-
Υπάρχουν και επώνυμα aftermarket αλλά κοστίζουν το ίδιο ή και περισότερα απο τα Honda και δέν είναι απαραίτητα καλύτερα.
Πάντως αυτό που το τακάκι στρώνει απο το πρώτο φρενάρισμα δέν το έχω δεί ποτέ σε αυτοκίνητο, ακόμα και με μαμά δίσκους-τακάκια.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Τακάκια για μοτοσυκλέτα Honda μπροστινά, γνήσια της Honda, 40 ευρώ το ζευγάρι, επειδή έχει δύο δίσκους μπρός, 80 ευρώ σύνολο. Πολύ δυνατό φρενάρισμα και δέν θέλουν σχεδόν καθόλου στρώσιμο, την δεύτερη ή τρίτη φορά που θα πατήσεις τη μανέτα έχουν στρώσει.
Υπάρχουν και τακάκια με τα μισά λεφτά, αλλά αυτά θέλουν τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα για να στρώσουν και ακόμα και τότε δέν έχουν τη δύναμη των γνήσιων. Όποτε έβαλα τέτοια το μετάνοιωσα.
να εισαι σιγουρος οτι στο εμποριο μπορεις να βρεις απο χειροτερα μεχρι και πολυ καλυτερα τακακια απο τα honda, λιγο ψαξιμο θελει.
Καλέ μου φίλε, δεν μηδένισα ποτέ έναν κατασκευαστή. Δεν υπάρχει ο καλύτερος και ο χειρότερος. Καθένας εκπληρώνει κάποιο σκοπό!. Το φτηνό έχει υλικά για πολύ συντηρητική οδήγηση, γράφε ταξιτζήδες, και διατηρεί χαμηλή τιμή πώλησης, έχοντας λαϊκό χαρακτήρα.
Αντίθετα το ακριβό, αποτίνετε στους σαλιάρηδες, (όχι ραλιντζήδες!), οπότε αντέχει περισσότερο σε καταπονήσεις. Αυτό αποτίνετε στους ‘ιδιαίτερους’! πελάτες. Πωλείτε συμπαντικά ακριβότερα, ελάχιστο μεγαλύτερο κόστος + Πουλ μουρ!!!. Μα αυτό κρύο έξω από ένα σχολειό δεν θα ανταποκριθεί……..
Έτσι φτιάχτηκαν και ενδιάμεσοι τύποι, για να καλύψουν μέσες καταστάσεις!. Έχουν και μέσες τιμές!.
Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι τρις κατηγορίες με τα αγωνιστικά, που ή φτιάχνουμε ή βρίσκουμε και αγοράζουμε, ή παραγγέλλουμε.
Απλά θα σας πω, ότι όλα φτιαχτήκαν για να καλύψουν αντίστοιχες θερμοκρασίες, αντίστοιχης χρήσεις, και δεν θα σας κουράσω με όρια θερμοκρασιών, που αλώστε μετρώνται με τηλεθερμόμετρα ακριβείας, που ύπαρχου λίγα, για πειραματικούς λόγους και αγωνιστική χρήση.
Και για την ιστορία!.την δεκαετία του 70, όλα τα ταξί στην Αθήνα, φορούσαν κάτι κόκκινα τακάκια και κολλητές σιαγώνες, αφού έλιωναν τα μαμά!. Αυτά προήρχοντο από πλανισμένες στην φρέζα πλάκες από τακάκια μετ/να, και κολλημένη πλάκα GRADEX ελληνική, κομμένη στης διαστάσεις του τακακιού. Έμπαιναν και τα σχετικά καρότα, για δύσκολες καταστάσεις, και αποφυγή αποκόλλησης.
Τα αγόραζαν από Ηρακλείου 71 στα Πατήσια!, συνεταιρικό μου μαγαζί, με τον φίλο μου Γιώργο. Αυτός εξπέρ στης φτιαχτές κονσόλες και στα αξεσουάρ. Έπαιρναν τα ανακατασκευασμένα, και έδιναν τα παλιά. Οι κολλητές σιαγώνες με πάστα από την FERODO ΕΚΑ, λόγο του ότι δεν είχαν περτσίνια έβγαζαν τα διπλά χιλιόμετρα!.
