-
§
Τι κρίμα τόσα και τέτοια οδηγικά ταλέντα να χαραμίζονται τρομάζοντας παππούδες, γιαγιάδες και εμάς τους ατάλαντους στο δρόμο...
Βρε γιατί δεν πηγαίνετε να πάρετε κανένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΚΊΝΗΤΟ αφού το έχετε στο 'τσεπάκι';
Μήπως γιατί κανένας δεν θα βρεθεί να πληρώσει για τις αδιαμφισβήτητες οδηγικές σας ικανότητες ή μήπως γιατί η οδηγική σας τελειότητα εξαντλείται στην πρόκληση τρόμου στους άσχετους και ατάλαντους οδηγικά, περαστικούς;
§
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Κι επίσης, η οδήγηση δεν μπαίνει στη γυάλα. Αν θέλαμε γρήγορη οδήγηση μόνο σε πίστες, τότε τα αυτοκίνητα δρόμου θα είχαν όλα τα οδικά χαρακτηριστικά μιας αμερικάνικης ή κορεάτικης τετράτροχης βάρκας, τις επιδόσεις ενός 2CV και, όσοι από εμάς είχαμε έρωτα με τη γρήγορη οδήγηση, θα αγοράζαμε κι ένα τρέιλερ κι ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο για οδήγηση σε πίστα ή θα νοικιάζαμε ειδικά οχήματα στις κατά τόπους πίστες.
Συχνά υπερβάλεις τόσο που γίνεσαι μηδενιστής Κώστα.
Τα χαρακτηριστικά που κάνουνε ένα αυτοκίνητο καλό στήν αγωνιστική οδήγηση είναι τα ίδια με αυτά που κάνουνε το αυτοκίνητο ασφαλές.
Ανάρτηση/κινητήρας/φρένα είναι το κοινό πακέτο.
Αυτο το αυτοκίνητο που περιγράφεις παραπάνω δέν μπορει να κινήται με ασφάλεια στούς δρόμους,έτσι δέν είναι;Όχι απαραίτητα Ανδρέα. Σου θυμίζω το Smart ForFour Brabus, το οποίο, μολονότι έχει κάκιστο τιμόνι και αδιάφορη οδική συμπεριφορά στο δημόσιο στροφιλίκι, στις Σέρρες έκανε έναν καταπληκτικό χρόνο χάρη στον ισχυρό και ροπάτο κινητήρα του και στα θεόφαρδα (και υπερβολικά χαμηλοπρόφιλα για χρήση σε δρόμο) λάστιχά του. Ομοίως το Astra OPC, που γράφει μεν καλούς χρόνους στις πίστες, αλλά το τιμόνι του αποτελεί καθαρά διακοσμητικό στοιχείο - κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο για το Vectra OPC. Ένα αυτοκίνητο βελτιστοποιημένο για πίστα δεν είναι απαραίτητα καλό για χρήση σε δημόσιους δρόμους. Επίσης, θα σου θυμίσω ακόμη και δοκιμές πολιτικών αυτοκινήτων. Ουκ ολίγες φορές, αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν καμμία μα καμμία ρυθμισιμότητα στην οδική τους συμπεριφορά, έγραψαν καλύτερο χρόνο στο σλάλομ από 'παιχνιδιάρικα', ακριβώς επειδή τα τελευταία, λόγω μεταφοράς μαζών, κατέληγαν, μετά από μερικές κορίνες, να χάνουν χρόνο λόγω υπερστροφής, ενώ τα αμιγώς υποστροφικά ή τα απολύτως ουδέτερα δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο 'πρόβλημα'. Επιπλέον, θα σου φέρω και τρία ακραία παραδείγματα, τα οποία όμως είναι πέρα για πέρα ενδεικτικά:
- Μονοθέσιο F1
- Αγωνιστικό WRC, στημένο για ασφάλτινη ειδική διαδρομή
- Πρωτότυπο που τρέχει στο Le Mans
Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να απολαύσεις σε δημόσιο στροφιλίκι ή σε εθνική οδό κάποιο από τα τρία αυτά αυτοκίνητα; Επίσης, αν δεχθούμε ότι η γρήγορη οδήγηση είναι μόνο για την πίστα κι ότι η γρήγορη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους και το χώσιμο σε στροφιλίκια αποτελούν το 8ο θανάσιμο αμάρτημα, τότε γιατί θεωρούμε καλά τα αυτοκίνητα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτής της 'αμαρτωλής' οδήγησης και κατακρίνουμε όσα δεν πάνε και δεν στρίβουν; Αν υιοθετήσουμε το δόγμα 'γρήγορη οδήγηση στις πίστες και όχι στους δρόμους' (που, ως υπεραπλούστευση, είναι εξόχως επικίνδυνη, γιατί οδηγεί σε ψευδοδιλήμματα), θα έπρεπε οι κρίσεις μας να είναι τελείως αντεστραμμένες.
