-
Κατα λαθος παραβιασα προτεραιοτητα εκ δεξιων σε ενα περιεργο δρομο , ναι μεν δεν ειχα ουσιαστικη ευθυνη , αλλα σιγουρα τυπικη , ευτυχως η υλικες ζημιες ειναι παρα πολυ μικρες σχεδον αμελητεες μονο μια γρατσουνια...
Το θεμα ειναι οτι δεν εκανα φιλικη δηλωση επι τοπου ουτε καλεσαμε αστυνομια , εδωσα το τηλ , και ειπα να επικοινωνισει μαζι μου να τα κανονισουμε αφου ρωτησει το φαναρτζη ποσα θελει.
Ο φαναρτζης θελει 350 ευρω , που δεν ειμαι σε θεση να διαθεσω.
Υπαρχει περιπτωση να συμπληρωσω φιλικη δηλωση τωρα και να την πληρωσει η ασφαλεια μου?
Σε αυτη την περιπτωση , θα εχω μεγαλη επιβαρυνση στα ασφαλιστρα? -
Κατα λαθος παραβιασα προτεραιοτητα εκ δεξιων σε ενα περιεργο δρομο , ναι μεν δεν ειχα ουσιαστικη ευθυνη , αλλα σιγουρα τυπικη , ευτυχως η υλικες ζημιες ειναι παρα πολυ μικρες σχεδον αμελητεες μονο μια γρατσουνια...
Το θεμα ειναι οτι δεν εκανα φιλικη δηλωση επι τοπου ουτε καλεσαμε αστυνομια , εδωσα το τηλ , και ειπα να επικοινωνισει μαζι μου να τα κανονισουμε αφου ρωτησει το φαναρτζη ποσα θελει.
Υπαρχει περιπτωση να συμπληρωσω φιλικη δηλωση τωρα και να την πληρωσει η ασφαλεια μου?
Ο χρήστης blaoulis έγραψε:
Υπαρχει περιπτωση να συμπληρωσω φιλικη δηλωση τωρα και να την πληρωσει η ασφαλεια μου?Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση μπορείς να 'κάνεις πίσω' από το να πληρώσεις απ'ευθείας τη ζημιά και να κάνεις δήλωση.
Ενας αστυνομικός με μηχανάκι που με είχε χτυπήσει, όταν είδε ότι το μικρό βαθουλωματάκι που μού έκανε κόστιζε αντίστοιχο ποσό (400 ευρώ!), με επισκέφθηκε και μού έκανε δήλωση, και έτσι τού ήρθε πιο οικονομικά.
Τώρα αν αυτή η δήλωση είναι φιλική ή 'κανονική', λίγη σημασία έχει πιστεύω, από τη στιγμή που αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου (μπράβο btw ) και δέχεσαι να επωμιστείς το κόστος μέσω της ασφαλιστικής.
Νομίζω ωστόσο ότι το μόνο θέμα είναι να μην το έχει φτιάξει κ να το έχει πληρώσει ήδη ο άλλος που χτύπησες, ώστε να προλάβει να πάει η ασφαλιστική του και να κάνει εκτίμηση της ζημιάς στο φαναρτζίδικο πριν φτιαχτεί.
(edit - τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη )
-
Πρέπει να δηλώσεις το ατύχημα εντός ελάχιστων ημερών για να το αναγνωρίσει η ασφαλιστική (3 μου φαίνεται; ). Μην αργείς.
-
μεχρι 40 ημερες μετα μπορεις να κανεις δηλωση,περισσοτερα θα σου πει ο ασφαλιστης σου.
ακομα και αν ειχες κανει δηλωση,μπορεις μετα να την αναιρεσεις και να τα πληρωσεις ο ιδιος,οι ασφαλειες το δεχονται γιατι ετσι δεν πληρωνουν
Σημαντικο ειναι ο ιδιοκτητης να μην φτιαξει την ζημια εν τω μεταξυ,αν το κανει,κακο του κεφαλιου του.
