-
Νομιζω η μεσαια απαντηση ειναι σχεδόν μονοδρομος,ειδικα απο την στιγμη που δεν μιλαμε για συγκεκριμένο περιοδικο ή εκπομπή.
Προσωπικα μου αρεσουν τα ΜΜΕ που προσπαθουν να γραφουν ψυχρα τα πραγματα και να χρησιμοποιούν αριθμους, αυτοι που γραφουν κατι απειρα κατεβατα για το feeling και το fun to drive καποιου μοντελο μαζικης παραγωγης,συνηθως αλλα εχουν στο πισω μερος του μυαλου τους...
-
spiros
Γραφω 'χχχχχχ review' η 'χχχχχχ test' η 'χχχχχχ opinion' στο google
-
Πιστεύω ένα κείμενο ή μία ομιλία - και όχι μόνο ένα άρθρο σε περιοδικό αυτοκινήτου - επηρεάζεται αναγκαστικά απ' τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα/ομιλητή όσον αφορά στην αξιολόγηση ενός συγκεκριμένου θέματος. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα περιορίζεται, ενώ είναι αδύνατο να εξαλειφθεί. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει απόλυτη αντικειμενικότητα σε μία αξιολόγηση. Μπορεί όμως να υπάρξει αντικειμενικότητα στην παρουσίαση γεγονότων ή χαρακτηριστικών.
Το ιδανικό θεωρώ πως θα ήταν να μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την περιγραφή μίας ιδέας ή ενός αντικειμένου από την αξιολόγησή του. Δεν είναι κακό κάποιος να εκφράζει τη γνώμη του για ένα θέμα, αρκεί να δίνει στον «δέκτη» τη δυνατότητα να διακρίνει τι απ' όσα αναφέρει είναι κατά το δυνατόν αντικειμενικότερη περιγραφή στοιχείων ή γεγονότων και τι είναι υποκειμενική κριτική βάσει προσωπικών προτιμήσεων, γνώσεων και εμπειριών. Όμως, συχνά παρατηρείται μία έντεχνη προβολή ή απόκρυψη μέρους των στοιχείων με σκοπό τη στήριξη μίας συγκεκριμένης άποψης.
Για να επιστρέψω στο θέμα, δεν απορρίπτω την συμβολή των περιοδικών αυτοκινήτου στην προσπάθεια 'ανακάλυψης της αλήθειας', αλλά πιστεύω πως μία μόνο πηγή πληροφοριών δεν επαρκεί. Αυτό ισχύει και γενικά στη ζωή: πριν πιστέψεις κάτι, διασταύρωσέ το! -
Σε όλα τα περιοδικά, ακόμα και στα πολύ πετυχημένα, το Διαφημιστικό Τμήμα παίζει ένα σημαντικό ρόλο.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας πελάτης σου ακουμπάει εκατομμύρια κάθε μήνα για να διαφημιστεί στις σελίδες σου και εσύ σε ένα κείμενό σου γράψεις ότι το προϊόν του (είτε αυτοκίνητο είναι είτε καλλυντικά) είναι μάπα, έχεις απολυθεί και το κείμενο δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στο τυπογραφείο.Επομένως, διαβάζουμε τα περιοδικά αλλά δεν υιοθετούμε ό,τι λένε γιατί ποτέ μα ποτέ δεν είναι αντικειμενικά....
-
Κάνοντας κατά την προσφιλή μου μέθοδο λίγο τον συνήγορο του διαβόλου έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Είτε γιατί υπάρχει το πάτημα στα ξένα περιοδικά που έχουν κάνει ήδη τη δοκιμή ενός αυτοκινήτου είτε γιατί κάποια πράγματα είναι οφθαλμοφανή στον οποιοδήποτε ακόμη και αν είναι στοιχειωδώς γνώστης του αυτοκινήτου,τουλάχιστον για τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα φάουλ.Στρογγυλοποιήσεις ναι,υποτίμηση κάποιων αρνητικών και υπερεκτίμηση κάποιων θετικών ναι.Αλλά να γίνει το άσπρο-μαύρο τουλάχιστον σε όσα αυτοκίνητα έχω εγώ οδηγήσει(μαζικής παραγωγής καθημερινά αυτοκίνητα) δεν το έχω δεί.