-
δυστυχως δεν μπορω να ικανοποιησω ολων σας τις αποριες και ειρωνιες ειδικα απο την στιγμη που οι περισσότεροι λενε το μακρυ τους και το κοντο τους και δεν συμμετεχουν σε μια συζητηση με σκοπο την ανταλλαγη αποψεων αλλα μονο και μονο για να χλευασουν και να βγαλουν τα απωθημενα τους...
κριμα γιατι υπαρχουν καποιοι με τους οποιους σιγουρα 8α μπορουσαμε να κουβεντιασουμε αλλα μαι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα...
-
Επίσης, να υπενθυμίσω ότι η οδήγηση - και δη η γρήγορη - στο δρόμο έχει διαφορετικές απαιτήσεις απ'ό,τι αυτή στην πίστα. Στην πίστα, με την άσφαλτο-γυαλόχαρτο, στην οποίαν οι λακκούβες λάμπουν διά της απουσία της, μια ανάρτηση-κούτσουρο αποδίδει. Στο δρόμο όμως, μια ανάρτηση με υπερβολικά μικρές διαδρομές τελικά χαλάει το κράτημα και την οδική συμπεριφορά.
-
Τα πράγματα ειναι πολύ πιο απλά. (για όσους θέλουν να τα δουν).
Γρήγορη οδήγηση σε δρόμο?..Ναι, ολοι έχουμε οδηγήσει πάνω από τα όρια.
Με μια βασική διαφορά.- Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι εκείνη την ώρα κάνουμε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς ή κάποιον άλλο.
- Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι είναι πολύ πιο ασφαλές να το κάνουμε σε πίστα.
Ας αφήσετε λοιπόν τα περί υποκρισίας κλπ.
Η διαφορά μας είναι στο ότι 'εσεις' υποστηρίζετε οτι αυτό δεν είναι επικίνδυνο σε δημόσιο δρόμο.
Τα περί αυτοκινήτων , χεριών κλπ....ασχολίαστα σαν άσχετα επι του θέματος. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τα πράγματα ειναι πολύ πιο απλά. (για όσους θέλουν να τα δουν).Γρήγορη οδήγηση σε δρόμο?..Ναι, ολοι έχουμε οδηγήσει πάνω από τα όρια.
Με μια βασική διαφορά.- Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι εκείνη την ώρα κάνουμε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς ή κάποιον άλλο.
2. Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι είναι πολύ πιο ασφαλές να το κάνουμε σε πίστα.
ειδικα σε αυτο δεν εχω καμια απολυτως αντιρρηση ισα ισα που και εγω και πολλοι αλλοι μην πω ολοι συμφωνουμε σε αυτο....γιαυτο αλλωστε και τα track days που διοργανωναμε.....
Ας αφήσετε λοιπόν τα περί υποκρισίας κλπ.
Η διαφορά μας είναι στο ότι 'εσεις' υποστηρίζετε οτι αυτό δεν είναι επικίνδυνο σε δημόσιο δρόμο.
