-
Αν δεν ήθελε να δίνει τα λεφτά, ας μην τους έβαζε στο ΙΚΑ. Αλλά ήθελε να μετοχοποιήσει την ΔΕΗ τότε. Για ψαξτο λίγο παραπάνω...
Στάλθηκε από το Nexus 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Δε θα μπορούσε αντι να γίνει 'μικρή ΔΕΗ' να ιδιωτικοποιηθεί μέρος της παραγωγής;Π.χ να πουληθούν κάποια εργοστάσια ή να μπορέσει ο χ,ψ ιδιώτης να φτιάξει νέα, το ρεύμα των οποίων θα μπαίνει στο σύστημα. Έτσι για παράδειγμα δε θα υπάρξει εξάρτηση από μια πηγή, αλλά ταυτόχρονα δε θα υπάρχει και φαινόμενο τύπου ENERGA.
Ο ιδιώτης θα έχει συμφέρον να παράγει φθηνό ρεύμα, αλλά και ΙΣΩΣ, ΙΣΩΣ προσπαθήσει να μη ρυπαίνει για να γλυτώνει το carbon tax.
Απλώς μια ιδέα ρίχνω. Και, όχι, δεν εχω την παραμικρή συμπάθεια για τον Φωτόπουλα και τους ΓΕΝΟΠατζήδες, απλά ο τρόπος που πάει να γίνει η 'μικρή ΔΕΗ' μυρίζει epic fail.
Εν συντομια (και γιατι δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις για το θεμα, απλα τα λιγα πραγματα που ξερω και γιατι την κανω για εξω).
Πως θα παραγει φθηνο ρευμα ο ιδιωτης ? * Μειωνοντας το κοστος παραγωγης αραγες ?
Η ΔΕΗ εχει ηδη πολυ χαμηλο κοστος παραγωγης απο την εκμεταλλευση του λιγνιτη.
Το κοστος μισθοδοσιας (εκτος του οτι εχει μειωθει σημαντικα τα τελευταια χρονια) ειναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ποσοστο του συνολικου κοστους παραγωγης.Γιατι ενα ιδιωτης θα θελησει να αγορασει την 'μικρη' ΔΕΗ ? Για να εχει κερδη φυσικα. Αφου δεν υπαρχουν περιθωρια μειωσης του κοστους , το αποτελεσμα θα ειναι ή αυξηση της τιμης του ρευματος ή μειωση των επενδυσεων για την αναπτυξη του συστηματος ενεργειας.
Πριν απο μερικα χρονια ειχαν δοθει σε ιδιωτες αδειες για μοναδες παραγωγης ρευματος απο λιγνιτη. Ξερεις ποσες απο αυτες τις αδειες οδηγησαν σε κατασκευη μοναδας παραγωγης ? ΚΑΜΙΑ. Γιατι το κοστος κατασκευης λιγνιτικης μοναδας ειναι πολυ μεγαλο.Επιλεχθηκε λοιπον η ευκολη λυση. Και μαζί με την 'μικρη' ΔΕΗ πουλιεται γη, υδατινοι ποροι (που ειναι συνδεδεμενοι και με την αγροτικη παραγωγη) και κοιτασματα λιγνιτη.
Οπως διαβαζω : « Ο επανασχεδιασμός της εγχώριας αγοράς.πρέπει να λάβει υπόψη του τη συμβατότητα με το προτεινόμενο μοντέλο των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, καθώς η δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου αγοράς στην Ευρώπη (Target Model), μέσω σύζευξης των εθνικών αγορών, προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Το Τarget Μodel σημαίνει ότι η Ελλάδα εντάσσεται (μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ιταλία ) σε μια από τις 7 περιφερειακές ομάδες (Regional Groups) εντός Ε.Ε.
Στα πλαίσια του κάθε group –ανάμεσα σε άλλα- θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση τιμών. Στο συγκεκριμένο group θα επιτευχθεί με μείωση τιμών στην Γερμανία και αύξηση τιμών στην Ελλάδα».
Οπως βλεπεις , 'ειναι πολλα τα λεφτα Αρη'.
ΔΕ λεω οτι ολα δουλευουν τελεια στην ΔΕΗ . Ομως λυση ειναι η αναδιοργανωση της λειτουργιας της και οχι η ιδιωτικοποιηση.
Μια δημοσια επιχειρηση εχει θετικα και αρνητικα. Το θεμα ειναι πως αυξανεις τα θετικα και μειωνεις τα αρνητικα. Αυτοι που ερχονται για να εκμεταλλευθουν υπαρχουσες επιχειρησεις σχετικες με την ενεργεια δεν θα προσφερουν ουτε στην οικονομία ουτε στην αναπτυξη τεχνογνωσιας- Οπως γραφει ο Π. Μπουκαλας στην Καθημερινη : ' Στη Φινλανδία, όπως διαβάζω, λόγω της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 37%. Στη Δανία κατά 63%. Στη δε Νορβηγία κατά 89%'
-
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Παντως για τα 3Κ και τα λοιπα των ΔΕΚΟ και πιο συγκεκριμενα της ΔΕΗ, να ξερετε ότι οι μισθοι και οι συνταξεις προεκυψαν λογω της ιδιοτυπης αυτασφάλισης των εργαζομενων απευθειας στις εταιριες. Δλδ, δεν πληρωναν απευθειας οι υπολοιποι τους ΔΕΚΟ όπως βολευει καποιους να λενε. Ηταν επικερδείς εταιρειες και ετσι προεκυψαν εν πολλοις οι εν λογω αμοιβες με τα χρονια. Όταν ξεκινουσαν να εργαζονται δε στη ΔΕΗ οι παλιοι, οι ηλεκτρολογοι εξω επαιρναν αρκετα περισσοτερα. Το 1999 εν οψει μετοχοποίησης της ΔΕΗ εγινε μια αποτιμηση της περιουσιας της επιχείρησης από ιδιωτικη εταιρια. 11,2 δις! (τοτε). Φυσικα, όπως και με κάθε 'ασημικο' ξεκινησε μια προσπαθεια υποτίμησης (δεν γινεται από τη μια μερα στην άλλη) ώστε να πεισουμε τους υπολοιπους να πουληθεί. Ναι, Ριζοι και Φωτοπουλοι είναι εως και αποκρουστικοι αλλα τελικα αυτοι είναι τεχνηεντως μπροστα ώστε να κανουν τη δουλεια τους οι Ταμηλοι, οι οποιοι θα αφησουν εμας διχως ρευμα για να το στελνουν στη Γερμανια η οποια κανει τα κουμαντα της εν οψει απαγόρευσης χρησης πυρηνικης ενεργειας το 2020. Βρηκαν λοιπον την κατασταση τωρα και κανουν τη δουλεια τους, εννοείται βολεύοντας τη γνωστη εγχωρια ελιτ για να είναι ολοι ευχαριστημένοι.Όλα αυτά βεβαια θα εχουν λιγη σημασια όταν θα γινουν αισθητες οι μη ομαλα αναστρεψιμες συνεπειες της ιδιωτικοποίησης του ρεύματος... Τα 3χιλιαρα εχουν γινει ενιαιο μισθολογιο, οι συνταξεις κοντευουν να πιασουν αυτές των ΙΚΑτζηδων ( οι οποιοι για να μη εξαερωθουν οι δικες τους -με τις μισες εισφορες παρακαλω- ουδωλως ενοχληθηκαν που μπηκαν όλα τα ταμεια σε έναν τορβα αλλα κατά τα αλλα οι ΔΕΚΟτζηδες παραμενουν κλεφτες και βιαστες τους ) και οι στολες των -τεχνητων- ΔΕΗτζηδων είναι ετοιμες (ψιλοχακι) για την επιστρατευση. Η βλακεια αυτου του εθνους που λες και μπηκε χθες στην κριση και εχει χασει τα παντα σε 5 χρονια δεν εχει τελειωμο. Μετα θα είναι διπλα ο Αλεξ που δεν θα μπορει ουτε καν την κατηφορα να κοψει, ποσο μαλλον να το γυρισει. Οι ενεργειες τους -επειδή ξερουν ότι είναι τελειωμένοι- είναι ακριβως σε αυτή την κατευθυνση. Εκδικηση. Και στανταρακι θα λαδωσουν και ανεξαρτητους για την προεδρικη εκλογη. Εμεις εκει όμως, σταθερα βηματα μπροστα, στην καλυτερη περιπτωση στην διχως τελος φτωχοποιηση, στην χειροτερη στην εθνικη ηττα...
Όταν μιλάς για 3Κ και αυτασφάλιση είναι για συνταξιούχους?
Γιατί τα 3Κ καθαρά και στους τελευταίους στην αλυσίδα εργαζόμενους στη ΔΕΗ, έβγαιναν διαφορετικά. Έξτρα το απογευματινό, έξτρα το νυχτερινό, έξτρα το Σαββατοκύριακο, έξτρα οι υπερωρίες όταν ο συνάδελφος την κοπάναγε ένα διήμερο δήθεν άρρωστος και μοιράζονταν υπερωρίες οι συνάδελφοι, .... και αν πάμε στους ψηλώτερα, πιθανόν να έχεις ακούσει π.χ. για πάρτυ με την εταιρική πιστωτική κάρτα του πατέρα.Υπάρχουν τεχνικοί στη ΔΕΗ που ανεβαίνουν σε κολώνες, βάζουν τα χέρια στα καλώδια της τάσης. Αυτοί ναι αξίζαν να παίρνουν και 10.000 αλλά είναι ελάχιστοι και δεν ήταν ποτέ οι προνομιούχοι.
