-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Οταν ανεφερα οτι απο τον Ιουνιο θα αλλαξουν παλι (τσιπακι) μου ειπαν οτι μεχρι στιγμης δεν εχουν τετοια ενημερωση.Το δικο μου ληγει το 2011.Και το δικό μου 'παλιό' λήγει το 2009, αυτό δεν τους εμποδίζει να μου το 'ακυρώσουν' και να με υποχρεώσουν να βγάλω καινούργιο (εννοείται ξαναπληρώνοντας παράβολα κτλ.)
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Tο πηρα σημερα!
maxmara εδωσα τα δικαιολογητικα στις 3-4-06 και σημερα,6-04-06 το παρελαβα.
kotetsiεγω δεν ειχα διαβατηριο και πηρα νεου τυπου.
Οταν ανεφερα οτι απο τον Ιουνιο θα αλλαξουν παλι (τσιπακι) μου ειπαν οτι μεχρι στιγμης δεν εχουν τετοια ενημερωση.Το δικο μου ληγει το 2011.Για δειτε και αυτο:Ονομα/Name
**BΑΣΙΛΕΙΟΣ
VASILEIOS **
Kαλα ,Βασιλέιο με λενε στα αγγλικα;Aκου κεί Vasileios! Kαι εμένα έτσι θα γράφει ?
Βασιλέιο - οέο?
-
Ένα ακόμα πρόβλημα είχαν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές που εκδίδουν τα νέου τύπου διαβατήρια, καθώς το ειδικό μηχάνημα που περνά το ειδικό μικροτσίπ στα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι εκτός προδιοαγραφών. Το μικροτσίπ θα τοποθετείται υποχρεωτικά από το Σεπτέμβριο με επιπλέον κόστος 12 ευρώ για τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος της Παρασκευής, το μηχάνημα το προμηθεύθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Οκτώβριο του 2004, αντί 9 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί στα διαβατήρια το ειδικό μικροτσίπ, ούτε και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά που θα τοποθετηθούν σε περίπτωση που εκδοθεί η σχετική Οδηγία από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η κατασκευάστρια εταιρεία συμφώνησε να αντικαταστήσει το μηχάνημα χωρίς χρέωση, αρκεί να προχωρήσει η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την έκδοση των διαβατηρίων.
Η σύμβαση θα υπογραφεί εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
....................
Για δειτε και αυτο:Ονομα/Name
**BΑΣΙΛΕΙΟΣ
VASILEIOS **
Kαλα ,Βασιλέιο με λενε στα αγγλικα;στο δικό μου διαβατήριο έχουν γράψει το Ειρήνη --- EIRHNH...και αναγκαστικά στα αεροπορικά εισητήρια πρέπει να βάζω σαν αρχικά EI τρομεροοοοο
-
Γιατί το Η πάει πίσω?
-
εγω μαλλον θα εχω προβλημα με το διαβατηριο και το μεταπτυχιακο μου. Eκει με ξερουν σαν Elias Dem... ενω το διαβατηριο λεει Ηlias Ntem... (Χλίας Νατεμ...)
Πέρα βρέχει.. Και όταν το είπα στο μπάτσο, μου λεει τα εχουμε μεταφράσει σύμφωνα με το ΕΛΟΤ 2006!!! (Σαν να μου λεει οτι 'τσσσ κυριε δεν ξερετε το ΕΛΟΤ???)
-
Είχα παρόμοιο (πρόβλημα) όταν έφευγα για αμερική και όταν πήγα φινλανδία.Υπάρχει ένα συγκεκριμένο standard έγγραφο(I-20) το οποιο στέλνουν τα αμερικανικα πανεπιστήμια για να πιστοποιήσουν ότι σε έχουν δεχθεί και κυρίως ότι θα σε καλύπτουν πλήρως οικονομικά με κάποιου είδους υποτροφία.(research/teaching fellowship).Απολύτως απαραίτητο για έκδοση F-1 (νομίζω) VISA.
