-
Μωρε τα ξέρω αυτά αλλά κτ που βαριέμαι το ίδιο με το γυμναστήριο είναι το τζόκινγκ-τρέξιμο Ναι το ξέρω όλα δικά μου τα θέλω
Καλά για διάδρομο στο γυμναστήριο δν το συζητώ-χειρότερο βασανιστήριο δν υπάρχει-5λεπτά πάνω του ισοδυναμούν με ώρες
Γι αυτό κ ψάχνω μια πιο αεροβική άσκηση κ σκέφτηκα ότι οι πολεμικές τέχνες μπορεί να είναι κτ τέτοιο.
Στο γυμναστήριο παλιά έκανα 5 λεπτά διάδρομο στην αρχή,ίσα ίσα να ζεσταθώ αλλά με τον καιρό το έκοψα ακόμα κ αυτό κ πήγαινα κατευθείαν στα βάρη -
Ο χρήστης ΣταύRRoΣ46 έγραψε:
Μωρε τα ξέρω αυτά αλλά κτ που βαριέμαι το ίδιο με το γυμναστήριο είναι το τζόκινγκ-τρέξιμο Ναι το ξέρω όλα δικά μου τα θέλω
Καλά για διάδρομο στο γυμναστήριο δν το συζητώ-χειρότερο βασανιστήριο δν υπάρχει-5λεπτά πάνω του ισοδυναμούν με ώρες
Γι αυτό κ ψάχνω μια πιο αεροβική άσκηση κ σκέφτηκα ότι οι πολεμικές τέχνες μπορεί να είναι κτ τέτοιο.
Στο γυμναστήριο παλιά έκανα 5 λεπτά διάδρομο στην αρχή,ίσα ίσα να ζεσταθώ αλλά με τον καιρό το έκοψα ακόμα κ αυτό κ πήγαινα κατευθείαν στα βάρηΥπαρχουν δυο δοκιμασμενες λυσεις.
α) Γυμναστηριο με παρεα για να λες και δυο κουβεντες την ωρα του διαδρομου
β) mp3 player
Επισης μπορεις ν' αντικαταστησεις τον διαδρομο με διαφορα αεροβικα 45λεπτα προγραμματα που πλεον προσφερουν ολα τα γυμναστηρια (και που αν ειναι καλα δομημενα κι εκτελεσμενα εχουν απειρως θεαματικοτερα αποτελεσματα απο τον διαδρομο). Σε καθε περιπτωση η παρεα διωχνει τη βαρεμαραΠαντως δεν υπαρχει μεγαλυτερο λαθος απο το 'παω κατευθειαν για βαρη' (εκτος αν η πρωινη δουλεια σου ειναι ταχυδρομος ή να κοβεις περπατητος κλησεις δημοτικης αστυνομιας ). Χανεις ουσιαστικη προθερμανση, δεν κανεις αεροβικη ασκηση (με συνεπειες στη φυσικη κατασταση και το μεταβολισμο) και δεν κερδιζεις απο τα βαρη αναλογα με τον κοπο που καταβαλλεις! Ειδικα απο καποια ηλικια και μετα...
Εγω, αν με πιεζει ο χρονος ή βαριεμαι, προτιμω να ματαιωσω τα βαρη παρα το τρεξιμο -
Άρχισε με απλό περπάτημα ΕΛΕΥΘΕΡΟ και όχι στο γυμναστήριο, να αλλάζεις και παραστάσεις και να σου είναι πιο ευχάριστο, για κανένα μήνα, 30'-45' καθημερινώς ή τις φορές που έχεις χρόνο, που θα σταδιακά μπορείς να κάνεις 60'+.
Σταδιακά, μπορείς, ας πούμε μετά από 2-4 εβδομάδες, στην επιστροφή από το περπάτημα και προς το σπίτι σου, να τρέξεις τα 2-3 λεπτά που σου απομένουν για να φθάσεις.
Μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε από 1' ακόμα, μέχρι να φθάσεις 15'-20'(άντε μέχρι μισή ώρα, αν και είναι πολύ για σύντομο διάστημα). Το θέμα είναι να αποκτήσεις μια στοιχειώδη αντοχή στην αρχή και όχι να τρέξεις μαραθώνιο.Από εκεί και πέρα, αν θέλεις ακόμα, άρχισε καράτε, μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή ότι άλλο, εφ' όσον πλέον θα μπορείς. Για ότι άλλο θες εδώ είμαστε και τα ξαναλέμε
-
Kαλά όλα αυτά,τα έχω δοκιμάσει όλα,αλλά τίποτα δε με πιάνει Εδώ πιο παλιά που καιγόμουν στο γυμναστήριο,κ ήθελα να κάνω διάδρομο για γράμμωση,μετά από λίγο τα παράταγα.Όχι τώρα που το κάνω εντελώς χαλαρά.Δυστυχώς με το διάδρομο έχω πλήρη ασυμβατότητα
Aerobic ντρέπομαι να κάνω γμτ.Εγώ και 20 κοριτσάκια θα είμαι-ξέρω ωραίο ακούγεται αλλά είναι κάπωςΓι'αυτό λέω να ξεκινήσω kickbox η κτ τέλος πάντων που θα προσφέρει μια κινητικότητα κ θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τις μονότονες ασκήσεις του γυμναστηρίου
-
A και να συμπληρώσω,ότι ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές!
Απλά κ στίβο έχω κάνει,κ ποδόσφαιρο ασχολιόμουν εντατικά με καθημερινές προπονήσεις,κ με το γυμναστήριο είναι τώρα 5ος χρόνος που κάνω.
Ξέρω πως το τρέξιμο έχει να προσέρει πολλά από πρώτο χέρι,απλά δν είμαι σε φάση να το κάνω.Αλλά δε θέλω κ να σαπίσωκ γι αυτό σκέφτηκα τις πολεμικές τέχνες.Πάνω σαυτές έχω απορίες στο τι παίζει.
Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα ε?Εννοείται ευχαριστώ πολύ για κάθε συμβουλή ως τώρα,απλά για να σας κατατοπίσω καλύτερα -
Ο χρήστης ΣταύRRoΣ46 έγραψε:
A και να συμπληρώσω,ότι ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές!
Απλά κ στίβο έχω κάνει,κ ποδόσφαιρο ασχολιόμουν εντατικά με καθημερινές προπονήσεις,κ με το γυμναστήριο είναι τώρα 5ος χρόνος που κάνω.
Ξέρω πως το τρέξιμο έχει να προσέρει πολλά από πρώτο χέρι,απλά δν είμαι σε φάση να το κάνω.Αλλά δε θέλω κ να σαπίσωκ γι αυτό σκέφτηκα τις πολεμικές τέχνες.Πάνω σαυτές έχω απορίες στο τι παίζει.
Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα ε?Εννοείται ευχαριστώ πολύ για κάθε συμβουλή ως τώρα,απλά για να σας κατατοπίσω καλύτεραMην ανησυχείς, έχουμε και άλλοι τέτοιους προβληματισμούς. Εγώ κατόπιν ώριμης σκέψης κατάληξα στο να κάθομαι και να παίζω τερματοφύλακας στο 5*5.
-
Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα του National Geographic σχετικά με τα Mixed Martial Arts:
Πρέπει να υπάρχει και τέταρτο μέρος που δεν το έχει ανεβάσει ακόμα στο διαδίκτυο.
Εδώ και η ιστοσελίδα της εκπομπής.
Τα νούμερα που μετρούν είναι το λιγότερο εντυπωσιακά, αν όχι τρομακτικά!
-
Αξίζει να δείτε και τα video που αφορούν και τα υπόλοιπα αφιερώματα της εκπομπής Fight Science!
-
Έχει κανείς να προτείνει κάποια καλή σχολή αυτοάμυνας;
Δεν με ενδιαφέρει τόσο να έχω να λέω οτι ξέρω νιντζιτσου η ξέρω γω τι, αλλά να μπορώ να αμυνθώ και να μάθω αντιδράσεις κλπ. Κάτι κοντά στο κέντρο/Παγκράτι/Βύρωνα/Καισαριανή που να μην είναι πολύ γκασμάδες εκεί πέρα.
Είπαμε με κάποια παιδιά (μεταξύ τους και γυναίκες ) Να πάμε να ρωτήσουμε στα εξάρχεια για Muay Tai. Έχει κάποιος εμπειρία απο τη συγκεκριμένη τέχνη; -
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Είπαμε με κάποια παιδιά (μεταξύ τους και γυναίκες ) Να πάμε να ρωτήσουμε στα εξάρχεια για Muay Tai.
