-
Σορυ που σας διακοπτω την οφσετολογια, αλλα θα πω και εγω για τους εκκεντροφορους Μπουμπη που εβαλα χτες.
Λοιπον το αμαξι εχει κερδισει δυναμη σε ολο το φασμα των στροφων και οσο περνανε τα χλμ, τοσο μου αρεσει περισσοτερο.
Πιστευω οτι για τα λεφτα της ειναι μια πολυ ανωδυνη βελτιωση που την καταλαβαινεις πραγματικα.
το δυνατο σημειο ειναι η δυναμη χαμηλα και μεσαια(ραλλιτζιδικα οπως μου αρεσει), ενω ψηλα φτανει πιο ευκολα κοφτη χωρις ομως να σε εντυπωσιαζει.
Ισως ψηλα ενας επαναπρογραμματισμος βοηθησει την κατασταση.
Παντως γενικα δεν κξερω αν πρεπει να βαλω προγραμμα ή οχι.
Ειμαι σε διλλημα.
Για πειτε και εσεις καμια γνωμη! -
Ακριβώς λόγω της αρνητικής επίπτωσης σε αλυσιδωτά σημεία της γεωμετρίας είμαι κατά κανόνα αρνητικός στην αλλαγή του offset. Έπειτα και η PS στις 'νορμάλ' εκδόσεις του 206 δεν είδα να δίνει ζάντες με τόσο μειωμένο offset.
Με την αύξηση του κάμπερ (αρνητικό) παρατήρησα ότι εκτός από την φοβερή αίσθηση στο τιμόνι, έγινε πολύ ευαίσθητο γύρω από την ευθεία σε βαθμό που αν αφήσεις το τιμόνι και έχει τις παραμικρές ανωμαλίες στρίβει αμέσως!
Η γωνία που λέτε (εγώ την διάβασα κάπου ως 'γωνία κύλισης') αυξάνει όταν αυξάνουμε και το κάμπερ (το ίχνος του τροχού πατάειπιο έξω και φαίνεται και με το μάτι) και το αποτέλεσμα συμφωνεί με τα λεγόμενα του Παναγιώτη. Άρα στην περίπτωσή μου ίσως η μείωση του offset να έχει κακό αντίκτυπο.
Μήπως η μαμά Peugeot ξέρει τί προτείνει καλύτερα από μας;
Μήπως έχω ήδη καλύτερο τιμόνι από όλους σας και η σωστή-ολοκληρωμένη κίνηση είναι το αρνητικό κάμπερ;Όποιος έχει οδηγήσει το δικό μου μετά την τοποθέτηση των PS ακραξονίων και ψαλιδιών έχει προσέξει κραυγαλέα διαφορά στην αίσθηση.
Απλά, πιστεύω ότι πρέπει να ψαχτώ στην σύγκλιση-απόκλιση.
Επίσης, η τοποθέτηση 195/50/15 μειώνει την ακτίνα κύλισης (scrub radius). Μήπως η Peugeot στην προσπάθειά της για καλύτερο τιμόνι τοποθετεί τα 195/55/15 από το εργοστάσιο; (και φυσικά χάνει ό,τι κερδίζει και περισσότερα λόγω μεγάλου προφίλ)
Μήπως η τοποθέτηση 195/50/15 στο καμπερωμένο μου 206 μου μειώσει την υπερευαισθησία γύρω από την ευθεία;Και οι προβληματισμοί μόλις αυξήθηκαν...
