-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σπύρο ΟΚ!
καλά τώρα για τα άλλα σχόλια ....πολλούς βουδιστές έχει το φόρουμ...
Δηλαδή αποκλείεις να υπάρχουν άθεοι?
σε ένα κράτος με 90% ορθόδοξους γιατί πρέπει να γίνει αυτό που θέλει η μειοψηφία?
δόξα το Θεό το 90% κάθε μέρα μειώνεται
-
δόξα τον αλλάχ ...ή δόξα τον βούδα ...ή δόξα το 'τίποτα'....πρόεδρε...μην επικαλείσαι τον θεό. Θα κατηγορηθείς ως θεούσα.
ε ρε...τι άλλο θα δούμε...
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
δόξα το Θεό το 90% κάθε μέρα μειώνεται
ασχετο, (επειδη και πολυ σοβαρο εχει γινει το κλιμα και μου τη δινει)
αλλα μου θυμισες τον Αναστασιαδη (ή αλλιως 'ο σκυφτος') που ηταν θεουσος και κατεβαζε χριστοπαναγιες.. 'με τη βοηθεια του θεου, θα τους γ@μησουμε' -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ε ρε...τι άλλο θα δούμε...
συμφωνώ αφού σιγά σιγά διαβάζω όλο το θέμα από την 1η...2η... σελίδα και συνεχίζω
-
skye
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
δόξα τον αλλάχ ...ή δόξα τον βούδα ...ή δόξα το 'τίποτα'....πρόεδρε...μην επικαλείσαι τον θεό. Θα κατηγορηθείς ωςθεούσα.με πιο απλά λόγια και σαφήνεια??
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
με πιο απλά λόγια και σαφήνεια??Με πιό απλά λόγια και σαφήνεια, βγαίνουν κάθε τόσο μερικοί ΝoFidelity ililioi που, ως γνωστόν, τα ξέρουν όλα και κρώζουν, αντί να συζητούν.
Περί εκκλησίας το θέμα, εναντίον της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας το κάναμε εμείς. Για μια ακόμα φορά, αν βγει άκρη γράψτε μου...Με ακόμα πιό απλά λόγια, τι σχέση έχει ο τράγος (ΑΛΛΑ Ο ΤΡΑΓΟΣ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ΟΜΑΔΑΣ) που αποφάσισε να βελάζει αξημέρωτα μες στο αυτί μου, με τη στάση της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, είναι κάτι που ξεφεύγει από το λίγο μου μυαλό.
-
Εγω παλι, θα προτιμούσα το θέμα να παρέμενε 'περί θρησκειας' παρά 'περί εκκλησίας', όπου εκεί πιστεύω θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πιο ανοικτά και επί της ουσίας (με άλλα λόγια να 'φιλοσοφούσαμε'!)...
Διαμάχες, που όπως ανέφεραν και κάποια παιδιά, που έχουν να κάνουν με 'εκπροσώπους' της θρησκείας ή της εκκλησίας είναι λογικό να οδηγούν στο κενό.
Οσο δεν έχει καμμία σχέση ο Σημίτης, ο Τσοχατζόπουλος με τον 'σοσιαλισμό' , η Παπαρήγα και η Δαμανάκη με τον 'κομμουνισμό' ή ο Καραμανλής με τον 'καπιταλισμό', άλλο τόσο δεν έχει σχέση και ο Χριστόδουλος με τον 'χριστιανισμό' (τυχαία τα ονόματα - και αναφέρω Εννοιες ή Ιδέ-ες (-λογίες) οι οποίες λόγω κακής ή μη εφαρμογής δεν έχουν καμμία σχέση με αυτό που αρχικά εξέφραζαν...)Κάνω μια πρόταση για επαναφορά της συζήτησης περί θρησκείας, ώστε να 'θεολογήσουμε' ή να 'φιλοσοφήσουμε' ΄και να εκφράσουμε τις απόψεις μας στη βάση των ιδεών που πιστευει ο καθενας από εμας
... -
η πιστη ειναι καλο πραγμα.βοηθαει στη ψυχολογια οταν βρεθουμε σε δυσκολες καταστασεις.
αλλα το τι πιστευει ο καθενας και αν θελει να πιστευει ειναι δικαιωμα που δεν πρεπει να επιβληθει.
ειμαι αντιθετος στο να στιγματιζεται ενας επειδη δεν θελει να πιστευει.δικαιωμα του ειναι.