Πατε καλα;
-
Να πάμε να ρωτήσουμε στα εξάρχεια για Muay Tai. Έχει κάποιος εμπειρία απο τη συγκεκριμένη τέχνη;
Εντελώς φιλικά. Υπάρχουν αρκετές πολεμικές τέχνες που δεν έχουν καμμία σχέση με το καράτε που πάνε τα παιδάκια ή το τάεκ βο ντο που πήγαιναν τα υπόλοιπα παιδάκια όταν ο Μουρούτσος είχε πάρει το χρυσό. Μιλάμε για βρωμόξυλο και των γονέων...
Πηγαίντε παίξτε καμμιά κλωτσοπατινάδα 5χ5 να κουραστείτε να το φχαριστηθείτε και αφήστε το Ντάνιελ σαν να σαπακιάζεται μόνος του στο ξύλο...
Τώρα για αυτοάμυνα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή έτσι γενικά φοβάσαι μην σου επιτεθεί κανείς;
Η καλύτερη αυτοάμυνα είναι να μην κάνεις τίποτα ή στην τελική την κλασσική χεριά στη μύτη από κάτω... Πίστεψε με αν σου την πέσει κάποιος δυνατότερος θα φας περισσότερο ξύλο αν πας να ανταποδώσεις χτύπημα από το να κρατάς απλά άμυνα. Αν όντως θες κάτι πολύ αποτελεσματικό (αν και παράνομο) τότε σπρέι πιπεριούκαι καθάρισες.
Αν τέλος (αυτό το λέω εντελώς χωρίς παρεξήγηση) το ζητούμενο είναι να κάνουμε κάτι για να λέμε στας γκόμενας 'Πάω και κάνω το τάδε (kick boxing, mai tai, sai mai, lai fai κλπ)' (=είμαι και πολύ βαρβάτος άντρας μωρό μου) η καλύτερη επιλογή είναι kick boxing όπου αυστηρά τονίζουμε στον δάσκαλο ότι ΔΕΝ επιθυμούμε να ασχοληθούμε με αγώνες και επιθυμούμε μόνο προπόνηση για τεχνικές και φυσική κατάσταση.
Αν δεν γίνει αυτή η διευκρίνηση παίζει να βρεθείτε να σας σαπακιάσει κανά κ@υλωμένο αλβανάκι... -
Έχει κανείς να προτείνει κάποια καλή σχολή αυτοάμυνας;
Δεν με ενδιαφέρει τόσο να έχω να λέω οτι ξέρω νιντζιτσου η ξέρω γω τι, αλλά να μπορώ να αμυνθώ και να μάθω αντιδράσεις κλπ. Κάτι κοντά στο κέντρο/Παγκράτι/Βύρωνα/Καισαριανή που να μην είναι πολύ γκασμάδες εκεί πέρα.
Είπαμε με κάποια παιδιά (μεταξύ τους και γυναίκες ) Να πάμε να ρωτήσουμε στα εξάρχεια για Muay Tai. Έχει κάποιος εμπειρία απο τη συγκεκριμένη τέχνη;Με τις λίγες γνώσεις περί πολεμικών τεχνών που έχω δεν μπορώ να σου προτείνω το Muay Tai εφόσον ο σκοπός σου είναι η αυτοάμυνα. Ως αυτοάμυνα νοείται η αντίδραση σε περιπτώσεις πνιγμού, απειλής με μαχαίρι, σπρωξίματος, χτυπήματος με χέρι/πόδι, κτλ. Η αντίδραση αυτή συνήθως έχει τη μορφή αποφυγής ή/και ενός - το πολύ δύο - χτυπήματος ή/και κίνησης απεμπλοκής ή/και λαβής που θα ξαφνιάσει/αποπροσανατολίσει/αχρηστεύσει τον επιτιθέμενο και μετά ΤΡΕΧΑΛΑΣ. Στο Muay Tai μαθαίνεις να ΤΡΩΣ ξύλο με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες και να ρίχνεις ξύλο αντιμετωπίζοντας πρόσωπο με πρόσωπο κάποιον. Ναι μεν θα μάθεις να ρίχνεις κλωτσιές, μπουνιές, αγκωνιές αλλά δε θα μάθεις αυτόαμυνα. Δε θα μάθεις πως να ξεφύγεις από κεφαλοκλείδωμα ή πώς να αντιδράσεις σε απειλή με μαχαίρι.
