-
Ο χρήστης cliff έγραψε:
Οκ, ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δει ιμάντες (χρονισμού) από αυτοκίνητα 4ετίας-5ετίας με γύρω στα 50.000-70.000 χλμ που ήταν σε κακή κατάσταση. Προφανώς είναι και θέμα οδήγησης και γενικότερων συνθηκών χρήσης του αυτοκινήτου.o ιμαντας χρονισμου δεν φαινετε με το 'ματι',παρα μονο οταν τυχει να τον ανοιξεις και ειναι στο παρα πεντε για κοψιμο.Ο ιμαντας δεν κοβει τα λινα αλλα κουρευει τα δοντια,συνηθως 3-4 οσα πιανει η τροχαλια του στροφαλου,κι αυτο δεν προλαμβανετε με γυμνο ματι.
Οταν κοψει λινα εκει συντρεχουν αλλοι λογοι οπως υπερβολικο η χαλαρο τεντωμα κλπ -
Μαζί με τους ιμάντες προτείνετε αλλαγή και της τρόμπας νερού;
Εγώ με ένα passat είχα αλλάξει πριν 2 χρόνια τρόμπα νερού (πριν 20000km) και τώρα που αλλάζω πρώτη φορά ιμάντα (95000) τι με συμβουλεύεται. Να αλλάξω και την τρόμπα νερού ή μόνο τους ιμάντες;
Πόσο παραπάνω είναι το κόστος για την τρόμπα;
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Οκ, ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δει ιμάντες (χρονισμού) από αυτοκίνητα 4ετίας-5ετίας με γύρω στα 50.000-70.000 χλμ που ήταν σε κακή κατάσταση. Προφανώς είναι και θέμα οδήγησης και γενικότερων συνθηκών χρήσης του αυτοκινήτου.
o ιμαντας χρονισμου δεν φαινετε με το 'ματι',παρα μονο οταν τυχει να τον ανοιξεις και ειναι στο παρα πεντε για κοψιμο.Ο ιμαντας δεν κοβει τα λινα αλλα κουρευει τα δοντια,συνηθως 3-4 οσα πιανει η τροχαλια του στροφαλου,κι αυτο δεν προλαμβανετε με γυμνο ματι.
Οταν κοψει λινα εκει συντρεχουν αλλοι λογοι οπως υπερβολικο η χαλαρο τεντωμα κλπΦυσικά και δεν φαίνεται με το μάτι ο εν λόγω ιμάντας αν δεν λυθούν κάποια καλύμματα κλπ. Ίσως έπρεπε να προσδιορίσω ότι μιλώ για ιμάντες χρονισμού που μόλις έχουν βγει από τα μοτέρ. Σε αυτή την περίπτωση εάν υπάρχει φθορά που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα φαίνεται (η αστοχία υλικού είναι άλλη υπόθεση και μιλάμε πάντα για εργοστασιακούς ιμάντες -powergrip κλπ)
-
Ο χρήστης cliff έγραψε:
Οκ, ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δει ιμάντες (χρονισμού) από αυτοκίνητα 4ετίας-5ετίας με γύρω στα 50.000-70.000 χλμ που ήταν σε κακή κατάσταση. Προφανώς είναι και θέμα οδήγησης και γενικότερων συνθηκών χρήσης του αυτοκινήτου.
o ιμαντας χρονισμου δεν φαινετε με το 'ματι',παρα μονο οταν τυχει να τον ανοιξεις και ειναι στο παρα πεντε για κοψιμο.Ο ιμαντας δεν κοβει τα λινα αλλα κουρευει τα δοντια,συνηθως 3-4 οσα πιανει η τροχαλια του στροφαλου,κι αυτο δεν προλαμβανετε με γυμνο ματι.
