-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Δεν μου επετρεπε να εισαγω σε κανενα πεδιο καποιο στοιχειο, ουτε στο κουτακι για το ΑΦΜ...Στα άλλα σίγουρα δεν σου επέτρεπε. Στο ΑΦΜ κανονικά μπορούσες... Μήπως είπες πατημένο κανένα NumLock;
-
στον κωδικο που ρωταει αν εισαι παντρεμενος ειχες πει ναι??? Στο Ε1, αν και στην αρχη σου ζηταει επιβεβαιωση στοιχειων.....
-
Ειδικά για τα Ε1-Ε2-Ε3, πρέπει να συμπληρωθεί το κουτάκι του ΑΦΜ της συζήγου στον πίνακα επιβεβαίωσης στοιχείων αν δεν εμφανιστεί από μόνο του. Και ναι, ακόμα και με σωστή εικόνα στο μητρώο, μπορεί να μην εμφανιστεί για κάποιο λόγο.
-
Απο την αλλη ο γιος μου πηγε και αλλαξε στο μητρωο την νεα ταυτοτητα... και καπακι παει στην τραπεζα να εισπραξει την επιταγη που του ειχαν αρνηθει λογω νεας ταυτοτητας... στο συστημα φαινοτανε η αλλαγη και την πληρωσαν την επιταγη επιστροφης...αμεσως!!!
-
Μια βοήθεια βρε παιδιά! Μάλλον πολλές....
Για ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών για τη γυναίκα μου που ξεπλήρωσε μέρος στεγαστικού δανείου της μου έδωσαν από τη ΔΟΥ να συμπληρώσω μια 'Κατάσταση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών'. Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι βάζω και πού. **Βάζω μόνο της γυναίκας μου ή και τα δικά μου;
**Έχει 2 πίνακες, εισοδήματα επάνω και δαπάνες (παρ 2-5 άρθρου 5) κάτω κι ένα μικρό συγκεντρωτικό. Ποιανού νόμου είναι το άρθρο που εννοεί;;
Στα χρόνια που θέλω να περιλάβω διαθέτουμε από έσοδα: μισθό, ενοίκιο, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επιδόματα μητρότητας
Από δαπάνες: αγορά αυτοκινήτου, ενοίκιο (διαμέρισμα 110τμ), ασφάλεια ζωής, γιατρούς, νοσηλεία, δόσεις δανείου. Επίσης διαθέτω εγώ αυτοκίνητο 2λτ του 1997 για το οποίο ίσως πρέπει να υπολογίζεται μια τεκμαρτή δαπάνη ΙΧ.
Τι βάζω πού;; Πρέπει να βάλω και τα δικά μου;
Πόση είναι η τεκμαρτή δαπάνη του ΙΧ μου για τα τελευταία 4-5 έτη;
Η προκαταβολή φόρου πρέπει να μπει πουθενά, πχ σαν επιπλέον αφορολόγητο εισόδημα του επόμενου έτους;
Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια....
(ανάθεμα την ώρα που έκανα δήλωση με πάνω από 1500 επιστροφή....) -
Εφόσον ήσασταν παντρεμένοι τα χρόνια που επικαλείσαι στην ανάλωση κεφαλαίου βάζεις και τα δικά σου.
'Κατά τα έτη στα οποία δεν είχε αρχίσει η έγγαμη συμβίωση και κάθε σύζυγος υπέβαλε χωριστή δήλωση για τα δικά του εισοδήματα, τα εισοδήματα κάθε συζύγου μπορούν να καλύψουν ή να μειώσουν μόνο τη δική του ή τη δική της, κατά περίπτωση προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (ΠΟΛ. 1094/23-3-89). http://www.taxheaven.gr/laws/circular/i ... ular/11344. Διάβασέ τη αν θες , είναι τεράστια.Είναι το άρθρο 5 (Προσδιορισμός φορολογητέας ύλης βάσει δαπανών) του ν.δ. 3323/1955!!! το οποίο όπως αντιλαμβάνεσαι έχει υποστεί ΑΠΕΙΡΕΣ τροποποιήσεις. Το ΝΔ 3323/1955 έχει κωδικοποιηθεί με τον Ν.2238/1994 (ΚΦΕ) http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/7 (βλ Κεφ.Γ άρθρα 15-19 Προσδιορισμός φορολογητέας ύλης με βάση τις δαπάνες.).
Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη με βάση τους Φορ.'Ιππους για Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου και τα έτη κυκλοφορίας http://www.e-taxis.gr/gr/dhl_2010.htm#e.t.d.aut.
Για την χρήση 2008 2009 (οικονομικά έτη 2009, 2010) η τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτου δεν θα αφαιρεθεί, δεδομένου ότι απαλλάσσεται του τεκμηρίου.
Δες και http://www.simvoulatoras.com/2011/05/blog-post_11.html γενικά για την ανάλωσηΑπό την περίφημη ΠΟΛ. 1094/23-3-89 :
*ΙΙ. ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΑ
Για να κριθεί ποιο συνολικό ποσό θα αφαιρεθεί τελικά από το άθροισμα των ποσών που αναφέρθηκαν πιο πάνω (υπό την ένδειξη Ι, ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ), θα συγκριθεί το άθροισμα των αφορολόγητων ποσών χωρίς δικαιολογητικά των παραγράφων 3, και 4 του άρθρου 8 και των δαπανών με δικαιολογητικά των παραγράφων 6, 7 και 11 του ίδιου άρθρου και του ποσού του αναλογούντος φόρου, προς τη συνολική ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 5.
Η παραπάνω σύγκριση θα γίνει σε οικογενειακό επίπεδο, και θα ληφθεί υπόψη το μεγαλύτερο ποσό που θα προκύψει. Στο μεγαλύτερο αυτό ποσό, κατά το μέρος που αφορά τον κάθε σύζυγο και τα πρόσωπα που τον βαρύνουν θα προστεθούν οι δαπάνες (του συζύγου αυτού και των προσώπων που τον βαρύνουν) που ορίζονται στην παράγραφο 5 αυτού του άρθρου (νέο άρθρο 5 Ν.Δ. 3323/1355) και το νέο αυτό άθροισμα θα είναι το ποσό που τελικά θα αφαιρεθεί.
Για τον υπολογισμό του κάθε ποσού που μπορεί να ληφθεί υπόψη αφαιρετικά για τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών, σας παρέχουμε τις πιο κάτω οδηγίες:...
ε) Το ποσό του αναλογούντος φόρουΑναλογών φόρος είναι το ποσό που προκύπτει με βάση το άρθρο 9 του Κ.Φ.Ε., δηλαδή ο κύριος και συμπληρωματικός φόρος. Στην περίπτωση των μισθωτών, που το ποσό που παρακρατείται είναι μικρότερο κατά 2,5% του ποσού που αναλογεί, το ποσό που τελικά από την εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ότι ωφελείται ο φορολογούμενος λόγω της παρακράτησης του φόρου μειώνει το πιο πάνω ποσό φόρου.
Επίσης το ποσό της προκαταβολής του φόρου για το επόμενο έτος ή το ποσό που προκαταβλήθηκε το προηγούμενο οικον. έτος έναντι του φόρου που αναλογούσε κατά το τρέχον οικον. έτος δεν επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) το ποσό του αναλογούντος φόρου για την εφαρμογή της υπόψη διάταξης. *Ο αναλογών φόρος εισοδήματος αφαιρείται από το εισόδημα, αν για τον προσδιορισμό των κεφαλαίων προηγούμενων ετών λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και όχι οι τεκμαρτές του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. (σχετ. ΠΟΛ 1094/23.3.1989 διαταγή και 1099949/1927/Α0012/14.11.2000 έγγραφο).
-
Έσκισες πάλι! Σε ευχαριστώ μου έλυσες πολλές απορίες και πραγματικά βοήθησες.
Πέρασα κι από τη ΔΟΥ, βοήθησαν κι αυτοί αλλά πολύ λίγο.... καμία σχέση δηλαδή!
Θα τα μελετήσω όλα αυτά που αναφέρεις και θα γίνω καλύτερος άνθρωπος! Και θα έχω και νεές απορίες φυσικά... -
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αν μπορεί να χαρακτηριστεί 'προσωπικό' ένα έξοδο που είναι και απαραίττο δια νόμου για να έχεις το δικαίωμα να κόβεις αποδείξεις και να πληρώνεσαι και δεν πρέπει να 'μετράει' ως έξοδο (ή δεν εκπίπτει με άλλο τρόπο από το φορολογητέο εισόδημα), καλά πάμε...
