-
Μέσα στον τελευταίο χρόνο 3 γνωστοί μου έχουν φύγει για Αγγλία, 1 για Καναδά, 2 για Αμερική ,1 για Ιταλία, 1 για Σαουδικη Αραβια.
Όλοι πτυχιούχοι , μηχανικοί, είτε σε υπολογιστές , είτε χημικοι μηχανικοί, ή ηλεκτρονικοί...
Νομίζω οτι σιωπηλά υπάρχει ένα νέο κύμα ελληνικής μετανάστευης πρός το εξωτερικό. Αυτή την φορά όχι από τις εργατικές τάξεις αλλά από τους ικανότερους, τους πιο μορφωμένους. Αυτούς που θα μπορούσαν να οδηγήσους αυτήν τήν χώρα, αυτούς με τα μεγαλύτερα οράματα.
Έχω δει ικανότατα και επιτυχημένα άτομα στο εξωτερικό να έρχοναι Έλλαδα να προσπάθουν εδώ και μην καταφέρουν κάτι και να ξαναφευγουν. Τι συμβαίνει και αυτή η χώρα δεν μπορεί να κρατήσει τους καλύτερους εδώ.
Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ελληνική μετανάστευση ;Μήπως τελικά αυτή ειναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Ελλάδος σαν χώρα, να κρατήσει και να αξιοποιήσει τους καλύτερους που έχει ;
-
Μέσα στον τελευταίο χρόνο 3 γνωστοί μου έχουν φύγει για Αγγλία, 1 για Καναδά, 2 για Αμερική ,1 για Ιταλία, 1 για Σαουδικη Αραβια.
Όλοι πτυχιούχοι , μηχανικοί, είτε σε υπολογιστές , είτε χημικοι μηχανικοί, ή ηλεκτρονικοί...
Νομίζω οτι σιωπηλά υπάρχει ένα νέο κύμα ελληνικής μετανάστευης πρός το εξωτερικό. Αυτή την φορά όχι από τις εργατικές τάξεις αλλά από τους ικανότερους, τους πιο μορφωμένους. Αυτούς που θα μπορούσαν να οδηγήσους αυτήν τήν χώρα, αυτούς με τα μεγαλύτερα οράματα.
Έχω δει ικανότατα και επιτυχημένα άτομα στο εξωτερικό να έρχοναι Έλλαδα να προσπάθουν εδώ και μην καταφέρουν κάτι και να ξαναφευγουν. Τι συμβαίνει και αυτή η χώρα δεν μπορεί να κρατήσει τους καλύτερους εδώ.
Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ελληνική μετανάστευση ;Μήπως τελικά αυτή ειναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Ελλάδος σαν χώρα, να κρατήσει και να αξιοποιήσει τους καλύτερους που έχει ;
-
-
Όταν έχεις κοπιάσει και δεν σου δίνεται η ευκαιρία να κερδίσεις αυτά που αξίζεις, μπορείς να μετακομίσεις σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ισχύουν τα περί μετανάστευσης σήμερα - όπως πηγαίνει για οικονομικούς λόγους κάποιος από τον Έβρο στην Κρήτη, έτσι πηγαίνει στο Βέλγιο ή τη Γερμανία.
Από πτυχιούχους δεν πάσχουμε, πάσχουμε από επιχειρήσεις της προκοπής, αφού έχουμε γεμίσει με επιχειρηματίες της αρπαχτής που προτιμούν τους ανειδίκευτους χαμηλόμισθους παρά τους ικανούς που θα τους πληρώνουν ακριβότερα. -
Αααα φίλε μου, μεγάλο θέμα θίγεις.
Μηχανικός είμαι κι εγώ. Τελείωσα εδώ, στο Μετσόβιο κι έχω κι ένα μεταπτυχιακό από Αγγλία. Δεν ξέρω εδώ τί γίνεται, αλλά με αυτές τις πρυποθέσεις παίρνεις γύρω στα 3000 ευρώ το μήνα για αρχή, στην Αγγλία. Αυτό τριπλασιάζεται στα 3 χρόνια δουλειάς. Και δουλεύεις και στο αντικείμενο που σου αρέσει...
