-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Δεν ξερω που στην Χαλκιδικη σερβιρουν καλο εσπρεσσο αλλα οπου πηγα εγω κ η ποιοτητα ηταν χαμηλη κ οκαφες σερβιρισμενος σε πλαστικο ποτηρακι
Αν καθίσεις στις ξαπλώστρες τότε σε εμένα θα τον πιεις σε πλαστικό. Απαγορεύεται να σερβίρεις σε γυαλί στην παραλία. Βασικά και το να σερβίρεις γενικότερα στον αιγιαλό απαγορεύεται, αλλά αθάνατο ελληνικό κράτος.
Στην Χαλκιδική το πρόβλημα είναι το νερό.... Αν δεν έχεις σύστημα επεξεργασίας νερού, τότε ότι και να κάνεις σώζεσαι... -
Μιας και ειμαι γνωστος τεμπελοσπαριλας, και τα τελευταια 2 χρονια δεν κανω ουτε ψαροντουφεκο, εξασκω πολυ το αθλημα του καφε στην ξαπλωστρα...και οταν εχω καυλα για εξτριμ σπορ...διαβαζω μικυ μαους ή 4τ κλπ. Το γυαλινο ποτηρι στην παραλια ειναι μεγαλη μαλακια για 2 λογους.....δεν λεει αν σπασει καποιο να κοπει ο επομενος.....επισης μετα απο 15-20 λεπτα ο καφες ειναι για να ξυριστεις! Οκ πολυ μουρατο οταν μου το φερανε σε γυαλινο, κλακ κλουκ τα παγακια....μετα απο λιγο ο καφες ηταν για πεταμα, τα αφρολεξενια εσοθερμικα ειναι πολυ κακογουστα....αλλα κανουν δουλεια
-
Η θεωρία του πως πρέπει να είναι η παρασκευή ενός καφέ(κρύος εσπρέσο συγκεκριμένα) εώς την πράξη απέχει πολύ, ειδικά όταν μιλάμε για μαγαζιά, όπου κάποιες φορές υποβαθμίζεται η ποίότητα. Χάρηκα λοιπόν όταν δοκίμασα ένα σωστό καφέ και μάλιστα από το ίδιο άτομο που μας τα έλεγε εδώ μέσα κιόλας.
-
Μη μου πεις ότι πήγες σήμερα κιόλας.
Από κει και πέρα, αν μιλάμε για τον ίδιο, έχεις δίκιο.
-
Δεν υπάρχει τέτοιο σκηνικό
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μη μου πεις ότι πήγες σήμερα κιόλας.Από κει και πέρα, αν μιλάμε για τον ίδιο, έχεις δίκιο.
Εχθές βασικά. Ωραίο μαγαζί πάντως και αρκετά γνωστό.
-
Παρακαλω οσοι ειναι τρελαμενοι οπως εγω με espresso, cappuccino, latte art, αλλα και με Τουρκικο, οπως μυ στειλουν pm να ανταλλαξουμε καμια πληροφορια
Τωρα ''παιζω'' με μια gaggia espresso pure και μια μηχανη αλεσης ascaso
Ευελπιστω συντομα να παρω την gaggia baby twinΥ.Γ. Εχω σταματησει να πινω καφε σε καφετεριες, γιατι ειναι ΟΛΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ
Υ.Γ.2. Μακρια απο στιγμιαιο καφε, οποιασδηποτε μαρκαςedit:
Ακομα θα ηθελα να προσθεσω
Χρησιμοποιω μονο καφε PORTIOLI, μιας και ο καφες για να γινει σωστα, θελει να εχει και λιγο robusta μεσα, για ωραια κρεμα
Ο portioli εχει 80% arabica + 20% robusta
Φυσικα υπαρχουν ΑΠΕΙΡΟΙ καφεδες στην αγορα, αλλα δυστυχως στο Ελαντα μονο illy βρισκεις, που προσωπικα πιο πολυ διαφημισμενος ειναι παρα εχει ωραια γευση
Εχω παρει Ελληνικο espresso ψημενο σε μαγαζακι στην Σολωνος, και ηταν κλασεις ανωτεροςEπισης, προτιμηστε μηχανες με επαγγελματικο κλειστρο, οπως η gaggia για παραδειγμα
Μηχανες με πλαστικα κλειστρα ειναι απλα παιχνιδια για περιστασιακους ποτες καφε ή κατι σαν gadget