αλλα ειμαι και αντιθετος στο να κατηγορουμε την εκκλησια με υπερβολες. -
Δέν υπήρχε κάτι πιό τραγικό και οπισθοδρομικό απο την αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα. Η αναγραφή του θρησκεύματος, δηλαδή μιάς προσωπικής προτίμησης είναι όσο λογική όσο το να αναγράφεται η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα ή το αγαπημένο μας φαγητό.
Η πλάκα μάλιστα ήταν οτι άν δήλωνες κάποια 'παράξενη' θρησκεία, ο αστυνόμος συνήθως δέν δεχόταν να το αναγράψει. Επομένως ποιό το νόημα όλες οι ταυτότητες να γράφουν ΧΟ? Ένας καθηγητής μου στα Αγγλικά μετά απο μεγάλη φασαρία κατάφερε να του γράψουν ΑΘΕΟΣ στο θρήσκευμα.
-
Θα αναφέρω απλά ένα γεγονός το οποίο το έζησα ως κάτοικος της περιοχής Αμαρουσίου. Για όσους ξέρουν το Μαρούσι έχει ένα νεκροταφείο με ένα μεγάλο χώρο πάρκινγκ ο οποίος εξυπηρετεί κατοίκους της περιοχής αλλά και τις ανάγκες του νεκροταφείου.
Επιπλέον σημειώστε ότι το Μαρούσι έχει διάσπαρτες μεγάλες Εκκλησίες και ο καθένας μπορεί να επιλέξει που θέλει να πάει.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι (ή μάλλον κάποιες) που θέλουν την Εκκλησία στο επόμενο στενό ή ακόμα καλύτερα απέναντι από το σπίτι τους ...
Οπότε αυτές οι κάποιες (βλ. μαντάμ) μαζί με κανα-δυο παπάδες (μυρίστηκαν φράγκα) έβαλαν στο μάτι το χώρο πάρκινγκ για ανέγεργση νέου μεγάλου ναού. Και άρχισαν τις υπογραφές γύρω - γύρω στην περιοχή για να κατέβει ο 'λαός' στους δρόμους για ένα νέο ναό.
Εβαλαν και πανό! Προσεχώς Ναός!!!Ηρθαν και σε μένα ... Οταν τους ρώτησα γιατί δεν φτιάχνουν καλύτερα κανένα πάρκο ή κανένα νοσοκομείο ή κανένα γήπεδο μπάσκετ για του πιτσιρακάδες ή να το αφήσουν όπως είναι να παρκάρει ο κόσμος το αυτοκίνητο του, κατσούφιασαν. Οταν τους είπα ότι υπάρχει κορεσμός ναών στην περιοχή, επίσης κατσούφιασαν.
Οταν τους είπα ότι δεν υπογράφω, στράβωσαν. Ευτυχώς δεν υπόγραψαν και πολλοί άλλοι και το πανό κατέβηκε, και τα μεγάλα έργα ματαιώθηκαν.
Τελικά υπάρχει Θεός και μας βοηθάει στα δύσκολα !!
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Δέν υπήρχε κάτι πιό τραγικό και οπισθοδρομικό απο την αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα. Η αναγραφή του θρησκεύματος, δηλαδή μιάς προσωπικής προτίμησης είναι όσο λογική όσο το να αναγράφεται η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα ή το αγαπημένο μας φαγητό.Η πλάκα μάλιστα ήταν οτι άν δήλωνες κάποια 'παράξενη' θρησκεία, ο αστυνόμος συνήθως δέν δεχόταν να το αναγράψει. Επομένως ποιό το νόημα όλες οι ταυτότητες να γράφουν ΧΟ? Ένας καθηγητής μου στα Αγγλικά μετά απο μεγάλη φασαρία κατάφερε να του γράψουν ΑΘΕΟΣ στο θρήσκευμα.
κοιτα, για να λεμε και τα συκα-συκα και τη σκαφη-σκαφη..
το 99% αυτων που δεν πιστευαν, ηταν αθεοι, μουσουλμανοι, ο,τιδηποτε, και εγραφε η ταυτοτητα τους ΧΟ, μικρη σημασια ειχε στην ουσια.