Εδώ, άστα καλύτερα. Έχω παραδαδείγματα δυό φίλων που έπιασαν δουλειά εδώ (χωρίς μεταπτυχιακό). Ο ένας παίρνει 500 ευρώ (καθαρά) και ο άλλος 600 (επίσης καθαρά), το μήνα. Νομίζω και πιστεύω ότι συμφωνείτε όλοι ότι αυτοί είναι μισθοί πείνας, στη σημερινή εποχή που ζούμε. Οι δε τιμές των προιόντων είναι δυσανάλογα μεγάλες για τους μισθούς που παίρνει κάποιος νέος μηχανικός. Αυτή λοιπόν είναι η ανταμοιβή για τα 5 χρόνια στα έδρανα. Και από ωράρια αφήστε τα. Δωδεκάωρα και Σάββατα.
Δε λέω, να δουλέψει κάποιος όσο χρειάζεται, αλλά οι κόποι του να ανταμοίβονται, κάτι που δε συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα. Η δε προσωπική ζωή π*διέται λόγω ωραρίου και χαμηλού μισθού (ούτε την κοπέλα σου δε μπορείς να κεράσεις).
Η Ελλάδα είναι δύσκολη χώρα για μηχανικούς. Δουλειές για αυτούς υπάρχουν αλλά είναι συχνά overqualified για αυτές, με λίγα λόγια είναι δουλειές που βγαίνουν κι από ένα που έχει πάει σε ΙΕΚ. Ανάλογος λοιπόν είναι και ο ανταγωνισμός από τους τεχνολόγους και οι μισθοί... τί να πεις.
Αλλά βέβαια σε μια χώρα που οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι καινοτομίες και οι βιομηχανίες βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο τί περιμένεις.
Καλά κάνουν μερικοί και φεύγουν για να δουλέψουν έξω. -
to cut a long story short;
λεφτα. και
δεν ειναι θεμα μηχανικου, δικηγορου, γιατρου κλπ
αλλα οταν πχ στην Αγγλια μπορεις να κανεις ενα διδακτορικο και να παιρνεις το λιγοτερο 1500 λιρες το μηνα, ενω στην Ελλαδα θα επαιρνες τα @@ μου.. αν εβρισκες καθηγητη.. και αν εισαι επαρχια θα'ναι κανα παλικαρι απο αθηνα που θα σκαει επαρχια για βολταρισμα ξερω'γω.. νταξ
μαλλον για να μην το παω τοσο μακρια. UK για να το πω λαϊκα ρε φιλος, σκεψου οτι για να δουλεψεις στα μακντοναλτς θα βγαζεις περισσοτερα λεφτα απ'οσα παιρνει ο καθηγητης πανεπιστημιου ξερω'γω στην Ελλαδα
ελλαδα παιρνεις μηλο στο στομα
και σκεψου οτι νταξ καποιος που εχει τελειωσει μια χ σχολη (που αν εχει περασει σε καμια που να του αρεσει, γιατι αναθεμα αν οσοι τελειωνουν ξερουν τι ακριβως θελουν να κανουν και κατα ποσο το αγαπανε) τουλαχιστον ξερω'γω σκεφτεσαι οτι οσο και αν τον επαιζες σα φοιτητης εκατσες και διαβασες και τελειωσες μια σχολη..