Οταν κοψει λινα εκει συντρεχουν αλλοι λογοι οπως υπερβολικο η χαλαρο τεντωμα κλπΦυσικά και δεν φαίνεται με το μάτι ο εν λόγω ιμάντας αν δεν λυθούν κάποια καλύμματα κλπ. Ίσως έπρεπε να προσδιορίσω ότι μιλώ για ιμάντες χρονισμού που μόλις έχουν βγει από τα μοτέρ. Σε αυτή την περίπτωση εάν υπάρχει φθορά που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα φαίνεται (η αστοχία υλικού είναι άλλη υπόθεση και μιλάμε πάντα για εργοστασιακούς ιμάντες -powergrip κλπ)
oxi,egv lev gia imantes xronismoy poy otan bgaleis to kalyma pali den katalabaineis kai polla gia thn katastash toy
-
Ο χρήστης candreop έγραψε:
Μαζί με τους ιμάντες προτείνετε αλλαγή και της τρόμπας νερού;Εγώ με ένα passat είχα αλλάξει πριν 2 χρόνια τρόμπα νερού (πριν 20000km) και τώρα που αλλάζω πρώτη φορά ιμάντα (95000) τι με συμβουλεύεται. Να αλλάξω και την τρόμπα νερού ή μόνο τους ιμάντες;
Πόσο παραπάνω είναι το κόστος για την τρόμπα;
Ποιο passat ειναι?
Μοντελο και κωδικα γραμματα κινητηρα(δες απ την αδεια τα τρια πρωτα γραμματα στον αριθμο κινητηρα)Εσυ εισαι με το passat to αυτοματο που αραδας και λαδια?
An eiναι αυτο το αυτοκινητο δε χρειαζετε να αλλαχτει η αντλια γιατι τη φοραει εξω.Παιρνει κινηση απ τον ιμαντα του δυναμο και με τη σειρα της κινει το υδραυλικο,οποτε μην αγχωνεσαι.Απλα ειναι λιγο ιστορια να αλλαχτει αλλα δεν εχει καμια σχεση με τον χρονισμου.
Αυτο ισχυει και για το ατμοσφαιρικο αλλα και για το τουρμπατο μιας και δεν ξερω ποιο 18αρι φορας
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
oxi,egv lev gia imantes xronismoy poy otan bgaleis to kalyma pali den katalabaineis kai polla gia thn katastash toy
+1
Δεν μπορείς να καταλάβεις σε τι κατάσταση είναι ο ιμάντας όσο και αν τον κοιτάς, τον αλλάζεις με τα χιλιόμετρα/χρόνια ή ΑΝ ΕΧΕΙ ΛΕΡΩΘΕΙ ΜΕ ΛΑΔΙΑ ΑΜΕΣΩΣ. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
+1
Δεν μπορείς να καταλάβεις σε τι κατάσταση είναι ο ιμάντας όσο και αν τον κοιτάς, τον αλλάζεις με τα χιλιόμετρα/χρόνια ή ΑΝ ΕΧΕΙ ΛΕΡΩΘΕΙ ΜΕ ΛΑΔΙΑ ΑΜΕΣΩΣ.Εκείνο που λέω είναι ότι αν βγει ο ιμάντας -και είναι φθαρμένος πριν την ώρα του πχ λόγω ακινησίας, τρόπου οδήγησης κλπ- ο έμπειρος μηχανικός μπορεί να δει αν θέλει αλλαγή. Αρχίζει και 'σπάει' η επιφάνειά του για να το πω μπακάλικα. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρες φωτογραφίες εδώ.
Συμφωνούμε ότι εκτός από τα χιλιόμετρα πρέπει να αλλάζεται με βάση και τα χρόνια. -
Όχι, δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι θέμα εμπειρίας. Αν δεις τον ιμάντα και έχει ραγίσματα ή τα δόντια έχουν οριζόντια ρωγμή δεν σημαίνει ότι θα σπάσει - απλά είναι καταπονημένος. Ούτε αν είναι σε καλή κατάσταση αλλά έχει περάσει το όριο των χιλιομέτρων/χρόνου σημαίνει ότι αντέχει.
