-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Η PS δίνει μόνο κομπλερ (2ας και 3ης) και ελατηριάκια. Και αυτά από το 106 τα οποία όμως κάνουν.
Πως γίνεται αυτό;
Αφού το κόμπλερ με το γρανάζι (και με τον κόλουρο κώνο του συγχρονιζέ) είναι ένα πράγμα...
Εκτός αν εννοείς τον μηχανισμό που κουνάει η φουρκέτα (το έτερον ήμισυ του κόμπλερ και του συγχρονιζέ)...
Κόμπλερ 'εννοείται' το γρανάζι και το δίνουν μόνο του. Το συγχρονιζέ είναι ανεξάρτητο και δεν δίνεται 'βελτιωμένο' από την PS. Τα κομπλερ στην ουσία έχουν παραπάνω θερμική επεξεργασία για αντοχή και πιθανό και διαφορετικό υλικό.
-
Ρε παιδιά μια ερώτηση....
Έβγαινε ποτέ το 206cc χωρίς ABS?
-
Υποθέτω πως ναι. Όπως και το 206 1.6 XS 16V τον πρώτο χρόνο (2001) έβγαινε χωρίς ABS.
-
Αρχικά χαιρετώ (ως νέος στο forum)!
Βασικά δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό τόπικ... Είχα γράψει αλλού αλλά εδώ μου είπαν να γράψω.
Και αναρωτιέμαι και λέω: ελατήρια H&R ή Eibach. Τα H&R είναι καλά αλλά και για τα eibach έχω ακούσει καλά λόγια ...
Η εμπειρία τι λέει??
ευχαριστώ. -
με ήχωρις αλλαγη αμορτισερ?
ποσα λεφτα θες να φτασει το θεμα στησιμο στο 206 σου? -
Για τα ελατηρια:
Οι περισσοτεροι εδω μεσα φοραμε τα ΗR.
Δεν ξερω γιατι, ισως ετυχε.
Αυτο που γνωριζω ειναι οτι τα ΗR ειναι λιγο πιο μαλακά απο τα eibach.Κατα τα αλλα δε νομιζω οτι θελει πολυ φιλοσοφια το πραγμα, οποιο απο τα 2 βαλεις ειναι κορυφη.
Προσοχη:χαμηλωμα εως 3 ποντους, οχι παραπανω. -
Για πόσα χιλιόμετρα κρατάνε, πάνω κάτω? Παρουσιάζουν τίποτα ενδείξεις κόπωσης? Πτώση απόδωσης μετά απο πόσα χιλιόμετρα?
-
Φίλε Γιάννη είσαι στο σωστό τόπικ!
Οι περισσότεροι φοράνε εδώ μέσα H&R με διάφορους συνδιασμούς αμορτισέρ.(Αν διαβάσεις μερικές σελίδες πίσω θα τα δεις!)
Θεωρητικά δεν έχουν κάποιο χρονικό όριο τα ελατήρια.Εγώ τα φοράω φύρω στις 70000χλμ με πολλά άγρια χιλιόμετρα στο ενεργητικό τους.Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα! -
Πάντως όσοι βάζουν H&R ή Eibach σε 206 δηλώνουν ευτυχείς. Μόνο που επειδή είναι σκληρούτσικα θέλουν δυνατά αμορτισέρ όταν οι ρυθμοί ανέβουν, αλλιώς σε χαλαρούς ρυθμούς δουλεύουν καλά και με τα μανίσια (λόγω προοδευτικότητας στις σπείρες) τα οποία όμως θα 'πεθάνουν' από νωρίς έως υπερβολικά νωρίς εάν 'στρίβεις' σε συνδυασμό με τους ελληνικούς καρόδρομους (σε μένα τα μαμίσια αμορτισέρ δεν άντεξαν ούτε ένα μήνα - αλλά δεν αντιπροσωπεύω τον μέσο όρο).
-
Βασικά περιμένω να τελειώσουν τα μαμα για να τα αλλάξω μια και καλή όλα...
Αλλά αυτά δεν λένε να τελειώσουν...... Φφφφφφφφ!!! τα βαρέθηκα! -
Ο χρήστης giannos έγραψε:
Βασικά περιμένω να τελειώσουν τα μαμα για να τα αλλάξω μια και καλή όλα...
