-
Αντιγράφω από άλλο φόρουμ:
Κάτοικοι του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, έκαναν μεγαλειώδη κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, στέλνοντας στον άλλο κόσμο αρκετούς που θα μπορούσαν μέσω του προγράμματος μεθαδωνης να σωθούν, σήμερα είδα στο δελτίο ειδήσεων πως το δημοτικό συμβούλιο του Εύοσμου πανηγυρικά αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία του ήδη έτοιμου πρότυπου κέντρου επανένταξης τέως τοξικομανών στη περιοχή, για να μη «πέσει η αξία των σπιτιών τους» «Δε θα γίνει ο Εύοσμος Δύσοσμος» όπως είπε η γραφική κυρία στη κάμερα....
Ερωτήματα δικά μου:
- Γιατί οι κάτοικοι δεν θέλουν/δεν επιτρέπουν την ίδρυση τέτοιου κέντρου στην περιοχή τους?
- Γιατί δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο υπέκυψαν στην πίεση του όχλου?
- Πόσο ευθυνόφοβοι και σάπιοι είμαστε, όταν κάνουμε το παν για την γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων και τους στερούμε ΚΑΘΕ δικαίωμα ομαλής επανένταξης στην κοινωνία?
Ψηφοφορία: έχετε ζήσει / θα δεχόσαστε να ζήσετε κοντά σε παρόμοιο κέντρο? Αν ναι, ποιες οι εμπειρίες σας? Αν όχι, ΓΙΑΤΙ?
Την δική μου εμπειρία, θα μου επιτρέψετε να την παραθέσω λίγο αργότερα.
-
Κάτοικοι του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, έκαναν μεγαλειώδη κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, στέλνοντας στον άλλο κόσμο αρκετούς που θα μπορούσαν μέσω του προγράμματος μεθαδωνης να σωθούν, σήμερα είδα στο δελτίο ειδήσεων πως το δημοτικό συμβούλιο του Εύοσμου πανηγυρικά αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία του ήδη έτοιμου πρότυπου κέντρου επανένταξης τέως τοξικομανών στη περιοχή, για να μη «πέσει η αξία των σπιτιών τους» «Δε θα γίνει ο Εύοσμος Δύσοσμος» όπως είπε η γραφική κυρία στη κάμερα....
Ερωτήματα δικά μου:
- Γιατί οι κάτοικοι δεν θέλουν/δεν επιτρέπουν την ίδρυση τέτοιου κέντρου στην περιοχή τους?
- Πόσο ευθυνόφοβοι και σάπιοι είμαστε, όταν κάνουμε το παν για την γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων και τους στερούμε ΚΑΘΕ δικαίωμα ομαλής επανένταξης στην κοινωνία?
Ψηφοφορία: έχετε ζήσει / θα δεχόσαστε να ζήσετε κοντά σε παρόμοιο κέντρο? Αν ναι, ποιες οι εμπειρίες σας? Αν όχι, ΓΙΑΤΙ?
-
Ερωτήματα δικά μου:
-
Τό ότι έξω απο τα 'κέντρα αποτοξίνωσης' μαζεύονται τα βαποράκια είναι μάλλον η αιτία Σπύρο.
Η αποτοξίνωση περισσότερο δουλεύει αντίθετα -
Πρόσφατα είχα δει ένα σχετικό ρεπορτάζ (δεν ξέρω αν ήταν για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά το θέμα ήταν παρόμοιο, δηλ. η λειτουργία τέτοιου κέντρου σε μια περιοχή). Ε λοιπόν, όλοι ήταν αντίθετοι στην δημιουργία κέντρου απεξάρτησης γιατί κύριος λόγος ήταν όπως υποστήριζαν ότι η γειτονιά τους θα γίνει κέντρο εμπορίας ναρκωτικών και φοβούνται για τα παιδιά τους. Το εξωφρενικό ήταν ότι όταν ένας κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα στην δημιουργία του κέντρου απεξάρτησης οι υπόλοιποι κάτοικοι άρχισαν να τον βρίζουν και να τον χτυπάνε !!!!