Το συνεργείο ήταν σε 50 μετρά στην αγ. Αντωνίου 17 και στην άλλη γωνιά 12!.
Παιδιά έβγαινα χρήματα πολλά τότε, μα 7παρα το πρωί, με τουλάχιστον 10 το βράδυ!!!!....
Κολλούσαμε και θερμουϊτ σε τύμπανα εργαλειομηχανών και ασανσέρ, το θυμάσαι φίλε 21!.
Α. -
Διαβαζοντας τα σχόλια για τις περιπετειες των συμπλεκτων για το SX4, θυμηθηκα οτι με αφορμη σοβαρο προβλημα αξιοπιστιας συμπλεκτη σε Mini, (2 αλλαγες συμπλεκτη με τιμες σε αλλο πλανητη, πανω απο 1.000αρικο), ειχε προταθει απο φιλο γνώστη να παει ο παθων να 'φτιαξει' δισκο σε εξειδικευμενα συνεργεια (δισκαδικα μηχανουργεια, δεν ξερω πως τα λενε).
Εκει θα χρεωναν κανα 80αρι αλλα θα εφτιαχναν δισκο με μεγαλυτερη αντοχη. Παιζει αυτη η λογικη? -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Διαβαζοντας τα σχόλια για τις περιπετειες των συμπλεκτων για το SX4, θυμηθηκα οτι με αφορμη σοβαρο προβλημα αξιοπιστιας συμπλεκτη σε Mini, (2 αλλαγες συμπλεκτη με τιμες σε αλλο πλανητη, πανω απο 1.000αρικο), ειχε προταθει απο φιλο γνώστη να παει ο παθων να 'φτιαξει' δισκο σε εξειδικευμενα συνεργεια (δισκαδικα μηχανουργεια, δεν ξερω πως τα λενε).
Εκει θα χρεωναν κανα 80αρι αλλα** θα εφτιαχναν δισκο με μεγαλυτερη αντοχη.** Παιζει αυτη η λογικη?Ναί, παίζει, καλύτερο υλικό δίσκου, όπως και ενισχυμένα πλατώ με άλλα χτένια, με δπιλά χτένια, με καλύτερης ποιότητας ρουλεμάν, και πάει λέγοντας.
Πχ ένα σέτ δίσκο/πλατώ/ρουλεμάν για Renault RS έχει 130-170€ σε Valeo, LUK κλπ, αν βάλεις sachs competition έχει 450-600€ ανάλογα από που θα ψωνίσεις, νομίζεις ότι είναι τα ίδια υλικά ?
Όπως και στα φρένα υπάρχουν τακάκια και τακάκια για το ίδιο αυτοκίνητο, και δισκόπλακες, έτσι και στους συμπλέκτες, τα υλικά τριβής διαφοροποιούνται ως προς την ποιότητα τους και οι τιμές είναι ανάλογες.
Αυτή η χαζομάρα με τα οικολογικά οργανικά αλλά και τα carbon που είναι της μόδας τελευταία, σε τακάκια και δίσκους συμπλέκτη είναι το πρόβλημα, τα οργανικά δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες ή αν αντέχουν όπως τα carbon, δεν έχουν υψηλό συντελεστή τριβής, με αποτέλεσμα να επιμένεις περισσότερο είτε για να σταματήσεις αν μιλάμε για τακάκια, είτε για να ξεκινήσεις αν μιλάμε για συμπλέκτη, και να ανεβάζουν θερμοκρασίες και στο τέλος να σε αφήνουν στη μέση του δρόμου.
Δες πως γίνεται το βολάν από τη χρήση και το πατινάρισμα, έτσι γίνεται και το πλατώ που είναι στην άλλη πλευρά του δίσκου.
Πρόκειται για το ίδιο βολάν, που το τορνίρισα λιγότερο από 2 δέκατα και το ελάφρυνα στην περίμετρο αλλά και από μέσα, από την άλλη πλευρά, εκεί τοποθέτησα μια ψύκτρα αλουμινίου για να κρυώνει κάπως την επιφάνεια του βολάν.
Τα σημάδια που βλέπεις είναι hot spots, μικρές περιοχές μέσα στο μαντέμι του βολάν που από την υψηλή θερμοκρασία έγιναν μαρτενσίτης από ωστενίτης που είναι το βολάν, είναι δε τόσο σκληρά που δεν τα πιάνει το κεραμικό κοπτικό του τόρνου και πρέπει να καθαριστεί σε ρεκτιφιέ επιφανείας με πέτρα.
