-
Ο χρήστης ipan έγραψε:
ililias Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν διαβάζουμε..+όλα!
Αλλά κάνουμε ότι διαβάζουμε! -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Το 99 % των Χριστιανών ή, τεσπα, όσων πιστεύουν ότι υπάρχει μια 'ανώτερη δύναμη', δεν βγαίνουν έξω να το διαλαλήσουν. Αντίστοιχο ποσοστό των άθεων, αντίθετα, το κάνουν.Δεν νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα για τέτοιου είδους μετρήσεις...
Αλλά και πάλι, αυτούς οι οποίοι είναι 'σίγουροι' για την ύπαρξη της 'ανώτερης δύναμης' τους βλέπω πιο εξωστρεφείς, απόλυτους και σίγουρους παρά τους 'σκεπτικιστές' άθεους...Μιλάμε για θρησκείες, για μια ακόμα φορά, χωρίς να το κάνουμε πραγματικά: Κάποιοι απλά επιτίθενται στο Χριστιανισμό - και μάλιστα στον Ελληνορθόδοξο, και κάποιοι προσπαθούν να φέρουν τα πράγματα στα ίσια.
Για θρησκείες μιλάμε τελικά ή εκκλησίες;
Είναι, τουλάχιστον σ' εμένα, ολοφάνερο ότι σ' αυτό το φόρουμ 'θεούσες' δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως αντι - Ελληνορθόδοξοι μηδενιστές. Δεν έκανε τπτ η εκκλησία, δεν ήταν τπτ το Βυζάντιο, καλοί, ξαφνικά, οι Δυτικοί (και οι νέες τους σταυροφορίες, φαντάζομαι), δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι 'άλλοι'.
Ευτυχώς 'θεούσες' όντως δεν υπάρχουν !...
Ελπίζω να μην υπάρχουν και μηδενιστές ...εκ πεποιθήσεως!...
Επίσης, το σίγουρο είναι ότι εκκλησία, βυζάντιο κτλ. δεν ήταν και ακριβως έτσι όπως τα μαθαίναμε...[/quote]
-
Ηθελα να πω λοιπόν με τα ερωτήματά μου, ότι δεν υπάρχει ελληνορθόδοξος χριστιανισμός (εκτός από αδόκιμος, ο όρος είναι απλώς μη υπαρκτός - δεν έχουμε το 'δικό μας' χριστιανισμό). Η χρήση του όρου είναι λανθασμένη, αποπροσανατολιστική και επαναλαμβάνω -ιστορικά- επικίνδυνη.
Σε ό,τι αφορά την 'περιουσία' της εκκλησίας, παρακάμπτω το γεγονός ότι η Εκκλησία κανονικά ΔΕΝ (θα έπρεπε να) έχει περιουσία, αναφέροντας ότι αυτή που κατέχει στη μέγιστη πλειονότητά της προέρχεται από 'δωρεές' επί τουρκοκρατίας (αλλά και αργότερα). Η εκκλησία κατέχει και διαχειρίζεται τεράστιες εκτάσεις -η αλήθεια είναι ότι πολλές από αυτές δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει, λόγω του ότι είναι δασικές και γενικά μη οικιστικές- με ξεκάθαρα κοσμικό ρόλο. Σημειωτέον, παρά το 'εμπορικόν' του όλου πράγματος, η Εκκλησία ΔΕΝ φορολογείται. Και μάλιστα όχι μόνο δε φορολογείται για την ακίνητη περιουσία της, αλλά ούτε καν για τη διαχείριση αυτής. Άρα δεν φορολογείται ούτε ως εταιρεία. Ύστερα πες μου για 'ευνοϊκή μεταχείριση' και θα σου απαντήσω τι σημαίνει 'διαπλοκή'.
'Ετσι λοιπόν, από πού θα 'την πετάξει έξω' το κράτος, από την Ελλάδα, από τα 'ιδιόκτητα χωράφια' της; Και τέλος πάντων τι σχέση έχει αυτό με το χωρισμό, ή καλύτερα γνωρίζεις τι σημαίνει χωρισμός κράτους-εκκλησίας;
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εκεί που ΔΕΝ γράφεται (ή τέλος πάντων συνεχίζει να αλλοιώνεται) είναι τα σχολικά εγχειρίδια δημοτικού.