Αλλά αυτά δεν λένε να τελειώσουν...... Φφφφφφφφ!!! τα βαρέθηκα!Φτηνές δικαιολογίες
-
Ελα ρε......
Τι να τις κάνω τις μαμά? Αλλά είναι και το άλλο: Τι θω πώ στη μαμα? ή μάλλον στο μπαμπα?
Θα αλλάξω τις αναρτήσεις για να στιβει το αμάξι???......
Θα μου πει.... Γιατί δεν αλλάσεις το τιμόνι? ......... -
διαβασε ολα τα προηγουμενα συν ενα αλλο τοπικ στις βελτιωσεις που λεει αναρτησεις σε 206
μπες και psclub να δεις τι γραφουν
απαντα και σττην ερωτηση μου ποσα λεφτα δινεις και τι χρηση κανεις και θα τη βρεις την απαντηση.
αλλα ΕΛΕΟΣ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...... -
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
...
αλλα ΕΛΕΟΣ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...... -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
...Ειδικά οι άπειροι οδηγοί πολλές φορές περηφανεύονται για 'κατορθώματα' που δεν έχουν συμβεί, όχι επειδή ψεύδονται συνειδητά αλλά επειδή απλούστατα ο 'αντίπαλος' δεν συμμετείχε - δεν ασχολήθηκε, και αυτοί δεν το αντιλήφθηκαν... (Ενθουσιασμός και απειρία)Ανοιξα μ ενα zastava τελειως μαμα κ λιγακι ξεχαρβαλομενο και μου εκανε 5 κολωνες!!!Μιλαμε με ξεσκισε!!
Μη φερετε αντιρρηση!!!!Απειρος δεν ειμαι, οδηγω απ τα 16 μου κ εχω την τυχη να 'καβαλισω' πολλα,αλλα καλα και αλλα κακα αυτοκινητα., αλλα τελος παντων ενταξει δεν θα ξαναναφερω καποια εμπειρια μου με αλλο αυτοκινητο.
Χωρις παρεξηγηση και προς ολους τους αλλους που 'θιχτηκαν' απ το θεμα!
Παιδια συγνωμη!!! -
Ο χρήστης αλεξανδρος έγραψε:
...Ειδικά οι άπειροι οδηγοί πολλές φορές περηφανεύονται για 'κατορθώματα' που δεν έχουν συμβεί, όχι επειδή ψεύδονται συνειδητά αλλά επειδή απλούστατα ο 'αντίπαλος' δεν συμμετείχε - δεν ασχολήθηκε, και αυτοί δεν το αντιλήφθηκαν... (Ενθουσιασμός και απειρία)
Ανοιξα μ ενα zastava τελειως μαμα κ λιγακι ξεχαρβαλομενο και μου εκανε 5 κολωνες!!!Μιλαμε με ξεσκισε!!
Μη φερετε αντιρρηση!!!!Απειρος δεν ειμαι, οδηγω απ τα 16 μου κ εχω την τυχη να 'καβαλισω' πολλα,αλλα καλα και αλλα κακα αυτοκινητα., αλλα τελος παντων ενταξει δεν θα ξαναναφερω καποια εμπειρια μου με αλλο αυτοκινητο.
Χωρις παρεξηγηση και προς ολους τους αλλους που 'θιχτηκαν' απ το θεμα!
Παιδια συγνωμη!!!E κι εσύ, την πάτησες σαν πρωτάρης.
ΠΟΤΕ μην υποτιμάτε τα Yugo σε φανάρια. Δεν ξέρετε πόσα φοράνε μοτέρ Lancia 1.5 κάτω από το καπώ. Ρετάλια που ξερνάνε βίδες και παξιμάδια που όμως μπορεί να πατήσουν πολλούς ανυποψίαστους. Μόνο σε ευθεία βέβαια...Την έχω πατήσει με το Rallye από ένα τέτοιο κι έκτοτε φυλάγομαι...