Απλα με επαγγελματικο κλειστρο θα πρεπει να ξερετε τι κανετε, και θελει καφε σωστα αλεσμενο, ο καφες απο τα super market δεν κανει, βγαινει νεροζουμι
Για οσους λοιπον τους αρεσει η παρασκευη του καφε, μονο επαγγελματικο κλειστρο
Ποιος θα μου κανει δωρο μια brasilia ή μια χειροκινητη pavoni?Y.Γ.3
Στην Ελλαδα δεν ξερουμε ουτε να φτιαχνουμε, ουτε να πινουμε καφε
Θα μπορουσα να σας πω ιστοριες οπως τοτε που μου εφτιαξαν espresso με Ελληνικο καφε ή τοτε που με ρωτησαν αν θελω γαλα στον cappuccino μου, αλλα θα παρει 200 σελιδες
Μας πλασαρουν οτι να΄ναι στις σκατοκαφετεριες, και εμεις το πληρωνουμε 5€, ενω στην Ιταλια ενας αψογος CAPPUCCINO εχει 1.5€ το πολυ
Κοινως, και σορρυ για την εκφραση, ακομα και εκει ειμαστε ΓΤΠ -
Eδώ πελάτες ζητάνε ζεστές γρανίτες τι να λέμε τώρα
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Eδώ πελάτες ζητάνε ζεστές γρανίτες τι να λέμε τώραΤο κλασικο ειναι το ''θα ηθελα εναν freddo κρυο''
Και μιας και λεμε για freddo, φανταζομαι να γνωριζετε οτι ο freddo ειναι Ελληνικη επινοηση
Ο πραγματικος freddo εσπρεσσο, ειναι πολλοι espresso με ζαχαρη μεσα σε μπουκαλι στο ψυγειο, και αν ζητησεις σου βαζουν ακριβως την ποσοτητα του espresso
Ο cappuccino freddo, ειναι ενα ποτηρι κρυο γαλα με μια δοση espresso μεσα -
Ευχαριστώ για την επίσκεψη άπαντες... Χάρηκα πολύ που γνώρισα κάποιους από κοντά.
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Eδώ πελάτες ζητάνε ζεστές γρανίτες τι να λέμε τώραΜπερδεύεσαι... Κάνουν παράπονα ότι οι γρανίτες είναι πολύ παγωμένες
Θα μου φέρουν και τον έλεγχο... Τον γνωστό σε όλους 'γρανιτοέλεγχο'Η θεωρία του πως πρέπει να είναι η παρασκευή ενός καφέ(κρύος εσπρέσο συγκεκριμένα) εώς την πράξη απέχει πολύ, ειδικά όταν μιλάμε για μαγαζιά, όπου κάποιες φορές υποβαθμίζεται η ποίότητα. Χάρηκα λοιπόν όταν δοκίμασα ένα σωστό καφέ και μάλιστα από το ίδιο άτομο που μας τα έλεγε εδώ μέσα κιόλας.
Δεν αρκεί να τα λέμε... ΠΡΕΠΕΙ εσείς ως καταναλωτές να απαιτείτε αυτό που πληρώνετε.
Y.Γ.3
Θα μπορουσα να σας πω ιστοριες οπως τοτε που μου εφτιαξαν espresso με Ελληνικο καφε ή τοτε που με ρωτησαν αν θελω γαλα στον cappuccino μου, αλλα θα παρει 200 σελιδες
Μας πλασαρουν οτι να΄ναι στις σκατοκαφετεριες, και εμεις το πληρωνουμε 5€, ενω στην Ιταλια ενας αψογος CAPPUCCINO εχει 1.5€ το πολυ
Κοινως, και σορρυ για την εκφραση, ακομα και εκει ειμαστε ΓΤΠΚαι εγώ μπορώ να σου αναφέρω 1000 σελίδες από ιστορίες με δήθεν γνώστες του καφέ που πήγαν υποτίθεται και στην Ιταλία... Και ήθελαν κανέλα στον cappuccino (λες και είναι ρυζόγαλο) ή 'και γάλα και αφρόγαλο' και άλλα πολλά. Και στη Ελλάδα ΚΑΙ ξέρουμε να κάνουμε καφέ, ΚΑΙ ξέρουμε να πίνουμε καφέ. Όχι όλοι, όπως και ούτε όλοι οι Ιταλοί ξέρουν. Άψογος cappuccino στην Ιταλία, με σερβιτόρο σε τραπέζι, συνοδεία εμφιαλωμένου νερού και λοιπών συνοδευτικών ΔΕΝ έχει 1,5€.
