-
Το βρηκα σ'ενα βιβλιαρακι και το παραθετω:
Αει,ο Θεος ο μεγας γεωμετρει
το κυκλου μηκος ινα οριση διαμετρω
παρηγαγεν αριθμον απεραντον
και ον φευ! Ουδεποτε ολον θνητοι θα ευρωσι.Ποιος επιστημονας το εγραψε και τι κρυβεται πισω απο αυτο το ποιημα.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Το βρηκα σ'ενα βιβλιαρακι και το παραθετω:Αει,ο Θεος ο μεγας γεωμετρει
και ον φευ! Ουδεποτε ολον θνητοι θα ευρωσι.Ποιος επιστημονας το εγραψε και τι κρυβεται πισω απο αυτο το ποιημα.
Πλατωνας.
Μας δίνει τον ορισμό του π και τα 23 πρώτα ψηφία του (Αεί=3', 'ο=1', 'Θεός =4', κλπ. ) -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Για τον αριθμό 'π' (~3,14159........) μιλάει, αλλά δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε
edit: Με πρόλαβες Σωτήριε.
edit2: Ο Ευκλείδης μήπως? -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Αγνώστου πατρός νομίζω είναι αλλά επειδή το 'Αεί ο Θεός ο Μέγας Γεωμετρεί' και 'Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω', αναγραφόταν στην είσοδο της Ακαδημίας του Πλάτωνα αποδίδεται στον Πλάτωνα.
Δίνει ταυτόχρονα τον ορισμό του π (λόγος περιφέρειας προς την διάμετρο του κύκλου) και τα 22 πρώτα ψηφία του! Κάθε ψηφίο αντιστοιχείται με τον αριθμό των γραμμάτων κάθε λέξης, πχ 'Αεί=3', 'ο=1', 'Θεός =4',
π=3,1415926535897932384626 -
Ειναι ενας τροπος απομνημονευσης του π αφου αν αντικαταστησουμε καθε λεξη με τον αριθμο των γραμματων που την απαρτιζουν,θα παρουμε τα πρωτα 23 ψηφια του π.
π = 3,141 592 653 589 793 238 4626.Μας εμεινε να βρουμε και τον 'δραστη' αυτου του πονηματος.
-
Το ονομα το εχω.
Ειναι σε μια εκδοση του Cambridge University Press.(Το γραφω για να μην εχουμε 'περιπτωση κισσας',καταλαβες koutsan ετσι ; ). -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Το ονομα το εχω.
Ειναι σε μια εκδοση του Cambridge University Press.(Το γραφω για να μην εχουμε 'περιπτωση κισσας',καταλαβες koutsan ετσι ; ).χμμ καπου διαβασα οτι το τετραστιχο το συνεθεσε ο Νικόλαος Χατζιδάκις αλλα αυτο που ηξερα ηταν οτι αποδιδεται στον Πλατωνα η στον Πυθαγορα.
-
Ο χρήστης ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ( έγραψε:
Το ονομα το εχω.
Ειναι σε μια εκδοση του Cambridge University Press.(Το γραφω για να μην εχουμε 'περιπτωση κισσας',καταλαβες koutsan ετσι ; ).χμμ καπου διαβασα οτι το τετραστιχο το συνεθεσε ο Νικόλαος Χατζιδάκις αλλα αυτο που ηξερα ηταν οτι αποδιδεται στον Πλατωνα.
Ναι το βρήκα τώρα κι εγώ στο internet : Ο μαθηματικός Ν.Ι.Χατζηδάκης (1872-1942) καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλλον αλήθεια θα είναι γιατί μόνο το 'Αεί ο Θεός ο Μέγας Γεωμετρεί' είναι στην είσοδο της Ακαδημίας ,οπότε μάλλον το υπόλοιπο το συμπλήρωσε ο Χατζιδάκις....
-
Ναι ,ειναι ο μαθηματικος Ν.Ι.Χατζηδακης (1872- 1942) καθηγητης του Πανεπιστημιου της Αθηνας.
Και αλλη μια τωρα που ζεσταθηκα!!!!
Ποιος ειναι (ιστορικα εξακριβομενα) ο πρωτος εσταυρωμενος.Και οχι μονο ονομα,βαλτε και κατι παραπανω.
-
Ιστορικά, νομιζω ο Σπάρτακος.
Μυθολογικά, ο Προμηθέας. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Μυθολογικά, ο Προμηθέας.ΝΟ.ΝΟ,ΝΟ.Πιο παλια (οταν γεννηθηκα)
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Μυθολογικά, ο Προμηθέας.ΝΟ.ΝΟ,ΝΟ.Πιο παλια (οταν γεννηθηκα)
Δε νομίζω ότι λες αυτό αλλά...
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το 519 π.X. ο Δαρείος ο Α', βασιλιάς των Περσών, σταύρωσε 3.000 πολιτικούς αντίπαλους του στην Βαβυλώνα. Επίσης από Ηρόδοτο Πολύμνια 194, μτφ. Αγγ. Βλάχου :
'Αρχηγός τους ήταν ο Σανδώκης γιος του Θαυμασία, διοικητής της Κύμης της Αιολικής, που πριν είχε καταδικάσει να σταυρώσουν ο βασιλιάς Δαρείος, όταν ήταν βασιλικός δικαστής και τούτο για την εξής αιτία: ο Σανδώκης είχε δωροδοκηθεί και είχε βγάλει μία άδικη απόφαση'.
