-
Πρόσεξε!Εξαρτάται τι θές!!
Εγώ προσωπικά ήθελα πιο δυνατόν rebound και μπροστά και πίσω!
Πίσω το δυνατό rebound με βοηθά στην συνεχή επιτήρηση του πίσω μέρους του αυτοκινήτου πάντα στην επιθυμητή τροχιά!Για να καταλάβεις τι εννοώ, θα σου πω το εξής!Όταν περνάω μια εγκάρσια ανωμαλία,κατά το πλάτος του δρόμου δηλαδή, παρά την έντονη φόρτιση δεν έχω πρόβλημα μην χοροπηδήσει ο κώλο και τον χάσω!Αυτό το είχα με τα τελειωμένα RSP του 1.6.Η μούρη λόγω της πολύς καλής απορρόφησης των κραδασμών(bound) δεν προβληματίζει αλλά συγχρόνως με το δυνατό rebound μένει βιδωμένη κάτω χωρίς ταλαντώσεις!Αν τα αμορτισέρ έχουν μεγάλη δύναμη κατά το bound το αυτοκίνητο θα χωροπηδάει στη παραμικρή ανωμαλία, γιατί δεν θα συμπιέζεται σχεδόν καθόλου το αμορτισέρ(πχ αρκετά bilstein).
Αν πάλι έχει αδύναμο bound θα 'βουτάει' σε όλες τις ανωμαλίες και θα είναι δύσκολα ελέγξιμη η οδική συμπεριφόρά του αυτοκινήτου.Ένα απλό παράδειγμα είναι η μπάλα του μπάσκετ!
Μια αρκετά φουσκωμένη μπάλα χτύπώντας την κάτω κατά την επαναφορά της στο χέρι θα ασκήσει μεγάλύτερη δύναμη στην παλάμη.
Αν πάλι είναι ελλειπώς φουσκωμένη, θα χρειάζεται αρκετή δύναμη για να έρθει εκεί ακριβώς που την θες!
Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχεις εύκολο control όπως θα είχες με μια σωστά φουσκωμένη μπάλα!
Απλό και δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό το παράδειγμα!Υ.Γ.Όλα τα παραπάνω τα έγγραψα έχοντας πιει μερικές μπύρες, οπότε παρατηρήσεις δεκτές για να διορθώσω το post και να έχουμε μια καλή εικόνα!
-
Ο χρήστης plaketokofths έγραψε:
1.Στην πρώτη παράθεση Μίλτο γράφεις πως κάνουν έναν αιώνα να ανέβουν, αυτό δεν υποδηλώνει 'μικρό' rebound και οχι δυνατό όπως γράφεις στην δευτερη παράθεση μου?
- Γενικής φύσης ερώτηση, 'ποια τα υπερ & κατα δυνατού rebound & bound αλλά και αντίστροφα, δλδ οχι δυνατού?' και πως αυτό μεταφράζεται στον δρόμο...
- Το αργό ανέβασμα είναι ένδειξη δυνατού rebound. Διάβασε και παρακάτω...
- Διάβασε παρακάτω...
Βελτιώνω γιατί εγώ δεν ήπια μπύρες και μπορώ να εκφραστώ πιο εύστοχα (ελπίζω).
Αν τα αμορτισέρ έχουν μεγάλη δύναμη κατά το bound το αυτοκίνητο θα χωροπηδάει στη παραμικρή ανωμαλία, γιατί δεν θα συμπιέζεται σχεδόν καθόλου το αμορτισέρ(πχ αρκετά bilstein).
Για την ακρίβεια θα διαβάζει την ανωμαλία και θα την μεταφέρει στο αμάξωμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθότι ενώ μειώνει αντιστρόφως ανάλογα την άνεση ταυτόχρονα βοηθάει στην αμεσότητα αντίδρασης του αυτοκινήτου κατά την μεταφορά βάρους και την ετοιμότητα σε άμεση επόμενη εντολή εφόσον όμως συνοδεύεται από επαρκώς ανταγωνιστικό rebound που...