και αν δεν παιζει καμια οικογενειακη επιχειρηση ή δεν υπαρχουν τα λεφτα ή ο χωρος ή το πλανο ν'αποκτηθει, θα εισαι τυχερος αν δουλευεις στον τομεα σου για κανα 1000αρι γιουρια.. γτπ
και νταξ αν εχεις δικο σου σπιτι δεν ειναι και ασχημα.. βγαινεις πιστευω
αλλα παιζει και η πιθανοτητα να δουλευεις στα τοπικα μακντοναλτς για 1000 ευρω και αν, και να'ρχονται οι φιλοι σου να σε λενε ψησε κανα μπεργκερ ρε μαν.. νταξ αν εχεις φαει το χρονο σου να σπουδασεις κατι που σου αρεσει ειναι λογικο να ξενερωνειςετσι την κανεις για αραβικα εμιρατα ζεις στη χλιδα με χαρεμια κλπ βγαζεις μερικα δισ. και επιστρεφεις στην ελλαδα και τα τρως ενω εχεις γλυτωσει και το στρατο που πλεον ειναι μαλλον χασιμο χρονου για τους περισσοτερους
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όταν έχεις κοπιάσει και δεν σου δίνεται η ευκαιρία να κερδίσεις αυτά που αξίζεις, μπορείς να μετακομίσεις σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ισχύουν τα περί μετανάστευσης σήμερα - όπως πηγαίνει για οικονομικούς λόγους κάποιος από τον Έβρο στην Κρήτη, έτσι πηγαίνει στο Βέλγιο ή τη Γερμανία.
**Από πτυχιούχους δεν πάσχουμε, πάσχουμε από επιχειρήσεις της προκοπής, **αφού έχουμε γεμίσει με επιχειρηματίες της αρπαχτής που προτιμούν τους ανειδίκευτους χαμηλόμισθους παρά τους ικανούς που θα τους πληρώνουν ακριβότερα.Κοιτα να δεις που 'ερχεσαι στα λογια μου'
Ειμαι στην Ελλαδα 12 μερες και εχω βαρεθει να ακουω ποσα πτυχια εχει και ο ζητιανος (no disrespect στους ζητιανους). Η πλακα ειναι ομως οτι νομιζουν οτι πετυχαν κατι με το πτυχια. Ειδικα οι γονεις και με τον τροπο που το λενε. 'Ο γιος μου εβγαλε το ταδε και μετα πηγε στο δεινα και μετα Αγγλια και μετα Σουηδια και εχει 67 πτυχια'. Και μετα ρωταω 'και που δουλευει?' - - - 'Στο δημοσιο δουλευει για 1500 Ευρω και ειναι μια χαρα'.
Ολο τετοια ανεκδοτα ακουω...
-
Αν κάποιος σπούδασε ως τα 35 για να μπει στο δημόσιο, τότε έχει πρόβλημα ο ίδιος. Πάντως μη σου φαίνονται λίγα τα 1500 ευρώ για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύεις σε χαμηλού επιπέδου θέσεις, με χαμηλές αποδοχές για τις ώρες που απασχολείσαι, με το φόβο ότι ο ανιψιός του αφεντικού θα σε αντικαταστήσει μόλις γυρίσει από τις 'σπουδές' του και έχεις τον κάθε κομπλεξικό αγράμματο 'με 20 χρόνια στο μαγαζί' πάνω από το κεφάλι σου.
Δυστυχώς όπως είναι τα πράγματα σήμερα, το δημόσιο συμφέρει σχεδόν από κάθε άποψη. Πλούσιος δεν γίνεσαι, αλλά διάγεις αξιοπρεπώς και ανθρώπινα. Αν πάντως κάνεις καλά τη δουλειά σου, αισθάνεσαι ότι προσφέρεις στους άλλους, πράγμα όχι μικρό. -
Εχω βαρεθει να ακουω ποσο ωραια ειναι τα πραγματα στην Αμερικη, τη στιγμη που ειναι γνωστο οτι πουθενα αυτη τη περιοδο τα πραγματα δεν ειναι Ροδινα...
-
Πραγματι υπαρχει ενα κυμα μεταναστευσης,το οποιο θα πρεπει να το δουμε σε συναρτηση με το τι γινεται εξω απο την χωρα μας,γιατι προφανως για καποιον λογο τους απορροφουν εφοσον πλεον δεν μιλαμε για πιατάδες.