'Προσωπικό' το χαρακτηρίζω από την άποψη ότι μπορεί να έχεις Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, για κάποια δραστηριότητα, και ταυτόχρονα να είσαι διαχειριστής σε μια ΕΠΕ και μέλος σε άλλες 2 ΟΕ και μέτοχος και μέλος στο ΔΣ μιας ΑΕ.
Για όλα τα παραπάνω πρέπει να είσαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Πληρώνεις όμως μια φορά, οπότε ποιά από τις παραπάνω επιχειρήσεις τα περνάει στα βιβλία της; Καμιά, γιατί το πληρώνεις εσύ ως nidosan.Τώρα το είδα αυτό.
Κανονικά δε θα έπρεπε να μπει στα βιβλία της αντίστοιχης δραστηριότητας για την οποία σου έρχεται η ειδοποίηση από τον ΟΑΕΕ να πληρώσεις? -
Τσουκ.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Τσουκ.Από τη Σπάρτη είσαι Σταύρο?
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Τσουκ.
Από τη Σπάρτη είσαι Σταύρο?
όχι, καμία σχέση
-
Τελικά δεν έχω καταλάβει: το τεκμήριο των αυτοκινήτων αφαιρείται από την ανάλωση κεφαλαίου ή όχι (ή αφαιρείται για κάποια χρόνια αλλά όχι για κάποια άλλα ? ) Και αν αφαιρείται, αφαιρείται το σημερινό 'μειωμένο' ποσό (πχ. 5400-8800 για δίλιτρο) ή τα παλιά 'τεκμήρια εισοδήματος' (πχ. 20000 για δίλιτρο) ?
-
Ισως ειναι αναλογα με τι ισχυε τη χρονια που σε ενδιαφερει..... αλλα χρονια ηταν ετσι και αλλα χρονια ειναι πλεον αλλοιως.... ας πουνε και οι ειδικοι....
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τελικά δεν έχω καταλάβει: το τεκμήριο των αυτοκινήτων αφαιρείται από την ανάλωση κεφαλαίου ή όχι (ή αφαιρείται για κάποια χρόνια αλλά όχι για κάποια άλλα ? ) Και αν αφαιρείται, αφαιρείται το σημερινό 'μειωμένο' ποσό (πχ. 5400-8800 για δίλιτρο) ή τα παλιά 'τεκμήρια εισοδήματος' (πχ. 20000 για δίλιτρο) ?Αφαιρείται για κάποια χρόνια και όχι για κάποια άλλα : 'Για την χρήση 2008 2009 (οικονομικά έτη 2009, 2010) η τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτου δεν θα αφαιρεθεί' Εκ του Ν. 3763/09.
Αφαιρείται - προφανώς για τις χρήσεις μέχρι και το 2007 - το παλιό ποσό (πχ 20.500 για 2λιτρα) και για τη χρήση 2010 θα αφαιρεθούν τα μειωμένα ποσά (πχ 5.400 για 2λιτρο). -
Ευχαριστώ! (έκανα μετά τον κόπο να διαβάσω όλο το link που είχες βάλει όπου το εξηγεί)
Τελικά θα είναι υποχρεωτικό να έχουν λογιστή όσοι με βιβλία Β κατηγορίας από φέτος ?
-
Νομίζω για ΕΕ με ακαθάριστα έσοδα από 50.000 και πάνω
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Τελικά δεν έχω καταλάβει: το τεκμήριο των αυτοκινήτων αφαιρείται από την ανάλωση κεφαλαίου ή όχι (ή αφαιρείται για κάποια χρόνια αλλά όχι για κάποια άλλα ? ) Και αν αφαιρείται, αφαιρείται το σημερινό 'μειωμένο' ποσό (πχ. 5400-8800 για δίλιτρο) ή τα παλιά 'τεκμήρια εισοδήματος' (πχ. 20000 για δίλιτρο) ?
Αφαιρείται για κάποια χρόνια και όχι για κάποια άλλα : 'Για την χρήση 2008 2009 (οικονομικά έτη 2009, 2010) η τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτου δεν θα αφαιρεθεί' Εκ του Ν. 3763/09.