Άλλαξαν πάλι, προς το καλύτερο - λένε όσοι γνωρίζουν. Αυτή τη νέα αλλαγή εμείς δεν τη συζητήσαμε πουθενά!
Το ανέφερα και πιο πριν, αλλά δεν σχολιάστηκε. Θέτω εκ νέου το ερώτημα: αφού όντως είναι έτσι όπως τα λέτε για την Εκκλησία και τον ρόλο της, γιατί αλλάζουν τα βιβλία;
Επίσης δεν είδα αντίδραση για τα κληροδοτήματα των ευεργετών που δεν δόθηκαν στο κράτος από την Εκκλησία, αν και οι δωρητές το δήλωναν σαφώς , πως θα τα διαχειριζόταν μέχρι την δημιουργία Ελληνικού Κράτους. Κράτος έχουμε από το 1830, ενώ η περιουσία της Εκκλησίας αυξάνεται από τότε... Και δεν συνυπολογίζουμε και τις εκτάσεις που κατέχουν μονές κλπ κλπ!
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Σημειωτέον, παρά το 'εμπορικόν' του όλου πράγματος, η Εκκλησία ΔΕΝ φορολογείται. Και μάλιστα όχι μόνο δε φορολογείται για την ακίνητη περιουσία της, αλλά ούτε καν για τη διαχείριση αυτής. Άρα δεν φορολογείται ούτε ως εταιρεία.Eπί Σημίτη καταργήθηκε ο φόρος του 35%, που έδιναν από τα έσοδα των 'παγκαριών'.
Από 1.1.05 μειώθηκε και ο φόρος ακίνητης περιουσίας από το 10 στο 5% και θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατ' έτος. Άρα φορολογείται μεν, αλλά μερικώς. Η προοπτικής της ολικής κατάργησης της φορολογίας προβλέπεται βάσει του νομοσχεδίου.http://tovima.dolnet.gr/print_article.p ... m=A41&aa=1
Και η απάντηση της Εκκλησίας στο δημοσίευμα του Βήματος, που έκανε λόγο για 800εκ. ευρώ δώρο:
http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f ... m=A44&aa=1
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
...Κράτος έχουμε από το 1830, ενώ η περιουσία της Εκκλησίας αυξάνεται από τότε... Και δεν συνυπολογίζουμε και τις **εκτάσεις που κατέχουν μονές **κλπ κλπ!Για πες...
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Σημειωτέον, παρά το 'εμπορικόν' του όλου πράγματος, η Εκκλησία ΔΕΝ φορολογείται. Και μάλιστα όχι μόνο δε φορολογείται για την ακίνητη περιουσία της, αλλά ούτε καν για τη διαχείριση αυτής. Άρα δεν φορολογείται ούτε ως εταιρεία.
Eπί Σημίτη καταργήθηκε ο φόρος του 35%, που έδιναν από τα έσοδα των 'παγκαριών'.
Από 1.1.05 μειώθηκε και ο φόρος ακίνητης περιουσίας από το 10 στο 5% και θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατ' έτος. Άρα φορολογείται μεν, αλλά μερικώς. Η προοπτικής της ολικής κατάργησης της φορολογίας προβλέπεται βάσει του νομοσχεδίου.http://tovima.dolnet.gr/print_article.p ... m=A41&aa=1
Και η απάντηση της Εκκλησίας στο δημοσίευμα του Βήματος, που έκανε λόγο για 800εκ. ευρώ δώρο:
http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f ... m=A44&aa=1
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
Η **εκκλησία **αποτελούμενη από **Ανθρωπους **έχει Αδυναμίες, οπότε είναι αλήθεια ότι Κάποιοι από αυτούς 'θα τα παίρνουν' ...
Υπάρχουν κι άλλοι - πολλοί - και αφανείς που κάνουν πολλά...Ένα παράδειγμα:
Πήγα μια μέρα του καλοκαιριού εκεί μια γυναίκα, που ήθελε να χαρίσει τα καλά ρούχα του άνδρα της, που είχε μόλις πεθάνει.