Όσο για το εάν η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα και οι μεγάλοι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. έβγαιναν από κέρδη της εταιρείας. Της εταιρείας ποιών?
Των εργαζομένων επένδυση ήταν η εταιρεία? Των εργαζομένων επένδυση είναι κάθε δημόσια επιχείρηση και οργανισμός?Αν η ΔΕΗ έβγαζε κέρδη να πάνε στο δημόσιο ταμείο, να πληρώνουμε λιγώτερο φόρο για τις επενδύσεις της, χαμηλώτερο τιμολόγιο, ..... Δεν ανησυχούσαμε σαν κοινωνία ρε φίλε όσους προσλάβαμε στη ΔΕΗ να ζούν πλουσιοπάροχα!
-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
Εγώ περιμένω τον πρώτο που θα μιλήσει για υψηλό εργατικό κόστος(υπερατού επιχείρημα capital.gr) σε εντάσεως κεφαλαίου επιχείρηση όπως η ΔΕΗΗδη μια απο τις διανοιες του φορουμ (spiros) εχει αναφερθει.
Ο Εντι , που ειναι πιο ξυπνιος, ασχοληθηκε με την απαξιωση αυτων που διαμαρτυρονται , εθεσε το φιλοσοφικο ερωτημα 'Μα γιατί να μην γίνει μια φυσιολογική ιδιωτικοποίηση;' και (κλασικα) εβαλε βιντεακι (εναλλακτικα θα μπορουσε να ειχε βαλει τζιφακι).
-
Ο χρήστης αεροζολ έγραψε:
Εγώ περιμένω τον πρώτο που θα μιλήσει για υψηλό εργατικό κόστος(υπερατού επιχείρημα capital.gr) σε εντάσεως κεφαλαίου επιχείρηση όπως η ΔΕΗ
Ηδη μια απο τις διανοιες του φορουμ (spiros) εχει αναφερθει.
Ο Εντι , που ειναι πιο ξυπνιος, ασχοληθηκε με την απαξιωση αυτων που διαμαρτυρονται , εθεσε το φιλοσοφικο ερωτημα 'Μα γιατί να μην γίνει μια φυσιολογική ιδιωτικοποίηση;' και (κλασικα) εβαλε βιντεακι (εναλλακτικα θα μπορουσε να ειχε βαλει τζιφακι).
Έ αφού είναι εντάσεως κεφαλαίου, κάνενα πρόβλημα κι αν βρεθούν οι αμοιβές στα ύψη!
Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στο συλλογισμό? -
Το βιντεάκι ήταν απόλυτα σχετικό με την κατάσταση αφού όπως ο Κράσος έβαλε το Σπάρτακο να μονομαχήσει με τον Αντωνίνο, έτσι και το ΔΝΤ βάζει το Σπάρτακο να πλακωθεί με το Φωτοπουλίνο.
Αλλά τέτοιος κουτορνίθης που είσαι που να καταλάβεις.
Η ουσία είναι η εξής και πολύ απλή: οι αφισοκολλητές πρέπει να εξαφανιστούν το συντομότερο δυνατό.
Το θέμα είναι να μην εμφανιστούν άλλοι που θα μας γαμήσουν για τα επόμενα 50 χρόνια. -
@Adriver
Όταν το εργατικό κόστος από απλό εργαζόμενο μέχρι μανατζαρέους είναι πάνω-κάτω 16%, πες μου εσύ αν μπορεί να εφαρμοστεί το χιλιοπαιγμένο επιχείρημα.
Επίσης κράτα και το γεγονός ότι η τιμή ρεύματος με φόρους σε νοικοκυριά και βιομηχανία στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλές της EU-27. (έτος 2011, 13 θέση στους βιομηχανικούς πελάτες, 23 θέση στα νοικοκυριά). -
Ένα σύντομο γενικό σχόλιο για το θέμα της Μικρής ΔΕΗ.
Δεν είχα χρόνο για ενημέρωση αυτή τη περίδο, αυτό που κατάλαβα είναι ότι κόβει το 30% της υπάρχουσας εταιρείας και την ιδιωτικοποιεί.