Από κεί και πέρα σε πιό δυνατά και εξειδικευμένα αυτοκίνητα που παίζουν πλέον ρόλο άλλου είδους γνώσεις και ικανότητες ΔΞ/ΔΑ. -
Πάντως, νομίζω ότι έχουμε δώσει υπεραξία στη δύναμη των διαφημιστών. Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι αν έβγαινε ένα περιοδικό σε ένα άρθρο του και έλεγε ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από κάποιο μοντέλο, ότι σώνει και ντε ο συγκεκριμένος αντιπρόσωπος θα έκοβε τη διαφήμιση. Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Ίσως βέβαια να κάνω και λάθος...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Ποιες πηγες χρησιμοποιειτε για να διαβασετε αναλυτικα τεστ αυτοκινητων απο το ιντερνετ?Διαβάζω, και έχω αρχείο, περιοδικά αυτοκινήτου από το 90. Γεννημένος το 84 δεν είναι άσκημο.
Αυτο που έχω καταλάβει είναι ότι μπορεί κάποιες φορές να υπάρχουν τρανταχτές διαφορές αλλά κατά κανόνα τα περιοδικά όχι απλά εν Ελλάδι αλλά σε όλη την Ευρώπη συγκλίνουν στα αποτελέσματά τους έστω και χονδρικά. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι απόλυτες θεμιτές οι διαφορές που υπάρχουν στις προτιμήσεις μιας συντακτικής ομάδας σε σχέση με μια άλλη. Απο κει και πέρα οποια δήποτε ισοπέδωση (παιδάκια που τέλειωσαν το σχολείο κτλ κτλ) είναι απαράδεκτη.
Επίσης με μια δεύτερη ανάγνωση καταλαβαίνεις πολύ περισσότερα πράγματα απ ότι με την πρώτη. Αρκετά μεγαλύτερος πια, ξεφύλλιζα κάτι τεύχη της περιόδου 95-96. Συνειδητοποίησα έτσι ότι το Auto Τρίτη πχ είναι από τα πλέον παρεξηγημένα περιοδικά με την εξής έννοια: Ενώ διαβάζοντάς το νομίζεις ότι γλύφει τους πάντες και τα παρουσιάζει όλα ρόδινα (σε βαθμό που όλα τα αυτοκίνητα συνοδεύονται απο σχεδόν πανομοιότυπο κείμενο) όταν πας στους βαθμολογικούς πίνακες συνειδητοποιείς ότι όχι μόνο υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των καλών και κακών μοντέλων αλλά τα τελικά αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με π.χ. τους αξιόπιστους της εποχής εκείνης 4τροχούς.
Στην ψηφοφορία δεν πέρνω μέρος γιατί θεωρώ ότι οι επιλογές δεν είναι σωστά διαβαθμισμένες.
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Πάντως, νομίζω ότι έχουμε δώσει υπεραξία στη δύναμη των διαφημιστών. Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι αν έβγαινε ένα περιοδικό σε ένα άρθρο του και έλεγε ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι από κάποιο μοντέλο, ότι σώνει και ντε ο συγκεκριμένος αντιπρόσωπος θα έκοβε τη διαφήμιση. Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα.Ίσως βέβαια να κάνω και λάθος...
Θέμη δεν κάνεις λάθος. Έτσι ακριβώς είναι. Στα ελάχιστα παραδείγματα τέτοιου εκβιασμου (που έχουν γίνει γνωστά) δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Είναι πολύ βολικός τρόπος όμως για να θάψεις ένα περιοδικό επειδή δεν γράφει για το αυτοκινητό σου καλά λόγια ή εκθειάζει κάποιο που εσύ θεωρείς κουβαδάκι.