Μόλις φτάσαμε, είδα ένα μικρό λεωφορείο της Μητρόπολης να φορτώνει όσους ηλικιωμένους μπορούσαν να περπατήσουν, τους πήγαιναν εκδρομή στη θάλασσα. Μπαίνοντας στην αυλή, το κεφάλι μου γέμισε από τις φωνές καθυστερημένων ανθρώπων, από μωρών έως ηλικιωμένων. Ανθρώπων των οποίων οι οικείοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έχουν μαζί τους. Οι φωνές δεν έχουν φύγει ακόμα από το κεφάλι μου, ούτε τα λόγια ενός παλιού ταβερνιάρη, που είχε γνωρίσει και θυμόταν μέχρι και τον ... παππού μου: 'Καλά είναι εδώ, Ηλία μου, μόνο που δεν έχεις που να πας και με ποιόν να μιλήσεις. Μετά από τόση ζωή, δεν το περίμενα να είμαι εδώ και να περιμένω να τελειώσει. Αλλά φαντάσου να μην υπήρχε, που θα ήμουν τώρα... Να ξανάρθεις...'
Η εμπειρία ήταν, αν μου επιτρέπετε, συγκλονιστική, αν και πίστευα ότι λίγα πράγματα μπορούν πλέον να με συγκλονίσουν.
Το ίδρυμα ανήκει και συντηρείται από την Ι.Μ. Ηλείας, στηρίζεται δε κυρίως σε εθελοντική εργασία και δωρεές τροφίμων και εξοπλισμού, σαν της κυρίας που συνόδεψα...Δεν ξέρω αν αντέχω μπάρμπα, να με συμπαθάς. Θα προσπαθήσω, πάντως...
-
ililias
οι δικές μου ενστάσεις όσο και των περισσοτέρων νομίζω που ασκήσαμε κριτική και θέσαμε ερωτήματα, δεν αφορούν παραδείγματα σαν το προηγούμενο που δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και μάλιστα αρκετά. Τέτοια παραδείγματα όμως δεν αφορούν την ΄΄δοσοληψία΄΄ εξουσίας - εκκλησίας, απόρροια του μη διαχωρισμού. Και σίγουρα δεν δικαιολογούν το γεγονός ότι αν δηλώσεις άθεος στιγματίζεσαι ή γενικά αν δεν δηλώσεις Χ.Ο. αρκετοί σε κοιτούν με μισό μάτι. Τι θα πει αγιασμός, προσευχή, εκκλησιασμός και εξομολόγηση στα σχολεία; Γιατί αν κάνω παιδιά και δεν τα βαφτίσω ΧΟ θα τα λένε ΄΄αβάπτιστα΄΄; Γιατί ο υδκτής μου στο στρατό παρα λίγο να τρελαθεί όταν του είπα ότι δεν πιστεύω σε Θεό (προσωπική εμπειρία ); Γιατί στα δικαστήρια, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη βουλή, στην προεδρία της δημοκρατίας να επικρατεί νομότυπα ή όχι ο θρησκευτικός όρκος; (και το Συμβούλιο της Επικρατείας ισοπεδώθηκε από τον πρόεδρα του πριν μια εβδομάδα) Γιατί ένα 90% (έστω έτσι όπως διαμορφώθηκε) να επιβάλλει τους όρους του στη μειοψηφία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως είναι ο αυτοπροσδιορισμός και η θρησκευτική ελευθερία);
Τέλος, η εκκλησία δηλαδή πως απέκτησε τις εκτάσεις που λέτε; Και αν τις έχει ΄΄νόμιμα΄΄ γιατί να μην φορολογείται; Γιατί οι παπάδες να πληρώνονται από το κράτος; Δεν έχουν αρκετά χρήματα τα μοναστήρια και οι εκκλησίες; Γιατί ο Παρασκευαϊδης διεκδικεί χρήματα από τα ΚΠΣ (τυχαία έκανε συλλαλητήρια για τις ταυτότητες;);Αυτά τα ερωτήματα όπως και των υπολοίπων συνιστούν προβληματισμό για το μη διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους. Καμία σχέση με επιθέσεις, τραμπουκισμούς, μηδενισμό και αγνόηση του σπουδαίου έργου αρκετών κληρικών.