Πχ Στην Μεση Ανατολη υπαρχει μεγαλη οικοδομικη δραστηριοτητα,και ειναι ευκολο για ενα άπειρο μηχανικο να βρει δουλεια (χωρις αστρονομικες αμοιβες και χαρεμια και με δυσκολες συνθηκες εργασιες) την στιγμη που εδω ενα απειρος μηχανικος στην καλυτερη να απασχοληθει σε καμια πολυκατοικιούλα,γιατι εδω υπαρχει υπερπροσφορα μηχανικων με επαρκέστατες σπουδες και εμπειρία.
Στην Αγγλια αστα..σχεδον οτι και να τελειωσεις...σε θελουν!Νοσηλευτης;Ιατρος;Μηχανικος;Μασερ;Η αγορα ειναι τεραστια πληθυσμιακα και κινειται στα υπερκαταναλωτικα προτυπα των ΗΠΑ.
Εδω;Οτι και να τελειωσεις,μας εισαι αχρείαστοςΠοιο ειναι το προβλημα λοιπον;
Η μικρη πληθυσμιακά αγορα και η χαμηλη αναπτυξη. -
Η Ελλαδα εχει γεμισει απο πτυχιουχους για θεσεις που ειναι υπερκορεσμενες...
Ολοι τελειωνουν πολ μηχανικοι, φιλολογοι κλπ και μετα κραζουν για δουλεια...Τοτε ναι η θα φυγεις εξω αν πραγματικα γουσταρεις αυτο που κανεις ή θα πρεπει να ξεκινησεις κατι δικο σου εδω..
Δουλειες σε γραφεια δεν βγαζουν χρημα αφου θα παιρνεις 600Ε...
Γιατι μονο τοσο? Διοτι αν πεις αντε γεια υπαρχουν αλλοι 10 που θελουν αυτα τα λευτα.. Αν δεν υπηρχαν τοτε θα διναν οσα πρεπει να δωσουν...Θελετε χρημα? Τεχνικο επαγγελμα (ηλεκτρολογος κλπ) και βουρ για οικοδομη. Στην αρχη θα φτυσεις αιμα αλλα αν κανεις κουμαντο μετα απο 20 χρονια θα εισαι βασιλιας
-
Ο χρήστης Madman77 έγραψε:
Η Ελλαδα εχει γεμισει απο πτυχιουχους για θεσεις που ειναι υπερκορεσμενες...
Ολοι τελειωνουν πολ μηχανικοι, φιλολογοι κλπ και μετα κραζουν για δουλεια...Τοτε ναι η θα φυγεις εξω αν πραγματικα γουσταρεις αυτο που κανεις ή θα πρεπει να ξεκινησεις κατι δικο σου εδω..
Δουλειες σε γραφεια δεν βγαζουν χρημα αφου θα παιρνεις 600Ε...
Γιατι μονο τοσο? Διοτι αν πεις αντε γεια υπαρχουν αλλοι 10 που θελουν αυτα τα λευτα.. Αν δεν υπηρχαν τοτε θα διναν οσα πρεπει να δωσουν...Κι εγώ έτσι πίστευα: ότι έχουμε πολλούς πτυχιούχους, άρα λογικό να μην πληρώνονται καλά γιατί υπάρχει υπερπροσφορά, και 'αν δε σου αρέσουν τα 600 ευρώ υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν τα λεφτά'.
Κατά περίεργο όμως τρόπο, και τα μαστόρια που δουλεύουνε σε εργολάβους με μεροκάματο αυτά ακούνε: 'αν δε σου αρέσουν τα XX ευρώ υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν τα λεφτά'. Και σίγουρα δεν έχουμε και τόσα πολλά μαστόρια.
Από την άλλη, βλέπω ότι τόσο οι πτυχιούχοι, όσο και τα μαστόρια, αν έχουν τα κότσια να κάνουν δική τους δουλειά, κατά κανόνα βγάζουν καλά λεφτά.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερπροσφορά εργαζομένων, αλλά και το ότι από τη μια οι περισσότεροι κυνηγάν να δουλέψουν υπάλληλοι, κι από την άλλη αυτοί που κάνουν δικές τους δουλειές δε θέλουν να 'ξοδεύουν' λεφτά σε υπαλλήλους.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπερπροσφορά εργαζομένων, αλλά και το ότι από τη μια οι περισσότεροι κυνηγάν να δουλέψουν υπάλληλοι, κι από την άλλη αυτοί που κάνουν δικές τους δουλειές δε θέλουν να 'ξοδεύουν' λεφτά σε υπαλλήλους.Κάποιες ερωτήσεις/σκέψεις!