Η μετατροπή, είναι για το αγωνιστικό Clio RS του μικρού γιού.
tool to take screen snapshot -
Ευχαριστω για την απαντηση.
Τι παιζεται με την ψυκτρα στην προτελευταια φωτο?
Εχεις ενα 'δισκο' με 4 περιφερειακα μεγαλα ανοιγματα, 'τρυπες'.
Καθετα στις τρυπες αυτες εχεις 6 'κοιλαδες' και 4 'όρη' Χ 2 σετ, στην εξωτερικη πλευρα και αντιστοιχα στην εσωτερική, συμμετρικα, ΕΚΤΟΣ απο το σημειο στη μεση επανω οπου εχεις μονο 2 'κοιλαδες' και ενα 'ορος' (στο αριστερο εσωτερικο σετ). Δε βγηκε εκκεντρο αυτο το κατασκευασμα?Υποθετω επισης οτι ο΄τι ελαφρωσες το ξαναπηρες σε βαρος με τη ψυκτρ αλλα κερδισες αλλου
-
Έχεις δίκηο, αλλά η φωτό βγήκε πρίν ολοκληρωθεί η κατεργασία, όσο για τη μορφή της ψύκτρας, έγινε έτσι ώστε να αναρροφά έστω και λίγο αέρα από το μικρό κενό που αφήνει το βολάν από το μπλόκ, δες τις φωτό με τη φωτίτσα, στην πιο πάνω φωτό που δεν γυρίζει το βολάν η φωτιά είναι ακίνητη, μετά γυρίζει στις 600 στροφές ( χαμηλότερα από το ρελαντί κατά 300 στροφές ) και βλέπεις πόσο την τραβάει προς τα μέσα, από το τίποτα, θεωρώ ότι αυτό είναι κέρδος.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Έχεις δίκηο, αλλά η φωτό βγήκε πρίν ολοκληρωθεί η κατεργασία, όσο για τη μορφή της ψύκτρας, έγινε έτσι ώστε να αναρροφά έστω και λίγο αέρα από το μικρό κενό που αφήνει το βολάν από το μπλόκ, δες τις φωτό με τη φωτίτσα, στην πιο πάνω φωτό που δεν γυρίζει το βολάν η φωτιά είναι ακίνητη, μετά γυρίζει στις 600 στροφές ( χαμηλότερα από το ρελαντί κατά 300 στροφές ) και βλέπεις πόσο την τραβάει προς τα μέσα, από το τίποτα, θεωρώ ότι αυτό είναι κέρδος.Ειναι καλο, το ειχα καταλαβει αυτο με τη φωτιτσα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
[Τα σημάδια που βλέπεις είναι hot spots, μικρές περιοχές μέσα στο μαντέμι του βολάν που από την υψηλή θερμοκρασία έγιναν μαρτενσίτης από ωστενίτης που είναι το βολάν, είναι δε τόσο σκληρά που δεν τα πιάνει το κεραμικό κοπτικό του τόρνου και πρέπει να καθαριστεί σε ρεκτιφιέ επιφανείας με πέτρα.
Tο βολάν πώς είναι ωστενίτης;
-
Οι χάλυβες που δεν έχουν περάσει από διαδικασία σκλήρυνσης λέγονται Ωστενίτες, όταν βαφεί ο χάλυβας μετατρέπεται σε Μαρτενσίτη, Η κρυσταλλική δομή του Ωστενίτη είναι διαφορετική από του Μαρτενσίτη, στο βολάν της φωτό οι τοπικές υπερθερμάνσεις έχουν μετατρέψει εκείνα τα σημεία σε νησίδες Μαρτενσίτη.
Γιατί και το μαντέμι είναι μια μορφή χάλυβα ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε άνθρακα, μια από τις ιδιότητες του μαντεμιού είναι η επιφανειακή του σκληρότητα, οπότε για τη χρήση σε βολάν και δισκόπλακες δεν χρειάζεται να είναι χάλυβας βαμμένος, το μαντέμι και φτηνό είναι και δεν χρειάζεται άλλη κατεργασία σκλήρυνσης για την εφαρμογή αυτή.