Φιλικά
-
Παρντόν;
Ρωτάς γιατί σε κοιτάνε 'με μισό μάτι';
Γιατί νευρίασε ο υποδ/τής σου στο στρατό;
Γιατί ΑΤΥΠΑ επικρατεί ο θρησκευτικός όρκος στα διακστήρια;
Γιατί ο 'Παρασκευαΐδης' (δεν λέγεται έτσι ο άνθρωπος, Χριστόδουλος λέγεται - τον Πάριο τον λες Βαρθακούρη; ) ως επικεφαλής ενός τεράστιου σε έκταση ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ στη χώρα ζητά χρήματα από το ΚΠΣ μαζί με ΚΕΚατζήδες, βλαχοδήμαρχους, αεριτζήδες και βιομήχανους;
Γιατί τα παιδιά σου θα τα λέει 'αβάπτιστα' ο κόσμος (αφού θα είναι, ποιο το πρόβλημα; );Δηλαδή τί ζητάς; Να αισθανθεί διαφορετικά η κοινωνία στην οποία ζεις απέναντι στη ΘΡΗΣΚΕΙΑ της για να νιώσεις ΕΣΥ και μια ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ καλύτερα;
Για κούνα το κεφάλι σου καλύτερα!Έχουμε χάσει τελείως το μέτρο πια. Οι λίγοι να θέλουν να επιβάλλουν στους πολλούς τη δική τους αντίληψη και κοσμοθεωρία γιατί 'στενεύονται'. Μετά σας φαίνονται υπερβολικοί και 'θεούσες' εκείνοι που σας κράζουν.
Το χειρότερο είναι όχι ότι τα λέτε αυτά φόρα παρτίδα, αλλά ότι κάνετε ενέργειες που αποσκοπούν σ' αυτό το αποτέλεσμα εν κρυπτώ και με προσχήματα άσχετα με τους πραγματικούς σκοπούς σας.
Προς το παρόν ένα πράγμα μόνο: περαστικά σας. -
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Αν θες να τους κάνεις πλάκα, πες το Ηρώδη.
κι όμως. τυχαίνει να γνωρίζω έναν Ηρώδη. Πολύ ωραίος τύπος, και αγαπάει και τα παιδιά!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Παρντόν;
Ρωτάς γιατί σε κοιτάνε 'με μισό μάτι';
Γιατί νευρίασε ο υποδ/τής σου στο στρατό;
Γιατί ΑΤΥΠΑ επικρατεί ο θρησκευτικός όρκος στα διακστήρια;
Γιατί ο 'Παρασκευαΐδης' (δεν λέγεται έτσι ο άνθρωπος, Χριστόδουλος λέγεται - τον Πάριο τον λες Βαρθακούρη; )
Γιατί τα παιδιά σου θα τα λέει 'αβάπτιστα' ο κόσμος (αφού θα είναι, ποιο το πρόβλημα; );Δηλαδή τί ζητάς; Να αισθανθεί διαφορετικά η κοινωνία στην οποία ζεις απέναντι στη ΘΡΗΣΚΕΙΑ της για να νιώσεις ΕΣΥ και μια ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ καλύτερα;
Για κούνα το κεφάλι σου καλύτερα!Έχουμε χάσει τελείως το μέτρο πια. Οι λίγοι να θέλουν να επιβάλλουν στους πολλούς τη δική τους αντίληψη και κοσμοθεωρία γιατί 'στενεύονται'. Μετά σας φαίνονται υπερβολικοί και 'θεούσες' εκείνοι που σας κράζουν.
Το χειρότερο είναι όχι ότι τα λέτε αυτά φόρα παρτίδα, αλλά ότι κάνετε ενέργειες που αποσκοπούν σ' αυτό το αποτέλεσμα εν κρυπτώ και με προσχήματα άσχετα με τους πραγματικούς σκοπούς σας.
Προς το παρόν ένα πράγμα μόνο: περαστικά σας.Δεν ξέρω σε ποιον απευθύνεται το κειμενάκι αλλά ξέρω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος ένα κείμενο να συνοψίσει ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ τις πεποιθήσεις μου...
Α, εκτός από το τελευταίο, αυτό το εννοώ κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο :
Περαστικά μας...
-
Α μπα; Και ποιες είναι οι 'πεποιθήσεις' σου; Να επιβάλλεται στους πολλούς διαφοροποίηση της δικής τους κοσμοθεωρίας επειδή δεν γουστάρεις; Ωραίες 'πεποιθήσεις' έχεις.
Ή τάχα δεν κατάλαβες ότι αυτά που περιγράφει ο ipan (στον οποίο απάντησα) συνεπάγονται επιβολή σκέψης; Κάνε μας τη χάρη λέω 'γω. -
Και οι χριστανοί κάποτε μειοψηφία ήταν.