-
Ο χρήστης After έγραψε:
Θα μπορουσα να σας πω ιστοριες οπως τοτε που μου εφτιαξαν espresso με Ελληνικο καφε ή τοτε που με ρωτησαν αν θελω** γαλα στον cappuccino **μου, αλλα θα παρει 200 σελιδεςΣε σεμινάριο μου είπαν ότι αυτό είναι καφέ λάτε( ή λατέ)..
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Θα μπορουσα να σας πω ιστοριες οπως τοτε που μου εφτιαξαν espresso με Ελληνικο καφε ή τοτε που με ρωτησαν αν θελω** γαλα στον cappuccino **μου, αλλα θα παρει 200 σελιδεςΣε σεμινάριο μου είπαν ότι αυτό είναι καφέ λάτε( ή λατέ)..
Cafe latte δεν πινουμε στην Ελλαδα και δεν ξερουν καν τι ειναι αυτο
Αποτυχημενος cappuccino ειναι απο ατομα που δεν ξερουν να φτιαξουν ΣΩΣΤΟ αφρογαλα
Δεν ειναι ευκολο να φτιαξεις αφρογαλα, θελει πολυ τεχνη και υπομονη
Τις περισσοτερες φορες το αφρογαλα που φτιαχνουν ειναι γαλα με μπουρμπουληθρεςΡε παιδια τι το ψαχνετε
Εναν καφε εχουμε παραδοση να φτιαχνουμε, τον Τουρκικο, και παρολα αυτα ΟΥΤΕ αυτον το φτιαχνουν σωστα
Αντι για μπρικι και χαμηλη φωτια, το φτιαχνουμε στο στομειο του ατμου, οποτε τι το ψαχνετε
Ολα γινονται για την μουρη στην καφετερια, πινουμε τον χειροτερο καφε που υπαρχει(στιγμιαιο), και απο αποψη ποιοτητας και απο αποψη γευσης, και απο αποψη υγιεινης(ενας στιγμιαιος εχει την καφεινη που περιεχουν 10 espresso) -
Ορθώς cafe latte δεν πίνουμε εδώ, αλλά το ζητάνε οι ξένοι. Ένας ισπανός κάποτε τον λάτε μου τον ζητούσε σαν cafe ole....
για τον ελληνικό στον ατμό έχω να πω, πως μπορεί σε γευση να μην είναι ωραίος, αλλά με λίγη τέχνη πετυχαίνεις εξαιρετική εμφάνιση. -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Ορθώς cafe latte δεν πίνουμε εδώ, αλλά το ζητάνε οι ξένοι. Ένας ισπανός κάποτε τον λάτε μου τον ζητούσε σαν cafe ole....Το ιδιο πραγμα ειναι.Cafe au lait στα γαλλικα ,cafe latte στα ιταλικα ,καφες με γαλα δηλαδη.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Ορθώς cafe latte δεν πίνουμε εδώ, αλλά το ζητάνε οι ξένοι. Ένας ισπανός κάποτε τον λάτε μου τον ζητούσε σαν** cafe ole**....ρε σύ, δεν έλεγε 'ολέ' όπως στα γήπεδα!