Αν δεν ξέρεις πόσα χιλιόμετρα έχει ο ιμάντας, τον αλλάζεις. Αυτοί που τους κοιτάνε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ο τελευταίος ιμάντας που έβγαλα από το αμάξι μου με 70.000 χλμ φαινόταν τέλειος χωρίς ρωγμές αλλά το εσωτερικό του δεν φαίνεται.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν δεις τον ιμάντα και έχει ραγίσματα ή τα δόντια έχουν οριζόντια ρωγμή δεν σημαίνει ότι θα σπάσει - απλά είναι καταπονημένος. Ούτε αν είναι σε καλή κατάσταση αλλά έχει περάσει το όριο των χιλιομέτρων/χρόνου σημαίνει ότι αντέχει.Αν είναι καταπονημένος θα τον αφήσεις ή θα τον αλλάξεις? Εδώ παραδέχεσαι ότι φαίνεται η καταπόνηση. Αν έχει περάσει το όριο χλμ/χρόνου θα τον αφήσεις ή θα τον αλλάξεις? Δεν νομίζω να διαφωνούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα αλλαχτεί.
Αν δεν ξέρεις πόσα χιλιόμετρα έχει ο ιμάντας, τον αλλάζεις. Αυτοί που τους κοιτάνε δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ο τελευταίος ιμάντας που έβγαλα από το αμάξι μου με 70.000 χλμ φαινόταν τέλειος χωρίς ρωγμές αλλά το εσωτερικό του δεν φαίνεται.
Δεν έχω γράψει γράψει πουθενά ότι αν δεν ξέρεις πόσα χλμ έχει τον αφήνεις. Και δεν έγραψα πουθενά ότι κρίνεις με το 'μάτι' αν θα γίνει αλλαγή στην περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί τα χλμ ή ο χρόνος. Νομίζω το καλύψαμε το θέμα, ευχαριστώ για τον πολιτισμένο διάλογο.
-
Πέρυσι το καλοκαίρι...
Είχε αρχίσει να νυχτώνει και ξεκινούσα από Καλαμάτα με την αδελφή μυο και μια φίλη να επιστρέψω Πάτρα. Καλοκαιράκι, μέσα αυγούστου, υπέροχος καιρός και τρομερή διάθεση.
Στάση σε περίπτερο για τσιγάρα, πατατάκια, νερά χυμούς και φύγαμε...
Ο πατέρας μου βέβαια είχε φαγωθεί να ξεκινούσαμε μαζί του το μεσημέρι, αφού είχε αναγκαστεί για μια έκτακτη δουλειά να βρεθεί και αυτός στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας όπου εμείς κάναμε διακοπές με αγαπημένους φίλους.
Οδηγούσα λοιπον στον στενό επαρχιακό δρόμο με τις στροφές που περνάει μέσα από κάτι χωράφια και όλοι μαζί τραγουδούσαμε το 'Παντού θα σε ψάχνω' που έπαιζε εκείνη τη στιγμή ο μοναδικός σταθμός που έπιανε.
Ξαφνικά ένιωσα το αυτοκίνητο να κόβει, το γκάζι να μην κάνει τίποτα και ένα τεράστιο ερωτηματικό να κάνει τούμπες πάνω από το κεφάλι μου. Λίγο μετά από μια ακόμη στροφή και το αυτοκίνητο ακινητοποιείται, με εμένα να μπορώ να εξακριβώσω μόνο το γεγονός πως το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει.
Πρώτο μέλημα να σπρώξουμε το αυτοκίνητο πιο μπροστά, σε μια σχετικά μικρή ευθεία, να βάλω το τρίγωνο και μια κορίνα που είχαν κλέψει οι κοπέλες την προηγούμενη μέρα από πάρκινγκ γνωστού bar.
