-
Aν ο άλλος οδηγεί με τους αγκώνες πού να φτάσει το όκτυ
-
Ο χρήστης kapami έγραψε:
skodamaniac πήρες ένα στοκ αυτοκίνητο και άλλαξες όλα τα περιφερειακά της μηχανής, τα φρένα και την ανάρτηση.
Το αμάξι σου είναι φουλ δεύτερο στάδιο δλδ, μετά από δική σου 'σπατάλη' χρημάτων και χρόνου (που θα λεγαν και οι εκ των λιμανακίων αδελφοί μας δλδ ) και φυσικά χωρίς επαφή με την εργοστασιακή του μορφή, άρα ούτε με την όποια εγγύηση μπορεί να δώσει το εργοστάσιο, και φυσικά χωρίς μεταπωλητική αξία.
Στη στοκ μορφή του μας το περιγράφεις ως βάρκα χωρίς φρένα με ένα κακό πρόγραμμα για το μοτέρ, απαρχαιωμένο σασί και εσωτερικό και το οποίο έκανε 20 χιλιάρικα, όσο ένα καλό μικρομεσαίο εκείνη την εποχή. Το να προσπαθήσεις να το υπερασπιστείς είναι καταδικασμένη προσπάθειακαταδικασμένη ξεκαταδικασμένη,
κουβέντα να κάνουμε,
πάρε μερικά επιχειρηματάκια...λοιπόν:τι εννοείς 2ο στάδιο; ενα πρώτο στάδιο είναι φίλε μου με μία wg που βγαίνει με 3 βίδες και μπαίνει η forge.
σπουδαίες μετατροπές...το να αλλάξεις 4 αμορτισερ...που ούτως η άλλως θέλανε αλλαγή διότι είχανε ξεράσει λάδια τα πίσω στα 40.000 χλμ
τα φρένα φίλε μου, τα βρήκα μεταχειρισμένα απο rs1, ιδια άκρα φοράνε τα gt193, τα 150αρια δηλαδή (τέτοιο είναι το gt193)
και τα RS.
ειδικά οι μπροστινές δαγκάνες είναι ΟΛΟΙΔΙΕΣ αλλα σε χρώμα πράσινο, απλά έχουνε μακρύτερες βάσεις για να δαγκώσουν δίσκο 312 αντι 288!
πίσω, είναι διαφορετική αλλα σπουδαία δουλειά να βγάλεις 2 βίδες και να βάλεις την άλλη.
plug & play κυριολεκτικα.
ούτε εγώ είμαι υπερ των εκτεταμένων αλλαγων φίλε μου!
αλλα...αυτό είναι OEM part...με ΟΕΜ διαστάσεις πλάκας και ΟΕΜ διαστάσεις τακακι.
σπατάλη χρόνου;
σιγα τα αυγα, για service πήγα και πέρασαν τις αντιστρεπτικες που είναι για το αμάξι μου.
ποια σπατάλη εννοείς;
Χωρίς μεταπωλητική αξία;;;;;;;
κάνεις λάθος, το αμάξι αυτη τη στιγμή πουλιέται σε μαντράδες 11-12 χιλιάρικα επειδή ακριβώς δεν έχει εκτεταμμένες μοντίφες, αλλα προσεγμένα μικρά πραγματάκια!
φυσικά είμαι νομότυπος, με κάρτα καυσαερίων κλπ κλπ.
αν πας να ρωτήσεις το ίδιο αμάξι πόσο πιάνει σε stock μορφη, ίδιας ηλικίας, δε θα σου δώσουν ούτε 8 χιλιάρικα... ξέρω καλά τι λέω...ΠΟΤΕ δεν είπα ότι ήτανε βάρκα.
απλα...για τις απαιτήσεις μου και τις δυνατότητες του εξαιρετικά άκαμπτου πλαισίου του (τι εννοείς απαρχαιωμένο;;
για τεκμηρίωσέ το μας)
μπορούσε να βελτιωθεί πάααρα πολυ.
Το αμάξι φίλε μου στρίβει πλέον με 240 χλμ στις στροφές της μαλακάς...πίνοντας φραπέ....με το ένα χέρι,
στα λιμανάκια...(εγώ που δε το ξέρω καλά ακόμη), στρίβει στα πέταλα (χωρίς χαζοσπινιαρίσματα-γλιστρίματα και λοιπές ταρζανιές και οδηγώντας στη λωρίδα μου - οχι όλο το δρόμο δικό μου) χαλλλλλαρά με 100άρες...
ξέρεις πολλά αμάξια οικογενεικα....με κόστος 380 ευρώ για τις hr και 4 bilstein άντε αλλα 400 να βάλω; (εγω τα πήρα 150 ευρώ ) και 4 μεταχειρισμένες 18άρες με τα λάστιχα με διαφορά άλλα 4 κατοστάρικα με τα δικά μου εννοω,
να στρίβουν όπως ένα καθαρόαιμο sportscar;;;;(όταν εννοώ καθαρόαιμο, ας πούμε όπως ένα rx8, ένα TT το τελευταίο, ένα golf GTI, ας μην αναφέρω λοιπόν τη μικρή lotus elise διότι ο οδηγός μάλλον οδηγούσε με τις πατούσες...άσχετα που απο τον ενθουσιασμό του μου εκανε νόημα και σταμάτησα να με ρωτήσει 'τι είναι τούτο το ταξι ρε φίλε;; πως στρίβει έτσι; νόμιζα ότι αυτά μόνο για ευθείες είναι..'
