-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Επειδή το βλέπω να αναφέρεται συνεχώς.
Η τεχνολογία δεν ευθύνεται για την ανεργία.
Στα οικονομικά, ακόμα και τα πιο βασικά μοντέλα (πχ AD/AS model) προβλέπει οτι μια τεχνολογική πρόοδος στην κοινωνία :
-ανεβάζει το δυνητικό GDP της χώρας
-Μειώνει την ανεργία
-μειώνει το Unit costΑλλά και πρακτικά να το δείτε, ενα ρομπότ αντικαθιστά 10 εργάτες, αλλα θέλει αλλους 10 για να το φτιαξουν, σχεδιάσουν, προγραμματίσουν, συντηρήσουν κτλ..
Περιπου ετσι ειναι. Θα χρειαζομαστε ολο και λιγοτερους χειρωνάκτες και ολο και περισσότερους εξειδικευμένους τεχνικούς.
-
Και όσο η τεχνολογία οδεύει προς την απλοποίηση των βιομηχανικών μονάδων, τόσο θα ζητάμε απλούς, ανειδίκευτους τεχνικούς που εποπτεύουν. Κύκλος είναι η τεχνολογία, όσον αφορά τη βιομηχανική διάρθρωση.
Το ζήτημα είναι (όπως και σε όλες τις μεταβολές στην οικονομία), η προσαρμογή*. Αυτή τη στιγμή, ζούμε σε ένα μακρύ διάστημα προσαρμογής που ευθύνεται για τα όποια προβλήματα. Όταν η χώρα (και οποιαδήποτε χώρα ή ένωση ή οικονομικό δείγμα) προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες, τότε θα φτάσουμε στο κύριο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι η έλλειψη παραγωγής και αν το θέσουμε πιο ωμά, δουλειάς. Το ότι δουλεύουμε αρκετές ώρες (και περισσότερες από πολλές πιο αναπτυγμένες χώρες), δεν σημαίνει τίποτα, αν αυτές οι ώρες εργασίας δεν γίνουν ποιοτικές. Έχουμε προβλήματα διάρθρωσης που χρειάζονται μια σοβαρή ποσότητα σοβαρότητας, και χωρίς δουλειά, δεν μπορούμε να τα λύσουμε, παρά μόνο να τα βολέψουμε προσωρινά.
*Σε όλες τις μεταβολές, το μόνο που μεταβάλλεται είναι το σημείο ισορροπίας εικονικά. Κατά τ'άλλα, η οικονομία ισορροπεί και βρίσκεται ξανά στην ίδια κατάσταση, όταν οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας παραμένουν σταθερές. Παράδειγμα, ο πληθωρισμός. Το ζήτημα είναι η αντίδραση μέχρι την ώρα που θα ολοκληρωθεί η προσαρμογή.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
...Σε όλες τις μεταβολές, το μόνο που μεταβάλλεται είναι το σημείο ισορροπίας εικονικά. Κατά τ'άλλα, η οικονομία ισορροπεί και βρίσκεται ξανά στην ίδια κατάσταση, όταν οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας παραμένουν σταθερές. Παράδειγμα, ο πληθωρισμός. ....Για εξήγησέ το λίγο αυτό
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Επειδή το βλέπω να αναφέρεται συνεχώς.
Η τεχνολογία δεν ευθύνεται για την ανεργία.
Στα οικονομικά, ακόμα και τα πιο βασικά μοντέλα (πχ AD/AS model) προβλέπει οτι μια τεχνολογική πρόοδος στην κοινωνία :
-ανεβάζει το δυνητικό GDP της χώρας
-Μειώνει την ανεργία
-μειώνει το Unit costΑλλά και πρακτικά να το δείτε, ενα ρομπότ αντικαθιστά 10 εργάτες, αλλα θέλει αλλους 10 για να το φτιαξουν, σχεδιάσουν, προγραμματίσουν, συντηρήσουν κτλ..
