-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Κάποτε ένας θυμόσοφος μεγάλης ηλικίας μπήκε μέσα σε ένα καφενείο στο χωριό του και λέει. 'Εδώ μέσα είστε οι μισοί μαϊμούνια' (προσβλητική έκφραση για όσους δεν το γνωρίζουν). Άρχισαν όλοι να του φωνάζουν και να του ζητούν το λόγο. Τότε και αυτός τους λέει. 'Καλά καλά συγνώμη, εδώ μέσα οι μισοί δεν είστε μαϊμούνια'.
Αν κατάλαβες κατάλαβες και δεν το παίρνω καθόλου πατριωτικά.
Τι θα σκεφτόσουν αν έλεγα, 'Έχω γνωρίσει πολλούς από το forum των 4Τ και είναι όλοι μπάζα, τι να πω είναι πολύ μεγάλοι μαλάκες. 'Θες πραγματικα να σου πω για αυτο το τελευταιο?
Οσο για το περιστατικο με το καφενειο, εκει μεσα ειναι πεπερασμενος αριθμος ατομων. Οι μισοι που ειναι/δεν ειναι 'μαιμουνια', να ειναι 20 ατομα, ευκολα βγαζεις ακρη.
Οσο για το τσουβαλιασμα, οταν παψει να ακουγεται ο πληθυντικος 'ΕΜΕΙΣ οι Κρητικοι' σε οτιδηποτε, τοτε θα παψει.
Οτι και να πεις σε Κρητικο, απανταει με πληθυντικο, ειτε ειναι καλο, 'ΕΜΕΙΣ οι Κρητικοι ειμαστε φιλοξενοι και γαλαντομοι και γλεντζεδες', ειτε ειναι κακο, 'ΕΜΕΙΣ οι Κρητικοι δε μασαμε, ειμαστε μαγκιτες'. Οταν αρχισουν να μαθαινουν και τον ενικο και το 'εμεις' αντικατασταθει απο το 'εγω', θα κοπει και η γενικευση απο την αλλη μερια. -
Να πάμε αντίθετα στα κελεύσματα του Μακρυγιάννη δηλαδή. Αυτός ο τύπος δεν είπε κάτι σαν να είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ αν θέλουμε να προκόψουμε!!! Τσ τσ αυτά παθαίνουμε με τον ατομισμό.
-
Κάποτε ένας θυμόσοφος μεγάλης ηλικίας μπήκε μέσα σε ένα καφενείο στο χωριό του και λέει. 'Εδώ μέσα είστε οι μισοί μαϊμούνια' (προσβλητική έκφραση για όσους δεν το γνωρίζουν). Άρχισαν όλοι να του φωνάζουν και να του ζητούν το λόγο. Τότε και αυτός τους λέει. 'Καλά καλά συγνώμη, εδώ μέσα οι μισοί δεν είστε μαϊμούνια'.
Τι θα σκεφτόσουν αν έλεγα, 'Έχω γνωρίσει πολλούς από το forum των 4Τ και είναι όλοι μπάζα, τι να πω είναι πολύ μεγάλοι μαλάκες. 'Μπαζο και μαλακας ρε Μανώλη;
-
Να πάμε αντίθετα στα κελεύσματα του Μακρυγιάννη δηλαδή. Αυτός ο τύπος δεν είπε κάτι σαν να είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ αν θέλουμε να προκόψουμε!!! Τσ τσ αυτά παθαίνουμε με τον ατομισμό.Ο Μακρυγιαννης αναφεροταν στα μαλακισμενα τοπικα συμφεροντα, πχ στην κοντρα Πελοποννησιων vs Στερεοελλαδιτων vs Μανιατων vs Νησιωτων για τα τοπικα συμφεροντα τους, που γαμουσε (και μετουσιωμενη ακομα γαμαει) την ευκαιρια να παμε μπροστα.
Αν θελεις, το 'εμεις οι Κρητικοι' (που οπως και τα προηγουμενα βγαζει ολους τους αλλους στην απεξω) διαιωνιζει αυτο που ο Μακρυγιαννης θα ηθελε να εκλειψει. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Τι θα σκεφτόσουν αν έλεγα, 'Έχω γνωρίσει πολλούς από το forum των 4Τ και είναι όλοι μπάζα, τι να πω είναι πολύ μεγάλοι μαλάκες. 'Μπαζο και μαλακας ρε Μανώλη;
Όσο για τα υπόλοιπα, ας είναι καλά τα παιδιά ......
-
Το να μιλάς μια διάλεκτο χωρίς να την ξέρεις ακούγεται απίστευτα κοροϊδευτικό και λάθος στα αυτιά αυτών που την ξέρουν. Ακριβώς όσο λάθος θα ήταν να μιλάς επιτηδευμένα 'τραβηχτικά' τα φωνήεντα σα να μιμείσαι τους Ιταλούς.
Η διάλεκτος δεν είναι γλώσσα που τη μαθαίνεις (π.χ πας στο φροντιστήριο και μαθαίνεις Γερμανικά, με τη γραμματική τους και το συντακτικό τους), αλλά είναι κάτι που ζυμώνεται και εξελίσσεται ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.