-
Είχα πραγματικά σκοπό να απαντήσω παραθέτοντας λογικά επιχειρήματα αλλά διαβάζοντας το ποστ μέχρι το τέλος
αποφασίζω να πάω για δουλειά, kthxbai
-
Ο χρήστης skodamaniac έγραψε:
Τώρα αν είσαι σα το κουνιάδο μου που αγοράζει αμάξι διαβάζοντας περιοδικα...άλλα φοβάται να πάει για test-drive και φοβάται να φτάσει το αμάξι του στις 45000 ΣΑΛ γιατι νομίζει ότι θα σπάσει, οκ,
τότε..λογικό είναι να μιλάμε άλλη γλώσσα και να είμαστε απο 2 διαφορετικούς κόσμους!!45000 μόνο η σκοντάρα πιάνει. Εμείς βολευόμαστε αααντε μέχρι 8-9000.
-
δηλαδή δε ξέρω αν είσαι γραμμένος σε κάνα τεχνικό αυτοκινητιστικό forum
όπως το dragster.gr?
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ας τα πάρουμε από την αρχή...Πόσο κόστισε συνολικά τελικά το αμάξι; Γιατί από τα 20Κ της τιμής αγοράς, εύκολα βλέπω άλλα 3-4Κ σε μοντίφες. Με τόσα, βρίσκεις εύκολα ακόμη και Cupra καινούριο κατά καιρούς, για να μην πω για Golf GTΙ μετάχειρο...
Τα τελευταία, προφανώς και έχουν καλύτερο κράτημα μαμά, από οποιαδήποτε ανάρτηση μπει στο Skoda (μόνο και μόνον η σύγκριση ημιάκαμπτος-πολλαπλοί... ).
Γιατί είναι καλή αγορά το Skoda σου και όχι ένα Leon Cupra χωρίς καμιά μοντίφα πχ...
α...
τώρα ναι,
έχει ενδιαφέρον η συζήτηση και το debate.
λοιπόν,
καταρχήν,
τώρα αν αγόραζα αμάξι, και δεν είχα 2 κοριτσάκια να χρειάζομαι χώρους για τα τσιμπράγκαλα,
ναι, θα πηγαινα στη λύση cupra με κλειστά τα μάτια!!
δε το συζητάω...πανέμορφο, φοβερό εργαλείο, φοράει και τη κ04 πάνω, με ένα πρώτο στάδιο...350-360....για πλάααακα λέμε και αξιόπιστα.
αλλα τότε...ρε φίλε το 2007, ισα που πρωτοβγαίνανε τα 1.8 τσι στα 23 χιλιάρικα η octavia!!
οι επιλογές μου ήτανε πολύ περιορισμένες, η 5άρα rs έκανε κοντά 29 χιλιάρικα.
και ήθελα και θέλω ακόμη χώρους.
αλλο 19, και να το χτίζω λίγο λίγο κατά τη διάρκεια της συντήρησης του (όπως κάνω, δηλαδή χαλάει κάτι και το αντικαθιστώ με κάτι καλύτερο με 200-300 ευρώ παραπάνω) αλλο να έβαζα φέσι άλλα 5-9 χιλιάρικα και μάλιστα έντοκα...(το gt193 το έβαλα 4 χρόνια με ΑΤΟΚΟ διακανονισμό-πολύ σημαντικό τότε στη τελική απόφασή μου)golf δε θέλω, μικρό πορτ-μπαγκαζ και τότε μόνο το 200άρη το δίλιτρο έβγαινε κοντά στα 30 χιλιάρικα!!!
και...ξέρεις ότι τέτοιο αμάξι μεταχείρο, μία ζημιά να σου βγάλει..πάει το όποιο σου κέρδος.πιστεύω να κατάλαβες το σκεπτικό με το οποίο υποστηρίζω τη σκοντάρα.
μιλάω με τα δικά μου δεδομένα το 2007.
Τώρα θα πήγαινα μάλλον σε cupri...όπως το βλέπω...και θα έπαιρνα ένα 2ο μεταχείρο station fabia...1.2 tsi...και θα είχα και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!!α..κάτι ακόμη:
μη ορκίζεσαι...ότι ο εν λόγω ημιάκαμπτος είναι έτη φωτός πίσω απο τη πολλαπλή του νέου δαπέδου!!
διότι φίλε μου, όταν σκληρύνεις και το νέο και του χώσεις σοβαρή αντιστρεπτική πίσω (τώρα έχει μία απο πλαστελίνη... ) πάλι τραπέζι θα γίνει, και μάλιστα θα κουβαλάς και της εκ εκ γεννητης του ασθένειες,
που δε τις έχει ο δικό μου άξονας.
και ξέρεις ποιες είναι...φαντάζομαι...
Γενικα...αν θες να το κάνεις στριφτερό και απόλυτο, με αντιστρεπικές και αμορτισέρ μόνο, η όμορφη user-friendly συμπεριφορά του multi-link..πάει περίπατο.
αλλα αλήθεια,
τι το κακό έχει ο εν λόγος ημιάκαμπτος του προηγούμενου δαπέδου;
σου δίνει μία μικρή στρέβλωση σα παθητική τετραδιεύθυνση στα δυναμικά φορτία η οποία εξαλείφεται με 2 powerflex σινεμπλοκ στα πίσω ποτήρια, απο εκεί και περα ούτε αναπηδήσεις απο αναρτώμενη μάζα κάνει διότι είναι σχετικά ελαφρύς (ένας φίλος ζύγισε απο octavies τα 2 υποσυστήματα, ο multi-link του βγήκε βαρύτερος 4 κιλά!!!), απείρως πιο γερός σε χτυπήματα, λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης λόγω φθοράς, και μόλις λίγο φθαρούν τα πίσω σινεμπλοκ, η καλύτερη γωμετρία πάει περίπατο τελικα.
