-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
τουρκος σουλτανος που τραυματιστηκε σοβαρα σε πολιορκια βαλκανικης πολης...
που εισαι ρε koutsan και δε μπορουνε να το γκουγκλισουν...
Παρών ....Πως μου διέφυγες εσύ? ε?
Λοιπόοοον...Η ερώτησή σου έχει 2 απαντήσεις :- Ο Βαγιαζήτ ο Α στην πολιορκία της Νικόπολης από τους σταυροφόρους το 1396 (όπου ήρθε όμως εις βοήθεια της πόλης διέλυσε τους σταυυροφόρους και ψιλοτραυματίστηκε => δεν την πολιορκούσε αυτός)
2)Ο Μεχμέτ ο Β στην πολιορκία του Βελιγραδίου το 1456 που τραυματίστηκε από τα στρατεύματα του περίφημου Ουνυάδη (ο οποίος πέθανε λίγο μετά από πανούκλα)...
Διάλεξε και πάρε
- Ο Βαγιαζήτ ο Α στην πολιορκία της Νικόπολης από τους σταυροφόρους το 1396 (όπου ήρθε όμως εις βοήθεια της πόλης διέλυσε τους σταυυροφόρους και ψιλοτραυματίστηκε => δεν την πολιορκούσε αυτός)
-
δοθηκε η απαντηση ηδη..αργεις!!!
κατα τον 3ο πΧ αιωνα, μακεδονας βασιλιας σκοτωθηκε σε μαχη, οχι ομως εναντιον ελληνων...ποιος ηταν?
-
δοθηκε η απαντηση ηδη..αργεις!!!κατα τον 3ο πΧ αιωνα, μακεδονας βασιλιας σκοτωθηκε σε μαχη, οχι ομως εναντιον ελληνων...ποιος ηταν?
Ο Πτολεμαίος Κεραυνός το χειμώνα του 280/279 π.Χ. σκοτώθηκε αντιμετωπίζοντας Γαλάτες εισβολείς υπό τον Βόλγιο.
Ο Πτολεμαίος Κεραυνός ήταν πρωτότοκος γιός του Πτολεμαίου Α ( του Λάγου, του επονομαζόμενου Σωτήρα), και της Ευριδίκης, κόρης του Αντίπατρου. Ο Πτολεμαίος ο Α έκανε αργότερα νόμιμη σύζυγο του τη Βερενίκη και αναγνώρισε ως νόμιμο διάδοχό του τον γιο της Πτολεμαίο Β τον μετέπειτα ονομαζόμενο Φιλάδελφο. Ο Πτολεμαίος Β΄, ετεροθαλής αδελφός του Πτολεμαίου Κεραυνού, έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου, το 282 π.Χ. πράγμα που δυσαρέστησε τον Πτολεμαίο Κεραυνό που θεωρούσε τον εαυτό του ως νόμιμο διάδοχο (πρωτότοκος γαρ).
Για να μη μακρυγορώ το 281 π.Χ. ο Πτολεμαίος Κεραυνός δολοφονεί τον Σέλευκο γίνεται, με την υποστήριξη του στρατού, βασιλιάς της Θράκης και εγείρει αξιώσεις στον θρόνο της Μακεδονίας ως εγγονός του Αντίπατρου και τελικά κερδίζει και τον θρόνο της Μακεδονίας ενώνοντας ξανά τα βασίλεια της Θράκης και της Μακεδονίας. -
γκουντ γιομπ...οπως θα λεγε και ο αλονσο...
οι πηγες αναφερουν οτι σε δεδομενη χρονικη στιγμη της ιστοριας της σπαρτης, χρησιμοποιηθηκαν ξενοι μισθοφοροι για την αμυνα της πολης σε μια πολυ επικινδυνη στιγμη...εννοω δηλαδη συνδυασμος ομοιων και μισθοφορων...ποτε εγινε αυτο και τι εθνικοτητας ηταν?
αν θελει κανεις καμια διευκρινιση εδω ειμαστε...
-
γκουντ γιομπ...οπως θα λεγε και ο αλονσο...οι πηγες αναφερουν οτι σε δεδομενη χρονικη στιγμη της ιστοριας της σπαρτης, χρησιμοποιηθηκαν ξενοι μισθοφοροι για την αμυνα της πολης σε μια πολυ επικινδυνη στιγμη...εννοω δηλαδη συνδυασμος ομοιων και μισθοφορων...ποτε εγινε αυτο και τι εθνικοτητας ηταν?