Η εκτίμηση μου είναι ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει- Ο τομέας της Ενέργειας θα είναι ότι πιο καυτό τις επόμενες δεκαετίες, με πολλες τεχνολογικές εξελίξεις, ... πολύ πιο πέρα από λιγνίτες και τέτοια. Μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να ψαχτεί καλύτερα σε νέες τεχνολογίες, συνεργασίες και να παρασύρει και την κρατική. Και ο ΟΤΕ κοιμόταν μέχρι που έφερε το Ίντερνετ η FORTHNET, τώρα έχει μέχρι και τηλεόραση, ακολουθώντας πάντα τους μικρούς πρωτοπόρους (αφού δεν κατόρθωσε να τους κατασπαράξει με το κρατικό χρήμα).
- Η ιδιωτική ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργεί με εξορθολογισμό στις δαπανες της, θα είναι ένα μέτρο σύγκρισης-υπόδειγμα για τις αμοιβές και για πολλά άλλα στη δημόσια ΔΕΗ.
- Ο εκβιασμός του 'κατεβάζω τους διακόπτες' των δημόσιων υπαλήλων της δημόσιας ΔΕΗ θα έχει πολυ λιγώτερη σημασία όταν υπάρχει κι η ιδιωτική εταιρεία. Και λογικά η ιδιωτική εταιρεία θα θέλει να αυξήσει το μερίδιο της, οπότε σε λίγα χρόνια το 30-70% μπορεί να έχει αναστραφεί εντελώς όσον αφορά τη παραγώμενη ενέργεια από τις δύο ΔΕΗ.
Γενικά είναι ένα βήμα για να έρθει ισορροπία και εξορθολογισμός σε μιά κατάσταση που δεν λειτουργούσε για το όφελος της κοινωνίας.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Το βιντεάκι ήταν απόλυτα σχετικό με την κατάσταση αφού όπως ο Κράσος έβαλε το Σπάρτακο να μονομαχήσει με τον Αντωνίνο, έτσι και το ΔΝΤ βάζει το Σπάρτακο να πλακωθεί με το Φωτοπουλίνο.Tο ΔΝΤ βαζει τον Σπαρτακο να πλακωθει με τον Φωτοπουλινο , με στοχο/σκοπο ΤΙ ? Για λεγε
Οπως ειπα ,την κανω για εξω . Αν απαντησεις θα το δω (ισως) αυριο.
Αλλά τέτοιος κουτορνίθης που είσαι που να καταλάβεις.
.Νταξει , εγω κουτορνιθης ειμαι και εσυ διανοια (φαινεται και απο αυτα που εχουμε γραψει).
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Όταν μιλάς για 3Κ και αυτασφάλιση είναι για συνταξιούχους?
Γιατί τα 3Κ καθαρά και στους τελευταίους στην αλυσίδα εργαζόμενους στη ΔΕΗ, έβγαιναν διαφορετικά. Έξτρα το απογευματινό, έξτρα το νυχτερινό, έξτρα το Σαββατοκύριακο, έξτρα οι υπερωρίες όταν ο συνάδελφος την κοπάναγε ένα διήμερο δήθεν άρρωστος και μοιράζονταν υπερωρίες οι συνάδελφοι, .... και αν πάμε στους ψηλώτερα, πιθανόν να έχεις ακούσει π.χ. για πάρτυ με την εταιρική πιστωτική κάρτα του πατέρα.Υπάρχουν τεχνικοί στη ΔΕΗ που ανεβαίνουν σε κολώνες, βάζουν τα χέρια στα καλώδια της τάσης. Αυτοί ναι αξίζαν να παίρνουν και 10.000 αλλά είναι ελάχιστοι και δεν ήταν ποτέ οι προνομιούχοι.
Όσο για το εάν η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα και οι μεγάλοι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. έβγαιναν από κέρδη της εταιρείας. Της εταιρείας ποιών?
Των εργαζομένων επένδυση ήταν η εταιρεία? Των εργαζομένων επένδυση είναι κάθε δημόσια επιχείρηση και οργανισμός?Αν η ΔΕΗ έβγαζε κέρδη να πάνε στο δημόσιο ταμείο, να πληρώνουμε λιγώτερο φόρο για τις επενδύσεις της, χαμηλώτερο τιμολόγιο, ..... Δεν ανησυχούσαμε σαν κοινωνία ρε φίλε όσους προσλάβαμε στη ΔΕΗ να ζούν πλουσιοπάροχα!
Τα...3Κ είναι ένα νουμερο το οποιο το χρησιμοποιούμε πολύ ευκολα μου φαινεται. Επι της ουσιας όμως αφορα ελαχιστους. 3Κ συνταξη (μαζι με την επικουρικη) πηραν αυτοι που συνταξιοδοτηθηκαν μετα το '08, για καποιους μηνες δλδ.
10.000 οι τεχνικοι που εβαλαν τα χερια τους στην ταση; Ναι. Λοιπον επειδή εχω καποιον τέτοιον υποψη μου, παιρνει τωρα 1500 (με την επικουρικη) από 2500 (με την επικουρικη), και αυτά τα διαστημικα εφάπαξ που λετε δεν... Το 2001 που συνταξιοδοτηθηκε μετα από 36 ετη, πηρε 50.000 περιπου γιατι ειχε ηδη επιβληθει πλαφον ενώ κανονικα ειχε πληρωσει εισφορες για 75.000. Αλλα βεβαια καποιοι γελουν διαβαζοντας αυτά και ευχονται μπζοφο και αλλα πολλα. Ναι όμως, υπηρχαν συνδικαλιστες που κονομαγαν 3αρες μεσα στη δεκαετια του '00 από οδοιπορικα, μη δουλεύοντας επι της ουσιας κτλ κτλ. Όμως αυτοι είναι ελάχιστοι, ξερω και εγω ατομο το οποιο ειχε και το αναλογο παρατσουκλι γιατι δεν δουλεψε ποτε, αλλα κονομησε καλα γιατι ακολουθησε το δρομο του εκσυγχρονισμου.
Βασικα η τωρινη διαδικασια της πωλησης είναι το τελος μιας διαδρομης που ξεκινησε από την μετοχοποιηση το '99. (αυτή η κουφαλα που κοπροσκυλιαζει στους Αγ. Θεοδωρους φταιει για πολλα, ειχε πασπαρτου σε ολες τις κερκοπορτες και αυτος ισχυροποιησε τους οποιους συνδικαλιστες μεχρις βουλευτοποιησης) Οι αμοιβες που περιγραφεις είναι για διευθυντικες θεσεις όμως. Αυτοι είναι ελάχιστοι ενω η εικονα που εχει περασει είναι ότι ολοι επαιρναν 3αρες. Δεν είναι ετσι. Αλλα τα πρασινομπλε κωλοπαιδια μιλανε για λαϊκισμο κατά τα αλλα.
Είναι προφανες ότι τα κερδη ηταν τοσα ώστε να υπερκαλύπτονται όλα (επενδύσεις λειτουργικο κοστος κτλ) και οι εργαζόμενοι ηταν οι τελευταίοι τροχοι της αμαξης. Για πες μας όμως, τωρα που αυτή η 'αρρωστη' κατασταση της υπεραμοιβης των εργαζομενων διορθωθηκε, το στο διαολο τη θελουμε την πωληση; Δεν μας φτανουν οσα εξοικονομηθηκαν από τη ληστεια των εργαζομενων από τον 'ιδρωτα' του λαου; Εσυ αν εχεις καταθεσεις ετων δεν θες τον αναλογο τοκο; Αυτό συνεβαινε οσο δουλευε σωστα και ανεμπόδιστα το συστημα του ΟΑΠ-ΔΕΗ. Λεηλατηθηκαν όλα και τελος. Γιατι τετοια κωλοπιλαλα όμως να πουλήσουμε την ΔΕΗ; Γιατι δεν ανοιξατε καινουργιο κωλο στον τραμπάκουλα για την υπερπαπαρια που εκστομισε; Αυτά είναι μακραν πιο αμείλικτα ερωτήματα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν απεργουν τωρα για μισθολογικα θεματα. Απεργουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί το ρευμα. Για να μη γινει το ρευμα ο,τι και ο δρομος. Όταν ο ιδιώτης 'παρει κομματι', η επενδυση που πρεπει να κανει θα γινει με τον ιδιο τροπο που γινονται πλεον οι δρομοι. Ητοι πληρωνε πολιτη. Ετσι το ρευματακι θα παρει χαλαρα ένα 60% για αρχη. Και φυσικα ανομοιομορφα, αναλογα με την τοποθεσια. Πραγματικα δεν ξερετε τι λετε οσοι υποστηριζετε την ιδιωτικοποιηση του ρεύματος. Αν ειχατε τη δυνατοτητα να δειτε πως παραγεται το ρευμα (εγω σιγα, το εργοστασιο στη Συρο εχω δει από μεσα, όχι καμια Μεγαλοπολη), θα καταλαβαίνατε. Για να φτιαχτει ένας...ΑΗΣ Αλιβεριου πχ, θελει τρελα λεφτα και αυτό το λεω για το παρακατω:http://www.kozan.gr/post/171178 Διαβαστε και καταλάβετε τι μπιζνα στηνεται και τι ποσα θα απαιτηθουν από ολους μας για τις...επενδύσεις. Ένα μνημονιακι ακομη πανω-κατω θα πληρωσουμε για το ρευμα μας. Εμεις ας ασχοληθούμε με τον Ριζο, τον Φωτοπουλο (να πληρωσουν για ο,τι παρονομο εχουν κανει, μαζι με τον Παπαμιμικο και τα αλλα πρασινωπα παιδια) και τους συνταξιούχους που εχασαν ανεπιστρεπτί το 50% της συνταξης τους όταν η συντριπτικη πλειοψηφια οσων φωναζουν εν χορω να τους κοψουν και αλλα, εχασαν 25% και πηραν χαμπαρι τι εστι μνημονιο από το '12 και μετα.