Εγω παντα βαζω την ασφαλιστικη να πληρωνει, καποιες δινουν ασφαλεια BM για 1-2 ατυχηματα, καποιες δεν σου ανεβαζουν τα ασφαλιστρα αν συνολικα δεν υπερβεις ενα ποσο κ.ο.κ.
Κανε δηλωση,εφοσον δεν την εχει φτιαξει.Αν την εχει φτιάξει,δωσε του ενα συμβολικο ποσο πχ 100Ε που ειναι το max κοστος για τοπικο βαψιμο.
-
Αυτό για τις 3 μέρες δεν το ήξερα, αλλά τι σε εμποδίζει να πείτε ότι έγινε 5 μέρες πιο μετά?
Εμένα με ταλαιπωρούσε ένα πιτσιρικάς που είχε πέσει απο πίσω μου 20 μέρες, ότι θα μου δώσει τα λεφτά, του φάνικαν πολλα, και μου έκανε δήλωση, κανονική όχι φιλική, και μάλιστα αν θυμάμαι καλά στην δήλωση του είχε πει πως έγινε 15 μέρες πριν....
-
Nόμιζα λιγότερες. Έστω.
-
Επίσης μπορείς να πεις στον άνθρωπο ότι είσαι πιεσμένος οικονομικά, να ζητήσεις την κατανόησή του και να του τα δώσεις σε 2-3 δόσεις (σε μια περίοδο 1-2 μηνών).
Σε ένα γνωστό μου, τον τράκαρε περιπολικό που παραβίασε STOP (με μικρές ωστόσο υλικές ζημιές- ίσα που ακούμπησαν), και επειδή ήταν πιτσιρικάς ο οδηγός (αστυνομικός), παρακάλεσε ο διοικητής του να μην υποβάλλουν δήλωση για το συμβάν, και να τα δίνει από το μισθό του ο νεαρός για 1-2 μήνες μέχρι να εξοφλήσει τη ζημιά, πράγμα που ο γνωστός μου αποδέχθηκε και έτσι έγινε...
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Σε ένα γνωστό μου, τον τράκαρε περιπολικό που παραβίασε STOP (με μικρές ωστόσο υλικές ζημιές- ίσα που ακούμπησαν), και επειδή ήταν πιτσιρικάς ο οδηγός (αστυνομικός), παρακάλεσε ο διοικητής του να μην υποβάλλουν δήλωση για το συμβάν, και να τα δίνει από το μισθό του ο νεαρός για 1-2 μήνες μέχρι να εξοφλήσει τη ζημιά, πράγμα που ο γνωστός μου αποδέχθηκε και έτσι έγινε...Δεν ηταν ασφαλισμενο;
Ή φοβηθηκαν μηπως ανεβει το μπονους/μαλους;
Ή εχουν καμια συνεπεια οι οδηγοι αν φταινε;
Ετσι κι αλλιως το περιπολικο δεν θα το εφτιαχναν; -
Τα κρατικά δεν είναι ασφαλισμένα.
Το θέμα ήταν προφανώς να μην κυνηγάνε τον μικρό με ΕΔΕ και να μην καταγραφεί το συμβάν στο φάκελό του. -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Σε ένα γνωστό μου, τον τράκαρε περιπολικό που παραβίασε STOP (με μικρές ωστόσο υλικές ζημιές- ίσα που ακούμπησαν), και επειδή ήταν πιτσιρικάς ο οδηγός (αστυνομικός), παρακάλεσε ο διοικητής του να μην υποβάλλουν δήλωση για το συμβάν, και να τα δίνει από το μισθό του ο νεαρός για 1-2 μήνες μέχρι να εξοφλήσει τη ζημιά, πράγμα που ο γνωστός μου αποδέχθηκε και έτσι έγινε...
