-
Συμπληρώνοντας τον greo, επιμένω ότι χάνουμε τη μπάλα (και κατά βάση η συζήτηση για 'μούσμουλα' συνεχίζεται).
Εκ των πραγμάτων, στην καλύτερη περίπτωση θα αποκτήσουμε παραρτήματα τύπου Βουλγαρίας που βγάζουν σκιτζήδες διπλωματούχους (η έως τώρα πράξη αυτό δείχνει, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που φεύγουν στο εξωτερικό επιδιώκουν απλώς ένα πτυχίο και αυτών τις ανάγκες θα κοιτάξουν να καλύψουν - σιγά μη φέρουν πίσω κόσμο από ΜΙΤ ή Οξφόρδη). Το να ανοίξει μία οικονομική σχολή, ή σχολή κοινωνιολογίας/ψυχολογίας και γενικά κοινωνικών επιστημών, πράγματι δε θα είναι δύσκολο. Το ζήτημα είναι αν χρειάζεται πραγματικά ο τόπος τέτοιες σχολές;
Στο κάτω-κάτω οι τελευταίες κυβερνήσεις (που λίγο ως πολύ συμφωνούν στο άρθρο 16) συντηρούν ένα σωρό μικροσχολές πανεπιστημιακού επιπέδου (ΑΕΙ/ΤΕΙ), ενώ η νυν κυβέρνηση ταυτόχρονα φροντίζει με τη βάση του 10 να τις κρατά άδειες -κι όλα αυτά εν μέσω μειώσεων του ποσοστού επί του προϋπολογισμού για την παιδεία και με μηδενικά κονδύλα, πλέον ΕΕ, για έρευνα. Συνειδητοποιεί κανείς την αντίφαση;
Το ζήτημα είναι ότι η αντίφαση δεν είναι τυχαία και η παραπάνω παράγραφος λειτουργεί ως απάντηση στο ερώτημα του KRIEZA:
**ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ 'ΝΑΙ' ΣΤΑ ΙΔ. 'ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ'
**Σας παρακαλώ μην ξανακούσω κουταμάρες περί κομμουνισμού -τουλάχιστον όχι ως σχολιασμό σε μήνυμά μου- γιατί νόμιζα ότι υπάρχει η όρεξη για σοβαρή κουβέντα.
Υ.Γ. Επί του θέματος: ένα εντυπωσιακό 45% υποστήριξης από τον κόσμο στον απεργιακό αγώνα των δασκάλων, αποτελεί το υψηλότερο που έχει παρουσιαστεί στη χώρα απέναντι σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενδιαφέρον...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Aπαντησαν και αλλοι προηγουμενως, αλλα να το ξαναπω οτι το κοστος ειναι απαγορευτικο για οποιαδηποτε σχολη θα πρεπει να κανει ερευνα. Οχι μεγαλο, απαγορευτικο.
Το ρωτησα και σε προηγουμενη σελιδα...δεν απαντηθηκε...και το ξαναρωταω...
Σημερα με τι χρηματα κανουν ερευνα? (αν κανουν...)
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Εχουμε ιδιωτικους παιδικους σταθμους, ιδιωτικα δημοτικα , ιδιωτικα γυμνασια ,ιδιωτικα λυκεια , ιδιωτικα φροντιστηρια αλλα σκιζομαστε μην κανουμε ιδιωτικα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
τελικα μηπως η κατασταση τωρα βολευει τους παντες;
αφενος δε λεμε τις ιδιωτικες σχολες 'πανεπιστημια' για να μην εξεγερθουν οι ΠΚΣ ΚΣΠ ΣΚΠ ΚΣΠΣΠΣΚΣΠ και λοιπες δημοκρατικες παραταξεις
αφετερου τους φορολογουμε κανονικα..δε ντα μπουλω τα προβατα και τσι αιγες δε τζι δινω
και ολοι περναμε καλα...
Το τραγικοτερο ειναι οτι ολοι αυτοι που και καλα κοπτονται για την δημοσια παιδεια με τις ενεργειες τους, το μονο που κανουν ειναι ν αστρωνουν χαλι για τους υπερμαχους των ιδιωτικων ΑΕΙ.