ΔΗλαδή όσο είναι καινούργιος έχει μόνο πλεονεκτήματα (μόνο μην ακουμπήσεις κάνα πεζοδρόμιο, την έκανες είναι απο πλαστελίνη τα μπρατσάκια) μόλις κουραστεί με 30-40 χλμ...εξαρτάται το δρόμο και τη χρήση...εκεί...η χαλαρότητα και η νευρικότητα στα πολλά χιλιόμετρα πάει σύννεφο.Ο εν λόγω ημιάκαμπτος δε πάσχει απο τέτοια πράγματα και είναι μία καλή τίμια πρόταση χωρίς πολλά σινεμπλοκ και κοκοψίνια...που κλατάρουν κάθε λίγο και λιγάκι στο φόρτωμα και στους καρόδρομους της επαρχίας (ρώτα ταρίφες...να σου πούνε...τι τραβάνε...)
-
Ας τα πάρουμε από την αρχή...
Πόσο κόστισε συνολικά τελικά το αμάξι; Γιατί από τα 20Κ της τιμής αγοράς, εύκολα βλέπω άλλα 3-4Κ σε μοντίφες. Με τόσα, βρίσκεις εύκολα ακόμη και Cupra καινούριο κατά καιρούς, για να μην πω για Golf GTΙ μετάχειρο...
Τα τελευταία, προφανώς και έχουν καλύτερο κράτημα μαμά, από οποιαδήποτε ανάρτηση μπει στο Skoda (μόνο και μόνον η σύγκριση ημιάκαμπτος-πολλαπλοί... ).
Γιατί είναι καλή αγορά το Skoda σου και όχι ένα Leon Cupra χωρίς καμιά μοντίφα πχ...
α...
τώρα ναι,
έχει ενδιαφέρον η συζήτηση και το debate.
λοιπόν,
καταρχήν,
τώρα αν αγόραζα αμάξι, και δεν είχα 2 κοριτσάκια να χρειάζομαι χώρους για τα τσιμπράγκαλα,
ναι, θα πηγαινα στη λύση cupra με κλειστά τα μάτια!!
δε το συζητάω...πανέμορφο, φοβερό εργαλείο, φοράει και τη κ04 πάνω, με ένα πρώτο στάδιο...350-360....για πλάααακα λέμε και αξιόπιστα.
αλλα τότε...ρε φίλε το 2007, ισα που πρωτοβγαίνανε τα 1.8 τσι στα 23 χιλιάρικα η octavia!!
οι επιλογές μου ήτανε πολύ περιορισμένες, η 5άρα rs έκανε κοντά 29 χιλιάρικα.
και ήθελα και θέλω ακόμη χώρους.
αλλο 19, και να το χτίζω λίγο λίγο κατά τη διάρκεια της συντήρησης του (όπως κάνω, δηλαδή χαλάει κάτι και το αντικαθιστώ με κάτι καλύτερο με 200-300 ευρώ παραπάνω) αλλο να έβαζα φέσι άλλα 5-9 χιλιάρικα και μάλιστα έντοκα...(το gt193 το έβαλα 4 χρόνια με ΑΤΟΚΟ διακανονισμό-πολύ σημαντικό τότε στη τελική απόφασή μου)golf δε θέλω, μικρό πορτ-μπαγκαζ και τότε μόνο το 200άρη το δίλιτρο έβγαινε κοντά στα 30 χιλιάρικα!!!
και...ξέρεις ότι τέτοιο αμάξι μεταχείρο, μία ζημιά να σου βγάλει..πάει το όποιο σου κέρδος.πιστεύω να κατάλαβες το σκεπτικό με το οποίο υποστηρίζω τη σκοντάρα.
μιλάω με τα δικά μου δεδομένα το 2007.
Τώρα θα πήγαινα μάλλον σε cupri...όπως το βλέπω...και θα έπαιρνα ένα 2ο μεταχείρο station fabia...1.2 tsi...και θα είχα και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτοΑν υπάρχει ΜΙΑ περίπτωση να σου βγάλει ζημιά το μη βελτιωμένο μετάχειρο, θα έλεγα πως η πιθανότητα είναι 5x για ζημιά από το βελτιωμένο καινούριο...
Μπορώ να καταλάβω πως το 2007 δεν υπήρχαν τόσες επιλογές ίσως, αλλά το 2008 πχ είχαμε στην αγορά ΠΟΛΛΕΣ επιλογές, οπότε...
Σήμερα, μπορείς να βρεις 1-2-3 ετών μεταχειρισμένα σε εξευτελιστικές τιμές και με όσα άλογα χρειάζεται... Επίσης, η πλειοψηφία των οδηγών, ΔΕΝ θέλει να μπλέξει με μοντίφες και μετατροπές, γιατί θέλει το κεφάλι της ήσυχο. Μην ακούσω πάλι την καραμέλα πως είναι το ίδιο πράγμα, γιατί ΔΕΝ είναι.
-
μα δε θα διαφωνήσω μαζί σου!
αλλα και όπως αγοράστηκε το αμάξι με τα kw σπορκιτ ήτανε αντικειμενικά καλούτσικο.
Τι καλύτερο να αγόραζε κάποιος τότε στα -
Ο χρήστης Saligari_Magiko έγραψε:
δηλαδή δε ξέρω αν είσαι γραμμένος σε κάνα τεχνικό αυτοκινητιστικό forum
όπως το dragster.gr?
οχι φίλε μου,
αλλα το gtc ή το skodaclub δε σου κάνει;
και οι etuners έχουν καλό forum, με έχουν βοηθήσει κάποια αρθρα στο ψάξιμό μου.
και φυσικά τα ξένα όπως briskoda κλπ. -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Τώρα αν είσαι σα το κουνιάδο μου που αγοράζει αμάξι διαβάζοντας περιοδικα...άλλα φοβάται να πάει για test-drive και φοβάται να φτάσει το αμάξι του στις 45000 ΣΑΛ γιατι νομίζει ότι θα σπάσει, οκ,
τότε..λογικό είναι να μιλάμε άλλη γλώσσα και να είμαστε απο 2 διαφορετικούς κόσμους!!45000 μόνο η σκοντάρα πιάνει. Εμείς βολευόμαστε αααντε μέχρι 8-9000.
typo φίλε...typo,
μη ρίχνεις το επίπεδο της συζήτησης με τέτοιες ειρωνείες,
δε προσφερεις κάτι έτσι!!