Αν πάλι έχει αδύναμο bound θα 'βουτάει' σε όλες τις ανωμαλίες και θα είναι δύσκολα ελέγξιμη η οδική συμπεριφόρά του αυτοκινήτου.
...θα συγκρατήσει την ορμή του συμπιεσμένου φορτίου που απελευθερώνεται κατά την έκταση δεδομένου ότι αυτή η ορμή θα ξεχυθεί από το συμπιεσμένο ελατήριο και αν δεν συγκρατηθεί επαρκώς η ανάρτηση θα προκαλέσει ταλάντωση στο αμάξωμα και θα 'χοροπηδήσει' που λένε. Αν το bound είναι δυνατό θα το κάνει μία φορά σαν χτύπημα πράγμα όχι ευχάριστο και αν το bound είναι μαλακό θα το κάνει πάνω από μία φορά σαν πλεύση πράγμα πολύ κακό.
Είναι δύο συνισταμένες-πονοκέφαλος για τον σχεδιαστή της κάθε ανάρτησης. Από τις δύο αυτές συνισταμένες η πιο καθοριστική είναι το rebound καθότι αυτό θα φροντίσει στην προοδευτική εκτόνωση της ορμής που συσσωρεύτηκε από το bound (και θα μας γλιτώσει απο απότομες μεταφορές βάρους που πιθανότατα δύσκολα θα ελέγξουμε - παίζει ρόλο και η οδηγική ικανότητα-εγρήγορση-αντανακλαστικά), ενώ το bound παίζει σημαντικό ρόλο στο μαγείρεμα (αμεσότητα αντιδράσεων αλλά και αναδραστικότητα με τον οδηγό) αλλά όχι εξίσου καθοριστικό. Γι αυτό και κάνουμε τόσο ντόρο για το rebound. Γι αυτό και τα απλά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ από τους σοβαρούς κατασκευαστές έχουν ρύθμιση για rebound και όχι για bound. Φυσικά το καλύτερο είναι να έχει ρυθμίσεις και για το bound ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές, αλλά έτσι το κασέ ανεβαίνει αναλόγως.
-
Ο χρήστης αλεξανδρος έγραψε:
Δηλαδη στον κυρλαγκιτση τι του λες? Οτι θελω ενα σφιχτο αμορτησερ...θελω τ αμαξι να ειναι υπερστροφικο... τι?
Το bound & το rebound σε τι μετρουνται, πως εκφραζονται??? Εχω μια υπονοια οτι τα πισινα της PSS πρεπει να ειναι ιδια με αυτα των απλων kit οπως sport,sprint αρα θα πασχουν σε rebound? Οταν λεμε Bound εννοουμε το ποσο σκληρο ειναι το αμορτησερ κατα την συμπιεση και οταν λεμε rebound ποσο σκληρο κατα την αποσυμπιεση.Δηλαδη ισχυρο rebound σημαινει πως αν συμπιεσουμε ενα αμορτησερ τοτε αυτο θα κανει περισσοτερο χρονο να εκταθει πληρως σε σχεση μ ενα πιο αδυνατου rebound (με το ιδιο ελατηριο) οπως επισης οτι η δυναμη που πρεπει ν ασκηθει ωστε αυτο να ανοιξει πληρως στον ιδιο χρονο πρεπει να ειναι μεγαλυτερη?Με την προοπτικη οτι στην πρωτη επισκευη θα σταλουν τ αμορτησερ στον κυρλαγκιστση που λετε αξιζει η PSS και ποσο μπορει να κοστιζει ενα νεο set up ala kirlagitsis για 4 αμορτησερ??? Λετε να εχει γραμμικο ελατηριο? Επειδη σκοπευω να βαλω 22 ή 23 αρες ραβδους πισω αλλα και 23 αρα αντιστρεπτικη τι να κανω ρε γαμωτο με τα κωλοαμορτησερ???Ήδη πρέπει να έχω λύσει αρκετές από τις απορίες σου.