-
το drive το ψιλοεμπιστευομαι και μου αρεσει το στυλ γραψιματος, τους 4Τ οχι γιατι δεν κανουν δουλεια και το γραψιμο των συντακτων τους πλην ελαχιστων ειναι βαρετο....
δε χρειαζεται να εισαι μαντης για να δεις οτι το drive υπαρχει περιπτωση να αβανταρει τα φορντ πχ. αλλα αμα δεις πισω απο αυτο, κατι γινεται...
το autocar κανει καλουτσικη δουλεια, το auto τριτη ειναι για να περνας την ωρα σου στο τρενο.....
ο Τυπος δε προκειται να εχει προβλημα γιατι το φυλλο χαρτι θα πουλαει γιατα επομενα 20-30 χρονια σιγουρα!!! το χειροπιαστο δε προκειται να αντικατασταθει απο κανενα ιντερνετ στο αμεσο μελλον!
για το επιπεδο των συντακτων δε μπορω να πω πολλα γιατι δε τους ξερω προσωπικα...να ξερετε οτι ο δημοσιογραφος και η σχεση του με τις εγκυκλοπαιδικες γνωσεις ειναι πολυ σφιχτη και σημαντικη...αν δεν εχει, δε μπορει να παραγει εργο σωστο! δεν ειναι μονο η γνωση για τις μουλτιλινκ η οι γνωσεις για τις αλφα του 1960....ο 'ψαγμενος' και αυτος που διαβαζει συνεχεια καινουρια πραγματα, φαινεται και στο γραπτο του...
για αυτους τους λογους περισσοτερο μου αρεσει να διαβαζω τα γραπτα συγκεκριμενων ατομων παρα ολο το περιοδικο...μου αρεσουν οι προσωπικοτητες, οχι πορωμενες, με διαθεση να τη ψαξουν, να απονειμουν τα ευσημα και να εκτοξευσουν βελη αν παρουσιαστει αναγκη!
μη ξεχνατε οτι η ελληνικη κοινωνια ειναι για τον φουτσο το λιγοτερο!πως περιμενετε τα περιοδικα της να λειτουργουν αψογα????
αυτα σας τα λεει ενας επιδοξος συντακτης -
αμα μαθετε τους μισθους που παιρνουν οι συντακτες των περιοδικων, θα σας λυθουν πολλες αποριες για την ποιοτητα γραφης τους και για το ποσο πολυ ενδιαφερονται να 'ψειρισουν' ενα αυτοκινητο...
-
Συμφωνώ με τον opterio.Είναι αυτό που έγραψα παραπάνω.Δηλαδή έκοψε τη διαφήμηση η Ford γιατί οι 4Τ έγραψαν ότι το Passat στα 2.0 lt είναι καλύτερο απ΄το Mondeo ή το Golf gti καλύτερο απ' το Focus ST ή έδωσε περισσότερα η VW;
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
αμα μαθετε τους μισθους που παιρνουν οι συντακτες των περιοδικων, θα σας λυθουν πολλες αποριες για την ποιοτητα γραφης τους και για το ποσο πολυ ενδιαφερονται να 'ψειρισουν' ενα αυτοκινητο...μια αιτια ειναι και αυτη...
-
Ο χρήστης mika_hakkinen έγραψε:
Θέμη δεν κάνεις λάθος. Έτσι ακριβώς είναι. Στα ελάχιστα παραδείγματα τέτοιου εκβιασμου (που έχουν γίνει γνωστά) δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Είναι πολύ βολικός τρόπος όμως για να θάψεις ένα περιοδικό επειδή δεν γράφει για το αυτοκινητό σου καλά λόγια ή εκθειάζει κάποιο που εσύ θεωρείς κουβαδάκι.
