-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
ΚΑΚΤΟΣ http://www.kaktos.gr
Πρέπει να έχει βγάλει μέχρις στιγμής περίπου 900 από τους προγραμματισμένους 2500 τόμους μέσα σε 16 χρόνια περίπου!
Ίσως η καλύτερη προσπάθεια στο χώρο.
Παρήγγειλα τα 'απαντα' τού Θουκυδίδη από τό βιβλιοπολείο τής γειτονιάς,μού τα έφερε σήμερα,καί η τιμή τους ήταν 67 ευρώ,αντί γιά 74 πού έχει μέσα στό σάιτ.
74 μείον τήν έκπτωση μού είπε η ιδιοκτήτης.Χαρτόδετο φυσικά,δέν φαίνεται τόσο ποιοτική η δουλειά του δεσίματος.
Απο βδομάδα έχει διάβασμα. -
'Οποιος σπίτι του δεν έχει έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ζει σε ένα σπίτι χωρίς φως !'
Μπέρναρντ Σω...χωρίς σχόλια...
-
Χαίρομαι πάρα πολύ με την δημιουργία του συγκεκριμένου θέματος.
Χαίρομαι ακόμη περισσότερο όταν βλέπω ανθρώπους να γνωρίζουν - εστω και μεσω της Deagostini - την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
Σχετικά με τις εκδόσεις,
πραγματι, οι καλυτερες εκδόσεις είναι αυτές που αναφέρατε: ΚΑΚΤΟΣ, ΖΗΤΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ. Και πρέπει ΟΛΟΙ να τους στηρίξουμε να συνεχίσουν το έργο τους - ειδικά τον ΚΑΚΤΟ, για τον λόγο ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία που γίνεται τέτοια τεράστια προσπάθεια μετάφρασης και συγκέντρωσης όλων των αρχαίων συγγραμμάτων και έργων των Ελλήνων συγγραφέων. Μέχρι ΄τώρα γνωρίζαμε τα έργα των προγόνων μας από τους ξένους, από δουλειές που γίνονταν - και γίνονται - στα ξένα πανεπιστήμια.
Και επιπλέον - και κυριώτερο - διαβάζοντας και γνωρίζοντας σιγα-σιγα τους αρχαίους θα διαπιστώσετε ότι ΟΛΗ η σημερινή γνώση υπήρχε από τότε και επιπλέον, μόνο με τον Ελληνικό *τρόπο *θα μπορέσει η ανθρωπότητα να βρει το δρόμο της...Για να σας βοηθήσω στην αναζήτησή σας, αλλά και προς τέρψιν των οφθαλμών σας, σας προτείνω να πάτε Ασκληπιού 1-3 , Αθήνα στο βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, το οποίο έχει πολύ καλές τιμές και ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποικιλία βιβλίων...
Με φιλικους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαιρετισμούς !
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
ΚΑΚΤΟΣ http://www.kaktos.gr
Πρέπει να έχει βγάλει μέχρις στιγμής περίπου 900 από τους προγραμματισμένους 2500 τόμους μέσα σε 16 χρόνια περίπου!
Ίσως η καλύτερη προσπάθεια στο χώρο.
Παρήγγειλα τα 'απαντα' τού Θουκυδίδη από τό βιβλιοπολείο τής γειτονιάς,μού τα έφερε σήμερα,καί η τιμή τους ήταν 67 ευρώ,αντί γιά 74 πού έχει μέσα στό σάιτ.
74 μείον τήν έκπτωση μού είπε η ιδιοκτήτης.Χαρτόδετο φυσικά,δέν φαίνεται τόσο ποιοτική η δουλειά του δεσίματος.
Απο βδομάδα έχει διάβασμα.Καλό διάβασμα Αντρέα , και σίγουρα ο Θουκιδίδης είναι από τις πιο καλές-σημαντικές επιλογές. Προτείνω να συνεχίσεις με Πλάτωνα , και στην συνέχεια Αριστοτέλη.