τους περισσοτερους δε νομιζω καν να τους ρωτανε
απλα στην Ελλαδα πλεον (για την πλειοψηφια μιλαω) γεννιεσαι ΧΟ (εστω βαφτιζεσαι - εννοω χωρις τη θεληση σου), παντρευεσαι σαν ΧΟ γιατι.. ξερω'γω, ετσι κανουν ολοι, ειναι το 'ρευμα': (οπως ειναι το ιδιο και το να χαλας μια περιουσια στην τελετη γαμου + τραπεζι γλεντια κλπ γιατι 'μια φορα παντρευεσαι' και ας μην εχεις λεφτα ουτε για δειγμα και την αλλη μερα πισω στη μιζερια), κηδευεις τους δικους σου σαν ΧΟ γιατι ετσι γινεται εδω, βαφτιζεις τα παιδια σου ΧΟ γιατι.. ειναι τα βαφτισια των παιδιων σου που βαφτιζονται επισης μια φορα , και κρατας τιποτα λεφτα στην παντα για να σε κηδεψουν 'αξιοπρεπως' στην καλυτερη περιπτωση, αλλιως σε κηδευουν αξιοπρεπως οι δικοι σου γιατι μια φορα πεθαινεις..
για να επιστρεψω στην αρχη του ποστ: καμια σημασια δεν εχει τι εγραφε η ταυτοτητα για αυτους που δεν πολυνοιαζονται για τη θρησκεια περα απο τις τελετες που ανεφερα + την ανασταση. Το ιδιο τους κανει.
Η διαφορα ειναι για αυτους που ισως δε γουσταρουν να γραφει η ταυτοτητα τους τι πιστευουν, ή θελει να γραφει κατι διαφορετικο που πιστευουν, που επειδη στην Ελλαδα ειναι συντριπτικο το ποσοστο αυτων που γραφει (εγραφε) ΧΟ, πιθανον τους στιγματιζει, και πιθανον να δεχτει διαφορετικη αντιμετωπιση σε οποιαδηποτε υπηρεσια απαιτειται η ταυτοτητα, γιατι ο χ μπορει να'ναι κολλημενος χριστιανος.
και εκει ειναι η δικια μου ενσταση, και χαιρομαι που δε γραφεται πια το θρησκευμα, χωρις να σημαινει οτι θα εδινα προσωπικα δεκαρα αν γραφοταν ή θα αλλαζε κατι στη ζωη μου. Απλα το θεωρω τριτοκοσμικο, εως αντιδημοκρατικο..
επισης, η ταυτοτητα υπαρχει για αλλο λογο, και οχι για να γραφει την ομαδα σου, το θρησκευμα, τι μουσικη ακους, που στεκεσαι ιδεολογικα και αλλα στοιχεια που δεν εχουν καμια σημασια στην αναγνωριση ενος προσωπου. -
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Θα αναφέρω απλά ένα γεγονός το οποίο το έζησα ως κάτοικος της περιοχής Αμαρουσίου. Για όσους ξέρουν το Μαρούσι έχει ένα νεκροταφείο με ένα μεγάλο χώρο πάρκινγκ ο οποίος εξυπηρετεί κατοίκους της περιοχής αλλά και τις ανάγκες του νεκροταφείου.Επιπλέον σημειώστε ότι το Μαρούσι έχει διάσπαρτες μεγάλες Εκκλησίες και ο καθένας μπορεί να επιλέξει που θέλει να πάει.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι (ή μάλλον κάποιες) που θέλουν την Εκκλησία στο επόμενο στενό ή ακόμα καλύτερα απέναντι από το σπίτι τους ...
Οπότε αυτές οι κάποιες (βλ. μαντάμ) μαζί με κανα-δυο παπάδες (μυρίστηκαν φράγκα) έβαλαν στο μάτι το χώρο πάρκινγκ για ανέγεργση νέου μεγάλου ναού. Και άρχισαν τις υπογραφές γύρω - γύρω στην περιοχή για να κατέβει ο 'λαός' στους δρόμους για ένα νέο ναό.
Εβαλαν και πανό! Προσεχώς Ναός!!!Ηρθαν και σε μένα ... Οταν τους ρώτησα γιατί δεν φτιάχνουν καλύτερα κανένα πάρκο ή κανένα νοσοκομείο ή κανένα γήπεδο μπάσκετ για του πιτσιρακάδες ή να το αφήσουν όπως είναι να παρκάρει ο κόσμος το αυτοκίνητο του, κατσούφιασαν. Οταν τους είπα ότι υπάρχει κορεσμός ναών στην περιοχή, επίσης κατσούφιασαν.