Αν δεν σε βοηθήσει αυτό, viewtopic.php?f=6&t=54039&hilit=+%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο, αν το διαβάσεις, κάπου γράφει πως ο Ωστενίτης μετατρέπεται σε Μαρτενσίτη, είναι απλοϊκά γραμμένα από όσα κατάλαβα όταν επιδερμικά διάβασα γύρω από τη μεταλλουργία για να καταλάβω τη αλλαγή που παρουσιάζεται στα μέταλλα όταν υπερθερμανθούν ή καταψυχθούν, για περισσότερα είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιο μεταλλουργό.
-
Ο ωστενίτης μετατρέπεται σε μαρτενσίτη αν θερμάνεις τον χάλυβα σε θερμοκρασία πάνω από 728 βαθμούς (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε άνθρακα, το κατώτερο όριο αυτό είναι) και ακολούθως τον ψύξεις γρήγορα. Παίρνεις κατά συντριπτική πλειοψηφεία μαρτενσίτη με κάποια ελάχιστα ίχνη ωστενίτη. Δεν μπορείς να πεις ότι το βολάν είναι ωστενίτης σε θερμοκρασία δωματίου.
Έτσι τουλάχιστον τα έχω μάθει εγώ. -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Ο ωστενίτης μετατρέπεται σε μαρτενσίτη αν θερμάνεις τον χάλυβα σε θερμοκρασία πάνω από 728 βαθμούς (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε άνθρακα, το κατώτερο όριο αυτό είναι) και ακολούθως τον ψύξεις γρήγορα. Παίρνεις κατά συντριπτική πλειοψηφεία μαρτενσίτη με κάποια ελάχιστα ίχνη ωστενίτη. Δεν μπορείς να πεις ότι το βολάν είναι ωστενίτης σε θερμοκρασία δωματίου.
Έτσι τουλάχιστον τα έχω μάθει εγώ.Όταν το βολάν το πατινάρεις τρελλά, όπως και τα φρένα που γίνονται κοκκινοκίτρινα, και μόλις παύεις να εφαρμόζεις την πίεση επάνω τους ξεκοκκινίζουν, αυτό δεν είναι αιτία μετατροπής τοπικών νησίδων του Ωστενίτη σε Μαρτενσίτη ? Και λέω τοπικές γιατί ανάλογα με την επιφάνεια επαφής αλλού είναι υψηλότερη θερμοκρασία και αλλού χαμηλότερη, δεν είναι σε κλίβανο για να υπάρχει ομοιόμορφη θέρμανση στο υλικό, άλλωστε ο Ωστενίτης σε θερμοκρασία δωματίου είναι ασταθής, όταν τον υπερθερμαίνεις σε επαναλαμβανόμενους κύκλους, πιό είναι το αποτέλεσμα επάνω του ?
Τα hot spots που βλέπεις επάνω στο βολάν, αλλά και σε δισκόπλακες, είναι σημεία πολύ σκληρά που δεν τρυπιούνται ούτε φρεζάρονται / τορνίρονται, σε αντίθεση με το διπλανά τους σημεία που τρυπιέται σαν βούτηρο, τι είναι λοιπόν τα hot spots αν όχι τοπική μετατροπή σε Μαρτενσίτη ?
Εγώ στο βαθμό που μπορώ, οι παρατηρήσεις μου είναι στην πράξη και προσπαθώ να τις καταλάβω, διαβάζοντας βιβλιά, ψάχνοντας στο net, ρωτώντας όσους νομίζω ότι ξέρουν, κάνω αυτό που οι χημικοί λένε δοκιμή in vivo, εσύ μου μιλάς για δοκιμή in vitro.
Είναι άλλο να πιάνεις κάτι στα χέρια σου και να το κατανοείς / ταλαιπωρείς / επεξεργάζεσαι, και άλλο η θεωρία και ο δοκιμαστικός σωλήνας. Η θεωρία μας βοηθάει αφάνταστα στην κατανόηση των υλικών και όχι μόνο, χωρίς αυτή δεν πάμε πουθενά, αλλά και η πράξη πρέπει να έρχεται συνοδευτικά να επαληθεύει τη θεωρία, κάπου εκεί ανάμεσα ψάχνοντας θα με βρείς να κινούμαι, δεν κατέχω αλήθειες, τους δαίμονες μου προσπαθώ να εξορκίζω κάθε φορά με τον τρόπο μου.