Απ'ότι ξέρω είμαι από τους ελάχιστους ιδιώτες που έχω το σύνολο της εκδοτικής αυτής προσπάθειας και είναι στόχος ζωής (παρ'ότι ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω να τα διαβάσω όλα) τουλάχιστον να έχω αυτή την δυνατότητα , και να μπορέσουν τα παιδιά μου να το εκμεταλευτούν!
Για το χαρτόδετο έχεις δίκιο , και παρ'ότι έβγαλε κάποιους τόμους με σκληρό εξώφυλλο , δεν 'έβγαινε' οικονομικά και το σταμάτησε.
Keep reading
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Απο βδομάδα έχει διάβασμα.Καλό διάβασμα.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πόσοι τήν αγοράζετε καί πόσο αξιόπιστη θεωρείτε τήν μετάφρασή της στά Νέα Ελληνικά;Το σωστό είναι απόδοση και όχι μετάφραση !
-
Ο χρήστης sergeant έγραψε:
'Οποιος σπίτι του δεν έχει έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ζει σε ένα σπίτι χωρίς φως !'
Μπέρναρντ Σω...χωρίς σχόλια...
σχολιο! 'και να μην τα εχει διακοσμητικα ε!'
adis4gr
-
Ο χρήστης Castor έγραψε:
Καλό διάβασμα Αντρέα , και σίγουρα ο Θουκιδίδης είναι από τις πιο καλές-σημαντικές επιλογές. Προτείνω να συνεχίσεις με Πλάτωνα , και στην συνέχεια Αριστοτέλη.
Απ'ότι ξέρω είμαι από τους ελάχιστους ιδιώτες που έχω το σύνολο της εκδοτικής αυτής προσπάθειας και είναι στόχος ζωής (παρ'ότι ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω να τα διαβάσω όλα) τουλάχιστον να έχω αυτή την δυνατότητα , και να μπορέσουν τα παιδιά μου να το εκμεταλευτούν!
Για το χαρτόδετο έχεις δίκιο , και παρ'ότι έβγαλε κάποιους τόμους με σκληρό εξώφυλλο , δεν 'έβγαινε' οικονομικά και το σταμάτησε.
Keep reading
Αρη,Πλάτωνα καί Αριστοτέλη διάβασα λίγο από τή σειρά τής Ντεαγκοστίνι,(Απολογία Σωκράτους,Συμπόσιο-Ηθικά Νικομάχεια),καί ειλικρινά δέ μού άρεσε ο τρόπος πού αναπτύσεται η φιλοσοφία.
Ηταν (ίσως)ότι καλύτερο γιά κάποτε(όπου η επιστήμη δέν μπορούσε να αποδείξει καί πολλά),αλλά τώρα μου φαίνονται κάπως....
Καλό είναι να τα διαβάσει κάποιος,αλλά όχι κάτι παραπάνω από αυτό.
Προσωπική μου γνώμη πάντα.
Ο Θουκυδίδης από τήν άλλη,είναι Ιστορικός πού βασίζεται σέ γεγονότα πρίν γράψει κάτι.Άυτό είναι σημαντικότατο γιά μένα. -
Και επιπλέον - και κυριώτερο - διαβάζοντας και γνωρίζοντας σιγα-σιγα τους αρχαίους θα διαπιστώσετε ότι ΟΛΗ η σημερινή γνώση υπήρχε από τότε και επιπλέον, μόνο με τον Ελληνικό *τρόπο *θα μπορέσει η ανθρωπότητα να βρει το δρόμο της...
Α ρε λοχία,άν η ανθρωπότητα έμενε στίς γνώσεις πού υπήρχανε δύο χιλιάδες χρόνια πρίν,σήμερα τό AIDS θα τό καταπολεμούσαν με κομπρέσες.
επίσεις,τό 'τρόπο' τών Ελλήνων ακολουθεί η δυτική νοοτροπία εδώ καί χρόνια.Ποιός είναι αυτός ο τρόπος;Ο τρόπος τού να μπορούν να υπάρχουν πολλές γνώμες καί να εξετάζονται όλες.