Αν δεν ξέρεις τί να ρωτήσεις τον Κυρλαγκίτση θα σε ρωτήσει αυτός. Αν δεν ξέρεις τί να του απαντήσεις τότε πάλι ξέρει αυτός την απάντηση. Μην σε απασχολεί το ζήτημα.
Το αν 'πάσχουν' τα Bilstein από rebound είναι και λίγο υποκειμενικό. Πχ αν δεν τα πιέσεις τόσο ώστε να πρέπει να συγκρατήσουν μεγάλα φορτία τότε είναι μία χαρά αμορτισέρ αφού θα αισθανθείς το όφελος από την αμεσότητα στις εντολές σου και θα μείνεις εκεί, οπότε όλα καλά έως τέλεια με τα Bilstein. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείω να μην σου αρέσουν συγκριτικά τα Selex ούτε και σε σύγκριση με τα RSP. Όταν όμως πιέζεις την κατάσταση τότε και τα δεδομένα αλλάζουν.
Θεωρώντας ότι θέλεις να πιέζεις για αμορτισέρ θα σου προτείνω RSP 2λιτρου (για 22 πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν -επιφυλάσσομαι για την αντοχή στο χρόνο και χρήση- αλλά για 23 χλωμό το βλέπω και είναι λογικό) ή PS (δοκιμασμένη αλλά και εξ ορισμού αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση μεν, ακριβούτσικια δε) ή Selex Tuning που δεν βλέπω να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με 22ρες-23ρες και βάλε (μιλάμε για αμορτισέρ φτιαγμένο να δουλεύει από 3εκ έως και 8εκ χαμηλότερα από τα εργοστασιακά). Αν θέλεις κάτι σε καθαρά αγωνιστικό πας σε Selex Competition και πουθενά αλλού - τζάμπα πράμα και off the record μπορεί να ανταγωνιστεί πρακτικά σε απόδοση (πχ ελληνικοί αγώνες) με αμορτισέρ θρύλους στον χώρο (proflex) αλλά on the record δεν είμαι σε θέση να βεβαιώσω προσωπικά κάτι που εξάλλου ακούγεται και τόσο ιερόσυλο. Υπόψιν ότι η Selex -δεν ξέρω αν τα κατασκευάζει η ίδια ή αν είναι φασόν- αλλά διαθέτει στην γκάμα της και ελατήρια χαμηλώματος που λογικά θα ταιριάζουν γάντι με τα αμορτισέρ της. Ενδιαφέρον κι αυτό...
-
Μίλτο Γιάννη ευχαριστώ για την απάντηση, έχω μια εικόνα 'πιο σωστή' απο πριν στο μυαλό μου τωρα για bound rebound.
Αν δεν γίνομαι κουραστικός θα ήθελα να επεκτείνω την ερώτηση ως συνδυασμό αμορτισερ-ελατηριο. Για να μην σας κουράζω να πω κάτι συγκεκριμένο, σε ενα 206 με H&R μπρος (2,5-3 εκ, δεν θυμάμαι πόσες λίβρες ειναι 250?), με 20αρα ζαμφορ μπρος και 21 αντίστοιχα πισω αλλά και 20αρα στρέψης τι τύπου (ως προς bound rebound) αμορτισερ επιλέγει κάποιος με σκοπό να έχει μούτρα μέσα και ο κώλος ας γυρνάει και λίγο. Δλδ αν είναι να θυσιάσεις κάτι να θυσιάσεις των κωλο.
Επίσης το γνωστό ψάρεμα της ουράς (πέρα απο θεμα χειρισμού που είναι κατα κόρον) ,ή μετατώπιση φορτίου, πως το καταπολεμάς? Πιστεύω θέλει σχετικά 'σκληρή ουρά' με δυνατό rebound στα αμορτισέρ που θα μειώσει την ορμή της ουρας κατά την επαναφορά?
Ουφ το εγραψα, πολύ φοβάμαι πως θα ειναι λίγο δυσνόητα(εγώ και νηφάλιος τα γράφω χάλια! ) αλλά για να δούμε....