-
σπυρο προγραμμα μη βαλεις...περιμενε πρωτα να δουμε του μακη φραπεολε που εχει τα ιδια μπουμπακια με προγραμμα και μετα το συζηταμε... αντε βαλε και τη σκουπα και βγες για λιπτον
για αποστατες ξερεις σπυρο....δευτερα πρωι 7 θα σκασει τηλ......μιλτο μη μας λες τι λεει η πεζο σπορ γιατι και σε σενα ακρα δε δινει στα ραλλισια 206............. ζαντες ομως δινει. και αυτες τις ζαντες τις δινει βασικα τωρα τελευταια που ανανεωθηκε το σαιτ. βασικα ο γαλλος οτι θυμηθει χαιρεται αφου αποοτι ειδα πλεον πολλα 1.6 βαζουν17αρια που κανει οδωστρωτηρα το αμαξι.....γενικα ο γαλλος βλεπω οτι στο σαιτ αργει να ανεβασει τις αλλαγες του....
εγ πιστευω οτι θες ζαντες (παρε 4 σιδερενιες.εγω70με λαστιχα τις βρηκα)
καθως θα σου σταθεροποιησει πολυ το κωλο. και με βαση τη σταθερη μουρη που εχεις θα κανει πιο ουδετερο το αμαξι.
στο δικο μου πλεον λογω του βιδωματος του κωλου νομιζεις οτι θα υποστρεψει αλλλα τελικα το ρημαδι ουτε αυτο κανει αφου εχει ξεχειλωσει εμρπος σε φαρδος....το τιμονι με τις ζαντες δε θα γινει πιο ευαισθητο τοσο οσο πιο ακριβες και γρηγορο...δηλαδη δε θα στριβεις τοσο........το σκρουμπ δεν εχει σχεση με διασταση ελαστικων νομιζω...ειδικα αν μιλας για προφιλ...κατι αλλο εννοοεις. εχει μια φωτο πολυ καλη πιο πανω απο ενα σαιτ που εβαλα. αν το διαβασεις θα δεις οτι αυτο που λες αναφερεται σα τοε ουτ σε στροφη στο τελος....
επισης το ξαναλεω με τις ζαντες αυτο που ειδα και με εχει σοκαρει δεν ειναι ουτε το τιμονι κλπ κλπ αλλα τα χιλιομετρα μεσα στη στροφη...το αμαξι στριβει με αισθητα πιο πολλα χλμ ακομα και με αυτα τα λαστιχα...
επισης θεωρω οτι θες επειγοντως αποκλιση στο τοε και αρκετα μαλιστα για να γαιδουερεψεις το τιμονι...
-
meta απο καποια τσεκ ειδικα με τις νεροποντες ειδα τα εξης.
το αμαξι στα πολλα εχει ελαφρυνει το τιμονι. αυτο στο δικο μου που εχει αναρτηση και το τιμονι ειναι σαφες δεν ειναι παρα πολυ κακο-εντονο καθως το αμαξι απλα θελει λιγοτερο στριψιμο στο τιμονι για να παει εκει που θες και λιγοτερη δυναμη?.
η μουρη εχει φοβερη πληροφορηση μεσα στη στροφη ενω ο κωλος ειναι εκνευριστικα ουδετερος ωρες ωρες...
αρα τι κανουμε για να ξυπνησουμε το κωλο και να ενισχυσουμε το τερν ιν του αμαξιου που ειδικα με το οφσετ και στα πολλα ισως να σε φοβιζει???
δινουμε καμπερ.......................................πλεον τωρα και αφου βρω ποσο πρεπει να ειναι οι αποστατες που θα παρω για να δοκιμασω μπορω να πω οτι χρειαζομαι το καμπερ...ακους μιλτο?
περιμενω να βρεις 4 ζαντολαστιχα απο 306-ξαρα να τα βαλεις πανω εστω και για μια βολτα και να με επιβεβαιωσεις......................το κακο ειναι οτι πλεον νιωθω το αμαξι να μου βαραει καμπανακια...(καιρο τωρα αλλα πλεον τωρα ειναι καμπανες τηε εκκλησιας) τα χλμ που πλεον στριβει το αμαξι ακομα και μετα 6ετιας λαστιχα ειναι τραγικα πολλα και το ενστικτο της αυτοσυντηρησης βαραει κοκκινα.