-
Ο χρήστης Sidobre έγραψε:
Κόμπλερ 'εννοείται' το γρανάζι και το δίνουν μόνο του. Το συγχρονιζέ είναι ανεξάρτητο και δεν δίνεται 'βελτιωμένο' από την PS. Τα κομπλερ στην ουσία έχουν παραπάνω θερμική επεξεργασία για αντοχή και πιθανό και διαφορετικό υλικό.Βασικά όλα τα γρανάζια/κόμπλερ έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (ενανθράκωση) και είναι φτιαγμένα από χάλυβα επιβελτιωμένο και κατάλληλο για ενεθράκωση. Ζητούμενο είναι η αύξηση της σκληρότητας και κατά συνέπεια της αντοχής σε επιφανειακή πίεση. Η θερμική κατεργασία επιδρά μόνο στην επιφάνεια του εξαρτήματος και στηρίζεται σε φαινόμενα διάχυσης, για τα οποία πρωτομίλησε ο Fick (για την ιστορία ).
Αυτό δεν γίνεται από βίτσιο, αλλά από ανάγκη.Δεν νοείται γρανάζι σε σοβαρή εφαρμογή χωρίς αυτήν την διαδικασία. Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η βίαιη θραύση (κοινώς 'κούρεμα', αφού στην βάση του δοντιού μεγιστοποιούνται οι σχετικές τάσεις), αλλά η αστοχία σε πίεση επιφανείας. Αυτό μεταφράζεται σε δημιουργία εκκοιλάνσεων. Οι εκκοιλάνσεις γίνονται αντιληπτές από τον θόρυβο (βόμβο) που κάνουν τα γρανάζια κατά την λειτουργία τους.
Για την ιστορία (τώρα που πήρα φόρα), αυτές οι εκκοιλάνσεις πολύ μικρές λακουβίτσες γύρω απ΄το σημείο κυλίσεως δύο οδοντωτών παρειών, αφού στην γειτονιά εκείνου του σημείου έχουμε μεγιστοποίηση της επιφανειακής πίεσης, της οποίας την μαθηματική μοτελοποίηση έκανε ο Hertz πριν περίπου έναν αιώνα (βλ. και ελαστική επαφή Hertz).
Οι απλουστευτικές παραδοχές που έκανε για να επιλύσει το πρόβλημά του, ήταν λίγο εκτός πραγματικότητας, ωστόσο μπόρεσε και έδωσε συνολικά μια καλή ερμηνεία (φυσική και μαθηματική) του φαινομένου. Επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, η θεωρία του Hertz χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους σχεδιαστές που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα (π.χ. σχεδίαση ρουλεμάν, γρανάζια, τροχοί τρένου κ.α.)Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές είναι η θραύση από κόπωση (ή δυναμική θραύση). Οι συμβιβασμοί που θα γίνουν σε αυτό το θέμα είναι καθαρά θέμα κόστους. Τα εμπλεκόμενα σώματα διεγείρονται από τις επιβαλλόμενες δυνάμες και έχουν μια ταλαντωτική απόκριση. Η μελέτη αυτών των φαινομένων (ιδιοσυχνότητες, ιδιομορφές κ.τ.λ) και η λήψη των εκάτοτε μέτρων (τα οποία είναι συνάρτηση του κόστους) καθορίζουν και την διάρκεια ζωής ενός σαζμάν γενικότερα.
Το δακτυλίδι συγχρονισμού είναι ανεξάρτητο (όπως το λες εξάλλου) και όταν γίνεται η αλλαγή, αυτό πάει και 'σφηνώνει' (καθοδηγούμενο από την φουρκέτα, η οποία καθοδηγείται από τον λεβιέ, ο οποίος λεβιές καθοδηγείται από τον οδηγό) πάνω στην κωνική επιφάνεια (φτιαγμένη με αυστηρές προδιαγραφές ως προς την γεωμετρία της) του γραναζιού/κόμπλερ.
Η διαδικασία αυτή προηγείται της εμπλοκής των κόμπλερ (σύνδεση μορφής), τα οποία θα εξαναγκάσουν την ισχύ να περάσει από το εν λόγω γρανάζι και έτσι αυτό δεν θα περιστρέφεται τρελά.Τα συγρονιζέ φθείρονται τόσο πιο γρήγορα, όσο πιο 'καρφωτές' είναι οι αλλαγές, αφού σε έναν 'ασφυκτικά μικρό' χρόνο πρέπει να φρενάρουν την όλη διάταξη. Οι προκύπτουσες δυνάμεις είναι τεράστιες. Καμιά φορά αποτυγχάνουν και χτυπάνε τα κόμπλερ, οπότε και ακούμε το 'ΓΚΡΑΚ'.
