-
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Θα ηθελα να αγορασω καποια παπουτσια μπασκετ απο Αμερικη μεσω internet.
Με ups θα χρεωθω εκτελωνισμο?
Με ποια διαδικασια μπορω να τον αποφυγω?
Αν πχ. βαλω μια γνωστη μου να μου τα αγορασει και μου τα στειλει με το ταχυδρομειο της Αμερικης το γλυτωνω?Ισως αυτό που μου συνέβη σήμερα απαντάει εν μέρει στην ερώτησή σου. Αγόρασα από την Αμερική μέσω ebay ένα ανταλλακτικό 33 δολάρια. Μου λέει ο τύπος έξοδα αποστολής άλλα 43 δολάρια. Πάει στο διάολο, τα δίνω. Και σήμερα μου τηλεφωνούν από τις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ για να μου το φέρουν και να πληρωθούν τον εκτελωνισμό που ανέρχεται σε 36 ευρώ! Δηλαδή για κάτι που έκανε 33 δολάρια πλήρωσα 46 δολάρια δασμό! Και να φανταστείς ότι είναι ΕΛΤΑ, δηλαδή εκτελωνίστηκε από κρατική υπηρεσία. Αν ήταν ιδιωτική θα ζήταγε καμιά 100 ευρώ παραπάνω!
-
Kαλυφθηκα..
-
Τελικά μεγάλη εφεύρεση η Ευρωπαική Ένωση...
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Θα ηθελα να αγορασω καποια παπουτσια μπασκετ απο Αμερικη μεσω internet.
Με ups θα χρεωθω εκτελωνισμο?
Με ποια διαδικασια μπορω να τον αποφυγω?
Αν πχ. βαλω μια γνωστη μου να μου τα αγορασει και μου τα στειλει με το ταχυδρομειο της Αμερικης το γλυτωνω?Ισως αυτό που μου συνέβη σήμερα απαντάει εν μέρει στην ερώτησή σου. Αγόρασα από την Αμερική μέσω ebay ένα ανταλλακτικό 33 δολάρια. Μου λέει ο τύπος έξοδα αποστολής άλλα 43 δολάρια. Πάει στο διάολο, τα δίνω. Και σήμερα μου τηλεφωνούν από τις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ για να μου το φέρουν και να πληρωθούν τον εκτελωνισμό που ανέρχεται σε 36 ευρώ! Δηλαδή για κάτι που έκανε 33 δολάρια πλήρωσα 46 δολάρια δασμό! Και να φανταστείς ότι είναι ΕΛΤΑ, δηλαδή εκτελωνίστηκε από κρατική υπηρεσία. Αν ήταν ιδιωτική θα ζήταγε καμιά 100 ευρώ παραπάνω!
Επανέρχομαι με το μπουγιουρντί του τελωνείου στα χέρια για να αναλύσω τη χρέωση ώστε να πάρεις μία ιδέα τι παίζει και να κανονίσεις την πορεία σου. Καταρχήν η μ@λ@κία ξεκίνησε από τον πωλητή που έγραψε πάνω στο δέμα αξία 100 δολάρια ενώ το είχα πάρει 33.5! ΄Το τελωνείο πρόσθεσε στην αξία ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, δηλαδή 36.9 δολάρια (τα υπόλοιπα μέχρι τα 43 δολάρια που είχα πληρώσει για αποστολή προφανώς ήταν κερατιάτικη υπερχρέωση που πολλοί την δικαιολογούν σαν έξοδα συσκευασίας)
Το τελωνείο έβγαλε ένα σύνολο αξίας 110 ευρώ (με ισοτιμία 1.25, πάλι καλά) και πάνω σ'αυτό έβαλε τρεις χρεώσεις (που φαντάζομαι διαφέρουν ανάλογα με το περιεχόμενο) συνολικά 5.15%, δηλ 5.67 ευρώ. Στο σύνολο αυτό δηλ. 115.67 ευρώ κοπάνησε ΦΠΑ 19% (21.97 ευρώ) και κάτι που το λέει ΔΕΤΕ (2.36 ευρώ), σύνολο 30 ευρώ συν 6 ευρώ έξοδα αποθήκευσης. Τελική σούμα 36 ευρώ!