-
To 'κάνε μας τη χάρη' δεν το πιασα...
Είναι παράλογο να ζητάει κανείς να μην υπάρχουν διαχωρισμοί/προκαταλήψεις/χαρακτηρισμοί σύμφωνα με αυτά που πιστεύει (ή δεν πιστεύει) κάποιος;
Edit: μου ξέφυγε ένα 'μην', όπως πρόσεξε ο Μάνος. Το διορθώνω!
-
mousatos
Δε νομίζω να πήγαιναν στον αυτοκράτορα και να έλεγαν ότι στενοχωριούνται επειδή τους κοιτάζουν οι Ιουδαίοι, Ρωμαίοι και λοποί στραβά.
Φανταστείτε δηλαδή να μαζευτούν 10000 χριστιανοί στη Μεδίνα και να λένε ότι δεν γουστάρουν να βλέπουν τέτοιες εκδηλώσεις λατρείας υπέρ του Μωάμεθ.charmak66
'να 'μην' ζητάει' εννοείς μάλλον. Όχι, δεν είναι παράλογο, αρκεί να σέβεται τα πιστεύω των άλλων και ειδικά της πλειοψηφίας. Απαιτεί ο Χ να αλλάξει απόψεις ο άλλος για το άτομό του; Έτσι γουστάρει, στην τελική η αντιπάθεια είναι αμοιβαία βάσει όσων ακούω συχνά από άθεους που λοιδωρούν τους πιστούς και τους ειρωνεύονται λες κι οι ίδιοι είναι από ανώτερη πάστα. Αν ο άθεος δεν γουστάρει τον πιστό μία, ο πιστός δεν τον γουστάρει 10. -
στα υπολοιπα συμφωνω, αλλα στα παρακατω που εχω κρατησει, μπορει να τα θεωρω λαθος, αλλα δεν πιστευω οτι ειναι τραγικα.. και που υπαρχουν δε μπορεις να πεις πραγματικα οτι σε επηρεαζουν αν εισαι αθεος.. think smart ρε... μη βραχυκυκλωνεις σε αηδιες που απλα σε εμποδιζουν, σε καθυστερουν και σου κανουν τη ζωη πιο δυσκολη μονο και μονο για ενα κολλημα.
απλα τους γραφεις ολους και κοιτας το συμφερον σου.. αν εισαι αθεος, δε θα αλλαξει κατι στη ζωη σου αν ορκιστεις στο δικαστηριο. δε χρειαζεται να λες στον οποιοδηποτε (δημοσιες υπηρεσιες, στρατο κλπ) οτι δεν πιστευεις. και τι εγινε; 'ναι, ορκιζομαι στο Θεο κλπ κλπ'. απο μεσα σου 'αντε ρε να τελειωνουμε να φυγουμε'Ο χρήστης ipan έγραψε:
Και σίγουρα δεν δικαιολογούν το γεγονός ότι αν δηλώσεις άθεος στιγματίζεσαι ή γενικά αν δεν δηλώσεις Χ.Ο. αρκετοί σε κοιτούν με μισό μάτι.
Γιατί ο υδκτής μου στο στρατό παρα λίγο να τρελαθεί όταν του είπα ότι δεν πιστεύω σε Θεό (προσωπική εμπειρία ); Γιατί στα δικαστήρια, στις δημόσιες υπηρεσίες, στη βουλή, στην προεδρία της δημοκρατίας να επικρατεί νομότυπα ή όχι ο θρησκευτικός όρκος; (και το Συμβούλιο της Επικρατείας ισοπεδώθηκε από τον πρόεδρα του πριν μια εβδομάδα) Γιατί ένα 90% (έστω έτσι όπως διαμορφώθηκε) να επιβάλλει τους όρους του στη μειοψηφία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως είναι ο αυτοπροσδιορισμός και η θρησκευτική ελευθερία);
-
Μα ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να ορκιστείς στα θεία ή οπουδήποτε. Ισχύει με νόμο η δυνατότητα να ομολογήσεις στο λόγο της τιμής σου. Σημασία έχει ότι όποια οδό κι αν προτιμήσεις έχεις ποινική ευθύνη αν ψευδομαρτυρήσεις.