άλλωστε διορθώθηκε άμεσα σε 4500! -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Octavia GT
Κλασσικό συντηρητικό εσωτερικό, μαύρο χωρίς καμπύλες και γκρι χρωματισμούς...
Εμένα πάντως μου αρέσει πολύ...
Το ταξίμετρο και το αρωματικό δεντράκι που πήγαν;
συμφωνω,
μαύρο, συντηριτικό εσωτερικό..παντού μαυρο.Αλλα..επειδή πάντα ουδεν κακόν αμιγές καλού,
και μετά απο 4 χρόνια...το εσωτερικό μου είναι ΙΔΙΟ!!!!
ενω...στα μπεζο-γκριζάκια με τη λευκή επένδυση του ουρανού,
στα 4 χρόνια...το αμάξι φαίνεται βρώμικο και μαυρίσμένο απο το καυσαέριο και οσους βιολογικούς να κάνεις...
δεν φαίνεται φρέσκο και καινούργιο.
Ενω...στο δικό μου...είναι α-θ-ι-κ-τ-ο λέμε!!! -
Για το πόσο μπορεί να βελτιωθεί ο 20VT δεν έχω καμία αντίρρηση. Το πόσο αθάνατος θα είναι , το συζητάμε, αλλά σίγουρα μιλάμε για αρκετά δοκιμασμένη λύση, οπότε δεν θα φέρω ιδιαίτερες αντιρρήσεις.
Αντιρρήσεις να μου επιτρέψεις να φέρω στο πλαίσιο, το οποίο, Ό,ΤΙ, μα Ό,ΤΙ ανάρτηση και να βάλεις πάνω, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα σημερινά hatch με τους πολλαπλούς και την ακαμψία. Υπάρχει πάντα ένα όριο σε κάθε κατασκευή και τα όρια του συγκεκριμένου, εξαντλούνται εκεί.
Αν με ρωτάς τι μπορούσες ν' αγοράσεις μ' αυτά τα λεφτά ΤΟΤΕ, για να ασχολείσαι με βελτιώσεις, θα σου έλεγα πως έκανες την καλύτερη αγορά.
Αλλά, γρήγορα hatch / μικρομεσαία, υπήρχαν και υπάρχουν και οι ανάγκες του καθενός, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές. Οι tuners, το γνωρίζεις φαντάζομαι πως είναι μειοψηφία και μικρή μάλιστα, οι υπόλοιποι θέλουν ένα γρήγορο ή πολύ γρήγορο hatch για να μεταφέρονται και να διασκεδάζουν, χωρίς να ψάχνουν διαρκώς πόσο μεγάλη τουρμπίνα θα βάλουν...Επίσης, μην ξεχνάς και ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: τα σύγχρονα turbo έχουν κάτι που τα παλιά ή τα ατμοσφαιρικά ΔΕΝ έχουν: φιλικότητα και άνεση. Πχ στο Golf V TSI, κούμπωσα μια 6η στην Εγνατία στα Γιάννενα και την έβγαλα στο Μέτσοβο, τραβάει από τις 1000 στροφές. Αυτό, το δικό σου με την Κ04 , ΔΕΝ θα το κάνει και είναι φυσιολογικό. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα παραπάνω άλογα, θα ήθελα την ροπή χαμηλά, ένα DSG και πίσω κίνηση...
Ε , τέτοιο πράγμα ΔΕΝ υπάρχει στην αγορά (υπάρχουν μερικά Merc με καλό αυτόματο με μετατροπέα ροπής, αλλά πάνε ψηλά... ), οπότε βολεύτηκα με ατμοσφαιρική ψόφια μπουρούχα (σε σχέση με τα Turbo, τέτοιο χάλι είναι! ), χειροκίνητο και πίσω κίνηση...
Κοινώς, ΔΕΝ κάνει ένα αμάξι για όλους, θα έλεγα πως όπως το περιγράφεις, το δικό σου είναι για πολύ ειδικό κοινό... Εσύ πήρες τον φθηνότερο 20VT που μπορούσες να πάρεις καινούριο, από εκεί και μετά , έκανες όλες αυτές τις μετατροπές, και γιατί ήθελες παραπάνω δύναμη και γιατί η παραπάνω δύναμη ήθελε καλύτερο πλαίσιο και φρένα...
-
Δεν έχεις βάλει μπαρόμετρα στην κολώνα;
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Δεν έχεις βάλει μπαρόμετρα στην κολώνα;axaxaaaa,
γιατι τι έπαθες ξαφνικα;
ναι,
έχω βάλει, πολύ πρόσφατα όμως!!
και αν δεν είχα μία φοβία με τη wg μη σηκώσει κάνα δίμπαρο στο πουθενα...θα το ξύλωνα...
δε μου αρέσει καθόλου!!
ενω το πουντάκι μου είχε μέσα στο ταμπλω...το μπαρόμετρο!!!
βρε ότι και να λένε..
ΠΟΥΝΤΟ...ΠΟΥΝΤΟ το punto μου....
μου λείπει αφάνταστα,
170.000 σκληρά χιλιόμετρα, το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο με 90.000 χλμ,
και δε με ενόχλησε ΠΟΤΕ!!!
ούτε μπαταρία δε ζήτησε, και ύστερα σου λενε 'τα ιταλικα χαλάνε'...μόνο πρόγραμμα, και τελικό καζάνι, και πήγαινε αέρα...
σα να το φόραγα ένα πράγμα, ότι ήθελα το έκανα!!!