ΥΓ: Και μη πιασουμε την ιστορια με τα φωτοβολταϊκα και πως η ΔΕΗ αναγκαζοταν να αγορασει ακριβοτερα από οσο πουλαγε ρευμα με το ζορι. Η οποια ΔΕΗ ασχοληθηκε με ΑΠΕ το... 1982. http://el.wikipedia.org/wiki/Α�% ... E%BF%CF%85 Να μην πουμε πως η ΔΕΗ (που ανηκει στο κρατος) εχει εκκουσια δειξει τρομακτικη ελαστικοτητα στην εισπραξη χρεων από τους μεγαλους καταναλωτες. Όταν ιδιωτικοποιηθεί όμως, τι καλα...Ελατε τωρα, εχετε μεινει λιγάκι χωρις κινητο μες την κριση. Για αφήστε τον ιδιωτη 2 μηνες απληρωτο...Αλλα τι λεω, είναι το ρευμα κοινωνικο αγαθο;
ΥΓ: Τι εχει μετα το μενου; Νοσοκομεια ε; Των Αγ. Αναργυρων το εχετε ετοιμο...
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Εγώ περιμένω τον πρώτο που θα μιλήσει για υψηλό εργατικό κόστος(υπερατού επιχείρημα capital.gr) σε εντάσεως κεφαλαίου επιχείρηση όπως η ΔΕΗ
Ηδη μια απο τις διανοιες του φορουμ (spiros) εχει αναφερθει.
Έ αφού είναι εντάσεως κεφαλαίου, κάνενα πρόβλημα κι αν βρεθούν οι αμοιβές στα ύψη!
Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στο συλλογισμό?ΟΧΙ.
Ο spiros ειναι μια απο τις διανοιες του φορουμ.
Ο Εντι ειναι (λιγο) πιο ξυπνιος απο τον spiros .
Σ' αυτα που εγραψα σε αυτο το σχολιο δεν υπαρχει συλλογισμος, απλη παραθεση της πραγματικοτητας ειναι. Συλλογισμος υπαρχει στο προηγουμενο σχολιο μου . Μπορεις να το παρεις και να το ξεσκισεις (να δειξεις που κανω λαθος).
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Αν δεν ήθελε να δίνει τα λεφτά, ας μην τους έβαζε στο ΙΚΑ. Αλλά ήθελε να μετοχοποιήσει την ΔΕΗ τότε. Για ψαξτο λίγο παραπάνω...Στάλθηκε από το Nexus 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
α το κρατος επρεπε να τους πριμοδοτησει δηλαδη για να τους βαλει με την πλεμπα (ΙΚΑ);
ξεχασα, οι αφισοκολητες αυτοι δεν ηταν τιποτα τυχαιοι ΔΥ, ειχαν αλλες κρατησεις, και επρεπε να παραμεινουν στο ευγενες τους ταμειο που το εχτισαν με τον ιδρωτα τους.
για να ξερει ο κοσμος, καθε συνταξιουχος τους, πριμοδοτειται με 16.000€/χρονο απο την τσεπη μας.
φιλελευθερισμος κιετςςςς
-
φαίνεσαι γνώστης spiros, το καταλάβαμε
-
Το γεγονός οτι έχουμε φθηνό ρεύμα οφείλεται ασφαλώς και στο οτι η επιχείρηση δεν πληρώνει το λιγνίτη.
Ταυτόχρονα, αν δεν κάνω λάθος λόγω του περιβαλλοντικά επιζήμιου τρόπου παραγωγής πληρώνει και φόρο εκπομπών.
Αυτό που λέω λοιπόν ειναι μήπως ήταν προτιμότερο απλώς να συζυτησουμε την απελευθέρωση της παραγωγής, η και την πώληση εργοστασίων, κρατώντας ομως δημόσια την πώληση του ρεύματος και γενικα τη διανομή.
Δεν εχω γνώσεις επι του θέματος, απλώς εκφράζω τον προβληματισμό μου.
-
E ναι ρε Red, από τα 20300 που πηρε ο αφισοκολητης πατερας μου περισυ, τα 16000 είναι αιμα του spiros και των ομοιων του. Τα 4300 είναι από τις εισφορες που ειχε πληρωσει...