Εκτός καί άν εννοείς κάτι άλλο
-
Έχει απασχολήσει ποτέ κανένα γιατί και πως χάθηκε η 'ελληνική γνώση'?
-
Ο χρήστης Spidey_TS έγραψε:
Έχει απασχολήσει ποτέ κανένα γιατί και πως χάθηκε η 'ελληνική γνώση'?Λέγεται ότι το κυριότερο μέρος της, δεν γράφτηκε ποτέ. Οι αρχαίοι δεν πίστευαν ότι θα παρακμάσει ο πολιτισμός τους, και δεν μπήκαν στον κόπο να καταγράψουν πολλά και σημαντικά κομμάτια της γνώσης τους. Δεν θυμάμαι πού το έχω ακούσει, ίσως είναι και παραμύθια.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Και επιπλέον - και κυριώτερο - διαβάζοντας και γνωρίζοντας σιγα-σιγα τους αρχαίους θα διαπιστώσετε ότι ΟΛΗ η σημερινή γνώση υπήρχε από τότε και επιπλέον, μόνο με τον Ελληνικό *τρόπο *θα μπορέσει η ανθρωπότητα να βρει το δρόμο της...
Α ρε λοχία,άν η ανθρωπότητα έμενε στίς γνώσεις πού υπήρχανε δύο χιλιάδες χρόνια πρίν,σήμερα τό AIDS θα τό καταπολεμούσαν με κομπρέσες.
επίσεις,τό 'τρόπο' τών Ελλήνων ακολουθεί η δυτική νοοτροπία εδώ καί χρόνια.Ποιός είναι αυτός ο τρόπος;Ο τρόπος τού να μπορούν να υπάρχουν πολλές γνώμες καί να εξετάζονται όλες.
Εκτός καί άν εννοείς κάτι άλλο
Hunter, για να μας τα λες αυτά, μάλλον σε βρίσκω λίγο 'αδιάβαστο'...
Πρώτον!
Ακόμα και δύο χιλιάδες χρόνια πριν - τις αρρώστιες ΔΕΝ τις καταπολεμούσαν με κομπρέσες (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Η σύγχρονη ιατρική που καταπολεμα το AIDS - με επιστημονικό τρόπο, όπως υπονοείς - βασίζει τις γνώσεις της στους πρώτους Ελληνες ιατρούς και φιλοσόφους... Επιπλέον, λάβε υπόψη σου ότι η επιστήμη άρχισε να αναπτύσεται όταν η ανθρωπότητα ξεκίνησε να βγαίνει από τον μεσαίωνα της θρησκευτικής καταπίεσης, προκατάληψης και εξουσίας. Η ανάπτυξη της οφείλεται αποκλειστικά στην γνώση και επανεξέταση των Αρχαίων συγγραμμάτων (εξ'ού και ο όρος Αναγέννηση- Αναγέννηση του Αρχαίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πνεύματος)Επιπλέον, ο δυτικός κόσμος ακολουθεί έναν 'μεταλλαγμένο' ελληνικό τρόπο - μπασταρδεμένο θα έλεγα - και δεν εννοω΄την ελευθερία διατίπωσης διαφόρων γνωμών (μόνο).
Ο δυτικός κόσμος έχει - ή μάλλον - προσπάθησε να ακολουθήσει έναν ελληνικό τρόπο όσον αφορά την οργάν ωση των κοινωνιών και των πόλεων. Από εκεί και πέρα, η λαίλαπα του Χριστιανικού σκοταδισμού τον έχει κατακρεουργήσει και τον κρατά βαθιά νυχτωμένο εδω και 2000 χρόνια... (πνευματικά)
Οταν λοιπόν καταφερει να ξυπνησει από αυτό τον λήθαργο και προσπαθήσει να μάθει από τον αρχαιο πολιτισμό - όχι να γυρίσει - τότε η ανθρωποτητα θα 'μάθει' και θα μπορεσει να βγει από το τέλμα που έχειφτάσει σήμερα.