' au lait ' έλεγε, που σημαίνει 'σε γάλα'
μολονότι γερμανομαθής, το θυμάμαι αυτό -
Ο χρήστης After έγραψε:
Αποτυχημενος cappuccino ειναι απο ατομα που δεν ξερουν να φτιαξουν ΣΩΣΤΟ αφρογαλα
Τις περισσοτερες φορες το αφρογαλα που φτιαχνουν ειναι γαλα με μπουρμπουληθρες100% σωστός για την κρέμα στον cappuccino. Αλλά όταν ο τσομπάνος ο πελάτης στον γυρνάει πίσω γιατί λέει 'δεν είχε αρκετό αφρό στον cappuccino του', τότε δεν παίζει συννενόηση
Ολα γινονται για την μουρη στην καφετερια, πινουμε τον χειροτερο καφε που υπαρχει(στιγμιαιο), και απο αποψη ποιοτητας και απο αποψη γευσης, και απο αποψη υγιεινης(ενας στιγμιαιος εχει την καφεινη που περιεχουν 10 espresso)
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει λιγότερη καφείνη από αυτόν του φίλτρου... Και την αναλογία καφείνης 1 προς 10 με τον espresso αν θέλεις πες μου ποιος σου την είπε.
Ο στιγμιαίος όπως έχει γραφτεί και παλαιώτερα είναι πρακτικά ένας 'αφυδατωμένος' καφές φίλτρου. Ούτε τα υπολείματα, ούτε τα κατακάθια του καφέ, ούτε λοιπές αρλούμπες που λένε στα καφενεία. Ίσως να είναι από 'ελλατωματικούς' καρπούς. Ειδικά αυτά περί υγειηνής όμως είναι τουλάχιστον αστεία. Σε πληροφορώ ότι ο espresso που πίνουμε στα περισσότερα μαγαζιά, είναι από μηχανές που δεν καθαρίζονται. Και σε φλυτζάνια εκτεθειμένα στην κάπνα και στη σκόνη γιατί η 'μούρη' επιβάλλει να είναι ζεστα. Λες και γίνον ται όλη η υπόλοιπη διαδικασία σωστά, η κρύα κούπα μας πείραξε.... Κοντής ψ&^*ς οι τρίχες της φταίνε
Αλλά αν φτάσαμε στο επίπεδο να ξεχωρίζουμε και τη γεύση του καφέ από το ποσοστό των ελλατωματικών κόκκων, τότε να μας προσλάβουν στην Νέα Υόρκη στο χρηματηστήριο ζάχαρης και καφέ για αναλυτές. -
Bill 33, Peter Παν, έχετε δίκιο τώρα που το λέτε....Πως τόσα χρόνια δεν το είχα σκεφτεί και πάντα κορόιδευα τον καημένο τον Ισπανό
για τον καθαρισμό όμως της μηχανής, πέραν των γκρουμ, με το άνοιγμα και καθαρισμό του εσωτερικά, νομίζω ότι είναι σωστό να καθαρίζουμε και το γύρω-γύρω, όπου κουμπώνουν τα γκρουμ από τα καθημερινά αποθέματα. Τα δε φλιτζάνια από τη στιγμή που είναι ανάποδα, δεν νομίζω να λερώνονται, ειδικά άμα τα πλένεις 3-4 φορές τη μέρα λόγω πελατείας.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Τις περισσοτερες φορες το αφρογαλα που φτιαχνουν ειναι γαλα με μπουρμπουληθρες100% σωστός για την κρέμα στον cappuccino. Αλλά όταν ο τσομπάνος ο πελάτης στον γυρνάει πίσω γιατί λέει 'δεν είχε αρκετό αφρό στον cappuccino του', τότε δεν παίζει συννενόηση
Ολα γινονται για την μουρη στην καφετερια, πινουμε τον χειροτερο καφε που υπαρχει(στιγμιαιο), και απο αποψη ποιοτητας και απο αποψη γευσης, και απο αποψη υγιεινης(ενας στιγμιαιος εχει την καφεινη που περιεχουν 10 espresso)
Ο στιγμιαίος καφές περιέχει λιγότερη καφείνη από αυτόν του φίλτρου... Και την αναλογία καφείνης 1 προς 10 με τον espresso αν θέλεις πες μου ποιος σου την είπε.