ωρες ωρες αναρωτιεμαι τι αλλο πια θα βρω να κανω σε αυτη την αναρτηση...επισης σιγα σιγα ξετυλιγεται το κουβαρι στις κινησεις του γαλλου για το στησιμο του 206...
ηθελε ενα αμαξι με πατημα αλλης κατηγοριας και υποδειγματικη σταθεροτητα στα πολλα. τι εκανε? εβαλε μεσα ροδες σε σχεση με παρλθον και μειωσε καστερ. ετσι το τιμονι και ελαφρυτερο εγινε στα πολλα και χωρις να προκαλει αντιδρασεις η παραμικρη κινηση....κοινως το γερμανικοποιησε....
αν το εχετε παρει χαμπαρι κοντευουμε να κανουμε 306-205 τα αμαξια μας...
αλλο οφσετ - 16 απο 27
που σου ζηταει αυξηση στο καστερ για να γινει βαρυτερο το τιμονι αρα απο +-2.5 μαμα πρεπει να ανεβεις στα 4+- του 306
και τοε που το πας τερμα ιν για να βελτιωσεις το τερν ιν και να βαλεις πιο αμεσα μεσα τη μουρη -3και κατι το 306 , 0 εμεις-πισω ακομα ακρη δε βγαζω..................
-
@Miltelas áðï ôçí óôéãìÞ ðïõ Ý÷åé áñíçôéêü êÜìðåñ ðáñáðÜíù áðï ôï åñãïóôáóéáêü åßíáé ëïãéêÞ ç áõîçìÝíç åõáéóèçóßá óôá ðïëëÜ .
Óôï åñãïóôáóéáêü óõíäõáóìü åäþ êáé 2+ ÷ñüíéá ç óýãêëéóç -toe in êáôá ìéóÞ ìïßñá Ý÷åé âåëôéþóåé êáôá ðïëý ôçí óôáèåñüôçôá óôá ðïëëÜ êáé Ý÷ù êÜíåé ðïëëÜ ÷ëì åèíéêÞò ìåôáìåóïíý÷ôéá .Óôá 190+ äåí õðÞñ÷å áíáóöÜëåéá áðï ôï ôéìüíé ôïõëÜ÷éóôïí .Äåí îÝñù áí áðïäüóåé óôï äéêü óïõ óôÞóéìï .ÁðëÜ ôï ëÝù óáí ãíþìç .
@pskarm
Ðïëý êáëÞ êßíçóç ìå ôéò åëáöñþò 'öáñäýôåñåò' æÜíôåò êáé áíáìåíüìåíá ôá áðïôåëÝóìáôá .Êáëõôåñá íá âñåßò æÜíôåò ìå ôï üöóåô ðïõ øÜ÷íåéò ðáñÜ ìå áðïóôÜôåò (äßíåé ãéá ôï 206xs ç Ps 6,5X15 -22 ) .Ìðïõæüíéá üìùò áðáñáßôçôá êáé ìå ðïëý ðñïóï÷Þ ! Áí êáé ãéá ôçí áëëáãÞ ðïõ Ýêáíåò äåí íïìßæù íá ÷ñåéÜæïíôáé ,äåí åßíáé ôñáãéêÞ äéáöïñÜ óå ðëÜôïò /âÜñïò.
Ðßóù ôé áêñéâþò èÝëåéò íá êÜíåéò ?
ÊïõëÞ Üðïøç : âÜëå ôïõ Ýíá ìðëïêÝ ìå ÷áìçëÜ ðïóïóôÜ åìðëïêÞò êáé æýãéæÝ ôçí ïõñÜ áíÜëïãá ôï ôñÜâçãìá ôçò ìïýñçò óôï Üöçìá ôïõ ãêáæéïý -
Παναγιώτη... μας μάμησες τώρα...