Λες και ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του (σημ. Εκείνη την ώρα μιλούσε σε δημοσιογράφους κιόλας μπροστά στην κάμερα !). Αυτό αποδεικνύει πόσο 'πίσω' είναι τέτοιοι άνθρωποι (ο θεός να τους κάνει αλλά δεν το βλέπω). Έστω ότι έχουν δίκιο, έτσι εκφράζεις την άποψή σου?Ψήφισα την 4η επιλογή
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Αντιγράφω από άλλο φόρουμ:Κάτοικοι του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, έκαναν μεγαλειώδη κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ, στέλνοντας στον άλλο κόσμο αρκετούς που θα μπορούσαν μέσω του προγράμματος μεθαδωνης να σωθούν, σήμερα είδα στο δελτίο ειδήσεων πως το δημοτικό συμβούλιο του Εύοσμου πανηγυρικά αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία του ήδη έτοιμου πρότυπου κέντρου επανένταξης τέως τοξικομανών στη περιοχή, για να μη «πέσει η αξία των σπιτιών τους» «Δε θα γίνει ο Εύοσμος Δύσοσμος» όπως είπε η γραφική κυρία στη κάμερα....
Ερωτήματα δικά μου:
Πολλά συγχαρητήρια για το θέμα που άνοιξες.
Η μια παράμετρος που αντιδρούν σαν κανίβαλοι είναι η έλλειψη ενημέρωσης.
Η άλλη είναι η νοοτροπία του 'μακριά από μας κι ας είναι όπου να'ναι'
Ο δήμαρχος έχει το προηγούμενο του Παπαγεωργόπουλου που έκανε τα ίδια. Φασισμός ονομάζεται η νοοτροπία αυτή, αν έχεις ακουστά.
Πάντως θα καταλάβουν τι εστί βερύκοκο, όταν το πρόβλημα τους χτυπήσει την πόρτα.
Μέχρι τότε θα νομίζουν ότι είναι στο απυρόβλητο. -
Προσωπικα δεν θα το ηθελα στην γειτονια μου,πρωτον τα βαποράκια και οι μικροσυμπλοκες,δεύτερον η πτωση στην οικονομικη αξία της γειτονιας.
Παντως εαν ερχοταν ενα τετοιο κεντρο στην γειτονια μου δεν θα τολμουσα να διανοηθω να κανω διαδήλωση για να το διώξω!
Οσο για το >θα καταλάβουν τι εστί βερύκοκο, όταν το πρόβλημα τους χτυπήσει την πόρτα.
ακριβως αυτο θελουν να αποφυγουν,να ερθουν τα ναρκωτικα εξω απο την πορτα τους.
Πιστευω οτι αν αυτα τα κεντρα ηταν σε πιο απομακρυσμενες περιοχες ισως αυτο να ηταν καλυτερο για πολλους,και για τους τροφιμους και για τους περιοικους (οχι ομως για τους εργαζόμενους).
-
Η δουλεια μου ειναι κατω στο λιμανι κοντα στο ΟΚΑΝΑ,
οι εμπειριες μου ειναι οι εξης:Ειναι γεματο νεαρους που ζητιανευουν και βλεπεις οτι ειναι καθαρα για θεμα δοσης
Σταματησαν την βοηθο μου απειλητικα της τραβηξανε την τσαντα και της ζητησαν λεφτα, τους εδωσε 10 Ε το οποιο ηταν μαλλον παραπανω απο οτι περιμενανε
Γεματο βαπορακια, ετοιμος ημουν να παρω εναν φωτογραφια αλλα κοτεψαΑν πηγαιναν να φτιαξουν κατι τετοιο διπλα στο σπιτι μου δεν θα εφερνα αντιρρηση.
Για να ειμαι ειλικρινης ομως το πιθανοτερο να εβαζα πορτα ασφαλειας και γενικα θα προσεχα περισοτερο, δεν θα αισθανομουν την γειτονια τοσο ασφαλη οσο πριν, οχι οτι αυτα τα παιδια ειναι καθαρματα, καθε αλλο, ομως απο αυτα που εχω ακουσει (και εμεις ειχαμε κρουσμα στην οικογενεια) οταν χρειαζεται καποιος τη δοση του δεν υπολογιζει τιποτα, μαναδες κτλπ ποσο μαλλον καποιον ξενο.
Επισης καθε φορα που θα εβλεπα βαπορακι θα καλουσα αστυνομια, ποσες φορες θα ανταποκρινοταν αυτο ειναι αλλο θεμαΚαι ισως για καποιους οι παραπανω λογοι να ειναι αρκετοι για πειτε μου ομως αυτους που δεν θελουν σχολειο για παιδια με προβληματα, τι δικαιολογιες εχουν
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Οσο για το >θα καταλάβουν τι εστί βερύκοκο, όταν το πρόβλημα τους χτυπήσει την πόρτα.