όπως πήγαινα το punto, δε θα πάω ποτέ το octavia...!! -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Για το πόσο μπορεί να βελτιωθεί ο 20VT δεν έχω καμία αντίρρηση. Το πόσο αθάνατος θα είναι , το συζητάμε, αλλά σίγουρα μιλάμε για αρκετά δοκιμασμένη λύση, οπότε δεν θα φέρω ιδιαίτερες αντιρρήσεις.Αντιρρήσεις να μου επιτρέψεις να φέρω στο πλαίσιο, το οποίο, Ό,ΤΙ, μα Ό,ΤΙ ανάρτηση και να βάλεις πάνω, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα σημερινά hatch με τους πολλαπλούς και την ακαμψία. Υπάρχει πάντα ένα όριο σε κάθε κατασκευή και τα όρια του συγκεκριμένου, εξαντλούνται εκεί.
Αν με ρωτάς τι μπορούσες ν' αγοράσεις μ' αυτά τα λεφτά ΤΟΤΕ, για να ασχολείσαι με βελτιώσεις, θα σου έλεγα πως έκανες την καλύτερη αγορά.
Αλλά, γρήγορα hatch / μικρομεσαία, υπήρχαν και υπάρχουν και οι ανάγκες του καθενός, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές. Οι tuners, το γνωρίζεις φαντάζομαι πως είναι μειοψηφία και μικρή μάλιστα, οι υπόλοιποι θέλουν ένα γρήγορο ή πολύ γρήγορο hatch για να μεταφέρονται και να διασκεδάζουν, χωρίς να ψάχνουν διαρκώς πόσο μεγάλη τουρμπίνα θα βάλουν...Επίσης, μην ξεχνάς και ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: τα σύγχρονα turbo έχουν κάτι που τα παλιά ή τα ατμοσφαιρικά ΔΕΝ έχουν: φιλικότητα και άνεση. Πχ στο Golf V TSI, κούμπωσα μια 6η στην Εγνατία στα Γιάννενα και την έβγαλα στο Μέτσοβο, τραβάει από τις 1000 στροφές. Αυτό, το δικό σου με την Κ04 , ΔΕΝ θα το κάνει και είναι φυσιολογικό. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα παραπάνω άλογα, θα ήθελα την ροπή χαμηλά, ένα DSG και πίσω κίνηση...
Ε , τέτοιο πράγμα ΔΕΝ υπάρχει στην αγορά (υπάρχουν μερικά Merc με καλό αυτόματο με μετατροπέα ροπής, αλλά πάνε ψηλά... ), οπότε βολεύτηκα με ατμοσφαιρική ψόφια μπουρούχα (σε σχέση με τα Turbo, τέτοιο χάλι είναι! ), χειροκίνητο και πίσω κίνηση...
Κοινώς, ΔΕΝ κάνει ένα αμάξι για όλους, θα έλεγα πως όπως το περιγράφεις, το δικό σου είναι για πολύ ειδικό κοινό... Εσύ πήρες τον φθηνότερο 20VT που μπορούσες να πάρεις καινούριο, από εκεί και μετά , έκανες όλες αυτές τις μετατροπές, και γιατί ήθελες παραπάνω δύναμη και γιατί η παραπάνω δύναμη ήθελε καλύτερο πλαίσιο και φρένα...
στο 90% αυτών που λες θα συμφωνήσω.
ναι, έχω φτιάξει κάτι για ειδικό κοινο,
το οποίο είναι δηλαδή για πρωην punto-saxo-rallάκηδες οικογενειάρχες που δεν ωρίμασαν ποτε...ευτυχώς που έχουμε και άλλο αμαξάκι για εκδρομές κλπ (ένα jimny) διότι το να ανέβεις σε μία μπουκαπόρτα πλοίου,και ομοίως να κατέβεις, και να επισκεφθείς απομακρυσμένες παραλίες, είναι ένα σοβαρό ζήτημα με την octavia...
αλλα επιμένω,
ότι στα 19.990 που πουλιότανε η εν λόγω 'ελληνικη πατέντα' στην οποία έπεσε μεγίστη παραπληροφόρηση απο τον ειδικό τύπο (φοράει πρόγραμμα ΑΒΤ-είναι άξιος αντικαταστάτης της RS και άλλα κουλα),
δεν είχες πολλές επιλογές ειδικά αν ήθελες το σκάφος της octy και τους χώρους της.Επίσης, ναι μεν το αμάξι δεν ήτανε RS (άλλα καθίσματα-μοκέτες-τιμόνι-ταμπλω-μακρύτερη 5η στο σασμαν-διαφορετικές ζανφορ μπροστά με άλλα σκουλαρίκια-θολομπαράκια πίσω-και το κυριότερο τα φρένα που ήτανε και η ουσιαστικότερη διαφορά με το απλό 150άρι όπως το gt193) αλλα επι της ουσίας και με το βιαμαρ-αβελικό πρόγραμμα (το οποίο κατα κόσμον ήτανε γνωστό ως skoda-motorsport) ήτανε πολυ αξιόπιστο και εξίσου γρήγορο με το RS (αν όχι και γρηγορότερο ειδικά τα τελευταίας κοπής GT193 με over 1.3-1.4 και 0.7 στο κόφτη)
απο κράτημα πάντως με τα kw, νομίζω ότι ο μέσος οικογενειαρχης θα ήτανε υπερ-καλυμμένος!
η ας το θέσω αλλιώς:
το οποιοδήποτε άλλο με μαμά ανάρτηση αυτής της κατηγορίας κράταγε χειρότερα με 16άρα ζάντα (και βάζω μέσα και το golf και τη 5 octavia την 1.6 ή την 1.8 tsi μετέπειτα) απο το χαμηλωμένο απο την αντιπροσωπεία GT193.εχω οδηγήσει 5άρα 1.6 και 1.4 tsi και ξέρω καλά τι λέω (τα εταιρικά μας).
επίσης διαφωνω ως προς 2 θέματα που θίγεις:- το θέμα κράτημα-πίσω άξονας.