Μήπως είναι καλύτερα να ψάχνω για 5χιλ αποστάτες; Τους πουλάνε και πανάκριβα οι κλέφτες...Αυτό που είπα ότι η γωνία κύλισης που αυξάνεται με τροχούς μικρότερης διαμέτρου αληθεύει. Δες το πάνω στο σχήμα. Είναι γεγονός ότι το τιμόνι με τα 195/50/15 γίνεται πιο νευρικό από ό,τι με 195/55/15.
-
exei και λιγοτερο πλαινο να μαγουλιασει...
εγω εχω καταληξει οτι μαλλον θελει 7αρηδες αποσστατες που περιπου πανε 100ρυρω και πιθανον να γλυτωσουμε μπουζονια κλπ κλπ στις 6αρες ζαντες...ο μανθος πιανει οριακια με 20 οφσετ σε 7αρα ζανταama http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp
παιξεις θα δεις οτι οσο εβγαλα εγω τη ροδα με την 6αρα του ξαρα και το 16οφσετ το ιδιο βγαζει και ο γαλλος με τη πεζο σπορ τηζαντα με 22 μολις οφσετ.... εξω το λασιχο...δηλαδη και εκεινος εν τελει φαρδαινει το αυτοκινητο 11χιλιοστα απο καθε μεριαεδω μια φωτο πως φαινεται...
http://i30.photobucket.com/albums/c319/ ... ure043.jpg -
ρε παιδια εμενα οι ζαντες μου ειναι 6.5Χ15(τσεκαρισμενο αυτο) με μπουζονια!
Λετε να εχω και οφσετ 22 και να μην το ξερω? -
me μπουζονια??????????????????????????????εισαι σιγουρος????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????κατι δε παει καλα....
αυριο πρωι εχεις δυο δουλειες
α.τους αποστατες
β. να βρεις οφσετ στις ζαντες σου..πριν λιγο κατεβηκα και εβγαλα τη ρεζερβα και πηγα μια βολτα...
το αμαξι το μονο που θα πω ειναι οτι γυρναει ακομα και στα φρενα μες στη στροφη...ο ορισμος της υπερστροφης σε σημειο που χανεις και λιγο χρονο... δε μπορω να πω οτι ξετρελαθηκα. αν και για παιχνιδι ηταν ονειρο....
λυσεις
α. ξαναβαζω ρεζερβα και παιζω με ακρα στο μελλον
β. βρισκω μια ασφαλειας και βαζω που ειναι τα μισα κιλα
γ. ασε να βρω ακρη με οφσετ πρωτα και το ξανασυζηταμε...(εεεεεε)
παντως το τιμονι δε μπορω να πω με σιγουρια ποσο χειροτερο ειναι λογω των κακων ελαστικων αλλα ειναι χειροτερο λιγο και ελαφρυτερο... -
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
ama http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp
παιξεις θα δεις οτι οσο εβγαλα εγω τη ροδα με την 6αρα του ξαρα και το 16οφσετ το ιδιο βγαζει και ο γαλλος με τη πεζο σπορ τηζαντα με 22 μολις οφσετ.... εξω το λασιχο...δηλαδη και εκεινος εν τελει φαρδαινει το αυτοκινητο 11χιλιοστα απο καθε μεριαΜοιάζει πράγματι σα να σημαίνει κάτι αυτό...
Ίσως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε προς τα 11χιλ προς τα έξω. Είναι εντυπωσιακή η 'σύμπτωση' των 11mm που αναφέρεις. Βέβαια, ίσως δεν είναι και τυχαίο που προτείνει 6.5άρα ζάντα η οποία κρατάει σχεδόν ίδια την εσωτερική απόσταση.
Νομίζω ότι το μεγιστοποιημένο αποτέλεσμα θα το έχουμε με την 6.5Χ15ΧΕΤ22 ζάντα της PS που είναι και φθηνή... 400Ε περίπου!