Οταν προβαλλεις μαξιμαλιστικα αιτηματα , οταν εχεις καταληψεις στα σχολεια ανευ σοβαρου λογου και βγαινεις και λες δημοσια οτι στα φροντιστηρια γινεται ολη η δουλεια , οταν ξεκινας καταληψεις στα πανεπιστημια για να σηκωσεις τοιχο στον ανταγωνισμο που ισως σε οδηγησει σε βελτιωση , το μονο που καταφερνεις ειναι να οδηγησεις την εξελιξη σε αυτο που θεωρητικα παλευεις.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Οταν προβαλλεις μαξιμαλιστικα αιτηματα , οταν εχεις καταληψεις στα σχολεια ανευ σοβαρου λογου και βγαινεις και λες δημοσια οτι στα φροντιστηρια γινεται ολη η δουλεια , οταν ξεκινας καταληψεις στα πανεπιστημια για να σηκωσεις τοιχο στον ανταγωνισμο που ισως σε οδηγησει σε βελτιωση , το μονο που καταφερνεις ειναι να οδηγησεις την εξελιξη σε αυτο που θεωρητικα παλευεις.+1
-
Michael-Amott υπαρχουν 2 διαφορετικες παραμετροι. Ο ενας ειναι ο ερευνητικος εξοπλισμος και ο αλλος ειναι τα ερευνητικα κονδυλια. Αυτη τη στιγμη ακομα και το πενιχρό μισο τοις εκατο που δινει το κρατος για ερευνα, ειναι σε απολυτα νουμερα ενα δυσθεωρητο ποσο που ειναι αδυνατον να το καλυψει οποιοσδηποτε ιδιωτης. Αν βαλουμε και το ποσοστο της ΕΕ φτανουμε σε ενα νουμερο ικανο να κανει ακομα και τον Θοδωρο και τη Γιαννα να φαλιρισουν.
Για να παρουν επιχορηγησεις για ευρωπαϊκα ερευνητικα προγραμματα, θα πρεπει να κανουν μια υποδομη σε οργανα, κτηρια και εμψυχο δυναμικο τεραστια η οποια θα πρεπει να καταβληθει ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ για να εχει καποιες ελπιδες να τις παρουν. Το νουμερο που εδωσα πριν ειναι συντηρητικο, για να καταλαβετε. Αυτη η υποδομη εχει αποκτηθει απο τα κρατικα πανεπιστημια σε βαθος χρονου και ειναι πρακτικα αδυνατον να δημιουργηθει μεμιας
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Michael-Amott υπαρχουν 2 διαφορετικες παραμετροι. Ο ενας ειναι ο ερευνητικος εξοπλισμος και ο αλλος ειναι τα ερευνητικα κονδυλια. Αυτη τη στιγμη ακομα και το πενιχρό μισο τοις εκατο που δινει το κρατος για ερευνα, ειναι σε απολυτα νουμερα ενα δυσθεωρητο ποσο που ειναι αδυνατον να το καλυψει οποιοσδηποτε ιδιωτης.Τοτε αφου ειναι τοσα πολλα τα χρηματα που δινονται για ερευνα...γιατι οποιος θελει να ασχοληθει με την ερευνα καταφευγει στο εξωτερικο?
(επισης να σημειωσω πως ειναι συγκεκριμενες οι σχολες ,και οι ειδικοτεροι τομεις αυτων, στις οποιες μπορει να γινει ερευνα...δεν γινεται π.χ. στη Φιλολογια...ή μαλλον γινεται αλλα δεν απαιτειται πακτωλος χρηματων.)
-
Παιδιά θέλω να θέσω κιεγώ ένα προβληματισμό.Δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα και δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί νωρίτερα .