Σε αυτό το 'φως' λοιπόν αναφερόταν ο Μπερναρντ Σω - και τόσοι άλλοι Ξένοι διανοητές, συγγραφείς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, που φυσικά εμείς δεν ξέρουμε κανέναν απο αυτούς....Φιλικά
-
Ο δυτικός κόσμος έχει - ή μάλλον - προσπάθησε να ακολουθήσει έναν ελληνικό τρόπο όσον αφορά την οργάν ωση των κοινωνιών και των πόλεων. Από εκεί και πέρα, η λαίλαπα του Χριστιανικού σκοταδισμού τον έχει κατακρεουργήσει και τον κρατά βαθιά νυχτωμένο εδω και 2000 χρόνια... (πνευματικά)
Οταν λοιπόν καταφερει να ξυπνησει από αυτό τον λήθαργο και προσπαθήσει να μάθει από τον αρχαιο πολιτισμό - όχι να γυρίσει - τότε η ανθρωποτητα θα 'μάθει' και θα μπορεσει να βγει από το τέλμα που έχειφτάσει σήμερα.Φιλικά
Επειδη με εχει απασχολησει αρκετα το θέμα:
Νομίζω ότι οι αρχαίοι είχαν τουλάχιστον ισάξια (μαλλον χειρότερα) προβλήματα σε ότι έχει να κάνει με τα ιερατεία τους και την επιρροή τους σε ευγενείς και μη.Οχι οτι σήμερα ειναι αμελητέο το πρόβλημα,αλλα ειναι στρουθοκαμηλισμός να πιστευουμε οτι τοτε ήταν ολα ορθολογικα και άγια,οπως συνηθίζουμε γενικα να κανουμε σε οτι αφορα το -αναμφισβήτητα- ένδοξο παρελθόν μας.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
¸÷åé áðáó÷ïëÞóåé ðïôÝ êáíÝíá ãéáôß êáé ðùò ÷Üèçêå ç 'åëëçíéêÞ ãíþóç'?
ËÝãåôáé üôé ôï êõñéüôåñï ìÝñïò ôçò, äåí ãñÜöôçêå ðïôÝ. Ïé áñ÷áßïé äåí ðßóôåõáí üôé èá ðáñáêìÜóåé ï ðïëéôéóìüò ôïõò, êáé äåí ìðÞêáí óôïí êüðï íá êáôáãñÜøïõí ðïëëÜ êáé óçìáíôéêÜ êïììÜôéá ôçò ãíþóçò ôïõò. Äåí èõìÜìáé ðïý ôï Ý÷ù áêïýóåé, ßóùò åßíáé êáé ðáñáìýèéá.
Äåí åííïïýóá áõôü(ôï êõñéïëÝêôéêü äëä)...åííïïýóá áõôü ðïõ Ýãñáøå ï Seargeant ðáñáêÜôù...
¼óï ãéá ôï ôé ãñÜöôçêå êáé ôé ü÷é , áðëÜ íá óïõ ðù ïôß ôá ãñáðôÜ ôïõ ÁñéóôéôïôÝëç áðïôåëïýí ïõóéáóôéêÜ óçìåéþóåéò äéáëÝîåùí ðïõ Ýäéíå óôï Ëýêåéï êáé ü÷é ðñáãìáôéêÜ âéâëßá...åßìáé êáôÜ 90% óßãïõñïò ãéá áõôü , ìðïñþ áí èåò íá ôï åðéâåâáéþóù! -
Hunter, για να μας τα λες αυτά, μάλλον σε βρίσκω λίγο 'αδιάβαστο'...
Πρώτον!