ακριβως αυτο θελουν να αποφυγουν,να ερθουν τα ναρκωτικα εξω απο την πορτα τους.
Και έξω να μην έρθουν , θα είναι παραέξω ή παρα-παραέξω. Αρκεί να δεις μερικές έρευνες για το που πάει το πράμα.
Και τότε κάποιοι άλλοι θα τους λένε ότι δε θέλουν το δικό τους παιδί.
'Δανεικά' είναι αυτά.
-
Το παγκόσμιο φαινομενο του ΝΙΜΒΥ.
Θελουμε αποτοξίνωση.
Θελουμε βοηθεια στους αναπηρους.
Θελουμε επεξεργασια σκουπιδιων,βιολογικους καθαρισμους.
Θελουμε βιομηχανιες για να πεσει η ανεργια.
Θελουμε τα πάντα και τα θελουμε τώρα,αλλά....ΝΙΜΒΥ (not in my back yard = οχι στην αυλη μου).Το φαινομενο συντηρείται με θρησκευτικη ευλάβεια απο τους εκάστοτε πολιτικους,ειδικοτερα απο βλαχοδήμαρχους.
-
Δηλαδη ειναι καλυτερα να τους βλεπεις στην ομονοια και γυρω να αργοπεθαινουν ? Σε αυτες τις περιοχες δεν πανε τα παιδια του κοσμου ?
Εκει δεν ειναι πολλες πανεπιστημιακες σχολες που σπουδαζουν παιδια καποιων ? Ποσα βαπορακια κυκλοφορουν εκει ?Ρε για καντε μας τη χαρη που φτιαχτηκε ολοκαινουριο κεντρο αποτοξινωσης και αυτοι κοιτανε να το κλεισουν πριν καλα καλα ανοιξει..
Τι ειναι οι τοξικομανεις ? Βοθρος με σκατα που βρωμανε ? Ανθρωποι ειναι που η ζωη δεν τους συμπεριφερθηκε με ισοτιμο τροπο οπως σε εμας, και που ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ βοηθεια απο ανθρωπους που δειχνουν κατανοηση...
Μεσα σε κατοικημενη περιοχη ποσα βαπορακια θα τολμησουν να πουλανε πρεζα ? Καλυτερα θα ειναι και για τους ιδιους τους γονεις, να εχουν τα μικρα παιδακια το παραδειγμα του πως θα καταντησουν αν τους παρει απο κατω...Μετα θελετε καλυτερο κρατος με περισσοτερες κοινωνικες παροχες ε?
Ρε δεν παμε να πνιγουμε ολοι καλυτερα λεω εγω
-
ΠΡΟΣΟΧΗ: μίλησα για κέντρο επανένταξης και όχι αποτοξίνωσης. Στο παράδειγμα που έδωσα, οι τρόφιμοι είναι θεραπευμένοι ΠΡΩΗΝ τοξικομανείς.
Καλό είναι που γενικεύεται η συζήτηση βεβαίως.
-
ΠΡΟΣΟΧΗ: μίλησα για κέντρο επανένταξης και όχι αποτοξίνωσης. Στο παράδειγμα που έδωσα, οι τρόφιμοι είναι θεραπευμένοι ΠΡΩΗΝ τοξικομανείς.Καλό είναι που γενικεύεται η συζήτηση βεβαίως.
Και γιατι να ειναι ξεχωριστα το ενα με το αλλο ? Δηλαδη απαξ και ξεμπλεξεις πρεπει να πας και σε κεντρο επανενταξης σε αλλη περιοχη ?
Νομιζω το ιδιο πρεπει να ειναι. Αλλιως ποια η διαφορα ? -
Δεν ξέρω αν ισχύει γενικά, αλλά το συγκεκριμένο θα εδημιουργείτο αποκλειστικά για ΠΡΩΗΝ τοξικομανείς, που προφανώς είχαν ήδη απεξαρτηθεί σε άλλη μονάδα.
Ο στόχος του όπως είπα, ήταν η επανένταξη και όχι η απεξάρτηση.