-
21quadra επανερχομαι στο προηγουμενο 'θεμα' του ελαφρωματος. Αυτο που εκανες πως συναδει με την δημοσιευμενη αποψη σου στο θεμα για το ελαφρωμα των τροχαλιων ( και ποσο λαθος ειναι να ελαυρωνεις κατι μεμονομενα κ.λ.π. κ.λ.π. μην επαναλαβω ολο το θεμα )
Στη συγκεριμενη εφαρμοφή 'ελαφρωσαν' και αλλα πραγματα ωστε το ζυγισμα να 'επανελθει' ή φροντισες το τελικό βαρος να ειναι ιδιο με το αρχικό, με μονο 'οφελος' τον αερισμό?
-
Πρώτον, δεν αμφισβήτησα ότι μπορεί τα σημεία αυτά να είναι μαρτενσίτης αλλά το ότι το βολάν είναι ωστενίτης. Ανέφερα πριν ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί για την δημιουργία του μαρτενσίτη.
Δεύτερον, αν υποθέσουμε ότι όντως φτάνει τοπικά σε τέτοιες θερμοκρασίες το βολάν (>728 C) τότε για να πάρεις μαρτενσίτη πρέπει η ψύξη να είναι γρήγορη. Δεν νομίζω ότι ο αέρας θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις, χρειάζεσαι νερό ή λάδι. Αν θυμάμαι καλά, με ψύξη με αέρα (μέτριος ρυθμός ψύξης) αφότου έχεις θερμάνει τόσο ώστε να δημιουργηθεί ωστενίτης θα σου δώσει λεπτόκοκο περλίτη.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Πρώτον, δεν αμφισβήτησα ότι μπορεί τα σημεία αυτά να είναι μαρτενσίτης αλλά το ότι το βολάν είναι ωστενίτης. Ανέφερα πριν ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί για την δημιουργία του μαρτενσίτη.Δεύτερον, αν υποθέσουμε ότι όντως φτάνει τοπικά σε τέτοιες θερμοκρασίες το βολάν (>728 C) τότε για να πάρεις μαρτενσίτη πρέπει η ψύξη να είναι γρήγορη. Δεν νομίζω ότι ο αέρας θα δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις, χρειάζεσαι νερό ή λάδι. Αν θυμάμαι καλά, με ψύξη με αέρα (μέτριος ρυθμός ψύξης) αφότου έχεις θερμάνει τόσο ώστε να δημιουργηθεί ωστενίτης θα σου δώσει λεπτόκοκο περλίτη.
Πως δικαιολογείς τα hot spots όμως, που υπάρχουν ? με ποιά διαδικασία ψύξης έγιναν ?
-
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
21quadra επανερχομαι στο προηγουμενο 'θεμα' του ελαφρωματος. Αυτο που εκανες πως συναδει με την δημοσιευμενη αποψη σου στο θεμα για το ελαφρωμα των τροχαλιων ( και ποσο λαθος ειναι να ελαυρωνεις κατι μεμονομενα κ.λ.π. κ.λ.π. μην επαναλαβω ολο το θεμα )Στη συγκεριμενη εφαρμοφή 'ελαφρωσαν' και αλλα πραγματα ωστε το ζυγισμα να 'επανελθει' ή φροντισες το τελικό βαρος να ειναι ιδιο με το αρχικό, με μονο 'οφελος' τον αερισμό?
Ακόμα και η πιό βαριά τροχαλία είναι ίσως και 10 φορές ελαφρύτερη από το μπλόκ των βολάν/δίσκος/πλατώ/.
Αν αφαιρέσεις το 50% από την τροχαλία βάζοντας μια αλουμινίου δεν είναι το ίδιο με το να αφαιρέσεις 500 γραμμάρια συνολικά από το άλλο άκρο του στροφάλου, δεν υπάρχει αντιστοιχία, αφαίρεσα 1.5kg από το βολάν και του πρόσθεσα 1kg. H διαφορά του 0.5kg προέρχεται από το περιφερειακό ελάφρωμα που ευνοεί το στροφάρισμα.Επίσης η τροχαλία στροφάλου φορτίζεται από την μια πλευρά, από εκεί που τεντώνουν οι ιμάντες, σε αντίθεση από το βολάν που φορτίζεται ομόκεντρα.