Σίγουρα είναι βλακεία να τσαντιστεί κάποιος αν μιλάς τη διάλεκτο του, πάντως σε διαβεβαιώνω ότι ΟΛΟΙ όσοι έχω ακούσει να προσπαθούν να μιμηθούν τα κρητικά(ακόμα και ηθοποιοί) αποτυγχάνουν παταγωδώς και καταλήγουν να γίνονται γελοιοι. Μοναδικές εξαιρέσεις η Καστάνη(που όμως είναι από τη Σητεία), και ο Αυγουστίδης(που όμως έχει μάνα Κρητικιά).
Και τέλος, προς έκπληξη πολλών, δεν υπάρχει ΜΙΑ κρητική διάλεκτος. Η ομιλία από τα Χανιά στο Λασήθι έχει τεράστιες διαφορές, και στην προφορά, και σε λέξεις/φράσεις, και στον τονισμό.
-
Κατ' αρχήν, πουθενά δεν έκανα σύγκριση, και βέβαια δεν πρόκειται να σχολιάσω την προσβολή σου.
Κατα δεύτερον, προφανώς και δεν πρέπει να απαγορεύσεις κατι σε κάποιον. Απλώς επειδή τέτοια μίμηση είναι ελαφρώς άκομψη και κωμική, εγώ προσωπικά ποτέ δε θα την έκανα σε κάποιον άλλον.
Είπαμε, ο καθένας πορεύεται όπως νομίζει, και μπορεί να μην χωνεύει όποιον θέλει. Καλή καρδιά να έχουμε.
-
Ενας φυσιολογικός άνθρωπος δε θα ένοχλούνταν από κάτι τέτοιο, αλλά ένας επίσης φυσιολογικός άνθρωπος δε θα έκανε κάτι που ενοχλεί το φίλο του.
Επειδή όμως εδώ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είδους σχέση είχατε, τον τρόπο με τον οποίο το έκανες και πως αντέδρασε ο άλλος, θεωρώ ότι όλη αυτή η κουβέντα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.
-
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Κατ' αρχήν, πουθενά δεν έκανα σύγκριση, και βέβαια δεν πρόκειται να σχολιάσω την προσβολή σου.
Κατα δεύτερον, προφανώς και δεν πρέπει να απαγορεύσεις κατι σε κάποιον. Απλώς επειδή τέτοια μίμηση είναι ελαφρώς άκομψη και κωμική, εγώ προσωπικά ποτέ δε θα την έκανα σε κάποιον άλλον.
Είπαμε, ο καθένας πορεύεται όπως νομίζει, και μπορεί να μην χωνεύει όποιον θέλει. Καλή καρδιά να έχουμε.
Αυτός όμως μου απαγόρεψε, μου πε μη μιλάς κρητικά.
Τελικά είχε δίκιο ή άδικο;Μήπως του τα έλεγες ανορθόγραφα;
-
Αν και έχει ήδη ξεχειλωθεί το θέμα...
Γιατί μιλούσες κρητικά; Σου φαίνεται αστείο; -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Γιατί μιλούσες κρητικά; Σου φαίνεται αστείο;Ειναι αστειο, οσο αστειο ειναι
το εντονο λαλαλα της βορειας Ελλαδας,
το λλλιιι, ννιιι, της Πελοποννησου,
ο τροπος που τρωνε τα φωνηεντα στη Στερεα
κλπ κλπ κλπ.οταν εκανε το βλαχο 'που ήρθ' απ' του χουριό' ο Χατζηχρηστος στο θεατρο και τον κινηματογραφο δεν ηταν αστειο?
-
Ο χρήστης pgs έγραψε:
Δεν θα σας πυροβολήσω μια και δεν έχω όπλο (μα πως είναι δυνατόν να ούμε)
Αν καταλαβαίνω καλά, δεν θα μας πυροβολήσεις επειδή δεν έχεις όπλο.
Αν είχες θα μας πυροβολούσες.Μην με βάζεις σε πειρασμό!!! Χοντρό αλάτι πρέπει να έχω....
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
κλπ κλπ κλπ.οταν εκανε το βλαχο 'που ήρθ' απ' του χουριό' ο Χατζηχρηστος στο θεατρο και τον κινηματογραφο δεν ηταν αστειο?
Ήταν αστείος Γιατί ήταν υπερβολικός στο ντύσιμο, στις κινήσεις.
Τι σχέση έχει με κάποιον που μιμείται μια διάλεκτο λάθος ?
Είναι σαν να κοροϊδεύεις έναν ξένο που προσπαθεί να μιλήσει Ελληνικά και του μιλάς όπως σου μιλάει. -
Και, αφήνοντας στην άκρη τις ανοησίες, μια ΥΠΕΡΟΧΗ δουλειά που ελπίζω σύντομα να τη δούμε να πραγματοποιείται:
Και δυο τρέιλερ
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Ήταν αστείος Γιατί ήταν υπερβολικός στο ντύσιμο, στις κινήσεις.
Τι σχέση έχει με κάποιον που μιμείται μια διάλεκτο λάθος ?
Είναι σαν να κοροϊδεύεις έναν ξένο που προσπαθεί να μιλήσει Ελληνικά και του μιλάς όπως σου μιλάει.
Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.