Σωστό κι αυτό.Όταν ήμουν κάτοχος του Civic είχα ελαφρώς θυμώσει με τα περιοδικά που το ψιλοέθαβαν.Στην πορεία του χρόνου διαπίστωσα γιατί.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
αμα μαθετε τους μισθους που παιρνουν οι συντακτες των περιοδικων, θα σας λυθουν πολλες αποριες για την ποιοτητα γραφης τους και για το ποσο πολυ ενδιαφερονται να 'ψειρισουν' ενα αυτοκινητο...για πες...
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
αμα μαθετε τους μισθους που παιρνουν οι συντακτες των περιοδικων, θα σας λυθουν πολλες αποριες για την ποιοτητα γραφης τους και για το ποσο πολυ ενδιαφερονται να 'ψειρισουν' ενα αυτοκινητο...
για πες...
η αλήθεια είναι ότι ο μισθός δεν απέχει πολύ από το βασικό. Επίσης, αυτά που στους αναγνώστες φαντάζουν 'εξωτικά' (π.χ. τακτικά ταξίδια στο εξωτερικό, δοκιμές νέων μοντέλων κ.λπ.) μετά από λίγο καιρό κουράζουν - μιλάμε για μια δουλειά χωρίς ωράριο, ουσιαστικά.
Από την άλλη, βασικό μισθό παίρνει και η υπάλληλος στο σούπερ-μάρκετ, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να χτυπάει λάθος τιμές στην ταμειακή
(για να μην αναφέρω τα ουκ ολίγα δωράκια και λοιπά τυχερά, που συνοδεύουν κάθε ταξίδι και παρουσίαση, είτε στο εξωτερικό είτε εν ελλάδι.)
εν ολίγοις, αν κάποιος επέλεξε τη δημοσιογραφία (είτε στον ειδικό Τύπο είτε αλλού) για να γίνει πλούσιος, λάθος επάγγελμα επέλεξε, επομένως οι χαμηλές αμοιβές δεν είναι δικαιολογία για το φτωχό επίπεδο γραφής...
-
Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά μικρότερη ηλικία σκεφτόμουν πως το να 'γίνει' κάποιος 'δημοσιογράφος/δοκιμαστής αυτοκινήτων' θα είναι ονειρεμένη δουλειά...Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τελικά τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα...
-
Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά μικρότερη ηλικία σκεφτόμουν πως το να 'γίνει' κάποιος 'δημοσιογράφος/δοκιμαστής αυτοκινήτων' θα είναι ονειρεμένη δουλειά...Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τελικά τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα...Μόνο που φαντάζομαι πόσες σελίδες πρέπει να γεμίσει ένας νέος συντάκτης με θέμα 'Φτηνά, μικρομεσαία κορεάτικα' και πόσο θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα...
-
Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά μικρότερη ηλικία σκεφτόμουν πως το να 'γίνει' κάποιος 'δημοσιογράφος/δοκιμαστής αυτοκινήτων' θα είναι ονειρεμένη δουλειά...Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τελικά τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα...καθολου μα καθολου...το επαγγελμα δεν ειναι ευκολο και εχει τρελες κακοτοπιες...
-
Καλά, μην το γυρίσουμε και στο άλλο άκρο. Δεν είναι και το χειρότερο επάγγελμα του κόσμου, και σίγουρα έχουν και τα τυχερά τους, υποθέτω
Δε νομίζω κανένας δημοσιογράφος αυτοκινητιστικού περιοδικού (τουλάχιστον των σοβαρών περιοδικών) ότι δε γουστάρει το επάγγελμά του.
-
Δεν εχω καταλάβει ... το πρόβλημα είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που τους κάνει να γράφουν έτσι ή οι χαμηλοί μισθοί που τους βάζουν σε 'πειρασμούς'
Πόση εμπιστοσύνη έχετε στον αυτοκινητιστικό τύπο ;