-
μιλτο τα tuning selex
kai ta competition selex τι τιμες εχουν??? -
Ασε τωρα απο Ελτρεκα για τα pss B14 μου παν 1200Ε δικια μου τιμη
-
Επισης osrav πληρως ρυθμιζομενη (bound rebound υψος) με γραμμικο ελατηριο κ helper πληρως επισκευαζομενη διατιθεται απ amorteam στην εξευτελιστικη τιμη των 1100 ευρωπουλων
-
τα σελεξ ποσο πηγανε γιαννη?
+2 ελατηρια αλεξανδρε -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Αυτο που κατάλαβα ειναι οτι τα επισκευαζομενα που ειναι πλεον μονο λαδιου θελουν αγωνιστικα λαδια για να δουλεψουν καλυτερα απο πριν σε αντοχη και αποδοση.Σπύρο καλησπέρα θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι:
Τα αμορτισέρ τις ΚΟΝΙ για 206 είναι τα 8710-1372sp μπροστά και πίσω 26-1653sp
Τα όπια μόνο τα πίσω είναι αεριού και μάλιστα high-pressure GAS.
Τα μπροστά είναι μόνο λαδιού.Όποτε μην ακούς αυτά που λενε ότι μετά την επισκευή θα γίνουν μόνο λαδιού (αφού μόνο λαδιού είναι )
-
Τα Tuning ή Competition σε έκδοση αερίου-λαδιού για το 206 κοστίζουν 620E επίσημη λιανική. Tα Sport είναι φθηνότερα στα 510Ε περίπου.
Οι εκδόσεις σε σκέτα λαδιού είναι λίγο φθηνότερες και ελαφρά σκληρότερες. -
Malista, ευχαριστω Νικο για τις πληροφοριες!
Εσυ τελικα τι εβαλες στο 306? -
Εγώ Σπύρο είμαι MAMA PEUGEOT
-
...σε ενα 206 με H&R μπρος (2,5-3 εκ, δεν θυμάμαι πόσες λίβρες ειναι 250?), με 20αρα ζαμφορ μπρος και 21 αντίστοιχα πισω αλλά και 20αρα στρέψης τι τύπου (ως προς bound rebound) αμορτισερ επιλέγει κάποιος με σκοπό να έχει μούτρα μέσα και ο κώλος ας γυρνάει και λίγο. Δλδ αν είναι να θυσιάσεις κάτι να θυσιάσεις των κωλο.
Κοίτα δυνάμεις απόσβεσης σε νούμερα δεν γνωρίζω... Αλλά εγώ και ο Γιάννης φοράμε H&R οπότε αν ακολουθήσεις τις λύσεις μας είσαι σε ασφαλή δρόμο.
Τί αμορτισέρ θα επιλέξεις γι αυτό που λες; Record SP, μούρη μέσα με παιχνιδιάρη κωλαράκο 100% ελεγχόμενο. Ελαστικά κατά προτίμηση 195/50/15 με όχι τούβλα πλαϊνά, αν και ο Γιάννης ίσως να διαφωνεί με τα ενισχυμένα πλαϊνά των AVS Sport που αντικειμενικά είναι ΚΑΙ ΓΑΜΩ υπό όλες τις συνθήκες, αλλά επιπλέον ο Γιάννης έχει καί χέρια καί καρδιά όσο ελάχιστοι.
Μπορείς να πληρώσεις τα διπλά χρήματα για κάτι ακόμη καλύτερο καί σε άνεση καί σε δύναμη; Selex Tuning, μούρη μέσα, κώλος μέσα κι εσύ ξαναρχίζεις τα μαθήματα οδήγησης...Επίσης το γνωστό ψάρεμα της ουράς (πέρα απο θεμα χειρισμού που είναι κατα κόρον) ,ή μετατώπιση φορτίου, πως το καταπολεμάς? Πιστεύω θέλει σχετικά 'σκληρή ουρά' με δυνατό rebound στα αμορτισέρ που θα μειώσει την ορμή της ουρας κατά την επαναφορά?