Ακόμα και δύο χιλιάδες χρόνια πριν - τις αρρώστιες ΔΕΝ τις καταπολεμούσαν με κομπρέσες (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Η σύγχρονη ιατρική που καταπολεμα το AIDS - με επιστημονικό τρόπο, όπως υπονοείς - βασίζει τις γνώσεις της στους πρώτους Ελληνες ιατρούς και φιλοσόφους... Επιπλέον, λάβε υπόψη σου ότι η επιστήμη άρχισε να αναπτύσεται όταν η ανθρωπότητα ξεκίνησε να βγαίνει από τον μεσαίωνα της θρησκευτικής καταπίεσης, προκατάληψης και εξουσίας. Η ανάπτυξη της οφείλεται αποκλειστικά στην γνώση και επανεξέταση των Αρχαίων συγγραμμάτων (εξ'ού και ο όρος Αναγέννηση- Αναγέννηση του Αρχαίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πνεύματος)Μπορεί νά βασίζεται στούς αρχαίους όπως λές,αλλά αυτό είναι αρκετό στό να αποδώσεις τά σημερινά έγρα τών επιστημών (πάσης φύσεως) στούς Αρχαίους Ελληνες;
Τό ότι υπήρξε ίσως η σπίθα πού έβαλε τή φωτιά στόν δυτικό πολιτισμό,δέν τό αμφισβητώ,αλλά η σημερινή εικόνα τής παγκόσμιας επιστήμης δέν μπορεί να αποδωθεί στούς αρχαίους Ελληνες.
Τουλάχιστον κατα τήν γνώμη μου.Επιπλέον, ο δυτικός κόσμος ακολουθεί έναν 'μεταλλαγμένο' ελληνικό τρόπο - μπασταρδεμένο θα έλεγα - και δεν εννοω΄την ελευθερία διατίπωσης διαφόρων γνωμών (μόνο).
Οταν λοιπόν καταφερει να ξυπνησει από αυτό τον λήθαργο και προσπαθήσει να μάθει από τον αρχαιο πολιτισμό - όχι να γυρίσει - τότε η ανθρωποτητα θα 'μάθει' και θα μπορεσει να βγει από το τέλμα που έχειφτάσει σήμερα.
Σε αυτό το 'φως' λοιπόν αναφερόταν ο Μπερναρντ Σω - και τόσοι άλλοι Ξένοι διανοητές, συγγραφείς, φιλόσοφοι, επιστήμονες, που φυσικά εμείς δεν ξέρουμε κανέναν απο αυτούς....Φιλικά
Θέλεις να τό πάς αλλού νομίζω.
Αυτό πού πιστεύω ότι ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά πού άφησαν οι Αρχαίοι Ελληνες στόν κόσμο,ήταν να υπάρχουν πολλές (πάρα πολλές) γνώμες,γιά κάθε είδους ζήτημα
Αυτός είναι ο τρόπος πού οδήγησε τόν δυτικό πολιτισμό μέχρι σήμερα.
Πολλές απόψεις,σημαίνουν αμφισβήτηση καί μή παραδοχή τής 'μοναδικής' (ίσως) αλήθειας.
Αυτά. -
Ç áíÜðôõîç ôçò ïöåßëåôáé áðïêëåéóôéêÜ óôçí ãíþóç êáé åðáíåîÝôáóç ôùí Áñ÷áßùí óõããñáììÜôùí (åî'ïý êáé ï üñïò ÁíáãÝííçóç- ÁíáãÝííçóç ôïõ Áñ÷áßïõ ÅËËÇÍÉÊÏÕ ðíåýìáôïò)Êáé áõôü ëüãù ôùí Éôáëþí êõñßùò ...äéá ìÝóïõ ôùí ÁñÜâùí!
ÅðéðëÝïí, ï äõôéêüò êüóìïò áêïëïõèåß Ýíáí 'ìåôáëëáãìÝíï' åëëçíéêü ôñüðï - ìðáóôáñäåìÝíï èá Ýëåãá - êáé äåí åííïù´ôçí åëåõèåñßá äéáôßðùóçò äéáöüñùí ãíùìþí (ìüíï).