-
Εκτός από υπάλληλος στην Ελλάδα τι άλλο μπορείς να κάνεις? (αναφέρομαι για τους πτυχιούχους)
-
Πως κάποιος Ελληνας εργοδότης πρόκειται να ξοδέψει χρήματα για ανθρώπινο δυναμικό όταν ακόμα και οι αγγελίες που βγάζει είναι 'κάπως' αόριστες. Εχετε δει αγγελίες από το εξωτερικό? Μήπως όλες αναφέρουν και τον μισθό? Στην Ελλάδα μία αγγελία εργασίας εκτός ότι δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο για μισθό κλπ... ζητάει συνήθως και κάποιον άνθρωπο που πρέπει να τα ξέρει όλα, να τα έχει κάνει όλα ... κάτι από superman δηλαδή ...
-
Το φοβερό! Να έχει Πτυχίο, Μεταπτυχιακό MSc, Μεταπτυχιακό MBA, βάλε και κανένα PhD, να πηγαίνεις για συνέντευξη και να ακούς από τον Ελληνάρα ... Καλά όλα αυτά, αλλά αν είχες και κανένα Certification από την X εταιρεία ή την Ζ ή την Ω θα ήταν καλύτερα! Έπρεπε από μικροί να σπουδάζουμε όχι για πτυχία αλλά την πίστη σε κάποιες εταιρείες και τα προϊόντα τους.
- Φιλαράκι τι σπούδασες?
- α!! εγώ έχω Superman Certified Associate Trainer Architecture (SCATA) ... και λέω να κάνω και MSc in SCATA γιατί ζητιέται!
- Mα αυτά είναι προϊόντα και αφορούν μία συγκεκριμένη εταιρεία!
- So what? Aφού αυτό ζητάνε! Ποιος ασχολείται με τα υπόλοιπα?
-
-
Το πρόβλημα ξέρετε ποιό είνα?Όταν εχουμε για κάθε μηχανικό,χημικό,υδραυλικό κτλ 186 υπαλήλους γραφείου διορισμένους απο κάθε δεξιό στο δημόσιο(οι οποίοι έχουν γίνει expert στην πασιέντζα)απο κάπου πρέπει να πληρωθούν αυτοί κ αυτό γίνετε με τα γνωστά.Τεράστιες παρακρατήσεις μισθών, ακρίβεια, 'λιτότητα' κτλ...παρ'τε το χαμπάρι. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ Κ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!Όσο υπαρχουν οι κουμπαριές όχι απλα τελευταίοι στην ευρώπη θα είμαστε, αλλα σε λίγο θα γίνουμε σαν το ανατολικό μπλοκ κ θα φευγουν τα παιδιά μας μετανάστες για εργάτες κ ιερόδουλες για ενα σκ@τομεροκάματο....δύσκολο να το παραδεχτεί κ να το πιστέψει κανεισ αλλα έτσι είναι....