True story λεμε...
Θυμιζω απλα ότι εχω αναρτησει μισθοδοσια από το μακρινο 1987 που δειχνει ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ειχαν κρατησεις για τον κοινωνικο τουρισμο του ΙΚΑ, τον οποιον σχεδόν ολοι δεν δικαιούνταν λογω υψηλου εισοδήματος...
Όμως εκει παει η κουβεντα, εκει που ποναει την πλειοψηφια, η οποια δεν εχει δει τετοια νουμερα στη μισθοδοσια της. Θα δει στο λογαριασμο όμως κατι αλλα νουμερα, τα οποια αποφασίζονται από αλλα 'νουμερα' τις ενεργειες των οποιων υποστηριζουν αλλα 'νουμερα'. Και μετα θα είναι (για ακομα μια φορα) αργα...ΥΓ: Κάθε εργαζόμενος ΔΕΗ δικαιούται 30% εκπτωση στο ρολόι της πρωτης κατοικιας του. Φετος αυτή η εκπτωση θεωρηθηκε εισοδημα και φορολογηθηκε με 22%...
-
-
E ναι ρε Red, από τα 20300 που πηρε ο αφισοκολητης πατερας μου περισυ, τα 16000 είναι αιμα του spiros και των ομοιων του. Τα 4300 είναι από τις εισφορες που ειχε πληρωσει...
True story λεμε...
Θυμιζω απλα ότι εχω αναρτησει μισθοδοσια από το μακρινο 1987 που δειχνει ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ειχαν κρατησεις για τον κοινωνικο τουρισμο του ΙΚΑ, τον οποιον σχεδόν ολοι δεν δικαιούνταν λογω υψηλου εισοδήματος...
Όμως εκει παει η κουβεντα, εκει που ποναει την πλειοψηφια, η οποια δεν εχει δει τετοια νουμερα στη μισθοδοσια της. Θα δει στο λογαριασμο όμως κατι αλλα νουμερα, τα οποια αποφασίζονται από αλλα 'νουμερα' τις ενεργειες των οποιων υποστηριζουν αλλα 'νουμερα'. Και μετα θα είναι (για ακομα μια φορα) αργα.....Πρεπει να καταλαβεις ενα παρα πολυ απλο πραγμα γιατι εκτιθεσαι:
Ο ΕΕ πληρωνει εισφορες,ανοιγοντας το πορτοφολι και βγαζοντας λεφτα απο μεσα.
Αν πχ του καψανε το μαγαζι ή δεν εχει πελατες ή κτλ κτλ τοτε δεν εχει λεφτα μεσα το πορτοφολι,γιοκ ασφαλιση, γιοκ συνταξη.
Και οπως ισως γνωριζεις,ο ΕΕ δεν εχει θεσμοθετημενες αυξησεις στην αμοιβη του καθε χρονο ή κατι αναλογο.
Και τα νουμερα που εκλεβαν τις εισφορες του πατερα σου οπως λες,ειναι τα ιδια νουμερα που αποφασιζαν οτι ο πατερας σου πρεπει να παιρνει αυξηση καθε χρονο. -
Kαι εσυ πρεπει να καταλάβεις ότι αν ο πατερας μου ηταν εν ενεργεια αυτό που λες θα ειχε βαση.
Εδώ μιλαμε (όπως και για τους αλλους συνταξιούχους) ότι ολοκληρωσαν τον κυκλο τους οποτε επαιρναν μια συγκεκριμενη συνταξη. Εκεινος που βγηκε το '01 πηρε λιγο πανω από 2500, με την επικουρικη του να είναι στα 250€ και τελος. Αυτοι που βγηκαν αργοτερα περασαν οριακα τα 3000€ μεσω της επικουρικης που ηταν στα 600€. Δεν ειδα κανενα το 2008 να του δινει +500€, 'επειδή τα παιρνουν και οι αλλοι'.Α και που 'σαι, είμαι ΕΕ. Μιλησα λοιπον στην αρχη των τοποθετήσεων μου, ότι το 'ΕΕ' αφορα την ασφαλιση τους στην εταιρεια και όχι αμιγως στο δημοσιο. Ο καθηγητης, ο νοσηλευτης, ο σωμ. ασφαλειας δεν είναι σε μια εταιρεια που εχει κερδη. Οι ΔΕΚΟ εχουν κερδη. Δεν ειχουν την σταθερη πορεια ενός σχολειου, νοσοκομείου, αστυνομικου τμηματος. Λοιπον αυτά είναι ένα παρελθον, το οποιο πλεον δεν δικαιούται κανεις να χρησιμοποιει για να κατηγορει τους εργαζομενους. Για τελευταια φορα, ολη η κουβεντα γινεται για την πωληση της επιχείρησης, η οποια μονο επ ωφελεια της κοινωνιας δεν θα είναι.