Να φανταστείς ότι ήταν ανταλλακτικό γερμανικού αυτοκινήτου που τελικά θα μου στοίχιζε πιο φτηνά αν το έβρισκα στην Ευρώπη ακόμη και 80 ευρώ, αντί για 33.5 δολάρια που το βρήκα στην Αμερική. Κοινώς την πάτησα σαν αρχάριος!Αυτή η χρέωση ΔΕΤΕ (2.36 ευρώ) φαντάζομαι ότι είναι το δικαίωμα εκτελωνισμού. Σημειώνω ότι ο ταχυμεταφορέας ήταν τα ΕΛΤΑ και όχι ιδιωτική εταιρία. Φαντάσου τι θα χρέωνε ιδιωτική εταιρία για εκτελωνισμό! τουλάχιστον 30 ευρώ!
Επίσης πιστεύω ότι αν δεν είχε έλθει με ταχυμεταφορά, αλλά με κανονικό USPS airmail μπορεί και να μην το είχε τσιμπήσει το τελωνείο. Έχω λάβει αντίστοιχης αξίας δέματα από την Αμερική αλλά με άλλο περιεχόμενο (μοντέλα αυτοκινήτων και παιχνίδια) με κανονικό ταχυδρομείο στα οποία δεν υπήρξε χρέωση.
Οπότε πρέπει να μάθει κανείς ποιά προιόντα πληρώνουν δασμό και ποιά όχι. (περαν του γνωστού ορίου αξίας που είναι τα 24 δολάρια!)
-
Φίλε NIGA ειναι θέμα τζόγου το τελωνείο.
Η εμπειρία μου λέει πως σε είδη όπως CD, βιβλία κ.λ.π. ακόμα κι αν υπερβείς το θεωρητικό όριο των 100$ (αν θυμάμαι καλά) έχεις αρκετές πιθανότητες να μην πληρώσεις τίποτε.
Απο κει και πέρα, όταν έρχεται κάτι με κούριερ ειναι 100% σίγουρο οτι θα περάσει απο έλεγχο και, αν χρειάζεται, εκτελωνισμό.
Με ταχυδρομείο ειναι πολύ πιο εύκολο να τη γλυτώσεις.
Μία φορά έχει χρειαστεί να πληρώσω τελωνείο - είχα παραγγείλει μια 3d accelerator κάρτα, την Monster 3D II της Diamond (με το θεικό Voodoo2 chipset) απο το CompUSA online. Τελικά έσκασα κάπου 30000 δρχ. για να το πάρω απο το τελωνείο.
Το πάθημα έγινε μάθημα...