Δεν ηταν ασφαλισμενο;
Ή φοβηθηκαν μηπως ανεβει το μπονους/μαλους;
Ή εχουν καμια συνεπεια οι οδηγοι αν φταινε;
Ετσι κι αλλιως το περιπολικο δεν θα το εφτιαχναν;Ο οδηγός του περιπολικού ή οποιοδήποτε κρατικού αυτοκινήτου φέρει την ευθύνη για ότι ζημιές πάθει (ή προκαλέσει) αυτό. Η δήλωση δεν έγινε ακριβώς για να μην 'μπλέξει' με τις εσωτερικές ποινές που έχουν οι αστυνομικοί για τέτοια ζητήματα, όπως σωστά επισήμανε ο manosk, αλλά ούτως ή άλλως η ζημιά ήταν μικρή οπότε δεν υπήρχε και λόγος ο γνωστός μου να το τραβήξει το θέμα, από τη στιγμή που αποζημιώθηκε και όλα οκ.
Πάντως, ο αστυνομικός, κάλυψε από την τσέπη του και τη ζημιά του γνωστού μου, (αν θυμάμαι καλά η σύγκρουση ήταν προφυλακτήρας με προφυλακτήρα) αλλά και τη ζημιά του περιπολικού (βάψιμο-επισκευή προφυλακτήρα).
-
Την ζημιά δεν την πληρώνουν οι μπάτσοι, του άλλου αυτοκινήτου, του μπατσικού δεν ξέρω!
Και απόλυτα λογικό, αφού αν με αφήσει παράλητο, θα πρέπει να με πληρώνει μια ζωή........οεο?
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Την ζημιά δεν την πληρώνουν οι μπάτσοι, του άλλου αυτοκινήτου, του μπατσικού δεν ξέρω!Και απόλυτα λογικό, αφού αν με αφήσει παράλητο, θα πρέπει να με πληρώνει μια ζωή........οεο?
Αν το δηλώσει ναι. Καλύπτεται για τις ζημιές που θα προκαλέσει. Περιμένεις όμως να αποζημιωθείς από το δημόσιο (όποτε γίνει αυτό...). Αν όμως δεν θέλει να το δηλώσει το συμβάν, τα πληρώνει από την τσέπη του και λήγει το θέμα.
Για τις φθορές στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο από δική τους υπαιτιότητα, από όσο γνωρίζω επιβαρύνονται οι ίδιοι οικονομικά για τις επισκευές.
-
Για το υπηρεσιακό δεν ξέρω, αλλά δεν στέκει φαντάσου να το κάνει τροπέτο (όποιος έχει πάει στην αμυγδαλέζα ξέρει) να πρέπει να πληρώσει 10-15-20Κ €
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Για το υπηρεσιακό δεν ξέρω, αλλά δεν στέκει φαντάσου να το κάνει τροπέτο (όποιος έχει πάει στην αμυγδαλέζα ξέρει) να πρέπει να πληρώσει 10-15-20Κ €Και όμως έτσι είναι.
Αν θυμάσαι πριν λίγους μήνες, έγινε μια ληστεία κάπου στο Κορωπί. Τότε 2 ειδικοί φρουροί που είχε τελειώσει η βάρδιά τους και ακούγοντας από τον ασύρματο την καταδίωξη, έσπευσαν να βοηθήσουν και στον παράδρομο της Α.Ο. έβαλαν κάθετα το περιπολικό με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο των ληστών (ένα Ciquecento) να τους εμβολίσει και να σκοτωθεί ο ένας αστυνομικός, ο ληστής και ο 2ος αστυνομικός να τραυματιστεί σοβαρά.
Πριν 2-3 μήνες, στις ειδήσεις, είχε ρεπορτάζ με τον 2ο αστυνομικό που είχε γλυτώσει από το τρακάρισμα, και έλεγε πως του ήρθε χαρτί από την υπηρεσία και τον καλούσε να πληρώσει για τις ζημιές που είχαν προκληθεί στο περιπολικό... Μάλιστα το είχαν κάνει και ολόκληρο θέμα!
Έπειτα μην ξεχνάς και στο στρατό το ίδιο ισχύει. Αν κάνεις την στραβή με όχημα που φέρεις την ευθύνη, τα πληρώνεις από την τσέπη σου.