Βολευει πολύ τα πρασινομπλεδια να πηγαινει εκει η συζητηση στο τι δινοταν καποτε στους εργαζομενους, που όπως εχω ξαναπει εστησε ο Δρακουμελ τη δεκαετια του '60 ως υπουργος. Και αν οντως πρεπει να είναι απελευθερωμενη η ενεργεια (κοινωτικη οδηγια βλέπετε), να επιτρεψουν σε οποιον θελει να φτιαξει μοναδες ΑΠΕ αλλα να μην κανουν την απατεωνιά των φωτοβολταϊκων. Αυτοι όμως θελουν να πουλησουν την επιχειρηση επειδή ακριβως ξερουν ότι δεν συμφερει κανενα να κανει επενδυση από το 0.
Εμενα λοιπον που είμαι ΕΕ, δεν μου επιδοτησε κανενας το φροντιστηριο. Το εστησα με ιδια κεφαλαια. Ουτε μπορω να χειραγωγησω τις τιμες και να εγκλωβισω κοσμο. Αυτοι όμως, με πενταροδεκαρες αναλογικα θα παρουν όχι απλα ασημικο, αλλα σεντουκι με λιρες και μετα θα σας πω εγω για εκβιασμούς όχι του διακοπτη, αλλα του λογαριασμου. Εκει θα δειτε ποσα απιδια βαζει ο σακος. Και όπως τωρα εχουμε γυρισει οδηγικα στη δεκαετια του '80 και βολταρουμε στους επαρχιακούς 'για την ασφαλεια μας' για να μη θελουμε ένα μεροκαμματο για Λαμια και πισω στα διοδια, ετσι πιο μετα θα γυρισουμε στην λαμπα. Αναπτυξη το φελεκι μου...
YΓ: Και φυσικα με ολη αυτή την κατασταση εγω και να το ανοιξω το πορτοφολι μου ουτε τους φορους μου ουτε τις εισφορες μου μπορω να πληρωσω όπως καποτε. Εγω είμαι εχθρος της σαμαρικης ανάπτυξης. Τουναντίον αυτοι που θα ρθουν τα βρισκουν όλα στρωμενα και βεβαια θα κανουν ο,τι γουσταρουν εκ του ασφαλους...
#samaromics
#pizzaapotibilgaria -
Η ΔΕΗ είναι κρατικό μονοπώλειο στον τομέα της ενέργειας. Είναι αστείο να λέμε ότι ως ΔΕΚΟ έχει κέρδη και να καμαρώνουμε κιόλας. Δεν έχει κέρδη λόγω των εργαζομένων. Αν είχε ανταγωνισμό όπως ο ΟΤΕ δεν θα διαφωνούσα. Αλλά είναι μόνη της στο γήπεδο.
edit:
#samaromics
Τον Μπενι γιατί τον έχεις στην απόξω; Νομίζεις ότι δεν κυβερνάει ο Mr.8% ?
-
Elteo αν σε ένα σχολειο πανε 100 παιδια και μετα από χρονια πανε αλλα 100, το σχολειο δεν εχει κερδη. Ισα-ισα πρεπει να επεκταθεί αν είναι μικρο και να προσληφθουν καθηγητές. Η ΔΕΗ αναπόφευκτα εχει κερδη αφου με τα χρονια χτιστηκαν περισσοτερες οικοδομες (αρα περισσοτεροι μετρητες), κινηθηκε στο (παρελθον) η οικονομια καλυτερα, αρα παρηγαγε περισσοτερο ρευμα, αρα κερδη. Δεν νομιζω να ειπε κανεις ότι κερδιζει χαρη στους εκπληκτικούς εργαζομενους της που είναι ισάξιοι των πιλοτων...
Τελος παντων άλλο ένα (δηθεν) αναποφευκτο ερχεται, καλοκαιρι βεβαια διχως την ολομελεια, επειδή ακριβως είναι 100% σωστο. Οι συνεπειες στο λογαριασμο σας/μας και καλα ξεμπερδέματα...
ΥΓ: Ω, παραλειψις μου, εχετε δικιο. Ποιος αλλωστε με το χαρατσι διαταραξε την ομαλη πληρωμη των λογαριασμων στη χωρα και τωρα μας τσαμπουνα τα χρεη της επιχείρησης; Εξαλλου είναι ειδικη κατηγορια το βουβαλι, ειδικου δικαστηριου, γουδιού μη σου πω...
Περί ΔΕΗ