-
Θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σας παιδιά με μια διαφοροποίηση. Γενικά νομίζω (αυτό δηλαδή μου χει δείξει η έως τώρα εμπειρία μου) πως για αποστολές από Αμερική με USPS EMS (Express Mail Service) η πιθανότητα για τελωνείο είναι αρκετά μικρότερη από ότι όταν η αποστολή γίνεται με USPS Air Letter ή USPS Air Parcel. Εγώ πχ έχει τύχει 2-3 φορές να παραγγείλω είδη μοντελισμού από Αμερική και με κόστος καθαρό (χωρίς τα ταχυδρομικά) ακόμα και $210 να μην πληρώσω δεκάρα τελωνείο και να παραλάβω το δέμα σε 3 εργάσιμες . Από την άλλη πλευρά μου έχει τύχει πάλι για είδη μοντελισμού από Αμερική αξίας $120, να μου έρθει τελωνείο γύρω στα 40 ευρώ . Αυτό μου έχει τύχει και μια άλλη φορά όπου για αντίστοιχα είδη αξίας $200 πλήρωσα τελωνείο γύρω στα 55 ευρώ...Πάντως έχω την αίσθηση παιδιά πως ειδικά για αποστολές ειδών από Αμερική, κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει και η πολιτεία του αποστολέα των ειδών. Πολύ ξεκάρφωτο ίσως φαντάζει αυτό, αλλά μου χει κάνει εντύπωση ότι για αποστολές παρεμφερών ειδών από τηνΑ περιοχή/πολιτεία πχ, δεν υφίσταται τελωνείο, ενώ αντίστοιχα για αποστολές από μια Β περιοχή/πολιτεία, υφίσταται τελωνειακός έλεγχος. Ίσως έχει να κάνει με μέτρα ασφαλείας κι εν συνεχεία η μπάλα παίρνει το προιόν κι από πλευράς εκτελωνισμού, ίσως πάλι να έχει να κάνει με τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις σε ταχυδρομικά γραφεία ορισμένων πολιτειών/περιοχών της Αμερικής...Ποιος ξέρει...Το μόνο βέβαιο είναι ένα: Μακριά από εταιρείες courier για αποστολή από Αμερική ή εκτός ΕΕ γενικότeρα. Το άγριο άρμεγμα του παραλήπτη με αφορμή το τελωνείο είναι δεδομένο, ανεξαρτήτως αξίας δέματος...
-
Έχεις απόλυτο δίκιο, εγώ θα πρόσθετα μακριά από κούριερ ακόμη κι από Ευρώπη. Δεν μπορούν βέβαια να σε χρεώσουν τελωνείο, αλλά ψάχνουν άλλους τρόπους να σου πάρουν λεφτά. Παράδειγμα: αγόρασα από την Γερμανία ένα ρολόι και φυσικά πλήρωσα και τα μεταφορικά. Όταν μου τηλεφώνησαν από την εταιρία κούριερ για να μου το παραδώσουν μου ζητούσαν να τους πληρώσω τα μεταφορικά τα οποία ήταν ένα αρκετά μεγάλο ποσό! Όταν διαμαρτυρήθηκα μου είπαν ότι ο μόνος τρόπος να αποδείξω ότι είχα δίκιο ήταν να επικοινωνήσω με τον αποστολέα, ο οποίος έπρεπε να έλθει σε επαφή με την εταιρία στη Γερμανία και η εταιρία από την Γερμανία να ειδοποιήσει υπηρεσιακά την Ελλάδα ότι το δέμα ήταν πληρωμένο! Το οποίο και έγινε τελικά, αλλά εγώ πιστεύω ότι πήγαν να κάνουν αρπαχτή. Άξιζε την ταλαιπωρία και την ταραχή η ταχυμεταφορά; Εγώ λέω όχι και όταν μπορώ να επιλέξω διαλέγω απλό, ή συστημένο ταχυδρομείο.
-
Η συνέχεια της ιστορίας με την χρέωση δασμών που ανέφερα παραπάνω:
Έστειλα mail στον πωλητή (το ανταλλακτικό το είχα αγοράσει από το ebay) και του τα έψαλα κανονικά. Αποτέλεσμα: μου ζήτησε συγγνώμην και μου επέστρεψε την αξία των δασμών που πλήρωσα, η οποία ξεπερνούσε την αξία του ανταλλακτικού που είχα αγοράσει! Αυτά για όσους ακόμη διστάζουν να κάνουν συναλλαγές στο Internet!Υ.Γ. Αυτό που έμαθα πάντως από αυτή την ιστορία είναι ότι οι ανεκδιήγητοι τελωνειακοί προσθέτουν και τα μεταφορικά στην αξία του προιόντος!
-
Αγαπητέ έπεσες σε άψογο ebayer. Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι ευτυχώς. Όσο για τους τελωνειακούς και τις παραφυάδες τους, κλάφτα Χαράλαμπε που λένε..