-
Επειδεί ήμουνα οδηγός στο Στρατό Αν δεν φωνάξει ο άλλος στρατονομία και δεχτεί να του πληρώσεις τη ζημιά, φτιάζνεις απο την τσέπη σου και το στρατιωτικό. Αν έρθουν τα καρακόλια κλπ εκτώς του ότι ο άνθρωπος θα πληρωθεί του Αγίου ανήμερα και ο φαντάρος θα τσιμπήσει επι τόπου μια εικοσαρού, θα έχει και ένα στρατοδικείο όπου η συνολική ζημιά απο τα 2 αμάξια θα είναι 30.000 € ε θα πληρώσει τα 100-200 και άμα!
Μήπως είμαστε οφ τόπικ?
-
Μια και πιάσατε τα περί στρατιωτικών αυτοκινήτων και ατυχημάτων να σας ενημερώσω για τα ισχύοντα. Τα στρατιωτικά οχήματα είναι ασφαλισμένα από την εκάστοτε νομαρχία. Το κακό είναι βέβαια ότι για να πάρεις τα λεφτά σου άστα να πάνε! Ο οδηγός του στρατιωτικού αυτοκινήτου δεν δίνει δεκάρα για τις υλικές ζημιές. Φυσικά έχει πειθαρχική ποινή και μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου θα περάσει στρατοδικείο. Πάντα όμως με αποτέλεσμα πειθαρχικές ποινές και όχι καταβολή χρημάτων ή αποφάσεις σε βάρος περιουσιακών του στοιχείων.
-
Θα ήθελα εδώ να αναφέρω και την δική μου περίπτωση σχετικά με φιλική δήλωση.
Τέλη Ιουνίου και μία εβδομάδα αφού αγόρασα το αυτοκίνητο (170 χλμ είχε γράψει) μια οδηγός στο ξεπαρκάρισμα της μου χτυπάει αριστερό φτερό, πόρτα οδηγού και πίσω αριστερή πόρτα όντας και εγώ παρκαρισμένος. Αυτή σηκώθηκε και έφυγε και εγώ τη ζημιά την είδα καμία ώρα μετά. Όταν πήγα να πάρω το αυτοκίνητο από την γειτονιά, μου είπαν ότι μου χτύπησαν το αμάξι και μου έδωσαν μάλιστα και το νούμερο του άλλου αυτοκίνητου και προς τα πού έφυγε. Έψαξα και το βρήκα το αμάξι και τη γυναίκα (ήταν στη γειτονιά ακόμα). Πήρα τα στοιχεία της και έφυγα. Δεν κάλεσα όμως την τροχαία ούτε ζήτησα τα στοιχεία των μαρτύρων. Φιλική δήλωση δεν κάναμε. Την επομένη έκανα δήλωση στην ασφαλιστική μου (Commercial Value). Το ίδιο έκανε και αυτή όπως μου είπε (Εγνατία). Τις επόμενες μέρες το είδε το αμάξι πραγματογνώμονας και προχώρησα στην επισκευή.
Σήμερα τηλεφωνώ στην ασφάλεια μου να δω τι θα γίνει και μου λένε ότι ο φάκελος μου δεν εντάσσεται στον φιλικό διακανονισμό διότι η Εγνατία τους απάντησε ότι δεν τους έγινε καμία δήλωση ατυχήματος!!!
Τώρα τι κάνω; Μπορώ να κυνηγήσω να πάρω τα λεφτά μου από την Εγνατία ή την έπαθα; Πάντως κατάλαβα ότι έκανα βλακεία που δεν κάλεσα τη τροχαία.
Μπορεί κάποιος να πει τη γνώμη του για το πώς θα κινηθώ;
-
Να την αναγκάσεις να υποβάλλει κανονική δήλωση ατυχήματος όπου θα αναφέρει την υπαιτιότητά της.
Να της τονίσεις ότι έχεις μάρτυρες και προσπάθησε να είσαι πολύ πιεστικός, δίνοντάς της να καταλάβει ότι δεν έχει άλλη επιλογή πλην του να κάνει δήλωση ή να σου πληρώσει τη ζημιά.
Φιλικη Δηλωση