Οταν τους είπα ότι δεν υπογράφω, στράβωσαν. Ευτυχώς δεν υπόγραψαν και πολλοί άλλοι και το πανό κατέβηκε, και τα μεγάλα έργα ματαιώθηκαν.
Τελικά υπάρχει Θεός και μας βοηθάει στα δύσκολα !!
Μιλάς για τα Καρπάθικα, ε; υποτίθεται ότι επειδή η Παναγία είναι μακριά και ο Άγιος Λευτέρης επίσης μακριά οι Καρπαθιώτες δεν είχαν ενορία, αλλά όπως φαίνεται πολλά μπήκαν στη μέση εκτός από εσάς που δεν υπογράψατε. Τέλος πάντων, ψιλά γράμματα για τους υπόλοιπους εδώ πέρα.
Η αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα όντας κατάλοιπο της φοβίας των προηγούμενων δεκαετιών για τον κομμουνισμό (δήλωνες άθεος--> άρα ήσουν κομμουνιστής), άργησε να βγει από τις ταυτότητες, αλλά ήταν απλά θέμα χρόνου να βγει τελικά καθώς δε χρειαζόταν πιά για την αστυνομία (που ξεπέρασε κάπως τα κωλύματά της). Η εκκλησία τώρα έκανε μεγάλη ανοησία που αντέδρασε, αλλά ποιός δεν το περίμενε οτι θα αντιδρούσε...
Τέλος πάντων.... -
Το να μπορούν οι πιστοί να εκκλησιάζονται χωρίς προβλήματα είναι απόλυτα σεβαστό. Δεν υπάρχει λόγος όμως να βγάζουμε μεγάφωνα έξω από τον ναό. Όσοι θέλουν να ακούσουν την λειτουργία από το σπίτι τους μπορούν να το κάνουν από το ράδιο, ή την τηλεόραση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μιας και επρόκειτο για ημέρα στην οποία γιόρταζε ο ναός, θα ήμουν προετοιμασμένος να υποστώ τον «θόρυβο» με τον ίδιο τρόπο που θα ανεχόμουν ένα γείτονα που κάνει πάρτι κάθε χρόνο ανήμερα στην γιορτή του.
Θεωρώ ότι η θρησκεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του χαρακτήρα του έθνους στα δύσκολα χρόνια. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Από την άλλη, η εμμονή να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες είναι τουλάχιστον αστεία, ή μάλλον θα ήταν αστεία αν δεν αποκάλυπτε τον διακαή πόθο μέρους του ιερατείου να ασκεί πολιτική και να επηρεάζει καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να αφορούν την εκκλησία, βλ. λ. ταυτότητες, καύση νεκρών, δημιουργία τεμένους στην Αθήνα.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
με πιο απλά λόγια και σαφήνεια??
Με πιό απλά λόγια και σαφήνεια, βγαίνουν κάθε τόσο μερικοί ΝoFidelity ililioi που, ως γνωστόν, τα ξέρουν όλα και κρώζουν, αντί να συζητούν.
Περί εκκλησίας το θέμα, εναντίον της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας το κάναμε εμείς. Για μια ακόμα φορά, αν βγει άκρη γράψτε μου...Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Ιliliε...
Θα περίμενα περισσοτέραν οξυδέρκειαν, παρα ταύτα μοι απογοητεύσατε! Θα σας εγκαλέσω εις την τάξιν, διότι η ililioτης, σας έγινε έξις και πιθανά δευτέρα φύσις... Ιδού λοιπόν αδελφέ μου το πρώτο μου μήνυμα προς υμάς:
Η δεκάτη πήγαινε στους Τούρκους, ή μήπως πήγαινε και στον Κλήρο; Αυτοί ήταν οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι (κυρίως οι ανώτεροι κληρικοί...). Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε... Οπως προσπάθησε να παραχαράξει την ιστορία με τα 'κρυφά σχολειά'... Δεν υπήρχαν όμως... Τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αρκεί να υπήρχαν πόροι. Στα Γιάννενα ('Πρώτα σε γρόσια και σε γράμματα', αυτό είναι από την Τουρκοκρατία ή μάλλον την Αλη Πασά διακυβέρνηση...), υπάρχει (και καλά...) κρυφό σχολειό στο Νησάκι της Παμβώτιδας... Ενώ λειτουργούσαν κανονικά σχολεία και σχολές την ίδια περίοδο!