Καταλαβαίνεις ότι παραμένω στην άποψη μου περί του ελαφρώματος της τροχαλίας του στροφάλου.
-
'απελθετω απ εμου το ποτυριον τουτο'
Καμια προθεση κοντρας εξυπνακισμου κ.λ.π. - γι αυτα υπαρχουν αλλοι.............. ( συγκεκριμενοι... και προφανως οχι mod..)
Απλά προσπαθω με τις οποιες γνωσεις μου να καταλαβω τι εννοει και πως σκεφτεται καποιος που εχει σαφως περισσότερες...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Mε ψύξη με αέρα (μέτριος ρυθμός ψύξης) αφότου έχεις θερμάνει τόσο ώστε να δημιουργηθεί ωστενίτης θα σου δώσει λεπτόκοκο περλίτη.Αν δε ήταν πιο σταδιακή η ψύξη, μπορεί να είναι και χοντρόκοκος περλίτης.
Δεν σου πάω κόντρα οπότε τα περί in vitro και in vivo είναι λίγο άκομψα, προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται.
-
Ο χρήστης fokion_sportage έγραψε:
'απελθετω απ εμου το ποτυριον τουτο'Καμια προθεση κοντρας εξυπνακισμου κ.λ.π. - γι αυτα υπαρχουν αλλοι.............. ( συγκεκριμενοι... και προφανως οχι mod..)
Απλά προσπαθω με τις οποιες γνωσεις μου να καταλαβω τι εννοει και πως σκεφτεται καποιος που εχει σαφως περισσότερες...
Φωκίωνα ούτε παρεξήγησα, ούτε μου πέρασε από το μυαλό ότι πουλάς εξυπνάδες, σε παρακολουθώ, όπως και τον Κωσταντίνο drdino και ξέρω ότι δεν είσαστε αυτού του στύλ, άλλωστε όλοι εδώ μαζί μαθαίνουμε πράγματα, οι ...έξυπνοι ευτυχώς είναι λίγοι και ξεχωρίζουν.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Mε ψύξη με αέρα (μέτριος ρυθμός ψύξης) αφότου έχεις θερμάνει τόσο ώστε να δημιουργηθεί ωστενίτης θα σου δώσει λεπτόκοκο περλίτη.
Αν δε ήταν πιο σταδιακή η ψύξη, μπορεί να είναι και χοντρόκοκος περλίτης.
Δεν σου πάω κόντρα οπότε τα περί in vitro και in vivo είναι λίγο άκομψα, προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται.
Kαι εγώ προσπαθώ να βρώ άκρη, αλλά δεν υπάρχει επί τούτου βιβλιογραφία, αν πρέπει να γίνω μεταλλουργός για να κατανοήσω 2-3 απλά πράγματα δεν με πέρνει ο χρόνος, το βασικότερο είναι ότι ο Ωστενίτης είναι πολύ ασταθής σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει με τις αλλεπάλληλες αυξομειώσεις τις θερμοκρασίας που και αυτές δεν μπορείς να τις μετρήσεις αφού είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες σε κορυφή και διάρκεια παρά μόνο εργαστηριακά, και έχοντας και το ανάλογο ειδικό μικροσκόπιο για την εξέταση του αποτελέσματος στο δείγμα, όσο για τα άλλα, δεν ήταν στην πρόθεση μου να σε θίξω, ούτε να φανώ άκομψος.
-
Όταν θερμανθεί τοπικά το βολάν με πατινάρισμα, η ψύξη είναι ταχύτατη όχι από τον αέρα αλλά από την θερμότητα που διαχέεται μέσα στο ίδιο το βολάν.
Παρόμοια ταχύτατη ψύξη εμφανίζεται και όταν κολλάς μαντέμι. Η θερμότητα διαχέεται μέσα στο μαντέμι και το υλικό ραγίζει (ή εξασθενεί) δίπλα στην κόλληση λόγω ταχύτατης συστολής της κόλλησης. Η κόλληση δεν κρυώνει από τον αέρα αλλά η θερμότητα διαχέεται ταχύτατα στο ίδιο το υλικό.
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