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Έστειλα mail στον πωλητή (το ανταλλακτικό το είχα αγοράσει από το ebay) και του τα έψαλα κανονικά. Αποτέλεσμα: μου ζήτησε συγγνώμην και μου επέστρεψε την αξία των δασμών που πλήρωσα, η οποία ξεπερνούσε την αξία του ανταλλακτικού που είχα αγοράσει! Αυτά για όσους ακόμη διστάζουν να κάνουν συναλλαγές στο Internet!Υ.Γ. Αυτό που έμαθα πάντως από αυτή την ιστορία είναι ότι οι ανεκδιήγητοι τελωνειακοί προσθέτουν και τα μεταφορικά στην αξία του προιόντος!
Καλά έκανες, αλλά ο συγκεκριμένος το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξαναστείλει Ελλάδα...
-
Ο χρήστης dpurpler έγραψε:
Καλά έκανες, αλλά ο συγκεκριμένος το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξαναστείλει Ελλάδα...
Ούτε κι εγώ θα ξαναγοράσω από εκεί!
-
Απο ebay.de ψωνιζετε?
Μια απορια σχετικα με το feedback στο ebay. Μετα απο ποσο καιρο σβηνεται η επιλογη να γραψεις feedback?
Ειχα παρει ενα μοντελακι κ επειδη δεν εστελνε στην Ελλαδα, το εστειλα στην αδερφη μου Αγγλια κ μου το εφερε μετα απο περιπου ενα μηνα. Οταν μπηκα στο λογαριασμο μου δεν υπηρχε πλεον η επιλογη να γραψω, ουτε κ πωλητης φυσικα σε μενα.Την προηγουμενη βδομαδα πηρα αλλο ενα που ο πωλητης εγραφε post to the UK only κ προς εκπλη3η μου στο invoice συμπεριελαβε κ αποστολη στην Ελλαδα με 10 λιρες (+5 απο Αγγλια).
Αλλος που εγραφε 'Post to: Worldwide' σε ερωτηση μου για P&P cost to Greece μου απαντησε 'TRANSPORT COULD ONLY TAKE £150 AS IT WILL NEED FULL INSURANCE'! Για ενα μοντελακι...
-
Όλα αυτά μου φαίνονται πολύ περίεργα. Feedback μπορείς να στείλεις για δύο μήνες. Μήπως απλώς δεν το βλέπεις στο won items? εκεί μπορείς να πατήσεις στη επιλογή awaiting feedback ή ακόμη και στο view all (won items).
Αυτό που γράφουν πολλοί 'post to UK only' ή αντίστοιχα μόνο στη χώρα του ο καθένας μερικές φορές δεν το κάνουν ενσυνείδητα. Γι'αυτό εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις πριν κάνω bid στέλνω μία ερώτηση αν δέχονται να στο στείλουν στην Ελλάδα και πόσο στοιχίζει. Είναι λίγες οι φορές που μου αρνήθηκαν αποστολή στην Ελλάδα!
Οι 150 λίρες πρέπει να είναι λάθος. Δεν τον ξαναρωτάς; -
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Όλα αυτά μου φαίνονται πολύ περίεργα. Feedback μπορείς να στείλεις για δύο μήνες. Μήπως απλώς δεν το βλέπεις στο won items? εκεί μπορείς να πατήσεις στη επιλογή awaiting feedback ή ακόμη και στο view all (won items).Eχει περασει πολυς καιρος απο τοτε. Μπορει οντως να ηταν πανω απο διμηνο. Τουλαχιστον το μοντελο μου ηρ8ε οπως επρεπε.
Αυτό που γράφουν πολλοί 'post to UK only' ή αντίστοιχα μόνο στη χώρα του ο καθένας μερικές φορές δεν το κάνουν ενσυνείδητα. Γι'αυτό εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις πριν κάνω bid στέλνω μία ερώτηση αν δέχονται να στο στείλουν στην Ελλάδα και πόσο στοιχίζει. Είναι λίγες οι φορές που μου αρνήθηκαν αποστολή στην Ελλάδα!
Χμμμ, δεν το η3ερα αυτο κ προσπερνουσα τετοιες δημοπρασιες. Moυ ανοι3ες τα ματια!