Εγώ που λέτε το σωτήριον έτος 1994 πέρασα στους Μηχανολόγους του ΕΜΠ.Αποφοίτησα το 2001 (ε,εντάξει το ρίξαμε και λίγο έξω ).Σε όλα αυτά τα χρόνια μπήκα σε όλα κιόλα 5-6 μαθήματα που είχαν κι εργαστήριο.Συνολικά δηλ μπήκα σε εργαστήριο όχι πάνω από 20 φορές.Μιλάμε για ένα κύκλο 60 τόσων μαθημάτων (δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο).
Κάποια από αυτά τα εργαστήρια ήταν Φυσικής (4 ή 5 νομίζω),οπότε δε θεωρώ ότι είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο της σχολής.Σε αυτά που είχαν μεγαλύτερη σχέση,λοιπόν,είδαμε κάτι αρχαίους τόρνους από κοντά,κάποιες πιο σύγχρονες CNC,μερικές δοκιμές αντοχής υλικών σε διάφορα είδη καταπόνησης και κατά τα άλλα κάναμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ (=ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ )
Αυτό που θα ενδιέφερε εμένα προσωπικά και πολλούς άλλους τότε συμφοιτητές μου (από συζητήσεις μας) ήταν να κάνουμε και εμείς με τα χέρια μας κάτι και εν πάσει περιπτώσει να δούμε ΚΑΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ή έστω κάποια απλά δείγματα ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ και όχι παραδόσεις επί παραδόσεων που γίνονταν σε διαφορετικό περιβάλλον (το οποίο ονομάζαμε εργαστήριο και καλά).
Όλα αυτά τα μεγαλόσχημα λοιπόν που λέτε (στις λίγες σελίδες του νήματος αυτού που πρόλαβα να διαβάσω είναι η αλήθεια ) περί έρευνας και ερευνητικών προγραμμάτων και αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίων για έρευνα μου φαίνονται λίγο άτοπα.Μακάρι να μπορέσει ένα ιδιωτικό ίδρυμα να δείξει λίγο από το περιβάλλον του εργαστηρίου στους φοιτητές του και να τους εμφυσήσει αυτή την αγάπη για την έρευνα και την προσπάθεια μετατροπής της θεωρίας σε πράξη (κάτι που δυστυχώς σε εμάς δεν το έκανε το Πολυτεχνείο!!) και ας μην κάνει καθόλου έρευνα.Ας επιτύχουμε πρώτα απλούστερα πράγματα και έπειτα όποιος έχει μπολιαστεί με το μικρόβιο και το μεράκι της έρευνας ας πάει στα δημόσια πανεπιστήμια (που θα έχουν τις υποδομές και τις επιχορηγήσεις,κλπ) ή ιδρύματα (ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) να την κάνει εκεί.
Δεν είμαι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.Απλά νομίζω ότι τους προσάπτουμε ένα μεγάλο μείον,δηλ την πιθανότητα να μην μπορούν να έχουν λεφτά για σωστή έρευνα,τη στιγμή όμως που και τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν άλλα μεγάλα μειονεκτήματα.Ας εστιάσουν λοιπόν τα ιδιωτικά στο κομμάτι αυτό,που πάσχουν τα δημόσια και τα δημόσια ας εστιάσουν εκεί που ίσως να πάσχουν τα ιδιωτικά.Ας γίνει δηλ. ένας καταμερισμός αρμοδιοτήτων:και τα δημόσια πανεπιστήμια θα μπορούν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα που θα σπαταλούσαν για υλικές υποδομές προκειμένου να υποδεχθούν παραπάνω φοιτητές (και να τα διαθέσουν για ερευνητική δραστηριότητα) και τα ιδιωτικά να διαφοροποιηθούν από τα δημόσια και να αποκτήσουν -ίσως- ένα πλεονέκτημα.
Αυτά και συγνώμη αν κούρασα -
καλα τα λεει ο Petros , εμενα ακομα δε μου ειπαν γιατι πρεπει να γινουν ιδιωτικα πανεπιστημια.περιμενω.....