Ï äõôéêüò êüóìïò Ý÷åé - Þ ìÜëëïí - ðñïóðÜèçóå íá áêïëïõèÞóåé Ýíáí åëëçíéêü ôñüðï üóïí áöïñÜ ôçí ïñãÜí ùóç ôùí êïéíùíéþí êáé ôùí ðüëåùí. Áðü åêåß êáé ðÝñá, ç ëáßëáðá ôïõ ×ñéóôéáíéêïý óêïôáäéóìïý ôïí Ý÷åé êáôáêñåïõñãÞóåé êáé ôïí êñáôÜ âáèéÜ íõ÷ôùìÝíï åäù êáé 2000 ÷ñüíéá... (ðíåõìáôéêÜ)
Ïôáí ëïéðüí êáôáöåñåé íá îõðíçóåé áðü áõôü ôïí ëÞèáñãï êáé ðñïóðáèÞóåé íá ìÜèåé áðü ôïí áñ÷áéï ðïëéôéóìü - ü÷é íá ãõñßóåé - ôüôå ç áíèñùðïôçôá èá 'ìÜèåé' êáé èá ìðïñåóåé íá âãåé áðü ôï ôÝëìá ðïõ Ý÷åéöôÜóåé óÞìåñá.Áõôüò åßóáé ìåãÜëå...ðåò ìïõ ïôß åßóáé êáé Íéôóå-éêüò íá áñ÷ßóù ôá êåñÜóìáôá!
'Ïé áñ÷áßïé ¸ëëçíåò åß÷áí ôïí ðéï õãéÞ ðïëéôéóìü óôçí áíèñþðéíç éóôïñßá.Ãé´áõôü êáé åöçýñáí ôçí ôñáãùäßá.Îå÷åßëéæáí áðü ôüóç õãåßá ðïõ Þèåëáí äüóåéò äõóôõ÷ßáò Ýóôù êáé ôå÷íçôÝò.'
(Öñåéäåñßêïò Íßôóå , Ç ÃÝííçóç ôçò Ôñáãùäßáò)
'...Êáé ãéá íá ôåëåéþíïõìå...
...õðïóôçñßæïõí ôïõò áäýíáôïõò,ôïõò áðïôõ÷çìÝíïõò,ôïõò áíèñþðïõò ðïõ Ý÷ïõí åîáóèåíßóåé åîáéôßáò ôïõ ßäéïõ ôïõò ôïõ åáõôïý ôïõò êáé êÜèå ðñÜãìáôïò ðïõ ðñÝðåé íá åîáöáíéóôåß.
ÁíÝôñåøáí ôïí íüìï ôçò åðéëïãÞò,êáôáóêåýáóáí Ýíá éäáíéêü ðïõ ôï áíôéðáñÝèåóáí óôïí ùñáßï Üíèñùðï , óôïí Üíèñùðï ðïõ öáßíåôáé êáèáñÜ,óôïí Üíèñùðï ðïõ åßíáé âÝâáéïò ãéá ôï áýñéï êáé áðïôåëåß åããýçóç ãéá ôï ìÝëëïí, êáé êáôáóêåýáóáí áð'áõôüí ôïí êáêü Üíèñùðï.
Êáé üëá áõôÜ ôá ðßóôåøáí, êáé ìÜëéóôáí ôá ïíüìáóáí çèéêÞ!
''Óõíôñßøôå ôçí , ôçí Üôéìç!''*'
(Öñåéäåñßêïò Íßôóå , Ecce Homo)
*Óýíèçìá ôïõ Âïëôáßñïõ óôçí äéÜñêåéá ôïõ áãþíá ôïõ åíÜíôéá óôçí åêêëçóßá -
Τελικά πιστέυω πως κατά βάση συμφωνούμε όλοι !
Ευγε Spidey_TS !!!
Δεν είμαι Νιτσεϊκός - αλλά ΕΛΛΗΝΑΣ (τουλάχιστον προσπαθώ - αν μη τι αλλο, στο πνεύμα ...). Ανθρωποι σαν το Νιτσε ή την Ζακλην Ντε Ρωμιγύ, και τόσοι άλλοι είναι περισσότερο Ελληνες από εμας...Hunter, το ίδιο πράγμα λέμε, μόνο που εγώ λέω ότι δεν ήταν σπίθα άλλα **φλόγα **!!
Ωπως έχει πει και η Αρβελέρ: 'Τούς δώσαμε ΦΩΣ, μας έδωσαν ηλεκτρισμό !'
Το ότι η σημερινή εικόνα της επιστήμης οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στους Αρχαίους Ελληνες, μπορείς να ρωτήσεις ειδικούς από τον κάθε επιστημονικό κλάδο αφ'ενός, και αφ'ετέρου δεν έχεις παρά να δεις τα ονόματα της κάθε επιστήμης (ή τεχνης)!!
Physics, Chemistry, MAthematics, Philosophy, Gymnastics, Astronomy, Anthropology, Geology, Psychology, κτλ. κτλ. κτλ.Επιπλέον, φυσικά και ίσχυε αυτό που λες για τις πολλες απόψεις. Είναι κάτι στο οποίο αναφέρονται - με παραλαγγές - όλοι οι μεγάλοι φιλοσοφοι: Μεσω των αντιθέσεων έρχεται η αρμονία ....
Tiger, είναι αλήθεια ότι τα ιερατεία ήταν / είναι / και θα είναι ιερατεία !!!
-
Hunter, το ίδιο πράγμα λέμε, μόνο που εγώ λέω ότι δεν ήταν σπίθα άλλα **φλόγα **!!
!Είδες πού δέν λέμε τό ίδιο πράγμα;
-
...πράγματι...
-
Λόγω της γειτνίασης μου με την Επίδαυρο αλλά κυρίως επειδή μου αρέσει παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος, πολλές φορές πριν ακόμα διαβάσω το έργο από βιβλίο.
Τα έχω δει όλα και από πολλές φορές.
Έχω την τύχη να δω να παίζουν μεγάλοι ηθοποιοί.Δεν είναι του παρόντος και δεν θα μπω και στα κυρίως θεατρικά που δεν τα ξέρω και καλά.Αυτό που θέλω να πω είναι αυτό που νοιώθω κάθε φορά που τελειώνει η παράσταση και που ακούω και από τους άλλους θεατές καθώς κατηφορίζω για την έξοδο.
Νοιώθω-νοιωθούμε όλοι μεγάλο θαυμασμό και δέος για τα μημύματα και τα νοήματα που εμπεριέχουν αυτά τα έργα,
που έχουν γραφτεί 2500 χρόνια πριν! Νομίζεις ότι όλα γράφτηκαν λίγες μέρες πριν! Δεν παίζει ρόλο η μετάφραση ούτε η ερμηνεία, αλλά η κεντρική ιδέα του έργου.
Και ο θαυμασμός μεγαλώνει όταν ξέρεις ότι όλα αυτά γράφτηκαν ουσιαστικά σε τρείς γενιές μίας μικρής πόλης όπως ήταν τότε η Αθήνα!
Νομίζω ότι κανένας πολιτισμός δεν είχει καταφέρει αναλογικά να επιδείξει κάτι ανάλογο.Κανένας!Ιστρία και Φιλοσοφία δεν έχω διαβάσει πολύ.
Ξέρω ότι ο Θουκυδίδης είναι βασικό μάθημα στις στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ και ο Αριστοτέλης αποτελεί κορμό διδασκαλίας σε πολλά πανεπίστήμια.Τα βιβλία του Κάκτου διδάσκοντο στα σχολεία της Γαλλίας όταν υπουργός παιδείας ήταν ο Ελληνολάτρης Ζακ Λάνγκ, δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα.
Ξέρω επίσης από πρώτο χέρι ότι ο εκδότης του Κάκτου Οδυσσέας Χατζόπουλος δίνει σε εξευτελιστικές τιμές τα βιβλία αυτά σε όποιο σχολείο του τα ζητήσει.
Βγάζει βέβαια και το βιβλίο του Καλούση.
Aρχαίοι Ελληνες Κλασικοί