Το ότι ήταν καλό που είχαμε μια θρησκεία που μας διαχώριζε τότε δεν το αρνούμαι... Σημαίνει ταυτόχρονα και πολιτισμική διαφορά, το ίδιο ισχύει και στους Εβραίους κλπ κλπ (παρεπιπτόντως, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, απλά τα Εβραϊκά ονόματα έχουν γίνει πολύ κοινότυπα...Το 10% των αντρών στην Ελλάδα λέγονται 'Γεώργιος'...).
Αλλά μην μας τρελάνουν κιόλας οι καλοί μας κληρικοί ε; Ακόμη κι αν δεχτούμε τον όποιο σημαντικό ρόλο τότε (που δεν ήταν έτσι...), τώρα ποιοι λόγοι συντρέχουν; Τα όσα λέει ο Χριστόδουλος τα λέει για τους ιθαγενείς του, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα έπαιρνε σοβαρά την....απειλή που επικρεμάται άνωθεν της κεφαλής μας!
Τα περί 'θαυματοποιού' Παϊσιου που διέδωσαν κάποιοι ανόητοι ή απατεώνες (οι ίδιοι που πιστεύουν κατά καιρούς σε ομάδες 'Ε' και πράσσειν άλογα...) δεν αντέχουν σε σχολιασμό... Ο Αινστάιν είχε πει πως ο Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο... Αυτό οι θρησκόληπτοι το έχουν κάνει σημαια: 'Το μεγαλύτερο μυαλό του 20ου αιώνα πίστευε στο Θεό' κλπ κλπ ... Ο θείος Αλμπερτ το είπε αυτό για να δείξει τις αντιρρήσεις του για τα κβάντα και την νεα φυσική... Δεν είχε ιδέα ότι θα ήταν στα χείλη του Χριστόδουλου! Πάντως κανείς δεν κάνει θαύματα (του Θεου συμπεριλαμβανομένου...) και προφανώς ούτε και ο κάθε Παϊσιος... Δεν είναι δυνατόν να κρατάει αυτή η καραμέλα 21 αιώνες τώρα, μόνο και μόνο για να τα χώνουν κάποιοι στην Παναγιά της Τήνου ή στο Αξιον Εστι...
Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει ελεύθερα... Να κτίζει λατρευτικό χώρο ελεύθερα. Να μην προσυλητίζει ανήλικους (αρα να καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, είναι απαράδεκτο που τόσα χρόνια ασκεί προσυλητισμό η Εκκλησία με την ανοχή του επίσημου κράτους). Εννοείται να μην αναγραφεται πουθενά και ποτέ το θρήσκευμα. Ν' απαγορευτούν τα μεγάφωνα σε εξωτερικούς χώρους εκκλησιών. Οι καμπάνες να χτυπούν όταν πρέπει και να μην ενοχλούν χωρίς λόγο (έχω ζήσει δίπλα σε εκκλησία για 3 χρόνια και ήταν απλά αφόρητο κάθε Κυριακή...). Και πάνω απ' όλα, να αντιμετωπίζουν οι Χ.Ο. κάθε άλλον άνθρωπο (και κυρίως όλους εμάς τους άθεους μεν, ευσεβείς απέναντί τους δε...) με τον ίδιο σεβασμό και όχι σαν εξωγήινους... Υπάρχουμε και δεν είμαστε όσοι θέλει να πιστεύει ο Χριστόδουλος και η....Διαρκής Ιερά Σύνοδος (αυτό το 'διαρκής' μου θυμίζει διανυκτερεύον φαρμακείο...).
Τέλος....ειρήνην ημίν!!Η απάντησις σας , αγαπητέ μου εν Κυρίω αδελφέ ήτο:
...Η Εκκλησία άλλαξε την ιστορία υπερ της , προσπαθώντας να αποδείξει πως είχε κάποιο ρόλο στην επανάσταση. Δεν είχε...
Ναι, σωστά.
Οι από τους Τούρκους δολοφονημένοι Μητροπολίτες και Ιερείς ήταν, απλά, προβοκάτορες. Κανένας δεν σκοτώθηκε, έκαναν ότι τους σκότωναν και μετά τους έστελναν με νέες ταυτότητες αλλού! Ο Αθανάσιος Διάκος μετονομάστηκε σε Μεχμέτ Διάκογλου.