Μάλλον λες για τη μάχη της Σελλασίας το 222 πχ όπου ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης ο Γ χρησιμοποίησε μισθοφόρους για να αντιμετωπίσει τους Μακεδόνες του Αντίγονου (Αντίγονος Δώσων). Τελικά ηττήθηκε και έτσι κατελήφθη η Σπάρτη για πρώτη φορά από ξένο στρατό.
Όμως ο Κλεομένης χρησιμοποιούσε ήδη μισθοφόρους στον πόλεμο κατά της Αχαϊκής Συμπολιτείας από το 227 πχ. Επίσης το 223 απελευθέρωσε όλους τους είλωτες που μπορούσαν να εξαγοράσουν την ελευθερία τους με το ποσό των 5 μνων και τους ικανούς να φέρουν όπλα τους κατέταξε στο στρατό του.
Όσο για την εθνικότητά των μισθοφόρων δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό οπότε δεν ξέρω (να μαντέψω? μήπως Αιτωλοί?) -
koutsan
I raise my hat...
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
koutsanI raise my hat...
Και νόμιζα ότι, μετά απο 2 κερδισμένα τηλεπαιχνίδια γνώσεων και ΠΟΛΛΟΥΣ γύρους κέρασμα τσάι στο Trivial Pursuit, ήμουν καλός στις ερωτήσεις γνώσεων...
koutsan uber alles
-
Παρακαλώ να αποσυρθούν τα 2 παραπάνω posts γιατί θα πέσει η ντομάτα σύννεφο ...Ας πούμε ότι έχω ένα καλό βασικό γνωστικό επίπεδο (background) και ότι είμαι καλός στην έρευνα (αυτό κάνω άλλωστε όλη μου τη ζωή)...Ελπίζω να μη νομίζετε ότι μπορώ πάντα να δίνω απ'έξω αυτές τις απαντήσεις χωρίς τα βιβλία μου + internet, είναι αστείο...Άντε μη μας πάρουν και στην καζούρα....
Περί Trivial :
Προ 14 ετών περίπου επειδή θεωρούσα αδιανόητο να χάσω ερώτηση στο Trivial (και φυσικά έχανα ΟΛΕΣ περί αθλητικών με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορώ να συμπληρώσω τα camembert μου ) εκτύπωσα σε υπολογιστή 2500 ερωτήσεις-απαντήσεις του Trivial και τις έμαθα ΟΛΕΣ απέξω!!....Για την ακρίβεια για να ενδυναμώσω την παπαγαλία μου έμαθα απέξω και όλες τις ερωτήσεις ώστε αν κάποιος μου έδινε μια απάντηση να διατυπώνω την ερώτηση του Trivial!!...2500...Ένας φίλος κόντεψε να πάθει νευρικό κλονισμό τεσταρόντας με...Κατόπιν για να καλύψω και άλλα κενά έμαθα ΟΛΕΣ τις πρωτεύουσες όλων των κρατών του κόσμου (ΟΛΕΣ σημαίνει ΟΛΕΣ)...
Δεν είμαι περήφανος φυσικά γι αυτά αλλά είχαν την πλάκα τους ...Τώρα πια έχω (νομίζω) 2 δράμια μυαλό παραπάνω και δεν κάνω αυτές τις μ@λ@κίες... Κάνω άλλεςΚαι κάτι σημαντικό : το παν είναι να αρπάζεις ερεθίσματα γύρω σου για να διευρύνεις τον κύκλο ενδιαφερόντων σου...Τα ερεθίσματα είναι η πεμπτουσία, η γνώση έρχεται μετά...
-
Δεν ξέρω την απάντηση αλλά αφού κατέχετε τόσα πολλά σκέφτηκα να θέσω εδώ την εξής ερώτηση
Σε ποιά χρονική περίοδο πήγαιναν για προσκύνημα οι Έλληνες στα Ιεροσόλυμα και αποκτούσαν το πρόσθετο 'Χατζής' μπροστά απο το επίθετό τους? -
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Και νόμιζα ότι, μετά απο 2 κερδισμένα τηλεπαιχνίδια γνώσεων...
Οπατις!!! Γιααααα λεγε, για λέγε!!!!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Ναι, ναι, ναι! Πες, πες!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
2 φορές σερί στο '10 με τόνο' με τον Παπαδάκη για όποιον το θυμάται. Ζόρικο πολύ ήταν, αποκλειστικά ερωτήσεις γνώσεων. Ο νικητής έπαιζε και στο επόμενο. Την πρώτη φορά, για μια ερώτηση δεν μπήκα στην επετηρίδα με τους 10 καλύτερους της σεζόν. Την τρίτη (αφού είχα κερδίσει και 2η σερί) βαρέθηκα, είχα και ραντεβού και το πούλησα το θέμα
Πρέπει να ήταν κάπου στο.. 1998 αν θυμάμαι καλά.