Επίσης όλα τα εμπλεκόμενα γρανάζια, καθώς και άλλα στοιχεία του συστήματος μετάδοσης (π.χ. ημιαξόνια, σταυροί) καταπουνούνται πολύ, αφού οι καταπονήσεις είναι ψιλοκρουστικές. Τα ελατήρια στον δίσκο του συμπλέκτη υπάρχουν γι' αυτόν τον λόγο. Μέσω της συμπίεσής τους, αυξάνουν τον χρόνο εμπλοκής, αίροντας μέρος της κρουστικότητας και έτσι μειόνονται τα ύψη των ασκούμενων δυνάμεων.Το γρανάζι είναι ένα σώμα με το μισό κόμπλερ (αρσενικό). Προέκταση των δύο αυτών είναι η κωνική επιφάνεια της διάταξης συγρονισμού. Τα τρια αυτά μαζί λοιπόν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποτελούν ένα σώμα. Δεν διαχωρίζονται
Μπορεί να μην κατάλαβα τι εννοείς. Θα πάω στον κατάλογο της PS από περιέργεια, να δω τι ακριβώς πουλάει.
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
απαντα και σττην ερωτηση μου ποσα λεφτα δινεις και τι χρηση κανεις και θα τη βρεις την απαντηση.......Βασικά διαθέτω μέχρι το πολύ 400 ευρά. Αλλά πιστεύω οτι θα προτιμήσω αυτό το οποίο θα έχει την καλύτερη αναλογία τιμής-απόδοση-αξιοπιστίας.
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Βασικά όλα τα γρανάζια/κόμπλερ έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (ενανθράκωση) ....Oπως σε θυμάμαι οι απαντήσεις σου.... (για καλό το λέω!! )
Λοιπόν με βάση την PS:
http://www.peugeotsportboutique.com/bps ... 23a_en.swf
Στην ουσία αυτά που παίρνεις είναι τα Νο 8 (κομπλερ 1ης-2ας) και Νο 12 (κόμπλερ 3ης-4ης). Ως 'Κόμπλερ' αναφέρεται στον κωδικό της εδώ αντιπροσωπίας.
Και το Νο 14 είναι το σακουλάκι με τα ελατήρια.
-
Ο χρήστης Sidobre έγραψε:
Στην ουσία αυτά που παίρνεις είναι τα Νο 8 (κομπλερ 1ης-2ας) και Νο 12 (κόμπλερ 3ης-4ης). Ως 'Κόμπλερ' αναφέρεται στον κωδικό της εδώ αντιπροσωπίας.Και το Νο 14 είναι το σακουλάκι με τα ελατήρια.
Το νούμερο 8 και 12 είναι στην ουσία τα 'θυλικά'. Τα 'αρσενικά' βρίσκονται πάνω στα γρανάζια μετάδοσης της κίνησης (αυτά με την λοξή οδόντωση).
Το ένα 'θυλικό' 'θυλικώνει' πάνω στο γρανάζι της 3ης ή της 4ης και το άλλο 'θυλικό' πάνω στο γρανάζι της 1ης ή της 2ας. Έτσι γίνεται η σύνδεση μορφής με το αντίστοιχο γρανάζι και αυτό παύει να στρέφεται τρελά και πλέον μεταφέρει ισχύ μέσω της λοξής οδόντωσής του.
Δαχτυλίδια συγχρονισμού δεν βλέπω και ανησυχώ... Αλλά είπες ότι η PS δεν πουλάει τέτοια.
Εξάλλου μια καλή βαλβολίνη μπορεί να διευκολύνει (ως ένα βαθμό) τον συγχρονισμό. Πρέπει αυτή να έχει την δυνατότητα να 'ξεπλένεται' και να φεύγει εύκολα και γρήγορα από τον κώνο, υπό την κίνηση του δακτυλιδιού (το οποίο κινείται από την φουρκέτα, μαζί με το 'θυλικό').Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι παραπάνω προσφέρει το κόμπλερ που πουλάει η PS, έτσι και πάρεις μόνο ένα τέτοιο (π.χ. αγοράζω μόνο το Νο , χωρίς κάτι αντίστοιχο να συνοδεύει την αγορά του (π.χ. Νο 3,4).
Τα πάντα για το Peugeot 206