-
Ο χρήστης virus.exe έγραψε:
Το πρόβλημα ξέρετε ποιό είνα?Όταν εχουμε για κάθε μηχανικό,χημικό,υδραυλικό κτλ 186 υπαλήλους γραφείου διορισμένους απο κάθε δεξιό στο δημόσιο(οι οποίοι έχουν γίνει expert στην πασιέντζα)απο κάπου πρέπει να πληρωθούν αυτοί κ αυτό γίνετε με τα γνωστά.Τεράστιες παρακρατήσεις μισθών, ακρίβεια, 'λιτότητα' κτλ...παρ'τε το χαμπάρι. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ Κ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!Όσο υπαρχουν οι κουμπαριές όχι απλα τελευταίοι στην ευρώπη θα είμαστε, αλλα σε λίγο θα γίνουμε σαν το ανατολικό μπλοκ κ θα φευγουν τα παιδιά μας μετανάστες για εργάτες κ ιερόδουλες για ενα σκ@τομεροκάματο....δύσκολο να το παραδεχτεί κ να το πιστέψει κανεισ αλλα έτσι είναι....Καλά κάνεις που τα χώνεις, αλλά από που κι ως που τεμπέληδες και λαμόγια όλοι οι Έλληνες; Βάζεις μέσα και τον Ιδιωτικό τομέα που πέφτει το ξεζούμισμα της μύγας; Ή διαφωνείς με τα στοιχεία που παράθεσαν οι παραπάνω;
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Σε μία έρευνα που είχα διαβάσει στο in.gr, οι Έλληνες δουλεύουν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους! (τουλάχιστον σε επίπεδο ωρών εργασίας). Η κατάσταση νομίζω ότι έχει αντιστραφεί και έχουμε γίνει πιο σκλάβοι από όσο κοροιδεύαμε παλαιότερα τους ξένους.
Και χρησιμοποιώ την λέξη σκλάβοι, γιατί με τις απολαβές που είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι γελάνε και εμείς... κλαίμε!
Χωρίς πλάκα, στις διακοπές μίλησα με διάφορους ξένους (Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία) και μόλις άκουγαν τι παίρνω και τι ειδικότητα έχω, τρελαινόντουσαν... -
Στην εταιρεία που δουλεύω σε ένα μήνα έφυγαν για το εξωτερικό τέσσερις συνάδελφοι (σε σύνολο 50-60) ηλικίας 35-45 με συμβόλαια 1-2 ετών. Αν και δε γνώριζα τις αποδοχές τους, πρέπει να έπαιρναν 2500-3500 ευρώ (χωρίς να είμαι σίγουρος). Σε Βέλγιο/Ολλανδία/κτλ που πήγαν οι μισθοί τους είναι της τάξης των 650 ευρώ την ημέρα
Αν και δεν έπαιρναν λίγα εδώ, η διαφορά είναι προφανής
Οι μισοί πήραν και τις οικογένειές τους μαζί (όσοι είχαν μικρά παιδιά) ενώ οι άλλοι θα έρχονται κάθε ΣΚ Ελλάδα.Αυτά για να καταλαβαίνουμε πότε μια χώρα αναπτύσσεται πραγματικά και ποια όχι.
Υ.Γ.: Η εταιρεία μου είναι στις 2-3 καλύτερες στον τομέα της στην Ελλάδα και μεγαλώνει κάθε χρόνο. Άρα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η γενικότερη φιλοσοφία λειτουργίας των εταιρειών στην Ελλάδα. Έργα στο εξωτερικό των οποίων η υλοποίηση κρατάει 2-3 χρόνια, εδώ πρέπει να τα έχουμε έτοιμα σε 6-9 μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται σε (μη-πληρωτέες) υπερωρίες.
-
Συμφωνουμε λοιπον οτι ειναι προβλημα διαφορας αναπτυξης της χωρας μας με τις αλλες χωρες τις Ευρωπης,και προσθετουμε το οτι πλεον ειναι πολυ πιο ευκολο να πας να δουλεψεις στην Ευρωπη και να γινεις πχ στελεχος και οχι πιατάς.Και η νομοθεσια το επιτρεπει,και εσυ ξερεις ξενες γλωσσες κτλ.
Η διαφορα αυτη στην αναπτυξη υπηρχε και παλαιοτερα,αλλα πλεον νομιζω οτι ειναι αλλα τα νουμερα και αλλη η ποιοτητα,και ισως θα μπορουσαμε να δουμε με θετικο ματι αυτη την νεου ειδους μεταναστευση, καθοτι γινεται περισσοτερο στα πλαισια της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης,παρα στα πλαίσια του 'δεν εχω να φαω,παω στην Γερμανια να δουλεψω στα ορυχεία'. -
Πριν 4-5 χρόνια (τις καλές μέρες του χρηματηστηρίου κτλ) έιχα φίλους που μετά από χρόνια εξωτερικό γυρνάγαν πίσω παρόλο τις τραγικά μικρότερες αποδοχές εδώ, αλλά υπήρχε κίνηση.