-
Ζητείται εθελοντής με ΝΟVA να κάτσει να γράψει σε βίντεο από το ANT1 Gold τα εν λόγω παιχνίδια!
-
Ερώτηση
- Ζητάω 2 πρόσωπα που είναι μεταξύ τους μπατζανάκηδες, είχαν δηλ. παντρευτεί 2 αδερφές (ενδιαφέρουσα και μάλλον όχι τόσο γνωστή πληροφορία).
Ήταν έλληνες στρατιωτικοί. Και οι 2 γεννήθηκαν στο τέλος του 19ου αι, (είχαν 4 χρόνια διαφορά μεταξύ τους), απότακτοι και οι δύο του κινήματος του 35, σκοτώθηκαν (ουσιαστικά δολοφονήθηκαν) και οι δύο με 1 χρόνο διαφορά. Ο ένας από τους δύο με ειδικό νόμο προήχθη από την ημέρα του θανάτου του σε υποστράτηγο. Ο άλλος μετά θάνατον προβιβάστηκε σε αντισυνταγματάρχη. (αυτός έχει και πολύ γνωστό αδερφό στρατιωτικό επίσης).
Τα πρόσωπα είναι πασίγνωστα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας απλά φροντίζω να δίνω πληροφορίες που να μην googlάρονται εύκολα αλλά χωρίς να το κάνω και τρομερά δύσκολο. Αν δώσω άλλα στοιχεία θα τους βρείτε αμέσως.
ΔΥΣΚΟΛΟ
2) Ζητάω επίσης το πατρικό όνομα των 2 αδερφών που παντρεύτηκαν οι 2 παραπάνω . Όποιος το ξέρει αυτό (ή το βρει φυσικά) από τώρα δηλώνω ότι θα με εντυπωσιάσει τα μάλα - Ζητάω 2 πρόσωπα που είναι μεταξύ τους μπατζανάκηδες, είχαν δηλ. παντρευτεί 2 αδερφές (ενδιαφέρουσα και μάλλον όχι τόσο γνωστή πληροφορία).
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
γκουντ γιομπ...οπως θα λεγε και ο αλονσο...
οι πηγες αναφερουν οτι σε δεδομενη χρονικη στιγμη της ιστοριας της σπαρτης, χρησιμοποιηθηκαν ξενοι μισθοφοροι για την αμυνα της πολης σε μια πολυ επικινδυνη στιγμη...εννοω δηλαδη συνδυασμος ομοιων και μισθοφορων...ποτε εγινε αυτο και τι εθνικοτητας ηταν?
Μάλλον λες για τη μάχη της Σελλασίας το 222 πχ όπου ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης ο Γ χρησιμοποίησε μισθοφόρους για να αντιμετωπίσει τους Μακεδόνες του Αντίγονου (Αντίγονος Δώσων). Τελικά ηττήθηκε και έτσι κατελήφθη η Σπάρτη για πρώτη φορά από ξένο στρατό.
Όμως ο Κλεομένης χρησιμοποιούσε ήδη μισθοφόρους στον πόλεμο κατά της Αχαϊκής Συμπολιτείας από το 227 πχ. Επίσης το 223 απελευθέρωσε όλους τους είλωτες που μπορούσαν να εξαγοράσουν την ελευθερία τους με το ποσό των 5 μνων και τους ικανούς να φέρουν όπλα τους κατέταξε στο στρατό του.
Όσο για την εθνικότητά των μισθοφόρων δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό οπότε δεν ξέρω (να μαντέψω? μήπως Αιτωλοί?)koutsan οι απαντησεις που εδωσες ειναι σωστες περα για περα αλλα δεν αποτελουν τη σωστη απαντηση σε αυτο που ρωτησα...
αλλα επειδη εισαι καλος και δε θελω να σε ταλαιπωρω και ειναι λιγο δυσκολο να το ξερεις...