Tηλεφώνησα τον πατέρα μου ο οποίος από όσα του είπα κατάλαβε τι ήταν. Εμείς απλώσαμε ψάθες και πετσέτες και με παρέα μια μαυροδάφνη που είχε η αδελφή μου (μη με ρωτήσετε γιατί είχα τιρμπουσον στο αυτοκίνητο ) τα πατατάκια και τα κινητά μας για μουσική περάσαμε μια από τις καλύτερες βραδιές τις ζωής μας. 'Να ξαναμείνουμε!' Λέγαμε μεταξύ μας όταν ο πατέρας μου είχε φτάσει, για να μας ρυμουλκήσει ως την Πάτρα.
Αλήθεια σας έχουν ρυμουλκήσει ποτέ για τόσο μεγάλη απόσταση και μάλιστα νύχτα; Ο τρόμος του να σου έχει τελειώσει η μπαταρία και άρα να μην έχεις φώτα, παράθυρα, ραδιόφωνο η αλαρμ, και φυσικά φρένα είναι το κάτι άλλο. Όπως και η κούραση που προκύπτει από την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και την εστίαση στα stop του μπροστινού σου.
Ιμάντας εκκεντροφόρου μου είπε ο πατέρας μου, το ίδιο είπε και ο μηχανικός σε ένα μικρό εξουσιοδοτημένο που ανακαλύψαμε επιστρέφοντας. Πριν ένα χρόνο είχε γίνει ένα μεγάλο service στον Κοντέλλη, των 600-700 ευρώ (το αυτοκίνητο ήταν πάνω από 2-3 χρόνια εντελώς ακίνητο οπότε αλλάχτηκαν πολλά πράγματα. Ο γαμημένος ο ιμάντας όχι. Γιατί; Γιατί δεν ήταν σίγουροι αν θα είχε αλλαχθεί παλιότερα ή οχι (το αυτοκίνητο ήταν στο όριο των 50Κ χλμ) ο πατέρας μου δεν ήξερε και αυτός, οπότε το άφησαν.
Έλα όμως που το θέμα ξεχάστηκε, και σε μένα που οδηγώ το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατ' αποκλειστικότητα δεν είχε πει κανείς τίποτα...
Τέσπα, με όλες τις βαλβίδες να έχουν υποστεί βλάβη μου πήρε 270 ευρώ και μου είπε ότι καλό είναι κάθε 30Κ να έχω το νού μου (γύρω στα 65 έσπασε).
-
den διάωασα όλο το τόπικ, αλλά μια φίλη με πόλο της είχαν πει από την καρέντα να μην αλλάξει τον ιμάντα στα 60.000 κι ότι θα τον άλλαζαν στα 70 ή 80.000. 5.000 χμ μετά ο ιμάντας έσπασε με τα επακόλουθα προβλήματα κι άκρη με την αντιπροσωπεία δεν βρήκε
-
Μιας και μιλάτε για ιμάντες να αναφέρω κι εγω κατι που προκάλεσε ερωτηματικά.
Στο αυτοκίνητό μου (AUDI A3 I 1.6), ο ιμάντας αλλάχτηκε στα 90.000 χλμ, μετα απο ειδοποίηση της εδω 'αντιπροσωπείας' και δεν είχα κανένα πρόβλημα.Σε φίλο μου ομως απο την Αθήνα, με ακριβώς το ιδιο αυτοκίνητο και μάλιστα αγορασμένο 8 μήνες περίπου μετά απο μένα, του είπαν απο καποια αντιπροσωπεία οτι πρέπει να αλλαχτεί στα 60 ή 70000 χλμ...(δεν είμαι σίγουρος ακριβώς,τι απο τα δυο...)*.
Γιατι λοιπόν του φίλου μου, του είπαν να τον αλλάξει τόσο νωρίς τον ιμάντα??? (αν κρίνουμε και απο την απάντηση του G60 και της εδω αντιπροσωπείας, τα 90000 είναι ΟΚ...).*Σημ.Το αυτόκίνητό του, το κινεί σε καθημερινή βάση, απο Βύρωνα, ως το ύψος του Ε.Κ.Ε.Π. στην Εθνική Οδό...
Εμεινα απο υμαντα εκκεντρωφόρου Polo 16V