Το όνομα και το επίθετο ήταν γραμμένο διαφορετικά στο I-20 και στο διαβατήριο.Όσο και να πάλεψα με τις ελληνικές 'υπηρεσίες' δεν κατάφερα τίποτα.Ευτυχώς η αμερικανικη πρεσβεία είχε μεριμνήσει και σου έδινε περιθώρια να δηλώσεις πως αλλιώς εμφανίζεται γραμμένο το όνομα σου.
Μην αγχώνεσαι για το πανεπιστήμιο,απλά όταν πας εκεί θα τους εξηγήσεις την κατάσταση και θα ζητήσεις να γραφτεί το όνομα σου σωστά στα επίσημα αρχεία τους.Στην αμερική η διαδικασία ήθελε (λίγο) τρέξιμο με γραμματείες που φυσικά σε εξυπηρετούν απόλυτα απλά είναι λίγο τυπικοί.
Στο helsinki έγινε σε ελάχιστα λεπτά.Οποτε και στη σουηδία που νομίζω ότι πας δεν θα χεις κανένα πρόβλημα. -
Ο χρήστης citastak έγραψε:
εγω μαλλον θα εχω προβλημα με το διαβατηριο και το μεταπτυχιακο μου. Eκει με ξερουν σαν Elias Dem... ενω το διαβατηριο λεει Ηlias Ntem... (Χλίας Νατεμ...)Πέρα βρέχει.. Και όταν το είπα στο μπάτσο, μου λεει τα εχουμε μεταφράσει σύμφωνα με το ΕΛΟΤ 2006!!! (Σαν να μου λεει οτι 'τσσσ κυριε δεν ξερετε το ΕΛΟΤ???)
Πάντως αυτό ισχύει για τα ονόματα και τα επίθετα. Το ίδιο υποτίθεται οτι γίνεται και με τις πινακίδες
-
Ο χρήστης kamil έγραψε:
....................
Για δειτε και αυτο:Ονομα/Name
**BΑΣΙΛΕΙΟΣ
VASILEIOS **
Kαλα ,Βασιλέιο με λενε στα αγγλικα;στο δικό μου διαβατήριο έχουν γράψει το Ειρήνη --- EIRHNH...και αναγκαστικά στα αεροπορικά εισητήρια πρέπει να βάζω σαν αρχικά EI τρομεροοοοο
Αυτο ειναι χαζο. Δεν υπαρχουν διφθογγοι και δεν υπαρχουν πολλαπλα διαφορετικα 'Ι'. Το Ειρηνη επρεπε να ειναι IRINI η IRENE. To Βασιλειος επρεπε να ειναι VASILIOS η BASIL η VASILI η WILLIAM (που γινεται και BILL)
Το ιδιο εκαναν πριν πολλα χρονια και σε εμενα. Το Νικος εγινε Νικολαος μεταφραστηκε σαν NIKOLAOS αντι για NICHOLAS και εχει μεινει ετσι μεχρι και σημερα.
Το EΛΟΤ (Ελληνικος Οργανισμος Τυποποιησης) πως αποφασιζει την μεταφραση. Πρεπει να πηγαινει με Αγγλικο Λεξικο; (η οτιδηποτε αλλο λεξικο αλλης γλωσσας)
Το θεμα ειναι οτι και στα Αγγλικα δεν εχουν στανταρντ. Μπορει αν ονομασεις το παιδι σου οτι θελεις. Η ορθογραφια δεν ελεγχεται. Πχ η πεθερα μου την λενε Ελενη δηλαδη στα Αγγλικα Helen. Aλλα δουλευω με μια κοπελια που την Ελενη αλλα στα Αγγλικα το εχει Ellen. Eπισης δεν εχει τελειωμο μια και εχουμε και τα υποκαταστατα Elin, Elleen, Ellena, Ellene, Ellyn and Elynn. Επισης και το Elen που ειναι απο Ουαλικο (Welsh) και αυτο απο το Ελληνικο.