κινδυνος υπαρχει απο την στιγμη που ανοιγεις την πορτα ενος αυτοκινη του....τον κινδυνο τον δημιουργει η ξεροκεφαλια καποιου που 8ελει να αποδειξει κατι ή να υποχρεωσει καποιον να κανει κατι.....γιατι αυτος ΝΟΜΙΖΕΙ οτι ειναι νομοταγης λακ@μας.....
Τα περί αυτοκινήτων , χεριών κλπ....ασχολίαστα σαν άσχετα επι του θέματος. - Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι εκείνη την ώρα κάνουμε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς ή κάποιον άλλο.
-
Κάποιος να μάθει στον MAD-MAX-13 τι σημαίνει το 'QUOTE'.
-
@ kouk: Θα σου θυμίσω κάτι που είπε ο Enzo...
'Δεν είναι η ταχύτητα που σκοτώνει, αλλά η βλακεία'. Επίσης, αφ'ης στιγμής ζεις, κινείσαι και κάνεις ο,τιδήποτε, ξεχνάς την έννοια της ασφάλειας και αποδέχεσαι κίνδυνο (danger) και επικινδυνότητα (risk). Από εκεί κι έπειτα, είναι στο χέρι του οποιουδήποτε εξ ημών να διαχειριστεί αυτήν την επικινδυνότητα, με δεδομένες τις ικανότητές του στον εκάστοτε τομέα. Και ναι, από τη στιγμή που θα μπεις στο αυτοκίνητο να το οδηγήσεις, ανεξαρτήτως ταχύτητας, αποδέχεσαι πως, αν κάνεις κάποιο λάθος, θα εμπλακείς σε ατύχημα, ενδεχομένως και με ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να προκύψουν και χωρίς να τρέχεις.
Εφ'όσον γνωρίζουμε πλέον ότι ατύχημα - και πιθανώς μοιραίο - μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, πολύ εύκολα, με οποιαδήποτε ταχύτητα και αν κινούμεθα, το ερώτημα είναι αν νιώθουμε άνετα με αυτήν την ιδέα. Προσωπικά, έχω αποδεχθεί την ιδέα του κινδύνου και της επικινδυνότητας και γνωρίζω πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί σ'εμένα και στους γύρω μου. Αλλά δεν έχω σκοπό ούτε στο σπίτι να κάτσω (γιατί μόνον εκεί δεν κινδυνεύω από τροχαίο ατύχημα) ούτε να αποτελώ κινούμενο εμπόδιο στο δρόμο. Και, εφ'όσον μου αρέσει η οδήγηση, θα κοιτάξω να την κάνω όσο πιο απολαυστική γίνεται, όπου βρίσκω ευκαιρία, φροντίζοντας να μην επιβάλω στους άλλους οδηγούς επικινδυνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς.
Σε ό,τι αφορά τις πίστες τώρα... Έχουν τρία μειονεκτήματα:
- Δεν καταλήγουν σε κάποιον ωραίο προορισμό
- Δεν έχουν - συνήθως - κάποια αξιόλογη ομορφιά
- Η γρήγορη οδήγηση σε στροφιλίκι έχει το στοιχείο του τουρισμού, γιατί πας να γνωρίσεις μια περιοχή, να επισκεφθείς ένα τοπίο, ένα χωριό ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Η πίστα απλώς **δεν **έχει τίποτα τέτοιο.
-
Πώς θα φανεί ότι υπάρχει ένα 'ηρωικό' φόρουμ,που απαρτίζετε απο 'Ιππότες' που μάχονται το κατεστημένο.
Θυμάσαι;
'οσο εσείς δέν κάνετε πίστα,εγώ θα τρέχω στούς δρόμους'Συμφωνω σε οτι λεει ο Hunter.