-
Κrus
Σχετικα με τις επιλογες, δεν βαζεις και 'δεν το θελω κοντα μου', και 'δεν εχω αντιρηση'
Προσωπικα εχω και καλες (ο ξαδερφος μου το ξεπερασε μεσω ενος κεντρου και τωρα βοηθαει και εκεινος με τη σειρα του) και κακες εμπειριες οπως εγραψα παραπανω και επισης δεν θα ειχα αντιρηση να χτιστει διπλα μου και δεν ξερω τι να ψηφισω απο τα 4.
thx
-
Λοιπόν, ομολογώ πως δεν έχω καμία αντίστοιχη εμπειρία, παρόλο που μεγάλωσα σε επαρχιακή πόλη που από ότι ακούω μαστίζεται από τα ναρκωτικά (και το ότι μαθαίνω διαρκώς για συμμαθητές ή γνωστούς που βρίσκονται μπλεγμένοι με προβληματίζει ως προς το πόσο ευαίσθητες κεραίες είχα μικρός!).
Εν τούτοις, επ΄ουδενί δεν θα έφερνα αντίρρηση στη δημιουργία κέντρων βοηθείας προς αυτούς τους ανθρώπους, έστω και αν αυτό ίσως δημιουργούσε μικροπροβλήματα.
Βέβαια, δεν πολυπιστεύω πως θα με επηρέαζε καθ' οιοδήποτε αρνητικό τρόπο μια τέτοια μονάδα στη γειτονιά μου, απλά αναφέρω το ενδεχόμενο των μικροπροβλημάτων επειδή φίλος πιο πάνω κατέθεσε ανάλογη εμπειρία.
Μάλιστα, θεωρώ πως είναι ντροπή να διαμαρτύρονται κατά τέτοιο τρόπο οι κάτοικοι (Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα δηλώνουν φαντάζομαι...!), γιατί ο αποκλεισμός είναι κάτι εξαιρετικά ύπουλο και υποκριτικό...
Το μόνο που θα απαιτούσα ως κάτοικος (αν και προσωπικά ούτε για αυτό θα διαδήλωνα με τέτοιο χυδαίο τρόπό), είναι η ανάλογη μέριμνα από πλευράς των Αρχών ώστε να απομακρυνθούν οι αναφερθέντες 'παροικούντες' των κέντρων απεξάρτησης (βαποράκια κ.α.).
Συνεπώς, δεν θα είχα αντίρρηση, γιατί εάν είχα θα ντρεπόμουν για τον εαυτό μου... δεν είναι οι εξαθλιωμένοι χρήστες αυτοί από τους οποίους πραγματικά κινδυνεύουμε.
-
Παλαιότερα δεν είχα κανένα πρόβλημα με το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός κέντρου ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ακόμη και δίπλα στο σπίτι μου.
ΤΩΡΑ ΕΧΩ!!!
Ξέρετε γιατι?
Γιατί δουλεύω στον Πειραιά, μόλις 200 μέτρα από ένα ΄τέτοιο κέντρο!
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ειναι τελικα και οχι Κεντρο Απεξαρτησης. Και δεν μιλαω για τη δουλεια που μπορει να γινεται μεσα στο κεντρο. Μιλαω για το τι γινεται απ εξω...
Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να σας πω τι γινεται κλπ κλπ. Μπορειται να φανταστειτε...
Οποιος δεν πιστευει και θελει να παρει μια 'γευση' (ή όποιος νομίζει ότι ειμαι υπερβολικος) μπορεί να μου στείλει pm και να του δωσω ραντεβου κάτω από το γραφείο μου και να πιουμε ενα καφε για 15' στον 'Γρηγόρη' που υπάρχει στη γωνία...
Οταν λοιπον θα δειτε ολα αυτα που γινονται... πολυ αμφιβάλω αν θα νοιωθατε ανετα η 7χρονη κορουλα σας, η ο 12χρονος υιος σας να περνουν αναμεσα απο τους 'πρωην'(?) χρηστες επιστρεφοντας σπιτι το μεσημερι απο το σχολειο...
Οσον αφορα τωρα βεβαια ενα κεντρο ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ, αν εκει μεσα γινεται σωστη δουλεια, και υπαρχει σωστος και τακτικος ελεγχος ωστε να αποτρεπει τους πρωην χρηστες να 'πεσουν' παλι στα λάθη του παρελθόντως, δε νομιζω να ειχα καποιο προβλημα.
Αλλα δε θα ενοιωθα πολυ ΑΝΕΤΑστην αρχή τουλάχιστον...
αυτά....
-
Ο χρήστης nasos/156ti έγραψε:
εγω προσωπικα δεν ψηφισα κανενα απ τα παραπανω για τον λογο οτι δεν συμφωνω με τιποτα στην ιδρυση ενος τετοιου κεντρου στη γειτονια μου.