Μέχρι τότε όμως ας βρούμε το καλύτερο για μας με τις σιδερένιες 6άρες. Μάλλον με αποστάτες. Νομίζω ότι με 5mm αποστάτες στις μαμίσιες 27άρες βγαίνοντας στα 22mm θα πάρουμε έναν καλό μέσο όρο μέσα-έξω, προσεγγίζοντας την ισορροπία της πρότασης της PS.
Πώς το βλέπετε; -
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
εδω μια φωτο πως φαινεται...
http://i30.photobucket.com/albums/c319/ ... ure043.jpgΣτο μάτι μου έρχεται οριακά έξω, αλλά για κάτι που δουλεύει σωστά οδηγικά κάνω πάντα τα στραβά μάτια...
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
me μπουζονια??????????????????????????????εισαι σιγουρος????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????κατι δε παει καλα....
αυριο πρωι εχεις δυο δουλειες
α.τους αποστατες
β. να βρεις οφσετ στις ζαντες σου..Oι ζαντες μου για οσους δεν γνωριζουν ειναι απομιμηση των ouragan.
Οταν τις εβαλα, το μονο που εγραφε απο μεσα η ζαντα ηταν το 6.5Χ15, και made in italy.Πως να ψαξω δεν ξερω...
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
http://i30.photobucket.com/albums/c319/ ... ure043.jpgΣτο μάτι μου έρχεται οριακά έξω, αλλά για κάτι που δουλεύει σωστά οδηγικά κάνω πάντα τα στραβά μάτια...
Το αγωνιστικο 206 του Φαγαδακη που ειχα δει στη Ριτσωνα του 2004, ειχε οφφσετ τρελο,τα λαστιχα ηταν ακομα πιο εξω απο οτι φαινεται παραπανω στη φωτο.
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Το αγωνιστικο 206 του Φαγαδακη που ειχα δει στη Ριτσωνα του 2004, ειχε οφφσετ τρελο,τα λαστιχα ηταν ακομα πιο εξω απο οτι φαινεται παραπανω στη φωτο.
Καλά το λες ήταν αγωνιστικό!!
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω αυτά ποθ γράφετε και έχω αρχίσει το ψάξιμο..
Αχ αχ..Ευτυχώς το ξεθάψατε με το που τελείωσε η εξεταστική μου! [/b] -
spyro νομιζω οτι ο εγκυροτερος τροπος ειναι να πας στο λαστιχα να τη βγαλει εξω......τη ζαντα και να τη μετρησετε...
επισης μπορουμε να βρουμε μπουζονια ευκολα?????
για ρωτα για 7αρηδες αποστατες και κυριως αν εχει ξαναφτιαξει ο τυπος.
ξεθαψα το φαστερ που ελεγε για αποστατες και ειδα οτι οι πισω ειχαν καποιες μικροδιαφορες...παντως με την αφιαρεση της ρεζερβας το αμαξι μου θυμιζει πολυ τη κατασταση που επικρατουσε με τις μαμα ζαντες....
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
απο εδω βρηκες τα μεσα εξω????
http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.aspοπως θα δεις ουζο σε σχεση με μαμα 206 1.6 εισααι 15χιλιοστα πιο εξω τωρα ενω συγκριση με τωρινες ζαντες σου και 20αρες με 7 οφσετ δινει................χχχ πιο εξω! αρα λογικα εσυ βλεπεις πανω κατω ιδια αποσταση απο χειλος φτερου. εισαι και στραβαδι
KAMIA ΣΧΕΣΗ:
Το μαμά 1,6 φοραει 6χ15 ΕΤ 27 (σιδερενια) και 6χ15 ΕΤ 28 (1,6 GTI)Τα δίλιτρο φοραει 6,5χ16 και από αυτό οι χρυσές μου είναι 14,35mm Πιο έξω...
Πιάσε χαρτί και μολύβι και υπολόγισέ το και συ.
((πλάτος ζάντας σε ιντσες Χ 25,4) / 2 ) + ET = τμήμα προς τα μέσα((πλάτος ζάντας σε ιντσες Χ 25,4) / 2 ) - ET = τμήμα προς τα έξω
(άσε που φαίνεται και με το μάτι...)