- το θέμα σπουλάρισμα απο χαμηλα.
ναι τα tsi σπουλάρουν απο 1500 στροφές, αλλα και το δικό μου δεν έχει δυσάρεστο lag με τη μαμα τουρμπίνα που έχω,
στις 2000 αρχίζει να σηκώνεται ο δείκτης του μπαρόμετρου απο την υποπίεση στο 0,5 αν θυμάμαι και στις 2500 αρχίζει έντονο πανηγύρι.
Στις 3000 έχω σχεδόν full Boost, 3.5 έχει δώσει ότι είχε να δώσει απο πίεση η μαμά k03s.
αλλα εκεί που ξεψυχάει το tsi (>5500) εμένα ανεβάζει αγόγγυστα μέχρι 7200 (και λόγω 20v καπακιού φυσικά)!!
Σε ότι αφορά τον άξονα τον ημιάκαμπτο,
απάντησα και νωρίτερα θίγοντας κάποια πράγματα.
Η όποια διαφορά προς το καλύτερο δεν ήρθε απο τη πίσω multi-link (και σιγα...τη multi-link δηλαδή...που μία κλασική multi-link του παλιού primera ήτανε σκάλες ανώτερη ... εδώ που τα λέμε και ας ήτανε το αμάξι τεχνολογίας 90...!!!
και να μη μιλήσουμε για τη μπροστά multi-link του πριμέρα...έτσι;;)αλλα **κυρίως **απο τις διαφορές μετατροχίων-μεταξονίων...που μεγάλωσαν ως μεγέθη στην επόμενη πλατφόρμα.
Επιμένω όμως ότι με τη 18άρα με το 38 offet, και με καλές αντιστρεπτικές χωρίς άλλες ακραίες λύσεις, το παλιο octavia...γίνεται τρένο...φίλε μου!!!αν προβείς σε ανάλογες μόντες στη multi-link ουσιαστικα και τη σκληρύνεις και τις μειώσεις τις διαδρομές της...χάνεις όλα τα πλεονεκτήματά της έναντι του ημιάκαμπου και σου μένουν τα μεινεκτήματα της.
αν μπεις ποτέ μέσα στο δικό μου, θα αναθεωρήσεις το πόσο παλιό είναι το πλαίσιο και πόσο χειρότερα στρίβει σε σχέση με τα καινούργια.
Γιατι έχω κανει τις δοκιμές μου ...και ή πέφτω συνεχώς σε κουλούς οδηγούς...ή τελικα...το αμάξι μου δεν είναι τόσο κακό σε σχέση με τα νέα δάπεδα απο όσο νόμιζα και εγώ ο ίδιος που εξεπλάγην ευχάριστα όταν το πρωτο-οδήγησα σεταρισμένο όπως το έχω τώρα.Εγω πάντως ότι ξεκίνησα να γράφω εδω, το έγραψα για να σας δείξω ότι σίγουρα το octavia 4GT (ή MK1 πιο σωστά)
γριά ξε-γριά....έχει ενδιαφέρον και σίγουρα δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη και τώρα που ο κόσμος το ζητάει και ακόμη πουλάει!!Οποιος οδηγήσει και απείραχτο ακόμη αυτό το αυτοκίνητο θα τρελλαθεί με την ευστροφία του και την αίσθηση του σασμαν του, όπως και το καλό - σαφέστατο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ (όχι ηλεκτρικές αντλίες όπως όλα τα καινούργια.... για μείωση κόστους) τιμονακι του.
τώρα τα φρένα ναι δεν είναι άριστα σε απανωτά πλακώματα, αλλα ακόμη και με 4 ζεύγη καλά τακάκια ferrodo DS 2500, μεταμορφώνονται.
και αν προβεί κάποιος στη δική μου λύση, το αμάξι φρενάρει ακούραστα με τεράστια διάρκεια με κόστος 5-6 κατοστάρικων το οποίο μπορεί να γίνει όταν κάποιος κάνει 70-80 χιλιάδες χλμ και χρειάζεται δισκόπλακες ή τακάκια ας πούμε.
δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα με την αγορά του αυτοκινήτου.αν επίσης μπει κάποιο aftermarket κιτ πολυπίστονων φρένων μπροστά (κόστος περίπου 1500-1700 ευρώ κομπλε)
τότε..μιλάμε το αμάξι είναι αλλού....καμμία σχέση με νορμαλ αμάξια...ακομη και αυτά που φοράνε πολυπίστονα απο τη μάνα τους αλλα μικρότερων διαστάσεων kit.
ΔΗλαδή, μιλάμε να φρενάρεις απο τα 240 και να πονάνε οι βολβοί των ματιών σου, το αμάξι να κοντεύει να κάνει EDO...Αυτά τα πράγματα...δε τα βρίσκεις σε μαμα setup εκτός και βάλεις πολλλυυυ βαθιά το χέρι στη τσέπη...(evo-Μ3..κλπ)
Αυτα απο εμένα για τη skodάρα μου.
-
Ως κατοχος skoda octavia combi 4X4 1,8Τ απο το 2002 ας παραθεσω και εγω την αποψη μου.
Πιστευω καταρχην οτι το παλλικαρι παραπανω τα παραλεει λιγο
Απο εκει και περα για το δικο μου και μονο αμαξι εχω να πω το εξης.
Το αμαξι αγοραστηκε ΑΒΤ σπο την αντιπροσωπεια,δλδ γυρω στα 195 αλογα,
Πιστευω οτι ο συγκεκριμενος κινητηρας που τον φοραει ολο το vag βεβαια,ειναι απο τα διαμαντια της τελευταιας 20ετιας.
Εμενα προσωπικα (διοτι παντα και σε ολες τις εταιριες υπαρχουν και εξαιρεσεις) δεν εχει παρουσιασει το παραμικρο.
