποιοι ξένοι μου είπαν ότι αυτό σημαίνει αλλαγή του 'smoothing capacitor'.Προς το παρών αν και πιάνουν τα χέρια μου αρκετά, δεν τα εμπιστεύομαι για κάτι τόσο σύνθετο.
Αν βρω κάποιον που έχει όνομα σε αυτά τα θέματα θα το εμπιστεύτω εκτός αν βρω κάποιον με την λογική 'ωχ τώρα τι μου δίνεις....άστο εδώ και κάααατι θα κάνω' !!
όντως μιλάμε για μεταλλικό πλαίσιο και όλα βιδωμένα πάνω ενώ οι λάμπες βγαίνουν παρα πολύ εύκολα!
Όσο για το ξύλο, μπορεί να είναι θέμα εμφάνισης αλλά προς το παρών δεν με απασχολεί (αν και έχει ένα ΒΑΡΒΑΤΟ σημάδι σαν να πέρασες μαχαίρι από πάνω).
-
amigas4t εσύ ασχολείσαι με τέτοια?
Προς το παρών λοιπόν έχουμε :
-Έντονο βουητό
-σπασμένη η μία βελόνα του ραδιοφώνου
-σπασμένη η μία από τις 2 βελόνες του πικάπ
-μάλλον κολλημένο μοτέρ του πικάπ αφού δουλεύει μετά από ώραενώ προς το παρών κατάφερα με WD40 να ξεκολλήσω ένα κεντρικό γρανάζι του πικάπ που είχε κολλήσει περίπου 20 χρόνια που έχει να δουλέψει.
-
Δύσκολη επιχείρηση, αλλά έχω φτιάξει ένα (VEGA) στο περελθόν. Αν δεν βιάζεσαι (μάλλον όχι), μπορώ να το πάρω μόλις ανέβω στην Αθήνα και να το προσπαθήσω όσο μπορώ, αλλά δεν σου εγγυώμαι τίποτα από χρόνο.
-
cmarin κάποιες βασικές συμβουλές που έχεις να δώσεις?
Thanks για το ενδιαφέρον αλλά το ταξίδι Αθήνα - Χανιά το φοβάμαι
όχι δεν βιάζομαι βέβαια.. βολεύομαι και με FM σε άλλα ραδιόφωνα
-
Αν δεν το ψάξουμε δεν γίνεται διάγνωση εξ αποστάσεως, έχεις PM
-
Λες να φτιάξω και εγώ το δικό μου;
Αλήθεια, υπάρχει κάποιος οδηγός στο ιντερνετ για ηλεκτρολογικά; Κολλήσεις δλδ, κυκλώματα κτλ που να μπορώ να μορφωθώ λιγάκι;
-
για να μαζευόμαστε όλοι!!!
drdino τι έχεις?
-
Δεν έχω ιδέα, είναι στο άλλο σπίτι και στέκεται στο υπόγειο.
Εφόσον οι γονείς μου το έχουν παρατήσει, γιατί να μην το κοιτάξω λιγάκι; Όταν βρω τι μοντέλο είναι, θα αναφέρω...
-
drdino μιλάμε για ένα παλιο ραδιόφωνο ή κάτι πιο σύνθετο όπως το δικό μου?
-
To δικό μου είναι ένα παλιό λαμπάτο ραδιόφωνο, όχι σύνθετο σύστημα...
-
άρα ίσως είναι πιο εύκολο κιόλας!
μην το σκέφτεσαι!
πάρτο από το υπόγειο γιατί αποδείχθηκε ότι όσο δεν δουλεύει χαλάει! -
Θα το κοιτάξω το θέμα, μπήκα στην πρίζα τώρα!
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
amigas4t εσύ ασχολείσαι με τέτοια?Ερασιτεχνικά με ηλ. κατασκευές και επιδιορθώσεις. Εχω βγάλει μια σχολή ηλεκτρονικών στα νειάτα μου και μου έμεινε το μικρόβιο ...
Προς το παρών λοιπόν έχουμε :
-Έντονο βουητόΓια τα βουητά συνήθως φταίνε οι πυκνωτές αλλά όχι πάντα... Αν είναι ο πυκνωτής εξομάλυνσης, η αντικατάστασή του θα σου βγεί μερικά
-
εγώ έχω κάποιον, ο οποίος είναι γνώστης και σίγουρα θα στο φτιάξει,
αλλα 1ον
είναι πολύ δύσκολο να σου δώσω ημερομηνία που θα είναι έτοιμο γιατί είναι πολύ απασχολημένος....και 2ον
δεν ξέρω ποσο είναι το μπάτζετ σου.. -
Ο χρήστης amigas4t έγραψε:
Ερασιτεχνικά με ηλ. κατασκευές και επιδιορθώσεις. Εχω βγάλει μια σχολή ηλεκτρονικών στα νειάτα μου και μου έμεινε το μικρόβιο ...
άψογα!
Οπότε να κοιτάς το θέμα συχνά γιατί θα σε χρειαστώ![quote='amigas4t']
Για τα βουητά συνήθως φταίνε οι πυκνωτές αλλά όχι πάντα... Αν είναι ο πυκνωτής εξομάλυνσης, η αντικατάστασή του θα σου βγεί μερικά -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Θα το κοιτάξω το θέμα, μπήκα στην πρίζα τώρα!Άντε λοιπόν!!!!
Ανακατασκευή ιστορικού ραδιοφώνου + Ηλεκτρολογικές ερωτήσεις