επισης σιγα σιγα ξετυλιγεται το κουβαρι στις κινησεις του γαλλου για το στησιμο του 206...
ηθελε ενα αμαξι με πατημα αλλης κατηγοριας και υποδειγματικη σταθεροτητα στα πολλα. τι εκανε? εβαλε μεσα ροδες σε σχεση με παρλθον και μειωσε καστερ. ετσι το τιμονι και ελαφρυτερο εγινε στα πολλα και χωρις να προκαλει αντιδρασεις η παραμικρη κινηση....κοινως το γερμανικοποιησε....
αν το εχετε παρει χαμπαρι κοντευουμε να κανουμε 306-205 τα αμαξια μας...
αλλο οφσετ - 16 απο 27
που σου ζηταει αυξηση στο καστερ για να γινει βαρυτερο το τιμονι αρα απο +-2.5 μαμα πρεπει να ανεβεις στα 4+- του 306
και τοε που το πας τερμα ιν για να βελτιωσεις το τερν ιν και να βαλεις πιο αμεσα μεσα τη μουρη -3και κατι το 306 , 0 εμεις-ακριβώς...
Νομίζω ότι το μεγιστοποιημένο αποτέλεσμα θα το έχουμε με την 6.5Χ15ΧΕΤ22 ζάντα της PS που είναι και φθηνή... 400Ε περίπου!
Μέχρι τότε όμως ας βρούμε το καλύτερο για μας με τις σιδερένιες 6άρες. Μάλλον με αποστάτες. Νομίζω ότι με 5mm αποστάτες στις μαμίσιες 27άρες βγαίνοντας στα 22mm θα πάρουμε έναν καλό μέσο όρο μέσα-έξω, προσεγγίζοντας την ισορροπία της πρότασης της PS.
Πώς το βλέπετε;= μια σωστή 1η σκέψη.
Πάντως ζάντα με αποστάτη (αν και έχει το ίδιο αποτέλεσμα όσων αφορά την τιμή του offset) πρέπει να ασκει διαφορετική δυνάμη στα ρουλεμαν από ότι μια ζάντα με το επιθυμητό Offset.εδω μια φωτο πως φαινεται...
Παναγιώτη οι δικές σου από την Xsara είναι 6χ15 ΕΤ 16?
Αν ναι τότε:προς τα έξω είναι: 60,2 mm
και
προς τα μέσα: 92,2 mm -
ΒΛΑΜΕΝΕΕΕΕ
O τυπος καταλαβες τι βγαζει???ποσο θα απεχει προς τα μεσα και εξω το χειλος της ζαντας...
οταν σου λεει outer position ειναι ακριβως αυτο που βγαζεις...
παιρνει τη ζαντα διαιρει και προσθετει τη διαφορα στο οφσετ....
απλα γλυτωνεις τις πραξεις...
αν δεις εσενα με 7αρα και 20οφσετ σε σχεση με μενα τωρα(δες φωτο) που ειναι 6αρα και 16οφσετ σε δειχνει 9χιλιοστα πιο εξω....το οποιο αμα κοιταξες φωτο ειναι λογικο. εμενα ειναι μεσα η ζαντα. εσενα ειναι περασια με το φτερο....
φοβαμαι οτι 5αρηδες αποστατες δεν υπαρχουν και δυσκολα φτιαχνονται...
απο την αλλη για να δινει η πεζο σπορτ μονο 22οφσετ παει να πει οτι απο εκει και περα αρχιζουν οι παρενεργιες....ρε μανθο ποσο βγαινουν οι ζαντες της πεζο σπορτ ?
-
= διαφορά από τις μαμά του 1,6 gti:
60,2-48,2 = 12mm πιο έξω. -
εισαι βλαμενος....δε υπαρχει εξηγηση αλλη....
ΡΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ -
Τα πάντα για το Peugeot 206