Απόδειξη επίσης και η μεγάλη αγάπη και υποστήριξη της Τουρκίας ακόμα σήμερα στο Πατριαρχείο και ό,τι έχει σχέση με την Ελληνορθόδοξη εκκλησία.Ρε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
Θα ήθελα λοιπόν, να παρακαλέσω την αγιότητά σας, να εξηγήσει και σε υμάς τα ολιγότερο προικισμένα από ililiotητα τέκνα, ποιος είναι εδώ ούτος ο οποίος κατεκρήμνισεν το επίπεδόν του διαλόγου τούτου; Αι ειρωνίαι υμών ήσαν αδελφέ μου και ουχί τα ανύπαρκτα επιχειρήματά υμών...
Και για να σοβαρευτούμε αγαπητέ μου, κάνε την καλή πράξη στον εαυτό σου και άσε ήσυχο το nick μου, αν δεν θέλεις να υποφέρει το δικό σου... Κατά τ' άλλα δεν σου φταίω εγώ για την τροπή της συζήτησης, ούτε μια συζήτηση έχει συγκεκριμένο στόχο, δεν είμαστε δημοσιογραφική εκπομπή! Εξάλλου, πάνω πάνω το γράφει 'ΔΙΑΣΠΑΣΗ'! Αυτό σημαίνει από ξεκίνησε η κουβέντα από άσχετο θέμα!
Αν δεν σου αρέσει, τη βόλτα σου και προσοχή στις εκφράσεις σου θα πρότεινα... Ο Κύριος μετά σου... -
Χωρίς να θέλω να παρέμβω - και με όλο το θάρρος, αν μου επιτρέπεις - επειδή, από όσα έχω καταλάβει για τον ililia μέσω των δημοσιεύσεων του, δεν νομίζω ότι η επίμαχη φράση
Ρε, γινόμαστε γραφικοί. Ήρεμα, γιατί πάμε καρφί για NoFidelity...
ήταν προσωπική επίθεση, αλλά μία λεκτική μεταφορά.
Με αγάπη και ειρήνη -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ναι, ξέρω την προέλευση. Εσύ τη γνωρίζεις;
Γιατί μιλάς για γηγενείς πληθυσμούς, αφού ειδικά στην Κρήτη αυτό είναι ειδικά στις πεδινές περιοχές εκτός πραγματικότητας; Για τους Κρήτες αξίζει κάποιος να ονομάζεται Κρητικός αν διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά και πολεμάει για τον τόπο. Αυτός που τα κάνει πλακάκια με τους Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους περαστικούς δεν αξίζει να λέγεται Έλληνας κι ακόμα περισσότερο Κρητικός.
Τί θα πεις τώρα; Ότι οι προσκυνημένοι αλλαξοπιστήσαντες ντόπιοι κακώς δεν θεωρήθηκαν Έλληνες; Και στους Πολίτες που εκδιώχθηκαν από την Πόλη τέθηκε πολύ αργότερα το ίδιο δίλημμα και οι περισσότεροι προτίμησαν την προσφυγιά από το να γίνουν μουσουλμάνοι=Τούρκοι.
Αν αυτά δεν μπορείς ή δεν επιθυμείς να τα κατανοήσεις, είναι δικό σου θέμα. Αλλά δεν θα φορμάρεις την πραγματικότητα έτσι που να χωράει στις αντιλήψεις σου.Tι να σου πω ανατριχιασα!!! Κρητικος δε γεννιεσαι, γινεσαι! Πονας ωρε Μανωλιο; Ποναν ωρε τα παλικαρια;
Συγνωμην αλλα τις Κρητικες μπουρδες περι του ποιος αξιζει να λεγεται Κρητικος, οχι σε μενα. Στα πουλμαν με τα ΚΑΠΗ που καθε φορα που πανε στα βουνα βρισκουν κατα λαθος γαμους και τους κερνανε, πληζ.