Έχω καταντήσει πια να μιλάω με τους περισσότερους γνωστούς στο Skype και όχι στην καφετέρια. Για όποιον μηχανικό δεν φοβάται να φύγει ή δεν έχει δεσμέυσεις εδώ , το εξωτερικό πια είναι μονόδρομος.
Μπορεί να μην είναι ξενιτιά πια, μετανάστευση, Σταθμός του Μονάχου, αλλά κάτι συμβαίνει, και τα τελευταία χρόνια πολλοί πια φέυγουν για το εξωτερικό.
Είναι κρίμα αυτή η χώρα, να μην ξοδεύει τίποτα για έρευνα, να προτιμάει το έτοιμο, να μένει στο τέλος πίσω, και νά χάνει τα άτομο που θα την οδηγούσαν μπροστά.Χωρίς έρευνα και καινοτομία δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η χώρα
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Εχω βαρεθει να ακουω ποσο ωραια ειναι τα πραγματα στην Αμερικη, τη στιγμη που ειναι γνωστο οτι πουθενα αυτη τη περιοδο τα πραγματα δεν ειναι Ροδινα...Δεν καταλαβαινω γιατι δηλαδη θεωρεις οτι οτι η αγορα εργασιας στις ΗΠΑ δεν ειναι καλη; Πως ειναι γνωστο οτι παντου τα πραγματα ειναι χαλια; Απο που το εχεις συμπερανει; Το ειναι γνωστο τι σημαινει. Η οικονομια στις ΗΠΑ δεν ειναι οτι ηταν το 99 και 2000 αλλα σε καμμια περιπτωση δεν ειναι χαλια. Η ανεργια μειωνεται με μικρα βηματα αλλα μειωνεται. Και στο κατω αν καποιος εχει τα σωστα προσοντα και εχει ορεξη για δουλεια θα βρει δεν υπαρχει προβλημα.
Νικος
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
**Από πτυχιούχους δεν πάσχουμε, πάσχουμε από επιχειρήσεις της προκοπής, **αφού έχουμε γεμίσει με επιχειρηματίες της αρπαχτής που προτιμούν τους ανειδίκευτους χαμηλόμισθους παρά τους ικανούς που θα τους πληρώνουν ακριβότερα.Κοιτα να δεις που 'ερχεσαι στα λογια μου'
Ειμαι στην Ελλαδα 12 μερες και εχω βαρεθει να ακουω ποσα πτυχια εχει και ο ζητιανος (no disrespect στους ζητιανους). Η πλακα ειναι ομως οτι νομιζουν οτι πετυχαν κατι με το πτυχια. Ειδικα οι γονεις και με τον τροπο που το λενε. 'Ο γιος μου εβγαλε το ταδε και μετα πηγε στο δεινα και μετα Αγγλια και μετα Σουηδια και εχει 67 πτυχια'. Και μετα ρωταω 'και που δουλευει?' - - - 'Στο δημοσιο δουλευει για 1500 Ευρω και ειναι μια χαρα'.
Ολο τετοια ανεκδοτα ακουω...
Ακριβως εχουν κανει μεταπτυχιακα και το ενα και το αλλο και δουλευουν στην Νομαρχια με χορηγηση της Ευρωπαικης ενωσης αλλα δεν εχει προσυπογραψει ο υπουργος και δουλευουν για 3 μηνες τζαμπα.
Εγω εβαλα τα γελεια. Αφου κανουν την δουλεια δωρεαν γιατι να βιασθουν οι γραφειοκρατες; Και μετα με πρηξανε για καποιον καθηγητη απο τις ΗΠΑ που τους υποσχεται τα αυγα και τα πασχαλια. Τους ειπα ας πανε τοτε στις ΗΠΑ. Και στο μεταξυ να κανουν τα χαρτια τους για το δημοσιο.Νικος
Ελληνική Μετανάστευση