Οι δεκα αυτοι που θα το φτιαξουν,θα αντικαταστήσουν άπειρους εργάτες..
Το σιγουρο ειναι οτι στην Ελλαδα ΔΕΝ θα φτιαξουμε τιποτα τα επομενα 100 χρονια. -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Ωραια συμφωνοι......Με βαση την Εθνικη Στατιστικη Υπηρεσια το ποσοστο ανεργιας στην Ελλαδα ειναι 9,7% νομιζω......
Παντως αν ισχυε σε μας αυτο που κανει ο Καναδας οτι δλδ σου προτεινει μια δουλεια την αρνησε, σου προτεινει δευτερη την αρνησε, σε διαγραφει απο ανεργο και σε θεωρει αεργο....τοτε μαλλον το ποσοστο θα πεσει ακομη ποιο χαμηλα.....
Συμφωνω απολυτα με τετοιες πρακτικες μπαρμπα-Στρουμφ, μονο που:
- Στον Καναδα (και τον καθε Καναδα), δε θα προτεινουν σε διδακτορα μηχανικο λχ, δουλεια παρτ-τάιμ σερβιτορου και αν την αρνηθει θα τον θεωρησουν αεργο ουτε σε απολυμενο 55 χρονο δουλεια σεκιουριτα.
- Ο Καναδας (και ο καθε Καναδας) υποχρεωνουν τις επιχειρησεις σε μινιμουμ προσωπικο αναλογως με το μεγεθος τους και τις ωρες λειτουργιας τους. Ο Χ εργοδοτης εφοσον εχει μαγαζι με Ψ τζιρο και ειναι ανοιχτο Ζ ωρες, να εχει τουλαχιστον (πχ) 6 υπαλληλους.
Δεν πιστευω οτι η Τραπεζα της Ελλαδος (με το συγκεκριμενο διοικητη) ή η ΕΕ δεν εχουν ερευνησει αυτο το ενδεχομενο οταν δημοσιευσαν το πορισμα που αναφερω στην αρχη του τοπικ.
Αρα (επιμενω) το προβλημα ειναι (κατ' αρχην) στην εργοδοσια και επειτα στους (οποιους) τεμπεληδες Ελληναρες. -
greo, δεν προτείνονται τέτοιες δουλειές από τον ΟΑΕΔ σε πτυχιούχους. Όταν πας σ' ένα ΚΠΑ, γράφεσαι ως άνεργος και περνάς από εξατομικευμένη προσέγγιση. Εκεί δηλώνεις τα προσόντα σου και το επάγγελμα που σ' ενδιαφέρει (εντός λογικών πλαισίων, δεν μπορεί πχ ο Δ.Ε. να πει ότι θέλει να δουλέψει ως πολιτικός μηχανικός), οπότε η πρόταση του εργασιακού συμβούλου που σ' αναλαμβάνει κινείται υποχρεωτικά στα συγκεκριμένα πλαίσια που ο ίδιος έχεις θέσει.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτων με απολυτήριο γυμνασίου που δεν δέχονται θέσεις πωλητών ή εργατών. Αυτοί και αρκετοί ακόμα δεν έχουν καμιά δουλειά στους πίνακες ανέργων. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Συμφωνω απολυτα με τετοιες πρακτικες μπαρμπα-Στρουμφ, μονο που:
- Στον Καναδα (και τον καθε Καναδα), δε θα προτεινουν σε διδακτορα μηχανικο λχ, δουλεια παρτ-τάιμ σερβιτορου και αν την αρνηθει θα τον θεωρησουν αεργο ουτε σε απολυμενο 55 χρονο δουλεια σεκιουριτα.
- Ο Καναδας (και ο καθε Καναδας) υποχρεωνουν τις επιχειρησεις σε μινιμουμ προσωπικο αναλογως με το μεγεθος τους και τις ωρες λειτουργιας τους. Ο Χ εργοδοτης εφοσον εχει μαγαζι με Ψ τζιρο και ειναι ανοιχτο Ζ ωρες, να εχει τουλαχιστον (πχ) 6 υπαλληλους.
Εννοειτε ...... βλεπεις εκει ο ΟΑΕΔ δεν ειναι απλο ληξιαρχια ανεργων εχει πραγματικο λογο υπαρξης....ειναι πραγματικο γραφειο ευρεσεως εργασιας.
Δεν πιστευω οτι η Τραπεζα της Ελλαδος (με το συγκεκριμενο διοικητη) ή η ΕΕ δεν εχουν ερευνησει αυτο το ενδεχομενο οταν δημοσιευσαν το πορισμα που αναφερω στην αρχη του τοπικ.
Αρα (επιμενω) το προβλημα ειναι (κατ' αρχην) στην εργοδοσια και επειτα στους (οποιους) τεμπεληδες Ελληναρες.Ο εν λογο κυριος απλα λεει καμια μαλακια να περνα η ωρα του, μιας και στην ουσια δεν εχει λογο υπαρξης...αλλα δεν του το λενε.
Η ΤΤΕ εχει 3500 υπαλληλους, οι περισσοτεροι υψηλης μορφωσης αλλα οι ανθρωποι ειναι χωρις αντικειμενο και κανενας δεν τολμα και δεν θελει να του δωσει κατι να κανουν....και ο διοικητης του το παιζει ο μπαμπουλας της οικονομιας σαν απο μηχανης θεος που οποιος ακολουθησει της πολιτικες του θα σωσει το κρατος. -
Επισης πιστευω οτι θα πρεπει να επικροτησουμε την κινηση της Εθνικης να δωσει bonus στους εργαζομενους της σαν απορια των υψηλων κερδων που πετυχε η τραπεζα.
Πολυ σωστη κινηση που καθιστα τους υπαλληλους συμμετουχους στην πορεια της τραπεζας και τους δινει πραγματικα κινητρα να δουλευουν παραγωγικα.
Αυτη την κινηση , και κυριως την λογικη, πρεπει να κολουθησουν ολοι οι τραπεζιτες.....και οχι μονο.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Και όσο η τεχνολογία οδεύει προς την απλοποίηση των βιομηχανικών μονάδων, τόσο θα ζητάμε απλούς, ανειδίκευτους τεχνικούς που εποπτεύουν. Κύκλος είναι η τεχνολογία, όσον αφορά τη βιομηχανική διάρθρωση.διαφωνω, ξερω πολλες θεσεις στις οποιες τα προσοντα (οχι μονο πτυχια) ειναι ακρως απαραιτητα...
ενας αλλος τομεας ειναι οι τηλεπικοινωνιες. Τα τελευταια χρονια εχουν δημιουργηθει χιλιαδες θεσεις εργασιας, οι πιο πολλες δε απαιτουν καποια ειδικευση.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Επισης πιστευω οτι θα πρεπει να επικροτησουμε την κινηση της Εθνικης να δωσει bonus στους εργαζομενους της σαν απορια των υψηλων κερδων που πετυχε η τραπεζα.Πολυ σωστη κινηση που καθιστα τους υπαλληλους συμμετουχους στην πορεια της τραπεζας και τους δινει πραγματικα κινητρα να δουλευουν παραγωγικα.
Αυτη την κινηση , και κυριως την λογικη, πρεπει να κολουθησουν ολοι οι τραπεζιτες.....και οχι μονο.
ναι????? εγω ξερω αυτο για τις τραπεζες και ειδικα την εθνικη:εχουν πολυ λιγους υπαληλλους σε καθε υποκαταστημα και τα μισα ταμεια δεν λειτουργουν με αποτελεσμα καθε μερα να υπαρχουν τεραστιες ουρες.γιατι το κανουν??? γιατι ξερουν οτι ο αμοιρος πελατης δεν εχει αλλη επιλογη και ειναι αναγκασμενος να περιμενει στην ουρα. θα ηταν καλυτερα να ειχαν περισσοτερους υπαλληλους να μειωσουν και την ανεργια και να μην εδιναν κανενα μπονους . δε θα επικροτησω , θα μουτζωσω
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
Επισης πιστευω οτι θα πρεπει να επικροτησουμε την κινηση της Εθνικης να δωσει bonus στους εργαζομενους της σαν απορια των υψηλων κερδων που πετυχε η τραπεζα.
Πολυ σωστη κινηση που καθιστα τους υπαλληλους συμμετουχους στην πορεια της τραπεζας και τους δινει πραγματικα κινητρα να δουλευουν παραγωγικα.
ναι????? εγω ξερω αυτο για τις τραπεζες και ειδικα την εθνικη:εχουν πολυ λιγους υπαληλλους σε καθε υποκαταστημα και τα μισα ταμεια δεν λειτουργουν με αποτελεσμα καθε μερα να υπαρχουν τεραστιες ουρες.γιατι το κανουν??? γιατι ξερουν οτι ο αμοιρος πελατης δεν εχει αλλη επιλογη και ειναι αναγκασμενος να περιμενει στην ουρα. θα ηταν καλυτερα να ειχαν περισσοτερους υπαλληλους να μειωσουν και την ανεργια και να μην εδιναν κανενα μπονους . δε θα επικροτησω , θα μουτζωσω
Εχουν ουρες την 20 κατι του μηνα που ερχονται οι συνταξεις και ολοι ειναι στην ουρα για να σηκωσουν λεφτα. Ουτε ολα τα ταμεια να ειναι επανδρωμενα οι ουρες δεν προκειται να μειωθουν σημαντικα. Το να εχουν εξτρα υπαλληλους που θα καθονται 15 μερες τον μηνα και θα πληρωνωνται και θα κοστιζουν περιθλαψη και επιδοματα κτλ κτλ ειναι η χειροτερη προταση. Το κοστος ειναι δυσβασταχτο. Αυτοι που ειναι ανεργοι αντι να περιμενουν σαν ζητιανοι μπας και η καθε Εθνικη τους παρει σαν ταμειες καλυτερα να προσπαθησουν να ανεβασουν την αξια τους σαν εργαζομενοι με νεα εκπαιδευση που θα τους κανει ανταγωνιστικους και θα τους βρει την δουλεια.
Οπως ειπαμε ακριβως εδω βρισκεται η κατασταση. Περιμενουμε να μας δωσουνε την δουλεια με λογο το 'δικαιωμα στην δουλεια'. Τι ειναι αυτο; Τι κανει στον εργαζομενο; Του μαθαινει κατι που θα ειναι χρησιμο για το μελλον;
Νικος
-
Άλλοι κόσμοι βρε titsataki και μπερδευόμαστε με απλά πράγματα.
Δικαίωμα στην εργασία είναι να μη σε πετάει ο άλλος στο δρόμο για ψύλλου πήδημα και χωρίς αποζημίωση. Να μη σε διώχνει επειδή άσκησες συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά σου (πχ έγινες μουσουλμάνος, έγινες κομμουνιστής ή δεξιός, έμεινες έγκυος, είσαι καπνιστής [εκτός χώρου εργασίας] κλπ). Να κάνεις δουλειά που συμφώνησες και όχι να καθαρίζεις τους καμπινέδες, αν και πχ λογιστής, επειδή τσιγκουνεύεται το αφεντικό να φωνάξει υδραυλικό. Και διάφορα ακόμα.
Δεν σημαίνει ότι το κράτος θα σε βάλει σε μια θέση εργασίας οπωσδήποτε, την αξίζεις ή όχι. -
Σωστό Νίκε!
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Εχουν ουρες την 20 κατι του μηνα που ερχονται οι συνταξεις και ολοι ειναι στην ουρα για να σηκωσουν λεφτα. Ουτε ολα τα ταμεια να ειναι επανδρωμενα οι ουρες δεν προκειται να μειωθουν σημαντικα. Το να εχουν εξτρα υπαλληλους που θα καθονται 15 μερες τον μηνα και θα πληρωνωνται και θα κοστιζουν περιθλαψη και επιδοματα κτλ κτλ ειναι η χειροτερη προταση. Το κοστος ειναι δυσβασταχτο. Αυτοι που ειναι ανεργοι αντι να περιμενουν σαν ζητιανοι μπας και η καθε Εθνικη τους παρει σαν ταμειες καλυτερα να προσπαθησουν να ανεβασουν την αξια τους σαν εργαζομενοι με νεα εκπαιδευση που θα τους κανει ανταγωνιστικους και θα τους βρει την δουλεια.
Οπως ειπαμε ακριβως εδω βρισκεται η κατασταση. Περιμενουμε να μας δωσουνε την δουλεια με λογο το 'δικαιωμα στην δουλεια'. Τι ειναι αυτο; Τι κανει στον εργαζομενο; Του μαθαινει κατι που θα ειναι χρησιμο για το μελλον;
Νικος
τι λε ρε νικο μας δουλευετε ρε που ειναι μονο μετα τις 20 οι ουρες ?????
και μετα απ τις εικοσι να ηταν σημαινει οτι το 1/3 του χρονου η τραπεζα εχει απαραδεκτη λειτουργια,αυτο γιατι ειναι αποδεκτο??????και οταν εχει 2 υπαλληλους με 4 ταμεια αν βαλει 4 υπαλληλους = θα μειωσει το χρονο αναμονης στο μισο.στο μισο λεω.απο 2 ωρες αναμονη μονο 1 .δεν ειναι σημαντικο αυτο???Ε??????
αλλα σιγα τωρα μη χασουμε το κερδος για να προσλαβουμε υπαλληλους αφου οι μαλακες θα στεκονται στην ουρα ετσι κιαλλιως.και απο κατω κανεις και ενα παραληρημα για τους αχρηστους υπαλληλους εδω ρε οι πτυχιουχοι δε βρισκουν δουλεια, θα βρουν με μετεκπαιδευση οι ανεκπαιδευτοι ?εγω δεν ειπα τιποτα για δικαιωμα στη δουλεια αλλα για ικανοποιηση του μαλακα του πελατη
-
αλλα σιγα τωρα μη χασουμε το κερδος για να προσλαβουμε υπαλληλους αφου οι μαλακες θα στεκονται στην ουρα ετσι κιαλλιως.
Εχμ,αμα οι 'μ@λάκες' δεν διανούνται καν να πανε σε αλλη τραπεζα (κατι μικροτερες ιδιωτικες εχουν μυγοσκοτώστρες) τοτε καλα τους κανει,αν ημουνα εγω θα εβαζα 10Ε προμήθεια για οποιον μαζοχιστή τολμάει και διαβαίνει το κατώφλι της Εθνικής.
-
Η Nova έχει εξαιρετική εξυπηρέτηση με μοναδικό μειονέκτημα τα σχετικά λίγα υποκαταστήματα. Μικρές αναμονές, ευγένεια, τηλεφωνικές ειδοποιήσεις στο κινητό αν κάτι πάει στραβά (πχ εμένα με έχουν πάρει 4-5 φορές επειδή ο λογαριασμός δεν περιείχε αρκετά χρήματα για να πληρωθούν κάποιες εντολές, ώστε να πάω να τον γεμίσω).
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
αλλα σιγα τωρα μη χασουμε το κερδος για να προσλαβουμε υπαλληλους αφου οι μαλακες θα στεκονται στην ουρα ετσι κιαλλιως.
Εχμ,αμα οι 'μ@λάκες' δεν διανούνται καν να πανε σε αλλη τραπεζα (κατι μικροτερες ιδιωτικες εχουν μυγοσκοτώστρες) τοτε καλα τους κανει,αν ημουνα εγω θα εβαζα 10Ε προμήθεια για οποιον μαζοχιστή τολμάει και διαβαίνει το κατώφλι της Εθνικής.
+1
τι κόλλημα είναι αυτό με την Εθνική όλοι...;
εγώ είμαι στην Εμπορική για μισθοδοσία και στην Αlpha
για web banking, electron visa και βασικό λογαριασμό.και στις δύο πάνω από 10 λεπτά δεν περιμένω ποτέ για να
κάνω την δουλειά μου.οι μαζόχες ας περιμένουν...
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
Νικος
τι λε ρε νικο μας δουλευετε ρε που ειναι μονο μετα τις 20 οι ουρες ?????
και μετα απ τις εικοσι να ηταν σημαινει οτι το 1/3 του χρονου η τραπεζα εχει απαραδεκτη λειτουργια,αυτο γιατι ειναι αποδεκτο??????και οταν εχει 2 υπαλληλους με 4 ταμεια αν βαλει 4 υπαλληλους = θα μειωσει το χρονο αναμονης στο μισο.στο μισο λεω.απο 2 ωρες αναμονη μονο 1 .δεν ειναι σημαντικο αυτο???Ε??????
αλλα σιγα τωρα μη χασουμε το κερδος για να προσλαβουμε υπαλληλους αφου οι μαλακες θα στεκονται στην ουρα ετσι κιαλλιως.και απο κατω κανεις και ενα παραληρημα για τους αχρηστους υπαλληλους εδω ρε οι πτυχιουχοι δε βρισκουν δουλεια, θα βρουν με μετεκπαιδευση οι ανεκπαιδευτοι ?εγω δεν ειπα τιποτα για δικαιωμα στη δουλεια αλλα για ικανοποιηση του μαλακα του πελατη
Τις ουρες γυρω στις 20 τις ειδα οταν ειχα ερθει. Την επομενη εβδομαδα δεν υπηρχε ψυχη. Ηταν Εθνικη. Και το ιδιο ειδα στην Αγροτικη και στην Γενικη. Οι τραπεζες που πηγαινα. Τωρα βεβαια δεν παω εκει καθε μηνα οποτε δεν μπορω να πω οτι το βλεπω καθε φορα.
Νικος
ΥΓ: Ισως τοτε πρεπει να να κοιταξουμε το αλλο που εχω προσεξει οτι 100 χιλιαδες καθε χρονο μπαινουν στα πανεπιστημια/ανωτερες σχολες. Ποσο μπορει η Ελληνικη οικονομια να τα αποροφησει αυτα; Να πω την αληθεια τοπικα ο καλος τεχνιτης κανει πολυ καλα λεφτα. Ισως και πιο πολλα απο καποιον με πανεπιστημια κτλ κτλ...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
+1
για web banking, electron visa και βασικό λογαριασμό.και στις δύο πάνω από 10 λεπτά δεν περιμένω ποτέ για να
Θα το ελεγα και εγω οι ιδιωτικες φαινονται πιο σβελτες. Η Εθνικη εχει Web Banking και ο λογος που την χρησιμοποιω και εγω. Αλλα η Αλφα ακουγεται καλυτερη και καλυτερη καθε φορα που ερχομαι. Η αλλες που ειχα δεν ειχαν ουτε Web Banking τιποτα. Που φυσικα μετραει πολυ μια και δεν ειμαι εκει καθε τρεις και λιγο.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
+1
Μην ξεχνας οτι η Εθνικη ειναι η μονη με υποκαταστηματα σε καθε απομακρυσμενο χωριο. Μονο για την Αθηνα εχεις δικιο.
Α! Οι περισσοτερες Alpha εχουν τα ιδια χαλια με την Εθνικη!Web banking εχουνοι περισσοτερες αλλα το καλύτερο ειναι χαλλλλαρα της Πειραιώς...
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;