για να σκεφτω
βρε για να μη φευγει συναλλαγμα και τα παιδια μας τρεχουν εξω
για να μην ασχοληθουμε με τη δημοσια παιδεια και να τρεχουν μονοι τους να ανταγωνιστουν τα ιδιωτικα
γιατι φυσικα χρειαζομαστε και αλλους γιατρους, οικονομολογους ,κλπ και τα λιγα πανεπιστημια που εχουμε δε προλαβαινουν να καλυψουν τις κενες θεσειςτη δημοσια παιδεια την εχουν κρεμασει με την υποχρηματοδοτηση και λενε για ιδιωτικα κλπ για να αποφυγουν τα απαραιτητα.
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
εμενα ακομα δε μου ειπαν γιατι πρεπει να γινουν ιδιωτικα πανεπιστημια.περιμενωτη δημοσια παιδεια την εχουν κρεμασει με την υποχρηματοδοτηση και λενε για ιδιωτικα κλπ για να αποφυγουν τα απαραιτητα.
Το post του b_x το διαβασες?
Ειναι Πανεπιστημιο τωρα αυτο? -
Michael-Amott δε με καταλαβες καλα. Ειναι παρα πολλα για να τα δωσει καποιος ιδιωτης, οχι παρα πολλα γενικως.
Υστερα αυτο που λες ειναι λανθασμενη γενικευση. Πολλοι κανουν αξιολογοτατη ερευνα και εδω. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Πολλοι κανουν αξιολογοτατη ερευνα και εδω.Δεν θελω να το γενικευσω..αλλα συμφωνα με τη δικη μου εμπειρια ΔΕΝ γινεται αξιολογοτατη ερευνα!
Θα μας φαει η ξενιτια μου φαινεται...
-
b_x αυτο που περιγραφεις δεν ειναι πανεπιστημιο. Δεν ξερω τι ειναι και αν σ'αρεσει, αλλα πανεπιστημιο δεν ειναι.
-
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
εμενα ακομα δε μου ειπαν γιατι πρεπει να γινουν ιδιωτικα πανεπιστημια.περιμενω
τη δημοσια παιδεια την εχουν κρεμασει με την υποχρηματοδοτηση και λενε για ιδιωτικα κλπ για να αποφυγουν τα απαραιτητα.
Το post του b_x το διαβασες?
Ειναι Πανεπιστημιο τωρα αυτο?ναι ωραια αν ειχαν λεφτα θα ειχαν και περισσοτερα εργαστηρια, αυτο λεω και πιο πανω.ομως επειδη δε προκειται να δωσουν λεφτα----που πρεπει,κανουν ιδιωτικα.
-
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Πολλοι κανουν αξιολογοτατη ερευνα και εδω.
Δεν θελω να το γενικευσω..αλλα συμφωνα με τη δικη μου εμπειρια ΔΕΝ γινεται αξιολογοτατη ερευνα!
Θα μας φαει η ξενιτια μου φαινεται...
Τα στοιχεια και η πραγματικοτητα σε διαψευδουν. Το εχουμε χιλιοσυζητησει στο φορουμ. Αλλοι παιζουν το πουλι τους και αλλοι κανουν πρωτοπορειακη ερευνα παγκοσμιου επιπεδου. Οπως σε καθε χωρα του πλανητη.
Οι αφορισμοι ειναι φτηνοι, ξερεις. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
b_x αυτο που περιγραφεις δεν ειναι πανεπιστημιο. Δεν ξερω τι ειναι και αν σ'αρεσει, αλλα πανεπιστημιο δεν ειναι.Σαφως και δεν ειναι Πανεπιστημιο...ενα μπ$%@ελο ειναι!
(δεν αναφερομαι στη συγκεκριμενη σχολη, ουτε στο συγκεκριμενο παν/μιο)
-
Δλδ συγνώμη τι θέλετε να κάνω Business plan? Gap στην αγορά υπάρχει, επιχειρηματίες υπάρχουν, έχουν και όνομα και χρήμα και εγκαταστάσεις, ο συγκεκριμένος που λέω έχει και αθήνα και θεσσαλονίκη και μιλάω για όμιλο εταιριών. και έχει ανοίξει και στα τύρανα -δεν ξέρω αν το έχει ανοίξει μόνος του- ξαναλέω λοιπόν για το Deree, όπου δεν ξέρω αν έχετε δει εγκαταστάσεις....απλά αλλού.