η πρωτη φορα που χρησιμοποιηθηκαν ξενοι μισθοφοροι για την αμυνα της σπαρτης ηταν κατα την επιδρομη του επαμεινωνδα στη λακωνια οπου ως γνωστον επιτεθηκε σε μερικες απο τις κωμοπολεις που αποτελουσαν τη σπαρτη...οι λακεδαιμονιοι σημαναν γενικο προσκλητηριο αλλα λογω της μαχης των λευκτρων και της καταστροφης εκει, το δυναμικο ηταν μικρο...οποτε για την αμυνα της πολης σπευσανε και γαλατες μισθοφοροι... ιουνιος 362 πΧ.....
-
Ερώτηση- Ζητάω 2 πρόσωπα που είναι μεταξύ τους μπατζανάκηδες, είχαν δηλ. παντρευτεί 2 αδερφές (ενδιαφέρουσα και μάλλον όχι τόσο γνωστή πληροφορία).
Ήταν έλληνες στρατιωτικοί. Και οι 2 γεννήθηκαν στο τέλος του 19ου αι, (είχαν 4 χρόνια διαφορά μεταξύ τους), απότακτοι και οι δύο του κινήματος του 35, σκοτώθηκαν (ουσιαστικά δολοφονήθηκαν) και οι δύο με 1 χρόνο διαφορά. Ο ένας από τους δύο με ειδικό νόμο προήχθη από την ημέρα του θανάτου του σε υποστράτηγο. Ο άλλος μετά θάνατον προβιβάστηκε σε αντισυνταγματάρχη. (αυτός έχει και πολύ γνωστό αδερφό στρατιωτικό επίσης).
Τα πρόσωπα είναι πασίγνωστα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας απλά φροντίζω να δίνω πληροφορίες που να μην googlάρονται εύκολα αλλά χωρίς να το κάνω και τρομερά δύσκολο. Αν δώσω άλλα στοιχεία θα τους βρείτε αμέσως.
ΔΥΣΚΟΛΟ
2) Ζητάω επίσης το πατρικό όνομα των 2 αδερφών που παντρεύτηκαν οι 2 παραπάνω . Όποιος το ξέρει αυτό (ή το βρει φυσικά) από τώρα δηλώνω ότι θα με εντυπωσιάσει τα μάλαβενιζελικοι αξιωματικοι που δολοφονηθηκαν...μιλαμε για εμφυλιο μαλλον ε?
- Ζητάω 2 πρόσωπα που είναι μεταξύ τους μπατζανάκηδες, είχαν δηλ. παντρευτεί 2 αδερφές (ενδιαφέρουσα και μάλλον όχι τόσο γνωστή πληροφορία).
-
Ερώτηση
ΔΥΣΚΟΛΟ
2) Ζητάω επίσης το πατρικό όνομα των 2 αδερφών που παντρεύτηκαν οι 2 παραπάνω . Όποιος το ξέρει αυτό (ή το βρει φυσικά) από τώρα δηλώνω ότι θα με εντυπωσιάσει τα μάλαβενιζελικοι αξιωματικοι που δολοφονηθηκαν...μιλαμε για εμφυλιο μαλλον ε?
Αντίσταση, αν και ουσιαστικά ο εμφύλιος είχε ήδη αρχίσει
-
η πρωτη φορα που χρησιμοποιηθηκαν ξενοι μισθοφοροι για την αμυνα της σπαρτης ηταν κατα την επιδρομη του επαμεινωνδα στη λακωνια οπου ως γνωστον επιτεθηκε σε μερικες απο τις κωμοπολεις που αποτελουσαν τη σπαρτη...οι λακεδαιμονιοι σημαναν γενικο προσκλητηριο αλλα λογω της μαχης των λευκτρων και της καταστροφης εκει, το δυναμικο ηταν μικρο...οποτε για την αμυνα της πολης σπευσανε και γαλατες μισθοφοροι... ιουνιος 362 πΧ.....
Ιδέα δεν είχα ...πρώτη φορά το ακούω (βλέπω) (όχι τα Λεύκτρα βέβαια)...Που στο διάολο βρεθήκανε γαλάτες!! μισθοφόροι και επενέβησαν?
-
με βαζεις σε σκεψεις γιατι τη περιοδο δε μπορω να πω οτι τη ξερω πολυ καλα...
αλλα για να λες οτι ειναι γνωστοι... εκτος και αμα δε τους ξερω καν... -
Ιδέα δεν είχα ...πρώτη φορά το ακούω (βλέπω) (όχι τα Λεύκτρα βέβαια)...Που στο διάολο βρεθήκανε γαλάτες!! μισθοφόροι και επενέβησαν?
στη σικελια...
αντε να βρει καποιος την απαντηση στη δικια σου..εχω νεα ερωτηση...
Quiz γενικών γνώσεων