Θα σου πρότεινα να βρεις μια σχολή όπου διδάσκεται καθαρή αυτοάμυνα, δηλ. όχι 1-2 κινήσεις στα πλαίσια ενός μαθήματος, π.χ. kick boxing. Αν πάλι θες να ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη, ίσως το Aikido να έχει τα πιο πολλά στοιχεία αυτοάμυνας αφού δε δίνει έμφαση στην επίθεση (νομίζω ότι δεν έχει επιθετικές κινήσεις) αλλά στην αποτροπή της επίθεσης του αντιπάλου και την χρήση της κινητικής ενέργειας του επιτιθέμενου εναντίον του.
EDIT: Προφανώς και κάποιος που ασχολείται 5-10 χρόνια με το Muay Tai έχει πολύ αυξημένες ικανότητες αυτοάμυνας αλλά δε νομίζω ότι αυτή είναι η περίπτωση που μας ενδιαφέρει. Αν θες να αποκτήσεις σε διάστημα μερικών μηνών κάποιες βασικές γνώσεις αυτοάμυνας, ισχύουν όσα έγραψα πιο πάνω.
-
Εγώ κάνω πέραν του ενός χρόνου BJJ (βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου). Είναι πολεμική τέχνη με έμφαση στη μάχη στο έδαφος με σαφή οφέλη σε θέματα αυτοάμυνας μια και μοιραία εκεί καταλήγουν όλες οι 'αψιμαχίες', όπως και κάθε προσπάθεια ας πούμε βιασμού!!! Μπορεί να μην έχει τον αγχολυτικό χαρακτήρα των τεχνών με λακτίσματα και γροθιές μια και εδώ παίζουν λαβές, εξαρθρώσεις και πνιγμοί επί το πλείστον αλλά είναι ιδιαίτερα επίπονη, τεχνική και ενδιαφέρουσα. Πάντως οι αγώνες που γίνονται με ανυπαρξία σχεδόν κανόνων έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός πέραν της μια τέχνης είναι απαραίτητος καθώς καμία δεν αποτελεί πανάκια ούτε είναι ολοκληρωμένη σε κάθε είδους μάχης. Ένας συνδυασμός BJJ και Muay Tai ή παρεμφερείς τεχνικής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
...
Πάντως οι αγώνες που γίνονται με ανυπαρξία σχεδόν κανόνων έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός πέραν της μια τέχνης είναι απαραίτητος καθώς καμία δεν αποτελεί πανάκια ούτε είναι ολοκληρωμένη σε κάθε είδους μάχης. Ένας συνδυασμός BJJ και Muay Tai ή παρεμφερείς τεχνικής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.+00.
Παράδειγμα αποτέλεσαν οι πρώτες διοργανώσεις UFC όπου ο Royce Gracie υπέταξε με χαρακτηριστική άνεση πολύ δυνατότερους αντιπάλους των οποίων, όμως, οι γνώσεις περιορίζονταν σε karate, kick boxing, κτλ. Οι αγώνες αυτοί απετέλεσαν ένα από τους λόγους που άρχισε η διάδοση του ΜΜΑ και γενικότερα της ταυτόχρονης ενασχόλησης με περισσότερες τις μία πολεμικές τέχνες. Για το λόγο αυτό ασχολούμαι εδώ και μερικούς μήνες ταυτόχρονα Ju-Jitsu, kick boxing και ΜΜΑ ενώ όποτε ο χρόνος μου το επιτρέπει παρακολουθώ και κάποια μαθήματα Judo και Brasilian Ju-Jitsu. Είναι εντυπωσιακό το πόσο αλληλένδετες είναι όλες οι τέχνες αυτές και πως συμπληρώνουν η μία την άλλη.
Βέβαια, στο παρελθόν είχα ασχοληθεί για κάποιο διάστημα με kick boxing και παγκράτιο και είχα κάποιες βάσεις ώστε να μην πελαγώσω ασχολούμενος ταυτόχρονα με όλες αυτές.Πάντως, σχετικά με το ερώτημα του FestoNero, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι μια σχολή αυτοάμυνας γιατί η αφορμή για την αναζήτησή του αυτή και ο τρόπος που έθεσε το ερώτημα με κάνουν να πιστεύω ότι θέλει να μάθει κάποια ουσιαστικά και χρήσιμα πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι να ασχοληθεί σε βάθος χρόνου με κάποια πολεμική τέχνη.