Κι επίσης, η οδήγηση δεν μπαίνει στη γυάλα. Αν θέλαμε γρήγορη οδήγηση μόνο σε πίστες, τότε τα αυτοκίνητα δρόμου θα είχαν όλα τα οδικά χαρακτηριστικά μιας αμερικάνικης ή κορεάτικης τετράτροχης βάρκας, τις επιδόσεις ενός 2CV και, όσοι από εμάς είχαμε έρωτα με τη γρήγορη οδήγηση, θα αγοράζαμε κι ένα τρέιλερ κι ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο για οδήγηση σε πίστα ή θα νοικιάζαμε ειδικά οχήματα στις κατά τόπους πίστες.
Δδλ για να καταλαβω καλα...Παιρνεις ενα γρηγορο αμαξι για να το πηγαινεις γρηγορα στον δρομο? Στον δημοσιο δρομο οι κανονες ειναι ιδιοι για ολους ειτε ο ενας οδηγαει seicento ειτε 360....Οποιος θελει να επιδειξει οδηγικες ικανοτητες ας παει πιστα (u know the place that seperates men from boys?), πιο οικονομικα θα του βγει.
-
Εγώ ξέρω ότι όλα τα αυτοκίνητα, γρήγορα ή μη, προορίζονται για τους δρόμους και ο καθένας κανονίζει την πορεία του, βάσει των ικανοτήτων του (πρωτίστως) και των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου του - και μάλιστα για την πάρτη του. Αν η γρήγορη οδήγηση ήταν μόνο για την πίστα, τότε ποιος ο λόγος να βγαίνουν γρήγορα αυτοκίνητα δρόμου; Ας πάρουμε μια φτηνή βάση (π.χ. ένα Hyundai Excel), ας το κάνουμε 2.5 τόνους (μαζί με 18 αερόσακους) για να'χουμε παθητική ασφάλεια, ας του βάλουμε ένα αναιμικό μοτέρ 1600 κυβικών εκατοστών, σύστημα αυτόματης πλοήγησης και ας το συνδέσουμε και με κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας, ώστε να πηγαίνει με την ταχύτητα που θα του ορίζουν οι ελεγκτές οδικής κυκλοφορίας και να αλλάζει κατεύθυνση όταν έρθει η ώρα, βάσει του αποθηκευμένου χάρτη. Έτσι, δεν θα υπάρχει 'κίνδυνος', ούτε χώρος για... 'επίδειξη οδηγικών ικανοτήτων' (αλήθεια, όταν χώνεσαι σ'ένα ερημικό βουνίσιο στροφιλίκι, σε ποιον κάνεις επίδειξη; Στα τσιόνια; ), ούτε τίποτα.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Εγώ ξέρω ότι όλα τα αυτοκίνητα, γρήγορα ή μη, προορίζονται για τους δρόμους και ο καθένας κανονίζει την πορεία του, βάσει των ικανοτήτων του (πρωτίστως) και των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου του - και μάλιστα για την πάρτη του. Αν η γρήγορη οδήγηση ήταν μόνο για την πίστα, τότε ποιος ο λόγος να βγαίνουν γρήγορα αυτοκίνητα δρόμου; Ας πάρουμε μια φτηνή βάση (π.χ. ένα Hyundai Excel), ας το κάνουμε 2.5 τόνους (μαζί με 18 αερόσακους) για να'χουμε παθητική ασφάλεια, ας του βάλουμε ένα αναιμικό μοτέρ 1600 κυβικών εκατοστών, σύστημα αυτόματης πλοήγησης και ας το συνδέσουμε και με κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας, ώστε να πηγαίνει με την ταχύτητα που θα του ορίζουν οι ελεγκτές οδικής κυκλοφορίας και να αλλάζει κατεύθυνση όταν έρθει η ώρα, βάσει του αποθηκευμένου χάρτη. Έτσι, δεν θα υπάρχει 'κίνδυνος', ούτε χώρος για... 'επίδειξη οδηγικών ικανοτήτων' (αλήθεια, όταν χώνεσαι σ'ένα ερημικό βουνίσιο στροφιλίκι, σε ποιον κάνεις επίδειξη; Στα τσιόνια; ), ούτε τίποτα. -
.........φροντίζοντας να μην επιβάλω στους άλλους οδηγούς επικινδυνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς.........αυτο ειναι το ζητουμενο, αν και εγω θα πηγαινα ενα βημα παραπερα στο 'να μην ενοχλω'
-
Ο χρήστης vrax έγραψε:
.........φροντίζοντας να μην επιβάλω στους άλλους οδηγούς επικινδυνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς.........