Τωρα σειρα μου να ρωτησω: Εχεις μιλησει ποτε Πολιτη που εκδιωχθηκε; Προλαβαινω να απαντησω μαλλον οχι, γιατι αν ειχες μιλησει θα ηξερες οτι ουδεποτε τεθηκε θεμα 'Αλλαξοπιστησε ή φυγε'. Τωρα τι λεει το παπαδαριο με αφηνει αδιαφορο (και για να προλαβω ασχετη απαντηση, να ενημερωσω οτι στο γραφειο μου απο τους 5 οι 2 ειναι γεννημενοι στην Πολη).
ΤΕΛΟΣ να απαντησω και στο αλλο ερωτημα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οσοι αλλαξοπιστησαν ειναι ΕΛΛΗΝΟΤΑΤΟΙ και τη συνειδηση τους δε θα την αμφισβητησει καμια θεουσα, κανενας τραγοδουλος και κανενας Μανοσκ. Οπως δεν ηταν χριστιανος ο Σωκρατης, ο Αλεξανδρος ή ο παππους μου που πολεμησε τους Βουλγαρους ενω οι χριστιανοι με τους μεγαλους σταυρούς τα ειχαν κανει πλακακια...
-
Βέεεεβαια, Έλλην είσαι αν το γράφει η ταυτότητά σου. Κρητικός επίσης αν γράφει η ταυτότητά σου ότι γεννήθηκες στην Κρήτη. Οι έννοιες του πατριωτισμού και της προσφοράς στον τόπο υποχωρούν μπροστά σε ένα χαρτί υπαλλήλου νομαρχίας. Όλοι το ίδιο για να βολευτούν οι απάτριδες που ενίοτε πρόδιδαν τον αγώνα για ελευθερία για να μη χάσουν το χωράφι ή τη γίδα. Άλλωστε όλοι ίδιοι είμαστε σ' αυτόν τον κόσμο τον παλιό, τον ταλαιπωρημένο, ζουμτριαλαριλαρό.
Κι αν ο μουσουλμάνος έπαιρνε μπιρ-παρά το σπίτι του χριστιανού που δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του χαρατσιού, κανένα πρόβλημα. Όλοι ίσοι ήτουντε, το έλεγε κι ο καδής. Ε ρε γλέντια.
Για τους Πολίτες: σκοπός της ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ του ελληνικού πληθυσμού της Πόλης ήταν να βάλουν χέρι οι Τούρκοι στον πλούτο της ελληνικής μειονότητας. Τούρκοι στην ιθαγένεια ήταν και οι Έλληνες, ελληνικά μιλούσαν πολλοί Τούρκοι μουσουλμάνοι, άρα πού ήταν το πρόβλημα; Στη θρησκεία. Η θρησκεία ήταν η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των Τούρκων πολιτών της Πόλης το 1950, όχι το τι έγραφε η ταυτότητα ή το τι δήλωνε ο καθένας σήμερα ή προχθές. Όποιος λοιπόν στρεφόταν στον μουσουλμανισμό δεν πειραζόταν, οι άλλοι πήραν δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δεύτερο σώβρακο.
Βέβαια η πρεμούρα για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Τουρκοκρητικών από τα σκεπτόμενα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας είναι ανύπαρκτη όσον αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Πόλης, της Κύπρου, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ο καθένας με τις προτιμήσεις του υποθέτω. -
Με την ίδια λογική Μάνο, δεν θα έπρεπε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους Γερμανούς στην Ε.Ε. γιατί σκοτώσαν τους παππούδες μας...
Πάντως το υπουργείο παιδείας ξαναγράφει την ιστορία, αποκαθιστώντας κάποιες αλήθειες, που αφορούν και το ρόλο της Εκκλησίας στην επανάσταση, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανική κυριαρχίας στον τόπο... Δεν έχω διαβάσει τι θ' αλλάξει, αλλά αυτό κάτι λέει νομίζω... Ήδη οι συνοδικοί μας είναι ανάστατοι!
Για να δούμε... Το Σημίτη φοβόνταν, αλλά το...βρήκαν από τη...Δεξιά του Κυρίου που είπε και ο μεγάλος (ο Χριστόδουλος καλέ!)... -
Ο χρήστης Nikolas K έγραψε:
Η αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα όντας κατάλοιπο της φοβίας των προηγούμενων δεκαετιών για τον κομμουνισμό (δήλωνες άθεος--> άρα ήσουν κομμουνιστής)..Όπως και οι ταυτότητες και αρκετά άλλα (μαθητικές παρελάσεις π.χ.) είναι μεταξικά κατάλοιπα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα..
Περί εκκλησίας