Δεν του φερομαι και με τον καλυτερο τροπο(για παραδειγμα να αναφερω πως ποτε δεν εχω κατσει μετα απο γρηγορη οδηγηση,να περιμενω μισο η ενα η δυο λεπτα πριν σβησω το αμαξι...με το που φτανω κατευθειαν σβησιμο)
Εχω διανυσει 190,000 χιλιομετρα και μηχανικα δεν εχει αλαχτει ουτε η εργοστασιακη μαμα σκαστρα η οποια ως γνωστον ειναι της πλακας.
Αν δεν με απαταει η μνημη μου μια φορα μονο αλαχτηκε ενας αισθητηρας θερμοκρασιας και αυτο ηταν.
Αμορτισερ αλλαχτηκαν στις 110.000 χιλιομετρα οπως επισης και δισκοπλακες.
Επισης πριν απο λιγους μηνες αλλαχτηκε για πρωτη φορα στις 180.000 δισκο πλατο.
Αυτη η προσωπικη μου αποψη με τη συμβιωση μου με το ενλογω αμαξι.
Πραγματικα αν σημερα εβγαινε καποιο station με αυτον τνο κινητηρα,παλι αυτο θα επαιρνα.
ps.οσον αφορα το gt το οποιο βγηκε επειδη σταματησε η συνεργασια της skoda με την ABT,ηταν μια αποτυχια και μιση.Το προγραμμα που φορουσε ηταν ενος ελληνα(μαραβελιας) και γενικα δεν ειχε τη σωστη αποδοση που θαπρεπε να εχει. -
..Όχι ότι είναι κακό, αλλά το ότι μπορεί να μεταμορφωθεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με αγορές ποιοτικών ανταλλακτικών πιο πολλά credits δίνει στην πληρότητα λύσεων που υπάρχουν στην αγορά και λιγότερο στο ίδιο το αυτοκίνητο αυτό καθέ αυτό.
Πάντως ακόμα και ότι μπορείς να το κάνεις, είναι κάποιου είδους συν υποθέτω
-
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
Ως κατοχος skoda octavia combi 4X4 1,8Τ απο το 2002 ας παραθεσω και εγω την αποψη μου.
Πιστευω καταρχην οτι το παλλικαρι παραπανω τα παραλεει λιγο
Απο εκει και περα για το δικο μου και μονο αμαξι εχω να πω το εξης.
Το αμαξι αγοραστηκε ΑΒΤ σπο την αντιπροσωπεια,δλδ γυρω στα 195 αλογα,
Πιστευω οτι ο συγκεκριμενος κινητηρας που τον φοραει ολο το vag βεβαια,ειναι απο τα διαμαντια της τελευταιας 20ετιας.
Εμενα προσωπικα (διοτι παντα και σε ολες τις εταιριες υπαρχουν και εξαιρεσεις) δεν εχει παρουσιασει το παραμικρο.
Δεν του φερομαι και με τον καλυτερο τροπο(για παραδειγμα να αναφερω πως ποτε δεν εχω κατσει μετα απο γρηγορη οδηγηση,να περιμενω μισο η ενα η δυο λεπτα πριν σβησω το αμαξι...με το που φτανω κατευθειαν σβησιμο)
Εχω διανυσει 190,000 χιλιομετρα και μηχανικα δεν εχει αλαχτει ουτε η εργοστασιακη μαμα σκαστρα η οποια ως γνωστον ειναι της πλακας.
Αν δεν με απαταει η μνημη μου μια φορα μονο αλαχτηκε ενας αισθητηρας θερμοκρασιας και αυτο ηταν.
Αμορτισερ αλλαχτηκαν στις 110.000 χιλιομετρα οπως επισης και δισκοπλακες.
Επισης πριν απο λιγους μηνες αλλαχτηκε για πρωτη φορα στις 180.000 δισκο πλατο.
Αυτη η προσωπικη μου αποψη με τη συμβιωση μου με το ενλογω αμαξι.
Πραγματικα αν σημερα εβγαινε καποιο station με αυτον τνο κινητηρα,παλι αυτο θα επαιρνα.
ps.οσον αφορα το gt το οποιο βγηκε επειδη σταματησε η συνεργασια της skoda με την ABT,ηταν μια αποτυχια και μιση.Το προγραμμα που φορουσε ηταν ενος ελληνα(μαραβελιας) και γενικα δεν ειχε τη σωστη αποδοση που θαπρεπε να εχει.Φίλε μου,
μερικές παρατηρήσεις:- το ότι έχεις το 4χ4 και άντεξε ο δίσκος σου κοντά 200.000 δείχνει ότι είσαι πολύ καλός και προσεκτικός οδηγός αλλα και δε ζητάς το κάτι παραπάνω στο αμάξι σου, δηλαδή είσαι ο τυπικός χρήστης για τον οποίο σχεδιάστηκε το αμάξι αυτό. Οι περισσότεροι φίλοι μου με ABT, το έχουν ξηλώσει χρόοονια τώρα..και ο δίσκος πατινάρισε απο τη πολλή ροπή το αργότερο μέχρι τα 50-60 χιλιάδες χλμ
επισης λες ότι είμαι υπερβολικος και τα παραλέω.
Τι ακριβώς νομίζεις ότι παραλέω;; -
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
..
Όχι ότι είναι κακό, αλλά το ότι μπορεί να μεταμορφωθεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με αγορές ποιοτικών ανταλλακτικών πιο πολλά credits δίνει στην πληρότητα λύσεων που υπάρχουν στην αγορά και λιγότερο στο ίδιο το αυτοκίνητο αυτό καθέ αυτό.
Πάντως ακόμα και ότι μπορείς να το κάνεις, είναι κάποιου είδους συν υποθέτω
δηλαδή;
νομίζεις ότι στη stock μορφή του είναι υποδεέστερο απο κάποιο άλλο αμάξι ανάλογης τιμούλας;
σε τι;
στο κινητήρα, στο σασμαν, στο κράτημα, στα φρένα σε τί;
γιατι οτιδήποτε οδήγησα...δε με ικανοποίησε συνολικά το ίδιο σε αυτά τα λ7.