αυτο ειναι το ζητουμενο, αν και εγω θα πηγαινα ενα βημα παραπερα στο 'να μην ενοχλω'
Για να ενοχλείς, θα πρέπει:
- Να κινείσαι σπασμωδικά, άρρυθμα και απρόβλεπτα
- Να έχεις όχημα που να κόβει την ορατότητα των άλλων (π.χ. μεγάλο τζιποειδές, κλούβα χωρίς παράθυρα πίσω, κατάμαυρα φυμέ)
- Να θορυβείς σε κατοικημένη περιοχή (είτε με 'φτιαγμένη' εξάτμιση είτε με ντάπα-ντούπα από το στερεοφωνικό)
- Να κινείσαι υπερβολικά αργά
- Να μη σέβεσαι τους πεζούς (π.χ. στο φανάρι να σταματάς πάνω στη διάβαση)
- Να μη σέβεσαι την προτεραιότητα άλλων οδηγών
- Να εμποδίζεις κάποιον να σε προσπεράσει ή, αφού τον είδες ότι σε προσπερνάει, να τον εμποδίζεις να ολοκληρώσει με ασφάλεια την προσπέραση (π.χ. κλείνοντάς τον και να'ρχεται κι αυτοκίνητο από απέναντι)
- Να παρκάρεις σε ράμπες αναπήρων
- Να διπλοτριπλοπαρκάρεις
- Να αδιαφορείς για φανάρια και στοπ
- Να καίει λάδια το όχημά σου και να βρωμολογάει τον τόπο
- Να είναι κακοφορτωμένο το όχημά σου
Θα πεις τώρα, και με το δίκιο σου, 'μα είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος να τα κάνει αυτα;'. Δυστυχώς είναι και τα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους. Αυτοί είναι οι επικίνδυνοι οδηγοί...
-
Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
ο λαππας και οχι μονο αυτος αν εχει αποψη και θελει να την στηριζει με ειρωνιες μειωτικους χαρακτηρισμους κλπ κλπ τοτε 8α πρεπει να ειναι ετοιμος να αντιμετωπισει την ιδια σταση απο εκεινον-ους με τους οποιους ασχολειταιΌπως έχεις ασφαλώς παρατηρήσει, είμαι πάντα έτοιμος να αντιπαρατεθώ σε επίπεδο ιδεών και απόψεων και προσπαθώ να υποστηρίζω με επιχειρήματα την γνώμη μου. Αυτό που δεν είμαι έτοιμος να κάνω είναι να πέσω σε επίπεδα αυτού του στυλ:
εμενα να δεις ποσο με επιρρεασε το ανωτερο ον λαππας ....
η διαισ8ηση που ειχα οτι 8α ετρεχε με 50κμ πανω απο το οριο με εκανε να αναβαλω τις διακοπες μου μην τυχον και βρε8ω στο δρομο του...
Αλήθεια, Mad Max, θα έλεγες ότι οι παραπάνω αράδες εκφράζουν το επίπεδο σου;
Επίσης, μήπως πρέπει να σου θυμίσω ότι ο καυγάς ξεκίνησε όταν μας προέτρεψες να διαβάσουμε μια ιστοσελίδα που περνάει όλους όσους δεν συμφωνούν με την ιδέα της κόντρας γενεές 14; Δεν είναι παράλογο να ζητάς από αυτούς που δικαιολογημένα οργίζονται από το editorial να το αγνοήσουν και να διαβάσουν μόνο το άρθρο σου; Και στο φινάλε, γιατί δεν το έκανες copy-paste στο 4Tf όπου θα μπορούσαμε να το 'απολαύσουμε' χωρίς να περάσουμε πρώτα από το συγκεκριμένο editorial; Την απάντηση βέβαια την έδωσε προηγουμένως ο Hunter.