Ο ipan έγραψε ότι τον ενοχλεί να ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ νομότυπα [δεν υπάρχει τέτοιος νόμος] Ή ΜΗ ο θρησκευτικός όρκος. Γιατί έτσι γουστάρουμε και ορκιζόμαστε! Κι αν ήμασταν μουσουλμάνοι θα ορκιζόμασταν στο Μωάμεθ, αν ήμασταν βουδιστές στο Βούδα ή σε οποιαδήποτε 'γνωστή' θρησκεία αναλόγως. Ο άθεος ας δώσει το λόγο του κι ας συνεχίσει τη ζωή ΤΟΥ όπως επιθυμεί. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μα ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να ορκιστείς στα θεία ή οπουδήποτε. Ισχύει με νόμο η δυνατότητα να ομολογήσεις στο λόγο της τιμής σου. Σημασία έχει ότι όποια οδό κι αν προτιμήσεις έχεις ποινική ευθύνη αν ψευδομαρτυρήσεις.
Ο ipan έγραψε ότι τον ενοχλεί να ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ νομότυπα [δεν υπάρχει τέτοιος νόμος] Ή ΜΗ ο θρησκευτικός όρκος. Γιατί έτσι γουστάρουμε και ορκιζόμαστε! Κι αν ήμασταν μουσουλμάνοι θα ορκιζόμασταν στο Μωάμεθ, αν ήμασταν βουδιστές στο Βούδα ή σε οποιαδήποτε 'γνωστή' θρησκεία αναλόγως. Ο άθεος αν δώσει το λόγο του κι ας συνεχίσει τη ζωή ΤΟΥ όπως επιθυμεί.κοιτα, εγω -ανεξαρτητα απ'το τι/που πιστευω, νομιζω πως ειναι σωστο να ορκιζεται ο πολιτης μιας χωρας by default που λεμε στην επισημη θρησκεια της χωρας..
ειναι λογικο δηλαδη..
λαθος θεωρω αλλα πραγματα που εχω γραψει και παλιοτερα, και σ'αυτο το θεμα, και μαλλον θα τα ξαναγραψω -
skye, +1. (Όχι στα παραπάνω, στα παραπαραπάνω).
ipan
Θα ήθελα να μου πεις τι εννοείς με το 'στιγματίζεσαι' - τι κακό, δλδ, παθαίνεις. [Αν μας ενδιέφερε η γνώμη του κάθε άλλου, που να δεις τι λένε για τους 'Άπιστους', γενικά, μερικά δις συνάνθρωποί μας...]
Γιατί εγώ βλέπω ότι πολλοί δηλώνουν άθεοι (και καλά κάνουν, αν έτσι αισθάνονται) ακόμα και σε παρέες κι εκδηλώσεις, ενώ δεν έχει ακόμα ποτέ χρειαστεί να δηλώσω εγώ, πχ, τπτ. Και δε μιλάω για το χωριό μου, αλλά για πολυμελείς ετερόκλητες παρέες έξω απ' αυτό...
Μάλλον, μάλιστα, η περί αθεϊας δήλωση (η οποία κολλάει σε κάθε συζήτηση) συνδυάζεται με ένα νέφος μαγκιάς, προοδευτισμού και απαξίωσης όσων δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει Θεός...edit
μια και μίλησες για τα σχολεία, να σου πω τη δική μου εμπειρία:
Κανένα από τα παιδιά μου δεν κατηχήθηκε ποτέ στο σχολείο, κάνουν παρέα με παιδιά άθεων, ο Αγιασμός, ο εκκλησιασμός και τα θρησκευτικά είναι προαιρετικά και κανένας δεν σε κοιτάζει στραβά αν δεν τα κάνεις. Για εξομολόγηση δεν το συζητάω καν! Ειδικά στο Νηπιαγωγείο που στέλνω το μικρό μου, σ' ένα μικρό χωριό έξω από την 'πόλη', όλοι του οι (4 ) συμμαθητές είναι αλλοδαποί και άθεοι, εκτός από ένα κοριτσάκι. Κανένα πρόβλημα!!!
Έχω γνωστούς, συγγενείς και φίλους που είναι άθεοι και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, βγαίνουμε μάλιστα συχνότατα και ποτέ οι συζητήσεις μας δεν γυρνάνε προς τα Θεία (όπως άλλωστε και οι συζητήσεις μας με όσους πάνε στην εκκλησία).
Περί εκκλησίας