δεν θα μπω σε λεπτομερειες διοτι ειναι λιγο πολυ γνωστες σε ολους μας.
αν ηθελε καποιος νομαρχης δημαρχος ενα τετοιο κεντρο στην πολη του να το εκανε 40χλμ μακρυα σε ενα μερος κοντα στη φυση.Αν δεν συμφωνείς, τότε μάλλον πρέπει να ψηφίσεις το 3ο, αλλά και να το δικαιολογήσεις.
Ακόμη, πες μου ΠΩΣ θα επανενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην κοινωνία, όταν τους βάλεις 40χμ. μακριά από κατοικημένη περιοχή??
Για όσους μιλάνε για τα προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο κέντρο, μάζωξη από βαποράκια κλπ: Δεν θα ήταν πολύ πιο σωστό, να κυνηγάμε το δήμο και τις αρχές ώστε να αστυνομεύονται όλα αυτά, από το να κυνηγάμε το ΙΔΙΟ το κέντρο και να το στέλνουμε αλλού?
-
Για όσους μιλάνε για τα προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο κέντρο, μάζωξη από βαποράκια κλπ: Δεν θα ήταν πολύ πιο σωστό, να κυνηγάμε το δήμο και τις αρχές ώστε να αστυνομεύονται όλα αυτά, από το να κυνηγάμε το ΙΔΙΟ το κέντρο και να το στέλνουμε αλλού?Έχεις δίκιο σε αυτό!
Αλλά εσύ ρε Σπυρο, πιστεύεις ότι το ίδιο το κέντρο ΔΕΝ γνωρίζει ότι τα βαποράκια βρίσκονται στην πρώτη γωνία και ότι η μεθαδώνη ανταλλάσεται με χρήματα τα οποία θα χρησιμεύσουν την επόμενη στιγμή για αγορά ηρωίνης?Εγω πιστευω λοιπον οτι ΑΝ το κεντρο αυτο λειτουργουσε σωστά (όπως θα έπρεπε) δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν μας... Το θέμα είναι ομως το 'ΑΝ' πάλι
-
Αν ισχύει αυτό που λες, ότι το κέντρο γνωρίζει ότι η μεθαδόνη που μοιράζει ανταλάσσεται με ηρωίνη, τότε ίσως θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα κατά κάποιου ή κάποιων υπαλλήλων του κέντρου, γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι είναι 'διεφθαρμένοι'.
Όπως και να χει, δεν υποστηρίζω ότι τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ είναι εκκλησίες... αν και να σου πω την αλήθεια, πιο πολύ με ενοχλούν οι παπάδες που διαλαλούν την 'πραμάτεια' τους κάθε Πάσχα με ΤΕΡΜΑ τα ηχεία, παρά ο ΟΚΑΝΑ.
Αυτά τα κέντρα όμως, είναι μια προσπάθεια για να βοηθηθούν άνθρωποι, οι οποίοι είναι ασθενείς και πρέπει να γίνουν καλά. Να κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας τους, ΝΑΙ. Να τα διώχνουμε στην εξορία, ΟΧΙ.
Η προσωπική μου εμπειρία: για κάποια χρόνια έμενα σχεδόν το 1/3 του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, περιοχή Ευζώνων, απέναντι ακριβώς από κέντρο απεξάρτησης. Ειλικρινά, δεν παρατήρησα ποτέ το παραμικρό. Οι άνθρωποι αυτοί κάθονταν ώρες ώρες στα σκαλάκια τις εισόδου με έναν καφέ στο χέρι, και δεν ενοχλούσαν ούτε κουνούπι. (Βαποράκια 2-3 φορές είδα σε όλο τον καιρό που έμενα εκεί) Ήταν ευγενέστατοι. Κερνούσα τσιγάρο και έλεγα καλημέρα, και έσκαγαν ένα πελώριο χαμόγελο, αρκετό για να σου φτιάξει την ημέρα.
Δεν ξέρω, έχω την αίσθηση ότι πολλοί από εμάς απορρίπτουμε αυτό το χαμόγελο, επειδή αποκαλύπτει μερικά κίτρινα δόντια..
Περιστατικά κοντινών του ανθρώπων με ναρκωτικά, είχε κανείς?
Κέντρο επανένταξης ΟΚΑΝΑ. Πόσο σάπια κοινωνία είμαστε?