Η 'σκληρή ουρά' θα σου δώσει αμεσότητα στις αλλαγές πορείας και το δυνατό rebound όπως τα λες κι εσύ θα φροντίσει για τις διαμαρτυρίες της ουράς.
-
αμορτισέρ επειδή κι εγώ είμαι από τους φτωχούς (φοιτητής βλέπεις που οι γονείς, και με το δίκιο τους, δεν εχουν διάθεση να πληρώνουν τα αμορτισέρ μου) RSP ίσως του 2,0 αν ειναι διαθέσιμα αλλιως του 1.6
Λάστιχα άλλα ιστορία κι αυτή,
λογικά τείνω προς F1 gs d3 ή exalto II στην διασταση που είπες, αυτά για δρόμο για πίστα βάζω οτι να ναι, απο slick μέχρι και 10ετίας λάστιχο!Τα yoko δεν τα έχω σε εκτίμηση, τα 539 που εχει τύχει να δοκιμάσω ηταν μετριότητα και για τα avs sport έχω ακούσει οτι μετά απο κανα 6μηνο χάνουν την απόδοση που είχαν καινούρια. Βασικά δεν το εχω ψάξει πολύ, πάντως σίγουρα για 195-50-15 και τάξη χρημάτων max 300e.
κατι απο όλα αυτά λογικα που φαινονται στον σύνδεσμο
http://www.tirerack.com/tires/surveyres ... sp?type=MPεσείς τι λέτε?
-
ta μαμα 1.6 εμπρος ελατηρια ειναι δεν ειναι 100λιμπρες...
καπου εχει γραψει τα νουμερα ο νιντο για διλιτρα...
εεε εμεις ειμαστε ακομα πιο κατω.τα hr αντε να ειναι 10% το πολυ σκληροτερα... οποτε καμια σχεση με τα 250 που λες.
στο rc που εχει καπου 150λιμπρες δεν ειναι μονο οτι δινουν 20ραβδους.
το θεμα ειναι οτι εχει αλλο αξονα.....οποτε ανθρακες η συγκριση...γενικα δεν υπαρχει κανενας λογος να ανεβεις πανω απο 20ραβδους πισω με φαρδυ ελατηριο εμπρος...
-
Τα yoko δεν τα έχω σε εκτίμηση, τα 539 που εχει τύχει να δοκιμάσω ηταν μετριότητα και για τα avs sport έχω ακούσει οτι μετά απο κανα 6μηνο χάνουν την απόδοση που είχαν καινούρια. Βασικά δεν το εχω ψάξει πολύ, πάντως σίγουρα για 195-50-15 και τάξη χρημάτων max 300e.
Συζήτα το με τον Γιάννη το θέμα. Να σε πάει και μία βόλτα προς Χρυσοπηγή με τα AVS sport με 40000+χλμ και κοντά 2ετία για να χάσεις λίγο το χρώμα σου και τα ξαναλέμε.
-
Υπάρχει και coilover Selex: SELEX GOLD.
Ρυθμιζόμενα στο ύψος και στο rebound. Στην ουσία είναι τα Selex Competition με γραμμικό στενό ελατήριο και ρυθμιζόμενο πιατέλο (ενδεχομένως και ακόμη καλύτερη ποιότητα κατασκευής), προτεινόμενο για αποκλειστικά αγωνιστική χρήση. Μόλις ρώτησα και έμαθα επίσημη λιανική 1000Ε. Καλή τιμή.
Παναγιώτη, λογικά αυτά πρέπει να φορούσε εκείνος ο αγωνιζόμενος που σου ανέφερα.