Ο στιγμιαίος όπως έχει γραφτεί και παλαιώτερα είναι πρακτικά ένας 'αφυδατωμένος' καφές φίλτρου. Ούτε τα υπολείματα, ούτε τα κατακάθια του καφέ, ούτε λοιπές αρλούμπες που λένε στα καφενεία. Ίσως να είναι από 'ελλατωματικούς' καρπούς. Ειδικά αυτά περί υγειηνής όμως είναι τουλάχιστον αστεία. Σε πληροφορώ ότι ο espresso που πίνουμε στα περισσότερα μαγαζιά, είναι από μηχανές που δεν καθαρίζονται. Και σε φλυτζάνια εκτεθειμένα στην κάπνα και στη σκόνη γιατί η 'μούρη' επιβάλλει να είναι ζεστα. Λες και γίνον ται όλη η υπόλοιπη διαδικασία σωστά, η κρύα κούπα μας πείραξε.... Κοντής ψ&^*ς οι τρίχες της φταίνε
Αλλά αν φτάσαμε στο επίπεδο να ξεχωρίζουμε και τη γεύση του καφέ από το ποσοστό των ελλατωματικών κόκκων, τότε να μας προσλάβουν στην Νέα Υόρκη στο χρηματηστήριο ζάχαρης και καφέ για αναλυτές.Μια κουπα στιγμιαιου καφε, περιεχει ~300-350 mg καφεινης
Μια δοση εσπρεσσο(35ml) περιεχει ~40-60mg καφεινης
Μια κουπα Γαλλικου περιεχει ~150mg καφεινης
Μια δοση Ελληνικου(60-70ml) περιεχει 40-50mg καφεινης
Δεν το λεω εγω, το εχω διαβασει σε βιβλια αφιερωμενα στον καφε(αξιοπιστα)Επισης, ξεχναμε και ενα βασικο παραγοντα, το οποιο κανει τον espresso τον πιο υγιεινο καφε στον κοσμο
Ο Ελληνικος/Τουρκικος(που λατρευω) και ο στιγμιαιος, ειναι ΑΦΕΨΗΜΑ καφε, δηλαδη ο καφες ανακατευεται με το νερο και το πινεις κατευθειαν, ενω ο espresso ειναι ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ καφε, το οποιο σημαινει οτι απλα φιλτραρεται ο καφες μεσα απο αυτον και ουσιαστικα πινεις το ''ζουμι'' του
Καθε πρωι πινω εναν espresso(που φτιαχνω εγω) με λιγη ζαχαρη, θεονηστικος, και δεν εχω παθει τιποτα(και εχω και ευαισθητο στομαχι).Συνηθως πινω 4-5 espresso/cappuccino την ημερα, τις περισσοτερες φορες νηστικος
Ακομα και ο Ελληνικος το πρωι, αν εισαι νηστικος, εχει αναφερθει οτι πειραζει το στομαχιΟι Ιταλοι εκτος απο ομορφα αυτοκινητα, εχουν και το καλυτερο τροπο να φτιαχνουν καφε, τελος
-
ΚΑΙ ο στιγμιαίος είναι απόσταγμα που 'αφυδατώθηκε'...
Σε ΙΔΙΑ ποσότητα καφέ, ο φίλτρου έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι της ίδιας γευστικής απόδοσης. Αν κάνεις τον φίλτρου νερομπλούμ τότε σαφώς και θα έχει λιγότερη καφεΐνη. -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
ΚΑΙ ο στιγμιαίος είναι απόσταγμα που 'αφυδατώθηκε'...
Σε ΙΔΙΑ ποσότητα καφέ, ο φίλτρου έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι της ίδιας γευστικής απόδοσης. Αν κάνεις τον φίλτρου νερομπλούμ τότε σαφώς και θα έχει λιγότερη καφεΐνη.Κοιτα δεν εχω καποιο λογω να αντιπαραθεσω, για να το λες κατι θα ξερεις
Για μενα ομως το θεμα του στιγμιαιου σταματαει οταν ανοιγω το κυπελακι και αντι να μοσχοβολαει οπως ο Ελληνικος ή ο espresso(αν και βασικα αγοραζω μονο κοκκους μιας και αλεθω εγω), απεναντιας βρωμαει κιολαςΜιας και γνωριζεις περι στιγμαιου θα ηθελα να σε ρωτησω κατι
Παλιοτερα που σπουδαζα Ιταλια, επινα frappe
Ο στιγμαιος που ειχανε εκει, ξερεις ποιος, ΔΕΝ εφτιαχνε ομως αφρο, καθολου μα καθολου, και βασικα και η γευση ηταν διαφορετικη
Αυτο λες επειδη μαλλον ο δικος μας εδω εχει πιο πολυ robusta μεσα?
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)