Οι 150 λίρες πρέπει να είναι λάθος. Δεν τον ξαναρωτάς;
Will do! Μονο κατι Κινεζους εχω δει που βαζουν χαμηλη αρχικη τιμη κ 8ελουν 75-80 λιρες αποστολη. Αλλα οχι κ 150 για μεσα στην ΕΕ.
Το γερμανικο ebay εχει καμια διαφορα απο το αγγλικο? Εννοω αν χρειαζεται κατι extra προσοχη, εκτος απο την αγνωστη γλωσσα.
-
ναι και εγώ πάντα ρωτάω αν το στέλνουν Ελλάδα και σχεδόν πάντα το δέχονται
-
Όχι δεν έχει διαφορά. Μπορείς να είσαι γραμμένος σε ebay κάποιας χώρας και να ψάχνεις items από άλλες χώρες χωρίς αναγκαστικά να μπείς στο δικό τους ebay. Έτσι τουλάχιστον κάποια από τα μενού (εκτός βέβαια από την περιγραφή του πωλητή) είναι σε γλώσσα που καταλαβαίνεις. Πχ. από το ebay.co.uk κάνεις search για ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορείς να βάλεις στις επιλογές του search στο Location: items located in Germany και να σου φέρει Items από το Γερμανικό ebay, θα διαβάζεις όμως το μενού στα Αγγλικά. Αν το αφήσεις στο default θα σου βγάλει μόνο του Αγγλικού ebay. Μία άλλη ιδέα είναι να βάλεις items available to Greece και θα σου βγάλει όλα τα auctions από όλα τα ebays που στέλνουν Ελλάδα.
Πάντως έχω παρατηρήσει ότι οι Αγγλοι όταν γράφουν ships to UK only αρκετά συχνά το εννοούν (ίσως λόγω διαφορετικού νομίσματος, τουλάχιστον για όσους δεν δέχονται paypal), αντίθετα οι Γερμανοί το κάνουν από άγνοια και δέχονται συνήθως να στο στείλουν στην Ελλάδα.
Μία διαφορά που έχω παρατηρήσει μεταξύ αγγλικού και Γερμανικού, Γαλλικού, Ιταλικού κλπ ebays είναι ότι οι κεντροευρωπαίοι δεν είναι ακόμη τόσο εξοικιωμένοι με το paypal και συχνά δεν το έχουν σαν επιλογή αλλά αυτό σταδιακά βελτιώνεται.
-
όμως αν δεν αλλάξεις τις επιλογές στην αναζήτηση τότε αν μπεις από το .com και .co.uk σου βγάζει αποτελέσματα μόνο για αυτά τα 2.
οπότε χάνεις δημοπρασίες από αλλα ebay
-
Ωχ! Καλο αυτο! Με ebay ειχα ασχολη8ει πολυ οταν ημουν Αγγλια κ δεν ειχα ψα3ει πολυ τις επιλογες. Γι' αυτο κ δισταζα πολυ απο Ελλαδα.
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Μία άλλη ιδέα είναι να βάλεις items available to Greece και θα σου βγάλει όλα τα auctions από όλα τα ebays που στέλνουν Ελλάδα.Aυτο ομως 8α βγαλει μονο τα items that can be posted worldwide?
1000 thnanks για τις πληροφοριες!
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Aυτο ομως 8α βγαλει μονο τα items that can be posted worldwide?
Worldwide και Europe. Για να μην χάνεις τίποτε όμως μπορείς να σώσεις searches με διαφορετικές επιλογές (πχ. μία με available to Greece, μία με located in Germany ή located in the UK) και να ζητήσεις να σου στέλνουν mail. Θα έχουν πολλά κοινά items, αλλά δεν θα σου ξεφεύγει τίποτε.
-
20 μέρες από Γαλλία για ένα μικρό κουτάκι???
Να περιμένω κιάλλο ή να αρχίσω διαδικασίες με ebay και paypal?
Online Αγορές (eBay, Amazon.com κ.λ.π.)