Αφαιρείται - προφανώς για τις χρήσεις μέχρι και το 2007 - το παλιό ποσό (πχ 20.500 για 2λιτρα) και για τη χρήση 2010 θα αφαιρεθούν τα μειωμένα ποσά (πχ 5.400 για 2λιτρο).Αυτό το 'μείον 20.500 το χρόνο' δεν το είχε προσβάλλει ως παράλογο κανένας?
(καλά, τι ρωτάω κι εγώ τώρα! )Υποτίθεται ότι αν είχες '14 φορολογήσιμους ίππους' τα 20.500 ευρώ από όσα έβγαζες κάθε χρόνο (ας έβγαζες και 10.000) τα έδινες για να κινείς/συντηρείς το αμάξι σου, και άρα δεν έπαιζε να τα έχεις βάλει στην άκρη (όπως στη συνέχεια τα 5400 και τώρα τα 8800)?...
Σκεφτόμουν αυτό περί 'μαχητών' τεκμηρίων τι είδους ιστορία είναι - π.χ. εγώ για το αμάξι μου (206 με 1998cc) δεν ξοδεύω πάνω από 2000-2500 ευρώ το χρόνο, όλα μέσα (βενζίνες, ασφάλεια, τέλη, κλπ) οπότε το βρίσκω εντελώς παράλογο να μου αφαιρούν τα 3πλάσια ως 4πλάσια απ' όσα ξοδεύω ως 'τεκμαρτή δαπάνη αυτ/του' (όπως και πολλοί άλλοι, φαντάζομαι) και να μου λένε ότι τα 'έφαγα' όταν εγώ τα έχω βάλει στην άκρη. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό ή 'δεν προβλέπεται'?
-
Δεν σου λένε ότι τα 'έφαγες' σου λένε ότι τα έβγαλες ως εισόδημα.
Θα μπορούσες να ισχυριστείς φυσικά ότι έβγαλες λιγότερα από όσα λένε τα τεκμήριά σου αθροιζόμενα (άλλωστε η ανάλωση κεφαλαίου, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, τόκοι μερίσματα κλπ όταν τα επικαλείσαι αυτό πάνε να αποδείξουν : πως δηλ. 'έζησες' βγάζοντας λιγότερα από αυτά που λένε τα τεκμήρια) και αν δεν το δέχεται η εφορία να πας στα δικαστήρια γι αυτό, όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι αποδεικτικό μέσο θέλεις προκειμένου να πείσεις το δικαστή. -
Καθότι δεν 'έζησα' (ήτοι ήμουν φοιτητής και δεν είδα στην πράξη την εφαρμογή τους) τα παλιά τεκμήρια, αυτό που πήρε το μάτι μου ήταν ότι προσπαθούσαν να εκτιμήσουν το συνολικό σου εισόδημα με βάση ένα και μόνο περιουσιακό στοιχείο - οπότε αν είχες στην κατοχή σου περισσότερα από πράγματα για τα οποία υπολογίζεται τεκμήριο, υπόψιν ελάμβαναν μόνο το μεγαλύτερο. Κι αν δεν είχες τίποτα, το ελάχιστο ποσό ήτοι 2900€ το χρόνο.
Τώρα (από το 2010) οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης αθροίζονται για να βγει συνολικά το τεκμαρτό εισόδημα.
-
Μια ερώτηση σε αυτό το σημείο. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ζευγάρι με 15.000+15.000=30.000 εισόδημα ετήσιο. Αφαιρουμε δαπάνες που εκπίπτουν (ΟΑΕΕ, κρατήσεις, τοκοι απο δάνεια κλπ), ας πούμε 12.000€, άρα καθαρό εισόδημα = 18.000€. Ας υποθέσουμε ότι το ζευγάρι έχει δυο διλιτρα αυτοκίνητα απο 2009 και μετά (4.500 ή 5.500 τεκμήριο το καθένα; Δεν θυμάμαι σίγουρα). Το φορολογητεο εισόδημα θα παραμείνει 18.000 € η θα γίνει 18.000+4.500+4.500=27.000€ ; Δλδ όταν το καθαρό δηλωθεν εισόδημα είναι πάνω απο τα τεκμήρια παραμένει έτσι ;
Sent from me.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος