-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Όχι αριθμητικά.
Οι επιλογές μας (φαγητό, ποτό, ξενύχτι) γίνονται από συγκεκριμένο αριθμό μαγαζιών κι αυτά δεν είναι ... όλα τα μαγαζιά του λεκανοπεδίου, αυτό εννοώ. Ιδιαίτερα αν αποφασίσεις να περπατήσεις, οι επιλογές κοντά στο σπίτι είναι πολύ λιγότερες στην Αθήνα, εκτός (πάντα) εξαιρέσεων.
Τεσπα, θέμα επιλογής είναι. Ο Asimov αποφάσισε να πάει για δουλειά στους Δελφούς και ήταν σχεδόν κάθε βράδυ Αθήνα. Δεν άντεχε εκεί! Τώρα μένει Αθήνα και βγαίνει λιγότερο, αλλά είναι εκεί όπου θεωρεί ότι είναι ο φυσικός του χώρος. Από την άλλη, όσο κι αν προσπαθήσουμε να πείσουμε το λιοντάρι ότι είναι ωραία να είναι ταϊσμένο κι ασφαλές στο κλουβί, αυτό θα προτιμούσε να τρέχει πεινασμένο στη ζούγκλα...Εδιτ
Τα λένε κι ο Hellenic tifosi κι ο mjacob.
Ξαναεδιτ
Σαν 'επιλογές' δεν πιάνω τα 333 μπαράκια το ένα δίπλα στ' άλλο, όπου η ΜΟΝΗ διαφορά είναι η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου. Αυτό γιατί αν ήταν δυνατόν (αν υπήρχε ο χώρος δλδ) να γίνει ΕΝΑ μπαράκι που να χωράει 2.000.000 κόσμο, θα γινόταν κι όλοι εκεί θα πήγαιναν. 'Επιλογές' είναι ας πούμε τα μπαράκια με διαφορετικό ύφος (Ελληνάδικα, ροκ, ντούπου - ντούπου, ποπ, ρέγκε, ..., μέχρι και καρεκλάδικα απ' τα παλιά).Κοίτα, εγώ μένω πολύ κοντά στο κέντρο και πίστεψέ με δεν είμαι κάποια φοβερή εξαίρεση.
Τα 333 μπαράκια το ένα δίπλα στο άλλο που είναι όλα ίδια, μου θυμίζει περισσότερο εικόνα επαρχίας, παρά της αθήνας. Βέβαια, το τι βλέπει κανείς ως ίδιο και τι ως διαφορετικό είναι και θέμα koutsanιας αντίληψης Κάτι που εγώ βλέπω διαφορετικό, εσύ το βλέπεις ίδιο.Εγώ μπορεί να πηγαίνω σε 10-20 μαγαζιά [τα ίδια σε όλη μου το ζωή;]. Το ζήτημα είναι αυτά τα 10-20 είναι τα ίδια για όλους; Για πόσους διαφορετικούς ανθρώπους υπάρχουν από 10-20 μαγαζιά;
Ναι, βλέποντάς τα μεμονωμένα μπορείς να πεις ότι 10-20 μαγαζιά θα μπορούσαν να υπαρχουν οπουδήποτε. Που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση, αν είχες μια εικόνα για το πόσο 'ιδιαίτερα' μπορουν αυτά να είναι. Το ζήτημα είναι ότι σε μια επαρχιακή πόλη δεν γίνεται να υπάρχουν 10.000 '10-20' μαγαζιά για τον καθένα να επιλέξει ποια του αρέσουν. Υποχρεωτικά θα διαλέξει τα 10-20 που υπάρχουν για όλους.
Τι θέλω να πω, ακόμα και σε ένα (1) μαγαζί να πηγαίνει κάποιος στην ΑΘήνα σε όλη του ζωή, αυτή η επιλογή παραμένει μια που πιθανότατα δεν θα μπορούσε να κάνει στην επαρχεία, γιατί αυτό το ένα (1) δεν θα υπήρχε. [βλ. παλιότερο post περί στατιστικής].
Τα απόλυτα νούμερα δεν λένε τίποτα. Η αλήθεια είναι στις πιθανότητες, και μπορεί να μη φαίνεται, αλλά σιχαίνομαι να συμφωνώ με τον koutsanΥΓ Αν βάλουμε στη μέση και το ζήτημα του φαγητού, που σιγά σιγά αποτελεί πολύ ουσιαστικότερο θέμα στις ηλικίες μας, τότε η σύγκριση χαώνεται...
-
οι συνδυασμοί των 10-20 ανα 10000 είναι σίγουρα περισσότεροι, μαθηματικά, απο τους συνδυασμούς των 10-20 ανά 100πχ. [ν!/κ!(ν-κ)!]
αλλά τίθεται θέμα πόσο διαφέρουν αυτοί οι συνδυασμοί μεταξύ τους, και αν οι συνδυασμοι που διαφέρουν λιγότερο απο ένα α κατώφλι αν ομαδοποιηθούν δίνουν τελικά πολύ περισσότερους συνδυασμούς απο την περίπτωση των 100 μαγαζιών -
Μα γι' αυτό λέω ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων!
Εγώ υπολογίζω ότι το 90% των εξόδων κάθε χρόνο γίνεται σε περίπου 20 μαγαζια
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
ΥΓ Αν βάλουμε στη μέση και το ζήτημα του φαγητού, που σιγά σιγά αποτελεί πολύ ουσιαστικότερο θέμα στις ηλικίες μας, τότε η σύγκριση χαώνεται...Υπέρ της περιφέρειας, εννοείται. Αν μάλιστα θέλεις να φας ΚΑΛΑ (πρόσεξε, είπα καλά, όχι απλά πολύ) στην Αθήνα είναι πλέον σχεδόν αδύνατον.
Κατά τα λοιπά,
Ο ύμνος του εγωιστή! -
ΥΓ Αν βάλουμε στη μέση και το ζήτημα του φαγητού, που σιγά σιγά αποτελεί πολύ ουσιαστικότερο θέμα στις ηλικίες μας, τότε η σύγκριση χαώνεται...
Υπέρ της περιφέρειας, εννοείται. Αν μάλιστα θέλεις να φας ΚΑΛΑ (πρόσεξε, είπα καλά, όχι απλά πολύ) στην Αθήνα είναι πλέον σχεδόν αδύνατον.
Κατά τα λοιπά,
Ο ύμνος του εγωιστή!ε καλά τώρα φτάνεις σε σημείο απώτατου παραλογισμού και... does not compute το σύστημα για κάποια απάντηση !
-
Πάντως υπάρχει και μια τάση εξειδανίκευσης της ζωής στην επαρχία.
Κάθησα στο χωριό μερικές μέρες για δουλειές, χειμώνα.
Την 3η μέρα είχα αρχίσει και βαριόμουνα. Με έσωζε η δουλειά στο σπίτι.Δεν είναι εύκολο για κανέναν να αλλάξει συνήθειες. Ο άνθρωπος είναι φύσει συντηρητικός. Η ρουτίνα του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
ε καλά τώρα φτάνεις σε σημείο απώτατου παραλογισμού και... does not compute το σύστημα για κάποια απάντηση !Δλδ λες ότι στην Αθήνα τρως καλύτερα απ' ότι στην επαρχία της Αμαλιάδας;
Πρόσεξε, έχω και μάρτυρες...Σοβαρά τώρα, kouk, αυτό που έγραψες ισχύει όπου κ να' σαι κ έχει να κάνει αποκλειστικά με τον άνθρωπο.
-
wanabee βάλεσε πραγματικές διαστάσεις το 10.000, υπολόγισε με ό,τι κατώφλι θέλεις και πάλι θα βγαίνουν πολλές πολλές πολλές 10-20δες περισσότερες. Μην τρελλαθούμε ρε παιδιά.
Tifosi, σου είπα, και σε ένα (1) μαγαζί να πηγαίνεις, fact remains. Μη σου πω, ότι σε όσο λιγότερα μαγαζιά πηγαίνεις, τόσο συντριπτικότερο είναι το επιχείρημα. Δλδ αν χρειάζεσαι την ύπαρξη μερικών δεκάδων χιλιάδων καταστημάτων για να βρεις 10-20 (πολλώ δε μάλλον ένα) πόσο πιθανό πιστεύεις πως είναι να τα βρεις μεταξύ χ ; (χ=αριθμός καταστημάτων σε μια επαρχειακή πόλη).
Για να μη συζητήσουμε πως αυτές οι πιθανότητες μεταφράζονται στην επιλογή της παρέας, σε συνδιασμό με το κατάστημα κλπ κλπ
Και πάλι βέβαια είναι και θέμα ανθρώπου. Διαφορετικοί άνθρωποι διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ανάγκες. Νόμιζα πως ξεπεράσαμε το ζήτημα του να αποδείξουμε αν η αθήνα ή η επαρχεία είναι καλύτερη για όλους. Δεν υφίσταται αυτό το ερώτημα. Αλλά πραγματικά δλδ, νούμερα είναι, οι ποσοτικές διαφορές είναι χαώδεις.
Και μην ξεχνάτε ότι μεγάλες ποσοτικές διαφορές, γίνονται ποιοτικές διαφορές. Αυτό δεν είναι κάτι στο χέρι σας να το δεχτείτε ή όχι. Το πως θα το κρίνετε, αντιληφθείτε, αξιολογήσετε, προφανώς είναι στο χέρι του καθενός. Η ύπαρξή του όμως όχι.
-
Δλδ λες ότι στην Αθήνα τρως καλύτερα απ' ότι στην επαρχία της Αμαλιάδας;
Πρόσεξε, έχω και μάρτυρες...Εύκολα.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Πάντως υπάρχει και μια τάση εξειδανίκευσης της ζωής στην επαρχία.
Κάθησα στο χωριό μερικές μέρες για δουλειές, χειμώνα.
Την 3η μέρα είχα αρχίσει και βαριόμουνα. Με έσωζε η δουλειά στο σπίτι.Δεν είναι εύκολο για κανέναν να αλλάξει συνήθειες. Ο άνθρωπος είναι φύσει συντηρητικός. Η ρουτίνα του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.
βαλε ιντερνετ στο χωριο
καλυτερα να βαριεσαι, παρα να τρεχεις ολη μερα
στο κατω κατω, πας για ψαρεμα
-
Πολύ το ζαλίσαμε νομίζω.
Είναι σαν να λέτε ο ένας στον άλλο 'Δεν είναι σωστή η ζωή που σου αρέσει'.Κάποιοι προτιμούν να ζουν μεταξύ αγνώστων, να μην τους γνωρίζει κανείς.
Αλλοι προτιμούν να βλέπουν γνωστούς και να τους βλέπουν γνωστοί, να 'ανήκουν' σε μια κοινωνία.
Καλά κάνουν οι πρώτοι να ζουν στη μεγαλούπολη κι οι δεύτεροι να ζουν σε ένα χωριό ή μια μικρή πόλη.Το θέμα, το μοναδικό θέμα, είναι με αυτούς που κερδίζουν σε μια πόλη ελάχιστα και δεν ζουν όπως θα μπορούσαν. Να παίρνεις πχ 1000 ευρώ με νοίκι και οικ. υποχρεώσεις και να μην απολαμβάνεις τίποτα. Να έχεις μια εξαρτημένη εργασία (πχ εργάτης ειδικευμένος ή ανειδίκευτος, ντελίβερι, υπάλληλος...) και να εξαντλείται η ζωή σου μεταξύ καφετέριας, σουβλακερί, δουλειάς και σπιτιού. Αυτό είναι άσχημο. Τέτοιοι άνθρωποι (πάρα πολλοί πλέον) πρέπει να το πάρουν απόφαση να την κάνουν για επαρχία. Αν βρουν κάποια άκρη για δουλειά με περισσότερα χρήματα, πολύ απλά δεν έχουν λόγο να κάθονται στην πόλη.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Tifosi, σου είπα, και σε ένα (1) μαγαζί να πηγαίνεις, fact remains. Μη σου πω, ότι σε όσο λιγότερα μαγαζιά πηγαίνεις, τόσο συντριπτικότερο είναι το επιχείρημα. Δλδ αν χρειάζεσαι την ύπαρξη μερικών δεκάδων χιλιάδων καταστημάτων για να βρεις 10-20 (πολλώ δε μάλλον ένα) πόσο πιθανό πιστεύεις πως είναι να τα βρεις μεταξύ χ ; (χ=αριθμός καταστημάτων σε μια επαρχειακή πόλη).Μα σου λεω, είναι προσωπικό θέμα!
Ένα ρημάδη καφέ πίνω σε 10 διαφορετικές καφετέριες, όχι επειδή μου τη βιδώνει να αλλάζω συνέχεια αλλά επειδή οι παρέες μου είναι σκορπισμένες στην Αθήνα. Να το πω απλά; Δε με πολυενδιαφέρει να αλλάζω 'στέκια'
-
Αν αφήσεις έξω τον παράγοντα κόστος ούτε στο όνειρό σου στην Αμαλιάδα δεν μπορείς να φας αυτά που μπορείς να βρεις Αθήνα...Έχω φίλο που μόνο εξ αυτού του λόγου θα πάθαινε κατάθλιψη στην επαρχία, αλλά βασικά έχει συνηθίσει σε εστιατόρια 1000$ (και παραπάνω) τα 4 άτομα στη Ν.Υόρκη σε συχνή βάση...Που να του προτείνεις να φάει στην επαρχία ?
Και όχι δεν είναι καμία υπερβολή : προσωπικά λατρεύω και το σούσι και την κινέζικη - βιετναμέζικη κουζίνα και πολλά άλλα, που θα τα φάω όλα αυτά στην Αμαλιάδα? -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν αφήσεις έξω τον παράγοντα κόστος ούτε στο όνειρό σου στην Αμαλιάδα δεν μπορείς να φας αυτά που μπορείς να βρεις Αθήνα...Έχω φίλο που μόνο εξ αυτού του λόγου θα πάθαινε κατάθλιψη στην επαρχία, αλλά βασικά έχει συνηθίσει σε εστιατόρια 1000$ (και παραπάνω) τα 4 άτομα στη Ν.Υόρκη σε συχνή βάση...Που να του προτείνεις να φάει στην επαρχία ?
Και όχι δεν είναι καμία υπερβολή : προσωπικά λατρεύω και το σούσι και την κινέζικη - βιετναμέζικη κουζίνα και πολλά άλλα, που θα τα φάω όλα αυτά στην Αμαλιάδα?μπορεις να ανοιξεις ενα ωραιοτατο εστιατοριο στην Αμαλιαδα, να ερχομαστε και εμεις για φαγητο.
-
Eίπαμε...
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
wanabee βάλεσε πραγματικές διαστάσεις το 10.000, υπολόγισε με ό,τι κατώφλι θέλεις και πάλι θα βγαίνουν πολλές πολλές πολλές 10-20δες περισσότερες. Μην τρελλαθούμε ρε παιδιά.σίγουρα!
μάλιστα το κατώφλι θα ήταν λάθος να είναι σταθερό. εδώ έρχεται η άλλη άκρη της παρένθεσης που ονομάζεται Διακριτική Ικανότητα.
αν θεωρήσουμε το φάσμα της παρεχόμενης ψυχαγωγίας σταθερό τότε τα 100 μαγαζιά της Αμαλιάδας επιμερίζονται μεγαλύτερο κομμάτι του φάσματος οπότε και θα έβγαινε ένα τεράστιο κατώφλι=λίγοι ομαδοποιημένοι συνδυασμοί. ΑΛΛΑ εσύ που έχεις περισσότερα μαγαζιά να μοιράσεις το δικό σου επιθυμητό κομμάτι φάσματος κατεβάζεις το κατώφλι επαναληψιμότητας (κλασσικά προβλήματα στρογγυλοποίησης και μήκους λέξης απο ένα σημείο και μετά δηλ)σκοπός μου δεν είναι να επιβεβαιώσω τον Ililias, θεωρητικά έχει άδικο. προσπαθώ να βρω τη κρίσιμη ποσότητα πρακτικά ή αλλιώς
bigger is better but how much better is a lot bigger. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Και όχι δεν είναι καμία υπερβολή : προσωπικά λατρεύω και το σούσι και την κινέζικη - βιετναμέζικη κουζίνα και πολλά άλλα, που θα τα φάω όλα αυτά στην Αμαλιάδα?Κι εγώ λατρεύω το σούσι, και μάλιστα όπως το σερβίρουν στο αγαπημένο μου εστιατόριο, στο Τόκυο.
Έχουμε πάψει να συζητάμε κ το' χουμε ρίξει στην προσπάθεια να πουμε κάτι, μου φαίνεται... Εδώ μιλάμε για το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, άντε κ για τη 'γενιά των 700 Ε', όχι για εστιατόρια των 1000$ τα 4 άτομα. Αν κ έχουμε τέτοια κι εδώ, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Κ αίθουσες εξκλιούσιβ και βιαϊπί και δείπνο στη σουίτα δίπλα στην ιδιωτική πισίνα κι άλλα*...
ΥΓ. Αν δεν πηγαίνεις κάθε μέρα για σούσι, Κινέζικο, Ινδικό ή Βιετναμέζικο **δίπλα **στο σπίτι σου, υπάρχουν όλα στην Πάτρα. 1 ώρα (με το πάντα) από την Αμαλιάδα.
Εδιτ
*Ξέχασα κ τον πριβέ σεφ! -
Ηλία, αν για κάθε τι που σου γράφουνε απαντάς μα εγώ δεν θα το έκανα, η ξαδέρφη μου δεν το κάνει κ.ο.κ. δεν βγαίνει άκρη.
Δέξου ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και για αυτά που θέλουν και μπορούν και αναζητούν ορισμένοι τα πράγματα είναι διαφορετικά. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ηλία, αν για κάθε τι που σου γράφουνε απαντάς μα εγώ δεν θα το έκανα, η ξαδέρφη μου δεν το κάνει κ.ο.κ. δεν βγαίνει άκρη.Απαντάω έτσι όταν γράφουν έτσι.
Δέξου ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και για αυτά που θέλουν και μπορούν και αναζητούν ορισμένοι τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Όχι μόνον το δέχομαι, αυτό γράφω κάμποσες σελίδες τώρα.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
... ( ο ) Ililias, θεωρητικά έχει άδικο...και το γνωρίζω. Το θεωρητικά δίκαιο θα ήταν να έχουμε ένα μαγαζί για τον καθ' ένα μας.
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;