Οποτε δεν περιμενω να βγαλει ο ΕΛΟΤ ακρη.
Νικος
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Το ιδιο εκαναν πριν πολλα χρονια και σε εμενα. Το Νικος εγινε Νικολαος μεταφραστηκε σαν NIKOLAOS αντι για NICHOLAS και εχει μεινει ετσι μεχρι και σημερα.
Το EΛΟΤ (Ελληνικος Οργανισμος Τυποποιησης) πως αποφασιζει την μεταφραση. Πρεπει να πηγαινει με Αγγλικο Λεξικο; (η οτιδηποτε αλλο λεξικο αλλης γλωσσας)
Το Νikolaos μου φαίνεται σωστο γιατί δεν πρόκειται για ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ του ονόματος στα Αγγλικά (γιατί όχι στα Γαλλικά ή στα Ιταλικά ή στα Τσέχικα ας πούμε; ) αλλά για απόδοση του ονόματος με Λατινικούς χαρακτήρες. Ισως να φαίνεται άκομψο σε μερικούς αλλά θεωρώ οτι αυτό είναι το σωστό για λόγους οποιόμορφης απόδοσης των ελληνικών ονομάτων στο λατινικό αλφάβητο. Φυσικά κάτι Vasileios και Eirhnh τα αφήνω ασχολίαστα...
Και παρεμπιπτόντως, το να συστήνεται στο εξωτερικό ένας Γιώργος ως George μου κάνει το ίδιο αστείο με εκείνα τα εξελληνισμένα ονόματα των επιφανών ανδρών του εξωτερικού (Ισαάκ Νεύτων, Βενιαμίν Φρανκλίνος κτλ)
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Το Νikolaos μου φαίνεται σωστο γιατί δεν πρόκειται για ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ του ονόματος στα Αγγλικά (γιατί όχι στα Γαλλικά ή στα Ιταλικά ή στα Τσέχικα ας πούμε; ) αλλά για απόδοση του ονόματος με Λατινικούς χαρακτήρες. Ισως να φαίνεται άκομψο σε μερικούς αλλά θεωρώ οτι αυτό είναι το σωστό για λόγους οποιόμορφης απόδοσης των ελληνικών ονομάτων στο λατινικό αλφάβητο. Φυσικά κάτι Vasileios και Eirhnh τα αφήνω ασχολίαστα...
Και παρεμπιπτόντως, το να συστήνεται στο εξωτερικό ένας Γιώργος ως George μου κάνει το ίδιο αστείο με εκείνα τα εξελληνισμένα ονόματα των επιφανών ανδρών του εξωτερικού (Ισαάκ Νεύτων, Βενιαμίν Φρανκλίνος κτλ)
Το Nikolaos ηταν σιγουρα γραμμα προς γραμμα μεταφραση οποτε σε γενικες γραμμες δεν ηταν τοσο κακο. Τη μεταφραση θα την εκανα στα Αγγλικα γιατι ειναι η πιο κοινη διεθνης γλωσσα. Το να αποκαλειται καποιος George οταν ειναι Γιωργος εν Ελλαδει ειναι απλως πιο βολικο και δευκολυνει την επικοινωνια. Τωρα να ειναι καποιος Γιωργος στην Ελλαδα και να να συστηνεται σαν George συμφωνω ειναι λιγο παραξενο. Τα εξελληνισμενα ονοματα πανε και ερχονται αναλογα ποσο ο μεταφραστης θελει να 'μεταφρασει' καθε λεξη. Εχω δει σε Ελληνικο βιβλιο την πρωτευουσα των ΗΠΑ ως Ουασιγκτωνα και φανηκε παραξενο. Αλλα το ιδιο φαινεται και το Ουασιγκτων (Washnington) μια η προφορα ειναι διαφορετικη. Το ιδιο και Αθηνα με Athens και Athina και Athinai κτλ.. Οπως λεμε τοπικα 'When in Rome act like the Romans' παντα φυσικα με κοινη λογικη.