-
-
Προσωπικά δεν έχω και ιδιαίτερη εκτίμηση στις περισσότερες τέτοιου είδους σχολές. Συχνά ζητούν εξεζητημένα χτυπήματα που θα γίνουν κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση για να μην πούμε φόβο έως τρόμο με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Δεν μηδενίζω προς θεού τις επιλογές που μπορούν να σου δόσουν αλλά πιστεύω ότι η συστηματική εκμάθηση μια πολεμικής τέχνης είναι ότι το καλύτερο αν δεν μπορείς να εμβαθύνεις για όποιους λόγους περισσότερο. Το πρώτο και πάνω από όλα είναι η εξεύρεση σωστού δασκάλου.
Α και για την τάξη άλλο το ju jitsu και άλλο το jiu jitsu και υπάρχει μόνο Brasilian Jiu-Jitsu/
Η δική μας γραμμή ξεκινάει από εδώ
Youtube Video -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Προσωπικά δεν έχω και ιδιαίτερη εκτίμηση στις περισσότερες τέτοιου είδους σχολές. Συχνά ζητούν εξεζητημένα χτυπήματα που θα γίνουν κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση για να μην πούμε φόβο έως τρόμο με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Δεν μηδενίζω προς θεού τις επιλογές που μπορούν να σου δόσουν αλλά πιστεύω ότι η συστηματική εκμάθηση μια πολεμικής τέχνης είναι ότι το καλύτερο αν δεν μπορείς να εμβαθύνεις για όποιους λόγους περισσότερο. Το πρώτο και πάνω από όλα είναι η εξεύρεση σωστού δασκάλου.Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου. Έχω πλήρη άγνοια σχετικά με σχολές όπου διδάσκεται αυτοάμυνα.
Α και για την τάξη άλλο το ju jitsu και άλλο το jiu jitsu και υπάρχει μόνο Brasilian Jiu-Jitsu/
I see. Εγώ είχα την εντύπωση ότι σωστός είναι ο όρος ju jitsu και ότι απλά με το πέρας των χρόνων αλλοιώθηκε και κάποιες φορές συναντάται και ως jiu jitsu. Αφθαίρετα επέκτεινα το παραπάνω και στην βραζιλιάνικη εκδοχή.
Όμως, βάσει της wikipedia οι σωστοί όροι είναι: Jujutsu & Brazilian Jiu-Jitsu με τη σημείωση ότι:
There are many types of Sport Jujutsu. One version of Sport jujutsu is known as 'JJIF Rules Sport Ju-Jitsu', is organized by Ju-Jitsu International Federation (JJIF), and has been recognized as one of the sport of the World Games.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Είπαμε με κάποια παιδιά (μεταξύ τους και γυναίκες ) Να πάμε να ρωτήσουμε στα εξάρχεια για Muay Tai.
Πατε καλα;
Δε θα το'λεγα
Διάβασε αυτόγια να καταλάβεις τι παίχτηκε.Με τις λίγες γνώσεις περί πολεμικών τεχνών που έχω δεν μπορώ να σου προτείνω το Muay Tai εφόσον ο σκοπός σου είναι η αυτοάμυνα. Ως αυτοάμυνα νοείται η αντίδραση σε περιπτώσεις πνιγμού, απειλής με μαχαίρι, σπρωξίματος, χτυπήματος με χέρι/πόδι, κτλ. Η αντίδραση αυτή συνήθως έχει τη μορφή αποφυγής ή/και ενός - το πολύ δύο - χτυπήματος ή/και κίνησης απεμπλοκής ή/και λαβής που θα ξαφνιάσει/αποπροσανατολίσει/αχρηστεύσει τον επιτιθέμενο και μετά ΤΡΕΧΑΛΑΣ.
Θα σου πρότεινα να βρεις μια σχολή όπου διδάσκεται καθαρή αυτοάμυνα, δηλ. όχι 1-2 κινήσεις στα πλαίσια ενός μαθήματος, π.χ. kick boxing. Αν πάλι θες να ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη, ίσως το Aikido να έχει τα πιο πολλά στοιχεία αυτοάμυνας αφού δε δίνει έμφαση στην επίθεση (νομίζω ότι δεν έχει επιθετικές κινήσεις) αλλά στην αποτροπή της επίθεσης του αντιπάλου και την χρήση της κινητικής ενέργειας του επιτιθέμενου εναντίον του.