και μιλάω ειδικά για το GT193 που φόραγε ανάρτηση kw sport kit χαμηλωμένο κατά 3 πόντους. -
φίλε μου δεν υπάρχει αυτό που λες.
Τι θα πει 'καλός και γερός δίσκος;'
τι είναι, κουλουράκια με το συμπάθειο να έπεσες σε καλό χαρμάνι και να πέσανε σωστά οι αναλογίες και να έγινε ωραία το ψήσιμο, να έδεσε το γλυκό που λέμε;
μετρημμένα κουκιά είναι, σου άντεξε διότι δε τον καταπονείς ιδιαίτερα με πολύ ροπή και 'ψήσιμο'.
να σου πω τι εννοώ:αν έμενες σε περιοχή που έχει σοβαρές ανηφορο-κατηφόρες (πχ. Πολύγωνο, Πειραιά κλπ)
σου βάζω ότι στοίχημα θες ότι με 4 απανωτές εκκινήσεις με όπισθεν στο κατήφορο για πχ. ξεπαρκάρισμα και φορτωμένος, θα σου μυρίσει για πλάκα.ΕΠίσης αν φόραγες κάνα δυνατό πρόγραμμα που να σου βγάζει 40 κιλά ροπής, θα σου πατινάρει στα πρώτα 40.000 χλμ!
και ειδικά εσένα που με το haldex δε μπορεί να ξεθυμάνει η ροπή με σπινιάρισμα, εγώ το παλεύω διότι μου σπινιάρει ως μπροστόκουνος που είμαι.
και φυσικα...οι αμμουδιες....είναι ότι χειρότερο...για το δισκάκι σου!!πάντως να το χαίρεσαι...το εργαλείο σου!!!
που το φτιάχνεις αν επιτρέπεται;πάντως, να ξέρεις ότι το έχεις ήπια ρυθμισμένο.
βάλε κάνα unitronic-revo-giac (αν θες πάλι τύπου 'κονσέρβα' out of the box solution πρόγραμμα) ή κάνα ελληνικό απο καλούς τεχνικούς (που εγώ τέτοιο προτίμησα) διότι είναι και πιο οικονομικα και έχεις after-sales support για διάφορα θέματα που προκύπτουν.
Πολύ αξιόλογες λύσεις, overload-Κύριλλος, Γ.Δημητριάδης (Πειραια), SvS (o γνωστός 'χομπίστας' γιατι έχει δημιουργήσει ταραχή στο χώρο με τα γραφήματα που βγάζει στα δυναμόμετρα - τέτοιο φοράω εγώ) , ένα άλλο είναι του Νομικού (γνωστό όνομα στους αγώνες, δε πολυασχολείται με αμάξια βόλτας αλλα εχω ακούσει εξαίρετα λόγια), δόξα το Θεό έχεις άπειρες λύσεις στον 20v.α....και ο Μαραβέλιας...όταν θέλει κάνει καλή δουλεια...έχει παρουσιάσει αξιόλογα αμάξια πρώτου σταδίου.
Μπορείς να φλασάρεις το αμάξι κατευθείαν στη BIAMAR με μαραβέλια πρόγραμμα.
Δε το παραδέχονται ανοικτα...αλλα...τέτοιο βάζουν.και πάλι, δε κατηγορώ το ABT, αν σε καλύπτει άστο ήσυχο, άλλωστε το έχεις χρυσο-πληρώσει όπως θα γνωρίζεις,
απλα να ξέρεις..ότι κοιμάαται το μοτέρ τώρα όπως είναι.. και σε περιορίζει σε περιφερειακάΚαταρχην μαλλον δεν πιανεις το χιουμορ μου διοτι διπλα στην προταση μου περι δισκου,εβαλα emoticon.
Κατα δευτερον δεν υπαρχει κανενας λογος να αλλαξω προγραμμα απο τη στιγμη που με καλυπτει απολυτα το ΑΒΤ,και παρολο που δεν το πουλαει πια η βιαμαρ ελλαδος,αν ου μη γεννητω συμβει κατι ακομα εχω δωρεαν υποστηριξει.
Για παραδειγμα,δεν ξερω αν το εχεις ακουσει αλλα το ΑΒΤ εχει ενα θεμα που δεν θα το ελεγα προβλημα.Τυχαινει μια στο τοσο (εμενα μου εχει τυχει 2 φορες ανα τριετια περιπου) να αναβει το φωτακι του κινητηρα και να βγαζει ενδειξη προβλημα εγκεφαλου.Μονο που δεν ειναι ακριβως προβλημα,αλλα γεμιζει(πως να στο πω) το Buffer της μνημης απο λαθος ειδοποιησεις.
Πολυ απλα λοιπον το παω μια στα κεντρικα της βιαμαρ και εκει ο τεχνικος απλα αδειαζει αυτη τη μνημη και ολα οκ.
Τεσπα ολα αυτα δεν εχουν σημασια,εμενα το ΑΒΤ με καλυπτει και ειανι απο τα πιο σταθερα προγραμματα της αγορας.
Μισος γερμανος γαρ που ειμαι,εχω ψαχτει αρκετα οταν ημουν πιο νεος,και εχω επισκεφτει και ΑΒΤ και ΜΤΜ και πολλους αλλου οικους στη γερμανια.
Τωρα πια στα 40 μου δεν με ενδιαφερουν τοσο πολυ πια αυτα.
Να σκεφτεις στο skodaclub εχω να μπω πανω απο 3 χρονια.
Τα χαιρετισματα μου στον πετρο και στο γιαννη τον skodakia,οπως επισης και στο θαναση
Skoda Octavia GT