Νικος
-
Προσοχή για όσους θέλουν να βγάλουν καινούριο διαβατήριο! Αν έχετε αναβολή στράτευσης, να ξέρετε την ακριβή ημερομηνία λήξης της αναβολής σας, γιατί θα χρειαστεί!
Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 31/12/2ΧΧΧ, αλλά τσεκάρετέ το για σιγουριά! Εγώ την πάτησα σήμερα.
Γενικότερα, αν θέλετε καινούριο διαβατήριο, οπλιστείτε με υπομονή....Είναι κάμποση διαδικασία...
-
Σήμερα πήγα στην Νέα Φιλαδέλφεια για ανανέωση.
Δεν ηξερα ότι έπρεπε να έχω μαζί μου υπεύθυνη δήλωση (!!!) και φωτοτυπία ταυτότητας (δικό μου λάθος!).Κατά τα άλλα, περίμενα περίπου 30 λεπτά και μου πήρε περίπου 20 λεπτά η όλη διαδικασία.
Καλά ήταν!!
-
off topic:
Επειδή η ίδια ηλιθιότητα διακρίνει τους υπαλλήλους που γράφουν τις πινακίδες των δρόμων με λατινικούς (ο Θεός να τους κάνει) χαρακτήρες (πχ Peiraias, δηλ. Πεϊράιας), που μπορούμε να βρούμε το τλφ της αρμόδιας υπηρεσίας κατασκευής πινακίδων να τους κράξουμε λίγο; Οι 4Τ γιατί δεν κάνουν ένα αφιέρωμα μπας και το διαβάσει κανείς αρμόδιος;
-
Δυστυχώς, υπάρχει Κανονισμός που ορίζει ακριβώς πως γράφονται οι Ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες!
Αυτόν εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες.Η αντιστοίχιση είχε γίνει ώστε να μπορούν να τα διαβάσουν καλύτερα οι ξένοι!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Δυστυχώς, υπάρχει Κανονισμός που ορίζει ακριβώς πως γράφονται οι Ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες!
Αυτόν εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες.Μη βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά. Εκτός αν ο Κανονισμός τους επιτρέπει να γράφουν ότι τους έρθει...
π.χ.
Athens
Athina
AthinaiΤα παραπάνω μόνο τα έχω δει εγώ και δεν ξέρω αν υπάρχουν και Athena ή Athenai
-
Χρήστο με βάση τον Κανονισμό που λέω, μόνο το Athinai έπρεπε να υπάρχει.
Αλλά εκει είναι και το πρόβλημα.Την συγκεκριμένη λέξη οι ξένοι την ξέρουν Athens!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Δεν ηξερα ότι έπρεπε να έχω μαζί μου υπεύθυνη δήλωση (!!!) και φωτοτυπία ταυτότητας (δικό μου λάθος!).Μηπως η υπηρεσια που πηγες επρεπε να εχει την υπευθυνη δηλωση αλλα και την δυνατοτητα να βγαλεις την φωτοτυπια που χρειαζεται;
-
Και εμείς ξέρουμε την Κοπεγχάγη ως... Κοπεγχάγη ή Copenhagen αλλά στην είσοδο της πόλης γράφει Kobenhavn
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Δεν ηξερα ότι έπρεπε να έχω μαζί μου υπεύθυνη δήλωση (!!!) και φωτοτυπία ταυτότητας (δικό μου λάθος!).Μηπως η υπηρεσια που πηγες επρεπε να εχει την υπευθυνη δηλωση αλλα και την δυνατοτητα να βγαλεις την φωτοτυπια που χρειαζεται;
Σαφώς Βασίλη! Αλλά το ήξερα από πριν και δεν πήρα!
ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