Και γω αυτό σκεφτόμουν οτι χρειαζόμαστε. Για το Muay Tai δεν έχω ιδέα, και ότι βίντεο έχω δει απλά μου κάνει σε πιο βίαιο kick boxing (δε χαμπαριάζω εύκολα διαφορές).
Έψαξα λίγο επιφανειακά και βρήκα το KRAV MAGA (κραβ μαγκά), το οποίο φαίνεται να είναι κάτι σαν αυτό που ψάχνουμε, αν και πολύ πιο έντονο.
Χαζή ερώτηση: Εφόσον στο Aikido δε δίνει έμφαση στην επίθεση αλλά στην αποτροπή της επίθεσης του αντιπάλου, πως στο καλό παλεύουν οι αντίπαλοι σε αγώνα;
-
Διάβασε αυτόγια να καταλάβεις τι παίχτηκε
Φίλε FestoNero ο μόνος τρόπος για να έχει μια κάποια άμυνα η φίλη σου είναι αυτός
εννοείται ότι είναι παράνομος και ότι αν τυχόν το βρουν μπάτσοι θα την ταλαιπωρήσουν λίγο αλλά ότι και να κάνει σε πολεμικές τέχνες ποτέ δεν θα είναι σίγουρη από τη στιγμή που της την έπεσαν μαζεμένα άτομα. Η αυτοάμυνα αφορά ένα άντε δυο άτομα. Νομίζω ότι αν μπει στη διαδικασία για κάτι τέτοιο θα πέσει και η ψυχολογία της αφού θα το σκέφτεται συνέχεια.
Επειδή είχα περιστατικό με φίλο που του την έπεσε ταρίφας χωρίς λόγο και σκεφτόταν να κάνει πολεμικές τέχνες, το έβαλε στην άκρη (άσχετα αν έκανε μήνυση κανονικά) και συνέχισε τη ζωή του. -
Χαζή ερώτηση: Εφόσον στο Aikido δε δίνει έμφαση στην επίθεση αλλά στην αποτροπή της επίθεσης του αντιπάλου, πως στο καλό παλεύουν οι αντίπαλοι σε αγώνα;
Δεν γίνονται αγώνες,μόνο επιδείξεις.
Διάβασα το περιστατικό και ειλικρινά νομίζω πως η καλύττερη αυτοάμυνα είναι αυτό που προτείνει ο ΕDDIE147.
Προσωπικά δν εμπιστεύομαι μαθήματα αυτοάμυνας για τον απλό λόγο ότι όσα γίνονται εκεί είναι ''στημένα''.
Δηλαδή ξέρεις ότι τώρα ο άλλος πάει να σου ρίξει μπουνιά πχ,κ σου μαθαίνουν πως να αντιδράσεις.
Το θέμα είναι πως όταν θα σου χρειαστεί στην πράξη,δν θα υπάρχει προειδοποίηση,συν το ότι οι συνθήκες που θα δουλέυονται στην ''προπόνηση'' δν θα πλησιάζουν το πραγματικό(πχ η μπουνιά του άλλου θα είναι αργή για να προλάβει ο άλλος να βγάλει την τεχνική του.
Η γνώση κάποιου μαχητικού αθλήματος όπου γίνεται προπόνηση σε πραγματικές συνθήκες,με συνεχές sparring(πχ πυγμαχία,κικ μποξ,πάλη,brasilian jiu jitsu)σίγουρα θα σου δώσει ένα προβάδισμα σε σχέση με κάποιον που δν ξέρει.
Αλλά για να φτάσεις σε σημείο να μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά που μαθαίνεις,θα χρειαστείς σίγουρα περισσότερο απο ένα χρόνο συνεχούς προπόνησης κ πάλι κατά τη γνώμη μου δν έχεις εξασφαλισμένο τπτ.
Ειδικά μια κοπέλα θα πρέπει να αφιερώσει πάρα πάρα πολύ χρόνο προπόνησης για να μπορέσει να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι σε έναν οποιονδήποτε άντρα,που της ρίχνει καμιά 20αριά κιλα.
Αν θέλει να ασχοληθεί κανείς με κάποιο τέτοιο άθλημα πιστεύω να το κάνει γιατί του αρέσει κ για να γυμνάζεται.Όχι τόσο για προστασία.
Πολεμικές τέχνες