Kouk, λύσε μου μια απορία. Αυτό:
Γρήγορη οδήγηση σε δρόμο?..Ναι, ολοι έχουμε οδηγήσει πάνω από τα όρια.
- Γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι είναι πολύ πιο ασφαλές να το κάνουμε σε πίστα.
Σε τι διαφέρει από αυτό:
...Ποτέ και σε κανένα μήνυμα μου δεν ισχυρίστηκα ότι πηγαίνω με τα όρια στους αυτοκινητόδρομους... ...Η διαφορά μας είναι ότι το κάνω μόνο εκτός πόλης σε καλούς δρόμους δίχως κίνηση, με σεβασμό σε αυτούς που επιχειρούν να προσπεράσουν με τα όρια, με επίγνωση του ότι αυτός ο τρόπος οδήγησης συνεπάγεται αυξημένη επικινδυνότητα και, το κυριότερο, είμαι έτοιμος να δεχτώ τις συνέπειες όταν και αν με σταματήσει η αστυνομία.
@ kouk: Θα σου θυμίσω κάτι που είπε ο Enzo...
'Δεν είναι η ταχύτητα που σκοτώνει, αλλά η βλακεία'.
Ο αείμνηστος δεν ήταν ειδικός σε θέματα οδικής ασφάλειας, Skullone. Ήταν απλώς ένας κατασκευαστής πολύ γρήγορων αυτοκινήτων και είχε κάθε συμφέρον να υπερασπίζεται την ταχύτητα.
-
Ο John Lyon, βετεράνος εκπαιδευτής οδήγησης, σου κάνει τότε; Έχει εκπαιδεύσει, μεταξύ άλλων, τον John Simister του Octane και τον Leonard Setright.
-
Αυτός μάλιστα!
-
Είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Octane ότι τα όρια ταχύτητας δεν χρησιμεύουν καθόλου στην οδική ασφάλεια και ότι η αργή οδήγηση είναι απλά ένα μέσο ελέγχου των μαζών. Διατείνεται μάλιστα - άκουσον άκουσον - ότι οδική ασφάλεια θα έχουμε μόνον αν οι οδηγοί εκπαιδευθούν σωστά και μάθουν να ελέγχουν το αυτοκίνητό τους κάτω από όλες τις συνθήκες... Τι αιρετικές απόψεις! Α, και είναι ΥΠΕΡ της γρήγορης οδήγησης. Στους ΔΡΟΜΟΥΣ και όχι μόνον στις πίστες.
-
[Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να απολαύσεις σε δημόσιο στροφιλίκι ή σε εθνική οδό κάποιο από τα τρία αυτά αυτοκίνητα; Επίσης, αν δεχθούμε ότι η γρήγορη οδήγηση είναι μόνο για την πίστα κι ότι η γρήγορη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους και το χώσιμο σε στροφιλίκια αποτελούν το 8ο θανάσιμο αμάρτημα, τότε γιατί θεωρούμε καλά τα αυτοκίνητα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτής της 'αμαρτωλής' οδήγησης και κατακρίνουμε όσα δεν πάνε και δεν στρίβουν; Αν υιοθετήσουμε το δόγμα 'γρήγορη οδήγηση στις πίστες και όχι στους δρόμους' (που, ως υπεραπλούστευση, είναι εξόχως επικίνδυνη, γιατί οδηγεί σε ψευδοδιλήμματα), θα έπρεπε οι κρίσεις μας να είναι τελείως αντεστραμμένες.Στήν πίστα θα οδηγήσεις μέχρι να βρείς και να ξεπεράσεις τα όρια τα δικά σου και του αυτοκινήτου σου.
ΜΠΟΡΕΙΣ εκει μέσα,να οδηγήσεις όσο γρηγορότερα γίνεται,ΧΩΡΙΣ κανέναν περιορισμό
Στο στροφιλίκι που και εγώ το αγαπάω περισσότερο,θα πάς στα 10/10;
Στήν πίστα τολμάς,διότι η έξοδος είναι ακίνδυνη (και διασκεδαστική άμα συνηθήσεις)
Στο βουνό,η έξοδος είναι θανατηφόρα,και οι αγωνιστική 'καλή' γραμμή,αναγκαστικά περνάει απο το αντίθετο ρεύμα
Εάν πάς 10/10 στο βουνό (χωρίς ορατότητα πίσω απο τη στροφή) θα σε θεωρήσω εγκληματία.Αν έχεις ορατότητα τότε θα σε χαρακτηρίσω απλά ριψοκίνδυνο
Πάντως,ο μόνος τόπος που μπορει κάποιος που δέν έχει άπειρο χρήμα για να επισκευάζει αυτοκίνητα να οδηγεί στα όρια(να προκαλεί το σπάσιμο τών ορίων μέχρις εξόδου) είναι η πίσταΓαμώτο μου ρε συ Κώστα,σάν να σου μιλάω για τήν αλφαβήτα αισθάνομαι
-
Σύμφωνοι. Όμως, υπάρχει γρήγορη οδήγηση, και γλήγορη οδήγηση. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις την διαφορά.
-
Ακίνδυνη η έξοδος στην πίστα; Ίσως να μην οδηγεί σίγουρα σε τραυματισμό, αλλά είναι εύκολο να υποστεί σοβαρή ζημιά το αυτοκίνητο (λέγε με αμμοπαγίδα). 10/10 σε δημόσιο στροφιλίκι; Καλό ακούγεται, αλλά είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον. Μπορείς όμως να πάρεις μια καλή (όχι όμως την απολύτως βέλτιστη) γραμμή χωρίς να μπεις στο αντίθετο ρεύμα. Απλώς κάνεις έναν ψιλοσυμβιβασμό.
Επίσης, επειδή ο δημόσιος δρόμος γλιστράει πιο πολύ απ'ό,τι η πίστα, οι ταχύτητες με τις οποίες θα 'παίξεις' στο βουνό είναι συνήθως αρκετά χαμηλότερες απ'ό,τι στην πίστα. Θα σου πω ενδεικτικά για μια διαδρομή που την ξέρω εδώ στα Χανιά: την κατηφόρα του Βλητέ που πάει για Σούδα. Παλιά γλίστραγε του κερατά και, στην είσοδο μάλιστα κάποιας στροφής, είχε τόσους κυματισμούς που, ακριβώς στο πιο κρίσιμο σημείο (στα φρένα για το μπάσιμο), οι τροχοί χοροπηδάγανε πάνω στην άσφαλτο όπως η μπαγκέτα πάνω στα ντραμς. Είχανε γίνει και έργα αποχέτευσης κι ο δρόμος είχε γίνει ένα μάτσο χάλια. Παρ'όλα αυτά, τον είχα μάθει και πήγαινα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι που τη στρώσανε με νέα άσφαλτο, η οποία δε γλιστράει ό,τι και να κάνεις. Πηγαίνω πιο γρήγορα; Όχι. Στα ίδια είμαι. Μόνο που τότε που γλίστραγε ήμουν ακριβώς στο όριο εκείνου του δρόμου, αλλά αρκετά κάτω από τα όρια τα δικά μου και του αυτοκινήτου. Τώρα όμως, δεν τολμάω να το πατήσω πιο πολύ, γιατί, αν φτάσω στα όρια της νέας ασφάλτου, θα έχω ήδη ξεπεράσει τα δικά μου. Άρα κάθομαι στ'αυγά μου.
Παει η ΚΑΝΤΙΝΑ στα ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ....((((