και μη μου λέτε για δωρεάν παιδεία και μαλακίες γιατί αν βάλω κάτω τα λεφτά που δίνουν τα παιδιά φροντιστήριο Α λυκείου προετοιμασία Β λυκείου, Β λυκείου προετοιμασία Γ λυκείου και Γ λυκείο πρέπει να είναι μινιμουμ ενα 4.000 € +ότι περνάς καμιά πάτρα, θεσσαλονίκη, κρήτη........ άστο πας κατευθειαν Αγγλία.
Γαμω τις δωρεαν παιδείες ενα σκασμό λεφτά στο λύκειο +να σου γίνει ο κόλος να, για τώρα δεν ξέρω πως ακριβώς είναι, με τις δέσμες που είμουν εγώ, έπρεπε να μάθεις παπαγαλία την Ιστορία και την Π.Οικονομία.....ποιο το όφελος?
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα σας με τα ιδ. Πανεπιστήμια?
-
Πριν ρίξετε στην πυρά το ελληνικό πανεπιστήμιο, γνωριζετε ποιο ερευνητικό έργο -και απέναντι σε ποιες αντιξοότητες- το επιτελούν. Έχοντας μία επαφή με μεταπτυχιακές μελέτες σε συγκεκριμένα εργαστήρια σε Αθήνα, Πάτρα και Κρήτη, δε θα έσπευδα τόσο εύκολα σε αφορισμούς.
Αντίστοιχα έχοντας γνωρίσει από κοντά τη 'μηχανή ερευνών' ορισμένων βρεττανικών πανεπιστημίων, μη σπεύδουμε να πανηγυρίσουμε -πάλι με γενικότητες- το 'εξωτερικό'. -
Τα λεφτά δεν είναι πάντα αυτό που λείπει.Λείπουν ας πούμε και η σωστή διαχείριση,λείπει ο έλεγχος (απο εξωτερικό φορέα και όχι του ίδιου του πανεπιστημίου) ώστε να υπάρχει διαφάνεια,λείπει η διάθεση ή το κίνητρο,στην τελική ίσως να λείπουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι,να μην επαρκούν δηλ για όλα οι υπάρχοντες (και παραδόσεις και εργαστήρια και έρευνα και εξετάσεις και και και...).Γενικά εγώ θα έλεγα ότι λείπει η πρωτοβουλία (από όλους τους εμπλεκόμενους) και φυσικά η 'άνωθεν' στήριξη και αμεροληψία.
Αν αυτό δεν αλλάξει,δεν θα γίνει τίποτα γίνουν δε γίνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια... -
Δεν μιλάει κανείς για το 'εξωτερικό' 100τόσα πανεπιστήμια έχει η Αγγλία δεν γίνεται όλα να είναι καλά!
Αλλά να πάω στο αμφιθέατρο να παρακολουθήσω μάθημα -ενώ δεν είμαι καν φοιτητής- το θεωρώ τραβηγμένο, επίσης σε ΤΕΙ να καπνίζουν μεσα στο αμφιθέατρο....πάλι το θεωρώ τραγικό -ειμαι καπνιστής- το να πηγαίνεις στην Γραματεία και να πρέπει να στήσεις κώλο στην τυπισα για να κάνεις τη δουλειά σου κλπ κλπ Εμένα με ενοχλούν, όπως με ενοχλούν κάποιοι καθηγητές που δεν περνάει κανείς το μάθημα τους! Δεν γίνεται δουλειά έτσι!
-
Τι παλτο και αυτες οι Γραμματειες...... συμπεριφορα απεναντι στους φοιτητες λες και ειναι ζητιανοι.....χαρη μας καναν που μας απαντουσαν ...αφου δεν βουτηξα κατι τελειωμενες απο τα γιακα, τυχερες ειναι.
Και ολα αυτα στην ΑΣΟΕΕ, που οργανωτικα ειναι σε πολυ καλη κατασταση.......
Καθηγητές στα σχολεία