Τώρα πόσο 'ιστορικά εξακριβωμένος' είναι ο μπαρμπά Ηρόδοτος είναι άλλη ιστορία -
Eγω ειχα υπ'οψιν μου απο τον Θουκιδιδη (Ι 110.3) οτι ο Ιναρως ,σφετεριστης του θρονου της Αιγυπτου σταυρωθηκε απο τους Περσες τον 5ο π.χ. Αιωνα.Παμε παρακατω.
-
Ποιος γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέθανε στα χέρια (εκτός από τα χέρια εκέινη την ώρα χρησιμοποιούσε και τα χειλάκια της ) της ερωμένης του...Έχουν πει γι’ αυτόν ότι ήταν πιο διάσημος για το θάνατό του παρά για τη ζωή του...
Υπάρχει και περίφημο ανέκδοτο επ’αυτού το οποίο είναι γαλλικό λογοπαίγνιο...Αν το ξέρετε γράψτε το, αλλιώς θα το αναφέρω εγώ μετά, μεταφράζοντας και εξηγώντας όσο γίνεται....Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε γίνει αντικείμενο πάρα πολλών λογοπαιγνίων αλλά και σάτιρας την εποχή εκείνη (10 χρόνια μετά έγινε ευρέως γνωστό)...Επίσης η ερωμένη του Προέδρου πήρε και ένα παρατσούκλι εξ αυτού του γεγονότος...(χυδαίο αλλά πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο, απόλαυση για τους λάτρεις της γαλλικής)...Ο Clemenceau επίσης έχει συμβάλλει στην παραφιλολογία αυτού του θανάτου με μία άλλη περίφημη φράση...
Βρείτε τον Πρόεδρο για να παραθέσω τα λογοπαίγνια... -
Merde, δεν το ξερω.
-
Φελιξ Φωρ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Φελιξ ΦωρΑυτό είναι ο κύριος Felix Faure
Τώρα :
Όταν κάλεσαν παπά για τον Πρόεδρο αυτός (ο παπάς) ρώτησε : Ο Πρόεδρος έχει ακόμα τις αισθήσεις του (Le President a-t-il toujours sa connaissance ? ) Η απάντηση : Όχι τη βγάλαμε από την πίσω πόρτα (« Non, Monsieur le cure, on l'a faite sortir par la petite porte ) Στα γαλλικά connaissance σημαίνει : γνώση, αισθήσεις (ώς αντίθετο του λιπόθυμος) αλλά και (κομψά και πεπαλαιωμένο) σχέση-δεσμός.
Τα χυδαία τώρα :
Η ερωμένη του Προέδρου Marguerite Steinheil επειδή εκείνη την ώρα έπαiρνε πιπ@ στον Felix ονομάστηκε 'Pompe Funebre', πράγμα που όλο μαζί στα γαλλικά σημαίνει 'γραφείο κηδειών', αλλά χωριστα Pompe σημαίνει (μεταξύ άλλων) και τρόμπα-ρουφήχτρα ενώ Funebre σημαίνει θανάσιμος-θλιβερός., δηλ θανάσιμη ρουφήχτρα
Ο Clemenceau είπε 'Il voulait etre Cesar, il ne fut que Pompee' δηλ Ήθελε να είναι Καίσαρας (ο Faure είχε κατηγορηθεί για πολυτελή βίο)αλλά δεν έγινε παρά Πομπηίος. Pompee είναι ο Πομπηίος αλλά Pompe (μετοχή θέλει τόνο accent aigu) σημαίνει και ρουφηγμένος
άρα : Ήθελε να είναι Καίσαρας αλλά κατέληξε μόνο να του τον ρουφάνε -
Ας βαλω κι εγω ενα ευκολακι,
Πως απο το αρχαιο ηπαρ καταληξαμε σημερα στο συκώτι και πως ονομαζεται το γλωσσικο αυτο φαινομενο?
Αναφερετε αναλογα παραδειγματα. -
Πως απο το αρχαιο ηπαρ καταληξαμε σημερα στο συκώτι και πως ονομαζεται το γλωσσικο αυτο φαινομενο?
Αναφερετε αναλογα παραδειγματα.Από την συνεκφορά ήπαρ συκωτόν (ήπαρ ζώου θρεμμένο με σύκα), το ουσιαστικό (ήπαρ) εξέπεσε και παρέμεινε το επίθετο «συκωτόν». Έκπτωση του ουσιαστικού λέγεται.
Ποντικός μυς δηλ. το ποντίκι από τον Εύξεινο Πόντο, = ποντικός
νεαρόν ύδωρ = νερό
πανικός φόβος = Από τον Πάνα λόγω του φόβου με τον οποίο συνδεόταν ηα παρουσία του θεού. -
Αναφερετε αναλογα παραδειγματα.
Quiz γενικών γνώσεων