Όπως καταλαβαίνετε από εδώ βγαίνει και το τελικό συμπέρασμα ότι για όσους με φαρδιά ελατήρια χαμηλώματος είναι ευτύχημα που έχουμε τόσο ποιοτικές επιλογές (TUNING ή και COMPETITION). Ή τα SPORT για όσους θέλουν σπορ χωρίς παραχωρήσεις σε άνεση ή αν είναι με μαμά ελατήρια.Και από ό,τι μου είπαν τα ελατήρια της Selex δεν τα κατασκευάζει η Selex αλλά τα φασονάρει αλλού. Εδώ δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο και δεν ξέρω εάν αξίζει να αλλάξω τα H&R με κάτι τέτοιο. Περίπου 125-130Ε λιανική μια που ρώτησα και έμαθα. Αλλά ούτως ή άλλως μετά θα πλησιάσω 'επικίνδυνα' τα Selex Gold... Οπότε μένω ως έχω και κάνω σχέδια έτους...
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
ta μαμα 1.6 εμπρος ελατηρια ειναι δεν ειναι 100λιμπρες...
καπου εχει γραψει τα νουμερα ο νιντο για διλιτρα...
εεε εμεις ειμαστε ακομα πιο κατω.τα hr αντε να ειναι 10% το πολυ σκληροτερα... οποτε καμια σχεση με τα 250 που λες.
στο rc που εχει καπου 150λιμπρες δεν ειναι μονο οτι δινουν 20ραβδους.
το θεμα ειναι οτι εχει αλλο αξονα.....οποτε ανθρακες η συγκριση...γενικα δεν υπαρχει κανενας λογος να ανεβεις πανω απο 20ραβδους πισω με φαρδυ ελατηριο εμπρος...
Άρα εσυ που το εχεις ψάξει το θέμα, τι προτείνεις?
(Δλδ ουσιαστικά τα h&r εν σχέσει με τα μαμά απλά προσφέρουν χαμήλωμα? Περίεργο μου φαίνεται!)ΥΓ. Εκεί που λέω τώρα κάπου κατέληξα, τσουπ κάπου πέφτω όξω.
Παραθέτω στο περίπου τα της ανάρτησης να μου πεις γνώμη αν θες. Πάντως να σημειώσω εδώ πως το αυτοκ το εχω για να μετακινούμε και να κάνω τις βόλτες μου. Θέλω ενα sport χαρακτήρα για να κάνω το κεφι μου, με νοιάζει πιο πολύ η αίσθηση του αυτοκ παρά ο χρόνος που θα γράψει στα Μέγαρα, το ευχαριστιέμαι στο Διόνυσο και στην Πεντέλη σχεδόν κάθε βράδυ και σ' αυτα τα χάλια που είναι. So τελικός απολογισμός είναι κάτι αποδοτικό και οικονομικό με μουτρα μέσα και αστην ουρα να γυρνάει, γιατί και μόνη της να μην γυρίσει θα παλεύω εγώ να την γυρίσω.Αν δεν γίνομαι κουραστικός θα ήθελα να επεκτείνω την ερώτηση ως συνδυασμό αμορτισερ-ελατηριο. Για να μην σας κουράζω να πω κάτι συγκεκριμένο, σε ενα 206 με H&R μπρος (2,5-3 εκ, δεν θυμάμαι πόσες λίβρες ειναι 250?), με 20αρα ζαμφορ μπρος και 21 αντίστοιχα πισω αλλά και 20αρα στρέψης τι τύπου (ως προς bound rebound) αμορτισερ επιλέγει κάποιος με σκοπό να έχει μούτρα μέσα και ο κώλος ας γυρνάει και λίγο. Δλδ αν είναι να θυσιάσεις κάτι να θυσιάσεις των κωλο.
-
Παντως για να φανταστειτε που εχει φτασει η εξελιξη των αμορτισερ, πριν απο 15 χρονια, τα 205 grN κερδιζαν τα πρωταθληματα με κονι κιτρινα!
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Παντως για να φανταστειτε που εχει φτασει η εξελιξη των αμορτισερ, πριν απο 15 χρονια, τα 205 grN κερδιζαν τα πρωταθληματα με κονι κιτρινα!Για ελληνικό πρωτάθλημα μιλάς... Τα Koni κίτρινα τότε τα αγόραζαν οι πλούσιοι...
Τα πάντα για το Peugeot 206